78
  • homeless
    De ez nem jelenti azt, hogy nagyobb lesz a cég bevétele. Mert pl egy Adobe CS5 5-600k. Ezt hiába adják mondjuk 300k-ért többynire úgyis csak a cégek fogják megvenni. 20-30.000 Ft-ra meg úgysem fognak lemenni. De ezzel szerintem nincs is semmi probléma. Nem várhatjuk el senkitől, hogy a szoftverét, amivel mások miliókat fognak termelni, fillérekért osztogassák.
  • ffxi
    A hülye is tudja, hogy olcsón több kel el. Vajon a nagyszéken ülő közgadászok mért nem jöttek rá erre?
  • torreadorz
    "freebsd, solaris, aix mióta linux? Nézzél kicsit utána hogy mi a linux..."

Én meg ezt irtam:

"Unixokról már nem is beszélve, majd próbálj meg elinditani egy hpux-ra forditott programot mondjuk solaris-10-en."

Hát igen, látom az olvasás/szövegértés még nem nagyon megy. Legalábbis mintha nem nagyon menne a unix vs linux szavak megkülönböztetése.

"Főleg hogy a legtöbb program source-ból is telepíthető"

Jaja. Mert aztán tényleg baromi sok felhasználó szeretné forrásból forgatni a kódot. Én eléggé értek a linuxhoz, de még én sem szeretem forrásból forgatni a dolgokat, mert aztán jön a hibaüzenet hogy xyz.h fájl nem található és szokszor google nélkül lehetetlen kitalálni hogy ez aztán mi a turónak is a része és hogy mit kéne feltelepíteni.
  • sanyicks
    freebsd, solaris, aix mióta linux? Nézzél kicsit utána hogy mi a linux...
    bazeg! a win3.1-es program nem fut win7-en! fúúú... ez nem gond? :D
    geci armon sem fut az x86 program pedig tranzisztor van mind2-ben!

amúgy fail, redhat rpm-et futtattam ubuntun, ami ugye debian alapú :)

Mondom én hogy nem értesz hozzá. Főleg hogy a legtöbb program source-ból is telepíthető, ami aztán meg majdnem mindenen megy ;)
    Na meg a win bináris kompatibilitása is olyan amilyen... nézzük milyen néhány xp, win98 program win7-en futtatás esetében:
    felhasználói io teljes fagyás(ilyennel mostanában találkoztam először) minden más megy tovább de ugye a gép kezelhetetlen, fekete képernyő ahonnan az egyetlen kiút a reset.
    És ehhez a fantasztikus kompatibilitáshoz van egyre több gigányi kaotikus dll dzsungel az újabb és újabb win verziókban.
    Szóval hagyjuk már a tündérmeséket :D
  • torreadorz
    "hát az látszik hogy egyáltalán nem értesz hozzá, ugyanis a linux disztribeken futó programok PONT binárisan kompatibilisek egymással(mert ugyan az a kernel), max a függőségek nem mindig kompatibilisek (gui, akármikezelő), de mivel a bináris kompatibilitás megvan bármire bármelyik függőséget fel lehet rakni..."

Aha. Akkor most fordits le egy programot ubuntu lucidon, majd probáld meg elinditani rhel-2ön...

Vagy egy freebsd-re forditott programot debian-sarge-on.

"de mivel a bináris kompatibilitás megvan bármire bármelyik függőséget fel lehet rakni"

Omfg, hülyékkel nem tárgyalok. Egyszer majd próbáld meg felrakni... Persze fel lehet, pont úgy ahogy egy 1200-es ladából is lehet ürrepülőt épiteni. Csak sok idő kell hozzá...

Unixokról már nem is beszélve, majd próbálj meg elinditani egy hpux-ra forditott programot mondjuk solaris-10-en. Vagy egy aix-et tru64-en...
  • sanyicks
    és? programozásról volt szó... tehát valamit még is jól csináltak hogy az ingyenes java-ból jött a bevétel nagyrésze...
  • homeless
    "Veszek egy 5 ezer forintos, műszaki valamit, van rajta 1- jobb esetben 2 év garancia.

A szoftvereken meg semmi, NEM vállal semmilyen felelősséget!!
    Édes nem?? No ere is lehet gombot varrni..
    "

A legtöbb fizetős szoftveren van garancia, csak el kéne olvasni az EULA-t. MS termékeken is van. Windows 7-re asszem 1 év. Meg van még ingyenes support, meg ingyenes frissítések.
  • homeless
    Inkább te olvassál. Az eladás előtt folyamatosan csökkent a sun bevétele, gyakorlatilag muszáj volt eladni. 7,4 milliárd $ egy ekkora cégnél aprópénz. Évekkel ezelőtt a többszörösét érte volna. Akkor mit is csináltak jól? Leszerepelt a sparc, a solaris, az opensolaris, az x86/x64 szervereik eladása sem kiemelkedő, egyedül a java ami stabil. Szerintem csak az x86/x64 szerverek miatt meg a java miatt vette meg az oracle, a többi hamarosan megy a levesbe.
  • alexTv
    csak a tisztánlátás miatt!

