530
Mennyi pénzből éltek havonta egyedül vagy párral, családdal?
  • TDantes
    Csak azt nem fogod fel te idióta, hogy az adó csalók miatt a becsületes emberek szívnak. Már bocsánat, hogy kiakadok, de ez így van.

A szüleid nyugdíjasok? Tudod kitartja el őket? Én. Meg a hozzám hasonló becsületesen dolgozók.
    Van gyereked? Tudod kinek a pénzéből jár iskolába? Az enyémből, meg a hozzám hasonló becsületesen dolgozókéból.

És szerinted az rendben van, hogy én tartsam el, a te családodat, sőt még téged is, mert a te majdani nyugdíjadat is én fizetem, a te kórházi számládat is én fizetem, és helyetted is én fizetek többet, mint amennyit kéne

És ez neked így rendben van. Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy bazd meg.
  • mindero
    Igen, de ezáltal egy idő után neked is rosszabb lesz. És azon sokkal nehezebb lesz változtatni.

Ezt nem fogják föl sokan.

De remélem panaszkodni se fog senki, h a lába helyett a kezét vágták le a kórházba, meg hogy megint ugyanaz a suhanc rabolta ki a kapu előtt mint a múlt héten.
  • stationx
    :D

le van szarva a közösség. csak az érdekel, hogy nekem jó legyen. :D
  • DRFlame
    Van egy 4 emberes közösség, és megosztják, hogy mindegyik készít 1 féle ételt:

Laci főz 4 adag levest
    Feri 4 adag főzeléket
    Kati 4 adag krumplit
    Heni 4 adag húst

Ez így viszonylag hatékony, mert mindenki csak egyféle kaját csinál, és végül elosztva mindenki 4 féle kajából kap egy-egy adagot. (Összesen 16 adag)

Laci gondol egyet, hogy ő inkább magának főz, és a közösbe kevesebbet tesz. De mivel nem egyféle dolgot főz, ezért nem tud 4 adagot készíteni. Mondjuk főz 2 adag levest, meg 1 adag tojást magának.

Laci boldog, mert 5 adag kajája van (az eredeti 4, plusz a tojás). Viszont a többiek közül csak az egyiknek jut leves, vagy 1/3 adag jut a többieknek levesből. (Laci a 2 adag levesből 1-et megtart magának és csak a másikat teszi be a közösbe)

Ott tartunk, hogy:
    Laci: 5 adag
    Többiek: 3,33 adag
    (Összesen 15 adag)

Ezután Kati - látván hogy Lacinak milyen jó - gondol egyet, és ő is csak 2 adag krumplit csinál, de csinál magának egy kis zöldségköretet.

Hol tartunk:
    Laci és Kati: 4,33
    Feri és Heni: 2,66
    (Összesen 14 adag)

Ez Ferire és Henire nézve elég gáz, 4 adagot főznek, és még 3 se jut nekik a végén. És látszik, hogy Lacinak ugyan még mindig jobb, mint alapesetben, de már nem annyira. A következő mondjuk Feri lesz, aki átáll a másik oldalra. Akkor most elítélhetjük-e Ferit? Szerintem ez egy nagyon érdekes kérdés. Mert ugye Laci még simán elítélhető, de minél tovább megyünk, annál érdekesebb lesz ez a kérdés.

A vége az, hogy mindenki csak magára főz (megszűnik az együttműködés), és mindenki csinál magának 3 adag kaját. (Összesen 12 adag)

A tanulság az, hogy amíg a többség becsületes, addig pár kapzsi ember könnyen ki tudja használni a lehetőséget a többiek kárára (és eleinte ez annyira nem is érezhető), de végül ez rossz irányba visz. Ebbe az irányba sajnos könnyű elmenni, de visszafele nehezebb. Pedig látható, hogy az eredeti állapot (4 adag) mindenkinek jobb volt, mint a legvége (3 adag).

