36
-
Ferrer #36 Szerintem ilyen zöngésség szerinti magyarázat csak leíró nyelvkönyvekben van :) -
Balintos #35 Amikor idegennyelvet tanulsz akkor az idegennyelv órán az idegennyelv tanár elmondja, hogy mi az igeidő, meg elmondja, hogy mit érts zöngésedés alatt, meg egyebeket amik tényleg kellenek az idegennyelv tanuláshoz. Havonta egy tanóra elmenne vele, meglenne a nyelvtan elméletének a haszna, nyolcad akkora óraszámban.
Tesi meg szerintem sokkal egyszerűbb lenne: minden nap 15 perc intenzív tesióra, kivéve egy nap, amikor 45 perces, szabadfoglalkozásosabb. -
Nailyenugysincs #34 mert az a 2 is elég ha nem azzal megy el hogy aki tud a nyújtóra menni az dolgozik a többi meg menjen ahova akar -
#33 Miért nem mindjárt napi 6 óra tesi? Miért pont 2? -
Rotyoka #32 soha nem tanítanak olyan baromságokat nyelv órán mint mi a zöngés meg mi nem. Mellesleg az amiket leírtál tudod mi? Brit angol versus Amerika / Ausztrál angol. Mind helyes és érthető. Csak az nem érti meg vagy tarja helytelennek aki a büdös életbe nem volt angol nyelvterületen. Ha pl kimész 100% os brit angollal Hong Kong ba vagy mittom én Sidney be majdnem hogy kiröhögnek, mert az annyira a felső 5000 nyelve. -
keeppy #31 Lehet, hogy a biológiából nem vagyok Einstein, de 2 óra bruttó tesi ami 2X45 perc ami öltözéssel és tornaszerek elő/átpakolásával már csak 80perc, nem is beszélve, hogy nem tudsz 80 percig tesizni mivel elég sokan vannak egy osztályba és várni kell mire odamehetsz a gyakorlatot elvégezni. Annyi mozgás minden embernek kéne... -
Ferrer #30 Miért kell mindenhová beírnod a szélsőjobbos baromságaidat? Kisebbségi érzésed van? Lehet is.. mert amit te képviselsz, épeszű ember nem tudja befogadni. -
Ferrer #29 Minden nap 2 tesi? Úgy érzem, te nem vagy tisztában az emberi test működésével.. -
#28 Szerintem az alapműveltség megszerzése nagyon fontos. Én különórákat tartanék délutánonként és ott tanítanám a gyerekeknek az internet használatát. Igaz, hogy manapság már kevés szakma van ahol ne kéne valamit is konyítani, hogyan használjuk a számítógépet és az internetet, de ezt gyorsan meg lehet tanulni. Viszont a jövőben már nem lesz szükség arra , hogy kik voltak a magyar költőink és akit ez nem érdekelt kiskorába idősebben sem fogja. De az internetre mindig szükség lesz és amit korábban nem tanul meg az ember később meg kell. Ezért szerintem inkább az alapműveltséget kell tanítani a gyerekeknek, otthon úgyis rájuk ragad a számítógép használat. -
keeppy #27 Ha már itt tartunk lehetne mindennap 2 óra kötelező testnevelés is, aki nem jár el megbukik, aki béna de tesizik átmegy, ennyi. Fele ennyi kövér, lusta kölök lenne, biztos vagyok benne, hogy a legtöbbjük nem amiatt hízik el nagyon, mert genetikailag nem tud fogyni, hanem mert lusta és "CIKI" tesizni...
Az irodalommal egyetértek, heti 1 könnyed óra bőven megfelelne, viszont a töri könnyű, csak a térképet kell kiolvasni egy 3asért középszinten, aki erre képtelen... . -
Szefmester #26 Szerintem is lehetne csökkenteni az irodalom óraszámát, mert az oké hogy alapműveltség része ismerni ezt vagy azt az írót, de mióta befejeztem a sulit még a matekon, minimális kémián, és fizikán kívül a többi "műveltségi" tantárgyból nem használtam semmit.Jó azoknak akik a műveltségi vetélkedőkre jelentkeznek, vagy ez érdekli őket, de ennyi.
A nyelvtan szükséges, mert tényleg nem mindegy hogy mennyire olvasható amit írsz, és az idegen nyelvekhez is szükséges. A matekot az ember napi szinten használja, de a bonyolultabb részébe is beleszaladhat az illető anélkül, hogy a munkájához kellene.Testnevelés fontos, főleg a mai világban ahol az anorex emók, és a girhes/puhos kockák léteznek. Nem élsportolót kell belőlük nevelni, mert az ugyanolyan egészségtelen mint a punnyadás, de a mozgás fontos az egészséged érdekében. Informatika manapság egyre több munkahelyen szükséges, ahogy egy modernebb gépesített munkahelyre megyünk.
