80
  • mojito10
    Szerintem , ha drágábban dolgoznának, nem tudná a por nép megvenni a mobilját vagy egy laptopot. Úgy felmennének az árak , hogy az hihetetlen. Kínai kormánynak ez így teljesen megfelel, gondolom úgy vannak vele, hogy vannak elegen ha páran meg is halnak nem sokat számít.
    Igazából ezt tudtam régen is mindig van pár ilyen hír, de mi aztán semmit sem tudunk tenni. Inkább aggódjunk a magyarokért én azt mondom, mert itt is van egy pár szörnyű munkahely, ahol semmibe veszik a dolgozókat.
  • AgentKis
    Nem kell ez a rizs. A fogkefét, a zoknit, a sajtreszelőt is ezek az országok és ezek az olcsó munkások gyártják. Próbálj egy hétig csak magyar gyártmányú dolgokat venni, nagyon rá fogsz csodálkozni a világra...
  • ruller
    Jó, hát én egy percig nem gondolom, hogy egy optimálisak a körülmények. Azt én is gondolom, hogy nem egy élmény ott dolgozni. Mindössze azt akartam mondani, hogy szerintem van ennél sokkal rosszabb meló is.
  • Narxis
    Bármit is akarunk tenni, ha akarunk... ahhoz kellene a kínai kormány együttműködése, de neki nem áll érdekükben javítani a munkakörülményeken.
  • mousee
    Kis kiegészítés:
    PChez: Természetesen a játékok csak egy témakör, ha szükség van 3D tervezésre, CAD-re, komoly videóvagdosásra, akkor evidens, hogy megint nyertes a PC. Szóval PC= Max teljesítmény.

Azt is írtam, hogy a notebookomat használom videóvágásra is. Egy mai noti teljesítménye bőven megfelel a videóvagdosásra. Persze ez magánvélemény. Plusz én heti 2-3szor biztosan megjárom a Debrecen-Budapest távolságot, így a PC-t cipelni elég mókás dolog lenne. És mivel vonattal járok, ezért még ott is tudok dolgozni (legtöbb IC-n még 230 is van).
  • mousee
    Kicsit off:

Aki azt írta, hogy éljen a PC: Attól függ mire. Nekem van asztali PC-m, laptopom, meg a családnak netbookja. Általában a netbook van használatban, mivel aki netezni akar, annak az untig elég.
    Én a laptopot használom többnyire, azon szoktam játszani is, mivel egész erős kütyü. Asztali PC alig megy. És ez meglátszik a villanyszámlán is.

És vissza a post elejére: Ha játszani akarsz, és high end konfigot akarsz folyamatosan bővítgetni, akkor igen, a PC a jó választás. Nekem csak azért van, mert az volt elsőnek, ma már szinte csak porosodik.

Ha csak net, skype, msn, chat, néhány apróság, akkor bőven elég egy netbook. Nálunk egész család nyúz egy J&W netbookot (60 ropiért hozzád vágják). Kicsi, könnyű, alig fogyaszt, nem melegszik, átlag használatra bőven elég. Ha túl kicsi a képe, akkor egy mozdulattal rá lehet varázsolni a TV-re.

Kettő között van a notebook, amin én lógok folyton, mivel nekem azért nagyobb teljesítményre van szükségem (játékok, videóvágás, sötöbö). Viszont sokkal kényelmesebb mint az asztali PC, és még így is negyede annyit fogyaszt (90 wattos tápja van neki).