Mindenki 3 adagot főz és azt is eszi. Heni kitalálja, hogy csak jobb volt az együttműködés, mert mindenkinek több jutott. Ahhoz hogy fordított irányba menjen a dolog, Heninek újra 4 adagból 3-at be kell tennie a közösbe, és csak 1 marad neki, mivel a többiek még nem adnak semmit. Heni abban bízik, hogy a többiek is követik a példáját, de ez persze nagyon nehéz. Könnyen mondhatjuk, hogy majd hülye lesz Heni újra közösködni a sok kapzsival. Ezért visszafele (a jó irányba) már sokkal nehezebb menni.

Ennél a példánál az elsődleges célom nem az életszerűség, hanem az együttműködés hatékonyságának, és a kapzsiság erre való hatásának vázolása volt. Remélem látható az összefüggés (ha nem is túl szoros) az adózás és a példám között.
    Persze az ország túl nagy közösség. Egy szigeten élő 30 fős törzsben mindenki ismer mindenkit, nem lehet csak úgy élősködni. Egy országnál már sajnos más a helyzet.
  • mindero
    Csak az a gáz hogy ha mindenki így gondolkodna már rég sokkal nagyobb szarban lennénk. Nem jutna kb semmire pénz egészségügytől kezdve rendőrségen át. Anarchia lenne. Más kérdés persze hogy még így is rengeteg pénz elfolyik fölöslegesen.

Az emberiség azért jutott el idáig mert össze tudott fogni, közösségként tudtak élni.

Amíg erre nem jövünk rá újra addig csak egyre rosszabb lesz minden. Egyedül senkik vagyunk.
  • Koppixer
    Elkezdhetnél ebben a témában olvasgatni...
  • Sadist
    És még csak nem is szemlesütve mondja, mint a gyerek akit csokilopáson kaptak, hanem szinte hencegve.
  • Peter1
    A cél szentesíti az eszközt? Így gondolod? Akár a törvények (kötelességek) ilyenfokú megsértése és figyelmen kívűl hagyása megengedett?
    Nem tudom....szerintem nem. És Rumkola nemcsak nem akar az állam felé fizetni, de viszont a munkanélküli segélyt felvszi, annak ellenére, hogy a minibálbér többbszörösét teszi zsebre.
  • dartonita
    Tevedsz,eleg sokan vannak a barati koromben is,sot szep lassan lemorzsolodtak azok akik nem ilyenek.Nem mintha ez barki fole emelne az igy gondolkodo embereket de azert azt hinni hogy a becsulet es tisztesseg teljesen kihalasra itelt dolog,az butasag.
  • Sadist
    "megnézném itt azt aki más kárára nem növelné az életszínvonalát"
    Hidd el, vagyunk jó páran. Javaslom nézz utána játékelmélet témakörben a kooperatív játékoknak, érdekes dolgokra jöhetsz rá.
  • n3whous3
    Vagyunk itt egy páran, akik hacsak nem kerülnének valami eszméletlen szar helyzetbe, akkor nem tennének ilyet.
    Bár csak mind megdöglenétek, nyugodalmas lenne az ország.
  • sparrow35
    Szidja itt mindenki rumkola-t, megnézném itt azt aki más kárára nem növelné az életszínvonalát. Amióta létrejött az ember a túlélésről szól a világ, az evolúció már kiiktatta a becsületesek nagyrészét, és a becsületből soha nem lesz kenyér az asztalon, csak bukás. Persze aki mártírkodni akar szíve joga, de tudjuk mi lesz a vége...
  • Sadist
    1. Személyeskedést te kezdted, én csak feldobtam egy lehetőséget, de mivel nem cáfoltad, simán igaz is lehet, mert még mindig nem írtad le, hogy mi a munkád.
    2. A bort iszik vizet prédikál dolgot pedig nem tudom mire érthetted, mert sehol nem tettem ilyet.
  • baaka
    Aki bort iszik és vizet prédikál az inkább ne menjen bele ilyen mértékű személyeskedésbe.
  • byzhouse
    10év huha! akkor a papám 40-50év munkaviszonnyal istenkirály?
  • baaka
    Naneeeee!Csak ennyit bírtál kierőlködni magadból?.........pedig tőled ennél többet vártam!
  • Sadist
    Egyet kérek, gyereket ne. Soha, semmiképpen. Ilyen szar becstelen értékrendet nagyon nem kéne továbbadni.
  • Sadist
    De bizony, komám, a jogtalanul felmarkolt segéllyel is megkárosítod az államot, így közvetve lopva az adófizetőktől, csak nyilván az nem annyira feltűnő és közvetlenül érezhető.
    Ez tipikusan olyan, mint amikor a dohányos elpöccinti a csikket az utcán egy "ugyan mit számít" kíséretében, azonban ha a sok dohányos mind így gondolkodik, akkor rövid időn belül bokáig taposunk a csikkekben.
  • matyi0323
    Helyedben hallgatnék mélyen..
    Bevágod, hogy nem melózol 1.5 éve, egy forint adót nem fizetsz, felveszed a segélyt és még van pofád itt háborogni..?!
    Nem csodálkozni kellene, hogy miért tart itt Mo. ahol tart, ez nem csak miattad van persze.. hanem még az "olyan fajta" jó pár millió embertől, mint te is.

