19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Gerin
    Már lényegtelen az indíték. Három sárkánnyal nem akarta így bevenni a fővárost.
    Valami tényleg elszakadt benne,, gyanítom hogy a meddősége miatt lett ő ilyen.
    Aki nem képes utódokat létrehozni az nem alapít dinasztiát.
    És aki nem alapít az haláláig zsarnok uralkodó marad
    - Addig uralkodik amíg tud és él, tudja hogyha 1 hétig akkor addig. Amit akart azt ő is elérte.
    A bosszúja megvan amit a családjával tettek, a háborút megnyerte.
  • Kingtiger15
    Azért nem jutunk dűlőre, mert én már ott leragadtam, hogy a hatalomvágy belefér-e a normális ember definíciójába. A motiváció, hogy valaki olyan vezető legyen, akinek hatalmában áll kiadni a parancsot mások megölésére, akár a jó ügy érdekében.
  • molnibalage83
    Rendben, akkor mehet spoiler nélkül. Remélem akit zavar átugorja a spoiler nélküli hsz-eket. Jövő héten is akkor ehhez tartom magam.
  • Sequoyah
    A lista fele az olyan hogy kenyszerhelyzetben szuletett. Nem nem mintha ezekert nem kuldtem volna pokolra ezeket a vezetoket, mert ok is donthetnek ugy hogy a nehez utat valasztjak es NEM olnek meg artatlanokat.

De amikor valaki mindenfele kenyszerito ok miatt, csupan duhbol vagy bosszubul csinalja ezeket, mint Dany, az meg ezekhez kepest is egy egeszen mas szint...
  • lonvard
    Jó ez arra válasz, hogy aki tömeggyilkosságot követ el, az nem feltétlen beteg. Inkább más rendszerben gondolkodik, mint amit mi megszoktunk. Ókorban, sötétközépkorban egész népeket irtottak ki, elég volt egy nagyobb csatavesztés, aztán utána a komplett nemzetnek is annyi lett. Említhetném Karthago elpusztítását, ami ehhez fogható. De ilyenre sok példa van, most nem akarok itt okoskodni, de csak annyi, hogy ne vegyük készpénznek, hogy megőrült. Átment kegyetlen teljhatalmú diktátorba, aki így demonstrálja, hogy nincs fölötte kontroll. Következő epizód választ fog adni arra, hogy őrült vagy sem. :)
  • Montanosz
    sztem ez spontán volt, pillanatnyi döntés, nem hiszem hogy eredetileg komolyan gondolta az ilyen szándékát, a szervezett népírtásokkal,mint a holokauszt ami évekig tartott, azért nem keverhető össze
  • lonvard
    II. világháború, lakosság elleni gyújtóbombázások, atombomba, terrorbombázás, V 1 rakéták London fölött, holokauszt, egyéb népirtások, Észak-Korea, ésatöbbi. Elég egy nem konvencionális értékrendet valló vezető, vagy egy háborús helyzet, és teljesen ép elmével bíró vezetők meglépnek ilyen dolgokat.
  • Sequoyah
    "Magyar tv" a szo, de mivel HBO Go van, es mindenhol egyszerre adjak, igy igazabol tok mind1. Mindenkinek lehetosege van megnezni (ellentetben a mozival ami szervezest igenyel sokaknak)
    Szoval aki kedden megnezes nelkul GoT forumot nyit meg, es azt varja hogy nem lesz spoiler az magara vessen.

Teljesen foloslegesnek tartom hogy MINDEN komment spoiler tagban legyen, mert a mostani tema ehhez vezetne. Jelen helyzetben nincs semmi olyen megbeszelni valo ami ne lenne spolieres:)
  • molnibalage83
    Most akkor a magyar szinkronos rész a mérce vagy a hétfő esti angol adás? Mert akkor elnézést a törlésért.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 15:58:59
  • Sequoyah
    Idezem:

"ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről."

Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.05.14. 15:56:24
  • Kingtiger15
    Akkor maradjunk annyiban, hogy háborúzó, hatalomvágytól eltelt őrülteket csak hasonszőrűek tudnak megállítani.
    Utoljára szerkesztette: Kingtiger15, 2019.05.14. 15:56:45
  • molnibalage83
    Sequoyah
    Akkor kérlek gépeld be újra, de immáron spoiler taggal és válaszoljon rá mindenki úgy.
    Nem igaz, hogy ennyire nehéz megnyomni egy gombot gépelés előtt...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 15:55:37
  • Kingtiger15
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Tehát aki gyerekek ezreit égeti el, az csak kibaszott dühös, de amúgy agyilag rendben van. Ne már.:)
  • lonvard
    "ezt most a 8. évadban csinálták belőle, a Targaryen vérrel magyarázva, az őrületre való hajlamát pedig különböző események triggerelték"