Persze ízlések és pofonok.
  • morden
    Ismered a FairTrade nevű kezdeményezést? érdemes utánaolvasni, meglepően jó cucc, én pl ilyen termékeket veszek karácsonyi ajándéknak.
  • morden
    Off
    Természetesen igazat adok neked, én is tömöm a gazdagok zsebét és miattam is robotolnak az emberek, én pl egy 4 éves pc mögül írok és van egy 8 éves telefonom, próbálom minimálisra leszűkíteni az it cuccok cseréjét(plána nem veszek appelt meg márkás ruhákat, ugye a nike mint rabszolgatartó megvan ?)
    (az autó ott kezdődik, hogy először is tömegközlekedés, meg bicikli (igen még most is, csak be kell öltözni és kész, ha autózni kell akkor minimálisan 3man megyünk az autóban, nem egyedül graszálok a városban csak úgy.)
  • NEXUS6
    Az a dúrva, hogy a szegény emberkékből kitaposott pénz nagy része vagy ilyen luxusfogyasztásra, vagy tőzsde/ingatlan spekulációra megy el. Hót értelmetlen a rendszer, enyhén szólva. Finomabban kafkai módon abszurd. Ja és közben a termelés környezeti katasztrófát okoz, vagy is hosszútávon már csak azért sem fenntartható.

Ha nem sikerül fenntartani, akkor emberek nagyrésze kaput, a gazdagék meg építenek valami túlélő bárkát maguknak. Szal sokan szidják az 2012-őt, mint filmet, de nem biztos, hogy az olyan nagy lükeség volt, legalább is ilyen szempontból.
  • Molnibalage
    Ez egy bullshit elv. Akkor nem lehetne megcsináli azt, ami van. Mert ez estben nem gyártanának ennyiért cucct és nem is adnának el annyit sem. Mindenki rosszabbul járna. Laptop és meló se lenne.
  • Szefmester
    Abban igazad van hogy 3-5 évet kiszolgál valakit egy noti HA! az illető az irodai alkalmazásokon kívül másra se nagyon akarja használni a gépét, és az alkatrészek sem úgy vannak kicentizve hogy gari lejárta után 1 nappal már füst legyen a gép lelke...

Te határozottan azokra a vérpistikékre gondolsz akik azért vesznek gamer notit félmilláért, mert trendi a kis gép, és apu mögött a bömbiben is tud majd fullhádében krájziszozni.

Én használtan vettem egy notebookot páromnak hogy az egyetemi koleszban, és itthon is tudjon netezni, és a tanuláshoz szükséges dolgait intézni.

Még mielőtt nekem jönne bárki is, a telefonom majdnem 3 éve van meg és használtan vettem, a gépem 2,5 éve fejlesztettem a kiírásbelire, egy 5 éves gépről, a tv-m még a mai napig egy agyonhasznált 51cm-s mono képcsöves szutyok. De amire használom a cuccaim azokra teljesen jó. Divatból még soha nem vettem meg egy hi-tech cuccot sem, csak ha már szükségem volt rá. Mostanában is csak azért szemezgetek egy e-bookkal hogy a gép előtt ne kelljen görnyednem ha olvasgatni akarok egy könyvet. (ami meg baromi drága ahhoz képest hogy azt akarják hogy mindenki olvasson)
  • gulyasandras
    "kivéve a néhány 100 részvényesnek, aki nem tudna 100 csak 75 méteres yachtot venni"

A 163 méter hosszú Eclipse-en 11 lakosztály, továbbá mozi, orvosi műtő, diszkó, két helikopter-leszállópálya, valamint egy tengeralattjáró található. Vakuérzékelővel is fölszerelték, ez azonnal működésbe hozza a riasztórendszert, ha egy paparazzo elsüti a fényképezőgépét. A lakosztályokban rájabőr bevonatú bútorok, leopárdprémből készült ágyelők és megkövesedett fák találhatók, a falakat folyami kagylók borítják.

DE: "Másfél éve vesztegel a hamburgi kikötőben a világ legnagyobb jachtja, mert a megrendelő sokallja a vételárat, és alkudni akar belőle. A fukar megrendelő nem más, mint Roman Abramovics."

Nem olyan könnyű a gazdagok helyzete sem.
  • wednes
    Egyébként ez az egyik legmegterhelőbb munka. Könnyűnek látszik? Hidd el nem az, ki is próbálhatod. A munkafolyamatot nagyon hamar (1-2nap) alatt megtanulod, innentől kezdve inger már nem éri az agyadat (mivel tilos bármi mást csinálni, beszélgetni, zenét hallgatni stb), hiszen a tested mint egy robot automatikusan megcsinálja a folyamatot.

