19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Palinko
    Érdekes a gyerek ölés engem is felkavart vagy nem is tudom lehet csak annyira szokatlan volt vásznon? Azt érdekes ezért nem pontoztak le epizódot csak Theon kínzása meg Sansa megerőszakolása ütötte ki a biztosítékot. Hozzáteszem Theon dolga sztem érezhetően fájt a nézőnek is, Sansa megerőszakolása meg nem is értem hogy ütötte ki a biztosítékot, annyira nem volt vizuális vagy átélhető az egész, szerintem még csak a közepeset sem üti meg GoT mércével a durvasága. Pl csodálom hogy Lyanna halálán nem akadt ki senki pedig durva volt, gondolom mert hőst csináltak belőle így belefért.
  • Prof William
    Akkor ezt eddig nagyon jól titkolja. :)

- Fogd a fegyvert! Bemegyünk és mindenkit megölünk!
    - A gyerekeket is?
    - A gyerekeket FŐLEG! Évadonként legalább egyszer gyereket kell ölni, hogy a néző szörnyülködhessen hogy "Te jó nem el sem hiszem, hogy ezt meg merték lépni!" Na fogd a fegyvert és induljunk!
    (Familly Guy)
  • s_andras
    ...éééééés én éppen azt mondom, hogy Jon a kevesek egyike, aki már itt van velünk a XXI. századi szinten ;) Megtette, hiba volt, és ez meg is viselte. De túl is lépett rajta, nem ment bele tönkre. De szerintem élete végéig bűntudata lesz miatta.
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.08. 10:46:50
  • molnibalage83
    Kényelmes XXI. századi nézőpontból nézni az egészet. A GoT kb. a legsötétebb középkor széléi környezetben játszódik.
  • s_andras
    Mondom elsősorban GYEREK volt, aki mégegyszer: _nem_felel_a_tetteiért_. De még csak gyilkos sem volt, huszonnyolcadikként megszúrta a többszörösen halálra sebzett áldozatot. Áruló vagy lázadó volt, ahogy tetszik.
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.08. 10:34:10
  • molnibalage83
    Mert az ember egy gyilkos elítélésén azért annyira nem szokott rágódni, mert beleőrülne. Ha én is azon kattognék, hogy mennyi szenvedés van a világban akkor szerinted élnék? Nem.
  • s_andras
    + #17547 : mert gyereket nem ölünk meg a hibája miatt, hiszen még nem felelős a tetteiért. Jó, értem hogy egy kb középkorban vagyunk, ahol ilyen idősen már felnőttnek számíthat. De emlékezzetek, hogy Jon ott iszonyúan vívódott, és végül nem a saját belső erkölcsi iránytűje szerint döntött, hanem a körülötte lévő világ törvényei szerint. Az tény, hogy ennek olyan mély nyomot kellene hagynia benne, aminek a mai napig tartó szenvedés az ára, és ez valóban nem látszik rajta.

DantesHUN #17548 : azóta már #17543 + nem azt mondom hogy a nem akarás már garantálja, csak hogy az egyik alapfeltétel. További kérdés? :)
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.08. 10:14:33
  • DantesHUN
    Igen kurvázni nem kurvázna, hanem szomorúan nézne folyton ki a fejéből. A jó vezető tudjon akarjon is vezetni. És persze tudja kire kell hallgatni, milyen pozícióra kit kell tenni, stb.

Mondjuk XVI. Lajos sem szeretett uralkodni, nem is érdekelte, nem is értett hozzá.Nem is tartotta soha senki jó Királynak.
  • DantesHUN
    Euron-ra és sárkányokra vissza térve: nem is az a baj ami történt, hanem ahogy.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ha mondjuk lett volna egy nagy csata, -ok nincs rá pénz, akkor...oldják meg valahogy kreatívan, tehát van eg nagy csata, a két sárkány + a hadsereg a túl erőben lévő arany kompánia és Lannister sereg ellen, nagyjából kiegyenlítettek így oldalalak, mind két félnek nagy a vesztesége, az egyik sárkányt még valahogy ki is nyírják de azért előtte sok ezer katonát feléget...azt mondok oké. Ez így jó. De egy másodperc alatt Euron leöli a sárkányt, majd géppuskakként tüzelnek a hajókra nem is hogy nyert, hanem saját veszteség nélkül oda teleportál, láthatatlanná válik, lazán nyer, vissza teleportál...miaaznyjakínja?
  • molnibalage83
    Konkrétan amikor sorolták érdemeit, hogy Jon mi, akkor vártam a benyögést, hogy akkor lesz egy Robert B. v2.0..? Ok, az elején R. talán nem fog kurvázni, de kb. ennyi. Meg talán hallgat másokra is.
  • DantesHUN
    Aki nem akar uralkodni kurvára nem alkalmas uralkodásra! Az uralkodás ,egy ország vezetése nehéz dolog. Olyan döntések kellenek hozzá, ami sokszor nem jó döntés. Nem lehet mindig mindenkinek kedvező döntést hozni. A jó vezető szeressen vezetni