Szerintem például nem őrült meg. Őrült az a Ramsay Bolton volt. Ennek a nőnek egy olyan momentuma nem volt idáig, ami arra mutatna, hogy kezd megőrülni. Megrendült a veszteségektől, kibaszott dühös volt a szövetségeseire, kibaszott dühös volt Cerseire, és közben kezdett kicsúszni alóla a trón. A csata közben szimplán bosszút akart, és amikor megnyerte a csatát, akkor a sárkányon üldögélve sokáig kivárt, szerintem latolgatta, hogy ennyi elég, vagy menjen tovább, és végül úgy döntött, hogy pusztuljatok Cerseivel együtt, most mindenkinek megmutatom mire vagyok képes, aztán utána majd másként tárgyaltok velem

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 15:02:56
  • Sequoyah
    Te nem nezted a sorozatot. Mindvegig az volt a modszere, hogy aki nem hodolt be neki, azt kivegezte. Eddig probaltuk racionalizalni ezt mondvan a cel szentesiti az eszkozt... De mint most kiderult, ez mindvegig csak urugy volt, mindvegig a hatalomvagy egett csak benne... Talan ezt maganak sem vallotta be persze...
  • Sequoyah
    Nem, elvileg ahogy Varys is mondta, ez 50-50. Persze korabbi Targaryen-ekrol nem igazan beszelnek a sorozatban, a koyvekben talan tobb minden van.
  • Kingtiger15
    Régi szép idők. A sorozat legjobban eltalált főgenyája, a casting telitalálat, a srác jól adja elő, minden porcikájában utálható, hozzá képest Ramsay csak erőltetett utánnyomás.
  • gombabácsi
    akkor lehet hogy keverem valamivel és nem is a könyvben olvastam.
    valami olyan dereng hogy az őrült király csinálta a gyereket tywin feleségének, akin valami fogamzásgátló szert alkalmaztak, ezért halt bele a szülésbe és ezért lett törpe tyrion.
  • Shiwo
    a GoT világában fixnek semmit nem mondanák :D de tény, hogy a könyvben még nem volt arra utalás, hogy Targaryen lenne..

pedig mekkora csavar / poén lenne így a végére.. Dany süvöltene mint a sakál, hogy Dracarys, Drogon beterítené Jon-t és Tyrion-t, s mindketten ott állnának sértetlenül.. Jon meg örülhetne, hogy van egy idősebb rokon, aki uralkodhat helyette.. (bár ha igaz is lenne a teória, vele ellentétben Tyrion akkor is csak fattyú..)
  • molnibalage83
  • Kingtiger15
    Nem tudom szó szerint idézni Tywint, hogy egy igazi király nem hajtogatja állandóan, hogy ő a király, de ezek szerint így is lehet uralkodni ebben a világban és nekem ez a szimpatikus verzió.
  • AnuluWork #18147
    Ember a Holdon? Hogy mik vannak?! :D
  • AnuluWork #18146
    Dany viszont Targy, akik alapból eredendően, igazi gonosz pöcsök és picsák, akik már gyerekkorukban is nagyravágyó, beképzelt és kegyetlen népség. Nem is tudom, hogy volt-e köztük olyan karakter, mint Jon?
  • cylonflatus
    Ezekkel a címek sorolásával mi a baj? Egyébként nekem is fárasztó végighallgatni és megértem az ellenérzésedet, de egészen más, ha pl én kezdeném el sorolni. Hogy lehetne uralkodó, királynő ha még maga sem hinné el magáról, ill ha nem úgy viselkedne? Egy pillanatig sem mutathat sem gyengeséget, sem határozatlanságot. De ami a lényeg: a címei a legfontosabbak, azok jogosítják fel, ill az validálja pl az ítéletet amit kimondott Varysra. Azt nem azért sorolja, vagy soroltatja el, mert szereti hallgatni...
  • cylonflatus
    Mondom, nekem ezeket árnyalja a könyv, a fölsorolt helyzetek teljesen máshogy festenek, de szerintem a könyvtől eltekintve is egy kicsit eltúlzod. "Szexrabszolga", ez jó :)
  • Kingtiger15
    Egy sorozatot nézünk, de mindenkinél más a küszöb, hogy mikortól számít valaki hülye picsának/faszkalapnak. Nálam pl. ez a fennhéjázó címsorolás is egyfajta hisztinek minősül, ezek a jelenetek nekem rendkívül irritálóak voltak, kb. itt kezdtem el kívánni a bukását.
    És nem azért, mert Clarke valóban nem szimpatikus, akárki játszotta volna a karaktert, ugyanez lenne a helyzet.
  • cylonflatus
    Tyrion Lannister, ez fix. A könyvben nincs ilyen, de még egy halvány utalás se, hogy Targaryen volna. Ez a "Tyrion a titkos Targaryen" egy rajongói elmélet volt, ami egy időben nagyon népszerű volt és sokat beszéltek róla külföldi fórumokon, szerintem onnan lehet neked is ismerős.
  • molnibalage83
    Nem volt ilyen? Amikor éhhalál szélén pusztában barangolt és a nem befogadó várost fenyegette?
    Amikor szexrabszolga volt és osztotta az észt öccsének?
    Amikor ostoba módon őrizetlenül hagyta sárkányait és magában kikelve vonyított, hogy hol vannak a sárkányai?
    Amikor a Dothraki skacoknak is tolta a nagy arcot?
    Vagy amikor mantrázza a "hódolj be nekem részt"?