A művészeti tárgyak lehetnének szerintem nyugodtan opcionális tantárgyak, a "hasznos" tanórák pedig kötelezőek. Persze most nekem fogtok jönni, hogy kinek mi a hasznos, de ha a középiskolai rendszert az egyetemivel kereszteznék egy kellemes kis iskolareform folyamányaként, azzal ki lennék békülve. -
Nailyenugysincs #25 én két és fél éve tanulom az angolt és előtte öt évig voltam németes és egyszer se mondták nekünk hogy zöngés, zöngétlen ilyesmi. A kiejtést meg hogy mi hasonul mihez azt hallás után megtanuljuk. -
Nailyenugysincs #24 De az informatika olyan dolog amit a való életben is használ az ember a munkahelyeken de ezt már leírtam. -
#23 "..rohadtul érdektelen hogy melyik hang zöngés meg zöngétlen meg hogy milyen idők vannak"
Igen, és amikor idegen nyelvet tanulsz, és azt mondják, hogy ezt a mássalhangzót zöngésen/zöngétlenül kell ejteni, akkor bámulsz, mint a boci, hogy az meg WTF?
És a magyar nyelvű angolul tanulók is rosszul végzik az igék múlt idejének a hasonulását, és azt mondják "tóGd" (talked), "tóKt" helyett, meg "miZd" (missed) "miSZt" helyett, mert amikor a tanár elkezdi magyarázni, hogy náluk a toldalék hasonul az őt megelőző hanghoz, és nem fordítva, akkor csak kapásból minden második szavát nem érted, mert nem voltál magyar nyelvtanórán, és fogalmi hiányosságaid vannak.
Az igeidőkről nem is beszélve. A legtöbb nyelvtanuló akkor ébred fel a Csipkerózsika-álmából, amikor megemlítik neki az igeidőket. "Az meg mi? Ja, ilyen van nálunk is? Sose hallottam hírét..."
Egyszer egy Photoshop topicban megkérdezte valami lökött, hogy mi a rádiusz? Mondom neki, hogy a kör sugara. Erre visszakérdez, hogy az mi? Mondom: az átmérőjének a fele. Erre kiderül, hogy az átmérő fogalmát sem ismerte. De Photoshopolni akart. Amikor lebasztam, hogy nem általános iskolai geometriaórát tartok, ő volt besértődve, hogy "Persze, mert itt mindenki professzornak született...!" kezdetű ismerős mondattal. Ezért kell az alapvető műveltség. Hogy később a bonyolultabb dolgokat meg tudd tanulni és érteni autodidakta (gy.k.: önképző) módon is.
Meg azért kell a magyaróra, hogy egy mondatban ne ejtsél legalább 3 hibát, ha már egyszer fórumozol; és mondjuk megtanuld a helyes központozást, ami nem kimondottan az erősséged. -
#22 Ha megengeded, néhány kulcsszót kicserélek a szövegedben. Így hogy tetszik?
Ezt nem tudja nekem senki megválaszolni hosszú évek óta. Mert ha vkit érdekel a informatika, számítástechnika stb akkor felmegy az internetre és elolvassa de ha vkit nem érdekel akkor úgyse lehet ráerőltetni mert még ha le is érettségizik belőle akk is nagyon gyorsan elfelejti
Ez a változat hogy tetszik? Ha sehogy, akkor kétszínű, önző, kettős mércével mérő ember vagy. Pont annyi létjogosultsága van Kosztolányi verseinek is, mint a napiszarnak vagy a puruttyának. Sőt. Gondolatban elnézést kérek Kosztolányitól, hogy egy mondatban emlegettem ezekkel a... nem-is-tudom-mikkel. -
sanyicks #21 A történelem kell, mert abból ismered meg a jelenlegi helyzetet, de a lényeg az lenne, hogy bizonyított tényeket tanítanának, feltevéseket, és dogmákat nem.
(pl a Holokauszt™ 6 milliós jelenlegi számát nagyon nem kéne tanítgatni, ha egyszer 600k-ra van csak valós tárgyi, vagy hiteles dokumentumbeli bizonyíték, a többi csak feltevés, hasraütés szerű tipp).
Viszont az irodalom, és a nyelvtan nagy része is teljesen értelmetlen. Semmi hasznod nincs belőle hogy tudod ezt ki írta meg hogy mikortól meddig élt, max megutáltatják az emberrel ezt a művészeti ágat is. Na meg a nyelvtan is értelmetlen miután megtanultál írni is olvasni, rohadtul érdektelen hogy melyik hang zöngés meg zöngétlen meg hogy milyen idők vannak... bemagolod holott anélkül is használod a szerkezeteket, úgy reflexből.
