A Gliese 581g és a SETI találkozása
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az, hogy vannak az idegenek. És eléggé fejlettek. És építettek egy hatalmas és nagggyon gyorrs számítógépet, hogy modellezzék a saját társadalmukat, meg ilyesmit. ("az úr a saját képére teremté az embert"...)
Aztán persze kipróbálnak mást is. Mi van akkor, ha a világnak ezt meg ezt a részét megváltoztatják... hát megváltoztatják.
Mi ennek a számítógépnek a mega-giga-bitjei vagyunk.
Ez is egy lehetõség.
A másik párhuzam, amit meg amit gyak el kezdtem fejtegetni a másik topikban is, gyakorlatilag azzal a közhellyel függ össze, hogy mindig a nõ választ.
Valójában helyesen, mindig a nagyobb potenciállal rendelkezõ fél választ. Nõzés szempontjából ez úgy néz ki, hogy a srácok nyomulnak a szép csajokra, még szép, rondákra miért nyomulnának, de ezzel elismerik a nõ nagyobb potenciálját, aki jobb hijján választ a rá nyomulók közül, de valószínûbb, hogy õt meg lenyólja egy pénzes, vagy csak jó dumás srác, akinek relative még jobb a potenciálja.
Nos ennyit a csajozás filozófiájáról.
És most nézzük az ítiket. Mint azt a másik topikban kifejtettem statisztikailag a technikai civilizációnk fiatalságából fakadóan sokkal valószínûbb, hogy egy másik civilizáció elõbb megtalál minket - SETI ide vagy oda-, mint hogy mi találjuk meg õket. Ugyan olyan fiatal suhancok vagyunk, mint a srácok akik az osztály szépére nyomulnak, éretlen töketlen csikók, akik még a diszkóba sem járnak, mert nincs rá pénzük (ez a csillagközi utazás analogiája, szimbolikus nyelven).
Azonban érdemes ekkor elgondolkodnunk, hogy a másik civilizáció, akik ilyen nyeretlen csikókkal foglalkozik mint mi, valóban velünk akar foglalkozni, vagy csak le akarja nyúlni azt amink van. Szóval amikor egy veled nem egy kategóriában futó nõstény oda lép hozzád, akkor jobb ha nem behalsz, a saját vagányságod láttán, hiszen milyen bomba csajod van -igaz még nem feküdtél le vele ;)- hanem hihetetlen sebességgel el kell hogy kezdjen kattogni, az agyad:
1. mi a faxt akar tõlem ez a bestia?
2. hogy tudom én õt úgy "átvágni", hogy lefektessem és ne õ nyúljon le tõlem valamit.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
hihetetlen hogy a bulvártudományos hírek meg a gyagya scifi filmek mennyire behülyítik az embereket...
:)
(Van benne szeksz is!)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Mivel a tér körbe vesz és áthatol mindenen (tisztára mint az erõ a starwarsban :)) ) ezért a nagytömegû test belséjében is valami érdekes dolognak kell történnie, nem csak a felületén. Ezért kérdeztem, hogy ott a tér hová fog hajolni?
A tudósok állítják: fekete lugban a tér "kifordúl" és mindefajta hülyeségeket csinál. Okés, de az egy szélsõséges helyzet. De mondjuk egy Nap méretû testben merre hajlik a tér?
A víz molekuláit a statikus tõltés vonza.
A fontonokat meg a nagytömegû testek tömegvonzása.
Nem a teret hajlítja. Sztem
De egy kérdés: egy ilyen nagy tömegû test belsejében, merre hajlik a tér?
Az egesz alapja az univerzum altalanos felepitesebol adodik. Jelenleg ugy nez ki, hogy az energia a ter besurusodesekor alakul ki, majd ebbol lesz az anyag is. Ez alapjan valoszinu, hogy a teljes univerzumunk leirhato egyetlen hullamformakent. Egy ilyen rendszerben meg egy maximalis sebesesseg letezese eseten is lehetoseg van gyorsabban haladni, meghozza a ter torzulasa eseten. Ha csak a feny hajlana el, akkor a gorbulet miatt hosszabb utat tenne meg, aminek a hatasara kesobb erne ide mint az ugyanabbol a forrasbol szarmazo, de tozitatlan palyan halado parja. Viszont hamarabb er ide, tehat ha a sebessege allando, akkor rovidebb uton jott. Persze lehet, hogy lehet gyorsabban menni a fenysebessegnel es akkor nem kell a tertorzulas a magyarazathoz, de akkor viszont lehetseges gyorsabban menni, azaz akar mi is mehetunk gyorsabban.
