19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• skinnyman
    Jaja, sztem is egyertelmuen az a leggyengebb a felhozatalbol
  • MaRee
    Hát Natalie Dormer elég kiábrándító volt :D
  • desigo
    "Senki se 27%"

de sok homár jár arra az oldalra...
  • ProGabe #4473
    LOL: Melyik Trónok harca-színésznő ne vetkőzzön többé? (18+)
  • MaRee
    Vedd meg egyenként, vagy kettesével, vagy ahogy kényelmes, bár így a postaköltség miatt drágább lesz (már ha nem helyi boltban veszed).
  • bega82
    Jaja, ebbe én sem. Ehhez nekem nagyon kevés az angolom, úgyhogy mindenképpen magyarul kell megszereznem. Azért a 18k az rohadt sok ám... :(
  • RatBaG #4470
    az lenne a legjobb, de hiába tudok elég jól angolul, az "irodalomba" nem merek belevágni.
  • QuippeR
    nekem még a varjak lakomájából volt régi (más borítóképes) keményfedeles kiadásom, de aztán lecseréltem puhára, hogy homogén legyen a polcon a sorozat.
  • Sir Quno Jedi
    Lehet hogy máshol van, de én ezt beszoptam, mert így nem egyforma. Az első négyből is kettő újrakiadott újrafordított kiadás.
  • sata75
    ezt akartam kérdezni, hogy az első 4 részből van-e kemény fedeles. de akkor ezek szerint te sem találtál:(
  • Sir Quno Jedi
    Alexandra webboltjából. Kedvezményekkel 18k alatt volt a teljes (adtak több mint 3k kedvezményt). Sajnos az uccsóból csak ez a nagykötetes/keményfedeles volt (illetve jobb lett volna, ha a többiből is ilyen van, még ha drágább is egy ezressel darabja).
  • ProGabe #4465
    Bezzeg az enyémen van egy 2cm-es HBO reklámcsík elöl -.-
    Viszont kaptam hozzá béna díszdobozt, amit egyből sikerült szétszakítanom, hogy kiszenvedjem belőle a könyveket :D

http://pic.lg.ua/x/17/b43b1d/2e108e77.jpg
  • HUmanHunter
    én megvettem amazonról 4 es pakkot, 5k ba fáj, angol és még olcsóbb is mint Magyarországon.
  • RatBaG #4463
    Ha vége a 3. évadnak, én is elkezdem a könyveket. Már az első évad óta tervben van.
    Mintha tavaly ősz környékén lett volna szó valami új kiadásról, amiben nincsenek lefordítva a nevek, helyek, stb. Ez létezik, vagy csal az emlékezetem?
  • bega82
    Honnan, mennyiért? Én is akaroooom!!! :D
    Pont most kezdtem az újraolvasást, már rámfér. De azért így pdf-ben, a szememet kifolyatva nem az igazi, sem a monitort bámulva, sem a telefont... :S
  • G_ArchAngel #4461
    Én max a Kindle-t tudnám lefotózni :)
  • Sir Quno Jedi
    Nyilas Misinek pakkja gyütt:

• ProGabe #4459
    Martin Gyuri, te vagy az? :D
  • sata75
    folyamatban van, de így kényelmesebb, érthetőbb és gyorsabb is:))
  • Belkar
    Olvasd el a könyveket
  • Mor3llo
  • szucsy89
  • sata75
    wow, több ilyen bővebb kifejtést is prezentálhatnál. élvezet volt olvasni.
    köszi:)
  • G_ArchAngel #4453
    Az nem erdekel, hogy ez ket hetet csuszik, de ez miatt akkor a True Blood kezdese is, mert mindig a GoT az 'elozenekar' :(((
  • tommygear
    és neked is köszönöm :)
  • tommygear
    köszi
  • gombabácsi
    ajka kristály kehely a trónok harcában
    (onnan tudom hogy dolgoztam ott, konkrétan több ezer ilyen kelyhen is)
    :)
  • [NST]Cifu
    Soha ne mond, hogy soha. Még lehet egy előzmény-sorozat (a messzi-messzi jövőben), amely elmesélheti a Baratheon felkelést, Ned Stark és Robert Baratheon halálig tartó barátságának kezdetét, II. Aerys megőrüléséig vezető útját, Tyrion Lannister gyermekkorát, stb.
  • Belkar
    nagyon jól összefoglaltad Azért kár hogy a sorozatnézők nem tudnak ennyire elmerülni a történet gazdagságában és csak a felszínt kapargatják.
  • [NST]Cifu
    Shiwo megválaszolta a lényeget, de kicsit kifejtve:

Csak azért spoiler, mert hátha valaki nem akarja tudni... :D

[spoiler]A történet kicsit kifejtve:
    Ser Jamie volt a legfiatalabb lovag, aki roppant szép jövő elé nézett: az egyik leghatalmasabb ház első szülött fia, akinek az apja nem mellesleg a Király Keze. Cersei ekkor Aerys első szülött fiának jövendőbeli feleségének volt szánva, Jamie pedig Lysa Tully férjének (ő az őrült anyuka Sasfészekben), Cersei találta ki azt, hogy jelentkezzen inkább a Királyi Őrségbe, így közel lehetnek egymáshoz. Ebbe persze apjuk nem egyezett volna bele soha, ám hogy-hogynem II. Aerys király pont ugyanezt tervezte, mégpedig azon okból, hogy megfossza Tywin Lannistert örökösétől, és a Rhaegar-Cersei frigy okán Casterly Rock így a Targaryen-ek markába hullhat.

Tywin annyira dühös lett, hogy lemondott a Király Kezének jogáról, és visszavonult Casterly Rock-ba. Jamie ekkor kezdett szembesülni II. Aerys őrületével (a könyvben említik, hogy mikor a király a királynéval bánt nem túl finom kézzel a hálószobában, szerette volna megvédeni, de társa lebeszélte róla azzal, hogy valóban meg kellene védeniük királynét is, de nem a királytól).

Mikor a Baratheon-felkelés elindult, Jamie gyakorlatilag túsz lett, amivel Aerys sakkban tarthatta Lord Tywin-t, aki habozott színt vallani, és a király első hívó szavára a felkelők ellen vonulni - igaz a felkelők oldalára sem állt. Miután a Trident-nél a király erői megsemmisítő vereséget szenvedtek, a Lannister sereg elindult a Királyvárhoz, és a kapui előtt bebocsátást kért. Varys figyelmeztette a királyt, hogy Tywin köpönyegforgató, és kérte, hogy ne engedje be, ellenben Pycelle nagymester (aki mint tudjuk, heveny szinten Lannister párti) arra bátorította, hogy engedjék be, hiszen a várat jött megvédeni (amely ellen előbb-utóbb Robert Baratheon seregei mindenképpen fel fognak vonulni). A király Pycelle-re hallgatott, és beengedte a Lannistereket, akik a kapun belül érve nekiálltak a vár védőinek lemészárolásának, és a vár bevételének.

A Vörös toronyban egyedül Jamie maradt megvédeni a királyt, és azt javasolta neki, hogy állítsa meg a mészárlást, és álljon le tárgyalni a Lannisterekkel. A király futár útján azt válaszolta, hogy az egyetlen esély arra, hogy bizonyítsa hűségét az, ha a lábaihoz rakja Tywin Lannister fejét. A futár azt is közölte, hogy a királynál van kedvenc pyromantája, ezért Jamie (feltehetően nem teljesen alaptalanul) azt feltételezte, hogy II. Aerys lángba akarja borítani az egész várost. Ekkor történt meg az ominózus eset, amikor először a pyromantát ölte meg, majd a véres kardjával belépett a trónterembe. A király utalt arra, hogy a pyromantája most készül lángra lobbantani a várost, és kérdezte, hogy kinek a vére van a kardján. Jamie válaszolt, hogy a pyromantáé. A király menekülni kezdett, és ekkor (a neki hátat fordító) királyt megölte.

Tywin két szászlóhordozója lépett a trónterembe, és kvázi azt kérdezték tőle, hogy ki legyen az új király. Lehetett volna Tywin Lannister, Robert Baratheon, de akár megnevezhette volna Viserys Targaryent is. Jamie válasza az volt, hogy számára mindegyik ugyanolyan, ő nem fog dönteni, és ezzel elfoglalta a trónt, amíg el nem dől, ki lesz az új király. Így találta meg Lord Ned Stark is, és a végső döntés az lett, hogy a Targaryen háznak pusztulnia kell, és a helyét a Baratheon ház feje, Robert foglalhatja el. Ned Stark azt javasolta, hogy Jamie az Éjjeli Őrségbe vonuljon, amiért megszegte esküjét, és nem vett figyelembe semmiféle enyhítő tényezőt (tehát az, hogy elvegyék az életét, egyáltalán nem fel se merült, még Ned-ben sem), ám Jon Arryn javaslatára Robert megbocsátott neki, és Ser Barristan Selmy-vel együtt megtarthatták fehér köpenyüket is, igaz Selmy kikerült a Kis tanácsból (ez számomra egyébként rejtélyes, ahhoz eléggé megbíztak benne, hogy a király testőre legyen, de annyira nem, hogy a Kis tanácsban megőrizze a helyét, pedig a jelek szerint ritka jó kardforgató volt, és parancsnoknak se volt utolsó). Egyébként a Királyölő becenevet (gúnynevet) is Robert Baratheon adta neki.