De a többi tantárgynál is vannak érdelmetlen anyagok, és ez a felsőoktatásra mégjobban igaz. Ott is érezhető ahogy erőlködnek hogy elérjenek x előadás/óraszámot, nem baj ha olyat tanítanak kötelezően amire semmi szükség nincs az adott szakmában. -
Nailyenugysincs #20 Mostantól filozófiát akarok tanulni:D -
Rotyoka #19 Filozófia az jó, mert óra előtt elgondolkozol, hogy "Hmm érdemes-e bemenni órára?" Arra jutsz hogy "Nem". Nem mész be és igazolatlant sem kaphatsz, mert csak gyakoroltad a filozófiát :D -
Nailyenugysincs #18 ok de csak most kezdtem három hónapja programozni és sokkal jobban megy mint a töri -
RecoPhile #17 Erre csak azt tudom mondani, hogy: én vagyok túlzottan régimódi. :D
De igazad van. Középiskolában igen is a legfontosabb a politikai helyzet megismerőse, és talán ebbe tartozik a filozófia, etikettek ismerete stb. Bár ebbe is bele lehet kötni, hogy mi értelme van ennek? :D
Mondjuk sokat kell még változtatni az oktatáson, mert ahogy most van az nem jó!
Nailyenugysincs: Ahogy Balintos is mondja, érteni kell hogyan kell felépíteni egy program sort. Matematikai logikáját, akkor algoritmusokhoz is kellene értened, ha egy bonyolultabb programsort írsz. Ha ezeket nem tudod megtanulni akkor szerintem felesleges erőltetni, mert ennél csak nehezebb lesz jövőben. :) -
Balintos #16 A programozásnál egyszer ha egyszer azt a gondolkodást elsajátítod, utána már tanulható könyvből, vagy gyakorolható otthon, az én tapasztalataim szerint. -
Nailyenugysincs #15 szerintem az informatikát elég nehéz könyvből megtanulni. én most harmadikos vagyok középiskolában infó szakon és eléggé megszenvedek a programozással pedig nagyon jó tanárunk van. ezt otthon egyedül nem lehet megtanulni, vagy nagyon zseninek kell lenni hozzá. és elég sok munkahelyen kell az informatika. ha nem is a programozás de hogy tudjad kezelni az irodai programokat és hasonlókat egyre nagyobb szükség van. a humán tantárgyakra pedig nem. nem azt mondom hogy hülyeség mert néha én is elolvasok egy-egy könyvet ami tetszik de gyakorlati haszna nincsen -
Balintos #14 Szerintem a középiskolai töri céljának annak kéne lennie, hogy megtanítsa, hogy a mai politikai helyzet a világban hogy alakult ki. Hogy az ember ismerje az emberiség, a népe történelmét, a vallások történelmét, politikai alapfogalmakat.
Ez alapján simán ki lehetne hagyni Napóleon csatáinak évszámát, a nagy uralkodóházak családfáját, ilyesmit. Az meg, hogy általános iskolában végigmennek a teljes törianyagon, azért hogy középiskolában/gimnáziumban elölről kezdve újra végigvegyék megint...akkor miért tanítják általános iskolában? (Gondolom mert abból a korból hátramaradt szokás, amikor még nem az volt a megszokott hogy általános után mindenki továbbtanul).
Ugyanígy a magyar, ha a nyelvtan anyagot jelentősen megkurtítanák (minek a nyelvtan egyáltalán? Itt szokott jönni a válasz, hogy idegen nyelv tanuláshoz, de igazából sokkal-sokkal több meló van bent, mint ami hasznot hoz, ha helyettük idegennyelv óra lenne, sokkal hasznosabb lenne).
