18
  • Tetsuo
    #18
    "..papirszallagrol" lol.

    MO-lemezeket hasznalnak profi archivalasra, az majdnem addig birja, mint a bakelit.. ;)
  • kecskeszeme
    #17
    Szerintem is elég nyomasztó, hogy nem lehet biztonságosan tárolni a leginkább eszmei értékkel rendelkező digitális adatainkat. Pl. családi fotók.
    Mi a helyzet a pendrive-okkal, vagy memóriakártyákkal? Van valami info arról, hogy ezek meddig képesek megtartani a rájuk tett adatot?
    Manapság ezek már nem kerülnek olyan nagy összegbe, hogy ne mentegetném pl. 4-8 gigásakra a számomra tényleg fontos dolgokat - ha ezek évtizedeket tudnak garantálni.
  • kvp
    #16
    Ha valaki adatot vagy hanganyagot akar nagyon hosszu tavra archivalni, akkor legegyszerubb es legmegbizhatobb megoldas egy femkorongba vesni. A hd-rom technologia pont ilyen, femkorongba vagy lemezbe ves ionsugarral. Olvasni barmivel lehet, meg akar egy sima mikroszkoppal is.

    Privat celu archivalasra a legegyszerubb es legstabilabb az egyszer irhato rom (write once, read many) chip. Ha valamilyen egyszeru soros interface-e van (pl. spi, ez az sd kartyak alapja) akkor evtizedek mulva is vissza lehet olvasni nagyon egyszeru hardver es szoftver segitsegevel. Spi-t mar a papirszallagrol indulo gepek is hasznaltak, tehat viszonylag regi formatum. Ezek utan az adatokat ra kell menteni a kartyakra egyben, valamilyen egyszeru formatumban, pl. tar (tape archive), ami egy valodi filerendszer mentes formatum (fejlec+adat)*N, ezt barki vissza tudja olvasni, akar nyomtatott hexa formabol is. A hangot, kepet es videot lehetoleg tomorites nelkul, szabvanyos formatumban kell tarolni (pl. kephez pnm, ez szabad szemmel is dekodolhato). Egy ilyen adathordozo nagyon hosszu ideig visszaolvashato marad es barki tud hozza gyorsan uj illeszto hardvert kesziteni illetve dekodolo szoftvert irni ha eppen nincs keznel semmi sem.
  • BlackRose
    #15
    Én csak azt nem értem miért használnak 1980-as évekből való technológiát a tárolásra... 12cm átmérőjű korong... jó dolog volt a '90-es években amikor pl. 500MB vagy 1GB HDD volt a gépben, ma nevetséges és szükségtelen... a 1TB HDD-nek a pici sarkában elférnek a régi adatok (amelyek ugye akkoriban nem voltak túl nagy méretűek mert az nem igen volt lehetséges) és mindég online, nem kell keresgélni a korongokon, fizikailag előszedni az olvasóba tenni és imádkozni, hogy olvasható legyen... egyszerűen online tartjuk őket a gép HDD-n és a biztonsági másolat pedig mehet pl. egy külső eSATA vagy USB HDD-re...

    Elképesztő baromság ma CD-re vagy DVD-re archiválni... drága, nem proaktikus (offline), megsérthető és nem is tart sok évig. És ami nevetséges legtöbb "archiv" CD-t soha nem is olvasnak újra mert túl nagy erőfeszítés és azok az adatok amelyeket archiválunk... hát általában azért archiváljuk őket mert nincs rá szükségünk (de gondoljuk, hogy a jövőben még lehet). Persze mivel a tárolás offline, legtöbb esetben eszünkbe sem jut, hogy milyen információk állanak a rendelkezésünkre a 12cm korongokon... a jelen a HDD a jövő pedig a Cloud (ami ugye szintén HDD)...
  • Zoliz
    #14
    Oda köll adni mindenkinek hátha valakinek megmarad hibátlanul a floppyján :D

    Amúgy akkora eszement baromság már a téma is. Aminek fenn kell maradnia az úgyis fennmarad. mert ha minden megmaradna elrohadnánk a töménytelen szeméttől.
  • Julius Caesar
    #13
    Nekem van olyan lemezem, amin kis fekete lyukak vannak, ha lámpa elé teszem át is szivárog egy picit a fény rajta. És olvasható. Amúgy 5-6 éves példány lehet.

    De én is féltek egy csomó dolgot, hogy elveszhetnek. Akár szoftver, film vagy hanganyag. Szóval a veszély szerintem is valós (digitális temető). Ha így marad, akkor erről a korról kevesebb írott anyag marad, mint az 1900-as évek első két harmadáról.

    Gondoljatok csak bele. A legegyszerűbb fényképek is elvesznek vagy videók. Ellenben analóg fényképek meg újságok még vannak pl a 2 háborúból-
  • amitriptilin
    #12
    a jog elér, hogy elvesszen az adat...
  • Atlax
    #11
    A szürkés-barnás folt állítólag valami penészgomba, ami eszi a műanyagot. Találkoztam vele, de eddig csak az eredeti műanyag tokban, hengerben és a bőröndben nem. Nem az adathordozó réteget károsítja, az belül van és ha jól tudom fém :), hanem a műanyag korongot. Ha időben elkapod simán letörölhető, még csak mattulás sem marad utána.
  • Wilddog
    #10
    Meg kell osztani torrent-en és megmarad. Amikor pedig szükség van rá, akkor le kell tölteni megint.
  • duke
    #9
    "Persze normálisan kell tárolni, de a mi lemezeink is voltak rendes tokban, aztán hengerben, majd már vagy 3 éve CD-bőrőndben."

