70
Szerintetek melyik a jobb vagy ezek az adaptációk sosem lehetnek sikeresek együtt?
  • ZilogR
    #70
    A tökéletes trükkről vkinek véleménye? Könyv vs. film? Nehéz eset, mert Nolan-t összevetni az eredeti könyvvel, ami sokak szerint zseniális...?!?
  • manoszey
    #69
    Ez a filmadaptáció dolog mindig egy eléggé ingoványos terület volt szerintem - a legnagyobb probléma az ezek körül, amikor megpróbálnak újítani vagy változtatni a könyv sztoriján, mert az nagyon kiábrándító tud lenni. Most hirtelen a Doom nevű klasszikus játékból készült film ugrik be, amit látványban valami elképesztően jól megcsináltak, tényleg teljesen hozta a játék hangulatát, viszont az alapsztorit kidobták az ablakon és helyette betettek egy tök sablonosat...
    A Gyűrűk urában meg az időspórolás miatt kihagyott történeti részek voltak a legbosszantóbbak - bár abból először a filmet láttam és csak utána olvastam a könyvet és láttam, mennyit kihagytak belőle Bár ez a film élvezeti értékét így nem rontotta, azért mégis fájó pont.
    Ha minden jól megy azért talán ezt az éhezők viadalát nem rontják el így, mert ott állítólag az író fogja írni a filmet is.
  • loál
    #68
    : )) Talán azért is "jobbak" a Collins művek, mert mégiscsak egy "nyugati" szerző tollából származnak, nem egy japánéból - talán ezért is emészthetőbb a számunkra. - Személy szerint nekem is.

    Szerintem abszolút lehetnek sikeresek az adaptációk, mind a könyv filmből, mind a film könyv alapján való elkészítése. Hisz mindkét esetben találkoztunk már sikersztorival.

    Az éhezők viadalának megfilmesítését kíváncsian várom! Szerintem remek látványt lehet készíteni ehhez a sztorihoz! És valóban, ha megfelelő színészeket választanak - tuti sikeres lesz ;´)
  • Megtörhetetlen
    #67
    Na most sikerült végigjutnom rajta annyit ment itt a beszélgetés róla.
    Nem volt rossz, de el sem ájultam tőle igazából :S Ellenben filmben mindenképp várós lesz, egyenlőre még csak gyenge fanmade trailert találtam filmekből összevagdalva, ott meg sokat rontott az élményen hogy amikből ki lettek vágva a jelenetek azokat én egyébként is ismertem és hát nem győzött meg :S :S
    Ellenben az Új Potter filmet is sikerült végignéznem, azért nem szenvedést írtam mert nem lett olyan rossz... Habár sosem olvastam, tesóm miatt meg kellett néznem az összes részt, az elsők Nekem gyengék lettek, a legutóbbin elaludtam, de ez a mostani, ez tetszett :)
  • mahalo
    #66
    Nem véletlen, hogy a Battle Royal jut róla eszedbe,sok hasonlóság van a két könyv között. De szerintem, a Suzanne Collins művek jobbak, mivel sokkal több fajta szál fut bennük,így érdekesebb a történet.
    A film csak az első kötetből készül, ugye? Én olvastam mind a két eddig megjelent művet, és szerintem az elsőből jobb film készíthető, mint a másodikból, a Futótűzből. Ezzel együtt nagyon várom a trilógia harmadik részét, mert a második könyv elég sok kérdés hagyott bennem.
    Ebben az esetben szerintem nem lesz nagy különbség a könyv és a film között, mivel Suzanne Collins készíti a forgatókönyvet. Már csak a jó színészeket kell kiválasztani, és tuti siker lesz.
  • t3chn3t
    #65
    Én már az első kötetnél is le vagyok maradva, mivel most hallottam először róla! :D Utánaolvastam, hogy mi ez és nekem elsőre a Battle Royale jut eszembe (ami persze nem baj, hiszen az egy zseniális könyv volt).