Próbáld ki, ülj le minden nap egy székre vagy állj, napi 12-16 órán keresztül és bambulj előre és senki ne szóljon hozzád, semmi nem történhet veled, esetleg valami monoton zaj mehet a háttérbe. Pszichésen elég nagy megterhelés.
  • Gerygrey
    aki hülye játékokra és ezért folyton új vga-ra, ramra, cpura pazarolja az idejét, pénzét

Nem vagyok egy HC gamer, de azért ez irdatlan nagy baromság.

Ennyi erővel lehülyézhetsz azért is, mert koncertekre, mozira, geocachingre, nyaralásra, és más egyebekre pazarlom az időmet, és a pénzemet...

Különben, ha te azt akarod, hogy én notin dolgozzak, akkor neked tapadna vér a kezedhez, mert rövid távon belepusztulnék abba, hogy a core i7-es asztali gépen negyed órás renderelést a "bőven elég 3-5 éves noti" 4 nap alatt csinálja meg. :)
  • andersh
    Inkább Kínában dolgozzák magukat halálra, minthogy nekem ne legyen iPhone-om.
  • wednes
    Látszik, hogy nem ismered ezt az életet. De ez nem róható fel neked, sem ismertem amíg nem kényszerültem egy ideig ilyen helyen dolgozni. Addig nem is nagyon foglalkoztatott.

Pedig én magyar viszonyok között voltam és az a jutalom is ért, hogy nem kellett ünnepnapokon, munkaszüneti napokon dolgozni, és a túlórát még szerencsére ki is fizették (amivel együtt se kerestem folyamatos műszakban! 90 nettónál többet, de hát én egy kínaihoz képest már milliomos voltam).

A képek meg ne csapjanak be. Fotózni egyébként is csak az ottaniak engedélyével lehet. Azon csodálkozom, hogy senki se mosolyog, pedig nálunk még ezt is megmondták. Mikor jött delegáció, vagy hivatalos fotózás volt, hogy tessék mindenki legyen vidám és jó hangulatú. Mert ezen is múlhat a gyár jövője, a munkahelyek jövője, a kereseted jövője. Mindenért kirúgással fenyegetnek. Voltak "önkéntes túlórák is", már annak örülni kellett, hogy legalább kifizetik. De ha te nem mész be akkor többet ne is menjél.

Örült tempóban kell dolgozni, ha orrot akarsz törölni már azzal is veszélyezteted az előírt darabszámot, annyira ki van centizve. Nyáron dög meleg volt, a műszálas köpenyt viszont akkor se lehetett levenni. Mikor már hárman elájultak akkor le lehetett egy rövid időre. A hőségriadós minden órába 5 perc szünet meg csak akkor volt megtartva mikor ellenőrzés volt. Ki kell menned WC-re? Így jártál. Ha éppen késett a szállítmány, hazaküldtek szabadnapra írtak, persze akkor már elment a nap egy jó része. A szabadságokat nagyon elaprózták, gyakorlatilag alig rendelkezel velük. Temetésre is úgy kell kikönyörögni, hogy elmehess és még az sem biztos. Lehetne még itt sokat írni, hasonló dolgokat, de már nem akarok, örülök, hogy vége és remélem soha többet nem kell ilyet elvállalni.
  • Manbeast
    Ha jövő évtől nem jelenne meg többé új mobil telefon valaki észrevenné vajon?
  • ruller
    Az igazságot a munkakörülményekről megítélni nem tudom, de szerintem egyikünk sem. Járt már valaki közületek ilyen gyárban? Szerintem nem...

