50
  • johnfly
    #50
    Tervezz te jobbat, hogy ne b@ssza szét a hőtágulás!
  • Hrisskar
    #49
    Ugye jól látom, hogy még mindig a régi "tákolmány" hővédő pajzsa van mint az eddig űrrepülőknek?
  • sathinel
    #48
    Hawking is ay vagz szerinted ő sem tud semmit? Kíváncsi lennék akkor hogy te hol vagy kutató, és milyen szaklapokban publikálsz.

    http://www.youtube.com/watch?v=S_d-gs0WoUw

    elég ezt megnézni mennyi minden van csak a naprendszerben.
  • Kara kán
    #47
  • brueni
    #46
    állítólag ezt is brit tudósok állítják
  • Kara kán
    #45
    Ja, és arról még nem is szóltam, hogy állítólag 3x több csillag van a világegyetemben, mint gondolták. Jó kis Mikulás-ajándék...
  • Kara kán
    #44
    ...és mivel látom, hogy esz meg titeket a kíváncsiság, elmondom a jónak bélyegzett hírt is: nem sci-fisek és konteósok állítják azt, hogy elképzelhető, hogy a mi Napunk sem annyira magányos, hanem vagy egy barna/vörös törpe társa van, vagy még inkább egy Tyche fantázianéven emlegetett minimum Neptunusz, de akár 4 Jupiter méretű bolygó, (X-bolygó), amely bekavar az Oort-felhőbe, így hozva ránk a ménkőcsapásokat. 30 ezer cse-re lehet, és -100 fokos meleg van a felszínén.
  • Kara kán
    #43
    Akkor mondom a rosszat: ma délután a Csendes-óceánba zuhant egy ruszki Proton rakéta, Hawaitól alig 1500 km-re.
    3 Glonassz műhold veszett oda.


  • Kara kán
    #42
    Van 2 hírem, egy jó és egy rossz.
    Melyiket mondjam előbb?
  • kvp
    #41
    Ahhoz kepest, hogy ez a Burt Rutan fele spaceship one katonai valtozata egesz jol sikerult. Egy olcso, ujra felhasznalhato urrepulogeprol van szo, ami a vegleges valtozat kicsinyitett masa. A teszt soran egyebkent allandoan palyat valtoztatgattak, mindezt tavvezerlessel. Alapvetoen olcso katonai muholdak helyett jo, de vegso esetben szemelyszallitonak is megfelel, csak az utasoknak vegig urruhaban kell ulniuk. Azert vette at a hadsereg, mert a nasa-nal megvontak a tamogatast a project-tol, viszont a legieronek kell egy szemely es teher szallitasara alkalmas jarmu, ami kepes vissza is terni. Egyebkent a jarmu hajtomurendszere orosz tervezesu, mig maga a gep scaled composites es a boeing gyartja mint fovallalkozo.

    ps: A 30. ezred a teszt csapat, az 50. a gps-es tarsasag, de van 460. is. Ez nem a darabaszamuk, hanem hogy a legiero melyik reszehez tartoznak. Egyszeruen linearisan van szamozva az osszes alakulat, es ha van urrel osszefuggo reszleguk is, akkor az kap egy space wing nevet az azonositoszam melle.
  • EnxTheOne
    #40
    Ez sz*r.
    Bocs épp scifit nézek, és most voltak a galaxis másik felén, és energia fegyverekkel lövöldöztek. :D
  • Carsee
    #39
    Kevéssé hiszem, hogy az ISS ellátására használnák. Be sem tudna dokkolni.

    A Buran kb. akkora volt mint a Space Shuttle, a rakéta - a Buran esetében Energija - volt nagyobb, mert az oroszok nem fejlesztették ki a saját SSME hajtóműveiket és egyszerűbb volt kihagyni. Valóban egyszer repült és - lehet szentimentális vagyok - de nem semmi dolog amit összeraktak. A shuttle alapból emberi beavatkozással száll le és vészhelyzetben az automatika is leteheti. A Buran pedig épp fordítva, ha gáz van akkor szállhat le vele ember.

    buran vs space shuttle
  • Adenoma
    #38
    kazasztánban ráesett a hangár teteje, most már az is csak emlék
  • dirty dogg
    #37
    Szép munka, csak így tovább....(azért kár, h kijuttatás olyan környezetszennyező :( )
  • #36
    "pl 200 kilós terhelhetőségbe mi fér be"

    PL. levek a Földről a ISS személyzetének.

    Azért megtévesztő ez a 200kg hasznos teher, mivel nem önerőből jut ki a világűrbe. Én inkább a térfogatra lennék kíváncsi.

    A Buran jóval nagyobb volt, mint az amerikai űrsikló. Igaz nem is szállt fel egynél többször.
    Hol tartana az Orosz űrhajózás, ha lenne rá keret? Ma a tudományos kutatások helyett profitorientált irányzatot vesz fel. Idegen műholdakat állít pályára, mivel rakétatechnikájuk még ma is a legfejlettebb legmegbízhatóbb. De hát a pénztelenség nagy úr.
  • Kara kán
    #35
    „Amúgy megmondaná valaki miért tűnik rozsdásnak a verda teteje a képen?”

