19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Belkar #5323 Igen voltak ocsmány sisakok de nem az volt a jellemző mivel a hagyományos leegyszerűsített sisakokat sokkal könnyebb és olcsóbb volt nagy mennyiségben gyártani mint a szokatlan túlbonyolított formákkal rendelkező sisakokat.
Én nem azt szeretném hogy egy teljesen egyedüli és lenyűgöző stílusú sisakot/páncélt adjanak a katonáknak sőt épp ellenkezőleg egy letisztult sokkal inkább hagyományosabb formájú sisakkal tökéletesen meg lennék elégedve.
Ez ami a sorozatban van egyszerűen nem illik bele az egész környezetbe és nagy rejtély számomra hogy a designer akinek a fejéből kipattant mit vehetett alapul (ha egyáltalán vett valamit és nem csak hasraütésszerűen rajzolt egy random dolgot) -
mikromanus #5322 Gondolom ezek az elit réteg amit látunk. A királyi udvarba, meg a saját és családja védelmére kirendelt martalócainál azért ad a minőségre a vén Lannister úgy tűnik. :)
A több ezres seregében azért nem ez az átlag. Csak azokat nem nagyon mutogatják, így jól néz ki a sorozatban... -
#5321 Ha már valamibe bele akarunk kötni lannister páncélok terén akkor az max. az lehetne, hogy miért ilyen szép teljesen lemezpáncélokban vannak a közkatonák, mikor a középkorban ez inkább a gazdagabb rétegre volt jellemzö, mert elég drága volt az ilyen lemezpáncélok gyártása, és ha Tywin Lannister aranyat szarik is, akkor se lehetett könnyü finanszirozni egy ekkora hadseger ilyen felszerelését :D -
Hoz_Hun #5320 Tom Bombadilt?! Én annál a résznél a LOTR könyvben konkrétan majdnem hánytam. Annyira bugyuta semmi karakter a szellemi fogyatékos Arany tökmag, vagy mi, nőjével együtt, hogy az már félelmetes. Ott akartam letenni a könyvet, hogy na EZT nem nekem találták ki, pedig nagyon szeretem a fantasy-t. A feleségem unszolására továbbolvastam, de kb Mória bányinál, mikor oldalakon keresztül követhetjük nyomon annak a szerencsétlen szamárnak a viszontagságait... na ott feladtam. Úgy hogy LOTR azon fantasyk közé tartozik, amit nem olvastam el. Állítólag a második könyvtől már jobb.
Ennek ellenére a film nagyon bejött és összetettem a két kezemet, hogy az olyan 0 és bohóc karaktereket, mint a Bombadil Toma kihagyták belőle.
Martin könyveit fényévekkel élvezetesebb olvasni. -
MaRee #5319 Főleg, hogy igen nagy dolognak számított anno pl a zsoldosok körében, ha valakinek normális páncélja volt. Nem termett minden fán lemezvért sem láncing, mint egyesek gondolják. -
#5318 Valószinüleg az átlag katonák átlag páncéljának inkább praktikusnak kell lennie, nem pedig szépnek. A kettő együtt gyakran nem működik, apró szépítgetések se nagyon mehetnek rá, hisz nem egyedi páncélok, hanem nagy mennyiségben kell előállítani.
Az egy dolog, hogy voltak régen is szép páncélok, de nem az volt a jellemzőbb. -
#5317 cgi-t mindig úgy olvasom több cigi kéne -
Evoluti0N #5316 Szóval ha nagyobb lenne a költségvetés, illetve film készülne belőle, akkor "szép" reálisan kinéző páncélok lennének a "csúnya" reálisan kinéző páncélok helyett? Mert a te logikádból erre merek következtetni. -
G_ArchAngel #5315 -
#5314 Amikor először unszoltak, hogy nézzem a sorozatot, legyintettem... Gyakran még filmekben sem tudták azt a kidolgozott látványvilágot hozni, ami egy "fantasy/középkori" témához illik....
....Ezért is húzóerő nekem a GOT-ban a nagyon korrekt körítés. Bőven hozza a hangulatot az amit látsz, és akkor még nincs is szó a karakterekről, színészekről, történetről. Fanyaloghatnék, hogy nagyobb számú statiszta kell, több cgi, epikus csaták, de ez egy sorozat, vannak határok.
