1583
A fizika és csillagászat közös témái
  • polarka
    miután a bal nagylábujjadon a tészta megállásáig keletkező d deformációs mélységet is megbecsülted, akkor az átlagos súlyt is megbecsülheted itten.
    ha pontosabban érdekel, akkor tapassz 1 nyomásérzékelőt a lábujjadra és ejtegesd rá még néhányszor
    de a kislábujjadra vigyázz, mert az jobban fáj
  • uwu 101
    Azt nem tudom, de meg tudnád mondani hány éves a kapitány?
  • TomBond
    Ha egy 500 grammos fagyasztott leveles tészta, a fagyasztó legfelső polcáról (kb.175 cm magasságból) a bal lábam nagylábujjára zuhan.
    Mekkora volt a súlya, mikor a lábammal érintkezett?
    Mennyi ideig esett?
  • willsmith
    kicsit lazább téma itt egymás gyilkolása közepette:

Lovejoy üstökös videóját kommentálja az ISS kapitánya:

http://shtrend.hu/index.php/Kult/ustokos-az-urbol-nezve.html
  • forrai
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2011/12/19/reszletes_felvetel_keszult_egy_vampircsillag_lakomajarol/

Idézve:

"most azonban kiderült, hogy a tömegtranszfer módja jelentősen különbözik a modellek által előrejelzettől: a vámpírcsillag harapása, bár hatékony, de GYENGÉD.
    ... Emiatt viszont sokkal nehezebben magyarázható a vörös óriásról a kísérő irányába történő anyagvesztés az akkréciós koronggal számoló modell segítségével."

Az árapály hatásvizsgálata nélkül az akréciós modell semmit sem ér!
    Ugyanis mindkét csillag forgássebességétől függ az USP távolságuk, vagyis hogy milyen távolságon belül vonzzák, vagy taszítják egymást, és hogy mi azok eredője?
    A vörös óriás forgássebessége valószínűleg kicsi, ezért az vonzó hatású.
    A kékcsillag kollapszust szenvedve gyorsan foroghat, az tehát az USP-jén túl taszító hatású.
    Ha tudom a tömegeiket,és a forgássebességüket, amelyenek a vörös csillag nagyobb része kivül van még! Ezért nem nyelheti el nagy sebességgel a kék vámpircsillag, csak a közeledő foszlányait.

Az árapállyal kapcsolatos megjegyzéseim tehát kimagasló értékű, és jelentős tudományos felfedezések, amelyek itteni kifejtése megtisztelő e hálátlan fórum számára!
    Mert az igazamat jól bizonyítja a fórum tántoríthatatlan
    negatív hozzáállása is, ami viszont jelentősen növeli az önbizalmam, és fokozza a jó kedvem :-)

• forrai
    A helyzet az, hogy én Petőfihez tartozom.
    Meg a haladóval is.
  • patiang
    off
    rádióban azt fejtegették a nagyfejűek, hogy Petőfi vajon hova is tartozik, hogy megérdemli-e azt, amit érzünk iránta
    on
  • commissioner
    Halld meg az idők szavát, és haladj tovább te halandó... (...és fizesd be a haladót!)
  • forrai
    A szárazra vetett hal sajna akkor se nő ki, ha gyakrabban öntözik...
    A szárazra vetett hal neve: kihal! A kihal pedig szinte azonnal kihal!
    Ezért is a halat inkább a vízbe szokták vetni!
    A Petőfivel mi a baj?
  • patiang
    Már Petőfit is babrálják, hogy hova is tartozik:((((
  • patiang
    Hát amikor olvaslak, csak tátogok mint a szárazra vetett hal:)))
    Amúgy meg élvezettel olvaslak, főleg ha néha meg is értem.
  • forrai
    De elfelejtettem, itt ki nem állhatják, ha valóban érdekes, és aktuális dolgokról merek írni, mint pl. az árapály.

