75
  • Justil
    master of orion
    homm3
  • Max007
    nem csak te vagy az, egy master of orion-on, half-life-on, heroes-on felnőtt embernek mások az igényei :) kitisztultabbak
  • Max007
    feltűnt valakinek hogy a L4D plakáton valami nem kerek? Zoey stimm, Bill stimm, azonban a másik két alak se nem Louis (a kopasz vékony néger aktakukac), se nem Francis (a rövidhajú, beszólogatós macsó) A 2-ben a jobb oldali esetleg lehetne az öltönyös fickó (nem jut eszembe a neve), de a nagydarab motoros hosszú hajú emberkét akkor sem lehet hova rakni
  • narumon
    Dragon Age még nem sorozat, Stalker szerintem fos, AoE és GTA az meg nem ebből az évtizedből van.
  • keysersoze
    Ezek az évtized legSZARABB játékai, nem a legjobbak. Közben olyan nevek nincsenek rajta mint a Dragon Age, Stalker, Age of Empires, GTA4. Így nem is lehet komoly listát összeállítani.
  • narumon
    Én értem, hogy mit akar mondani Justil és ilyen szempontból igazat adok neki, én ugyan ilyen vagyok. Ha az első 1-2 órában nem fog meg a játék akkor utána nem adok neki több esélyt, ennél azért kevesebb időm van, és az sem biztos, hogy utána megfog a játék. Ami az elején megfog azzal játszok és még azokat sem biztos, hogy végigjátszom. Ami nem arra meg kár időt pazarolni ahhoz túl rövid az élet.
  • narumon
    Icewind Dale az már nekem nem jött be annyira mint a BG (vagy csak olyan passzban voltam akkor éppen) Planescappel meg nem is játszottam.
    Nekem a Mass Effectnek ez a kicsit akció kicsit rpg egyvelege nagyon bejött.
  • Justil
    ahogy erzed, nem en kezdtem a vitat.
  • Pares
    Tudod mit? Legyen! Már nem érdekel ez az egész, abszolút nincs kedvem meg időm ilyen hülyeségen vitázni.

Minden jót!
  • Justil
    naja, ez fontos volt :)
  • Justil
    valóban ellentmondásosnak tűnik, rosszul fogalmaztam.

"Tudom jól, még abból a 2-3 óra játékból is átjött, hogy a ME egy jól kidolgozott, részletekre is odafigyelő cucc, sok háttérinfóval, jó kis párbeszédekkel stb."

ezt továbbra is tartom.

"Szerintem meg egy átlagon aluli cucc, elbaltázott lehetőség, főleg ha azt nézzük, hogy kik készítették."

szóval itt rontottam el, arra gondoltam, hogy a biowarehez képest (erre utaltam is) átlagon aluli. számomr a Mass Effect nem egy a szuper BW játékok közül, hanem egy a gyengébbek közül. függetlenül a sikerétől, a visszhangjától, az eladásoktól stb. ezeket már kifejtettem, hogy miért nem izgatnak...

átfogóan nézve a játékipart a nagy átlagból valóban kiemelkedik mindkettő, ezen nem vitázom. de a biowaretől én sokkal, de sokkal többet vártam. ezt próbáltam kifejteni, csak elbénáztam.

hogy magasak az elvárásaim? IGEN! hogy ezzel részben kibaszok magammal? igen. de ez van, ez belülről jön, nem nagyon tudok mit tenni ellene, főleg ha igenis VAN olyan játékprogram, ami megüti a mércét nálam is...

azt, hogy nem tudom konkrétan megmondani mi bajom vele, úgy látom még mindig nem tudod megérteni/elfogadni. pedig ez van. a grafika jó, sőt, nagyon jó, a story okés (azért utánaolvastam picit), a játék egyéb szempontból is jó technikailag. MÉGSEM áll össze számomra egy 10/10-es összkép. nem vágom, lehet hogy te nem szoktál ilyet érezni, de nekem nem ez volt az első és nem is az utolsó alkalom, amikor azzal szembesültem, hogy az amúgy remek alkotóelemekből nem sikerült egy hasonlóan remek végterméket összegyúrni. és mivel ez korábban a biowarenek sikerült, ezúttal pedig nem, hát ezért húzom le a játékot.

KotOR és ME közt számomra elég nagy a különbség, ebbe most ne menjünk bele, maradjunk annyiban, hogy amit hiányolok a Mass Effectből, az ott van a KotOR-ban, még a 2. részében is, amit meg te húztál le.