    Van már valamilyen film trailer róla?
  • zitallak1
    #64
    Én úgy szoktam, ha valamit elolvasok, vagy megnézek, akkor nem veszem elő hosszabb ideig. Például a Da Vinci kódot láttam filmen, s csak 1 évre rá olvastam el a könyvet. Tetszett mind a kettő. ( talán a könyv egy kicsit jobban)
    Olvastam a Gyöűrűk urát és a Suzanne Collins könyveket is. Ezekben az esetekben szerintem, könnyebb jó filmet csinálni a könyv után, mert a vizuális élmény sokkal nagyobb hatást ér el, mint a könyv. Nagyon nem lehet mellé fogni. Főleg a Suzanne C. könyveknél, amelyek egy reality showt dolgoznak fel. Ez mindenképpen olyan, amit látni kell.
    Egyébként lesz harmadik része is, tehát a Futótüzet követi majd még egy könyv. Abból is lesz film esetleg?
  • alexandra232
    #63
    Szerintem elég kevés olyan film van, amely legalább ugyanannyira élvezhető, mint a könyv, amiből keletkezett a forgatókönyv. Valahogy úgy látom, hogy a könyv sok mindent bíz az olvasó fantáziájára, míg a film ezt a lehetőség nem annyira biztosítja. Így egy könyv minden ember számára mást jelent, viszont a film ezt a kört leszűkíti. Így valóban nehéz olyan alkotást készíteni, amely mindenkinek kielégíti az elképzelését. Én olvastam más a S.C második könyvét is. Ha lehetséges, akkor még jobb, mint az első. Mivel mindkét könyv rám nagy hatással volt, ezért nagyon nagy érdeklődéssel várom a filmet, és remélem nem fog csalódást okozni. Az mindenképpen jó előjel, hogy a forgatókönyvet is S.C. fogja írni...remélem jól sikerül, és a nézettsége pont ugyan úgy fog rekordokat döntögetni, mint a könyv...
  • huan200
    #62
    Elég jó biznisz egy könyvet vagy képregényt filmre vinni. Főleg ha több kötetes. Nekem a Gyűrűk Ura nagyon bejött, igaz, hogy azt akkor olvastam mikor az első filmet láttam. A képregény adaptációk közül a Sin City és a Wanted nagyon jól sikerült, de a Ha/ver is király volt.
    Persze azt én sem cáfolom, hogy nagyon sokszor a könyv sokkal jobb mint a film. A HP filmek most feltették az i-re a pontot ezzel az új filmmel. Nagyon jól sikerült szerintem, nagyon izgalmas, az biztos , hogy már rég nem gyerekeknek való.
  • malvin99
    #61
    Igen, a hangulatvilággal volt a bajom szerintem. Persze lehet, hogy azért, mert a "nyugati" "hangulathoz" és filmkészítéshez szoktam. - Bár volt ellenpélda távol-keleti filmmel, ami tetszett.

    Collins: Az éhezők viadalát én is olvastam - hallottam, hogy a Battle Royale-hoz hasonló, ez felkeltette az érdeklődésemet : )
    Azt olvastam, hogy 2011-ben kezdik forgatni a filmet belőe és még abban az évben meg is jelenik.
    Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a vásznon a "nyugati" írónő "nyugati" stílusban leforgatott filmje : )
  • morleone
    #60
    Battle Royale-t olvastam és láttam szintén, kb nekem is ez a véleményem, hogy a könyv nagyon jó, bár ennek a filmes adaptációja nem annyira jött be - pont ezért ahogy mondod, hogy ezek a japán filmes megoldások, vagy inkább a film hangulata nem annyira jött be. (Legjobb példa, sokan azt mondják hogy a Kör japán verziója fosasztóbb és jobb, mint az amerikai, na én a japán verziót kikapcsoltam kb 10 perc után, mert annyira nem jött be.)

    Most jön majd ki viszont Suzanne Collins: Az éhezők viadala könyvének a filmadaptációja. A sztorija kb majdnem ugyanaz mint a BR-nek, de mégis egy "nyugati" írónő írta, ezáltal a filmet is így fogják készíteni. Na ez szerintem nagyon jó lesz, imádom az ilyen erőszakos/nyomasztó disztópikus történeteket! :)
  • malvin99
    #59
    Szerintem mindenképpen lehet sikeres egy könyv filmadaptációja! Persze, nem könnyű minden igénynek megfelelni vele - az egész cselekmény hiánytalanul megjelenjen, szuper színészek, modern technika és a többi.
    Nyilván lesz akinek tetszik egy általa kedvelt könyvből készült film, másoknak meg nem fogja elnyerni a tetszését. Lesz aki nem is olvasta és megnézi, utána meg felkelti a film az érdeklődést, hogy a könyvet is elolvassa. Szóval nagyon sok lehetőség áll fenn : )