    Nem csak a fenytol kell vedeni, meg a karcolastol, hanem a levegotol is . Ha biztosra akarsz menni, akkor vakumban tarolod lemezt, kulonben csak ido kerdese, hogy az a szerves anyag ami az adatokat tarolja elkezdjen rohadni. Barnas foltok jelennek meg a lemezen, akkor is, ha semmilyen serules sem lathato rajta.
  • Atlax
    #8
    Persze előfordul, hogy egy lemez nem olvasható rendesen, de ez azért van, mert általában kihasználják íráskor a lemez és az író által engedett maximális sebességet. Mi mindig a lehetséges tempó negyedével írunk. 1200 lemez archív állomány után már igen nagy tapasztalat van mögöttünk. Ha teljes sebességgel írnak, sokszor azonnal se olvasható vissza. Nem nagyon hiszem, hogy valóban az oxidáció lenne a probléma. Persze normálisan kell tárolni, de a mi lemezeink is voltak rendes tokban, aztán hengerben, majd már vagy 3 éve CD-bőrőndben. Ja és hát a tényleg fontos állományokat időnként másolni kell, pl. a régi CD-ket összeírni DVD-re, majd ha már a bluray megfizethető lesz, a DVD-ket is összeírni rájuk, vagy tényleg a mai terrabájtos vinyók korában esetleg érdemes visszaírni. Ha jól számolom a kb. 600 CD-énk és 600 DVD-énk 3 db terrabájtos lemezre férne el.
  • Atlax
    #7
    Próbaképpen beolvastam egy 1994. 06. hóban írt "Professional CD Recordable" 74 min/700 MB lemezt. Tehát több mint 16 éves!!! Ha lassan is, és némi hibajavítós olvasgatással is, de tökéletesen beolvasta.
    A rajta lévő dokumentumok mind nyithatóak és használhatóak ma is, max. újabb programmal, ami konvertálja.
    Igen lehet, hogy mondjuk egy Freehand fájlt 10-20 év múlva már semmivel sem fogunk tudni megnyitni, mert nem lesz kompatibilis program az akkori oprendszereken, és csak egy matuzsálem gépen fog menni hozzá a régi program. De egy hangfájlnál ezt nehezen tudom elképzelni, szöveges formátumoknál (txt, rtf) meg még kevésbé.
  • Atyuska
    #6
    ..ellenben a gyári cd/dvd lemezeknél az élettartam minimum 30 év! Persze voltak olyan időszakok/gyártósorok, ahol nem megfelelő minőségű alapanyagot használtak, de elmondható hogy még az első hivatlaosan kiadott "nyomdai úton sokszrosított" dvd-k is tökéletes állapotban vannak, ha vigyáztak rá.
  • Atyuska
    #5
    Egy általános egyszer írható DVD várható élettartama TÉNYLEG 3-5 év. Erről írtam annó egy részletes cikket a Videopraktika hasábjain több szász darab néhány éves írott lemezeken elvégzett olvashatósági teszt alapján.
    Az írható lemezek védőrétege elég vékony,s idővel átszivárog a levegő, s az alatta lévő aluminium elkezd oxidálódni.
    Természetesen kaphatóan arhiválási célzattal alacsony tisztaságú arany lemezek, amelyek ugyan 1-2 ezer ft-ba is belekerülnek, de azoknak pont a fenti ok miatt jelentősen javulnak a túlélési esélyei, s 50 év garancia is jár hozzájuk!
  • Rotyoka
    #4
    2001. szeptember 11 az USÁ-nak csak jó ha eltünik, mert akkor a sok baromnak be tudják magyarázni azt amit akarnak. Mivel nem látják a szabályos összedőléseket és a többi mókát.
  • lapaleves
    #3
    kicsit erősen fogalmazol szerintem. azt mondom oké, hogy a 10 éve relatíve új cd technológia még békebeli anyagminőséget tartalmazott, de már azt nem hiszem, hogy minden akkori (írt) cd rendesen olvasható még. a helyzet csak romlott azóta, szarabb anyagok ötszörös-hétszeres sűrűségű adatokkal. az átlag dvd nem egy életbiztosítás. lehet, hogy te tudod melyiket kell venni, de amit én veszek a boltban arre nem tennék egy lyukas garast se. én most tervezem, hogy visszatolom az összes archívot dvd-ről merevlemezre is, mert félek nem bírja ki bluraj eljöveteléig. ha akarok még optikai cuccot egyátalán.
  • Bren X
    #2
    Gondolom rossz minőségű CD/DVD-re írták ki és nem készítettek róla másolatot. Mindig ugyan azt az egy digitalizált anyagot tartalmazó lemezt használhatták egy-egy műnél/számnál/stb. Sajnos így tényleg hamar elpusztulnak a lemezek.
  • Tinman #1
    "A 12 centiméter átmérőjű csillogó korongoknak viszont legfeljebb 3-5 év az élettartama - magyarázta a tanulmány társszerzője, Sam Brylawski."

    Vegytiszta fasság.