1583
A fizika és csillagászat közös témái
-
Menj az nwo topikba. Az való inkább neked. -
brozy #1422 Mindig politizálunk. Akkor is, amikor azt mondod "ugyanmár ne politizáljunk." Ha a politika nem akadályozná a tudományt, akkor már rég meglenne az "örök élet" titka is. Vagy legalább-is a nagyon hosszú életé. Ebben az esetben viszont kellenének a ma tiltott technológiák. Kellenének, mert nem csak ebben az általad hivatkozott cikkben lévő veszély leselkedhet ránk. Más is, amikor el kellene hagynunk ezt a Föld nevű élőhelyet. Mi másra való a fizika és a csillagászat mint tudomány, ha nem pont erre? -
ugyanmár ne politizáljunk. különben is, 4 milliárd éven belül egy csomószor mindmeghalhatunk egyéb okok miatt is... :) -
brozy #1420 "Mind meghalunk, de most tényleg"
Hacsak addig meg nem tanulunk elmenekülni. Persze, ha a tudomány kezét továbbra is gúzsbaköti a politika, akkor valóban meghalunk. -
Hatalmas gázhíd köt össze két galaxist
-
forrai #1418 Elég furcsa képet vágtál ide az előbb.
Nem túl hihető. Miről szól?
Egyébként lehet, hogy most az egyszer igazad van. De előtte még játszhatunk egy jót! -
Mind meghalunk, de most tényleg
-
forrai #1416 Szóval sikerült. 

Ez a Fizikai Szemlében megjelent, előbb már hivatkozott diagram, amely egy spirálgalaxis rotációs görbéit mutatja.
Az alsó görbe a látható anyag szerint elvárható rotációs sebesség.
A nagy pontok mérési eredmények, meglehetősen eltérnek, nemde?
A felső pedig a sötét anyagokkal divatosan modellezve a jelenséget.
Látható, hogy a sötét anyagok görbéje elég jól fedi a mérési adatokat. Jobbat kívánni se kellhet!
Így hát mindenki elégedett, a csillagászok és fizikusok a konferenciákon egymás csillagkarjait rázogatják. Bizonyosak abban, hogy a sötét anyagok segítségével sikerül elcsípniük, és kisütniük a hamvas bőrű picinke Higgs bozonukat! Mert előbb utóbb biztos elkapják, de minek?!
"Egy, csak egy legény van, talpon a vidéken, meddig a szem ellát, puszta földön, égen."
Talán Forrai György az, a róka lelkű mérnök? Akinek ez az egész sötét anyag marhaság nem tetszik?
Mert ő azt állítja, hogy ennek a markáns rotációs sebességkülönbségnek más, magasztosabb oka van:az "Általános Árapály"!
És nem csak ennek, hanem a Hubble törvénynek, a flyby effektus eltéréseinek, és még sok minden másnak is.
És azt bárki ellen bebizonyítani képes, akár érdekli azt, akár nem!
Még megbánjátok, hogy elmondtátok nekem, hogyan kell ide képet felrakni!
-
forrai #1415
Remélem így jó -
forrai #1414 Ismét egy nagyon szép kép.
"A galaxison peremén" dolgozat pont arról szól, hogyan nyitja meg az árapály a galaxisok karjait, hogyan gyorsítja fel a rotációs sebességüket.
Természetesen, mindez számítások alapján.
Amelyet egyetlen fizikus és csillagász sem végezhetett el, aki azt állítja, hogy a látható tömeget többszörösen meghaladó sötét anyag van a galaxisokban, és az univerzumban.
Ezért szeretnék betenni én is diagramokat, számításokat és táblázatokat.
-
Négy űrtávcső közös képe a Szélkerék-galaxisról/
-
forrai #1412 A Delfin köd is lényegében ugyanilyen asszimetrikusnak tűnik. A ködöknek csak kis hányada ilyen. Lehet, hogy mindegyikhez tartozik egy elszáguldó fekete lyuk? Nem zárható ki, hiszen mitől lenne a robbanásuk mindig gömbszimmetrikus, vagy miért ne lehetne nem olyan? Pl. egy kumulativ lövedék se szimmetrikusan robban! Mi a véleményetek?
Van egy olyan elképzelésem, hogy a Naprendszer bolygói nem porkorongból csomósodtak. Hanem hogy még a fúzió legkezdetén, a Nap instacioner állapotában szakadtak ki belőle a gázbolygók. Minden más bolygó és törmelék pedig azok útja során, a légkörükből kondenzálódott ki.
Előbb a szilárd bolygók, azok a Nap körüli pályákra álltak, azután a jég, legvégül a metán holdak, amelyek a gázbolygókkal mentek tovább.