Azt viszont tudom, hogy a média nagyon is hajlamos a ferdítésre. Minden szó igaz amit közölnek (erre kínosan ügyelnek), de nem mindegy hogy hogyan tálalják. De nem is ez a lényeg.
    Megnéztem ezt a két képet. Nekem egyiken sem tűnik úgy mintha különösebben szörnyű lenne ott dolgozni. Ülnek, van tisztességes munkaruhájuk, nem nehéz fizikai munka. Ha meggondolom nekem sincs sokkal jobb munkám és annyira sokkal a fizetésem sem több...
    Lényeg a lényeg, én el tudok képzelni ennél sokkal rosszabb munkakörülményeket is mint ami a képeken van...
  • Molnibalage
    Anyagköltség, áram, szállítás az smafu...??
  • Kindred Blades
    Írod mindezt számítógépen, elősegítve a multi gazdaságpolitikáját, megalapozva a létjogosultságát.
    Azért egy egész picit képmutató, nem?
    Én rühellem például a légszennyezést, de amikor fázik a seggem, akkor igenis beülök a kocsiba, úgyhogy nincs jogalapom ez ellen papolni.
  • torzsvendeg
    Hát ja, de mit lehet tenni? Nemrég behalt az egerem és elhatároztam, hogy juszt se veszek kínait, mert mégiscsak emberi jogok, meg Tibet stb. Hadd ne mondjam nem találtam olyat amin ne "Made in China" lett volna.
    Attól tartok ezt a harcot ott kell megvívniuk.
  • morden
    Én a multi gazdaságpolitikáját rühellem, és nagyon sajnálom azokat az embereket, akiket kiszipojoznak. Azért viszik ki külföldre a termelést, hogy maximalizálják a hasznot, világméretű politikai összefogás kellene, hogy a multi a Vietnámban, Kambodzsában stb megtermelt hasznának mondjuk a 80%-át a helyi ország fejlesztésére kellene fordítani és máris mindenkinek jobb lenne (kivéve a néhány 100 részvényesnek, aki nem tudna 100 csak 75 méteres yachtot venni).
  • prybaby
    Nem tudom sajnálni őket. Ha esetleg nem vállalnák a rabszolgaságot akkor itthon is több munka maradna az embereknek és nem minden Kínában készülne.
  • laca103
    ezen én is csodálkozok... a KOMMUNISTA Kínában hol a munkás osztály tisztelete??????? és a Szakszervezet mindenhatósága?

Továbbá a notit senki sem gyűlöli, bátyám pl 8 évig ugyanazt a notit használta, bár mondjuk neki nulla játék-igénye van...
  • babapofe
    "Szakszervezetek gyakorlatilag nem léteznek, ami nem véletlen, tekintve, hogy a jobb munkakörülményekért harcoló munkaügyi vezetőket nemes egyszerűséggel megöletik. " - te jó ég. Éljen a huszonegyedik század!...
  • lapaleves
    miaz, hogy gyűlölitek a notit? hát ha olyan hülyék vagytok, hogy elsőre nem sikerül kitalálni mit akartok, akkor vér tapad a kezetekhez.

manapság egy átlag noti bőven elég, kiszolgál 3-5 évet akár, ha kis önuralmat tanusít az ember. mindemellett ötöd-tizedannyi anyagot, energiát és összeszerelést kíván. nem beszélve az ötödannyi fogyasztásról.

most akkor ki a hülye? aki hülye játékokra és ezért folyton új vga-ra, ramra, cpura pazarolja az idejét, pénzét, energiát, kínaivért? nőjünk már fel.

ezzel most asszem nem leszek népszerű "szupergamesz" körökben.
  • jebela
    A legszebb az egészben, hogy az előállított termékek nagy részére a rettenetesendenagyon fejlett nyugati társadalmaknak igazából nincs is szüksége...
  • morden
    Ez konkrét modernkori rabszolgaság, csak most legálisan.
  • Willenbrock
    Nem,sajnos még nem vagyok olyan nagy ember hogy egy 1-2 órás utazást se tehessek meg netkapcsolat nélkül-így a PC otthon marad :(
  • wednes
    Ezt én is meg tudom erősíteni. Itthon se kolbászból van a kerítés gyárak meg egyéb multik terén. Mondjuk nem annyira vészes, mint Ázsiában (bár a kellemestől távol áll) viszont minden évben rosszabb, mert mindig feszegetik a határokat lépésről lépésre, hogy még mit lehet megtenni.