Adott egy bőr motoros szerkó , megveszem használom, megunom, ócsóbért eladom.
    Adott egy műszaki cikk, autó (itt is van fejlesztő designer, meg minden)
    Megveszem használom, megunom eladom.. Adott egy könyv, ugyanez..

Anno Bill H(g)ates bácsi kitalálta a szellemi termékek védelmét.
    A szofvereket más hangsúllyal mérik, miért??

Más!
    Veszek egy 5 ezer forintos, műszaki valamit, van rajta 1- jobb esetben 2 év garancia.

A szoftvereken meg semmi, NEM vállal semmilyen felelősséget!!
    Édes nem?? No ere is lehet gombot varrni..
  • OstOr
    Ezt szerencsére a Valve már régen kitalálta. Streamen most veszem a hetedik programot, amit a Team Fortres 2 kb. 2000Ft-ér. A Left4Dead2-öt is 1200 forintért vettem ami egy menü ára a Mcdolalds-ban!
  • sanyicks
    hasonló megy most a windows fón 7-nél is, már vándorolgatnak a zöldhasúak a telefongyártók zsebébe, hogy csináljanak wp7-es telefont, és már pattognak is az m$ ügyvédek a konkurencián hogy szabadalmi hiénáskodással gátolják őket.
  • sanyicks
    és az a szabvány DIREKT semmivel sem kompatibilis, plusz úgy rejtegetik hogy nehogy valami kompatibiliset lehessen csinálni.
    Így ha akarsz sem válthatsz, vagy csak nehezen, mert az eddigi dolgaidat nem tudod használni.
    Szép példa erre a directx. Gyengébb, lassabb, kevésbé rugalmas mint az opengl(pl simán használhatsz shader 5.0-át és tesszalációt akár win98-on is, míg directxnél 11-es kell amihez vista kell), semmivel sem kompatibilis, próbálják ellehetetleníteni azt hogy valaki kompatibiliset csináljon.
    És ez az alapja a hatalmuknak, ugyanis rendszergazda istvánok 90%-a egykor gémer pistike volt, így a windowsal ismerkedett ;), így azt preferálja a cégnél is. Aztán jön az ofisz formátumok inkompatibilitása, amikor a másik gazdi mondja minek a windóz? Csak sajnos ott elbukik hogy az mssql-t db-t nem lehet másra átvinni, a doc-ot meg xls-t sem lehet túl hatékonyan konvertálni, és a kör bezárul. Jah és a .net is erre lett megalkotva, hogy elhúzzák a mézesmadzagot a programozók előtt, majd azon kapják magukat, hogy van egy csak microsoftal kompatibilis programjuk, amit alig lehet másra átvinni. (a mono is lassan halad, köszönhetően az m$ fantasztikus dokumentációinak, és csak azért halad ennyire is, mert az eu belerúgott az m$-be hogy ha izomból terjesztenek valamit legalább ne titkolják, de így is meg tudják nehezíteni a dolgokat).
  • sanyicks
    hát az látszik hogy egyáltalán nem értesz hozzá, ugyanis a linux disztribeken futó programok PONT binárisan kompatibilisek egymással(mert ugyan az a kernel), max a függőségek nem mindig kompatibilisek (gui, akármikezelő), de mivel a bináris kompatibilitás megvan bármire bármelyik függőséget fel lehet rakni... max nem 2 kattintás a csomagkezelőben, bár ma már közel áll hozzá. A nagyobb distrok még egymás csomagkezelő formátumait is ismerik, és kb 6 nagyobb distro van, a többi érdektelen... ráadásul distronak hívják azt is ha pistike kiszed az ubuntu alaptelepítésből 3 programot, amitől még rohadtul 100% kompatibilis lesz az eredeti ubuntuval...

Ráadásul olyan nagy mértékben mint az xp és a vista és 7 a linuxok is kompatibilisek egymással :D
    De most ennyi erővel írhatánk hogy winből is van egy rakás distro, mert mindenki aki vlite-al meg waik-al kiszed pár cuccot belőle, és berak másikat az egy külön distro... ha linuxon ezt külön vesszük akkor windowson is tegyük azt.
  • sanyicks
    nem viccelek, olvassál.
  • NEXUS6
    Nem általában a szoftverről beszélek, hanem az operációs rendszerről, ami gyakorlatilag a hardver része.

