29
  • sanyicks
    #29
    már 5000szer leírtam. Bejárósnál is bárki megcsinálhatja a köv munkarendet:
    - bemegyek időre
    - netezek 1-2 órát
    - kéne kaja kimegyek
    - eszem
    -net 1-2 órát
    -fú már csak 2 óra
    -3 kor munkázom kicsi
    -4kor fáradt vagyok még indulás előtt netezek
    -5kor megyek

    Behelyettesíthető a fenti teendők közé még:
    -trécselek a kollégákkal
    -jön a kolléga valami poénosat mutatni
    -bullshittelő meeting van
  • Griphons
    #28
    Ezzel nekem is vannak tapasztalataim, és teljesen egyetértek torreadorz-zal.

    Az egy dolog, hogy az emberek többsége jó dolognak tartja a távmunkát, de ettől még a munkafegyelem rovására megy a dolog.
  • torreadorz
    #27
    A távmunkához alkalmas munkavállaló is kell.
    Mondok egy negativ példát:
    a mi cégünknél volt egy távmunkás fejlesztő. A saját beosztása szerint a következő volt a munkarendje:
    -Kelés 11kor
    -Saját ügyintézés, bevásárlás, ez az amaz, ebéd délután 3-ig.
    -Délután 4-kor kegyeskedett nekilátni fejleszteni, igaz ekkor hajnalig nyomta.
    Csakhogy mindenki más meg 9-5ig dolgozott, ergó l.fasz nem volt nem teammunka, és mindenki szivott miatt (javitott egyet, tesztelő reggel 10kor letesztelte, nem jó, lehetett várni délután 6ig a javitásra, ekkorra a tesztelő már hazament, közben egész nap "malmozott").

    Én magam is volt hogy távmunkáztam, sokkal nagyobb önfegyelmet igényel mint az irodában dolgozás. Mert ilyenkor az ember hajlamos később kellni (úgyse kell munkába sietnem), hajlamos egy kicsit netezni, egy kicsit tévézni, egy kicsit bevásárlni dolgozás előtt/közben (mondván majd tovább dolgozok kicsit), és végül tényleg nem tudsz kikapcsolódni a munkából mert a laptop mindig be van kapcsolva és nincs éles határ hogy akkor most kicsit dolgozok vagy tényleg valami mással foglalkozok. És végül, tényleg nincs hová menekülnöd a munkából.

    Szóval, szerintem magyarországon a munkavállalók jó része nem alkalmas folyamatos távmunkára, pont az önfegyelem hiánya miatt.

  • Komolytalan
    #26
    Nálunk van erre egy kiváló találmány: ajtó. Beülök a géphez, becsukom, és nem jön be se az asszonypajtás, se a gyerek - csak ha tényleg nagyon muszáj. Meg vannak nevelve :-D
  • Komolytalan
    #25
    Feleségem napi 2 órát utazik bejárásként, míg irodában dolgoztam nekem is napi 1.5-2.5 óra volt. Ez havi szinten kb 44 óra, amiből ha csak a felét ledolgozom mondjuk 3000Ft/óra díjjal, amiből a felét be is fizetem adóba, mert borzasztó rendes gyerek vagyok, akkor is 33eFt-vel vagyok beljebb, plusz a bérlet, amit így nem veszek, ami további kb 10eFt.

    A fűtés már érdekesebb téma, de havi 40eFt-t kb napi 8 órás alacsonyabb hőmérséklet, majd újra felfűtöd módon nem spórolsz meg. Viszont ez a hőmérséklettel való játék eleve nem is opció sokaknak, mert ha van háziállatod, virágod, gyereked akkor nem teheted meg.
  • Yv@n
    #24
    "A magánélet és a munkahelyi élet teljesen összemosódik. Egyszerűen nem marad hely ahová "menekülni" lehet a munkahelyi gondok elől."
    Szerintem ami munka távmunkában végezhető, ott a munka elől hazamenekülés amúgy sem működik. Az ilyen problémák fejben mennek az emberrel együtt, én legalábbis ha valami probléma van, akkor azt nem tudom kikapcsolni, épp rohadt mindegy, hogy melóból hazajöttem, vagy eleve itthon dolgoztam.

    "Ezen kívül a család sem nagyon látja be, hogy most éppen a munkahelyeden ülsz, és koncentrálnod kell a munkádra."
    Ez már inkább probléma, és egyáltalán nincs gyerekre korlátozva.
  • Komolytalan
    #23
    Hát igen, elég nagy pazarlás hogy van x millió ember, és 2xmillió "barlang", merthogy egyikben alszik, másikban dolgozik... Nyilván a szalag mellé mondjuk be kell járni, meg azt se tudnám így élből elképzelni hogy egy pénztáros távmunkában dolgozzon, de én konkrétan kőkeményen bírságolnám azokat a cégeket - környezetszennyezés miatt - akiknél meg lehetne csinálni, de mégsem támogatják a távmunkát.
  • e57
    #22
    Tapasztalatból mondom, hogy a távmunka a munkavállalónak plusz költséget jelent, amit nem nagyon ismer el a munkáltató. De nem ez a legnagyobb hátránya.