"Szerény állat itt a lélek, nem kér szénát abrakot.
    Mint szamár a gazt, zabálja a kalendáriumot"

Ez egy szép Petőfi idézet, csak nem tiltanak ki miatta!
  • forrai
    A mi univerzumunk fénybázisát a tömeg és az elektromos (tudati) töltések oszcillációjából képződő fényatomok képezik. A GI-EM fény (gravinerciális, elektromágneses) sebessége ezek sűrűségétől függ. De vannak parányi más fényatom tartalmai is az univerzumnak, amelyeknek tudati töltései eltérőek.
    Ezek a neutrinók hordozói, amelyekből többféle is van. A neutrino sugárzások ezekhez a fényatomokhoz kapcsolódnak, amelyek parciális nyomása, kompressziómodulusa az univerzumunkban eltérő, s így a sebességük is nagyobb lehet.
    Számomra ez természetes, és hamarosan számotokra is az lesz.
    Csak persze, majd ha nem magyarul halljátok, hanem angolul, ami számotokra szintén nem érthető, Akkor majd úgy tesztek, mint aki érti.
    Én meg megbegedek az una-lomtól, hogy őrülhessetek...
  • forrai
    Számomra már rég borult bili. (Meg a csernobili is.)
    A neutrinok nem e világra jellemző részecskék. Más a fénybázisuk.
    Majd egyszer valaki megírja a "Töltés Fizikát".
    Én már megírtam az enyémet.
  • patiang
    Néha frankó, ha valaki egy kis vidámságot is nyom ebbe katalisztikus viágba.:))))
  • patiang
    Hát ez óriási!
  • polarka
    Persze. Megint mind meghalunk.
  • patiang
    Borul a bili?
  • forrai
    Én szeretek örömet okozni, a szórakozás pedig bizonyára az.
    Tudnod kell- nagy munka az ilyesmi! Utána rengeteg az eszem - iszom, hogy pótoljam az izzadást.
    Ja, és te is meg vagy dicsérve! Az mindenkinek kijár, aki olvassa.
  • qetuol
    én is néha elolvasgatom az írásaidat, ha van egy kis fölös időm, és szórakozásra vágyom.... olyan ez, mint a gálvölygi só. csak tudományosan.
  • forrai
    Nohát, ez aztán igazán szellemes volt (persze, én találtam ezt is ki...)
    De honnan jöttél rá, hogy megróttalak? Csak nem olvasod a topikot?
    Derék dolog, meg vagy érte dicsérve!
  • commissioner
    bick- mack!!!
  • forrai
    Örülök a hozzászólásodnak, és meg is válaszolom. Habár az árapály olyan hatalmas téma, hogy ha meg akarok bármit magyarázni, az összes kapcsolatát alig tudnám bemutatni.
    Mert tényleg rengeteg munkába telik, ami a fórumokon megkérdőjelezhető.
    Pl. Comissioner hetekkel ezelőtt feltett két kérdést, amelyekre vagy húsz hozzászólásom volt. Időt szántam reá, ő meg azt se írta eddig, hogy bick- mack? Legalább annyit írna: "nincs igazad". Ez csak két szó, én meg órákat dolgoztam, válaszolva a kérdéseire.
    De én sose bánom, csak remélem, hogy ezt legalább elolvasod, és azt röviden megemlíted.
    Tehát:
    1. "Ha van gravitációs kölcsönhatás akkor nem lesz egyenes a pálya (Newton I.)"
    Pont ezért irtam mindjárt a legelején, hogy "megvezetem" a pályát. Ami egy csővezeték- tervezési műszó: "megvezetett csúszó megfogás", ami nem engedi a csövet kitérni se jobbra, se balra. Mintha sinen menne. Hogy pedig a sebességét is tartani tudja, képzelj el egy rakétát mögötte és előtte.
    Mindezt szerintem eléggé érthetően leírtam. Azt is, hogy azért választottam ezt a nem teljesen természetes feltételt, hogy a diffegyenletet könnyebben megoldhassam.
    Remélem, ezt nem veted a szememre: a diffegyenleteket ugyanis szokás felírni, de nem megoldani, hanem hasra ütni. Én viszont olyat irtam fel, ami elégséges, és számomra is megoldható.