Sőt, a legelső gázbolygó, amit Anonymus-1-nek neveztem, már messze távozott a Naprendszerből, és kilökte a Napot az Orion csillagkarból. Aminek köszönhetjük létezésünket. (Bizony, még én is!)
Lehetett egy másik is, amit én Anonymus -2- nek hívnék (mások talán X, vagy Nemezis bolygónak), amely csupán csak szörnyű messze szállt, de időnként visszajön (ha szólok neki) és megbünteti a renitenskedőket.
E kettőből kondenzálódhatott a Kuiper őv, és az Oorth felhő is. Voltaképpen ez egy bolygóképző folyamat, s így lehet, hogy a "planetarius köd" nem is rossz elnevezés,
Mert az ismert 4 gázbolygóból kondenzálódhattak a Föld, a Hold, az összes szilárd bolygó, és hold, meg mindenféle űrszemét, beleértve a műholdakat is.
-
forrai #1411 Izé tévedtem...A köd átmérője ~80-100 fényév, a terjedési sebesség meg >3000 km/s, szóval nagy tömeg és nagy, asszimetrikus robbanás.
Ezek persze nagyságrendek csupán. -
forrai #1410 A köd a Cygnus csillagképben van. Annyi olvasható csak róla, hogy 1500 fényévnyire tölünk a teliholdénál 5-6 szor nagyobb (átmérőjű?) területet foglal el.
Azonban ebből is tehetők érdekes következtetések:
1. A köd átmérője így ~15-20 fényévnyi.
2. Ha 5000 évesre becsülték, akkor az átlagos növekedési sebességét ~350 km/s- al számolták.
Mégpedig talán úgy, hogy megmérték a most látható, azonban 1500 évvel ezelőtti, akkor már sokkal kisebb sebességét pl. Dopplerrel. Abból pedig az átlagos is kiszámítható. Ami feltehetőleg ~350 km/s-ra adódott, mert a hiányzó 3500 évnyi idő akkor jön eredményként.
3. Ha pedig az átlagos sebessége volt 350 km/s, akkor a kezdeti, (ami nagyobb, mint a csillag kozmikus II.sebessége) több ezer km/s nagyságrendű.
4. Tudható, hogy a Nap kozmikus II. sebessége a felszínén 617 km/s. Feltételezhető tehát, hogy a felrobbant csillag a Napnál sokkal nagyobb tömegű volt, s így talán fekete lyukká változott? De akkor látni kellene a köd közepén pl. egy erős röntgensugárzó forrást.
A köd alakjából következhet azonban, hogy asszimetrikus robbanás történt, és a fekete lyuk 7-8 óra felé elviharzott. -
forrai #1409 Nagyon érdekes a felvételed.
Azonban most mélyen megalázkodom előttetek, és visszavonom a tanaimat egytől egyig: mégse forog a kacsaláb!
Azt is elismerem, hogy beteges troll vagyok, ártatlan szúnyogokat éheztetek, néha el is találom őket papirgalacsinnal, és egyéb aljasságra is képes vagyok...
Emellett aranyerem is van!
De mondja meg valaki, hogy a fenébe kell itt képet felrakni, vagy előnézni amit felraktam...
-
Fotó az ötezer éve felrobbant csillagról
-
forrai #1407 Nem jó még. De jó lesz! Majd! Egyszer! Talán többször is, még meglátjátok! -
forrai #1405 Jaj, mán te- hát dehogyis dugdosom én! Sőt inkább meg akarnám fogni, azonban valamér nem hagyja magát! Mindjárt meg is nézem még egyszer, hogy miért, hogy hátha nem a jó végén fogtam meg! Mert szeretnék még több képet is felrakni! Csakhogy már nem vagyok olyan koronás mint voltam, aki akár 200 KB-t JPG-t is feltehettem volna, de akkor nem jutott az eszembe!
No...
-
patiang #1404 Miért dugdosod el a hsz-eidet? -
forrai #1403 Nem sikerült a képfeltöltéssel, pedig csak 16 KB, -
Átaludtam.:) -
forrai #1401 Ez a diagram a Fizikai Szemle 2006/11 számában jelent meg. ("A sötét anyag").
Ugyanis a sötét anyag létezése egyik bizonyítékának tekintik, hogy a galaxisok (csillagok) rotációs sebessége (mérési pontok) sokkal nagyobb, mint ami a látható tömeg által számítható (alsó szaggatott)! Az eltérés valóban elképesztő.
Azonban ez csak az egyik jelenség, amelynek magyarázatát én az általános árapályban, és nem a sötét anyagokban látom. (remélem sikerült feltöltenem, mert utána mást is szeretnék feltölteni még.)
