Túl van első űrrepülésén az X-37B

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tervezz te jobbat, hogy ne b@ssza szét a hõtágulás!

.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?

Hrisskar
Ugye jól látom, hogy még mindig a régi "tákolmány" hõvédõ pajzsa van mint az eddig ûrrepülõknek?

Hawking is ay vagz szerinted õ sem tud semmit? Kíváncsi lennék akkor hogy te hol vagy kutató, és milyen szaklapokban publikálsz.

http://www.youtube.com/watch?v=S_d-gs0WoUw

elég ezt megnézni mennyi minden van csak a naprendszerben.
Kara kán

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

állítólag ezt is brit tudósok állítják
Kara kán
Ja, és arról még nem is szóltam, hogy állítólag 3x több csillag van a világegyetemben, mint gondolták. Jó kis Mikulás-ajándék...

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Kara kán
...és mivel látom, hogy esz meg titeket a kíváncsiság, elmondom a jónak bélyegzett hírt is: nem sci-fisek és konteósok állítják azt, hogy elképzelhetõ, hogy a mi Napunk sem annyira magányos, hanem vagy egy barna/vörös törpe társa van, vagy még inkább egy Tyche fantázianéven emlegetett minimum Neptunusz, de akár 4 Jupiter méretû bolygó, (X-bolygó), amely bekavar az Oort-felhõbe, így hozva ránk a ménkõcsapásokat. 30 ezer cse-re lehet, és -100 fokos meleg van a felszínén.

Kara kán
Akkor mondom a rosszat: ma délután a Csendes-óceánba zuhant egy ruszki Proton rakéta, Hawaitól alig 1500 km-re.
3 Glonassz mûhold veszett oda.

Kara kán
Van 2 hírem, egy jó és egy rossz.
Melyiket mondjam elõbb?

Ahhoz kepest, hogy ez a Burt Rutan fele spaceship one katonai valtozata egesz jol sikerult. Egy olcso, ujra felhasznalhato urrepulogeprol van szo, ami a vegleges valtozat kicsinyitett masa. A teszt soran egyebkent allandoan palyat valtoztatgattak, mindezt tavvezerlessel. Alapvetoen olcso katonai muholdak helyett jo, de vegso esetben szemelyszallitonak is megfelel, csak az utasoknak vegig urruhaban kell ulniuk. Azert vette at a hadsereg, mert a nasa-nal megvontak a tamogatast a project-tol, viszont a legieronek kell egy szemely es teher szallitasara alkalmas jarmu, ami kepes vissza is terni. Egyebkent a jarmu hajtomurendszere orosz tervezesu, mig maga a gep scaled composites es a boeing gyartja mint fovallalkozo.

ps: A 30. ezred a teszt csapat, az 50. a gps-es tarsasag, de van 460. is. Ez nem a darabaszamuk, hanem hogy a legiero melyik reszehez tartoznak. Egyszeruen linearisan van szamozva az osszes alakulat, es ha van urrel osszefuggo reszleguk is, akkor az kap egy space wing nevet az azonositoszam melle.
Ez sz*r.
Bocs épp scifit nézek, és most voltak a galaxis másik felén, és energia fegyverekkel lövöldöztek. 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Kevéssé hiszem, hogy az ISS ellátására használnák. Be sem tudna dokkolni.

A Buran kb. akkora volt mint a Space Shuttle, a rakéta - a Buran esetében Energija - volt nagyobb, mert az oroszok nem fejlesztették ki a saját SSME hajtómûveiket és egyszerûbb volt kihagyni. Valóban egyszer repült és - lehet szentimentális vagyok - de nem semmi dolog amit összeraktak. A shuttle alapból emberi beavatkozással száll le és vészhelyzetben az automatika is leteheti. A Buran pedig épp fordítva, ha gáz van akkor szállhat le vele ember.

buran vs space shuttle
kazasztánban ráesett a hangár teteje, most már az is csak emlék

dirty dogg
Szép munka, csak így tovább....(azért kár, h kijuttatás olyan környezetszennyezõ 😞 )

If it ain\'t broken, don\'t fix it.

Törölt felhasználó
"pl 200 kilós terhelhetõségbe mi fér be"

PL. levek a Földrõl a ISS személyzetének.

