19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Kingtiger15 #17838 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Mindez nem történt volna meg, ha anno Ned Stark nem áll le lelkizni és azonnal végrehajtja Robert parancsát. A nagy jóság és becsületesség is visszaüt néha, persze már nem él senki azok közül, akik ott voltak a tanácson, hogy bárki orra alá dörgöljék. -
M2 #17837 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Nálam pont ez a rész lett újra teljesen GoT. Az eddigi főgonosz átfordult áldozatba, akinek szurkol az ember, hogy ugyan jusson már ki szerencsétlen. Az eddigi jó meg elborult aggyal feléget egy városnyi embert, nőket, gyerekeket, mindent.
Nekem pont az eddigi fekete/fehér sztori nem tetszett, de itt sokat javítottak.
Utoljára szerkesztette: M2, 2019.05.13. 14:19:01 -
gombabácsi #17836 és magyarázatot is adott:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a város népe cinkosa cerseinek -
#17835 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
"nem indokolta semmi"
- elvesztette a fél seregét
- az egyik "gyermeke" zombiként visszaköszönt, és küzdenie kellett ellene, a másikat egyszerűen lelövik
- elveszti két legközelebbi bizalmasát, Jorah "Friendzone" Mormont és Missandei-it (akivel a regényben némi szexuális kontaktusba is keveredik)
- az egyik tanácsnoka hibát hibára halmoz, a másik ténylegesen elárulja
- kiderült, hogy ami mozgatta, ami eddig arra sarkalta, hogy újra és újra felálljon és küzdjön, az életcélja az nagy kamu, és másnak több joga van a trónra
- ráadásul Jon már nem viszonozza a szerelmét, látszólag zavarja a rokoni szál, így összetörik a szíve..
és pont az a durva, hogy ezt nem szép lassan, hogy legyen ideje megemészteni, hanem relatív hamar, 1-2 hónap leforgása alatt.. kevesebb is roppantott már embereket össze lelkileg..
ezek után depresszióssá válik (pl alig eszik, elzárkózik mindenki elől) .. és ilyenkor bizony az emberben az önsajnálaton kívül sokszor ott dolgozik a tehetetlenségből adódó düh, az elfojtott harag, és vannak olyan pillanatok, amikor az ember minden szembejövőt megcsapna egy péklapáttal a legszívesebben... majd adódott egy harc, amikor buzgott benne az adrenalin, és elborult az agya..
utólag lehet megbánja a dolgot, de attól még felkerült Arya listájára..
azt viszont semmiképp nem mondanám, hogy váratlan és érthetetlen a dolog..
-
#17834 Nem figyeltél. 360 fokban forgató állványon voltak. -
#17833 Az a baj, hogy én nem tudok elvonatkoztatni a könyvtől. Ahogy föl van építve a karaktere, a személyisége, amilyen sziklaszilárd a meggyőződése és a szándékai, az után ez, ahogy a képernyőn prezentálva van ez a változás, ez így nagyon gyors és gyenge magyarázat. De biztos vagyok benne, hogy majd a könyvekben ez teljesen máshogy fog hatni, és nyilván jobban ki lesz bontva.
Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2019.05.13. 14:04:20 -
#17832 Már az előző részben marhaság volt ez az egész sárkány vs hajók mutatvány. Még ha el is fogadom, hogy Rhaegalt olyan könnyen leszedték, az mellett már nem tudok elmenni, hogy Dany nem tudott mit kezdeni a hajókkal. Nem tudom más figyelete-e, de én úgy láttam, hogy a hajókon csak az orrban volt skorpió. Annyi kellett volna csak csinálnia, hogy tesz egy nagy kört, a skorpiók hatótávján kívül megkerüli a hajókat, és a hátukba kerül. Ő a sárkánnyal ezt pillanatok alatt megcsinálja, a hajók nem tudnak olyan gyorsan fordulni. Ennyi, a hajók mögül, a tat felől elpusztíthatta volna az egész flottát. -
gombabácsi #17831 na ez, jó volt. ennek így már van súlya. :) meg merték lépni a készítők -
#17830 amúgy szerintem az a baj az évaddal, hogy eddig ezek az oldalak nem nagyon ütköztek még így össze. szó szerint. ha belegondoltok, akkor mindenki akinek a POV-jából láttuk az eseményeket, azzal valamilyen szinten lehetett azonosulni. mi ismerjük cerseit ugyanúgy, mint dannyt... -
M2 #17829 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szerintem ha valami, akkor ez pont jól volt felépítve. Folyamatosan érték az egyre súlyosabb veszteségek és a végére teljesen magára maradt. A trónt és a szerelmét is elbukta, saját családja miatt.