    A magánélet és a munkahelyi élet teljesen összemosódik. Egyszerűen nem marad hely ahová "menekülni" lehet a munkahelyi gondok elől.
    Ezen kívül a család sem nagyon látja be, hogy most éppen a munkahelyeden ülsz, és koncentrálnod kell a munkádra. A gyerek ugyan úgy nyaggat, hogy elromlott a játékom, javítsd meg. Neki hiába mondod, hogy most nem otthon, hanem a munkahelyen vagy, nem érti, nem értheti.
  • sanyicks
    #21
    Az autó, busz, viszont nem 1-2 ezrest eszik havonta, hanem egy 10-es minimum, nem beszélve a még drágább szabadiőmről... fűtés meg amúgy is megy, ugyanis egy lehült lakást felfűteni ugyanolyan mintha egésznap szinten lenne tartva (értsd egésznap kicsit fűt= napközben nem fűt este meg nagyon), ez max több napos távollétnél éri meg.
  • sanyicks
    #20
    hát pedig csak ezek lehetnek, persze az összes résztvevő gépnél számít.
  • Sir Quno Jedi
    #19
    De az NEM a munkáltató költsége és neki csak ez számít.
  • lapaleves
    #18
    egyébként ennek az ellentéte is pont igaz: nem kevés pénzbe kerül kifűteni a lakást, mikor a termosztát egyébként levenné a fűtést. géphasználat dettó, asztali gép meg router / modem simán eszik 1-2 ezrest havonta.
  • Sir Quno Jedi
    #17
    Jah meg szellem a gépben, azért ne nézz má minket hülyének! :D
  • sanyicks
    #16
    Tűzfal, beállítások, router beállítások
  • Sir Quno Jedi
    #15
    Egyébként az idő alapú munkaelszámolásra is megvannak a módszerek távmunkában is, ha erre van szükség. Ugyanúgy szabott időben oda kell ülnie a gép és az IP teló elé a munkatársnak, be kell csekkoljon és folymatosna ellenőrzik, hogy ott tartózkodik-e és csak az enegdélyezett szünetekben hagyja el a munkaállomást, illetve, ha rugalmas etéren a szolgáltatás, akkor az össz napi munkaideje kijön-e a random szüntekkel együtt. Ennyi. Lehet mindent logolni, hangrögízteni, kamerázni, stb. Vitás helyzetekben minden bizonyítható.

    Viszont iszonyat pénzeket spórol a munkáltató azzal, hogy nem kell akkora irodát fentartania/bérelnie, fűtenie stb.
  • Sir Quno Jedi
    #14
    Eezt ne tőlem kérdezd. Van hogy csak és kizárólag relayed kapcsolatokat hoz létre két különböző szolgáltató végpontjai között. ÉS hogy miért?! Jó kérdés, én is szeretném tudni... :D
  • sanyicks
    #13
    Részben, de részben a logika miatt... egyszerűen nagyon sok munkánál nincs értelme a bejárásnak. Nem is idő alapú munka kell, az egy megkövült faszság, értelme 0... bejárós melóban is 4 órát elneteztem, 4 órát dolgoztam... otthon legalább ha 4 óra alatt kész vagyok azt csinálok amit akarok, jóval nagyobb kényelemben. Meg a support munka is kellemesebb, beállítasz hangjelzést, tehetsz vehetsz, aludhatsz, hallani fogod ha kellesz.
  • sanyicks
    #12
    Teljesen mindegy, ezer féle megoldás van, lehet válogatni mi a szimpatikus.
    Minek kell relayed kapcsolat, mire jó? Egyébként az sima ip alapon is erős ping növeketéssel jár, hamachi meg amúgy is úgy viselkedik mint egy rendes háló, peer to peerben megy (ha a tűzfal engedi).
  • lapaleves
    #11
    az elmúlt hetekben már a csapból is a távmunka folyik. gondolom ez inkább a megoldásszállító nagy cégeknek köszönhető, megszülte a marketingosztály, hogy most ezt kell sugallni mindenhová.

    egyébként meg ha őszinte vagyok nehéz az embernek rávennie magát, hogy rendesen lenyomja az időt. ha projekt cucu van, akkor oké, de nem minden területen lehet feketén-fehéren kimutatni, hogy megcsinálta-e az ember a melót. szóval ezt egy átlag irodista melónál nehéz normálisan kivitelezni.

