19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• DasIsFuck
    "Joff vérfertőző kapcsolatból született, feltehetőleg agyilag nincs rendben. Ma az ilyent nem lecsuknák, hanem kényszergyógyezelésre küldenék. Még azzal is lehet tehát érvelni, hogy "nem tehet róla!"

Nos ezt minden pszihopatára,sorozatgyilksora rá lehet fogni, hogy vele született rendellenesség,gyerekori trauma és hasonlók, DE nem szabad enyhítő körülményként ezekre tekinteni.
    Ahogy a hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekményeket sem szokás semmisként tekinteni.
    és olyan nincs h nem tehet róla...ha egy balesetet okoz vki mert hibázik azokat is megszokás büntetni és minden ember hibázik vmikor,szóval így véve ezek sem tehetnek róla...

"Azaz szimplán nem _akar_ megbocsátani, nem arról van szó, hogy nem tud. Ebből a nézőpontból viszont ez max. egy gyengébb enyhítő körülmény."

miért kellene neki megbocsátani?
    nem egy elopott kakas szintű bűnről beszélünk...
    sőt ebben a helyzetben igenis kötelessége a bosszú...
    arról nem is beszélve, hogy az a korrekt ha gyilkosságért gyilkossággal fizet!

"egyszerűen csak próbálok rávilágítani arra, hogy ilyen "tolkien-i értelemben vett" jó ill. gonosz fogalmakat már két évaddal ezelőtt hátra kellett volna hagyni a sorozattal kapcsolatban."

Igen ez a klasszikus fekete-fehér felfogás itt sem és a valóságban sem állja meg a helyét, de ettől független amit Joffrey csinál az gonoszság.
    Tyrion vagy Arya meg tekinthető jó karakternek a cselekedeit miatt és azok is.
    (az hogy elkövetnek gyilkosságoakt és bizonyos dolgokat meg itt nem hiszem, hogy számít, mert ebben a világban ahhoz h érvényesülni tudjanak el kell ezeket követni)

"Mi a jó, mi a rossz?"

az, hogy pl elfogatok 100 embert majd megkínoztatom,megöletem őket mert mondjuk élvezem a látványt az pl egy rossz cselekedet.
    egyrészt önző vagyok mert mások szenvedése által elégítem ki a fétisem,másrészt mások életét veszem el akik nem szolgáltak rá semmivel a halálra.
    ha ilyen cselekedeteket nem csinálok már közelebb vagyok a jóhoz mint a rosszhoz.
    pl Arya a 9.részben mikor mondta vérebnek, hogy ne ölje meg az öregembert akitől ellopták a szekeret egy jó(pozitív) cselekedet volt.
    pedig a leglogikusabb,legbiztonságosabb az öreg megölése lett volna, de ennek ellenére kiállt és megvédte holott még különösebb oka sem volt.

"Nem, emberek halnak meg, akiket emberek ölnek meg."

A miért mögött van a lényeg.
    Hatalomért megölök másokat=tisztán gonosz cselekedet.
    Mások megmentésért megölök másokat=semleges(nem gonosz) cselekedet.

Attól, hogy nem minden fekete vagy fehért attól még a rosszat és a jót el lehet különíteni egymástól.

a Lannisterek meg tekinthetőek a "rosszaknak", mert ők követték el azokat a bűnöket amik a háborúhoz vezettek.
    Sőt a trón sem illeti meg őket, vagyis ez még nagyobb bűn a háborútól.
    A Starkoknak meg van casus belije.
    + a starkok meg nem is a vastrónusra pályáznak, míg a lannisterek pont azért követték el a tetteiket.