Mellesleg, mindazokból kifolyólag, amit leírtam, valszeg nálam a ME3 is kimarad, és a DA2-ről is látom már most, hogy nem fog tudni érdekelni. Kiváncsian várom tehát, hogy ezek után vagy mellett mivel rukkolnak elő a Bioware-s srácok...(ami nem MMO)
  • Pares
    "Tudom jól, még abból a 2-3 óra játékból is átjött, hogy a ME egy jól kidolgozott, részletekre is odafigyelő cucc, sok háttérinfóval, jó kis párbeszédekkel stb."

vs.

"Szerintem meg egy átlagon aluli cucc, elbaltázott lehetőség, főleg ha azt nézzük, hogy kik készítették."

Ezeket Te írtad. Eléggé ellentmondó vélemény a kettő. De hagyjuk...

A ME meg a DAO nem átlagon aluli, nem elszalasztott lehetőség. Ez véleménytől független. Reálisan nézve mindkettő kiemelkedik a szemétből. Az hogy neked nem jön be, szerintem annak tudható be, hogy túl nagyok az elvárásaid ebben a kapitalista társadalomban, ahol mindenki csak a hasznot hajszolja. Én is nagyon szeretem a régebbi (vagy jelenkori) komplexebb játékokat, szerepjátékokat, stratégiákat. Manapság ezekből nagyon kevés emészthető van, és ezért meg kell becsülni az olyan játékfejlesztőket, mint a BW, akik két ilyen vadonatúj univerzumot is kitaláltak. Engem mind a kettőben a történet, a történet vezetés, a karakterek és a döntéseim súlya fogott meg legjobban. Ehhez párosult a pazar grafika (ami nélkül manapság nagyon nehéz játékot eladni).
    Hogy röviden válaszoljak arra, miért "kötöttem" beléd: Nem értettem, mi nem tetszik annyira a ME univerzumán, miért egy "vicc" az egész szerinted (amikor alig játszottál vele), mik azok a konkrét dolgok, amik szerinted hiányoznak belőle. Nem tudtál válaszolni. Ez van. Különben meg az én véleményem és meglátásom szerint, amint ezt már egyszer azt hiszem, hogy le is írtam, a ME és a KotOR közt nincs nagy különbség. Mármint számomra a KotOR semmivel se tudott többet nyújtani, mint a ME. Ettől még a kedvencem, csak nem hypeolom agyon azért, mert öregebb, meg "klasszikus" (a ME is az lesz pár év múlva, bár már lehet hogy most is annak számít).

Egyébként ha már kisebbség: én még az anyanyelvemmel is abban vagyok a lakhelyem felé...
  • Justil
    én egyáltalán nem sztárolom magam, hogy ilyen meg olyan oldschool gamer vagyok, vagy ilyesmi. egyszeruen csak jobban elszorakoztatnak az 5-10-15 eves jatekok, mint a maiak, ennyi, kesz vege, nem kell es nem is akarok mast belemagyarazni.

amugy, lehet hogy meggondolatlan voltam, de irtam en valahol, hogy a ME es a DAO szar? meg miert irsz ilyeneket, hogy jogom van ruhellni? nem ruhellem...a simset ruhellem, meg az mmokat :) de egy ME-t vagy DAO-t? miert? nem tartom szarnak egyiket se, tavol all azert attol. csak a szar es a kurvajo kozott van meg 1 par fokozat, capito?

azt meg, hogy a velemenyemmel kisebbsegben vagyok, eddig is tudtam, de igazabol nem zavar, miert is zavarna. mar irtam peldat, irhatok meg, ha gondolod...pl itthon, meg europa nagy reszen az emberek szerint a jo auto: BMW, Mercedes, VW csoport (VW, Audi). Nekem meg nem kene egyik sem. Ingyen se, szal ha kapnam, penzze tennem azonnal...hogy miert? Mert mas az izlesem, es teszek arra, hogy a tobbseg szerint mi a jo, vagy hogy melyik marka kapott jo kritikat, vagy hogy egy szavazason melyik nyerne, vagy hogy ... ... ...

Eleg sok mindennel vagyok kisebbsegben manapsag, sot, biztos vagyok benne, hogy nem egy dologban te is kisebbsegbe kerulnel a velemenyeddel...es akkor mivan? :)

Amig allampolgari jogod szarra Mass Effectezni magad, nekem meg azzal, amivel kedvem tartja, gond 1 szal se, ugy hiszem. Legalabbis e teren :)
  • Pares
    Most nem megyek bele mondatonként, mert nem ér annyit az egész. Csak röviden:

Megvan rá a jogod, hogy rühelld a játékot, és negatív kritikát nyilváníts róla. Ugyan úgy nekem is meg van a jogom rá, hogy a Te véleményedhez hozzászóljak.
    Azt nem értettem csak, hogy miért nem tetszik annyira a ME. Nem értettem, mert gyakorlatilag csak pozitív kritikát kapott, és nekem is nagyon bejött. Rákérdeztem, hogy mi az, ami hiányzott belőle, mi az ami nem tetszik. Te nem válaszoltál semmit, csak hogy valami. Ja, és nekem soha nem volt olyan, hogy az első pár óra után ne tudtam volna megmondani, hogy mi a bajom a játékkal, vagy mi tetszik. Valami mindig van. Jó de neked nincs. Erre mondtam, hogy az a 4-5 óra egyébként is kevés ahhoz, hogy a játék kibontakozzon. De nem. Te akkor se szereted. Sőt a DA:O is szar. Rendben (bár ez már igazán érdekes, mert ennek meg a régebbi játékosok is nagyon örültek). Akkor hagyjuk is ennyiben.

Egy mondatot azért kiemelnék:

"ezen nincs mit gondolkodni. ilyen oldschool jatekosokkal meg ne dobalozz kerlek, olvastam en mar eleg az enyemhez hasonlo velemenyt a neten, sokan sirjak vissza a regebbi jatekokat, de kulonben mind1 is, a mainstream diktal."

Rendszeresen olvasom a Bioware fórumát, és tapasztalatból mondom, hogy van 2-3 emberke, akik hobbiból körbe körbe hajtogatják ugyan azt a dumát. A negatív kritikának különben is mindig nagyobb a hangja (akinek tetszik, az játszik vele). Aztán milyen meglepő, amikor a szavazásokon (ti. hogy kinek tetszik, kinek nem) mindig azok voltak eddig döntő többségben, akiknek tetszett. Ja biztos a mainstream majmok. Nem tudom, hol olvastál ennyi negatív oldschool véleményt. Egyszóval fogadd el hogy kisebbségben vagy a véleményeddel, még ha ez vajmi keveset is számít és téged nem izgat (mondjuk engem se érdekel, de azért jó volt leírni). Különben szerintem én is ebbe a "felsőbbrendű" oldschool játékos kategóriába sorolódok. Mondjuk biztos vannak nálam is öregebbek, nekem a BG volt asszem az első játékok közt, amit játszottam (ez úgy az ezredforduló előtt lehetett, 99 környékén).

Amúgy érdekes ez az oldschool nyomulás mostanában: Én vagyok a zódszkúl, szal mindenki más befoghatja. Jaj de jó volt régen, most meg minden milyen szar. Neked ez szar tetszik? Biztos a codon nőttél fel te majom...bla...bla...bla...

Egyébként meg mainstream: Cod az nálam az 2-ő környékén megállt, azt is csak itt ott multiban haverokkal, évekkel ezelőtt. Jobb szeretem a szingliket, stratégia, szerepjáték, meg ilyenek. Amiből igazad van, mostanában kevés jó készült. De véleményem szerint a ME meg a DA ebbe a kevésbe tartozik. Szerinted meg még ezek se. Jó'van. Szerintem kicsit nagyok az elvárásaid a jelenlegi állapotokat elnézve.

Na mindegy. Lady Gagát meg akasztanám. Mármint kötéllel.
  • Justil
    "Már megint hülyeségeket beszélsz. Kár felhoznod a "szubjektív" véleményt. Még szép, hogy az. Én is csak a véleményem írom le, mint mindenki más."
    akkor miert nem birod elfogadni, hogy az enyem meroben kulonbozik a tiedtol?

"Eredetileg Planescape, BG meg ilyenekről beszéltél, ezért mondtam a 10 évet. De ha már KotOR"
    teljesen mind1, barmelyik jo peldanak

"A KotOR 2-ről szerintem inkább ne beszéljünk (azt különben sem a BW fejlesztette)."
    nekem ugyanugy tetszett az is. latod, ebben is kulonbozik az izlesunk.

"A másik kedvencem viszont a ME, és én nem látok semmilyen nagy minőségbeli különbséget a kettő közt (figyelembe nem véve a grafikát)"
    latni en sem latok :) erezni viszont erzek.

"Nem értem, hogy miről beszélsz, amikor azt írod, hogy a Mass Effectből hiányzik valami? Mi az a valami?"
    te meg sose voltal ugy, hogy erezted, hogy vmi nem 100as, de nem tudtal ra konkret okot mondani?