Pont tegnap kapcsolgattuk a tv-t elalvás előtt és fanyalogtunk a rengeteg kommersz, igénytelen szaron... Na a szartenger tetején az egyik zászlóshajó a GOT. -
bega82 #5313 Nekem sem tűnt fel soha, hogy akármelyik páncél, vagy annak valamely eleme "gagyi" lett volna. Teljesen korrekt a látványvilág! -
MaRee #5312 Szerintem meg rohadt jók lettek a díszletek, a ruhák, minden. Díjat érdemel értük a sorozat. -
#5311 Szeretne egy szebb középkori európát látni. :) -
#5310 Nem értelek. Először az a problémád, hogy GRRM a középkori európát vette alapul, és ehhez képest milyen rondák a Lannisterek sisakjai. Majd elismered, hogy voltak ronda sisakok a középkorban, de akkor is tehettek volna be szebb sisakokat. -
Belkar #5309 Tudom hogy voltak ocsmány sisakok a valóságban is de ez még nem ok arra hogy a sorozatba is ocsmánynak kell lenniük simán választhattak volna egy hagyományosabb formát kicsit felturbózva és úgy mindjárt más. -
#5308 ez nem azon múlik h low fantasy vagy hight fantasy...
ez csak arra vonatkozik, hogy a fantasy elemek mint kreátúrák és mágiák milyen intenzitással vannak benne.
-
#5307 Először is, felteszem a sisakjuk nem tetszik, a páncél többi részén nem tudom, mi nem tetszhet. E téren viszont gondolom nem mozogsz otthonosan a középkori páncélok terén. A középkori páncélok egy jó része nem éppen szép, sőt... Nem, ne a mai páncélkovácsok replikáiból indulj ki, azok pont, hogy a "jobban" kinéző páncélokat gyártják, mert hát azokra van kereslet. Például ilyen sisakot ki kérne tőlük?
Pedig teljesen eredeti...
A másik dolog pedig nem copy-paste, ahogy Martin dolgozik, és a sorozat készítői sem így gondolkoznak, a Dothraki-k Arakh pengéje például kvázi előzmény nélküli, a sorozat fegyvermesterei találták ki. A könyvben adott leírás ráadásul nem felel meg a sorozatban látott fegyvernek, mert szablya és kard hibridnek írja le Martin, míg a sorozatban lévő fegyver leginkább az ókori egyiptomi görbe kardokhoz (Kopesh) hasonlít. -
Belkar #5306 Pont ez az Martin majdnem minden részletben a középkori európát vette alapul erre a sorozatba beraknak ilyen okádék páncélokat mint pl a Lannister katonáké... -
G_ArchAngel #5305 Ha valahol bucsus pancelok voltak, akkor az a Spartacus utolso ket evada. GoT lenyegesen elethubb. -
Belkar #5304 Nem azt mondom hogy rossz de vannak olyan ruhák/páncélok amik nagyon szörnyen néznek ki. -
G_ArchAngel #5303 -
#5302 "Nem csak a CGI vannak azért hiányosságok a díszletek, ruhák, színészek, forgatókönyv terén is de a legnagyobb baj az hogy túl sok mindent próbálnak bezsúfolni pár részbe és még így is kimarad csomó minden. "
díszletek, ruhák ?? fantasy sorozatok közül messze itt vannak a legkidolgozottabb díszletek és ruhák, annó valamelyik színész még nyilatkozta is, hogy a Starkoknál még a kanálon is farkasvéset volt, mégis mi a csudát hiányolsz ?
amúgy meg a GoT világ "low-fantasy" és nem "high-fantasy", van mágia, de nem túl sok.. ez nem olyan, mint egy Dungeons & Dragons világ, hogy nem dobhatsz el úgy egy követ, hogy ne találj el vele egy mágikus tárgyat és boldog-boldogtalan tűzgolyót szór... -
Regrow #5301 nem tudja valaki a 9. rész mikor lesz magyarul? -
Evoluti0N #5300 A könyvben is "csak szappanopera" megy. Ráadásul még így is kihagynak részeket, szereplőket belőle, változtatnak bizonyos jeleneteken. Szóval nem, nem férne bele, hacsak baromira meg nem csonkítanák. A "szappanoperáról" szól a könyv/sorozat. Baromira értelmes lenne, ha 80%-át kivennék. -
#5299 ó, simán.