Azért megtévesztõ ez a 200kg hasznos teher, mivel nem önerõbõl jut ki a világûrbe. Én inkább a térfogatra lennék kíváncsi.

A Buran jóval nagyobb volt, mint az amerikai ûrsikló. Igaz nem is szállt fel egynél többször.
Hol tartana az Orosz ûrhajózás, ha lenne rá keret? Ma a tudományos kutatások helyett profitorientált irányzatot vesz fel. Idegen mûholdakat állít pályára, mivel rakétatechnikájuk még ma is a legfejlettebb legmegbízhatóbb. De hát a pénztelenség nagy úr.
Kara kán
„Amúgy megmondaná valaki miért tûnik rozsdásnak a verda teteje a képen?”

Nem rozsdás, füstös. Csináld utána, majd nézz tükörbe, akkor nem csodálkozol.

Törölt felhasználó
Mirejó, mirejó, hát ezt sem tudod? <#nevetes1>

1. Kisebb geostacionárius mûholdak pályára állítására.

2. Vagy!!!! A B52-eseket fogja leváltani bizonyos területen.

A nagy magasságú felderítõ repüléseket végzõ személyzettel ellátott kémrepülõk leváltására szolgál.

Elõnyök, vagy a miértre adott válaszok.

1. Csökkentett kockázati tényezõk. (fedélzeti humán erõforrást nem igényel)
2. Gyors reagálású, hosszótávú eszköz. (a kémmûholdak navigációs képessége egy esetleges távolabbi objektum megfigyeléséhez, a nullához konvergál)
3. Ma már egy a B52-sen elhetezett mûszerek zöme elfér a fedélzetén. (a számítástechnika lehetõvé tette, hogy kisebb méretben, és hasonló tudásban álljon rendelkezésre az a mûszerpark ami tartozéka egy kémrepülõnek.
4. Rendkívül széles a stratégiai felhasználhatósága. ( nem csak kémkedésre, de nem kívánatos tevékenységet folytató, Föld körül keringõ objektumok megsemmisítésére is fel lehet készíteni, vagy egy esetleges nukleáris csapás megelõzésére is felhasználható.
5. Civil alkalmazása, még ennél is sokrétûbb. ( a világûr fizikai adottságait kihasználó fizikai, és biológiai kísérletek)

X-37B projekt lényege: költséghatékony, többször felhasználható olyan ûreszköz, ami leválthatja az ûrsiklókat. A legnagyobb elõny, hogy megspórolják a létfenntartáshoz szükséges energiát, és az ûrhajósok bruttó fizetését. <#nevetes1><#nevetes1>
Én szeretek túlkombinálni dolgokat.😊 De valóban inkább neked lehet igazad.

Nos. A teljesen záró szkafander drága cucc. Ha nem muszáj nem használják nehogy sérüljön és tönkremenjen. Ha forró az ûrhalyó és gázokat ereget --> várni 10 percet míg lehül és elszáll a gáz. Az üzemanyag is drága cucc ráadásul robban is. Nem gondolnám hogy sokkal többet töltenének bele mint feltétlenül muszály. Illetve ha jól sejtem elég fasza tartályokban tartják ergo nem jön ki ami meg üzemanyag égetés céljából jön ki az pedig elég a maradék minimális (elég a gázmaszk + gumiruha kombó).

AMúgy meg valamit tuti csinált 225 napig a keringésen kívül/(helyett). Szerintem ez a marsra ment vagy neadj isten a titánra.XD Amúgy megmondaná valaki miért tûnik rozsdásnak a verda teteje a képen?

Ez csak egy tûzálló védõruha. Nagy tüzek oltásánál viselik, illetve jelen esetben ebbe öltözve eresztették le a maradék hidrazint a manõverezõ rakéták tartályából.
Nem kell mindent túlkombinálni.