Mas:
Az urkutatas celja es ertelme nagyban fugg az adott szinten elerheto eredmenyektol. Mar most is talaltak par lakhatonak tuno bolygot, tehat elvileg lehetoseg van oda telepeseket kuldeni. Nem azert hogy visszajojjenek, nem azert hogy mi barmit is megtudjunk, csak azert hogy ott is legyen emberi elet. Ez a genetikai kodunk alapjan egy termeszetes osztonos viselkedes lenne. Ekkor csak ket feltetelnek kell megfelelnie a kuldetesnek: erjenek oda eletben az utasok vagy leszarmazottaik, tovabba legyen elheto az utazasuk celjat kepezo bolygo. Akik odaernek pedig semmilyen mas feladatuk nem lesz, mint hogy eljenek es sokasodjanak az adott bolygon, kialakitva egy helyi emberi civilizaciot. Jelentkezo van boven, igy amikor a google aprilisi trefakent jelentkezoket keresett egy marsi expediciohoz, de csak oda, allando kolonia letrehozasahoz, rengeteg jelentkezo volt. Ha nem viccnek szantak volna, akkor mostanra legalabb megprobalhattak volna egy koloniat letrehozni. Anno az elso amerikai telepesek koreben kb. 50% volt a tulelesi arany az elso tel utan, ami kesobb tovabb csokkent. Ennek ellenere ezek a csaladok alkotjak az alapito atyaktol leszarmazott tomegek alapjait, tehat genetikai szempontbol akar a 25%-os tulelesi esely is elegseges, ha van eleg jelentkezo es vallaljak a kockazatot.
De én pehelysúlyú vagyok, ez könnyû volt.
viszont, aki tudja a különbséget az elektromosság meg a gravitáció között, nos, azzal nem tudsz ilyen könnyen elbánni. Úgyhogy, ne lelkesedj fel nagyon e pirrusi gyõzelmen. :-D
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Sztem mindehol ott vannak, csak nem tudjuk mit kell keresnünk. Az ember nem fog soha megismerni olyan életformát ami nem hasonlít arra amit eddíg látott.
Sok ember a növényeket sem veszi élõlény számba, csupán azért mert nem jajgat amikor kitépi is megeszi, ellentében a szegény tehén. Ez utóbbinak vannak látható reakciói. Tehát lehet, hogy van itt a szomszádságban élet csak olyan tetû lassan mozog hozzánk, hogy gy.k. állónak látjuk. Meg ugye az tudósok fantáziája a legrosszabb, elképzelni sem nagyon akarják, hogy pl. nem kell se víz se oxigén az élet kialakulásához, hanem pl. metángáz meg ammónia kell. (csak mondtam valamit). Holott sok bizonyíték van itt a Földön, hogy a zélet bárhol képes megvetni a lábát, ha már 1x kialakúlt.
De akár az is lehet, hogy amit a csillagászok látnak az a kõ kemény múltja az univerzumnak. Ui. van valami idõtorzulás a fénysebességgel menõ utazónál. Tehát ha valaki azt mondja, hogy 20 fényévre van valami, az a fénynek 20 év míg ideér vagy nekem? Mert ha nekem akkor az a égitest sokkal közelebb van mint hinnénk ha viszont a fénynek 20 év akkor az több száz év mire ideér az én idõm szerint. Tehát: könnyen lehet, hogy mi vizslatjuk a múltat és egyébként már nincs is az amit vizsgálunk. Mert csak a fény állal hordozot információt látjuk ami meg a múlt. Lehet, hogy vannak idegen civilizáciük, de a környezetünkbe nincs.
A féreglukas meg egyéb utazások számomra a scifi tartomány. Nincs realalítása számomra, ellentétben a teleportációval. Annak van realitása.
A féreg juk meg úgy marhaság ahhogy van. Lukas a tér... aha.
Meg hajlidgatom jobra balra.