"Azt próbálom megmagyarázni, hogy a játék első pár órájában nem fognak mindent a képedbe nyomni. Az, hogy Te 4-5 órát is játszottad (fúúúhaaa), mondom, nem jelent semmit."
    magyarazod a nagy semmit. mar leirtam: az osszes nagy kedvencem 1 max 2 ora alatt ugy beszippantott, hogy csak lestem. nem tul sok ilyen jatek van, par tucat mondjuk. ami egy delutan alatt nem tud annyira erdekesse valni, az szamomra erdektelen is marad. ne viccelj mar, BG-ben is lof@sz a 4-5 ora gameplay, kb alig tortenik azalatt vmi, hiszen soksok ora a teljes jatekido, megis lekotott.

"Egy korábbi hsz.-edben elismered, hogy jól kidolgozott, meg ilyenek, csak neked hiányzik belőle az a "valami", aztán most meg azt írod, hogy selejt, félresikerült, elszalasztott lehetőség. Egyszóval szar. Össze vissza beszélsz."
    nem beszelek ossze vissza, csak keptelen vagy megerteni. szerintem a ME egy profi programozo, jatekfejleszto csapat munkaja, jo anyagi kerettel. ez erzodik a vegtermeken, mint jatekprogramon. technikai szempontbol egy remekul elvegzett munka gyumolcse. csak ettol meg nem biztos, hogy tetszik...

"Aztán ide kevered a DA:O-t, ami szintén remekül sikerült, és azt is lehordod."
    le bizony, mert az sem jott be. nehogymar ne legyen jogom lehordani f@szom.

"Közben pedig egyiket se játszottad ki végig, csak az elejébe néztél bele."
    tehat egy jatekrol csak akkor lehet igazan kepet alkotni, ha vegigjatszod? te mindent vegigjatszol, amit elkezdesz, hogy utana megfelelo kepet alkothass rola?

"Na most annak tekintetében, hogy gyakorlatilag mindkét játék rendkívül jó értékelést kapott mind a kritikusoktól, mind a rajongóktól, bocs, de egyszerűen a Te pár órás tapasztalataidra épülő "véleményed" max. egy túlreagált "rant"-nak tudnám illetni."
    illesd amivel akarod. hot lefosom a kritikusokat, meg az atfogo gamer velemenyt is. ennyi erovel lady gaga jo zenet nyom, mert az emberek nagy resze szereti, dicseri?

A kovetkezo bekezdesben ismetled magad, tehat az itt felmerulo dolgokra mar valaszoltam.

"Egy biztos, nem hiába érte el a ME és a DA:O a sikereit és a támogatottságát (és mindezt az ún. "oldschool" játékosoknál), ezen jobb, ha elgondolkozol."
    ezen nincs mit gondolkodni. ilyen oldschool jatekosokkal meg ne dobalozz kerlek, olvastam en mar eleg az enyemhez hasonlo velemenyt a neten, sokan sirjak vissza a regebbi jatekokat, de kulonben mind1 is, a mainstream diktal.

"És jobb, ha nem írod le többet, hogy 4-5 órát is játszhattál vele, mert kiröhögnek."
    csak nyugodtan, nem zavar. kurvara maskepp fogjuk fel a dolgot...
  • Pares
    Se a Starcraft-al, se az AC-vel nem játszottam, szóval azokról nem tudok véleményt alkotni.

De most mondjam azt, hogy én talán átfogóbb véleményt tudok alkotni azzal, hogy közel 60 órát öltem belé a ME univerzumába eddig (és egy cseppet se bántam meg), mint Te, aki majd' 5 órát játszott vele! Megengedhetem magamnak azt, hogy "megvédem" ezt a remek játékot (amit kb. mindenhol csak dicsértek egyébként is) a Te leszóló véleményeddel kapcsolatban? Egyszóval elmondhatom a véleményem, hogy miért nem helytálló a Tiéd? Naná.

• Pares
    Már megint hülyeségeket beszélsz. Kár felhoznod a "szubjektív" véleményt. Még szép, hogy az. Én is csak a véleményem írom le, mint mindenki más.

Eredetileg Planescape, BG meg ilyenekről beszéltél, ezért mondtam a 10 évet. De ha már KotOR: az egyik kedvencemről van szó. Nyáron játszottam ki, nem is tudom hanyadszorra. Remek játék. A KotOR 2-ről szerintem inkább ne beszéljünk (azt különben sem a BW fejlesztette). A másik kedvencem viszont a ME, és én nem látok semmilyen nagy minőségbeli különbséget a kettő közt (figyelembe nem véve a grafikát). Mindkettő ugyan úgy a képernyőhöz szegezett, beszippantott. Sőt a ME még jobban (az eredeti univerzum). Nem értem, hogy miről beszélsz, amikor azt írod, hogy a Mass Effectből hiányzik valami? Mi az a valami? Több dolog is? Mik azok?