Nagy hirtelen ennyi fejből.
  • cylonflatus
    Szerintem már rég megvan vele. Szerk.: ok, most esett le, hogy a prequelre gondoltál. Egyetértünk.
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2019.05.14. 14:08:53
  • Pluskast
    Na ja remélem abból lesz majd valami, és remélem azt végre George Martin írhatja meg, nem pedig ez a két debil.
  • cylonflatus
    Hogy micsoda? Egy ember, akit megrontott a hatalom és elhatalmasodott rajta a paranoia. A hatalom a legjobb, legnemesebb ember személyiségére is torzítóan hat, nem beszélve az abszolút hatalomról. Erről nyugodtan megkérdezhetsz egy pszichiátert, vagy nézz utána a témának. Nem beszélve a paranoiáról. Ha úgy nézzük beteg. Elhiszem, hogy nem szimpatikus, (ami lett belőle az nekem sem az), ezért könnyebben, gyorsabban ítéli meg az ember, de próbáljátok meg kicsit objektívebbe nézni. A "mindig egy hülye picsa volt", mindig is ilyen hisztérikus, etc volt, ezek egyszerűen nem igazak. Vagy mi nem nézünk egy sorozatot, vagy a könyv miatt látom jobban a személyiségét, de talán benne van az is, hogy Emilia Clarke-kal szemben is már eleve unszimpátiával gondol sok ember, nem tudom mi az oka, de nem is fontos. Az viszont tény, hogy ez az összehasonlítás Cerseijel, meg a mindig ilyen volt megállapítás nem áll meg. Ezt, amit most látunk tőle, ezt most a 8. évadban csinálták belőle, a Targaryen vérrel magyarázva, az őrületre való hajlamát pedig különböző események triggerelték, mint pl szerettei elvesztése, árulások, sárkány(ok) elvesztése, szerelmi csalódás, etc. Akit most látunk ez egy teljesen más ember mint aki volt. Kifordult önmagából, megrontotta a hatalom, és elhatalmasodott rajta a paranoia. Nem kell se hisztis picsának, se gonosznak, se semmilyennek lenni ahhoz, hogy valaki ilyen legyen, csak a megfelelő körülmények, meg egy kis hajlam az őrületre, egy veleszületett genetikai defektus. Inkább az a csoda, hogy ez nem következett be hamarabb...
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2019.05.14. 14:07:03
  • Kingtiger15
    Nem figyeltem eléggé, Davos tudja, kicsoda Havas valójában?
  • cylonflatus
    Viszont jönnek majd prequel sorozatok. Nem kell külön topicot nyitni, szerintem itt lehetne folytatni majd az előzmények kibeszélését.
  • benőmenő
    S8E5 spoileres fanart. Plusz nem árt, ha valaki ismeri a Berserk Golden Age arcját:
  • Pluskast
    Na ja. Bár sajna utána a topik is elveszti az értelmét :( Nincs több rész.
  • Kingtiger15
    Nehogy valaki el kezdje sorolni a címeit...
  • molnibalage83
    Nézzük a jó oldalát. Jövő héten kedden mondjuk 20:00 után soha többet nem kell spoiler tagot használni.

Utána nem látom értelmét. Kevés az esélye, hogy egy GoT szűz idetévedjen és olvassa és elrontsa a szórakozását..
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 12:58:26
  • gombabácsi
    a könyvben ha jól emlékszem tyrion is targarien :D
  • molnibalage83
    Az aki már az első évadban a hasonlóan kattant tesójával üvöltve közölte, hogy ő a királynő, kuss legyen. Amikor lényegében egy felsőbb osztályú szexrabszolga volt. Pont olyan kettyós, mint sok más Targy.
  • argo001
    ...és akkor Daenerys micsoda? :)