19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Ainz
    Thaiföldön valahogy kiszivárgott..
    Tele van már a net jelentekkel, hogy mi történik benne.
    A rész még nem érhető el, mert pénzt kérnek érte.
  • bega82
    Ainz "jóslatai" még Melisandre-ihez képest is kevésbé szoktak bejönni!
  • Palinko
    Eddig minden rész előbb leakelt, igaz ilyen hamar még egyik sem. Hogy pontosan hol terjesztik ha egyáltalán igaz a hír, arról fogalmam sincs legnépszerűbb torrent oldalak azért annyira nem gyorsak.
  • datango
    nem vasarnap este jelenik csak meg ? vagy akkor hogy lenne már fennt ?
  • Ainz
    Kint van a 4. rész XD
    Most fog robbani majd az internet csak igazán XD
    Közben Martin már menti magát, hogy a sorozathoz nincs köze XD
  • Gerin
  • Montanosz
    az hogy a mi világunkban mi ragadt rá luciferre az attol van hogy zanzásitották már mindeféle hülyeséggel meg más "istenek" cselekedeteivel
    ha énok könyvét elolvasod (a biblia szerzői elfogadják és hivatkoznak rá és idéznek is belőle) világos lesz mit miért
    lucifer egy bukott angyal/arkangyal semmi más, természetesen számunkra embereknek hatalmas természetfeletti hatalommal hamár pár milliuo évvel ezelőtti civilizáciorol beszélünk és komplett univerzumnokat tudnak építeni,stb

Fényhozó azért volt mert nemes korában Isten kincstárnoka volt és szépsége páratlan, de mostanában csak embergyilkosnak emlegetik, szal kissé lejjebb adta a nemes lelkűségből, szoval ő nekünk semmi jót nem adott pár milliárd emberi áldozaton kivül az utobbi 6 ezer évből

Párhuzam csak annyi lehet mintha Szarvasok urának hívnák ha már egyzser a szarvas a jelképe :-D

• Palinko
    Sokat gondolkodtam ezen, de még nem nagyon állt össze, hátha más jobban megjegyezte a lore-t mint én és a gondolataimból újakat formálva valamit összerak. Szóval ahogy pár napja is írtam egyértelműen a fény ura avatkozik be leginkább a világ dolgaiba bár a sokarcú isten sem piskóta, de szerintem a 8-ak is léteznek csak kevésbé tetten érhető a beavatkozásuk. Igazad van hogy sok embert megöltek a fény ura nevében és most itt jön majd egy logikai bukfenc, mert vagy bemegyünk most a zsákutcába vagy valamire rájövünk azáltal, hogy eszünkbe jut hogy a mi világunkba Lucifer neve fényhozót jelent. Szóval lehet, hogy Martin a fény urát Luciferről mintázta meg? Ez érdekes lenne, mert Lucifer megítélése is kettős a világunkban, mert az egyházi kánon szerint gonosz, mások szerint meg pont hogy az isteni terv része és segít az embereknek stb. Pont ilyen kettős a got világában a fény ura is mert az áldozatok meg a fanatikus hívei negatív fényben tűnnek fel, de azért most ezt a pozitívumot is a számlájára írhatjuk.
  • Prof William
    Meg gondolom sokszor ő maga is azt látja bele a látomásokba, amiket szeretne. Ez a baj kétértelmű jövendölésekkel.
  • Montanosz
    meg ráadásul hiába fény ura meg mentsük meg a világot, az egész sorozatban pont a fényurának áldozták fel a legtöbb embert, eleven megégetéssel, kislányokat meg gyerekeket is...kellene a fenének ilyen isten
  • cylonflatus
    Na ez pont nem igaz. Mondjuk a sorozatból ez nem jön át, de a könyvekben konkrétan le van írva részletesen, hogy Melisandrenak baromi nagy hatalma van. Pl olyanokat tud csinálni, hogy egy ember külsejét el tudja bűvölni, hogy az más személynek nézzen ki. Mance Ryder pl a könyvben nem hal meg, mert szükségük van rá, ezért Melisandre a mágiájával elváltoztatja Mance kinézetét, hogy a Csontok Urának, Zörgővértnek nézzen ki, és a Csontok Ura veszi föl Mance arcát, kinézetét. Így a könyvben valójában Zörgővértet égetik meg. Akkor pl konkrétan halhatatlan, nincs szüksége ételre, és akár anyaszült meztelenül is mászkálhatna a legdurvább északi hidegekben, amitől egy átlagember percek alatt halálra fagyna, ha akarna olyan árnyakat idézhetne meg, amiből egyetlen is egy komplett sereget elpusztíthatna halandó emberekből, stb. Amiben hibázott, hogy nem jól értelmezte a látomásokat. Azonban ez is olyan, hogy mentségére legyen mondva, ezeket a látomásokat nagyon nehéz értelmezni, még Melisandrenak is, pedig -ez is ki van fejtve a könyvben- konkrétan a látomások értelmezésében is messze ő a legtehetségesebb. Nem azért, mert nem jó a viszonya az Istenével, vagy nincs hatalma, hanem a látomások természete miatt. Konkrétan ő a legnagyobb hatalmú vörös pap és mágiahasználó a világon.
  • Kingtiger15
    Én is olvastam valahol, hogy Essosson él valami hasonló legenda, meg áll egy hatalmas erődrendszer messze keleten.
    Legalább lesz min agyalni, három rész és vége. Láthatáron sincs markánsabb fantasy film vagy sorozat, de még csak gagyi se.
  • Prof William
    Ha jól rémlik a legendák szerint ha jön a tél ráadásul a Long Night akkor az idővel mindenhova kiterjed.