Volt egy pillanat, amikor választhatott, hogy csak Cersei, vagy bosszúból eltörli a családja örökségét. Cersei nem volt elég. -
gsanya21 #17828 -
#17827 Én is ezt érzem, hogy hosszabbak a részek látom hogy hány perc, hiába a 30% játékidő ha fel kell sorolni mi történt az adott részben hát nem lenne hosszabb a lista mint egy 50 percesnél, sőt, mintha még rövidebb is. Mindenki arra gondolt a sok szál elvarrásához kell a játékidő de elmegy a látványra kb. -
#17826 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ebben a részben egyetlen jó dolog volt, amikor a zombi-Hegy torkon ragadta Q-t és földhöz csapta Amúgy a sisak elvesztésénél végképp Darth Vaderesre vették a figurát.
Az milyen már, hogy az ember Euronnak drukkol, hogy lőjék már le a hülye picsát végre a sátán... azaz sárkánnyal együtt...
Drogon meg bekapcsolta a végtelen napalm csalást.
A civilgyilkoló-erőszakoló északi katona, aki egy kardheggyel a gyomrának szegeződve nekitámad a hadsereg parancsnokának, aki a saját nemes ura... hát hóóóóóóógyne. Biztos annyira elvakította az adrenalin, hogy Jont részeg matróznak nézte, a kardot meg kolbásznak.
Daenerysnél érthető az őrület, kijöttek rajta az apja génjei, de Szürke Féreg hiába töketlen, attól még nem lesz belőle hisztis nő hogy fegyvert letett katonákon és polgárokon álljon bosszút a szerelméért.
Jon és Tyrion meg simán végigasszisztálja Varys kivégzését, aki mellesleg meg nyíltan csinált mindent, mintha csak öngyilkos akart volna lenni, na PEEEERSZE.
Ennyi karakteridegen baromságot ritkán látni egy részen belül, szerintem világrekord.
Ja és Jaime két halálos sebbel vígan kommandózik, Arya hosszában fut a dőlő torony elől amit aztán túlél, és a végén fehér lovon távozik,
ennek biztos van valami fennkölt jelentése, kár hogy nem értem (de nem is érdekel).
Utolsó részre azt várom, hogy Jon és/vagy Arya végre kinyírja D-t, és csak remélni tudom, hogy őket már nem fogják valamilyen mondvacsinált hülyeséggel egymás ellen fordítani hogy csak egy maradjon (vagy annyi sem).
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.13. 13:51:50 -
#17825 vedd úgy, hogy ..
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
akkor még kisebb, fiatalabb volt.. amúgy is elég gyorsan nőnek / fejlődnek
igazából még az is valamennyire elfogadható, hogy miért lőtték le a másikat olyan könnyen, most meg miért volt brutális..
Rhaegal eleve sérült volt, mutatták is, hogy nehézkesebben manőverezik, meg is lepték, kapásból telibe találták, utána már szinte mindegy volt, a toroklövés már csak hab volt a tortán..
most viszont Danny és Drogon fel volt készülve a lövésekre, figyelve arra, hogy kitérjenek, majd kihasználták a lassú utántöltési időt.. Királyvár taktikusai is hülyék voltak, hogy nem számoltak azzal, hogy a Sárkány belülre kerül, párat azért befele is fordíthattak volna..
(mondjuk a vár elé kihelyezett Aranykompániából is látszott, hogy hülyék..)
meg hát utalás volt arra is, hogy a hosszú éjszaka csatája után Danny b@szott várni, a sárkányok még sérültek és fáradtak lehettek.. és elhangzott az is korábban, hogy Jon-ékra 2 hetet kell várni, szóval Drogon azalatt vissza nyerhette legjobb formáját..