-
hmm, thx, a mostanit kihagytam, de az előzőt láttam... amúgy semmi extra. :)
más: Delfin-köd úszik a csillagos égbolton -
polarka #1399 felvételről
Hinode| BA gallery 2. kép -
forrai #1398 így van. Térjünk vissza.
Olyan felvételt keresnék, ahol a fényhíd látszik a napkorong szélén. A múltkori áthaladásnál több ilyen készült. Nem tudom, van e már magyarázata? -
milyen igaz... :/ most pedig térjünk vissza a topikhoz... ti is láttátok a Vénuszt a Nap előtt? :) -
forrai #1396 Nos, kezd a dolog némileg konvergálni.
Tovább lépve azt mondom, hogy ez nem csak most van így. Hanem mondjuk, ha csak Newtonig visszanézek- azóta.
Ma már egyre jobban látszódik, hogy látszólagos sikerei mellett és ellenére a tudományokban egyfajta anti-evolució ment végbe!
A matematika elszakadt az alapjaitól, de legalább észrevette, és ma már tudatosan próbálja azt keresni (prof. R. Langlands), kevés sikerrel.
Az elméleti fizika és a csillagászat ugyanúgy, ami viszont abszolut nem zavarja őket! Ahelyett, hogy megpróbálnák visszaállítani a kapcsolatukat, amelynek szakadására itt is sokszor felhívtam már a figyelmet, és amelynek okát úgy gondolom, helyesen állapítottam meg, a tényeknek ezotérikus magyarázatokat keresnek, és azokat kutatják.
- Én nem vagyok sem a tudományos, sem a közönséges ezotéria ellen, talán csak másképp nevezném, fantáziának, hipotézisnek stb.
- Ugyanígy nem vagyok se a klasszikus, se a modern fizika ellen sem.
Csak azt már nem szeretem, hogy nem ismerve, nem létesítve kapcsolatot közöttük, pl. "sötét anyagokat" kutatnak az általános árapály helyett, amely klasszikus fizikai ágat nem hagytak kifejlődni sem! Mert minden ifjú tudós rohant Higgs bozontot keresni, a klasszikus fizikát "túlhaladottnak" vélve?
Lehet, hogy a nagy hadron ütköztetében találnak is újabb részecskéket. Miért ne?
De se az elektromos, se a gravitációs se bármely más töltést sohase találhatnak meg, mert a töltések tudati tényezők, tervek, amelyek a részecskékbe, mint "tudathordozókba írottak"!
Amikor én ilyesmiről a fórum, és a topik szellemének megfelelően beszélgetni szeretnék veletek, akkor ahelyett, hogy arra válaszolnátok, lerohantok, sőt átkozódtok is, mint nemes nicktársam pár hozzászólással előbb.
Megjegyzem, nem félek, mert így is nehéz visszafognom magam, és iszapbirkozásban is kiváló vagyok!
Végre értsétek meg: nem vagyok troll, fontos valós, és érdekes problémát próbálok veletek megtárgyalni.
Mert a tudomány elfajulása tükörképe, és ma már okozója is az egyéb problémáknak.
Nehogy már az unokáink azt mondják:
"A tudomány azon problémák összessége, amelyek nélküle nem volnának".
-
polarka #1395 A jó fogyasztónak, az olcsó bérmunkásnak és a jó szavazónak nem kell sok ész, nem kell sokat tudjon a világról. Ez így jó a felettük állóknak.
Mikor ezeket tanítják nekik megkérdik miért tanulják mindezt, mikor az életben sosem veszik majd hasznát. A tanár válasza erre a hallgatás vagy a kérdést fegyelmetlenségnek titulálja és fegyelmezésbe kezd.
Ha a valós tudás alapján buknának a diákok nagy része, akkor a pedagógusok lejjebb adják a követelményeket.
Az amerikai műsorokban azt, aki tanul és tud azt lúzernek állítják be, épp ahogyan a mai sulikban a valóságban is. (Meg is verik őket.)
Ha valamely ember mégis értelmes lesz szitkozódva elmegy nyugatra, ahol megfizetik neki, h ő tudja azt, amit a nyugaton élők a hasonló beállítottság miatt szintén nem tudnak.
... Lehetne még sorolni, pl: A tanári életpálya alul van értékelve, keveset fizetnek és megbecsülését is vesztette. Az általam megismert tanárok nagy része alapján azt kell mondjam, h jogosan.
Ezek a problémák orvosolhatók volnának.
A mára idősebb értelmes emberek a 20. század során megtanulták, h jobb ha a politikába nem másznak bele. Ezért sokan vannak, akik politikai értelemben inaktívak és a lelátón a mellettük ülőnek suttogják az értelmes gondolataik. Míg a veszélytelen buták torkukszakadtából ordítanak. Eleve a politika szónak már rossz szájíze van és kerülendő a jobb képességű körökben. Pedig bármilyen változás csak ott érhető el és nem pedig az olyan hozzáállással, h elmegyek néha szavazni és közben szidom azokat, akikre szavazok és engem képviselve döntést hoznak.
