85
  • Kornan
    #85
    Nah felkerült az első adag, de még mindig nincs Mo. Aszongya kis dózisokban adagolják, hogy legyen idő csámcsogni rajta, kibeszélni. És , hogy hónapokig is eltarthat mire felkerül az összes. Nah mindegy, majd úgyis szépen összefoglalja vmelyik újság, miket írtak szeretett miniszterelnökünkről. :)
  • Amergin
    #84
    A wikilíksz frontembere alkaloidás tenorista. Azonnal lője le a szíáé, az efbíáj, a moszad vagy bittu.damain!!
  • morden
    #83
    Van azért egységes nyelv, kb a kínaiank 70%-a egy nyelvet beszél(mandarin) marad a 30% amik ilyen kisebb pár 10 milliós nyelvjárások, nagyon sok ország megirigyelhetné, hogy 70% beszél 1 nyelvet.
  • RecoPhile
    #82
    Kezdjük ott, hogy Kína _nem_ ország, hanem birodalom, ami 26 tartományból áll+autonóm és egyéb önálló közigazgatású tartomány/város.
    Ezekben a tartományban nincs egységes nyelv. Csak írásbeliség ami közös! Ezért nem lesz ott túl nagy "forradalom", mert hadsereggel gyorsan le-le lehet verni egy-egy lázadást. Az hogy jövőben mi lesz Kínával azt még nem lehet tudni. ;)
  • morden
    #81
    "fáj a sajtószabadság a világ legfeljettebb demoráciájának?"
    Ez nem sajtószabadság. Minősített iratokat az újságírók nem hozhatnak nyilvánosságra, mert mehetnek a dutyiba." Sajna ezzel visszaélnek az államok, csak hazánkat nézd meg, mindenféle genyóságot titkosítanak (pl olaj ügyek) és máris nyugiba vannak a közvéleménytől, ez nem jó!!!
  • sanyicks
    #80
    vagy mert meg mersz kérdőjelezni egy 1000 sebből vérző dogmát :))
    Sőt amcsiban azért is lecsuknak, ha megemlíted hogy megölnéd az elnököt :DDD
  • morden
    #79
    Kínáról:"Ezek után nem látom be, hogy miért omlana össze a gazdaság és hogyan történne mindez, amikor szinte mindent lehallgatnak. Ha egy rossz szót szólsz vagy szervezkedsz máris munkatáborban találod magad jobb esetben..." A fene nagy demokráciában meg elfogató parancsot adnak ki ellened nők megerőszakolása miatt ugyan ezért...
  • Balintos
    #78
    Hát, ők sem fogják megérni a nyugdíjaskort...
  • Papichulo
    #77
    'szenzaciohaJhasz'

    Elnezest!
  • Pares
    #76
    Berlusconi meg Putyin, a két buzi.
  • Papichulo
    #75
    "a világ ritkafémbányászatának 97%-a Kínában van"

    Ketsegtelen, hogy a high-tech ipar nem tud letezni ezek nelkul a "rare earth"-nek nevezett anyagok nelkul. Az is ketsegtelen, hogy jelent pillanatban Kina adja ezeknek az anyagoknak a 95+%-at. Amit viszont a szenzaciohalyhasz media es az itteni tajekozatlan emberek sem tudnak, hogy a vilagon harom jelentos lelohely van: Belso Mongolia (Kina), Mountain Pass (California) es Mount Weld (Australia).
    A californiai banyaban 2002-ben allitottak le a kitermelest(!) anyagi es kornyezetvedelmi megfontolasokbol, de a mar felszinre hozott anyagot meg mindig dolgozzak fel. A banyat eladta a regi tulajdonos, a Chevron, 2008-ban es az uj tulajdonos 2011 ujra meg fogja nyitni azt, kibovitett es modernizalt formaban, teljes kapacitassal.
    Az ausztral banyat $450 millio AUD hitelbol folyamatosan fejlesztik es ennek a banyanak a tartaleka nagysagrendekkel a kinai felett van.
    Ami miatt Kinahoz kerult a kitermeles monopoliuma, hogy ott semmibe veszik a munkavedelmi es kornyezetvedelmi eloirasokat, emiatt fejlett orszagban nem volt rentabilis a tevekenyseg. Viszont mara mar olyan merteku lett a kornyezeti kar, hogy mar a Kinaiak sem tudjak azt az asztal ala soporni, igy kenytelen voltak csokkenteni a termelest.
    Summa summarum, ugy tunik, hogy ez a monopolium hamarosan a visszajara fog fordulni.

    ps: Ezen fenykep alapjan konnyen el tudnam hinni Assange-rol, hogy pedo :)
  • Rotyoka
    #74
    Izraeltől nem kell félni, fosik az épp eléggé Oroszországtól, nem véletlenül nem merte lebombázni az atomerőművet sem. Lehet hogy van x überfejlett katonája de oroszoknak van 98 szor X kevésbé fejlett katonája.
  • Pares
    #73
    Izrael mit ugrál?