Azon el lehet gondolkodni, hogy az államok miért használnak fizetős szoftvereket a működésük során olyan feladatokra, amire vannak szabad szoftverek is. Ez nem annak a jele, hogy milyen jó az a rendszer, hanem mondjuk úgy a korrupciónak.
  • torreadorz
    "A levegőért sem fizetsz, ezért miért kéne"

A levegő van, a szofvert meg emberek készitik. Mellesleg ahogy haladunk, hamarosan majd a levegőért is fizetsz..

Egyébként egyik államot sem akadályozza meg semmi sem hogy kifejlesszen egy operációs rendszert és azt ingyen adja az állampolgárainak.
  • NEXUS6
    Nem konkrétan az a gond, hogy a kisajátítással 1 szabvány terjedt el, pl a böngészők között is kinőtte magát a FF, pedig azonkívül kismillió egyéb böngésző is van. Ha nem lenne windóz, akkor is lenne ugyan így 3-4 másik nagy, elterjedt OS/disztrib valszeg.

A kisajátításból következő gond alatt azt értem, hogy egy ilyen alap infrastruktúrához tartozó dologért pénzt kér, gyakorlatilag megadóztatja a számítógép használatot. A levegőért sem fizetsz, ezért miért kéne? Az IT-ben ez a levegő.
  • torreadorz
    "Az M$ azért gáz, mert az IT infrastruktúra egyik alapját jelentő OS piacot gyakorlatilag kisajátította."

És ez miért baj? A nyilt forráskodú linuxból, ami a desktop rendszerek kb. 1%-án fut, legalább 250 különbőző disztribució van, amik még véletlenül sem kompatibilisek egymással binárisan.

Mig a desktop piac kb. 95%-át elvivő microsoft windowsából kb. 3 verzió van elterjedve jelenleg (xp, vista, 7), amik ráadásul elég nagymértékben kompatibilisek is egymással.

Ha a microsoft nem sajátitotta volna ki, akkor most az lenne mint unix és linux fronton, ahány gyártó annyi egymással inkompatibilis operációs rendszer.
  • NEXUS6
    Ezexerint nem ismered a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés rendszerét. Ideje lenne bepótolni ezt a hiányosságot csak mert az internetnek meg egy csomó dolognak az alapját jelentik.

Az amit az M$ meg a nagy cégek csinálnak, az soxor eltörpül amögött, amit a nyílt szoftverek jelentenek.

Az M$ azért gáz, mert az IT infrastruktúra egyik alapját jelentő OS piacot gyakorlatilag kisajátította.
    Ez kb olyan mintha lenne egy cég, ami bizonyos szabványokat birtokol és ahhoz hogy pl. villanyt használj, neked is és mindenkinek, minden vállalatnak és kormánynak a Világon ezért ennek a cégnek kéne tejelnie.
  • homeless
    Te most viccelsz?
  • sanyicks
    hát igen, ezért sem 0 dollárrért vették meg hanem 7,4 milliárdért ;)
  • boond
    ÉS kifizetné a fejlesztőket? vagy ők miből éljenek szerinted?
  • homeless
    "ők valahogy még is megoldják hogy nekik hasznuk legyen, még is ingyen adják."

A sun is jól megoldotta:D
  • boond
    Én épp tavaly karácsonykor vettem meg az egyik játékot, amit már rég kijátszottam ugyan, de nagy kedvenc és "most" hogy már nem 10e+ volt úgy gondoltam megéri meg venni. (És tervezem más megvételét is..)
  • sanyicks
    Ezekben is nagyrészt teljes munkaidős fizetett programozók dolgoznak... linux nagy részét is a zintel, hp, ibm meg hasonló cégek emberei programozgatják, gondolom a sun-nál is fizetettek a programozók... ők valahogy még is megoldják hogy nekik hasznuk legyen, még is ingyen adják.
  • NEXUS6
    Pláne, hogy nem feltétlenül igaz, hiszen ha mindig az lenne akkor mindenki Linuxot, meg OO-t használna.

A Linux disztribeknek szerintem sokszor pont hogy ellenségük az ingyenesség, az emberek fejében ugyan is az olcsóságnak két fajta értelme is van, az ár ugyan úgy a termék része, mint minden más tulajdonság.

Ha a Ferárit Szuzuki árban adnák talán el tudnának ennyit adni belőle, mint most, talán. Mert kinek kell egy benzinzabáló, kényelmetlen, nem túl jó törésteszttel rendelkező kocsi, amibe ráadásul még a gyerkőcöket sem lehet berakni, de még egy normális nagyságú bőröndöt sem. Ha az ára ugyan annyi lenne a cég bedőlne, mert azért nem olcsó kocsiról van szó, igazi bőr kárpit meg ilyenek. Ha még jobban levinnék az árát, még kevesebben vennék.
  • Balu0
    Captin Obvious strikes again!