Azt próbálom megmagyarázni, hogy a játék első pár órájában nem fognak mindent a képedbe nyomni. Az, hogy Te 4-5 órát is játszottad (fúúúhaaa), mondom, nem jelent semmit. Főleg hogy a játékot 4-5-ször is ki lehet játszani, különböző élménnyel, végkifejlettel (mint a KotOR-ban, csak itt még következményei is vannak a következő részekre nézve).

Rendben. Vegyük, hogy a Te ízlésednek nem jön be. Egy korábbi hsz.-edben elismered, hogy jól kidolgozott, meg ilyenek, csak neked hiányzik belőle az a "valami", aztán most meg azt írod, hogy selejt, félresikerült, elszalasztott lehetőség. Egyszóval szar. Össze vissza beszélsz.
    Aztán ide kevered a DA:O-t, ami szintén remekül sikerült, és azt is lehordod.
    Közben pedig egyiket se játszottad ki végig, csak az elejébe néztél bele.
    Na most annak tekintetében, hogy gyakorlatilag mindkét játék rendkívül jó értékelést kapott mind a kritikusoktól, mind a rajongóktól, bocs, de egyszerűen a Te pár órás tapasztalataidra épülő "véleményed" max. egy túlreagált "rant"-nak tudnám illetni.

Se a Mass Effect, se a Dragon Age nem selejt. Mindkettő átlagon felüli, remekül sikerült játék (persze mindennek megvannak a maga hibái), és ez független a szubjektív véleménytől. Az hogy neked nem tetszik, az egy más dolog. De az biztos, hogy irtó nagy hibát csinálsz azzal, hogy 2-3 vagy 4-5 óra (tök mindegy) játék után (ami éppen hogy csak bevezet a történetbe és az univerzumba) leszarozod. Végül is a Te bajod.

Egy biztos, nem hiába érte el a ME és a DA:O a sikereit és a támogatottságát (és mindezt az ún. "oldschool" játékosoknál), ezen jobb, ha elgondolkozol.

És jobb, ha nem írod le többet, hogy 4-5 órát is játszhattál vele, mert kiröhögnek.

• Justil
    Hogy egy kicsit ON is legyek: Assassin's Creed 2 is olyan volt, hogy 1-2 óra gameplay után már tudtam, h végig fogom tolni. Tehát, továbbra sem érzem azt, hogy nem adtam volna meg a ME-nek azt, amit bármely más játéknak megadok: lehetőséget a bizonyításra.

Különben, ha tárgyilagos szeretnék lenni: volt az több is, nem csak 2-3 óra. Valójában sztem inkább 4-5 órát játszhattam vele...csak a pontosság kedvéért.
  • Justil
    És még én beszélek hülyeségeket? Asszem el vagy egy pöppet tévedve.

Hogy van akkor az, hogy a KotOR 1-2 (ami mellesleg nem 10 éves cucc) nem hogy 2-3, de fél óra után is úgy odaszögezett, hogy kénytelen voltam napi szinten 1-2 órát játszani vele minimum, amig a végére nem értem? Ott is volt, ha jól emlékszem 35-40 óra játékidő, talán több is. Akkor miért is lenne hülyeség 2-3 óra játékidő után - megállapítva, hogy a játékból hiányzik valami (talán több dolog is), ami miatt nem igazán köt le - uninstallálni, és elkönyvelni, hogy nem épp egy jól sikerült alkotásról van szó (remélem azért érted, hogy itt én csak a szubjektiv véleményemet írhatom le, akárcsak te)?

Azt írod, a ME kiemelkedően jó játék. Oké, szíved joga ezt gondolni. Szerintem meg egy átlagon aluli cucc, elbaltázott lehetőség, főleg ha azt nézzük, hogy kik készítették. És ez az a pont, ahol bejön a régi Bioware gamekkel való összehasonlítgatás. Úgy látszik nem érted: nem az a bajom, hogy nem olyan mint az elődjei. Persze, egyrészt sci-fi setting, másrészt eltelt 10 év, legyen 3D-s, szép, oké. Csakhogy anno nekem a Bioware garancia volt a 10/10-es játékra, a Mass Effect-el és a Dragon Age-el pedig elkezdődött egy olyan irány, ahol egy közepes 5-6-nál többre nem értékelnék ugyanazon a bizonyos skálán. Akkor most miért is ne lenne alapja az összehasonlításnak?