Hogy ez miért halgatyónak ment válaszul, azt nem tudom...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Ha másra nem is, ûrbéli elfogóvadásznak egész biztosan jó. Már csak egy jó kis stukker hiányzik a rakterébõl (???), és mehet is Ufót vadászni.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Az igen érdekelne, hogy a kerámiacsempékbõl miféle mérgezõ gázok szálldosnak, amik még a szabad levegõn is veszélyes töménységben hullajtják el a közelbe merészkedõ kutatókat... szóval milyen gáz az?
Az a szkafander azért van, mert azok ott K. Rómeó és R. Sándor, akiknek a nevét és az arcát nem szabad megmutatni (de még a fedetlen kezét sem) <#eplus2>
globint
Vagy utasok voltak a szkafanderesek, vagy olyan légtérben szállt az ürrepülõgép az elmúlt 225 nap alatt, ahonnan akár bacikat is hozhatott.
Huhh, de akkor a mi légterünket elfertõzhette.
<#conf>
De az is lehet, hogy csak a látvány miatt, hogy annál komolyabb legyen a titokzatos felvétel....

http://www.tradeximp.com/

Az oroszok megcsinálták bizony a Buran-nal és nem is akárhogy. Olyan pontosan landolt a kijelölt helyen, hogy 10 centi nem volt az eltérés.

Hogy ez mire jó? Szerintem arra, hogy rengeteg pénzt pazaroljanak el fegyverkezésre újra. A légierõ miatt lett olyan az ûrsikló is amilyen. A NASA egy apróbb gépet akart - ami tuti jobb lett volna - de a légierõ követelményei irreálisak voltak, mind raktér szempontjából, mind a repülési lehetõségek terén - egy körön belül fel és le kell tudnia szállnia. Elindul és a következõ körben landoljon is....

Ez pofás kis darab, de nem értem pl 200 kilós terhelhetõségbe mi fér be, ami még nincs odefönn és nem az ellenséget kémeleli.
A vedõruha teljesen alap dolog. Amikor az ûrsiklõ visszatér akkor is így közelítik meg elõszõr mivel a légtérbe való érkezéskor mérgezõ gázok szabadulhatnak fel és a gép testében véghezmenõ kémiai folyamatok további káros kisugárzást jelenthetnek. Ezért megvizsgálják, hogy meg lehet e közelíteni. Ha ok minden akkor szálhatnak ki az ûrhajósok is, ha voltak 😊
CybeRick
Wiki-rõl: "A Buran egyetlen, személyzet nélküli próbarepülést hajtott végre 1988. november 15-én"
A cikkben is hivatkoznak rá. Na most akkor tényleg: "Gratulálunk a Légierõ Gyors Reagálású Hivatalának és a Vandenberg Légitámaszpont 30. Ûrezredének"....
Csak 22 évvel csúsztak meg az oroszokhoz képest. 😛

\"Az élet egy elég szar játék, de a grafikája nagyon ott van.\"

Most már tudjuk, hogy van 30. ûrezred és ezzel van elfoglalva.
De vajon mit csinálhat az elsõ 29?<#wow1><#wilting>
Szerintem ez elsõsorban tesztjármûként fog szolgálni.
A hadsereg mûholdjaihoz fejlesztett anyagok, mûszerek, eszközök prototípusai mehetnek fel vele elsõ próbára. A titkos új cuccoknak így még maradványai sem kerülhetnek idegen kézbe, mert visszahozza azokat. Másrészt az elromlott cuccoknál így utólag kivizsgálható a hiba oka.
Kösz a választ, ezt nem tudtam, láttam már sok felvételt a nagy ürsikló meg soyuzokról de hogy ilyen védõruhás emberkék mászkálnak körülötte ilyet még nem láttam azért volt furcsa. Amúgy ez az ürrepülõ pontosan mire jó? Ha egy mezei ürhajó juttatja az ürbe akkor müholdak pályára állítására nem mert ahoz elég a rakéta, embereket nem tud vinni mert ahoz meg kicsi, szóval sokmindenre nem jó, de valamire biztos fõleg ha a hadsereg is pénzeli.

Az-X-37 egy mezei Atlas-V hordozórakéta orrán jutott a világûrbe.

Az X-37 a saját manõverezõ hajtómûveinek az oxidálóanyagaként tömény hidrogén-peroxidot használ. Ez nagy töménységben egy elég rohadt anyag. Bõrrel érintkezve csúnya, nehezen gyógyuló égést okoz, belélegezve szétroncsolja a tüdõt. Nagy mennyiségû használatakot légmentesen zárt védõruhára van szükség.

A Space Shuttle visszatérése után is elõször ezek a fehér ruhások járják körbe az ûrrepülõt az ottani hajtómûvek oxidálószereként használt nitrogén tetroxid szivárgása után kutatva.