    Nem rozsdás, füstös. Csináld utána, majd nézz tükörbe, akkor nem csodálkozol.
  • #34
    Mirejó, mirejó, hát ezt sem tudod?

    1. Kisebb geostacionárius műholdak pályára állítására.

    2. Vagy!!!! A B52-eseket fogja leváltani bizonyos területen.

    A nagy magasságú felderítő repüléseket végző személyzettel ellátott kémrepülők leváltására szolgál.

    Előnyök, vagy a miértre adott válaszok.

    1. Csökkentett kockázati tényezők. (fedélzeti humán erőforrást nem igényel)
    2. Gyors reagálású, hosszótávú eszköz. (a kémműholdak navigációs képessége egy esetleges távolabbi objektum megfigyeléséhez, a nullához konvergál)
    3. Ma már egy a B52-sen elhetezett műszerek zöme elfér a fedélzetén. (a számítástechnika lehetővé tette, hogy kisebb méretben, és hasonló tudásban álljon rendelkezésre az a műszerpark ami tartozéka egy kémrepülőnek.
    4. Rendkívül széles a stratégiai felhasználhatósága. ( nem csak kémkedésre, de nem kívánatos tevékenységet folytató, Föld körül keringő objektumok megsemmisítésére is fel lehet készíteni, vagy egy esetleges nukleáris csapás megelőzésére is felhasználható.
    5. Civil alkalmazása, még ennél is sokrétűbb. ( a világűr fizikai adottságait kihasználó fizikai, és biológiai kísérletek)

    X-37B projekt lényege: költséghatékony, többször felhasználható olyan űreszköz, ami leválthatja az űrsiklókat. A legnagyobb előny, hogy megspórolják a létfenntartáshoz szükséges energiát, és az űrhajósok bruttó fizetését.
  • karesz6
    #33
    Én szeretek túlkombinálni dolgokat.:) De valóban inkább neked lehet igazad.
  • karesz6
    #32
    Nos. A teljesen záró szkafander drága cucc. Ha nem muszáj nem használják nehogy sérüljön és tönkremenjen. Ha forró az űrhalyó és gázokat ereget --> várni 10 percet míg lehül és elszáll a gáz. Az üzemanyag is drága cucc ráadásul robban is. Nem gondolnám hogy sokkal többet töltenének bele mint feltétlenül muszály. Illetve ha jól sejtem elég fasza tartályokban tartják ergo nem jön ki ami meg üzemanyag égetés céljából jön ki az pedig elég a maradék minimális (elég a gázmaszk + gumiruha kombó).

    AMúgy meg valamit tuti csinált 225 napig a keringésen kívül/(helyett). Szerintem ez a marsra ment vagy neadj isten a titánra.XD Amúgy megmondaná valaki miért tűnik rozsdásnak a verda teteje a képen?
  • teddybear
    #31
    Ez csak egy tűzálló védőruha. Nagy tüzek oltásánál viselik, illetve jelen esetben ebbe öltözve eresztették le a maradék hidrazint a manőverező rakéták tartályából.
    Nem kell mindent túlkombinálni.
  • Pares
    #30
    Hogy ez miért halgatyónak ment válaszul, azt nem tudom...
  • Pares
    #29
    Ha másra nem is, űrbéli elfogóvadásznak egész biztosan jó. Már csak egy jó kis stukker hiányzik a rakteréből (???), és mehet is Ufót vadászni.
  • halgatyó
    #28
    Az igen érdekelne, hogy a kerámiacsempékből miféle mérgező gázok szálldosnak, amik még a szabad levegőn is veszélyes töménységben hullajtják el a közelbe merészkedő kutatókat... szóval milyen gáz az?
  • halgatyó
    #27
    Az a szkafander azért van, mert azok ott K. Rómeó és R. Sándor, akiknek a nevét és az arcát nem szabad megmutatni (de még a fedetlen kezét sem)
  • globint
    #26
    Vagy utasok voltak a szkafanderesek, vagy olyan légtérben szállt az ürrepülőgép az elmúlt 225 nap alatt, ahonnan akár bacikat is hozhatott.
    Huhh, de akkor a mi légterünket elfertőzhette.

    De az is lehet, hogy csak a látvány miatt, hogy annál komolyabb legyen a titokzatos felvétel....
  • Carsee
    #25
    Az oroszok megcsinálták bizony a Buran-nal és nem is akárhogy. Olyan pontosan landolt a kijelölt helyen, hogy 10 centi nem volt az eltérés.

    Hogy ez mire jó? Szerintem arra, hogy rengeteg pénzt pazaroljanak el fegyverkezésre újra. A légierő miatt lett olyan az űrsikló is amilyen. A NASA egy apróbb gépet akart - ami tuti jobb lett volna - de a légierő követelményei irreálisak voltak, mind raktér szempontjából, mind a repülési lehetőségek terén - egy körön belül fel és le kell tudnia szállnia. Elindul és a következő körben landoljon is....