Robert se szeretett uralkodni. Jó uralkodó volt akkor?
  • molnibalage83
    Az miért is volt hiba...?
  • Prof William
    A gyerek kivégzése milyen szinten volt hiba? Azóta még csak említés szintjén sem került elő a dolog.

És leteremti Sansát? Nagyobb esély van rá, hogy simán elfelejtik az egészet a következő részre.

Ja és Jon jelenleg kb annyira jó hadvezér, mint amennyire Sansa a legokosabb nő. :)
    Utoljára szerkesztette: Prof William, 2019.05.08. 10:03:45
  • molnibalage83
    Mitől jó hadvezér...? Ez pont annyira alátámasztatlan kijelentés, mint Arya benyögése, hogy Sansa a legokosabb ember, akit ismer.
  • Montanosz
    az amerikai polgárháboruban megjelenő táviroig pont igy történtek a csaták, a totalwaros csaták ne tévesszenek meg, kiadták kb a nagyvonalakban az irányelveket,aztán a csata csak ugy megtörtént, a lovas küldöncök vagy odaértek vagy nem, a fáklyás jelzéseket mvagy meglátták vagy nem, a sötétben vivott harc meg végképp káoszba fulladt mintazt olyan jól át is adták a rendezők
    Ennek ellenére, most hogy ledaráltam a sorit, továbbra is azt látom hogy jó hadvezér, biznak benne,végrehajtják a parancsait,tisztelik.
  • s_andras
    De hát ez egyszerűen nem igaz. Kicsit minimum megkeseredettnek vagy nem tudom milyennek kell lenni ahhoz hogy az erkölcsösséget, a morális tartást, a bizalmat butaságnak meg naivságnak lássa valaki... De legalábbis tévedés. A nőknek is csak annyira hagyja hogy "játsszanak vele", amennyiben ez nem érinti a fontos döntéseit. Sőt, Daenerys pont nemrég mondta, hogy éppen Jon "manipulálta" őt, mert rávette hogy az egész népével jöjjön északra. Az irreális kérését sem vette figyelembe hogy ne mondja el a testvéreinek a nagy titkot. És Sansát is jól le fogja teremteni amiért elpofázta. Jon eddig egyetlen hibát követett el: amikor kivégezte azt a gyereket, aki benne volt az ellene szőtt összeesküvésben.

Montanosz #17537 : nem számít még ha tényleg unná is, mert van kötelességtudata.
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.08. 10:01:59
  • Kingtiger15
    Viszont nem tudott pár nyamvadt elephant-carriert építeni, ő sem tökéletes.
  • gombabácsi
    euron történetében a legszánalmasabb rész az volt, amikor bejelentette hogy megépítik a világ legnagyobb hajóflottáját.
    csak úgy hirtelen :D
    és meg is építették :D
  • Maala
    Ne haragudj, de szepen kifejezve eddig te mi a ververetes fraszkarikat neztel?
    Ned nyert? Nem, lefejeztek.
    Rob nyert? Nem, lefejeztek.
    Jon nyert? Nem, sziven doftek.
    Barki aki kicsit is pozitiv szemelyisegjeggyel lett megaldva nyert mar GoTban vegso csatat?
    Arya egy pszichopata, Brann szinten. Danny kezd megorulni.