    A Battle Royale című könyv olvasása például igazán nagy élményt nyújtott nekem. Nagyon vártam, hogy lássam a filmes feldolgozását. Igazából fura volt látni, hogy egészen máshogyan ábrázolja azt a világot, amit én elképzeltem. Talán mert alapvetően egy egészen más kultúra állt hozzá a forgatáshoz, ami európai szemmel talán idegen. A japánok kicsit máshogyan ábrázolják a dolgokat :) Mindenesetre tetszett, de ha választanom kell, hogy a könyv vagy a film, ez esetben a könyvre szavazok. : )
  • nearo
    #58
    Vagy keveset tv-zek
  • Mirk
    #57
    :D
  • Bucser
    #56
    most akkor mondjam azt hogy keveset olvasol?:)
  • Mirk
    #55
    A legjobb filmadaptáció a fejedben képződik miközben olvasol egy könyvet. Az agyad mindent vizualizál ezért olvasáskor azt a filmet nézed amit te csinálsz a könyvből.
  • Hoz_Hun
    #54
    Hát a Potter filmekről az a véleményem hogy nem lett az olyan rossz. A hangulat átjött (nekem). A könyv mindegyik nagyon olvasmányos. A filmek meg szórakoztatóak. Az utolsó két rész (film) sántít csak nálam de nagyon. Az egy dolog, hogy részeket kihagynak, de hogy ÁTÍRJÁK?!? És milyen pocsékul. Azt meg sem említem hogy a könyvek (filmek) címét adó motívumok vagy ki sem lettek bontva, vagy borzasztó sután oldották meg. Ismétlem az utolsó két részről beszélek ( V. és VI. film).
  • Hoz_Hun
    #53
    Hát ezzel vitatkoznék. Én olvastam a könyvet és azt szorakoztatónak találtam (előbb olvastam a könyvet), ezzel szemben a sorozat egy hulladék. Van pár jó rész (tényleg csak 2 vagy 3) a többi nevetségesen unalmas (vagy nevetséges és unalmas). Nálam leginkább a buszon ülős rész tette be a kaput, de a papírhóban kuszó-mászó katonák is ott voltak a szeren. A "rohadt kemény télben" még a lehelletük sem látszot... a kényelmes mindenüket...
    A vége könyvben is csalodást keltően semmi volt, ezt sikerült visszaadni az utolsó epizódnak. Ryan közlegény cipőjét sem kötheti be, pedig egész jól indult.
  • Megtörhetetlen
    #52
    De ez biztosan fordítva is igaz tehát hogy a filmben meg olyan részek is vannak ami a könyvben nincs benne...
    Az utolsó részt nem véletlenül tagolták fel 2 filmre mert az annyira hosszú lett volna, és most nem is egy ilyen részletes 700 oldalas könyvről van szó hanem kisebb lélegzetű átlagos kis kalandregényekről, ami nincs túl csűrve csavarva mert filmen az sosem jó!
    Most gondolj bele ha mondjuk 3 órás lenne egy film?
    A csajok például kizárt hogy bírnák húgyhólyaggal... Még 1,5 óra is megterhelő...
    Az Avatart is majdnem hosszú volt már de még belefért azért, de sok moziban azt is szünettel vetítették!
  • nearo
    #51
    Egyetlen példa:
    Tegnap volt a Tűz Serlege. Az egész házimanós vonalat kihagyták a filmből... se M.A.J.O.M., se Dobby, se Winky... és ez nem egyetlen jelenetet jelent.
    Sirius is csak egyszer bukkant fel, ha jól emlékszek talán Roxmortsban sem voltak a filmben...

    Bocs, hogy a Potter filmeken lovagolok, de nagyjából ennek ismerem csak mindkét változatát (könyv és film).
  • karajjj
    #50
    nem csak emiatt hosszabb egy könyv, jó persze, ezt is bőven hozzá kell számolni, de egy jó könyvet nehéz másfél 2 órában lerendezni teljes cselekménnyel, ember legyen a talpán, aki erre képes
  • Megtörhetetlen
    #49
    Okés de példának okáért egy könyvben azért is van több jelenet hogy jobban megismerd jobban beleláss a lelkivilágába a főszereplőnek, egy teljesebb szerethetőbb képet kapj, míg filmben erre nincs szükség hisz már egy konkrét karaktert látsz, és a mimikája a gesztusai a hangja sokkal többet elárul! Ettől függetlenül a cselekmény és a bonyodalom nem kevesebb tehát az a rész azok ami miatt a könyv jó :)
  • karajjj
    #48
    "Az meg hogy hagynak ki dolgokat filmekből az szerintem nem igaz"

    majdnem mindegyik könyvből-készült filmből hagynak ki eseményeket, nem csak a tájleírás marad ki, sőt általában inkább átdolgozzák, hogy lerövidítsék a játékidőt
  • Megtörhetetlen
    #47
    Szerintem rajtam kívül sokan gondoljuk úgy hogy nem lett az a film olyan nagyon rossz ;) Vagyis nekem nagyon bejött ;)

    Érdekes elméleteket vázoltok fel de mindenkié majdnemhogy eltérő :S Én például olyat is hallottam aki kifejezetten utálja ha amit elolvasott könyv abból filmet csinálnak és nem is nézi meg sosem mert amit ő elképzelt azt akarja visszakapni és az csak kis esetben történik meg!