Aztán szokott az jönni, hogy azért hogy megtanulják a tanulást. Most komolyan 12 éven keresztül a tanulást tanítják, azért hogy utána 1-2-3 vagy 5 évig tanuljon az ember olyat, ami elvileg már tényleg szakértelmet ad? -
RecoPhile #13 Abban nem vagyok biztos, hogy iskolát hamarább lehetne befejezni, és nem is lenne túl jó megoldás. Szerintem. Egy középiskola alapból egy fontos intézmény. A gond, szerintem, hogy a történelmet, magyart stb. nem nagyon hiszem, hogy 4 évnél rövidíteni lehetne. Ezeknek anyagait nem lehet 3évnél rövidebbre sűríteni, mert valamit akkor fel kell "áldozni" hogy ez sikerüljön -persze nem vagyok egy tanár és lehet hogy tévedek. Aki tényleg ebből akar tovább tanulni annak meg kell adni minden segítséget! Arról meg lehet vitázni, hogy kötelező érettségit kell e tenni vagy sem. Mondjuk ez inkább a szakmai oldalról lehetne megítélni. Mondjuk egy Humán tantárgyakat előtérbe helyező iskolánál fontosak ezek a tantárgyak (magyar, töri, matek, infó stb.) Már egy szakmai iskolában (mondjuk elektronikával foglalkozó iskolában már nem fontosak ezek: matek, fizika ami fontosak). És lehet sorolni "végtelenségig". -
Balintos #12 Nem tudom miért jó, ha emlékszel a kép készítőjének nevére, meg a kép címére. Attól még nem ismered jobban magát a képet, nem érted jobban a képet, az alkotás körülményeire elég esélytelen, hogy emlékszel, magához a látványhoz pedig nem tudom mit ad az hogy ismered a nevét. Esetleg azt tudod belőle, hogy a nagy műértők azt mondták hogy tetszenie kell neked, vagy nem. -
Balintos #11 Ahhoz amit informatika néven tanítanak általában, könyvtár sem kell. -
Balintos #10 Persze, de az alapvető műveltség nem segít a GDP termelésben. Ha a jelenleginél kisebb óraszámban, kisebb hangsúllyal tanítanák az ilyen tantárgyakat azzal meglehetne spórolni a képzési időből 1 évet simán. Ha valaki olyan szakmát céloz amihez szükséges, akkor +óraszám. Kisebb oktatási költség, a diák hamarabb befejezheti a tanulmányait, és igazából valószínűleg az általános műveltsége sem lesz rosszabb, mint a mostani, vagy a régebbi rendszerekben tanultaknak, mert úgyis annyit elveszít belőle, hogy a végeredmény nagyon hasonló. -
RecoPhile #9 Informatikát is megtudod tanulni otthon. Nem kell olyan tantárgy hogy "Informatika". :P Minek? Fölösleges, aki nem akarja megtanulni az úgy sem fogja.
Akit érdekel az elmegy egy könyvtárba és megtanulja magától. :) -
RecoPhile #8 Műveltség neked mond valamit? Attól még nem használod minden napokban akkor is jó ha tudod. Ugyan ez igaz zenére, rajzra is. Attól hogy elfelejted egy idő után az egy másik dolog. Vagy csak szimplán szerettek műveletlennek lenni? Én sem emlékszem sok mindenre, mert hát nem tegnap tanultam róluk, de még is jó érzéssel tölt el, hogy ha nem is szakmai szinten, de ha egy vár látogatáson vagy egy múzeumi kép nézegetés közben tudom -vagy legalább sejtem, hogy ki csinálta azt és talán a kép nevére is emlékszem. -
Nailyenugysincs #7 Ezt nem tudja nekem senki megválaszolni hosszú évek óta. Mert ha vkit érdekel a történelem, irodalom stb akkor elmegy a könyvtárba és elolvassa de ha vkit nem érdekel akkor úgyse lehet ráerőltetni mert még ha le is érettségizik belőle akk is nagyon gyorsan elfelejti -
Rotyoka #6 Oke, de mit érsz vele? Semmit.
A magyar oktatás 99.98% ban olyan szarokra tanít amit nemhogy a munkában de az órán kívül sosem fogsz használni és soha senki nem fog rákérdezni. -
#5 Nem akar mindenki orrba-szájba kockulni... -
richard45 #4 Szerintem igen is fontosak ezek a tantárgyak, mert valamilyen szinten hozzátartozik az alapvető műveltésghez hogy például ismerjük a saját történelmünket, vagy néhány költőnket, írónkat, és azok néhány műveit. -
willcox #3 Cím: "Internetórák lesznek a német tananyagban is" - kijelentő mód.
Cikk: "Könnyen elképzelhető, hogy külön internetórák lesznek a német iskolákban." - feltételes mód.
Ez tipikusan bulvár módszer. -
Szefmester #2 Már az is elég lenne ha nem csak a windows xp +office 2003 lenne a tananyag hanem a vírusokról, a kiédésükről, az alternatív böngészők, és oprendszerekről is tanulnának.. -
Nailyenugysincs #1 És emellett el kéne törölni az irodalmat, történelmet, stb... mert azoknak a való életben semmi haszna, mert azért arra kíváncsi lennék hogy a munkahelyen kitől kérdezték meg hogy ki volt Homérosz(kivéve persze ahol ilyennel foglalkoznak de ilyen nem sok van). De informatika szinte mindenhol kell és sok iskolában eléggé elhanyagolják. Pl lehetne kötelező érettségitárgy vagy ilyesmi