    "Nem biztos, hogy Irán döntött arról, hogy nukleáris fegyvert állít elő, de Irán eltökélt abban, hogy ilyet létrehozzon"

    Nektek pedig már van is! Mocskos kis cionista banda. Azért baj, hogy Irán pár évtized késéssel csinál atomreaktort, mert anti-cionista megnyilvánulásaik vannak? Naná, hogy azért! Kire lőnék ki azt az atomot, ha nem Izraelre. Így hát persze, hogy Irán a "világ" első számú közellensége.

    Az Észak-kóreai komcsikról, akik már a határon sorakoznak a rakétákkal, valahogy nem jelent akkora fenyegetést a világra, mint ez az irtó elmaradt sivatagos ország (ja, hogy ásványkincsek is vannak ott, nem csak atomreaktor, meg Izrael a közelben, éééértem...). Észak-Korea körül meg egy Izrael sincsen, szóval az meg le van szarva.

    Én személy szerint jobban fenyegetve érzem magam Izraeltől, mint Irántól, hisz Izraelnek köztudottan vannak valamilyen nukleáris fegyverei, meg a hadserege is az egyik legfejlettebb a Földön. Fenyegetve érzem magam, mert évtizedek óta ignorálnak mindenféle nemzetközi felszólítást, sőt, az EU-ba igyekeznek! Minek, hogy legyen aki a földühített araboktól fedezze a seggüket?

    Erre az Abdullahra is ha ránézek, hát mit mondjak, nem a béke, szeretet meg az együttélés jut az eszembe róla...
  • Rotyoka
    #72
    Hát a mostani demokráciához képest igen, de utoljára görögországban volt demokrácia, és nem az elmúlt 300 évre gondolok
  • NEXUS6
    #71
    Szerintem nem ez a demokrácia.
    Az hogy lexarom a szabályokat az vandalizmus.
  • NEXUS6
    #70
    És még van egy 4. opció, mégpedig, hogy a wl mögött az amcsi titkosszolgálatok állnak.
    Amerika belement egy olyan adokkapokba, amiből nem lehet presztízs-veszteség nélkül kijönni. Fel kell hergelni a közvéleményt, hogy ők mondják ki, hogy hozzák vissza az amcsi fiúkat külföldről. A kormány meg majd kénytelen lesz engedni. Pedig valójában ez volt a szándék.
  • Rotyoka
    #69
    Ők nem, de ez a demokrácia.
  • NEXUS6
    #68
    "fáj a sajtószabadság a világ legfeljettebb demoráciájának?"
    Ez nem sajtószabadság. Minősített iratokat az újságírók nem hozhatnak nyilvánosságra, mert mehetnek a dutyiba.
  • gulyasandras
    #67
    Persze, mert csak úgy engedik, hogy kiszivárogjon. Inkább direkt volt: teszt + bizonytalanság erősítése pl. Irán körül.
  • sanyicks
    #66
    Baj van a text output alegységeddel, vagy cpu hiba? :D
  • kukacos
    #65
    A nyitott gazdaságok összeomlását nem lehet lehallgatással megakadályozni. Kína erősödése a külfölddel történő interakció következménye, arra pedig nincs hatása a kínai vezetésnek.

    Honnan veszed, hogy a világ termékeinek 90%-át Kínában gyártják? A világ GDP-jének 8%-át adja a gazdasága. Még ha minden kis kínai kizárólag külföldre termelne is, Kína teljes összeomlása esetén legfeljebb minden tizedik érték tűnne el a világ többi országától (valóságban persze sokkal-sokkal kevesebb). Na meg miért kell mindig a legnagyobb katasztrófát vizionálni?
  • Rotyoka
    #64
    Anno valamilyen angol oldalon ezt boncolgatták elég sokat, de valószínűleg valami keleti ország mondjuk Oroszok, bár ez sosem fog kiderülni
  • Nos
    #63
    A Wikileaks kiteregette a politikai bulvár szennyest amerikai oldalról. Igazából semmi nagy durranás nincs ebben, de legalább lehet rajta csámcsogni. A kiszivárogtatott dolgok jó része valószínűleg eddig is ismert volt - azok számára, akik szántak egy kis energiát arra, hogy boncolgasság. Elég sok országban lehet ilyen. Szerintetek a mi titkosszolgálatunkban mi lehet Slotáról? Vagy náluk Orbánról?
    Csokorba gyűjtöttek egy csomó olyan dolgot, ami eddig nem volt együtt. Ez így sajnos egy kissé tényleg destabilizáló.