Tehát pontosan ezért nagyon jól elkülöníthető a jó és a rossz(nem gonosz) oldal(nem az eredendő gonosz és eredendő jó-ra kell gondolni nyilván)
    Denerys is egy abszolút jó karakter/oldalt testesít meg.
    jogos igénye van a trónra,jogos lenne a bosszúja is és még ráadásul kifejezetten fontosnak tartja a népét.
  • Bladzs
    Akik olvasták velem együtt a könyvet azoktól kérnék választ, hogy én képzeltem be ezt, vagy tényleg nem volt benne a sorozatban.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A sorozatban nem utaltak rá, hogy Tywin lázította fel a Freyeket is, és Boltont is Robb ellen. Csak mert mindenki úgy hivatkozik rá mintha, az ő ötletük lett volna.
  • SötétBarom
    INSTAKICKDELBANHTXBB
  • Belkar
    Lehet hogy Sean Bean csak úgy vállalta el a szerepet ha badass fighter lesz és ezért átírták a karaktert
  • [NST]Cifu
    t0mMy: légyszíves a regény sorozatnál később lévő dolgait ne itt beszéljétek ki. Komolyan ennyire nehéz a megállni, hogy ne spoilerezzétek el az egészet?
  • [NST]Cifu
    Háááttt... Azért ez így két sebből is vérzik.

1.: A sorozatban nem volt utalás arra, hogy Ned rossz kardforgató lenne. Ráadásul mint említettem is, állta a sarat Jamie Lannister ellen, aki viszont az egyik legjobb kardforgató a királyságban.
    2.: A sorozat és a könyv sok téren eltér egymástól, tekinthetjük úgy is, hogy a sorozatban Ned hiányosságait vagy nem hánytorgatták fel, vagy akár nem is léteztek.
  • [NST]Cifu
    Te voltál az, aki feleslegesen előhozakodsz erőltetett példákkal, meg hogy mégis kitől kellene tanulniuk. Azt kéne észrevenni, hogy ez egy sorozat, nem mozifilm.
  • G_ArchAngel #5075
    Az extended 11.5 óra.
    Ott a könyvben leírnak egy komplett világot, flórával, faunával, amit meg tudnak mutatni neked és megérted.
    A GoT-ban a középkori Európát és Észak-Afrikát újragondolta GRRM, egyszerű ez a világ a LOTR-hoz képest, mint legóhoz az üveggolyó, de a történet miatt még 30 rész sem lenne elég könyvenként.

Megint hasonlítjuk az almát a pörhető orsóhoz.
  • G_ArchAngel #5074
    GRRM, bárkit, bármikor kinyír
  • desigo
    Sárkányok egész addig tűntek nekem erős fegyvernek amíg a mágia jobban előtérbe nem került.
    Egy-két varázslat és volt sárkány,nincs sárkány :/
  • Belkar
    Pedig a könyvben erről nincs egy szó sem sőt épp az ellenkezőjére vannak példák. Még maga GRRM is mondta egy interjúban hogy Ned inkább úr volt mint harcos. De persze az hogy túlélte a Tower of Joyt nyilván arra utal hogy azért az átlagnál jobb volt :)
  • Honda F1
    hohó, látom ám mit tettél :D
  • bega82
    Igen, ez igaz, hogy ott nem tudni mi volt. Na mindegy, én mindig úgy képzeltem el Ned-et is, hogy nagyon jó kardforgató volt, úgyhogy bennem már így marad meg. :)
  • kill3r21
    Hát nemtudom, levagyok fagyva mint az állat :D
  • Belkar
    Igen de ott egyrészt nem 1 az 1 elleni küzdelem volt másrészt meg lehetséges hogy Howland ügyeskedett valamit (varázslattal) és csak úgy tudtak győzni.
  • bega82
    :D Azért még legalább az utolsót nézd meg az évadból!
  • kill3r21
    Nah most néztem meg a 9.részt, a 3. évadból, asszem nálam most off a sorozat....
  • bega82
    Hát, azért annál a bizonyos toronynál harc volt ám... ha jól emlékszem Ned visszaemlékezéseire. És ő ott életben maradt, pedig nem akárkik voltak még ott. Szóval tökös legény volt ő azért! :)

De rájöttem, hogy túl sokan vannak, úgyhogy tényleg felesleges ezen rágódni, mert úgysem lehetne eldönteni. :)
    Pl Myri Thoros-ról meg a lángoló kardjáról még nem is beszéltünk, meg ugye Drogo-nak sem kellett levágni a haját sohasem... ;) Vagy Shagga a 2 fejszéjével sem lehet egyszerű ellenfél stb. stb.
  • Belkar
    Persze nagy harcos volt és mint mondtam a kardja is sokat dobott rajta de még így sem érhet a lentebb említett harcosokkal fel.