nem lennének ilyen kidolgozottak a karakterek. mondjuk úgy kezdődne, hogy jon snow a falon pislog, majd a már meghalt robert király után dzsofri koronázása van soron. (ez kb. az első évad felénél volt)
bele lehet súvasztani 2-3x3 órában (mint a gyűrűk urát)
más kérés, hogy ez sorozatra "termett", az évadonkénti 10 rész kevés, 24 meg sok lenne, kb. 13-14 kellett volna. ha nem a hbo-n menne, talán lett is volna ennyi (max. a kisebb költségvetés miatt kevesebb cgi, több verbális egymásnak feszülés) -
Hunor88 #5298 De ennek legyen már :D -
G_ArchAngel #5297 Sarkany megsem lehet szimpatikus :D -
#5296 Hát az még rendben van, hogy kicsi a szeme, de idegesítő feje is van.:D -
G_ArchAngel #5295 "de a sárkány szeme túl kicsi"
csataban kevesbe serulekeny, ragadozo dinoknak sem volt nagy -
Hunor88 #5294 Konkrétan az egyik legjobb szereplőt Tom Bombadilt kihagyták a filmből... meg egy csomó szálat. A Hobbittal nem akarták ezt megcsinálni, de az már sokaknak túl hosszú, pedig ha olvastad a könyvet akkor pont jó. A GoTból is kihagytak egy pár dolgot, de így még tűrhető is. Engem leginkább a hozzáadások zavarnak, pl amikor Lórieni tündék mentek a Helm szurdokba. Pedig nem is.
Amúgy jó a trailer, de a sárkány szeme túl kicsi :D -
#5293 A Gyűrűk Ura trilógia az összesen 1200 oldalas három kötetből készült és még így is rengeteg minden kimaradt a három filmből. A Tűz és Jég dalának öt könyve már most több mint 5000 oldalnál tart és még két könyve hátra van, az még 2000 oldal legalább. Nem értem szerintetek egy 7000 oldalas regényciklust hogyan lehetne megfilmesíteni. -
G_ArchAngel #5292 volt már -
#5291 NEM ÖLNEK NÁCIKAT! Első világháború(!) és zombi-krautok. -
#5290 Már 20 rész óta CSAK a szappanopera ment, szóval nekem ne mond hogy nem férne bele egy filmbe. -
#5289 https://vine.co/v/bLEPLlZPKwq -
#5288 Engem a vadak jobban zavartak, mindig ugy néz ki, mintha 10en akarnának elfoglalni egy várat :D -
Evoluti0N #5287 Biztos szívesen megcsinálták volna úgy és meg is tudták volna, ha belefér a költségvetésbe. Megvan, hogy mekkora összegből tudnak gazdálkodni és csak annyit valósíthatnak meg belőle, amennyi belefér. Nem akarok reklámozni, de ha nagyobb csatákat akartok, akkor fizessetek elő az HBO-ra, mert az alapján, hogy sokan már hétfő délelőtt tárgyalják a topicban az aktuális epizódot, arra tudok következtetni, hogy a legtöbben letorrentezik. (tisztelet a kivételnek) Nagyobb bevétel nagyobb költségvetést jelent, nagyobb költségvetés nagyobb csatákat. -
#5286 Engem leginkább az emberhiány zavar. Nem tudták megcsinálni pl. királyvár ostromát, az egész olyan volt, mintha 50 ember harcolt volna, a több ezer helyett. -
Evoluti0N #5285 Pont a lényeg maradna ki így belőle. Ez a sorozat/könyv a drámáról, intrikákról, viszályokról, stb. szól. Ha filmet készítenének belőle, amiben olyan nyirbálásokat végeznének el, amiket Te is leírtál, akkor pont a könyvek lényege veszne el. Hogyan érhetné meg bárki is, aki nem olvasta a könyveket, hogy ez meg az az ember miért viselkedik így meg úgy, ha nincs felépítve a sztori, amiben megismerjük a szándékait és az eseményeket, amik a tetteihez vezettek. A könyv 80%-a elveszne és nem GoT/Tűz és jég dala lenne, hanem egy felvizezett valami. -
Evoluti0N #5284 Megértem én a Ti álláspontotokat, de ha filmet csinálnának, akkor vagy egy csomó részt a könyvből ki kéne hagyniuk, vagy rengeteg részből állna. Az utóbbival az lenne a gond, hogy akkora költségvetése lenne, amit nem tudom, ki lenne hajlandó finanszírozni.