Egyszerű is lenne ha csak Westerost tarolnák le. Dannynak csak ki kellett volna várnia a tavaszt aztán bevonulhatott volna újra kolonizálni a kontinenst.
  • Kingtiger15
    Az rendben van, hogy az átlag essossi szavazópolgár tojik az egészre, de ezek a tüzes papok, papnők egy vallást építettek arra, hogy ők a Fény Urát szolgálják és a Sötétség Ura az ellenségük. Most itt az alkalom, de nem lépnek semmit. Mintha megjelenne Lucifer Alaszkában pár ezer ördöggel, de a Vatikánnak nem lenne hozzáfűznivalója, mert az nem Európa.
    De én arra tippelek, hogy most a misztikum nagyon háttérbe fog szorulni és ilyen háttérinfókra már nem kapunk választ, max. Bran hollóságát fogják kicsit részletezni.
  • gombabácsi
    hát, ha jól értem, ez az egész fenyegetés csak itt északon számít, délen meg a "bolygó"(?) többi részén senkit se érdekel.
    eleve tél is csak itt van.
  • Kingtiger15
    Valóban sokat bakizott a csaj, nem is lényegtelen dolgokban. Nem csoda, hogy Davos feje majd eldurrant, mikor meglátta.
    Arra kíváncsi lennék viszont, hogy miért egyedül ő foglalkozott a frakciójukból a dologgal. Testet öltött a deklarált főellenségük, a vallásuk antikrisztusa, de nem tolongtak a dicsőségért, hogy végezzenek vele, se a többi papnő, se a buzgó hívők.
  • molnibalage83
    Kb.
  • Renegade
    mi ma pont azon moralizáltunk egy cimbivel, hogy egy ilyen forgatókönyv ötlet azonnal egyes, menjél, keress, más szakmát :)
  • Prof William
    Úgy tűnik Martin Papa nagyon ért az univerzum tágításához és új szálak behozásához, csak éppen a vége felé az univerzum "kicsinyítésével" és a szálak elvarrásával van bajban...
  • Montanosz
    hát igen, ráadásul még egy kínai boltos tűzijáták is látványosabb volt ennél a fekete maszatnál :-D