-
#17824 -
#17823 Nem csak Jamie, hanem Daenerys is. SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Most komolyan, a karakter, aki fölszabadította a rabszolgákat, aki még a Hárpia Fiai gyilkolásait sem torolta meg, amikor az összes tanácsadója szinte könyörgött neki, hogy irtsa ki az összes rabszolgatartó Mestert, aki végig következetesen a nép szimpátiájának, szeretetének az elnyerésére törekedett, aki mindig kemény de irgalmas volt, és óvta a gyengéket, azzal most legyilkoltatnak egy egész városnyi ártatlan embert, asszonyt, gyereket? De még csak nem is önmagában a tett a probléma, hanem az, hogy nem indokolta semmi. Ha legalább egy fél évadot szántak volna arra, hogy fölépítsék, hogy hogyan jut idáig az ok. Daenerys, a karakter ahogy eddig fölépítették, ha tíz Missandeit és harminc Szürke Férget fejeznek le a szeme előtt, még akkor sem tett volna ilyet. -
#17822 Mondjuk Danyvel kapcsolatban ez mindig is egy olyan lehetőség volt, amit szinte biztos, hogy eljátszatnak vele. -
Kingtiger15 #17821 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szép volt, Dany! Így kell összetörni a kereket. Tehát bejött a tippem, hogy ő is a kedves édesapja nyomdokaiba lép. A címei közé felveheti a westerosi Bomber Harris-t is.
Kíváncsi vagyok, lesz-e valami utalás következő részben, hogy a westerosi köznép mennyire díjazta a mutatványt? Röhögném, ha kiürülne az ország, mert mindenki átcuccolna Essossba. -
#17820 Azt azért te sem gondolhatod komolyan, hogy a készítőket foglalkoztatják ilyenek. -
#17819 Biztos tele voltak puskaporral, mert az teljesen logikus lenne szerintem. -
#17818 Dotrakiak is respawnoltak, akkor a többiek miért ne tennék adott esetben?:D -
Prof William #17817 Minden spoiler nélkül a sárkányláng akkor hogyan is működik? Jó jó tudom, úgy ahogy az írók akarják...
Mert a 6-ik évadban még egy Mester hajó felégetése is kb fél percig tartott most megSPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Úgy pusztította a hajókat és bontotta a falakat mintha sugáragyú lett volna a torkában. Tulajdonképpen az az egy sárkány nyerte meg az egész csatát.
A logikátlanságoktól eltekintve ez egy jó rész volt. És legalább láthattuk hogy annak idejénSPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!miért is fosott mindenki a sárkányoktól. Brutális tömegpusztító fegyverek az viszont kár, hogy eddig ennyire semmibe vették őket.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2019.05.13. 13:26:06 -
gsanya21 #17816 Ian McElhinney, a Trónok harca című sorozatban 2011 és 2015 között Barristan Selmyt játszó színész még egy áprilisi, Szentpétervári eseményen robbantott egy hatalmas pletyka-bombát, de a Reddit népe csak most szúrta ki az orosz gyöngyszemet: a színész "úgy tudja", hogy a sorozat alapjául szolgáló könyveket író George R. R. Martin valójában már rég befejezte az utolsó két regényt is, csak nem adhatja ki, mert erre kötelezik a sorozat alkotói.
A Trónok harca színésze szerint Martin már rég megírta az utolsó köteteket -
gsanya21 #17815 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Aki ismer olyan szerelmes nőt, akit elárultak..., na az nem nagyon csodálkozik Daenerys reakcióin és tettein. Ha Jont nem zavarná, hogy a nagynénje ez az egész nem lett volna. Az a nem igazán viszonzott csók volt az utolsó lökés a lejtőn Daeny számára. Kb.: Csak a királynőd vagyok, ennyi...?! Akkor jöjjön a félelem..., mert már semmi sem számít. Nem szeretik, a szövetségesei elárulták, a szerelme nem tud már igazán mit kezdeni vele, és még a trónigénye is nagyobb, stb.! Ha hamarabb jön az a harangszó, talán lehet, hogy nem pusztítja el Királyvárat, de így volt ideje a sok adrenalin mellett gondolkodni Drogon hátán, ami valljuk be, nem jó párosítás. És igazából ott kattan be Daenerys, hogy miért is ne pusztítsa el?! Hisz igazából itt már semmi sem az övé, de ezért küzdött egész életében..., de akkor inkább ne legyen senkié sem a trón és a nép se...! Már Aemon mester is megmondta, hogy egy Targaryen egyedül a világban elveszve, az egy veszélyes dolog..., lett is belőle Tűz és Vér.