2. " Az elméleted szerint a Föld forgási sebességének növekednie kéne napközelben. Vagyis így akár tetszőleges nagy lehetne a forgási energiája. Ez jobb helyeken sérti az energiamegmaradást."
    Először is kétféle megmaradási elv van:
    - Az impulzus megmaradás
    - Energia megmaradás.
    Az árapály elsődlegesen két égitest között vizsgálható.
    Ha a Föld energiát, keringési vagy forgási impulzust kap a Naptól, akkor az ugyanannyit veszít. Vagyis minda két megmaradás megmarad. Eleve nincs szó örökmozgóról.

Másodszor pedig ilyen forgatónyomaték pontos körpályán egyszerűen nem keletkezhetne akkor, ha a Föld a Naphoz kötött forgású lenne! Azonban a Föld nem kötött forgású, így ilyen hatás fel is lép.
    Mégpedig, ha a Föld forgásperiódusa nagyobb lenne, mint a keringési, akkor fékeződne, ha kisebb, akkor növekedne, míg be nem áll a kötött forgási állapot. Amikor is a keringési és a forgási sebességek pontosan azonosak lesznek. Akkor az árapály energiacsere is a Nappal szünetelne.

Jelenleg a Föld 365,2-ször gyorsabban forog, mint kering. Ezért a forgását a Nap tendenciózusan fékezi. Ugyanezt teszi vele a Hold is.
    Légyszi, értékeld a válaszom, és tégy fel új kérdéseket is. Nekem élvezetet okoz megválaszolni, ha tudom.
  • forrai
    uwu, bocsi, de meg ne sértődj, nem gondolom komolyan, amit írok, nincs szándékomban megbántani, csak szellemeskedek...
    Vagyis én is próbálok trollkodni, mert tényleg van benne valami!
    Azonban még nem tudok, így balul sülhet el: megtaníthatnál!
    Nyithatnánk például egy topikot is, pl. úgy, ahogy R. Feynman: "Hat majdnem könnyű előadás", csak mi a trollkodásról társalognánk. Amit ma már, komoly, sőt talán szükséges internetes jelenségnek gondolok. Esetleg kitárgyalhatnánk?
  • forrai
    Olyan ez, mint amikor egy mocsárban ketten egymás fejét nyomják lefelé, ahelyett hogy húznák kifelé!
    (Az eredmény persze ugyanaz, de mégis sokkal felemelőbb lenne.)
  • forrai
    De azért kösz, hogy idelátogatsz. Beszélgethetnénk is. Te nem olvasod el, amit én irok, én meg nem írom le, amit te nem olvasol.
  • immovable
    Már rég nem olvasom a kommentjeid. Felesleges.
  • forrai
    Bocsi- egy kicsit most mást csinálok- ma már nem jelentkezem. Holnapig azért remélem, hogy kibirod igy, kicsit leforrázva is...
  • forrai
    "Már ezerszer le lett írva, hogy félreértéseken alapulnak a megállapításaid."