    A wikileaksel csak az a baj, hogy nem az igazságot akarja megkeresni, hanem csak az usát lejáratni.

    Vajon ki pénzeli???
  • Rotyoka
    #62
    te meg full idióta vagy, és mindaz aki valamire is azt meri mondani hogy hazaárulás... Szánalmas
  • sanyicks
    #61
    elég érdekes elképzeléseid vannak a hazaárulásról, főleg ha köze nincs a hazához. Amúgy ha mondjuk gyurcsány "pszichopata" ferencet ócsároljuk az is hazaárulás? Mert a te nézeteid szerint igen. A normális ember szerint meg az a hazaárulás ha nem ócsároljuk :)
  • Seth
    #60
    A NASA titkos felfedezéseiről jó volna hallani
  • nlght
    #59
    "Ilyen a kapitalizmus természete: amikor valamiről úgy tűnik, megállíthatatlanul robog, akkor már mindenki megtette a tétjeit felfelé, és nem marad senki, aki felfelé fogadjon, és emelje az árat, így az már nem mehet, csak lefelé."

    Kínában szocialista piacgazdaság van. Majdnem 2000 milliárd dollár devizatartaléka van (ami kurva soknak számít). A világ termékeinek kb. 90%-át ott gyártják (ami kurva soknak számít). Mivel szinte mindent ott gyártanak, ezért már rég lenyúlták az összes "know-how"-t és gyártástechnológiát. 2,5 millió fős hadserege van (ami kurva soknak számít). A ritkafémek 97%-át ott bányásszák ki (ami kurva soknak számít).

    Ezek után nem látom be, hogy miért omlana össze a gazdaság és hogyan történne mindez, amikor szinte mindent lehallgatnak. Ha egy rossz szót szólsz vagy szervezkedsz máris munkatáborban találod magad jobb esetben...

    Másrészt ha mégis bekövetkezne az összeomlás, akkor ott lenne vége a világnak. Kb. 10x akkora válság lenne mint a 2008-as amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiinduló válság. Gondolj bele, ha bekövetkezne a forradalom, akkor hónapokig káosz lenne Kínában, amíg az egész ország egységes nem lesz. Addig szünetel az export. Nincs ritkafémkitermelés, elfogynak a termékek a világ polcain. A világ tőzsdeindexei már az első héten elérik a béka seggét. Mindenki eladni akarja a részvényeit és nem fogják tudni beadni az embereknek, hogy semmi baj sincs, csak Kína szűnt meg létezni határozatlan időre és a világ termékeinek a 90%-a. A világ országai nem hagyhatják, hogy Kínában káosz alakuljon ki, mert az mindenkinek rossz lenne.
  • kukacos
    #58
    Nem az ország fog összeomlani, dehogy, csak lesz egy nagy gazdasági visszaesése. Ilyen a kapitalizmus természete: amikor valamiről úgy tűnik, megállíthatatlanul robog, akkor már mindenki megtette a tétjeit felfelé, és nem marad senki, aki felfelé fogadjon, és emelje az árat, így az már nem mehet, csak lefelé.

    Azaz mindig pontosan akkor omlik össze valami, amikor kialakul a konszenzus arról, hogy stabilan emelkedni fog. A hozzád hasonló laikusok véleménye kitűnő indikátora annak, hogy ez a konszenzus kialakult, hiszen elsőkézből nyilván fogalmad sincs Kínáról, csak amit összeolvastál a világsajtóban.

    Kínában sok lufi fújódik, amelyek egyike előbb-utóbb ki fog durranni, és kidurrantja a többit is. Senki sem hiheti komolyan, hogy egy ország *töretlenül* ki tud emelkedni középkori viszonyokból pár évtized alatt - a keletkező társadalmi feszültségeket nem lehet csak úgy, hirtelen kitörések nélkül elsimítani. Ez nem ment a sokkal jobb kezdőpozícióban levő vetélytársainak sem, Japánnak, Koreának, és ezek az országok még csak nem is fociznak egy ligában a kínai problémákkal. Kína hagyományosan extrém DEcentralizált, ahol a központi hatalom folyamatosan harcot vív a perifériákkal, míg ez Japánra pl. egyáltalán nem jellemző.