Nekem ebben az évadban a logikátlanság nem tetszik. Most pl. Daenerys 2 hét mély depresszív állapotbab megtanult jól sárkánnyal harcolni?! Eddig is tudott, csak korábbi epizódokban kb. feledékeny, béna hülyére írták a karaktert. Az Arany Kompánia meg..., ebben a relációban azért többre számítottam.
De értem, hogy Drogon+Daenerys akciója elvitte a CGI költségvetés jelentős részét. Mert azért ezt a sárkánytáncot eléggé magas fokon prezentálták nekünk nézőknek. A korábbi, S06E06 -ból Bran látomásból való bevágott képkockákat Drogonnal mindenki kiszúrta?! ;)
Most már kb. 90%, hogy a korábban megosztott leak lesz a végjáték!?!
Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.05.13. 13:05:23 -
argo001 #17814 Többek között ezért tornázta fel magát sokunk kedvenc karakterei közé. -
#17813 pont most volt róla cikk :
https://index.hu/kultur/2019/05/13/tronok_harca_konyvek_george_r_r_martin_a_tuz_es_jeg_dala_befejezes_hatodik_kotet_hetedik_kotet_ian_mcelhinney/
amúgy Jaime kapcsán..
én sem értem a nyafogást.. hogy sutba dobták a karakter-fejlődést és ellent mond annak a mostani rész.. ki mondta, hogy kötelező a karakter-fejlődés ? ki mondta, hogy a fejlődés csak hurrápozitív hős irányába mehet ? a Tűz és Jég dala amúgy is számos berögzült hősfantasy vonalat két lábbal tiport, sokkal inkább realistább próbált lenni, megmutatva az emberi lélek sötét aspektusait
és hát tényleg van aki soha semmiből nem tanul, nem hiába mondják azt, hogy kutyából nem lesz szalonna, de rá speciel nem igaz..
Jaime kezdte ott, hogy elvakultan szerelmes volt a tesójába.. tökéletesnek látta.. idővel egyre több olyan rossz tulajdonságát megismerte, amit korábban észre sem vett.. csalódott, elszörnyedt, próbált szabadulni.. még Brianne-t is megfektette búfelejtőnek.. de rá kellett jönnie, hogy bármennyire is gané a tesója, még mindig őt szereti.. végül belátta, hogy tehet ő bármit, nem lesz jobb ember, és elfogadta a szerelme tárgyát, legyen az bármennyire is szörnyűséges..
szóval eleinte egy beképzelt nemtörődöm seggfej, aki sok mindenen átmegy, megtanul tisztelni másokat, megérteni azok vágyait, érzelmeit, végül önismeretből is "levizsgázik", elfogadja önön sorsát, saját hibáit, érzelmeit.. igenis végigment egy szignifikáns karakterfejlődésen.. lehet nem lett belőle világot megmentő hős, de ő nem Zsákos Frodó, hanem egy gyarló ember, ahogy a GoT szinte minden szereplője az, erényekkel és hibákkal..
-
M2 #17812 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A csata után Jon és Dany így fognak beszélgetni?
- Ú, ez jó volt, végre jól kitomboltam magam! Láttad!?
- Igen, ott voltam lent, elég sokan elégtek...
- Jajj bocsi, remélem nem lett bajod!
- Áhh, végülis nem volt annyira szörnyű...
- Örülök, hogy ezt mondod, mert pont akartam szólni, hogy még el kell ugranom a sárkánnyal északra. Estére itt leszek. Hozzak valami sültet?
Utoljára szerkesztette: M2, 2019.05.13. 11:53:30 -
M2 #17811 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ha a logikától és a konzisztenciától eltekintünk (amik már rég nincsenek ebben a sorozatban), akkor nagyon jó kis rész volt ez!