    Az meg hogy hagynak ki dolgokat filmekből az szerintem nem igaz csak ugye például egy tájleírás vagy egy karakter leírása egy könyvben illetve a szoba a táj a kinézetek a hangja a szereplőnek a mimikája az mind mind le van írva könyvben te azt észre sem veszed mert látod, és nem kell leírni ezért is fér bele egy 300 oldalas könyv egy filmbe!
  • nearo
    #46
    Star Wars Baljós Árnyak című filmből sikerült egy 314 oldalas könyvet írni a forgatókönyv alapján... ami véleményem szerint nagyon jól sikerült.
    Harry Potter és a Bölcsek Köve című könyv 285 oldalas, és mégis csináltak belőle egy elcseszett filmet.
  • aladar63
    #45
    Mindig van kivétel...... Én pl neki sem kezdek egy film alapján készült könyv olvasásának, de azokat a filmeket, amik olyan könyv alapján készültek, amit olvastam, azt mindig megnézem. Csak kíváncsiság miatt is...még akkor is ha tudom, hogy nem valami kasszasiker, szupermozi.
    Ti hogy vagytok vele? Ha tudjátok is , hogy gyenge film lesz , azért megnézitek, nem ??!?
  • karajjj
    #44
    olvastam már filmből készült jó könyvet, és te is leírtad, hogy többségében szarok, tehát nem mind az...
  • lammaer
    #43
    Triviális dolgokat normális esetben nem kell indokolni.

    Ha vettél már kezedbe könyvet (tankönyv nem ér :) ), nyilván feltűnt hogy:

    - ha film készül könyvből az esetek jelentős részében jóval gyengébb lesz, tekintetbe véve hogy másfél-két órába belezsúfolni egy könyv tartalmát lehetetlen + a technika is limitált (egy film nem veheti fel a versenyt az emberi képzelőerővel). Maximum csak emlékeztethet arra a könyvre amiből csinálták, de közel sem lesz ugyanaz az élmény.

    -ha meg könyvet csinálnak egy filmből, az esetek többségében alig lesz több mint amit a filmen láttál. Ergó értelmetlen azért pénzt kiadni és erre időt tölteni.

    Tipikus példa, hogy suliban egy csomóan megnézték videón a kötelező olvasmányokat, aztán pislogtak hogy a negyede se volt meg a sztorinak azokkal szemben akik elolvasták a könyvet.
  • karajjj
    #42
    csodálatos indokait nem hagynak nyugodni..,
  • lammaer
    #41
    Szivesen :), ezzel az akadémiai elmélkedés le is zárható :)
  • karajjj
    #40
    köszönjük...
  • lammaer
    #39
    Könyvből film. Az esetleg lehet jó.
    A filmből készült könyvek szarok.

    De inkább csak a sima könyv, filmek nélkül. Az a jó.
  • xido
    #38
    Könyvek..könyvek..kamaszkoromat végig kísérték zseniális sci fi és fantasy regények a Valhalla kiadó gondozásában...ha egyszer azokra ráfeküdne valaki..édes istenem:))
  • SZilaJMaGGoT
    #37
    Mert a könyvben sokkal részletesebben leírnak mindent. Pl. a trainspotting könyv és film is kurva jó, de a 2 összehasonlíthatatlan. Ott van viszont a félelem és reszketés vegasban, ahol a filmben rettentő jól visszaadnak mindent(igaz rövid könyvről van szó) a könyvhöz képest is(kevés dolog maradt ki).
  • bigapó
    #36
    jaj, hát ezt mindenki tudja, hogy egy könyv, a film is egy, csak részekre van bontva ahogy a könyv is, ezért használjuk a számokat, így meg tudják különböztetni. Nehéz megjegyezni, hogy A két torony és A király visszatér, nem? :)
  • karajjj
    #35
    na abból még nem láttam a filmet, viszont a könyvért asszem Nobel díjat kapott az író
  • Láma!
    #34
    ohh, értem:)

    akkor viszont tessék megvenni azt a könyvet! megéri azt a párezer ft-ot.
    és ha az elit alakulat ennyire bejött, akkor Ambrose többi könyve is tetszene.
  • FL Zoli
    #33
    Kicsit olyannak tűnik mintha nekem mintha történelemkönyveket, naplókat meg harctéri jelentéseket ollózott volna össze. A "rossz" jelző lehet egy kicsit erős volt rá. De tény hogy nem ilyenekhez vagyok hozzászokva

    II Vh.-s könyvből nekem a favorit az Oroszlánkölykök, Film is van belőle a fiatal Marlon Brando-val. A könyv persze itt is élvezhetőbb.
  • Celebrau
    #32
    Olyan nem létezik. ;) A Gyűrűk Ura az egy egységes regény, csak három kötetben szokták kiadni. Elnézést a trollkodásért, de erre általában harapok. :)
  • kifli
    #31
    ne figyeljetek rá, hazudik, olvasni sem tud, ja és irigy is...

    Le vagy bukva te 12 éves vérpisitke :D