A Lannister ház megkapta valamilyen szinten azt, amire vágyott: Cersei lett a király felesége, és ezáltal Cersei és Jamie eredeti terve (mely szerint Cersei királyné lesz, Jamie pedig mindig mellette lesz) bevált.

Hogy miért nem ölték meg, tehát valamilyen szinten érthető:
    -Először is Jamie volt az, aki megölte II. Aerys-t, ezzel pedig elvágta a szálat, ami miatt a felkelés elindult.
    -Nem foglalt állást abban, hogy ki legyen az új király, tehát nem akart királycsinálóvá válni (érdekes kérdés, hogy Tywin Lannister mit szólt ehhez :D).
    -Lovag volt, tettei mögött pedig végül is nemes szándék húzódott.
    -Ezzel együtt is esküszegő volt, márpedig sokan, különösen Ned Stark ezt nem állhatta.
    -Ugyanakkor ha végig gondoljuk, Robert-nek elég faramucin kezdődött volna a királysága, ha kivégezteti (vagy az Éjjeli Őrségbe küldi) azt az embert, aki megölte II. Aerys-t, és nem mellesleg végül is a trónra juttatta őt. Azt az embert, akinek ikertestvérével összeházasodni kíván, és akinek az apjával szeretne jó kapcsolatokat ápolni. Tehát Robert szemszögéből nézve Jamie túlzott büntetése aligha lett volna indokolt.
  • MaRee
  • Steve Downie
    mother of dragons spoiler

• Shiwo
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    azért nem ölték meg, mert az apja végül is az ő (Baratheon és Stark) oldalukra állt... és azért nézi le mindenki, mert végül is arra esküdött fel, hogy megvédi a királyt, erre hátba szúrta, tehát becsületét vesztette
  • tommygear
    nagyon láma kérdés következik:

a kingslayert miért is nem ölték meg? tulajdonképpen csak megölt egy királyt :D valamint az őrült király megölte ned stak apját és testvérét, de ned mégis lenézi a jaime-t, miért? :D
    most nézem újra az első évadot, de mintha sose láttam volna még úgy kiment a fejemből az egész :)
  • Rockynhooo
    Köszönöm. Most már tiszta
  • Belkar
    A white walkerek azok a fehér lények akik nem emberek hanem egy másik faj. Az élőhalottak meg a wight-ok amiket a white walkerek csinálnak halottakból. A wightokat meg lehet ölni tűzzel is a white walkerekre viszont csak a valyriai acél meg az obszidián (sárkányüveg) hat. Sam tőrje obszidiánból volt mivel abból találtak egy csomót a 2. évad végén az elsők öklénél Valyriai acél jóval ritkább.
  • Rockynhooo
    Van egy alap dolog amit nem igazán értek. De lehet jól tudom, de inkább megkérdezem, még ha alap is nagyon.

8. rész spoiler!!!

Szóval. Vannak ezek a zombik vagy mi fenék? Amiket az angolban White walkereknek hívnak. Ezek azok amik vonulnak már a második évad vége óta. Illetve most Sam is egy ilyenbe vágta bele a tőrt. Akkor vannak azok a lények, amik emberek voltak egyszer, meghaltak és aztán ha nem égették el a testüket white walker lett belőlük?!
    Ezek két külön fajnak számítanak vagy egy és ugyanaz?

Ha jól tudom csak a tűz által lehet őket megölni. Illetve valyriai acéllal. Ha Samnek sikerült a 8. részben lenyomni egyet, akkor neki a tőrje gyanítom pont olyanból készült...
  • Andr0
    na... ő az én kedvencem :D
  • Kata
    Ha már a szereplők civilben... :)

• Neoncsoves
    de tré...