Sokan azzalm magyarázzák, hogy a ré hajlik, hogy egy nagytömeggel rendelkezõ test mellett elgörbûl a fény pályája. Ami fikció. A tény az, hogy nem ott látjuk ahhol lennie kellene (a hogyan mérem meg, hogy hol van kérdés, a fenti idõ torzulásos eset miatt érdekes, ui. minden viszonyítási pontom virtuális)
Az, hogy esetleg a fotonokat húzta magához túl 1xû és ezért hülye elmélet.
Nos aki akar otthon teret görbíteni: fogja a sráca mûanyag vonalzóját, statikusan tõltse fel, majd a csapból vékony szálon folyó víz melé tegye nagyon közel. Láss csodát, a víz elhajlik a vonalzó irányába. Teret hajlítottam? Nem, csupán a statikusan tõltött vonalzó, vonzotta a víz molekuláit. Sztem ez van a nagytömegû testek mellett is. Féreg luk....
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Armin & Ayu fan
Persze, ha részben az én pénzemen iszod a kávét, akkor persze, hogy effektíve pénzkidobás.
most koncentráltam 2 másodpercet, és küldtem neked alfa-hullámokat, hogy világosítsák meg az elmédet. Imaláncot most még nem szervezek. :-D
Alfa Of NS #19: Ma megittam egy kávét. Neked pénzkidobás, nekem élvezet.
globint #20: "fölösleges pl. minket leigázni, mikor annyi kolonizálható, de értelmes életet nem kinevelt bolygó van" - Na, ja, de ha mi közelebb vagyunk, akkor nem fognak a messzi, leigázható bolygókra utazni, mert az tényleg pénzkidobás lenne. A bankárok mindig arra adnak pénzt, ami biztosan megtérül. Galaktikus dollárban.
Szerintem meg a fejlõdés egy szintig eszközszintû, aztán genetikai szintû, (szándékos módosok), aztán csönd. Rájönnek ugyanis, (értelmi növekedésüknek köszönhetõen), hogy
1. semmivel nem lesz jobb nekik, ha pl. nekünk rosszabb lesz
2. fölösleges pl. minket leigázni, mikor annyi kolonizálható, de értelmes életet nem kinevelt bolygó van
3. egy-egy naprendszer maximális kihasználása, az újrahasznosítás miatt végtelen, vagyis hülyeség energiát, stb. áldozni, hogy más "torzszülöttekkel" kínlódjanak.
http://www.tradeximp.com/
Gõzerõvel folynak a kutatások teljesen autonóm, önfenntartó rencerek kimunkálásán, és egyébként a történelem során a földi analógiákban megtalálod a legtöbb kérdésedre a választ.
Mit csináltok a felfedezés eredményeivel? Folyamatosan küldözgetitek a földnek, akik - ahogy korábban írtam - mondjuk 10 év múlva megkapják, 20 év múlva reagálnak.
Hogy bírja a hajó az éveken át tartó használatot? Bányásztok közben aszteroidákat, hogy legyen elég nyersanyag folyamatosan újjáépíteni?
A Föld benépesítése során a Homo sapiens sem filózott azon, hogy no most akkor elindulok Afrikából a Nagy Keleti Repedés mellõl, és majd visszamegyek oda 140 év múlva, és próbálok beilleszkedni.
Apropó, tényleg visszamentünk oda úgy 69 ezer év múlva, de már mint gyarmatosítók. :-D
Szóval, nyakadba veszed a tarisznyát benne a hamubasült pogácsával, kezedbe a lézeres vándorbotot, felhúzod a hétmérföldes csizmád, és elindulsz. Oszt lesz, ami lesz.
Egyrészt minden Földön maradt rokonuk meghalt már (õk a hajón csak 1-2 évet öregednek a relativitáselmélet miatt), másrészt 140 évet fejlõdött civilizációba jönnek vissza, amibe nem tudnak beilleszkedni, harmadrészt 140 éves üzenetre hoznak 70 éves választ - minek?
Az meg szép és jó, ahogy filmekben kiszámítják az ugrás helyét úgy, hogy ne valami bolygóba csapódjanak bele félúton, de egyetlen meteor is elég ahhoz, hogy fénysebességnél szétszedjen egy hajót. Ha minden veszélyes ûr-objektumot naplóznának (lehetetlen), akkor se kapnád meg idõben az infót, mivel az adat szintén fénysebességgel jönne, ami számodra már régi.