A legelejetol az a GoT tanulsaga, hogy jonak lenni szopas es csak a gonoszake az egy igaz ut. Joffrey is csak azert purcant ki, mert nagyi feltette a pici uncsijat. Aztan persze jottek a filmes megoldasok mint Ramsay vagy Kisujj...
  • Kingtiger15
    Havas jó hadvezér? Rosszul állítja fel a sereget, nem irányít, nincs kapcsolatban a tisztjeivel, nincs rálátása a csatára, mert elveszti a fejét és berohan a sűrűjébe a bakák munkáját végezni, mindkét fontos csatáját totális vereségre viszi, amit az utolsó pillanatban kislányok mentenek meg.
  • gombabácsi
    nem nyelvtannáciságból, de nem jamie, hanem jaime :)
    szeretem az érdekes neveket!
  • Montanosz
    az a baj hogy havas jó hadvezér, de rosz király lenne, mivel unná és nem is érdekelné az egész
    denni kulturidegen, hadserege kb 0 meg a westerosi támogatotsága.
    jamie már jobb uralkodó lenne, sztem van is esélye,max észekrol ha lemond
    és ahogy nézem euronnak is kezd esélye lenni, főleg mivel mára övé lesz a legnagyobb hajohad meg a kompánia szövetsége
    a többi esélyes is rokonszenves csak éppen a kutya nem ismerné el őket,támogatotságuk minimális lenne
  • Prof William
    Meg is van a legjobb jelölt a Vastrónra. :)
  • Nohab
    Pont így gondlom én is. Ezek után éreztem kb. súlytalannak a 4. részt. A többi is szerintem hasonló lesz a számomra.

Ha valamit elbasztak a 3. részben, akkor pont ez volt az.
  • gsanya21
    Egy igazi túlélő...:

• Kingtiger15
    Lehetett sejteni, hogy baj lesz, mikor beindult a hihetetlen önfényezés a képernyőn eddig még soha nem látott méretű csatáról, ebben benne volt a 7 évados történet összecsapott villámlezárása. NK győzelme esetén se maradt volna tartalom a maradék három részre.

Bevillant, hogy nézett ki Királyvár a szárazföld felől az elején, Ned érkezésekor, azért jelentősen átalakították erre a zárójelenetre, amire Aragorn most nem tudott eljönni, ezért Qyburn helyett Missandeit fejezték le.
  • Montanosz
    lejjebb irtam hogy szól róla egy prófécia

"a megfulladt Isten felemelkedik és elpusztítja Aegont a hódítót"

7X05 videó 2: 30

A jég és a tűz regényének dalában Euron Greyjoy a megfulladt Isten megtestesülésének tartja magát.
    Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2019.05.08. 07:20:42
  • bega82
  • Prof William
    Én is így éreztem.

Azért 7 évadon át ott volt a háttérben, hogy csak, "Csak játszadozzon királyosdit ez a sok hülye, de az igazi fenyegetés -aminek az árnyékában ez a sok kicsinyes marakodás lófingot sem ér majd - lassan de kitartóan közeledik.

Aztán ez a 7! évadon át felépített fenyegetés kap egy kiábrándító lezárást és vissza a ármánykodáshoz.

Tulajdonképpen kiderült, hogy végig Cerseinek volt igaza, amikor kiröhögte ezt az egész természetfeletti veszedelmet és csakis a saját kicsinyes érdekeire figyelt. A többiek meg hülyék voltak, hogy ennyi életet feláldoztak ezért.
    Igazán felemelő mondanivaló.

Cerseinek, Euronnak és Királyvárnak -a saját kicsinyes szűklátókörűségük miatt- el kellett volna esnie a NK ellen és attól még tarthattak volan végső csatát akár az 5-ik részben is.

Komolyan mondom Azin kamuspoilerei érdekesebbek voltak mint ami valójában történt. Ott Cersei győzelemvágya és káröröme miatt veszett volna oda az egész Arany Kompánia, amit valószínűleg Királyvár bukása követett volna.

Erre gyorsan elvártak azt a szálat amit nézők nagy része már elég rég várt. Cersei és az egész királyvár legkésőbb már a 6-ik évad óta hatalmas lejtmenetben van. Az emberi önzőség szobraiként mehettek volna szépen jégzombinak, erre kiderült, hogy nekik volt igazuk. :)

Twynn sokkal jobb végső ellenség lehetett volna. Róla elhittem volna, hogy pár remek trükkel le tudja faragni Dannyék előnyét és nem kellett volna az az elbénázott fórgátkőnyvírói szenvedés közben az idiótán bazsajgó Cerseit és Euront a Szuperkalózt bámulnom.
  • Palinko
    Én meg arra értettem hogy pl Melissandrenél lehetett érezni a kapcsolatát istenével, de oké ez szélsőséges példa volt, másnál is lehetett árnyaltabban. Euronnál nem emlékszem, esetleg valakinek megvan valami az előző évadból hogy a vízbefúlt istennek ajánlotta volna a fosztogatásait vagy valami?
  • M2 #17528
    Írtam is: a mágiával a filmeken nem foglalkoznak, nem mutatják. De folyamatosan ott van, ez egy fantasy.
  • M2 #17527
    Cersei szerette volna kinyírni őket, de átlapozta a következményeket és nem akart Daenerys-ből mártírt csinálni, akivel halála után már nem tud mit kezdeni, az önálló életre kelhet és lázadások jöhetnek.
    Előbb kell a fenyegetés és a sok halál a városnak, hogy Dany egy gonosz támadó legyen, akit majd Cersei legyőz és megmenti népét. Pont, hogy nagyon okos húzás volt.
  • Palinko
    Nem emlékszem hogy utaltak volna rá hogy a vízbefúlt istennek mennyit áldozott volna, vagy hogy különleges kapcsolata lenne vele
  • M2 #17525
    A sorozatban minden Istennek vannak kiemelt kegyeltjei, akik rendelkeznek különleges kpességekkel. Szerintem ilyen Euron is, tud valamilyen szinten teleportálni és elrejtőzni. A filmben ezeket soha nem részletezik, sokszor a mágia csak eldugva, a háttérben történik. Könyvben biztos ki lenne bontva és elmagyarázva.

