19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• s_andras
    Nem attól az hogy én kijelentem, hanem attól hogy több tíz- ha nem százezer éves tapasztalati úton gyökeresen mélyen belénk ivódott, hogy a VÉRFERTŐZÉSnek (ez a kifejezés rémlik?) sosincs jó vége. Tehát kialakult egy olyan reflex kultúrától függetlenül, hogy nem mászunk rá a tesónkra. Ha ez nincs meg, az elmebaj. Ez 2+2=4.
  • DantesHUN
    Diktátor..ugyan már. A sorozat alapja középkor. Még nem volt ENSz meg emberjogi szervezetek, hülyeség, megítélni a mai erkölcseink alapján. Akkor ennyi erővel minden régi uralkodónk, kegyetlen köcsög volt. De mégegyszer, a mai ember erkölcsei alapján nem ítélhetjük meg.
    Egy adott kor uralkodójának tetteit, csak az adott kor erkölcsi mércéje szerint ítélhetjük meg.

Diktátor? Olyan világról beszélünk, ahol még sehol nincs demokrácia, ez a fogalom így értelmetlen. Robb Stark nem volt kegyetlen? Lefejeztette a Karstark vezért. Ráadásul még ki is baszott magával mert elveszítette ezzel a serege egy részét.
    Eddard Stark nem volt kegyetlen? Látott egy elmenekült embert a Őrségből és kivégeztette. Meg se kérdezte ugyan miért menekült el, ugyan mi a tosz van, kivégezte és annyi.
  • Micsu
    Ebben a topikban meg a 8. evadbal is nagyobb failok mennek :D gg
  • Sequoyah
    Ha jol emlekszem vilagosan leirtak 1-2 szezonnal korabban, hogy bar a konyyvek nincsennek meg a befejezesre, ezert a reszletek kidolgozatlanok, George RR szepen felvazolta nekik a befejezes fobb vonalait, es aszerint tortenik minden.

Szoval ez meg mindig az o tortenete.
  • DantesHUN
    Igen, ez igaz, nekem is eszembe jutott, de ez annyiban kivételes helyzet, hogy a Sam papáért ugyan ki fizetett volna ? Cersei? Sam? Dany-nek meg eleve nem pénzre volt szüksége. Itt volt egy olyan helyzet, hogy ellenséges vezérek, akiknek felajánlja, hogy életben maradjanak. ha nem, így jártak.
  • Sequoyah
    Attol ez meg nem lesz alapigazsag mert te kijelented:D

Igy terjednek a baromsagok, hogy az emberek a hasukra utnek, es mondanak valami nagy hulyeseget csak mert korabban igy lattak a TV-ben, aztan azt hiszik hogy ez valamifele alapigazsag, pedig egyetlen egyszer nem neztek utana, hogy van-e barmi koze a valosaghoz. Csak azert mert te lattal 10db testverpart akik nem szerettek egymasba, az meg nagyon messze van attol hogy lehetetlen lenne.
    SEMMILYEN biologiai oka nincs hogy miert ne szerethetne ket testver egymasba, ez csupan kultura es neveltetes kerdese. Es a Westerosi kultura es neveltetes az nem epp a 21. szazadi nyugati kulturat tukrozi...

Csak mert kijelented hogy 2+2=5 az alapigazsag, es jol lehulyezed a masikat mert az nem igy tudta, attol meg ne erezd magad olyan nagyfiunak...
  • molnibalage83
    Kis kiegészítés. A közember élete értéktelen. A főnemeseket és hercegeket okkal próbálták meg élve elfogni, mert őértük fizettek.
  • Montanosz
    jaja ez jó,tényleg így még nem is gondoltam bele :-D
  • DantesHUN
    Erről beszélek. Pontosan. Az embereket egy jobb csizmáért megölik. Nem hogy azért mert ellenem támad és nem hajlandók hűséget fogadni. Már azzal nagy kegyet gyakorolt, hogy felajánlotta a térdhajtás lehetőségét
  • Gerin
    "Let's not forget, George RR guy is the executive producer, if he was really against it im sure the writers would change it"
    Az író is mozgatja a szálakat, tehát ez részben az ő befejezése is. Akinek nem tetszik azt is megértem de ez nem egy gyerekmese.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Itt a kislányok hamar elégnek. Végre visszahúzták a brutalitásba a sorozatot. És megint kinyírtak egy terhes nőt :P
  • Palinko
    Miért lenne hülyeség? Könnyen közel kerülhet, a célpont ügyetlen harcos stb. Bár ha számít rá, hogy támadják majd akkor felveheti egyik testőr arcát stb. Az éjkirály után nem lenne kihívás igazából.
  • s_andras
    Hát barátom, ez egyszerűen alapigazság, ehhez ugyanúgy nem kell "tudományos" kutatás, mint ahogy ahhoz sem hogy amikor Átlagos Pistike kinő az ovis kiscsoportos korból, akkor többé nem pisil be. Örülök ha újat mondtam legalább egy valakinek ;)

DantesHUN #17859 :
    nem, ez itt kb olyan szinten van, mint Drezda terrorbombázása. SEMMIVEL nem menthető, szimpla ókori színvonalú vérgőzös bosszú.

Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.13. 15:55:03
  • Prof William
    Azoknak az anyukáknak akik most Khalesii-nek vagy Daneryesnek nevezték a gyereküket, most főhet a fejük.
  • Sequoyah
    és ahogy kiderül az igazság, azonnal rokoni szeretetté és kötődéssé változik, még ha volt is valami más, attól megundorodnak.

WTF? Ezt honnan a fenebol veszed? Ezeket magadtol koltod? Mert nem tudok egyetlen tudomanyos kutatasrol vagy elmeletrol sem ami barmi ilyet jelentene ki...
  • Sequoyah
    Ugyan, Dany mar Pentoson is egy kegyetlen diktator volt, aki gondolkodas nelkul kinyirt barkit aki ellene volt.
    Persze akartuk hinni hogy a jo ugy erdekeben cselekszik, de ez inkabb a nezok remenyeibol fakad, nem Dany cselekedeteibol.
  • Prof William
    "Egyébként Sam család elégétsénél se értettem: nyíltan ellene harcoltak, nem voltak hajlandók térdet hajtani. Középkor-szerű világban vagyunk, az ember élet szinte értéktelen. Így jártak. "

Vajon melyik hadvezér lett volna olyan hülye, hogy egy nyíltan ellenséges frakciót hagy a hátában? Akik a szemébe mondták, hogy csak azért se adják meg magukat neki? Ja és ahogy írtad a KÖZÉPKORBAN vagyunk. Ennek a töredékéért is irtottak ki már nemesi házakat. Aegon egész Haredhallt felperzselte az egész nemesi vérvonallal, amikor nem akarták megadni magukat.

Néha eszembe jut., hogy Aegon vajon meg tudta volna-e hódítani Westerost ha ilyen "remek" tanácsadói lettek volna mint Dany-nak.
  • gombabácsi
    jön a vasbank és elviszi a sárkányt :D:D:D
  • Gerin
    Mélynyomóval nézd meg.... :P
  • Gerin
    Ők is megkaphatják még, Drogon egy életbiztosítás, egy nukleáris fegyver. És most már nemigen lehet ártani neki.
  • DantesHUN
    Most szintén az van mint múlt héten, még nem láttam, de...az utalásokból és elejtett spoilerek-ból sejtem mi történt. Lehet, hogy a megvalósítás, az odavezető út megint baromság, erre kiváncsi leszek.

Viszont nekem nem tetszi illetve, nem értek egyet azzal hogy Dany őrülete. Amit már akkor kezdtek amikor elégette Sam apját. Múlt héten is mondtam, hogy annak ellenére, hogy én háború ellenes vagyok, és az erőszak meg vérontás nem elfogadható, de ha háború van, meg kell hozni bizonyos döntéseket.
    Mondjuk Japán bombázása a II. világháborúban ,és nem csak az atomra gondolok. Szörnyű volt, elítélendő, borzalmas, sajnálom az áldozatokat, de háború volt. Szükséges volt a bombázás
    Igaz én nem bombáznék senkit, de én hadvezér se akarnék lenni a valóságban. Virágokkal meg csokikkal nem lehet háborút vívni
    Vagy a középkorban: aki úgy állt volna hozáz ,hogy jaj ,a várban szegény ártatlan áldozatok vannak, ne lőjük a várat ostromgéppel...ilyen nincs.

Tehát, szerintem az a hülyeség, ha őrültség szálat akarnak kihozni abból ha egy vezér, eredményesen( nyilván sok civiláldozattal) és gyorsan győzni akar.

Egyébként Sam család elégétsénél se értettem: nyíltan ellene harcoltak, nem voltak hajlandók térdet hajtani. Középkor-szerű világban vagyunk, az ember élet szinte értéktelen. Így jártak.
  • Prof William
    Ráadásul pár éve olvastam valami tanulmányt, hogy ha -valamilyen fokú- testvérek kerülnek úgy össze, hogy nem is ismerték egymást, szinte mindig erős vonzalom támadt köztük. Így mondjuk érthetőbb Jon és Dany románca.