Kontrollált féreglyukakat pedig még jópár évig nem fogunk csak úgy nyitogatni - ha találunk is használhatót, jó eséllyel az se oda fog menni, ahová szeretnénk, továbbá akkora távolság van köztük, ahol szintén a fénysebesség lesz a gyenge láncszem.
Továbbá egyetlen pillanat alatt kellene mind a pár billiárd sejtet az összes atomjával, az összes atom pillanatnyi állapotával létrehozni x fényévnyire (hogy a cikknél maradjunk). Óriási számítási kapacitás + sávszél mennyi idõ alatt is? Amíg az atomok nem mozdulnak, nem rezdülnek újra. Van erre egyáltalán mértékegység? :) Vagy a test egyik felét a 2 másodperccel újabb állapotra állítjuk vissza? Hogy indítod újra ugyanazzal a sebességekkel a nyirokrendszert, a vért, hogyan "rakod" vissza az idegekbe az elektromosságot?
Mi lesz, ha ebbõl az irdatlan adatmennyiségbõl egyetlen byte (az egyszerûség kedvéért) megsérül. Pl. pont az agyad egyik sejtjének a dns-láncának egyetlen eleme sérül meg, ha a sejt osztódás elõtt állt, sikeresen el is terjeszti a hibás dns-t, kész a génterápia.
Hogy továbbítod az adatot? A rádióhullámok fénysebességgel mennek, nem tudsz ennél gyorsabbat elérni. Nem értem, hogy mehetne át 20.5 év helyett 18 óra alatt.
Végül: ha mi már túllennénk ezeken a problémákon, ugyan milyen izgalmat okozna a 100. visszamaradott civilizáció felfedezése? Egy pilotot sem élne meg a discovery channelen.
Amúgy, folytatva a vitám (a jelzett másik topikban) Nexus6-tal, a statisztika becsapós, ám.
Mert a Földön elvileg kb. 3 milliárd csajszi van, de ennek ellenére én még nem nõsültem meg. Persze, vigasztalhat, hogy a statisztikai esélyem megvan rá. Meg még annyi mindenre is. Pl. hogy milliárdos leszek. Bár, ha tényleg az leszek, akkor a nõzéssel kapcsolatos statisztikai esélyeim hirtelen megnõnének. No, így kapcsolódik össze minden a világegyetemben. Már csak arra kell rájönnöm, hogyan legyek milliárdos.<#fejvakaras>#fejvakaras>
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Könnyen lehet, hogy létezik valahol egy civilizáció, talán több is, elég ha csak pár száz vagy ezer évvel állnak elõttünk, már akkor elképzelhetetlen szinten lehetnek a fejlettségben.
@Kara kán :
Nem feltétlen kell a fénysebességnél gyorsabban menni. Elég "csak" megkerülni ezt a bizonyos szabályt :)
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
A fénysebesség véges volta lehet, hogy - sõt valószínû - hogy 1 milliárd év múlva is fennáll, tehát egy milliárd év múlva sem leszünk képesek a fénysebességnél gyorsabb ûrhajókat építeni. Ha ez így van, akkor az megmagyarázza az ET-k hallgatását, és cseszhetjük a nagy utazási álmokat. Különben is, nem vagyunk mi nomádok, vándorok, kérem szépen. Vagy mégis? :-)
Star Wars: The Old Republic, Friaar Operative; Hidden Beks Asrock Z68 EXTREME 4, i7 2600k @4 , 16GB Geil Black Dragon kit, AMD Sapphire 6870
Kvantum állapot teleportálás jelenleg itt a Földön kísérleti stádiumban van, de már így is adott a 10 000 *-es fénysebesség!
17.958 óra alatt jutna el egy jel a cikkben említett bolygóról a Földre ezzel a technikával...a 20.5 év helyett.
Most gondoljunk bele, hogy ha egy civilizáció csak 100 évvel fejlettebb nálunk, akkor egészen biztos, hogy nem lézerrel játszanak.
Mellesleg ha feltételezzük, hogy szinte végtelen az univerzum, így van olyan több civilizáció is amely nálunk közel végtelenszer fejlettebb, ami adott esetben bármire képessé teheti õket...szó szerint.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!