Az élet számára ideális bolygót találtak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Persze mérnöki kihívás a moduláció és a moduláció érzékelése, de az alapmechanizmus ismert és adott.
Áruld már el nekem melyik az a mûszaki csoda, amely gyorsabb kommunikációt biztosít, mint a rádióhullámok. Nem mondom el senkinek!
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Nem, nem üzennénk vele a múltba, a jelenbe üzennénk vele.. 😄 Bocsi..!
Szóval máshogy megfogalmazva a válaszom a következõ, ha feltesszük, hogy hozzánk hasonlóan, egy adott civilizáció a rádió alapú kommunikációt dúrván 100 évig használja és a technikai civilizációk átlagos várható élettartama az elõbb említett kb 10 000 év, akkor ez azt jelenti, hogy bármely civilizáció észlelésének valószínûsége, minden más tényezõt leszámítva, és figyelmen kívül hagyva maximálisan 1%!
Lehet, hogy ott van abban az irányban az adott civilizáció, akkor is amikor vizsgáljuk, de még egyszer írom, így is maximum 1% a valószínûsége annak, hogy detektáljuk.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Megérthetõ belõle az, hogy ha a földönkívüliek itt vannak, miért rejtõzködnek. Azon túlmenõen, hogy mindenre lövünk ami repül és nem válaszol, és mindentõl félünk ami más. Amíg ferdén nézünk egy feketére, mit várjon egy tõlünk akár csak kicsit különbözõ humanoid, akinek mondjuk csak nagyobb a szeme?
Ugye itt arra kel gondolni, hogy mekkora lehet egy technikai civilizáció "várható élettartama", ez szerintem jó pár ezer évben mérhetõ. Miközben a mi technikai civilizációnk kora szûken értelmezve inkább csak pár száz évben. Ha feltesszük hogy a jelenleg létezõ technikai civilizációk azonos arányban oszlanak el és mondjuk 10 000 évig maradnak fenn átlagban, akkor is a civilizációk 90%-a a mienknél idõsebb/fejlettebb.
Ha kb 2000 év kell a csillagközi utazáshoz történõ eljutásig, akkor is a civilizációk 80%-a képes meglátogatni bennünket!
Ergó egy faxság az egész SETI.
Na ma is "leromboltam" valamit, asszem elégedetten fexem le.
<#nyes>#nyes>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Amúgy az hogy nem találsz egyetlen repülõ embert nem bizonyítja, hogy nincsenek itt a zuffók! A kettõ között nincs összefüggés.
Szóval csak az kell, hogy adott idõben legyen a közelünkben hozzánk képest annyival fejlettebb civilizáció, ami az csillagközi utazáshoz kell. És ennyi.
Az hogy hány milliárd életre alkalmas bolygó van a galaxisban, ebbõl hány hordoz is életet, hányon fejlõdött ki értelmes élet a mi civilizációnk alatt csak a statisztikához kell, annak megbecsléséhez, hogy körülbelül milyen valószínûséggel vannak itt. Ez a szám szerintem kb. százalékokban mérhetõ, még az, hogy a jelenlegi módszerekkel értelmes életet találunk az a nullához nagyon közeli számban.
A rádiócsillagászós módszer azért nem jó, mert pl. eltelik 30 év és a saját bolygónkat sem tudjuk ezzel a módszerrel detektálni, mert nem olyan rádióadásokat használunk.
Statisztikailag 6 milliárd emberbõl egynek tudnia kellene repülni, de egyikünk sem tud.
Azonban ha követjük azt a logikát, ami a filmben volt, ami az univerzum végtelenségébõl, és az élet viszonylagos ritkaságából indul ki, akkor pontosan arra a következtetésre jutunk, hogy az idegeneket itt a Földön kell keresni!
Egyszerûen egyrészt azért, mert elõbb fogunk egy tût megtalálni egy szénakazalban, mint bármilyen bizonyítékra lelni az eddig alkalmazott módszerekkel.
Másrészt és ez a fontosabb, ha az élet ennyire ritka, bár nem kivételes és valóban vannak intelligens lények, akiknek egy része nálunk fejlettebb, akkor pusztán statisztika, hogy õk a fejlettebb eszközeik révén elõbb ránk akadnak, mint mi rájuk, ennek elfogadásához nem kell nagy ész.
Ha feltesszük azt is, hogy õk már megoldották a csillagközi utazás problémáját velünk ellentétben, akkor ráadásul õk elõbb jönnek ide, mint, hogy mi megépítsük az elsõ csillagközi ûrhajónkat.
És ha a Földi élet ismert ebben a kozmikus közösségben, akkor talán már évmilliók óta itt is vannak.