Az hogy Jaime ellen állta a sarat a sorozat hülyesége a könyvben nem is harcoltak mert akkor valószínűleg előbb meghalt volna Ned...
  • Hunor88
    Az csak a filmben volt, a könyvben Ned leesett a lóról... De tény, hogy megtudta volna táncoltatni.
  • gombabácsi
    milyen trollkodás? agyadra ment valami?
    mindent letrollozni, ez megy bakker mindenhol
    hajrá persze, hajrá :D
  • [NST]Cifu
    Ned nagyon nagy harcos volt a maga korában. Robert Baratheon-al együtt. De az még a Baratheon-felkelés idejében volt. Ne feledjük, hogy a nála fiatalabb Jamie Lannister ellen még így is állta a sarat, mikor Jamie párbajozni kezdett vele Kisujj kuplerája előtt.
  • Belkar
    Azért Ned nem volt olyan nagy harcos. Egyetlen előnye volt az pedig a kétkezes valyriai acélpengéje Jég. Ha már Stark akkor inkább Robb-ot mondanám de még ő se kerülne be a top 10-be.

Areo igen ő már azért elég jó.

De egyébként ha a holtak közül is lehetne választani akkor én Aerys királyi testőrségét újra összeraknám és őket le nem győznék még a mások se
  • Micsu
    amilyen ütemben nőnek max 2 évad
  • Sir Quno Jedi
    jah de mikorra?
  • bega82
    Igen, tényleg Bronn is nagyon jó harcos, bár a 2 Clegane azért keményebbek, mint az a Völgybeli lovag volt. De tény, hogy Bronn meg nagyon fürge, és jól tudja fárasztani a nehézpáncélosokat. Viszont akkor így akár Daario is szóba kerülhet, vagy Oberyn.

Meg hát igen, ahogy mások is írták, a 100%-os Jaime nagyon durva volt.
    Persze, ha meg mindenkit az ereje teljében, és megfelelő korában veszünk számításba, akkor Barristan volt még overpowered, meg hát Ned Stark is... :)

És mi van Areo Hotah-val? Vagy őt megemlíteni is spoiler? :s
  • Hunor88
    Amikor megláttam egy Trónok harca-s évadot mennyiért csinálnak, majdnem elnevettem magam, mert a Hobbithoz képest csak aprópénz. Jó mondjuk a filmben direkt mennek a látványra.
  • Hunor88
    Véreb. Azok a posztok :D
  • Shiwo
    Gyűrűk Ura ~ 3 x 3 óra
    Trónok Harca 10 x 1 óra / évad

azt hiszem egyéb magyarázat nem szükséges...
  • Hunor88
    De azok, csak máshogy.
  • [NST]Cifu
    Miért, a GoT sorozat alkotói nem?
  • Hunor88
    Sorozat, film mindegy. Tehetséges benne és kész.
  • Hunor88
    Ja tényleg. Pedig most olvasom az első könyvet :D Bronn fürgébb és okosabb.
    Gombabácsi(xD): Ha Peter Jackson rendezné az egyik részt, akkor az igen nagy lenne.
  • kozi001
    Megnőnek azok a sárkányok!
    Azelőtt teljes várakat égettek fel...
  • [NST]Cifu
    Peter Jackson hány TV sorozatot is csinált? Ja, hogy egyet sem. Mert ő jellemzően nagy költségvetésű mozifilmekkel arat.

Akkor miért kell az ilyen erőltetett trollkodás?
  • PrasCo
    Csak, hogy újat mondjak: Randyll Tarly.
  • gombabácsi
    amúgy ez a film simán megérne egy bővített verziót
    minden rész 1.5 óra hosszú lehetne
    tanulhatnának peter jacksontól
  • szucsy89
    Snow/Tyrion/Daenerys

Count:
  • mikromanus
    Bronn a neve Tyrion zsoldos haverjának. Hasonló volt az a harc is, de szerintem a Hegy azért picit rutinosabb.
  • Count Adyn
    szucsy csak azért nézi a sorozatot mert meglátta a Vastrónt és ráflesselt egyből hogy ez mekkora fotel:DASDASDDD