    egyébként a távmunka szuper, és nem látom a marha nagy biztonsági küzdelmet se. ellopják / elveszik - betelefonál - tiltják az accountot - bódottá.
  • Sir Quno Jedi
    #10
    Azé fizetni kell, ha céges célokra használod, mi csak játékra használjuk ebből kifolyólag. Meg ha relayed konnekciókat van kedve összehozni, akkor mérhetetlenül rosszak lesznek a pingek pl. A működése sem 100% garantált.
  • Snomag
    #9
    Rengeteg olyan IT munkakor van, ahol teljesen folosleges szerintem is napi szinten bejarni. Ma mar minden technikai feltetel adott ahhoz, hogy hatekonyan vegezze az ember a munkajat otthonrol. Jo is, mert meg lehet vele sporolni sok penzt utazason, nem kell a munkaltatonak bennt folyamatosan helyet biztositania.
  • gemihu
    #8
    Azért a távmunka a munkavállalónak sem feltétlen előnyös..
  • sanyicks
    #7
    Csak az a baj, hogy a bunkó sötét magyar vezetői rétegnél a távmunka nemmegy:
    1. mert mivel beteg emberek, hiányozna nekik a dolgozók napközbeni személyes baszogatása
    2. mivel semmihez sem értenek, a távmunka dolgaihoz sem, félnek tőle.
  • sanyicks
    #6
    akár hamacsival. Egyszerű vpn 256 bites aes-al.
  • Komolytalan
    #5
    Én kb mint 10 éve vagy távmunkában dolgozom, vagy ha éppen irodában ültem, akkor nekünk dolgoztak mások távmunkában. Kissé effektívebb mondjuk egy francia céggel heti 3 levelet váltani - akkor is ha 1-1 levél kiizzadása mondjuk 1-1 óra - mint minden nap bejárni Párizsba Budapestről. Illetve az sem egy utolsó szempont hogy ha mondjuk alkalmazok egy Nyíregyházi fejlesztőt, az 2/3 pénzért dolgozik mint egy Budapesti.
    Persze van a távmunkával macera, mert sosem látja az ember, hogy az illető dolgozik-e vagy pasziánszozik, esetleg munkaidőben az asszonyt reszeli a heverőn. Éppen ezért teljesítmény alapú elszámolás kell, ami egyébként is sokkal jobban kalkulálható, mint az idő alapú, szóval nekem spec eleve szimpatikusabb.

    Múlt héten ajánlottak egy bent ülős melót. Aztán meglepődtek, amikor azt mondtam, hogy szó se lehet róla. Elkezdtek dobálózni szép nagy összegekkel, én meg mondtam, hogy ha ennyi pénzetek van, majd emelem az óradíjam a project alapú melóknál:-D Aztán felfogták, hogy elég nehéz olyasvalakit irodába csábítani, aki már hozzászokott a távmunka kötetlenségéhez.
  • Sir Quno Jedi
    #4
    Ott a Skype konferencia, soxor 4-5 órákat is benne vagyunk és meló közben folyamatosan tudsz beszélni a kollegákkal, megosztania desktopod, melót stb. Hatékonyabb, mintha ott ülnek veled egy irodában.

    Ha meg a biztonság számít, akkor Total Commander FTP SSL-lel, Checkpoint VPN (vagy bármi más elismertebb VPN, Virtual desktop, sandbox, terminal server-ek) tokenkártyával, vagy smartkártyával (nálunk épp mindkettő él még) és kész. Fegyelem kérdése minden.

    Kell egy munkaszoba az embernek, csak otthon 1xűbb és nem utazol feleslegesen napi 2-3-4 órékat, addig is dolgozhatsz és megspórold a benzint, az autó amortizcióját.

    A környezetszennyezés jó része a dolgozók munkábajutásából származik. Ha az adminisztratív munkakörüek és az IT-sok otthon maradnának, az csoda lenne a károsanyagkibocsátásban.
  • hangulati
    #3
    erre valok a robotok. a szakmunka pedig muveszet, es nem lehet tavolrol ilyen egyszeruen elintezni. ez van, volt, es lesz. ha tetszik, ha nem.
  • hangulati
    #2
    meg egyebkent is. az eredmenyes munkavegzeshez minden kell, de iroda, az nem. az a gyanum, hogy adminisztraciorol beszelhetnek itt, ami a munkafolyamat resze, csakugy, mint a kavefozes.
  • hangulati
    #1
    igaz. magam is szivesebben tartozkodom tavolabbra a munkahelyemtol. csak, hat a timvork... az az atkozott csapatmunka, az fog nagyon hianyozni. de kit erdekel?
    engem. remelem, masokat is.