És ez mind pusztán statisztika, nem tételezünk fel róluk többet, mint amit mi el szeretnénk érni.
Érdekes volt, hogy pl. a kis membráncellák nekiálltak maguktól osztódni, meg most már nem csak aminosavakat, hanem nukleinsavakat is elõ tudtak állítani az õs Föld légkörét utánzó kísérleti berendezésben. Ez számomra viszonylag új infó volt. Meg hogy a meteorbecsapódások, hogy segítették az egyszerûbb aminosavláncok kialakulását.
Most már egyre több építõkõ létrejöttét tudjuk modellezni, lépésrõl lépésre közeledünk az élet kialakulásának megértéséhez. És tök érdekes, hogy sok folyamat magától, önszervezõ módon hozza létre a bonyolultabb formákat.
Érdekes, de megint jön a refrénem: nekem sok újat nem mondott.
El kell azonban ismernem, hogy az amcsik tudnak jó tudományos ismeretterjesztõ filmeket készíteni. Azt meg külön díjazom, hogy mindjárt a film elején amerikai néger fiatalok derûs nyári estén az eget kémlelik, és arról ábrándoznak, hogy egyedül vagyunk-e a világûrben.
Beh jó is lenne, ha így lenne... :-))
Ez az ekszobolygós dolog azért értelmetlen egy szinten, mert mi van, ha egy haldokló csillag mellett 500 fényévre felfedezzük, hogy épp most pusztultak ki a hozzánk marhára hasonló lények? Semmi!
És ezekkel a módszerekkel max idáig juthatunk.
Nem az a lényeg, hogy tudjuk, hogy ott vannak, hanem hogy mi is oda tudunk menni.
Amúgy valamikor megálmodtam egy tök jó sci-fi sztorit, aminek az volt a lényege, hogy makro-méretekben is érvényesül a kvantummechanika. Ezért amikor valaki térben utazik jó messzire, az nem csak az idõben utazik, ha visszajön, a relativitás elméletnek megfelelõen. Hanem ráadásul még más téridõ síkra is kerül.
Akiket mi ufóknak látunk, azok lehet, hogy csak olyan csillagközi ûrhajók, amelyek most térnek vissza, de egy hozzánk képest alternatív idõvonalról indultak, most meg néznek nagy ufó-szemekkel, hogy mi a fax történt a Földön!?
<#hehe>#hehe>
Aszem ma volt a 2. rész, de sajnos ezt is csak felétõl követtem, mert megfeledkeztem róla, a Híradót néztem, hogy mán megint mi történt Ajka környékén.
Számomra ezek a témák kicsit unalmassá váltak. Majdnem mindent olvastam, hallottam már, új nem nagyon van. Most az ismeretek felhalmozásának korát éljük, és komolyabb áttörésekre úgy min. 25, vagy inkább 50 év múlva lehet számítani, ugyanis akkorra éri el az exobolygók kutatása azt a szintet, amikor már részletekbe menõ adatokkal tud szolgálni, nemcsak ilyen általános, csak csillagászok számára érdekes infókkal.
Ördöggel viszont még nem találkoztam, hacsak az elõzõ fõnököm nem az volt.
De az biztos, hogy semmi nem úgy van, mint ahogy az esti hétkor leadott Aktív és társai c. mûsorokban van.
<#nyes>#nyes>
Az angyalokról is könyvtárnyi irodalom jelent meg, de még senki sem látott egy fia kerubot sem.
Ördög az néha akad. <#eplus2>#eplus2>
<#nyes>#nyes>
A '90-es évek közepén volt egy magyar csoport, ami kb ugyan úgy dolgozott, mint a belinkelt könyv szerzõje. Persze lehet vitatkozni azon, hogy mennyire tudományos, a "tudományos távolbalátás" módszere, de hát a CIA is használta pl. rakétasilók helyének megállapítására és elég jó eredményeket értek el. Na mindegy.
Csak azt akarom kihozni, hogy a magyar csoport eredményei és a könyvben, fõleg annak második részében ismertetett dolgok nagyjából egybevágnak.
Azt lehet látni egyfelöl, hogy létezik valami galaktikus ENSZ, aminek vannak alapszabályai. Ezek egyike az, hogy a csatlakozást hivatalosan és egységesen kell kérnie a bolygónak. Másrészt az egyes civilizációk is csak akkor avatkozhatnak be a bolygó sorsába közvetlenül, ha erre asszem ugyan így, hivatalosan és egységesen felkéri felkéri õket a bolygó.