Havi 8x minimálbérre még felveszed a segélyt.. gratulálok.. valakinek meg enni nincs mit ( nem kell itt jönni azzal, hogy csináljon ezt-azt és lesz, mert ismerem hol és hogyan él.. és valóban ennie nincs mit.. )

Köpni tudnék az ilyen emberek szemébe.. ebbe nyugodtan beleértheted magadat is. :)
  • rumkola
    kiemelném: 100MILIÓT meghaladó adótartozás
  • rumkola
    Csak hogy lássuk a különbségeket és a mértékeket.

KLIKK
  • Forolto
    Végigolvastam ezt a topic-ot és mindkét szemem sír.
    Az egyik a röhögéstől,hogy tudtok ezen a témán is vitatkozni.Nekem is fáj,ha ugy lopnak meg,hogy nem fizetnek adót,de most mondom,hogy megszívja,ha abba akarja hagyni a melót.A drága nyugdíjas élethez le kell rakni az asztalra egy kis munkaviszonyt.
    A másik szemem azért sír,mert vannak itt olyan emberek akiknek az életvitele és életkörülménye olyan,ami elött le a kalapom.Nagy kitartást és sok erőt kívánok nekik és ezt öszintén mondom!

Egy kicsit on is legyek,én egy multinál dolgozom,párom sajnos egy maszek cukrásznál sinylődik,minden kiadást bevételt táblázatba foglalva figyelünk a kiadásokra,mikor kicsit jobb a helyzet megengedjük magunknak,hogy hitel nélkül vásároljunk.A lakás amiben lakok tartozás van,de büszke vagyok rá,hogy önerőből indultam,semmi szülői segitség nélkül.Apró örömök. :) S valaki írta korábban,hogyan lehet spórolni.Egy olyan számlára utalni,amihez nincs kártya és nem tudsz annyira hozzáférni.Nekem a lakáshiteles számlám pont ilyen.Picit többet utaltatok a munkaadómal arra a számlára és nem nyúlok hozzá,max karácsonykor.Micsoda meglepetés abból vásárolni.:)
  • n3whous3
    (ja, de nagy hitelük az nincs, mert a ház az övéké és nem a banké, az igaz)
  • n3whous3
    50kból pedig kijön egy rezsi, nem fél óráig kell fürödni, nem kell mindent bekapcsolva hagyni egyfolytában, stb. Ahol én lakok kb 60kban jön ki a rezsi (kedvedért megkérdem a főbérlőt, hogy mennyit fizet, mert nem szoktam a csekkeket nézni) és mi 4-en lakunk, egyik lakótárs félórákat fürdik másiknál egyfolytában megy a gép meg a tv.