Csak 1 példa: Starcraft, szuper játék, 10 éves. Starcraft 2: ugyanaz a cég, 10 évvel később kihozta a folytatást (de gyakorlatilag lehetne szó Warcraft 4-ről, ha lenne, vagy Diablo 3-ról, ha már lenne)...és még mindig szuper. Most ne menjünk bele a SC2 elemezgetésébe, tudom, h sokan lehúzzák, de én itt most megint a saját véleményemről beszélek. A Blizzard érdekes módon hozza azt, amit elvárok tőlük. Nem így a Bioware.

Tudod nagyon, nagyon szeretnék nem leragadni a régi játékoknál, hanem az újakkal elszórakozni, legalább olyan jól mint azelőtt. Csak nem megy, mert szerintem egész egyszerűen nem hozzák azt a minőségi szintet...hiába szebb, hiába profibb, hiába modernebb, akkor sem.
  • Pares
    2-3 óra játékból neked egy jó nagy semmi jött át a játékból. Eleve, hogyan alkothatsz véleményt egy játékról "hangulat" és "mélység" értelmében, amivel alig játszottál saját bevallásod szerint is...

"De megint csak nézőpont kérdése, hogy ez mire elég, mihez képest?"

Mire elég 2 óra egy akár 35-40 órát is igénybe vevő játéknál (aminek ráadásul még egy folytatása is van)?

No offense, csak nem szeretem, ha valaki úgy okoskodik valamiről, hogy gyak. nem is játszott vele. Egy filmnél sem az első 5 perc alapján alkotok véleményt...

Természetesen a Mass Effect nem olyan, mint a BG. De ez hol hiba? Eleve nem is olyannak szánták. Attól még igenis nagyon igényes, nagyon jó a hangulata, atmoszférája, története, és úgy egyébként, az egész univerzum.
  • Pares
    Most minek keversz ide ilyen hülyeségeket, hogy ez shooter meg mit tudom én? Lőfegyvereket használnak, fegyvered elsütésével likvidálod az ellenfeled (többnyire). És?

A Mass Effect kiemelkedően jó játék. Ezt a számtalan pozitív kritika is bizonyítja. Megmondom én neked mi bajod. Nem maradi vagy (vagyis nem teljesen), csak benned is előjött az a szindróma, amit már néhány más embernél is megfigyeltem, igazából nem is tudom, hogy fogalmazzam meg: jöttök ezekkel a régi klasszikusokkal, összehasonlítgatásokba kezdtek, aztán itt ott előjön a rpg vs. shooter vita, meg ilyenek. Ez mind értelmetlen süket duma. Nekem is volt szerencsém kipróbálni az crpg klasszikusait, nekem is kedvenceim. Ez viszont nem jelenti azt, hogy leragadok náluk, és minden játéknál azt vetem fel hibának, hogy nem olyanok, mint a régiek. Ez egyszerűen hülyeség, és idegesítő. Eleve különböző stílusúak a játékok, ráadásul majdnem (vagy több) mint tíz év különbség van köztük.

Szóval egyszerűen nem értem, mire ez a fennakadás meg elégedetlenség. Ha annyira menthetetlenül oda vagy azért a bizonyos játékért, hát akkor játszd azt. De nehogy már a Mass Effect-nek az legyen a hibája, hogy nem olyan, mint amilyen egy tíz évvel ezelőtti játék.
  • Justil
    Még vmi: az ürességet nyilván nem kell teljesen szó szerint venni. Tudom jól, még abból a 2-3 óra játékból is átjött, hogy a ME egy jól kidolgozott, részletekre is odafigyelő cucc, sok háttérinfóval, jó kis párbeszédekkel stb. De megint csak nézőpont kérdése, hogy ez mire elég, mihez képest? ...
  • Justil
    de igazából, ahogy azt már kifejtettem párszor, talán nincs is különösebb gond a Mass Effecttel azt leszámítva, hogy "modern". Mert nem csak a Mass Effectnél érzem azt az ürességet, amit nála éreztem, hanem a mai játékok 99%-ánál. Persze, ilyenkor jön a jól bevált szöveg, hogy csak én vagyok maradi, szar, nem tudok haladni a korral, stb. Meglehet. Mittudomén.
    De engem egy BG, IWD, Planescape sokkal jobban leköt, felteszem azért, mert több mélységet látok benne. Az igaz, hogy grafikailag elavultak, de attól még a maguk módján szépek, sőt, szemet gyönyörködtetőek. S ami talán számomra a legnagyobb különbség: nem shooterek.
    Aztán most nem kell azzal jönni, hogy a ME nem shooter, tudom én jól, hogy egy Crysishoz vagy CoDhoz képest nem az, viszont az általam felsoroltakhoz képest igen is az :)
  • Justil
    2-3 óra volt igen, mert utána letöröltem :)

A sci-fit én is szeretem nagyon, de inkább csak filmben, könyvben. Játékok közül nagyon kevés az, ami jól tudja hozni szvsz.