Ez a két szabály valóban egyfajta karantént eredményez és azt, hogy a környezetünkben tevékenykedõ erõk rejtõzködnek. De nem alapvetõen elõlünk, sõt kifejezetten érdekük, hogy lássuk õket és pont õket kérjük majd fel. Sokkal inkább a galaktikus ENSZ miatt dolgoznak rejtve, mert nem sérthetik meg a be nem avatkozás elvét. Innen a kettõsség, mutatják is magukat, de pl. õ nekik kell eltakarítani az esetleg lezuhant gépek roncsait, nem adhatnak át így közvetve technológiát, nem hagyhatnak nyomokat, emlékeket az emberek fejében. Sõt nekik az a jó, ha a hatóság a közvélemény bagatelizálja, vagy elutasítja azokat, akik ezzel a témával foglalkoznak. Legalább is részben, mert a vezetõinket meg afelé kéne és igyekeznek terelgetni, hogy velük, és lehetõleg csak velük vegyék fel a kapcsolatot. Elõbb csak rejtve, majd hivatalosan is.
Szóval a könyv szerint is mégis csak be akarnak avatkozni, mert szemet vetettek a Föld erõforrásaira. Fõleg az élet, a biodiverzitás jelent számukra értéket.
Az ítik messze nem olyan egységesek és egységesen jóhiszemûek, vagy egységesen ellenségesek, mint korábban gondoltuk. Tényleg kb az lehet a helyzet, mint a Star Trekben, vagy a Csillagkapuban.
Egyes fajoknak is vannak különbözõ nagyobb csoportjai, a társadalmuknak van tagozódása.
Annak a fajnak, akik ránk veszélyt jelentenek a társadalma nagyjából hármas tagozódású, vajilag meg õk is valami dinó leszármazottak. Van egy erõsen központosított kulturálisan egységes rész, ez analóg lehet a mi államinkkal. Van egy egymáshoz és az elõbbihez lazábban kapcsolódó részekbõl álló réteg, ez egyfajta civil szféra. És van a ránk leginkább veszélyes, egymással versengõ, önálló érdekeltségi rendszerekkel rendelkezõ csoportokból, szervezetekbõl álló réteg, na õk meg a mi versenyszféránk.
Szóval lehet, hogy nagyjából igaz, amit Cameron bemutatott az Avatarban, hogy van egy cég, ami szemetvetett egy bolygó erõforrásaira, és mivel az õslakosok nem túl együttmûködõek, ezért akár ki is irtják õket. Úgy tûnik ez lehet, hogy igaz, csak mi nem a céges csákók vagyunk, hanem a navik!
A könyv szerint, amit bõven 2001. 09. 11. elõtt írt a szerzõ, a kormányzat a terrorizmust használja majd ki arra, hogy az embereket megijessze és amire hivatkozva lehet majd pont ennek az ítí csoportnak a segítségét kérni. De ez valójában nem is a kormányzat, hanem az ítik érdeke.
Egyelõre úgy tûnik, hogy a terrorizmus elleni nagy harc visszaszorulóban van, és még hivatalosan nem kérte fel senki az idegeneket a segítségnyújtásban (szerencsére), bár azért egyre több ufó anyag kerül a napvilágra, fõleg az angoloktól, akik gyakorlatilag az USA egyetlen európai tagállama - ezt õk szokták mondani😊 - szóval még bármi lehet.
A Batthányi tér és a Kossuth tér között a II. világháború után már volt egy ideiglenes híd, a Kossuth híd. Amikor a lerobbantott hidakat helyreállításával végeztek, a Kossuth hidat lebontották.
Utána is voltak megszólalásai a médiában. Egyszer azt mondta, hogy mi emberek kiirtanánk egymást, de ezt a galaktikus NATO nem fogja engedni. Mit ne mondjak, nem lettem nyugodtabb. :-D
Meg olyat is, hogy a viszonylagos zavartalanságunkat az biztosítja, hogy a nálunk nagyobbak egyelõre nem tudták eldönteni egymás között, hogy velünk mi legyen.
Link
Az író mellesleg elég színes személyiségnek tûnik, nem lineáris matematikával, politológiával, meg minden "hülyeséggel" foglalkozik.
Ebben ír egy olyan feltevésrõl, amelyrõl eddig nem hallottam: lehet, azért nem tudunk kapcsolatba lépni ET-kel, mert kvázi karanténba vagyunk zárva, így gondoskodnak arról, hogy a fejlõdésünk ne törje meg egy sokkszerû kapcsolat.
Társadalmi szervezetként szerintem ez OK, de ha mint tudományos szempontból kompetens állásfoglalásra is képes testületet nézzük, akkor már csak ebbõl az adatból is levonhatunk következtetéseket. Annál is inkább, mert a vezetõk átlagéletkora így még magasabbra tolódik értelemszerûen.