• gombabácsi
    melisandra folyton valami nagyot mondott vagy ígért, amik nem igazán jöttek be. egyre jobban ráébredt hogy nem igazán van meg az a kapcsolata az istenével, amit nagyképűen gondolt magáról. tény, hogy volt hatalma, de amiket azzal a hatalommal tett, nem voltak egyértelműen jók, és be se jöttek mindig. ez a kard-begyújtás is inkább rosszul sült el. a dothrakik is nagyon el voltak szállva maguktól, és az égő kardjuk még ezt fokozta. bele is rohantak a végzetükbe.
  • molnibalage83
    Jó videó. Nagyon jó. És semmi olyan nincs benne, amit a rész költségvetése ne engedett volna meg...
  • Montanosz
    mire gondolsz? kifejtenéd?
  • Tikal #17254
    hiszti eddig is volt, csak most nagyobb mert több a faszság...
  • gombabácsi
    olvasom a fórumokat, kritikákat, kissé hihetetlen hogy senkinek nem esett le hogy a dothraki roham az valójában melissandre-ről szólt... összefoglalása volt a "munkásságának"...
  • Palinko
    Sokak szerint a könyvek sem a legjobb írói munkák, csak maga a történet meg cselekmény ami vitathatatlanul jó és emlékszem én is így olvastam ahogy írod, meg szerintem mindenki hogy van pár kedvence és alig várja oda jusson, pl a könyvekben nekem is Arya szála tetszett és mikor elolvastam a fejezetét gyorsan előre lapoztam vajon hány lapon kell még átrágnom magam mikor folytathatom :D Tényleg belassult az öreg is és kicsit belefeledkezett a szálakba és nem haladt a cselekmény, részben ezért is van most bajban.
  • cylonflatus
    "Ezért volt jó, ameddig volt a sorozat mögött regény." Szerintem ez így nem teljesen igaz. A könyveknél is ugyanúgy megfigyelhető a színvonal esése, pár esetben pedig kifejezetten jót tett a sztorinak, hogy eltérve a könyvtől pl kihagytak dolgokat. Az első három könyv tényleg briliáns, a negyedik már gyengébb, az ötödiket meg csak Tyrion és Bran szála miatt nem tettem le. Mint egy lexikon, vagy történelemkönyv, folyamatosan zúdítja az emberre az újabb és újabb neveket, helyszíneket, múltbéli eseményeket, amikkel nem is lenne baj, ha egy kiegészítő kötet lenne, ami tágítja a könyv univerzumát, de nem egy sor-kötetnél. Olyan, mint ha egy 200 oldalas történethez 600 oldal függeléket írt volna.
  • Count Adyn
    Akinek van türelme a srác jól összeszedte hogy lehetett volna értelmes epizodot irni ebből :)
  • LAnders
    Értelmezd már szöveget, amit írtam. De segítek, pont ugyanazt írtam, mint te: a mostani rész kb. ugyanazt a romló minőséget hozza, mint az előző két évad.

Másrészt éppen én nem "hisztiztem", mivel a Trónok Harcát még így sem tartom kifejezetten rossznak, átlag alattinak ebben a műfajban, csak egy elszalasztott lehetőségnek.
    Utoljára szerkesztette: LAnders, 2019.05.04. 19:24:22
  • LAnders
    Van egy olyan érzésem, hogy a "filmszakos hallgatóknak" és különösen a forgatókönyvíróknak pont ezeket a primitív és klisés megoldásokat oktatják. Ezért volt jó, ameddig volt a sorozat mögött regény.

Mint ahogyan A Gyűrűk Ura filmeknek is jótt tett; meg is látszott, hogy amikor nem kevésszer eltértek a sztoritól, ott is előjöttek a marhaságok. Biztosan ott is a "hangulatteremtés" miatt.
  • DantesHUN
    Szerintem kurvára semmi közöd nincs ahhoz hogy milyen filmet mi fölé helyzetek. A hiszti meg unalmas. Az meg szánalmas, hogy bár már évadok óta egyre logikátlanabb és gyengébb a színvonal, de mégse volt hiszti roham. Csak most ez a divat, most hisztizni kell. Most vagy kapásból 2-3 tucat olyan hülyeséget fellehetne sorolni az elmúlt évadokból amik miatt szintúgy lehetett volna hisztizni. Mégse.