Cersei meg a Lannister család az egyetlen, aki nem kap semmit az Istenektől, ők a sima halandó emberek, akiknek így az eszükkel kell kiemelkedni és kihasználni a tudományt. Kemikáliák, páncélok, extra fegyverek.
  • M2 #17524
    Jon egy szempontból a legjobb a trónra és ez el is dönti majd a kérdést, a szempont neve: HBO marketing.

A filmbéli karakter buta és naív, az ilyenekből nem jó uralkodók szoktak lenni, hanem bábok. Jelenleg is úgy játszanak vele a nők, ahogy akarnak.
  • Sippie
    Ugyanezt gondolom. A 4. rész harmat gyenge, a kis ármánykodást leszámítva... de a többi, az Zs kategória.
    a sárkányölés no komment, megint látszik mekkora stratégák ezek az északiak. A sárkányok majd jól eltüzelik a hajókat, ja mert már az előző évadban is voltak ballisták, csak kissé szar a memóriájuk.
    Danny fenyegetése a végén teljesen súlytalan, ki is röhöghetnék. A sárkányt ott helyben lelőhették volna, sőt Martinnál tuti azonnali nyílzápor aztán pápá sárkánykirálnyő. Természetesen semmi magyarázat az éjkirályra. Úgy lett szar az egész ahogy van.
  • gombabácsi
    szerintem itt nem arról van szó hogy csinálhatták volna jobban is, de direkt halivudosra vették.
    itt arról van szó hogy martin zsenijét nem lehet csak úgy hipp-hopp folytatni, továbbírni, lemásolni.
    egyszerűen nem tudtak mást.
    ugyanaz van mint a disney-féle sw-nél. esélyük se volt hogy nyomába léphessenek lucasnak.
  • NonameMan
    A sorozat színvonala meredeken zuhan mióta kifogytak a könyvekből.
    Azóta tele van karakteridegen és logikátlan dolgokkal és ócska b-filmes klisékkel.
  • dantor7
    Duh, aki játszott/olvasott már normális fantasy (akár scifi) regényt a "normális", sok-sok regényes fajtából, az tudja, milyen a jó karaktervezetés és mi nem.

Pl Tyrion az elején és kb 5. évadig hozta a karakterét - azonban az irók gondolták hogy ő "érzelmes lesz" -> bukik is a karaktere.
    Meg sok ilyen hülyeség. Pont az emészthetőség miatt, mert akármennyire is véres pár jelenet, az igazi mocskos árulások, amik a KARAKTEREK JELLEMÉBŐL EREDNEK, na azok hiányoztak a végén. Baromira látszik, mikor vette át a mainstream kulatenger hálivúd a sorozat irányitását..
  • NonameMan
    Emlékszem rá annak idején nagy botrány volt belőle, hogy a 7. évad forgatókönyve kiszivárgott.
    Eleinte próbálták cáfolni a sorozat készítői a nyilvánosságra került anyag hitelességét, de végül mégis 90%-ban megegyezett azzal a 7. évad tartalma.
    A még nagyobb botrány viszont akkor jött, amikor a 8. évad forgatókönyve is kikerült a netre, rögtön a 7. évadzáró után.
    A készítők ismét cáfolták a dolgot, de nyílt titok, hogy az lett volna az eredeti forgatókönyv.
    Ezért is hagyott ki a sorozat egy évet, mert inkább írtak helyette egy másikat, ezt a jelenlegit.
    Igaz az eredeti forgatókönyv is pocsék volt és sokakból váltott ki nemtetszést - talán éppen ezért írtak másikat helyette- de ennél a mostaninál talán még az is jobb lenne.