Ha minden nap elköltesz 4000k forintot átlagban, szerintem abba belefér a néha szükséges szarok, mint pl wcpapír, mosogatószer és kajára is jut. És ez 120k forint egy hónapban. Erre rezsi legyen akkor 60k és legyen 50k a hiteled. 230knál tartunk. És megint csak emeltem a tétet és pazarlóan számoltam, mert ennél olcsóbban ki lehet ezt hozni. Érdekes, hogy kb ennyiből barátnőmék szülei kijönnek úgy, hogy még mindig lakik ott tesója is, barátnőm itt lakik velem és részben ő fizeti az albit, mert itt tanul és nyaralni is szoktak, van házuk és kocsijuk meg egy szép nagy kutyájuk.
  • DRFlame
    "szövegértés rulz" Attól tartok te nem érted...

Ha adott 2 ember "normál életvitel" alatt, és az egyik megelégeli, és "normál életvitelen" akar élni, akkor azt a másik kárára teszi (az adó nem fizetésével).

Tehát haverunknak normál életszinvonala eléréséhez másokat kell megkárosítania. Becsületes embereket. És bizony a becsületes emberek életszínvonala nem éppen irigylésreméltó. (itt jött a képbe a 34nm)
  • stationx
    nem. de hol is állítottam ezt?

34nm él......

ezért írtam, hogy normál életvitel, nem nyomorogva egy gardróbban a családalapítás reális esélye nélkül. szövegértés rulz.
  • DRFlame
    És akkor az a megoldás, hogy majd más fizeti az adót?
    Mondjuk az, aki 34nm-en él, nem vett kocsit mert nincs rá pénze, stb...
  • stationx
    a postodból tökéletesen látszik, hogy gyerek vagy még, fingod nincs az életről. 50 ezer rezsi? mekkora házra? hol? villany, víz, fűtés, telefon, szemétdíj, biztosítás, kábeltv, közös költség (ha van), esetleg net, közlekedés, helyi adók, ha van vállalkozásod, ha nincs akkor kommunális adó. s ha van gyerek? orvosi ellátás, pelenka, ruhák, kaja, játék, gyógyszer? napi használatra dolgok. wc papír, fogkrém, mosópor, stb. ez nem 50 ezer

+ ha van hiteled lakásra, kocsira (adó, bizt, parkolás, tankolás, szervíz, téligumi, kislófasz), akármire, már éhen is dögölhetsz.

és egy házat, lakást újítani is kell x évente, festés, stb. legyen tartalékod, ha beüt a krach, stb.

2x havi 120-ból lófasz nem jön ki normál életvitellel, max ha nem eszel, húst, tejet, csak évi 2x.
  • Peter1
    Szerintem meg legalizálhatod. A barátnőd/élettársad kutyakozmetikáját mindenképpen. Lehet, hogy a használt dolgokkal való üzletelést nem, de a többit igen. Ha lenne egy céged és tényleg annyira veszteséges lenne, akkor csak az árbevétel után 2% adót kell fizetni. De én úgy gondolom a leírásaidból, hogy azért a történeded igen is plusszos, mert egyébként nem csinálnád.

Más: Nem érzel egy kis visszáságot azzal kapcsolatban, hogy Te és a barátnőd is felveszitek az államtól kapott munkanélküli segélyt de visszafelé már nem akarsz adni?
    Ezt egy kicsit ellentmondásosnak érzem.
  • n3whous3
    Még nincs sok tapasztalatom abból, hogy mennyibe jön ki a kaja 1-1 hónapban, mert nem régóta lakok külön szüleimtől, de nem a legolcsóbb kajáldában eszek és átlag 1500 a kaja naponta ebéd, reggeli vacsora kombóban. Ez kettőtökre számolva soknak mondható (90.000 csak a kaja) és ez szerintem bőven több annál, amit lehetne tartani. Magatokra főzés sokkal olcsóbb. De legyünk nagyképűek és számoljunk ezzel. Számoljuk továbbá az 50.000 hitelt és mondjuk 50.000 rezsit, ami ugyancsak soknak mondható egyébként.