Röviden: Ez is el van baszva, de amíg nincsen minél több aktív ember, akik tennének ellene, addig így is fog maradni. A tömegesen képzett 1x1 ember meg csak akkor aktív, ha nincsen kenyere és cirkusza, ez pedig sztem ma még nem jellemző. -
shakwill #1394 Monnyuk a #1382. beidézett teszt részlet kissé rurális khm... -
shakwill #1393 Miért? Teller, noha magas lóról, de rendkívül értelmesen magyarázott az Eltén amikor anno hazavicsorgott... -
nahát, ez pedig egyszerű :D -
forrai #1391 Éppen most olvasom Marx György könyvét a marslakókról.
Azzal az angol nyelvtudással, ami az USA- ba ment magyar tudósoknak volt, ott talán én is elboldogultam volna.
De hát én mégnagyobb kihívásokra vágytam, és el is értem- most az SG fórumon küzdhetek!
Ezt egyetlen Nobel díjasunk se érdemelte ki!
Vitapartnereim persze veszítettek, már csak hálni jár beléjük a lélek, én viszont sose nyerhetem meg egyedül- tökéletes hiábavalóság.
Pedig szerintem kár hogy így van. Ez a topik az általános árapályról szólna, amelyet az elméleti fizika most a sötét anyagokkal próbál helyettesíteni.
Elküldeném neked a két dolgozatot, amit erről írtam, véleményezni. Te is küldhetsz olyasmit, amit én.
Ha így van, küldj privát címet.
-
lally #1390 ~ 3percig bírtam csak olvasni őket, akkor is legalább kétszer vágtam falhoz.
Azokat kéne inkább csesztetni, akik baromi nagy suskákért,
ilyen (békapopó alatti) kérdés-/felelek szintre "emelték" a
hazai (Teller; Marx Gy. Budó; ...) fizikát. -
forrai #1389 Immovable, egyébként imádlak mindnyájatokat! Tényleg!
-

-
forrai #1387 Kivételes üdvözlésben részesítlek, de azután vánszorogj ki innen!
-
forrai #1386 Ugyan, már mért nem lehetne lehülyézni a tudósokat, ha azok?
Ráadásul mi az, hogy tudós? Semmi! Én is semmi vagyok, vagyis tudós.
Tehát magamat is lehülyézem, ha kell!
Veled azonban úgy bánok, ahogyan egy hímes (és okos) tojással bánni kell!
Nincs tehát okod arra, hogy tiszta szívvel ne kedvelj engem. (Legfeljebb ha az nem tiszta)
-
TheSpecialOne #1385 Egy épelméjű ember nem 5össével szórná itt nekünk a hozzászólásokat. Mint az átlagemberek többsége te is csak egy dolgot tudsz, szövegelni. Ha képes lennél normálisan leírni hogy mit akarsz mondani nem kéne a költöző madarakról meg hasonló töltelék mondatokról olvasnom, ráadásul nem 5-ször egymás után! Voltam olyan hülye és olvastam visszamenőleg a beteges eszmefuttatásaidat, így értékes perceket pazaroltam el az életemből. Ezért remélem, hogy lassú és fájdalmas halálod lesz.
-
uwu201 #1384 Van pár frusztrált gyökér aki attól érzi magát okosabbnak hogy lehülyézi a tudósokat, és mivel te is ilyen vagy, a hasonszőrű retardáltak pozitívan értékelik az ámokfutásodat.
Egyébként ha nem lenne egyértelmű, a lentebb feltett kérdésre nem kell válaszolni, csak kiválasztani a lehetséges válaszok közül a helyeset. -
forrai #1383 lally
Ne becsüld le az idézett felvételi kérdés szinvonalát! Mert qetuol erre se tudna válaszolni, ahogyan eddig egyetlen itt felmerült kérdésre se válaszolt.
Egyedül persze nem tudom "megnyomasztani" az itt sürgölődő trollokat, pedig a társadalom fejlődése érdekében nagy szükség lenne rá! Javasolom, tegyél fel nekik te is tárgyi kérdéseket. Meglátod, egyikre sem felelnének, azonban kiadós tudomány- moralisztikai fejtegetésbe kezdenének.
Egyébként büszke vagyok rá, hogy a hozzászólásaim itt csupa negatív szavazatokat kapnak! (néhány pozitív is van, akkor biztos valamit elhibáztam)
Sohse gondoltam hogy ilyen (borotva)-élen járok!