Az meg hogy Dany apja őrül volt... Ebből még nem következik hogy neki is meg kell. Targ gének egy fenét. Az egész vérvonal kb olyan volt mind bármelyik uralkodói család. Voltak jó királyok + rosszak + pár hülye.

Dany apja élete kb 80%-ban jó király volt és csak öregkorára kattant be. Bár könyvek alapján én azt inkább valamiféle öregkori szenilitásnak mondanám, mint igazi őrületnek. Sőt amikor nem volt "rohama" még akkor is jó arc volt.

Ned apja + tesója is csak arra fázott rá, mert éppen egy rossz pillanatában keresték fel.

A fiát meg kb egész Westeros szerette. Ha a Mestereknek + a fiának lett volna egy kis esze akkor a Királyt - öregkorára való - hivatkozással megfosztják tróntól a fia javára. És ez az egész meg sem történik. :)

• s_andras
    Nem esett le a tantusz, mi ez a SAVE-poén? Elmenti az állást, öldököl, aztán visszatölti és kihagyja a bosszút?
    Nekem ez tetszik: https://9gag.com/gag/axzQbPb

Montanosz #17847 és Sequoyah #17850 : értsétek jól, egy egészséges embernél van egy zsigeri ösztön, ami megakadályozza, hogy rokon-nászból genetikailag torz utód szülessen. Akinél ez hiányzik, az definíció szerint betegagyú. Az meg hogy a fáraóknál és az egyéb belterjes dinasztiáknál mi volt, semmit sem mond el arról hogy szerelmesek voltak-e, vagy csak végtelen gőgjükben nem akartak beengedni maguk közé "alacsonyabb rendűeket". Egy ilyen uralkodó mint ezek vagy mint a mai napig létező fekete nemesség eleve mind pszichopata, akik mint már említettem, semmilyen szeretetet nem képesek érezni, nemhogy szerelmet.

Prof William #17858 : ...és ahogy kiderül az igazság, azonnal rokoni szeretetté és kötődéssé változik, még ha volt is valami más, attól megundorodnak.
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.13. 15:36:10
  • Sequoyah
    Inkabb az hogy az emberek felenek ez nem jo, a masik felenek meg az nem jo. Szoval barmi a sztori, az emberek fele haborog:)
    Foleg a GoT eseten igaz ez, ami sosem volt egy klasszikus tundermese, es rendszeresen az "elvarasok" elleneben ment.

A fura az hogy sokan valamiert meg az elozo 7 szezon tapasztalatai ellenere is happy endre szamitottak... Paran megkapjak, de a
    Dany rajongok ugy nez ki nem...
  • Gerin
    Drogon megoldja,,,,, a kamatot is XD
  • Kingtiger15
    Strickland és csapata... már-már vígjátékba illő, ahogy a nagy csinnadratta után így és ennyit nyújtottak.
    Azért megnézném most a Vasbankosok arcát is.
  • Gerin
    Néha tényleg egyes embereknek semmi nem jó, ha lelövik a Sárikát az a baj ha nem akkor meg amaz. Élvezni kell a filmet és kész.
  • Sequoyah

"szimplan bekattant"...
    Ha vegig josagos lett volna es most ez hirtelen tortent volna, akkor mondhatnank, hogy "bekattant". De nala ez egy hosszu, 8 szezonon keresztul tarto folyamat eredmenye. Mindvegig lattuk, de remeltuk, es felteteleztuk hogy a jo oldala felulkerekedik.
  • Gerin
    Biztos, hogy nem a segítő csaj lefejezése miatt ment át tömeggyilkosba. Benne van a természetében. Drogon meg hatalmas ütőkártyája. Az hülyeség lenne ha Stark kisasszony őt is megölné. De eddig a legjobb rész volt a sorozatban, már úgy éreztem egy tökéletes filmet nézek. Hülye éjkirály a francot sem érdekel..... én megkaptam amit vártam. most már Jon gondolom inkább uralkodna, csak egy maradhat. :P
  • Sequoyah
    Mar miert ne lehetnenek szerelmesek? Nincsen semmilyen tudomanyos torveny ra hogy ne lehetnenek. Nem hetkoznapi, de attol meg elofordul a valosagban is.
    Persze legtobben titkoljak...
  • NeoMaster
    A kérdésre a válasz, hogy ki végez Cersei-vel:
    "Brickon" Lannister