Az adómentesség még csak egy dolog, hanem a közben felvett milliós állami támogatás a másik. Vannak olyan cégek, ahol a emberek munkabérét gyakorlatilag nem a cég fizetni, hanem felvette előre az államtól. Persze az "állami beruházásba" magyar érdekeltség nincs, jah max a konyhát üzemeltető cég magyar. A beszállítók se hazaiak.

Ezek ellen csak az állam tehet valamit, mennyire erős, hogy betartassa a törvényeket. Azt, hogy nem veszünk meg ezt azt, ahhoz a cégek alkalmazkodnak. A munkások helyzete nem lesz jobb. Angliában se azért szűnt meg a gyermekmunka mert nem volt már igény pl szénre, hanem mert született egy ilyen törvény és érvényt szereztek neki.
  • duke
    "Gyakorlatilag minden IT-eszközhöz vér tapad"

Az olajjal is igy vagyunk. Idönként átrucanunk távolí országokba viszük a "demokráciát" cserébe hozzuk az olajat. Lebombázunk pár falut, aztán mikor hazatérnek a hős katonák, nem gondolunk rá, hogy mások élete, arán van olcsó benzin az autokba, végső soron emberek vérét tankoljuk a kocsikba. A környezet szennyezés meg a bónusz.
  • NEXUS6
    Akkor te vagy az a srác, akit mindig egy PC cipelő hátizsákkal látok a buszon!?
  • NEXUS6
    Érdekes a világ piac. Egyrészt, ha a multi nem megy be napi 12 órában dolgoztatni, akkor sokan a melósok közül 1 órában sem dolgoznak. Ha nem dolgozik, akkor az állam fizet neki munkanélküli segélyt, aztán azt sem, tehát totális veszteség a társadalom számára.
    De aztán a multi is érdekes dolgot csinál, mert ok bemegy olcsón termeltet, aztán máshol elad. De ki mondta, hogy ott helyben nem lehetne eladni? Ha több pénzt ad a dolgozónak, akkor a dolgozó is vesz ájpodot. Ha több pénze van, akkor többet költ, ha többet költ akkor a helyi zöldséges, is többet keres és aztán ő is tud venni. És így tovább. Az alacsony munkabérek arra jók, hogy totálisan lerabolják az országot. Aki melózik 12 órában az nem azzal foglalkozik, hogy pihen, vagy gyereket csinál. Ez a robotmunka nemzedékeket tesz tönkre és ez 20 év múlva dúrva demográfiai és gazdasági statisztikákhoz fog vezetni!
    Én szóltam!
  • Willenbrock
    Ja laptopokat szabályosan gyűlölöm én is.Meg a "számítógép" telefonokat is.Éljenek a PC-k!
  • tmisi
    Egyik fórumozótársunk írta tegnap:

"Saját alkatrészeim (1 éves rendszer)

Gigabyte EP31 DS3L alaplap
    C2D E7500 2,93GHz/1066MHz FSB/3MB cache proci
    2 x 2GB Kingmax DDR2 1066MHz memória
    Chieftec Arena ANP-405 405W tápegység

Az új alkatrészek amiket veszek, ha minden igaz:

ASUS M487TD EVO alaplap
    AMD Phenom II X4 945 3GHz proci
    4GB Kingmax DDR3 1333MHz memória
    Chieftec CTG-500-80 500W tápegység"

Állítólag 32-be kerül így neki ha eladja a régiket, de ha vesz ugyanennyiért egy LGA775-ös Quadot, akkor nem dobál el jó alkatrészeket és kb. ugyanazt fogja tudni a gép, mint az AMD-s. 5 fps nem oszt nem szoroz. Így most erősíti azt a vásárlói réteget, amiről Te is írsz. Én is vettem egy Quadot, de csak azért, mert bizonytalan, hogy az Intel meddig támogatja majd a platformot. De ha tudnám, hogy árulni fogják még egy év múlva is, maradtam volna a 2 magnál. Egyébiránt remélem kihúzom vele még 2 évig, VGA-t bármikor vehetek bele (amíg PCIEx16 lesz).