Ja, igaz, hogy a Mass Effect teljesen más, mint egyes más Bioware játékok. Ehhez nem kell nagy logika, csak nekem azon túl, hogy más, gyengébb is. Evvan.
  • Pares
    Jól értem? 2-3 óra volt neked a ME? Hááát bazzeg... Mondjuk én nem számoltam, de nekem lehetett benne vagy 40 órám is, mire a végére értem. És remek volt a hangulata. Mondjuk ez lehet minden embernek más. Engem pont az atmoszféra, a hangulat fogott meg, de az igazsághoz hozzátartozik azért az is, hogy én nagyon szeretem a sci-fi-t. A 2-esre sokan azt mondják, hogy történetileg alul maradt. Szerintem egyáltalán nem. De egyébként is. Ez egy trilógiának volt tervezve, szóval a kettes is csak a befejező résszel teljesedik majd ki.

Egyébként az igazat megvallva a ME-nek én is kétszer futottam neki. Elsőre valahogy nem jött be, vagy nem volt rá időm, már nem emlékszem. Nem tudom. Aztán valamikor 2008 telén unalomból rávettem magam, és nagyon megfogott. Nálam abszolút első helyen van ezen a listán.

Emellett az eddig megjelent összes BioWare játék nagyon tetszett, a kezdetektől fogva, de nem értem a sok összehasonlítgató emberkét. Nekem a ME teljesen más jellegű kikapcsolódást, élményt nyújtott, mint azok.
  • Kisvesza
    Amúgy miket hallottál róla? Mert a sztorija jó, az első résszel tökéletes az átfedés, az utalások, jók az utastársak, és a Sith Lordok is rettenetesen jóra sikeredtek.
  • Kisvesza
    (a rövid nem azt jelenti, hogy csak 10 órás a játék, azért 20 valamennyi óra abban is van, ha elsőre viszed, akkor több is)
  • Kisvesza
    Annak csak egy hibája van: rövid, mert sürgette a fejlesztőket a határidő. De a Restoration Projectben már meg vannak csinálva kimaradt dolgok, pl. a HK-47 gyár.
  • Cat 02 #46
    KOTOR 2-ről jót nem hallottam. És egy epic első rész után sucks 2. rész nem ér sokat...
  • kalaposkan
    Nem tudom, nekem annyira nem határozta meg az életemet ezek közül egyik sem. Talán a Left 4 Dead meg a Bioshock az, ami közelebb áll hozzám közülük, de én inkább a nagy klasszikusok pártján vagyok :)
  • Justil
    Nem baj, inkább legyenek magas igényeid, mint alacsonyak
  • muzzyka
    Nekem tetszett a ME mindkét verziója, de az atmoszféra, hangulata nem volt az igazi. Peddig fullos grafikával toltam őket. Lehet velem van a baj, de anno a diablo 1 es sooookkal hangulatosabb volt. Lehet már túl igényesek lettünk, és semmi sem jó nekünk már.
  • Kisvesza
    A szerző (akárki is volt) sajnos csak az utolsó három-négy évre tekintett vissza, szóval ez leginkább az utóbbi 3-4 év legjobb új sorozatai.
    Professor Layton --- 2008
    Assassin's Creed --- 2007
    Gears of War --- 2006 (viszont év vége, november)
    Left 4 Dead --- 2008
    Bioshock --- 2007
    Uncharted --- 2007
    Mass Effect --- 2007

Az én évtizedes listám:

7. Halo
    Tényleg kihagyták? Pedig talán a legjobb konzolos FPS, vagy legalábbis az élmezőny elitjében benne van. (Nincs boxom, nem is volt soha, mindig is a japán konzolokat részesítettem előnyben, nem vagyok fanboy!)
    6. Burnout
    NFS ide, NFS oda, a Burnout szerintem a legjobb nem szimulációs autós játék.
    5. Uncharted
    Ez a játék tényleg megérdemli a listán a helyet.
    4. World of Warcraft
    Akármennyire nem szeretem az MMO-kat, el kell ismernem, hogy ezzel a játékkal tényleg óriásit alakított a Blizzard. Lehet szeretni-nem szeretni, de el kell ismerni: ez a játék kultjáték.
    3. Total War
    Az egyik, ha nem a legnagyobb legnagyobb történelmi stratégiai játéksorozat! Többet nem is kell ide írnom. (Talán annyit, hogy az első része még 2000 júniusi, de ideveszem, mert az a fél év nem számít, mert ez a játék ebben az évtizedben tarolt elsősorban)
    2. Call of Duty
    Nem szoktam FPS-t játszani túl gyakran, de egy VICC, hogy ez nincs a listán. Mindenki elismeri a CoD sorozatot, mindenki. Nekik még eszükbe se jutott.
    1. KotOR
    Azért... ha ott is RPG nyert, itt is az nyert. De amúgy is ezt a játékot tettem volna az élre. A Mass Effectet úgy megruházza ez, hogy az hihetetlen. Talán az évtized játéka az első része, a második "csak" elsőrangú. Hangulat, karakterek, TÖRTÉNET, részletesség minden téren. Mindössze ennyiben jobb az ME-nél. A zene az döntetlen, grafban meg jobb a ME, de aki graf miatt játszik RPG-t, az ássa el magát.