Utoljára szerkesztette: NeoMaster, 2019.05.13. 15:15:46
  • Sequoyah
    Epp az volt a helyes lepes, hogy akkor meglepett. Nem tudta hogy pontosan mi ellen kuzd, es oriasi barmsag lett volna nekimenni a hajoknak esz nelkul csupan azert mert duhos.
    Akkor (meg) volt esze, visszavonult, lenyugodott, felmerte a helyzetet, vegiggondolta, kitalalta a taktikat, es csak utana csapott le a flottara, ezutan mar ugyesen.
  • Montanosz
    dehogy, ellenpélda egyiptomi fáraók,stb...amit írsz igaz, de csak a keresztény civilizációra, westeroson azt meg ne keresd :-D
  • benőmenő
    Eddig ez a kedvenc mémem a S8E05-ből :D
  • s_andras
    Egy "apró" kiigazítás: testvérek (közeli rokonok) nem lehetnek szerelmesek egymásba, olyankor valami elmebetegség van a háttérben. Amit ők érezni véltek, az nem szerelem. A többi rendben, csak nehogy ezen valaki úgy lépjen át, hogy nem tudatosult.
  • Gerin
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ OSZKÁRT ENNEK 5-SZÖR SÍRTAM EL MAGAM
  • mike01010101
    Igen, teljesen egyetértek.
  • Montanosz
    a valóságban így zajlott le egy hasonló csata, már eleve a menetelés sem csoszogás :-D

• Mor3llo

Azt hiszem sokan elfelejtik, hogy A tűz és jég dala miben is különbözik az eddigi fekete-fehér fantasy világoktól. Itt nem objektív jók és rosszak vannak, hanem emberek, akik a helyzetnek megfelelően adnak szubjektív jó és rossz válaszokat.
    Jaime és Cersei: egész életükben szerelmesek voltak egymásba, ott segítették egymást, ahol tudták (Jaime több dolgot tett meg ezért, ez tény). És ami fontos, nekik a családjuk (a Lannister-ház, de kiváltképpen a 3 gyerekük) mindennél fontosabb volt, foggal körömmel védték őket, ha kellett, bosszút álltak értük. Ez egy ilyen középkorra hajazó világban, nos, azt hiszem teljesen érthető. Ráadásul mindenhonnan támadták őket, mentek a pletykák, hogy a 3 gyerek nem Roberté, a végére megérkezett Danny stbstb. Jaime karakterfejlődését kétségbe vonni egyszerűen baromság, el kell szakadni attól, hogy valaki szépen lassan szentté válik. Jaime őrlődött egész végig, amikor el tudott volna szakadni, mindig eszébe jutott, hogy valójában hova is tartozik: a múlt szimplán nem engedte. Kettejük befejezését én elfogadom, úgy haltak meg, ahogy az egész életüket leélték: egymásért, a családért. (Milyen ironikus, hogy amikor talán feladták volna a büszkeségüket, már nem volt kiút, és minden beomlott).

Danny: szimplán bekattant, előjött belőle a Targaryen-vér, jobban mondva a Targaryen anya és apa, utóbbi ráadásul megőrült. Látott már ilyet a westerosi a nép. Egy kis adalék azoknak, akik ki vannak akadva, hogy eddig Danny milyen jótét lélek volt: apja, Aerys sokáig qrva jó és igazságos uralkodó volt, öregkorára kattant be! Pluszban sajnos-nem sajnos, érthető a válasz a részéről: mindenki utálja, nem fogadják el, Jon visszautasítja, a saját emberei szövetkeznek ellene. Ez ilyen fuck the system szituáció, marad a félelem, bizony...

+1 a sárkány túl OP: ahogy korábban is leírták már, Danny valószínűleg tanult abból, hogy nem magasan kell vele repkedni, hanem alacsonyan, gyors helyváltoztatással. Ja és ne feledjük: Balerion, Hódító Aegon sárkánya körülbelül egymaga nyerte meg Aegonnak Westerost. Mondjuk falpusztító sárkánytűzről még nem hallottam, de ki tudja :D
  • Kingtiger15
    Szerintem nem Dany lett ügyesebb, csak annyit mondott Drogonnak: Most nem szólok bele, csak ülök a hátadon és figyelek.
  • M2 #17839

Másik fórumon írták, szerintem teljesen telitalálat:

"GoT patch 8.05:
    – Scorpio accuracy reduced by 90%
    – Dragon agility and maneauverability increased by 100%
    – Dany’s tactical sense: +500%
    – own troops fire resistence: 100%"