Ezért utálom a laptopokat is, mert a PC-vel ellentétben nem fejleszthetők vagy csak igen korlátozottan, ha a hülyegyereknek meg nem elég, akkor dobja el és vesz másikat. Én meg kicserélek 2 alkatrészt a PC-mben és máris dupla akkora teljesítmény.
  • Willenbrock
    Én is egy ilyen multinál dolgozom és megfigyelhető hogy pont ezek az elemek kezdenek már itthon is elterjedni (kis ázsia leszünk lassan): álló gyártósorok-a dolgozók 90%-a 12 órában állva dolgozik a,váltakozó éjjeles-nappalos műszakok,közvetítőcéges rabszolgapiac,trükkök a járulékokkal,túlóráztatás-vagy ha éppen pangás van akkor hazazavargatás.Egy munkás (bocsánat operátor-nem mindegy) egy műszakban akár 36 millió FT értékű terméket is előállíthat,a havi bére meg 100 ezer körül mozog-jobb esetben-mekkora is itt a haszon akkor? Mintha nem 50% lenne.Szegény cég persze adómentességet élvez-miből is tudná azt kifizetni ilyen nehéz,válságos időkben?
    A jó hír hogy van szakszervezet is.Hallottunk már róla hogy van és delegációjának tagjai időnként tehetnek pár napos külföldi kiruccanást is -bocsánat meetingre utaznak vagy mire.Ez sincs tehát hiába.Szűzességteszt sajnos még nincs,oda önként jelentkeznék vizsgálónak :/
  • Szefmester
    Igazad van.
  • laca103
    Szerintem bojkottálni ezeket a termékeket vagy lehetetlen, vagy értelmetlen... Szerintem azzal, hogy nem veszünk értelmetlenül a 13-15 évesforma gyereknek Iphone-t (főleg hogy a funkciók 90%-t nem is tudná mire használni...), meg azzal, hogy mi magunk is megelékszünk olyan cuccokkal amik még kielégítik minden ésszerű igényünket, és nem évente veszünk új telót hanem 4-5 évente mondjuk... (én 4 éve használom ugyanazt és még mindig tökéletesen elégedett vagyok vele, pedig akkor is csak 10 rugó volt.....) Továbbá az egyetemet(akár a BME-t) laptop nélkül is el lehet végezni.. Az hogy 3-4 évente költök egy új DVD íróra, vagy 5-6 évente egy új videókártyára vagy új alaplapra... Pedig nem vagyok egy ősember, tartom a tempót a technika fejlődésével, programozgatok szabad időmben én telepítem a haverok csúcsszuper gépeire az oprendszereket, tehát nem egy "mi ez? egy újabb kütyü?" tipusú felhasználó vagyok, hanem egy tájékozott, viszonylag naprakész ember. De mindezek mellett mondom azt hogy mi a ráknak költsek olyan dolgokra amikre még nincs igényem? Majd ha heti szinten fogok repülőre szálni és a gépen kell elolvasnom egy csomó szakmabeli dolgot, vagy híreket, vagy mittoménmit, akkor talán veszek egy iPhone-t addig MINEK? hogy a buszon is tudjak youtube-t nézni, vagy Indexet olvasni??? Tehát szerintem ha az emberek az ésszerű igényeik alapján vásárolnának elektronikai eszközöket, akkor lehet hogy jobb lenne a helyzet....
  • hangulati
    erdekes, hogy a cikkben szereplo mindket kepen ulve dolgoznak.
  • Celeborn
    Hát ahányszor ilyeneket hallok, mindig elszörnyedek. Ettől függetlenül mi vesszük a termékeket, dehát mégis mit lehet tenni?