Ha hozzávesszük, hogy azért eléggé kézi vezérléssel mûködött a szoc idõkben ez a szervezet is (az MTA elnök központi bizottsági tag is volt, meg ilyenek), és a rendszerváltáskor egyszercsak nem bukkant fel hirtelen egy nagy csomó õszhalántékú "ellenzéki" tudós, mint ahogy politikus sem, akkor szerintem is megkérdõjelezhetõ a szervezet hírnevének és kompetenciájának összhangja, hogy finoman fogalmazzak.
<#hehe>#hehe>
Nem értem, hogy minek keverik bele egyáltalán az akadémiát, az egészet valszeg a VITUKI-nek kéne vinnie, és valszeg a méréseket õk is végezték, és így az akadémia sem égetné magát olyan dolgokkal, ami végül is nem rá tartozik.
Valami pártállami reflexbõl adódóan elkezdik nyalni a vezetés seggét, vagy legalább is, amit annak gondolnak, és kiadnak ilyen, nem kell bexarni jellegû sztenderd dumát, miközben jelenleg OV valszeg azon gondolkodik, hogy a MAL vezéreit melyik faluban dobja a nép közé, hogy meglincseljék õket.
Most nagyon pipa lettem.
Egyébként nekem krónikusan rossz a véleményem a Magyar Tudományos Akadémiáról, gyakorlatilag a hülyék gyülekezõhelyének tartottam mindig, és ez alól nem kivétel az általa mûködtetett intézményrendszer sem, de hogy egy sima kis laborelemezést se tudjanak rendesen elvégezni... Felháborító!
Marha kevés vezetõ jött igazán kívülrõl a rendszer váltás után, Strumpf is a Hazafias népfront (kvázi mesterséges ellenzék) egyik utolsó elnöke volt, OV is a rendszerbe betagozódva, kisztitkárként kezdte.
A 80-as évek végén azonban a Szu már nem várta el a politikai egységet, és az elit már nem az imperialisták összesküvését megakadályozó világforradalom elõkészítésén munkálkodott, hanem nekiállt mindenki a saját kis pecsenyéjét sütögetni.
Na mi meg ezt nevezzük rendszerváltásnak.😄
Ki tudja, a ciklus végére akár még a KDNP is visszanyerheti függetlenségét, vagy még elõbb is.
De ugye OV, Kövér, meg Strumpf is néhány szállal kapcsolódnak hozzá.
Ezt is feltétlen olvasd el, mert izgalmas. Megjegyzem, izgalmas 4 évnek nézünk elébe, nem fogjuk magunkat unni.
Én egyébként sem Csányit, sem Matolcsyt, sem Simicskát nem tartom észkombájnnak. Az ilyen emberek nem fogják Magyarországot meredek fejlõdési pályára állítani. Fellegi számomra teljesen ismeretlen.
A megfogalmazás mondhatni árnyalatnyi, mégis tetten érni a szándékot.
<#nyes>#nyes>
Persze teljesen kiegyensúlyozott cikk nincs, és amúgy aranyos ahogy az Indexen tetten éri az ember, az apróbb kis lökdödõdéseket, terelgetéseket.
😄
De van egy jó hírem, amely nem kapcsolódik Kolontárhoz, viszont a Ricsi és az ûrliftesek lecsapnak rá.
http://index.hu/bulvar/2010/10/07/ket_gep_sertette_meg_a_magyar_legteret/
Korrektnek tûnik, bár én a visszaköltözést azokba a házakba semmiképp nem javasolnám, sõt, eddig sem szabadott volna olyan helyen lakni, ahol fennáll a vörösiszappal való elárasztás veszélye.
De amint korábban leírtam én EZEKNEK A TÁROZÓKNAK A MEGÉPÍTÉSÉT CSAK ÚGY ENGEDÉLYEZNÉM, HOGY A MAXIMÁLIS VÍZÁLLÁSUK IS KB. FÉL MÉTERREL-MÉTERREL ALACSONYABB, MINT A TEREPSZINT. Így nem áll fenn a kiömlés veszélye sem földrengés, sem alámosás, sem terrortámadás, sem semmi esetén.
Természetesen, ezeknek a tározóknak a kiépítése valamivel többe kerülne, mint a megemelt létesítményeké, de ha minden (a mostani esemény utáni kármentesítés költségét is) figyelembe veszünk, akkor olcsóbbak.
Ha lehet normális halastavakat építeni (nem tudok olyan halastóról, amelyik terepszint felett lenne), ahol a bevétel nem egy nagy vaszizdasz, akkor lehessen zagytározókat is terepszint alá építeni, mert ezeknek az ipari konszerneknek annyi pénzük van, mint égen a csillag.