    Ez pofás kis darab, de nem értem pl 200 kilós terhelhetőségbe mi fér be, ami még nincs odefönn és nem az ellenséget kémeleli.
  • Mozes
    #24
    A vedőruha teljesen alap dolog. Amikor az űrsiklő visszatér akkor is így közelítik meg előszőr mivel a légtérbe való érkezéskor mérgező gázok szabadulhatnak fel és a gép testében véghezmenő kémiai folyamatok további káros kisugárzást jelenthetnek. Ezért megvizsgálják, hogy meg lehet e közelíteni. Ha ok minden akkor szálhatnak ki az űrhajósok is, ha voltak :)
  • CybeRick
    #23
    Wiki-ről: "A Buran egyetlen, személyzet nélküli próbarepülést hajtott végre 1988. november 15-én"
    A cikkben is hivatkoznak rá. Na most akkor tényleg: "Gratulálunk a Légierő Gyors Reagálású Hivatalának és a Vandenberg Légitámaszpont 30. Űrezredének"....
    Csak 22 évvel csúsztak meg az oroszokhoz képest. :P

  • nirriti
    #22
    Most már tudjuk, hogy van 30. űrezred és ezzel van elfoglalva.
    De vajon mit csinálhat az első 29?
  • kamov
    #21
    Szerintem ez elsősorban tesztjárműként fog szolgálni.
    A hadsereg műholdjaihoz fejlesztett anyagok, műszerek, eszközök prototípusai mehetnek fel vele első próbára. A titkos új cuccoknak így még maradványai sem kerülhetnek idegen kézbe, mert visszahozza azokat. Másrészt az elromlott cuccoknál így utólag kivizsgálható a hiba oka.
  • mcsaba
    #20
    Kösz a választ, ezt nem tudtam, láttam már sok felvételt a nagy ürsikló meg soyuzokról de hogy ilyen védőruhás emberkék mászkálnak körülötte ilyet még nem láttam azért volt furcsa. Amúgy ez az ürrepülő pontosan mire jó? Ha egy mezei ürhajó juttatja az ürbe akkor müholdak pályára állítására nem mert ahoz elég a rakéta, embereket nem tud vinni mert ahoz meg kicsi, szóval sokmindenre nem jó, de valamire biztos főleg ha a hadsereg is pénzeli.
  • kamov
    #19
    Az-X-37 egy mezei Atlas-V hordozórakéta orrán jutott a világűrbe.

    Az X-37 a saját manőverező hajtóműveinek az oxidálóanyagaként tömény hidrogén-peroxidot használ. Ez nagy töménységben egy elég rohadt anyag. Bőrrel érintkezve csúnya, nehezen gyógyuló égést okoz, belélegezve szétroncsolja a tüdőt. Nagy mennyiségű használatakot légmentesen zárt védőruhára van szükség.

    A Space Shuttle visszatérése után is először ezek a fehér ruhások járják körbe az űrrepülőt az ottani hajtóművek oxidálószereként használt nitrogén tetroxid szivárgása után kutatva.

    A legtöbb űrhajó (Szojuz, Shuttle) vagy műhold az űrbeli manőverekre szolgáló hajtóműveihez hidrazin üzemanyagot és nitrogén tetroxid oxidálóanyagot használ. Ennek a betöltése mindig ilyen teljesen zárt védőruhában történik.
  • Kara kán
    #18
    Az tűzoltóruha, szerintem.
  • Kara kán
    #17
    Gratulálok a Légierő Gyors Reagálású Hivatalának és a Vandenberg Légitámaszpont 30. Űrezredének!
    Hajrá Amerikai Egyesült Államok!
  • NullZ3r0
    #16
    Meg lehet, hogy leszállás után a kissé megpörkölődött szigetelők mérgező gázokat eregetnek, ezért kellhet a védőruha.
  • mcsaba
    #15
    Hát nem tudom, általában a különböző teszteket egymás után hajtják végre és nem egyszerre, vagyis először a felszállás leszállást kéne teszteljék majd ha az sikerült utána kéne hogy mennyi ideig birja az ürben. Azt esetleg tudja valaki hogy szállt fel pontosan, rakétával vagy csak saját hajtómüveivel? A védőruha szintén érdekes, eddig még egy ürhajó kisérletet sem láttam aminél ilyen védőruhát használtak volna, ráadásul ez nem egy sima védőrüha hanem külön oxigén tartály vagy mi van a hátukon, szóval nem csak a hőtől meg az esetleg kifröcsenő üzemanyagtól véd.
  • gombabácsi
    #14
    "30. Űrezred"

    muhahaha, remélem csak önmagukat csapják be ezzel a névvel :)
  • endrev
    #13
    Gumicsizma és műanyag sisak, nem szkafander. :)
  • endrev
    #12
    Az nem szkafander (hasonlítsd össze a szkafanderekkel fotókon), hanem védőruházat, valószínűleg hővédő, esetleg az üzemanyagmaradéktól is véd.
  • endrev
    #11
    Zseniálisak ezek a mérnökök. Egy zsákutca-technológiával képesek voltak ilyen áttörésre... Az a zseniális építész, aki homokból épít szállodát és nem dől össze. :D