A maguk által kitalált szuperfegyverekkel az írók végig nem tudtak mit kezdeni. Egyszer egy skorpió egy lövéssel leterít egy sárkányt, egy résszel később már száz skorpió... csak áll és nem lő. Mert csak.
Egyik csatában kettőt fúj a sárkány és már el kell mennie pihenni a rész végéig, másik részt meg végigtüzeli.
Végén két kérdés motoszkált a fejemben:
Havas Jon még szerelmes vajon?
Daenerys tudja, hogy a saját serege is a városban volt, mikor elborult az agya, így az is ment a levesbe (pecsenyébe?) Szürke Férgestül, mindenestül? Vagy azok előkerülnek a következő részben, karcolás nélkül, csak úgy.
-
#17810 utolsó interjúban azt mondta Martin hogy jól halad: "going well lately,persze a szokásos kész lesz amikor kész lesz szöveg mellé -
mindero #17809 Hát nem hiszem, mert akkor hatalmasat hazudott. Azt meg nem fogják megbocsájtani Neki. -
#17808 Barristan selmyt játszó szinész állítólag már áprilisban elkottyantotta,hogy Martin kész van az utolsó két könyvel is,csak a sorozat miatt kötött alku miatt nem adhatja ki őket a sorozat végéig. Kíváncsi vagyok,és akkor elvileg pár hónap múlva ki is derül igaz-e . -
Nyiri #17807 Már csak azért nézem meg az utolsó részt hogy végre vége legyen. Teljesen logikátlan és teljesen ki lett véglegesen nyírva a sorozat. Az 5. rész és édes istenem. Annyira felelsleges volt rengeteg szál ha így elpocsékolják az egészet a végére. Mindegy is. -
argo001 #17806 Nagyon szerettem volna szeretni a részt. Ha egy 10 részes évad 8.-9. része lett volna, imádnám.
Így viszont... hát nem is tudom. :/ Az biztos, hogy olyan érzést váltott ki belőlem, amilyet a Maffiózók óta semmi, és ha ezt a hatást akarták elérni, az sikerült! -
mike01010101 #17805 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Mikor a végén Arya megindult a lóval, pont erre gondoltam, új név van a listáján.
-
Prof William #17804 Véleményem a 7-8-ik évadról eddig...
-
#17803 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ja amúgy mibe, hogy most Dany a főgonosz és Arya öli meg esetleg Jon közreműködésével? :D -
Prof William #17802 Amúgy most esett le hogy a második évadban Dany látomásában SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!mi van ha az hulló fehér izé nem HÓ volt hanem HAMVAK?
-
mike01010101 #17801 Talán erre mondják, hogy a szerelem vak és senki nem tud túllépni a saját árnyékán. -
Prof William #17800 Jamie meg...
Először egy párját ritkító seggfej. Aztán megalázzák és Briennevel bejárja a vidéket és közben mintha még karakter-fejlődne is. Rájön hogy ki is valójában Cersei stb. Na aztán amint visszaérnek mintha mindezt elfelejtené ás megy vissza Cersei pincsijének...
Telik-múlik az idő. Jamie lassan megint kezdi nagyon kényelmetlennek találni az egészet... Cersei felrobbantja a templomot elvarrva ezzel a szálak 60%át és mire Jamie visszajön királnyővé koronázza magát mert csak. Jamie szomorúan hümmög...
Aztán egy kibaszott évadon keresztül nem csinál semmit, csak dugja tovább Cerseit..
Kiderül hogy jönnek a holtak + Jamie ISMÉT rájön mekkora tetű is Cersei... Elmegy segíteni, ahol aztán SEMMIT sem csinál.
Aztán hirtelen megint rájön hogy Cersei a No. 1 és megy vissza királyvárba.
Fejlődésileg ennyire egy helyben toporgó karaktert én még sosem láttam.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2019.05.13. 10:27:51 -
mike01010101 #17799 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Szerintem Bran-nel már nem fognak tudni mit kezdeni, ő túlzottan szofisztikált, mély, filozófikus GRR Martin karakter volt, amit az amerikai producerek (Benioff és Weiss) már nem tudtak továbbgondolni, kibontani ezzel a hollywoodi akció-kaland film vonallal. Az Éjkirállyal együtt az ő vonala is kifutott.