Ez így 190.000. Nem egy átlagos költség egy hónapra, igaz? És mégis, ha te meg bnőd kerestek 120-at fejenként, amit te viccnek tartasz (és amúgy igazad van, de ez bőven nem az a kategória, ahol azon kell gondolkozni, hogy elmenj csalni, lopni hazudni), akkor is zsebben marad minden hónapra 50.000 forint amit elkölthetsz arra, amire akarsz. És mindez úgy, hogy mint mondtam, ennél olcsóbban lehet élni az 100%.

Ezek után ne mondd azt nekem, hogy így nem lehet normálisan élni. Ha meg keresel pl 70-80-at, akkor gondolkozz másodálláson, vagy keress új helyet, addig meg húzd meg magad. Ennyi...
  • rumkola
    alkut viszont kötnék az állammal:

a HASZNOM bizonyos %-át minden további nélkül leadnám a közösbe, de ilyen 25 és 60% közötti számokkal ne vicceljünk már
  • rumkola
    mit jelentek be? online szexoldalt? használt számtech alkatrészek adás vételét amin kb. el is bukom a vevőimet ha áfát meg béfát számolok rá, ill. számla nélkül veszem magánszemélytől? sportfogadást ahol előferdülhet hogy többet bukom mint amennyit nyerek - ilyenkor is adózzak a nyereményem után?

mellesleg meg lehet nézni, hány vállalkozás ill. vállalkozó él meg normális adózás mellett
    akinek van tapasztalata esetleg könyvelő, az tudja, aki csak okoskodik az nem
  • Peter1
    Miért nem csinálsz egy céget, és legalizálod a tevékenységeidet?
    Jelensd be magadat jó nagy fizetésre és akkor minden szép lesz, viszed haza a fizetésedet.
    Gondolom ehez meg nincs kedved, mert adózni is kellene utánna.
  • Willenbrock
    Ja hát igen sajnos ha nagyobb hitel is van akkor úgy már nem.
  • rumkola
    aha, 50 a lakás törlesztő és 50 a kaja egy hónapra :)))
  • Willenbrock
    120 nettóból azért már egy kisfogyasztású kocsi és egy gyerek fenntartható szerintem,sokan vannak akik ennyiből élnek és mindkettő megvan nekik.
  • DRFlame
    Ez így lenne helyesen:
    Nem vagy akkora ellenség, mint a nagyok.
  • rumkola
    nem tudom miért kevertek össze a harácsolókkal
    én csak normálisan élek, családot akarok alapítani, gyereket, kocsit, lakást fentartani stb.
    ezt havi 120 nettóból viccesen lehet megoldani

semmi A8-as, 3 szintes ház, világköröli út és hasonlók nincsenek tervben, egyszerűen dolgozó emberhez méltó életet akarok, amit jelenleg a magyar állam nem biztosíthat számomra ha normálisan bérből akarok megélni emberi mértékű munkával (persze napi 20 óra munkával biztosan menne)

nem én vagyok az ellenség baszki :)
  • DRFlame
    Neked nyilván nem lesz jobb, de nekem és a többi adófizetőnek igen. (De sajnos az általad említett patkányoknak is jobb lesz, és emiatt nehéz ez)

Amúgy meg hülyeséget írtál kijavítottalak, ennyi. (És még kiemelted hogy "sokkal"...)

Egyébként nem kell visszamenned melózni. Azt mondtad tök jól megy a bizniszed. Akkor adózzál abból, és ne vegyél fel segélyt.
  • rumkola
    oké, mától visszamegyek minimálbérre bejelentve melózni természetesen úgy, hogy a munkáltatóm a minimálbérem után fizet nyugdíjjárulékot és adót, biztosan jobb lesz neked is és nekem is ezek után

na ne vicceljünk már :D