    Idővel persze Kína lesz a csúcson, de ez nem fog cikkcakkok és visszaesések nélkül menni. Egy ilyen lassan esedékes lesz.
  • Rotyoka
    #57
    A leaks nagyon is jól csinálja amit csinál. De én mondjuk így karácsonykor felkúrnám az egészet egy orosz torrentre úgy ahogy van és akkor próbálják meg lassítani, és blokkolni a wikileaks et...
  • morden
    #56
    Hogy lenne már hazaáruló? Ha én most Törökországról nyílvánosságra hozznék valamit, akkor én is az lennék? ( hisz szövetséges ...)
  • kalaposkan
    #55
    Azért, mert nem nyel le minden disznóságot, még nem feltétlenül hazaáruló. Szerintem mindenki tudja a már eddig kiszivárogtatott anyagokból, ami nem csak a wikileaks-től, de máshonnan is érkezett, hogy az USA egyáltalán nem a jó szellem, vagy a kisangyal, és legfőképpen nem a világbéke humanitárius őrzője. Az, hogy ez újból meg újból bebizonyosodik, senkit nem lep már meg igazán.
  • Buzzword
    #54
    Ja, és nem érdekel, hogy ausztrál állampolgár. Az USA Ausztrália szövetségese.
  • Buzzword
    #53
    Assange úgy viselkedik, mint egy arrogáns kiskamasz, aki élvezi, hogy felrúghatja a status quo-t. Gondolom, ha háború lenne (nem lesz), rögtön vinnyogva disszidálna Svájcba.
    Régen az ilyet hazaárulónak nevezték.
  • sanyicks
    #52
    Legalább is megbízásból azt mondták hogy találtak :D
  • morden
    #51
    A fene se tanulna meg kínaiul ( az az összes kínai nyelvjárás összesége, nekem bőven elég lenne a mandarin kínai :D ) ez csak kokacoskodás, de szerintem az emberek elsöprő többsége hibásan használja a kínai nyelv meghatározását.
  • nlght
    #50
    Azért eléggé ügyel arra, hogy a nép is kapjon egy kevés szabadságot, nem úgy mint É-Korea. Plusz ott van a 2,5 milliós hadserege, ami bármilyen felkelést csírájában elfolyt még aznap kb. Nem azt mondom, hogy nincs esély arra h összeomoljon az ország, de nagyon valószínűtlen egyelőre. Még Iránban sem lett forradalom a mostani választások után, pedig ott könnyebben összejöhetett volna, mert imho kevésbé szervezett ország mint Kína és sokkal kisebb az iráni hadsereg is.
  • sanyicks
    #49
    jól beszoptad a bullshittet. Fanatikus muszlimok itt mit csinálnának? x+ sokadik ország vagyunk a céllistájukon, ráadásul csak amiatt hogy a hülye kormányaink katonákat küldenek hozzájuk.
    Amúgy pont leszarnak. Jól beetettek hogy ezek mindenkit le akarnak gyilkolni mindenhol, hogy az iszlám terjedjen? Hát nem úgy tűnik, tekintve hogy vallás miatt a középkor óta nem támadtak... amelyik konfliktusban arab ország részt vett az sima "szokásos" területi harc volt, vagy olajharc, ezen kívül csak agresszor országokban támadtak, jogosan.
  • Narxis
    #48
    Mindenki hypeolja Kínát, aztán majd elárasztják Európát, lehet majd meglepődni és tanulni a kínai nyelvet.
  • kukacos
    #47
    Az amatőr Kína-hívők nagy száma kiválóan mutatja, hogy a következő jelentős összeomlás ott fog bekövetkezni.
  • nlght
    #46
    Ez is csak az előnyére válik Kínának. Mert a politikai és társadalmi rendszernek köszönhetően, neki kevesebb időt és energiát és pénzt kell fordítania a táblán lévő bábuk érdekéért és elégedettségéért. Az emberek már hozzászoktak a rendszerhez ott. Az 500 millió kínai feláldozható gyalog csak egy gigantikus sakkjátszmában (vagy inkább zerglingek egy nagy Starcraft játszmában ). Nincs megkötve a kormány keze, hogy fenntartsa a szabadság illúzióját, mint pl ahogy most az USÁnál és a wikileaksnél láthatjuk. Az USÁnak meg nagyon sokba kerül, hogy a táblán lévő bábuit elégedettséggel és boldogsággal töltse el, és majd ezekkel a feltételekkel nyerje meg a globális játszmát (ami persze valószínűtlennek tűnik, de a nyomdagép, a papír és a dollár még mindig nagy fegyvernek számít). Mennyi időbe és energiába fog kerülni az USÁnak, amíg helyreállítja a diplomáciai károkat csak azért mert szólás- és sajtószabadság van? Akár 10 évbe is. Kínában ez nem fordulhatna elő.
    Egy dolog van ami veszély lehet Kínára nézve, ez pedig a forradalom és az esetleges polgárháború. De erre egyelőre kevés esély van.