Kérlek szépen, én ezt az állításod nagyon is elfogadom! Sőt, továbbmegyek: nem csak félreértésen, hanem fantáziátlanságon, a kreativitás hiányán, a szervilizmuson, a szellemi tehetetlenségen: mindezek eklatáns példája vagy te is. De te legalább szellemes is tudsz lenni, a fizika még az sem.
  • uwu 80
    Már ezerszer le lett írva, hogy félreértéseken alapulnak a megállapításaid.
    Kimeríted az áltudomány minden kritériumát.
    Szerinted miért bannolnak téged a valóban tudományos fórumokról?
    Vitaképtelen vagy, nem fogadod el a tényeket. Rögeszméd vanank, amikhez ragaszkodsz, és a körülményektől függetlenül csak fújod és fújod a magadét.
  • yooyoo
    Ha van gravitációs kölcsönhatás akkor nem lesz egyenes a pálya (Newton I.)
    Az elméleted szerint a Föld forgási sebességének növekednie kéne napközelben. Vagyis így akár tetszőleges nagy lehetne a forgási energiája. Ez jobb helyeken sérti az energiamegmaradást.
  • forrai
    Egyébként csak néhány hozzászólással korábban irtam le az általános árapály lényegét, ami szerintem a fizikában alapvető kérdés, és ma a legaktuálisabb. Érdekes módon ahhoz sem te, sem más nem szólt semmit hozzá!
    Egyiketek a havasi jetít, másikotok a Nóbel díjas befutókat ajánlja helyette.
    Hát nem érthető, ha én meg verseket írok, és malackodok, magvasabb hozzászólásokra várva?
  • forrai
    Szívesebben válaszolok neked, mint bohóckodok.
    Még nem olvastam végig a linket, persze, hogy érdekes.
    Azonban eleve agályaim vannak, hogy mi jót tud felmutatni egy alapjaiban megalapozatlan fizika.
    A Nóbel díjat pedig mindig is kiosztották, és fogják is osztani, azért, meg az ellenkezőért is, mert van, és mert ki kell osztani.
    Kiosztották a Fermat tételért is a Wolfskehl díjat, pedig messze nem az lett megoldva.

Valami oka mégis csak lehet annak, hogy Perellman nem szándékozik még akadémia tag sem lenni, pedig az igazán nem jelentene neki sok pénzt, és csak kevéssé szégyenletes.

• immovable
    Hogy egy kis fizika is legyen a topikban a sok sületlenség mellett.

Nobel physics prize honours accelerating Universe find - Three researchers behind the discovery that our Universe's expansion is accelerating have been awarded this year's Nobel prize for physics.

• forrai
    "Én tudós, én, emigy füstölög magában!
    Hát ki vóna a tudós, széles e határban?
    Ha nem uwu80, a róka lelkü troll,
    aki elől hátul, mindennek letol!"

Egyébként én is jártam Tastagolban, és sokáig keresgéltem a tajgában egy 220V-os dugaszaljat, mert gyorsan nő a szakállam, de nem volt.
    Mindössze csak egy amuri tigrist láttam, aki rémületében levetette magát a fáról, nekem hagyva a zsákmányát is: egy zsák még friss, génmódosított kukorica csutkát!
    Viszont járt ott valami expedició is, állati izgalomba jöttek tőlem, még fényképeket is csináltak rólam.Kiváncsi vagyok, kik lehettek?

• uwu 80
    Ha meguntad a halandzsázást, és az önámítást, meg a kudarcot és a megvetést, találtam neked valamit:
    téma amiben még kompetens lehet rövid felkészüléssel
  • uwu 80
    Nem, te csak áltudós vagy. Ami azért elég ciki.
  • forrai
    Hát mégis elméleti tudósnak gondolsz, pedig nem is vagyok képzett? De akkor szüret! Várom a megbízásokat!
  • uwu 80
    Te semmit se tudsz felfedezni.
    Van pár rögeszméd amik félreértésen alapulnak, meg sokat írsz, azt ennyi.
  • forrai
    Valóban, elméleteket mindenki gyárt, ahogy én is. És nyilván pont azért, mert érződik egy jó elmélet hiánya.
    Én azért vállalkozok rá szívesen, mert télre alig van tervezési feladatom, és havat se kell lapátolni az utóbbi időben. (bár idén talán lesz már végre?)
    Szóval, akkor mit fedezzek fel? Mikorra? És mennyi a zsuga hozzá?