A legtöbb ûrhajó (Szojuz, Shuttle) vagy mûhold az ûrbeli manõverekre szolgáló hajtómûveihez hidrazin üzemanyagot és nitrogén tetroxid oxidálóanyagot használ. Ennek a betöltése mindig ilyen teljesen zárt védõruhában történik.
Kara kán
Az tûzoltóruha, szerintem.

Kara kán
Gratulálok a Légierõ Gyors Reagálású Hivatalának és a Vandenberg Légitámaszpont 30. Ûrezredének!
Hajrá Amerikai Egyesült Államok! <#eljen>

Meg lehet, hogy leszállás után a kissé megpörkölõdött szigetelõk mérgezõ gázokat eregetnek, ezért kellhet a védõruha.
Hát nem tudom, általában a különbözõ teszteket egymás után hajtják végre és nem egyszerre, vagyis elõször a felszállás leszállást kéne teszteljék majd ha az sikerült utána kéne hogy mennyi ideig birja az ürben. Azt esetleg tudja valaki hogy szállt fel pontosan, rakétával vagy csak saját hajtómüveivel? A védõruha szintén érdekes, eddig még egy ürhajó kisérletet sem láttam aminél ilyen védõruhát használtak volna, ráadásul ez nem egy sima védõrüha hanem külön oxigén tartály vagy mi van a hátukon, szóval nem csak a hõtõl meg az esetleg kifröcsenõ üzemanyagtól véd.

"30. Ûrezred"

muhahaha, remélem csak önmagukat csapják be ezzel a névvel 😊

Gumicsizma és mûanyag sisak, nem szkafander. 😊
Az nem szkafander (hasonlítsd össze a szkafanderekkel fotókon), hanem védõruházat, valószínûleg hõvédõ, esetleg az üzemanyagmaradéktól is véd.
Zseniálisak ezek a mérnökök. Egy zsákutca-technológiával képesek voltak ilyen áttörésre... Az a zseniális építész, aki homokból épít szállodát és nem dõl össze. 😄
Hát ez mind szép és jó. De minek az embereken a szkafander szerû ruha. Valami nem kerek.
Aszem' Magyarországon is elférne egy-két "Gyors Reagálású Hivatal". 😄

A bácsik kint szkafanderben...azééé lol...mertugye a kifutópálya meg steril. 😄D

A Wikileaks meg UFO doksikat is ki fog szivárogtatni, olvastátok? Index, meg Origo téma volt tegnap.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Lehet, hogy azt tesztelték hogy bírja hosszú ideig az ûrben.
A Szojuzok is csak fél évig lehetnek kikötve az ISS-en, mert korrozív az üzemanyaguk, és lejár a tömítések szavatossága.

Én csak arra lennék kiváncsi mit csinált 225 napig? Mert ha csak tesztelni akarták hogy hogy repül és hogy landol az nem kéne ilyen sokáig tartson.

egyébként, ez szemlátomást erõdemonstráció ebben a formában, érthetetlen, hogy miért jutna másképp ki ilyen információ. Ugye, éppen van is aktualitása a dolognak...
Õ nem arra gondolt, hogy majd kamikaze-játékot folytatnak egy ilyen játékszerrel, hanem, minthogy a légierõrõl beszélünk, azaz még csak nem is leplezett a katonai felhasználási szándék, mondjuk arra, hogy a csomagtérben mondjuk egy mûhold kiiktatására alkalmas eszközöket helyezzenek el. <#nezze><#banplz>
"Gratulálunk a Légierõ Gyors Reagálású Hivatalának és a Vandenberg Légi támaszpont 30. Ûrezredének"

Tisztára mint valami Sci-Fi-ben. Lelõtt pár ellenséges UFO-t, és sikeresen hazatért.

<#taps>

Csirke4
Bármi ami kint van az ûrben tönkretehet egy mûholdat. Egy ilyen géppel szerintem túl drága mûholdakat gyûjtögetni. 😄
Máshol volt róla szó, hogy ez a gép = egy olyan mûholddal, ami képes "elmenekülni" ha el akarja puszítani valaki, ámbár szerintem meg arra is jó, hogy éppenséggel más mûholdakat tegyen használhatatlanná.