Ki gondolta volna ha valami olcsóbb akkor többet veszenek belőle ???

HIHETETLEN!!!
  • FoodLFG
    Hűha most a szívem összeszorul a programozókért és sírok is!
    Akik tényleg komplex profi szoftvereket fejlesztenek, azok nem fognak aggódni a vérpistikék warezolása miatt. Rájuk mindig szükség lesz.

Persze ha valaki csak php + javascriptben tud bohóckodni, annak lehet, hogy kicsit csúszós a talaj, de az nem a warez miatt van, hanem azért mert impotens programozó.
  • keysersoze
    Vagy legalábbis nem az uzsorások készítenék. Linux / OpenOffice / Java / Eclipse se készült még el sose, ugye?

Mondjuk az tény hogy komolyabb játék/filmhez kell a profi, egész munkaidős szakember, azt nem lehet soronként összedobni mint egy közösségi alkotást, de ennek költsége is sok tizedesjeggyel a mai luxusárak alatt van.
  • keysersoze
    A kiadómaffia ferrarijai meg aston martinjai. És a luxuskurvák, meg a yacht is viszi a pénzt. Nameg a kokó amit közben felszippantanak.
  • keysersoze
    Egy összetettebb szoftveren nagyon sok munka van.
    Az árát megkeresni, azzal még több munka van! A vásárló is szeretne jól élni, nem csak a programozó. Azaz a kiadó, mert hiába mutogat mindenki a programozóra, nem ő rakja el a nagy zsét, hanem a kiadó, ami nem csinál érte semmit csak tartja a markát, meg kitörölteti az eredeti ötleteket a játékokból, filmekből. Szal a vásárló is szeretne jól élni, most akkor választhat hogy ő éljen jobban vagy a programozó/kiadó, és hát nyilván sajátmaga kerül ki győztesen a döntésből.

Nem kötelező szolgáltató magatartást folytatni, lehet a mostani követelőző kisgyerek mentalitást is, csak akkor meg ne csodálkozz hogy mindenki warezban fogja használni a szoftveredet. Ez van, ÍJ.
  • keysersoze
    Nem lehet minden ingyenes, mert van előállítási költsége, ingyen senki se fogja. Viszont a mostani uzsorás árak se tarthatók, mert ebben már nemcsak az előállítás költsége (amiben benne van mindenkinek a fizetése is) van benne, hanem a fejenként 3 ferrarit tartalmazó luxusprofit is, amit érthető okokból senki nem kíván finanszírozni.
  • keysersoze
    Nahááát, végre rájöttek a kiadók is a nagy titokra, amit kezdettől fogva tudott mindenki?
  • Szefmester
    elírtam a tizedesvesszőt.. 1,5-öt akartam írni, és lehet az alap 3d max nem annyi, de a hozzávaló extrákkal már könnyű elérni azt az összeget.
  • Kara kán
    A megoldás a diverzifikáció.
    De ez már most is megvan, ti. majdnem minden feladatra vannak ingyenes megoldások, és fizetős, extra szoftverek. Azok, akik fizetős szoftverek kalózverzióit használják, csak felvágásból teszik.
  • who am I 7
    aham..ha követné az inflációt stb minden xart, főleg országonként, kíváncsi lennék ki venne itthon 30-35 ezerért tré játékokat..mégis.
  • AgentKis
    Nem akartam senkit megsérteni, pláne nem a programozó urakat. Én is programoztam pénzért.
    A cím ezt állítja: "Olcsóbb szoftverekkel visszaszorítható a kalózkodás"
    Én ezt mondtam: "Ingyenes szoftverekkel teljesen meg is szűnne a kalózkodás!"

Szerintem mindkét állítás megállja a helyét. Viszont sem azt nem mondtam, hogy legyenek olcsóbbak a programok, sem azt, hogy legyenek ingyenesek. Mégis a sértődött programozók már rinyálnak.
  • Mike at home
    visszavonom, a játékokra, csak a PC-s játékok
  • AgentKis
    Az első feltelpítés után, amikor a driverek a helyükön, és lement az aktiválás, akkor lemez, vagy partíció szintű mentést kell csinálni. Az újratelepítés ennek visszatöltésével megoldható, aktiválás nélkül. Persze ha változik a vas akkor ez nem jó megoldás.
  • Mike at home
    a játékok árai az elmúlt 10-15 éveben csökkentek
    minap került kezembe egy 99-es GURU, ugyanannyiért adták a programokat mint ma
    és 11 éve sokkal többet ért 8-10k mint most