Sőt. Épp az ellenkezője volt jellemző, ha pl: olyan dolgokba ,,belekötöttem" hogy ugyan hova a faszba lett a dorne-i sereg, miért nincs róla szó, akkor volt minek fikázom folyton ezt a remek sorozatot.
  • LAnders
    A 3. részhez készült rendezői magyarázat szerint a feszültségkeltést, hangulatteremtést és egyes karaktereket akartak a középpontba állítani, és ez határozta meg a cselekményt. Nem pedig fordítva. És ez alapvető hiba, ellentmondás, hiszen a rajongók vélhetően nem egyes filmes alkotásokban, hanem egy gondosan megkomponált, mítikus szálakkal is rendelkező világban gondolkodnak.
  • molnibalage83
    De a baj az, hogy olyan primitív és klisés megoldások voltak a sorozatban, hogy egy filmszakos hallgatónak nem szabadna ekkora faszságokat csinálnia. Ha csak simán kísérletezősebb és kicsit kreatívabbak lettek volna, akkor OK.

Ehelyett faék egyszerűségű marhaságokkal van tele az egész.
  • Palinko
    De azért még ne legyünk biztosak, hogy a könyvek olyan hú de jól fognak befejeződni, én eddigieket elolvastam de már elfogyott a türelmem ahogy végződik a sorozat nekem úgy fog lezáródni, de simán támogatom azt a teóriát, hogy nagy bajban van az öreg nem véletlenül nem halad mert maga sem tudja hogy az ezernyi szálat, mellékszálat hogy zárja le, azért is ül rajta ennyit na meg mert beütött a siker és inkább élvezi nem dolgozik. A sorozat íróin meg komoly határidők általi nyomás is lehetett, ki tudja mennyi idejük volt kitalálni a történetet magát amit aztán forgatókönyvé formálni stb. Szóval van valami abba hogy nem tehetségtelenek, csak a közvélemény kutatók, managgerek belepofáztak, idejük nem sok volt és ennek most mi szenvedjük el az eredményét.
  • LAnders
    Ezzel az értékeléssel teljes mértékben egyetértek, nagyon hiányzik a sorozatnak a könyvek történetszövése, már vagy az 5-6. évad óta. Ez nyílván most jön elő erősebben, amikor záródnak a szálak, meg amikor a mítikus vonalon egész estés döntő ütközetet komponálnak, amelynek során azért valamiféle választ, logikai kapcsokat vár a néző.

Azért a másik végletet se tartom igaznak, ezért lettem volna komolyan kíváncsi, hogy akik "faszságnak" tartják az egészet, pl. Danteshun, hasonló témakörben mely filmeket helyezik e fölé.
    Utoljára szerkesztette: LAnders, 2019.05.04. 18:41:21
  • Tikal #17242
    a jobb oldali elég sötét...
  • Tikal #17241
    Mert most egy részbe volt sűrítve nagyon sok :)
  • gombabácsi
    több helyen leírtam már, hogy a szórakoztatóipar olyan, hogy valszeg az, hogy az első néhány évad mestermű volt, az hatalmas harcába került a készítőknek a cégük vezéreivel és marketingeseivel. egy kicsi rálátásom van a szórakoztatóiparra, és kész csodának tartom, hogy azok az évadok elkészülhettek.
    tehát szerintem egyáltalán nem arról van szó, hogy a készítők hülyék, hanem épphogy arról, hogy köszönet illeti őket, hogy kiharcolták, hogy legalább pár évad mestermű volt...
    (most attól eltekintve hogy persze az is benne van, hogy martin nem írta meg nekik az alapanyagot a többi évadra, főleg a végére...)
  • Palinko
    Szerintem nem csak én vagyok aki évek óta fanyalog, mostanában a pozitívumokat nem nagyon említem már meg mert túl sok karakter elmegy a negatívumokra, pedig vannak jó dolgok is és továbbra is ajánlott a sorozat, egyszerűen az a baj, hogy sokan láttuk egy mestermű létrejöttének lehetőségét és ahelyett csak jót kaptunk ami hát érezhető differencia és mindenki a maga módján gyászolja hogy nem lett az ami lehetett volna.
  • M2 #17238
    Azért nem mindegy, hogy egy részben 3-4 baki van vagy 143! Ez már a Disney/Avengers szint alá is bement rendesen.