A listánál figyeltem arra, hogy a sorozat első játéka az évtizedben legyen kiadva (kivétel TW, de az pont belefér). Ezért nem került fel a Gran Turismo, a Zelda, a Metal Gear Solid, a GTA, Mario, Diablo, Civilization, Elder Scrolls, Half-Life, Sims (hogy rühellem pedig), Tekken, Super Smash Bros, a Guitar Hero vagy éppen a Fable, Metroid Prime (jók, de nem fértek fel nálam) meg az összes többi, akit kihagytam így hirtelenjében, bocs érte.
  • Justil
    Hát mondjuk ja, amit az EA művel a Need for Speeddel, az még viccnek is rossz.
  • le zebre
    Ha tényleg ezek voltak az évtized legjobb sorozatai, akkor nem is csoda, hogy szinte már nem is játszok semmivel. A GoW-al egy ideig elbohóckodtam, aránylag tetszett is. A Mass Effect számomra csalódás volt, nem éreztem én sem azt a hangulatot, amit sokan emlegetnek, a 2-t ki is hagytam. Pedig nagy Bioware fan vagyok, és még a Dragon Age is tetszett, de valóban szinte lehetetlen ma már felülmúlni a BG-t, egy Planescape-t, vagy a Black Isle Fallout-ját.

Nem is tetszik nekem ez a nagy sorozatmizéria, régen ha nem voltak biztosak benne hogy legalább tartani tudják egy előd színvonalát, akkor nem kockáztatták meg, hogy tönkretegyék a címet. Ma meg minden játékból ömlenek a folytatások 1-2 év szünettel, sőt, régi nagy neveket is bemocskolnak. Valahol pont az ezredfordulón indult ez az őrület, egyik első jeles képviselője a Need for Speed sorozat volt, ami folyamatosan egyre gagyibb lett, de az eladások csak nem akartak csökkenni. Ez pedig sajnos a legnagyobb motiváció a kiadóknak.
  • Justil
    Oké, ízlések és pofonok. Aztán még az is megfordult a fejemben, hogy esetleg pusztán a setting nem jön be a ME1-2-ben, de nem, mert a Dragon Age is ugyanúgy elvérzett nálam. Az a baj, hogy a BG sagával, az Icewind Dale-ekkel, és a Planescape Tormenttel a Bioware olyan magasra tette a lécet, amit sztem azóta se bírnak átugrani...Bízok benne, hogy egyszer azért sikerül majd nekik, habár szerintem az irány, amibe a játékipar elment eleve megnehezíti ezt...
  • Ender Wiggin #38
    Kár, hogy ez is nagyon régi játék folytatása...
  • shaddam
    Csupán a 2009-es év játéka díjak gyűjtője.Meglep hogy nem is halottál róla.
  • narumon
    BG2 az nekem is nagyon bejövős volt meg is van még az eredeti lemez, de mint mondtam szerintem meg pont hangulatban odaverős a Mass Effect 1-2. Szerintem hangulatilag 10/10 mindkét rész. Bioware játékokból igazából eddig nekem csak valamelyik Jedis nem tetszett azt nem is játszottam végig, illetve a DA az csak 8/10
  • whisper
    EagleeyE cinikusság is volt a Bg2-ben? 8))) amúgy a warhead magyar hangja szánalom! 8) Olyan csúnyán beszélnek benne ,hogy illúziót rombol. 8) De igen egy jó kis RPG nem ártana, de mondjuk a Dragon Age az jó volt! Csak mondjuk azt nem értem ,hogy A mi játék készségünk emelkedett vagy az előzőekből szerzett tapasztaltaink miatt van az ,hogy fogom és még ,ha kommandózok is vagy a dragon age-be is végig megyek kalandilag és mindenkinek segítek akkor is pár nap csak! Nuku tartalom ,de Jó lenne BG 2 csak coop netes multiba és hasonló.

Amúgy ez egy jó topic mert sok embert megmozgatott!