19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• trident

Valahogy így nézne ki Margery és Missandei, ha értelmes pénzügyi keretek között ki lehetett volna ezt hoznom.
  • MaRee
    Bűzösről nem is beszélve.
  • Zenszkij
  • ProGabe #7419
    Valahogy ÍGY nézne ki Tyrion, ha 100%-ban követné a sorozat a könyvet, pontosabban ha értelmes pénzügyi keretek között ki lehetett volna ezt hozni.
  • trident
    Most egy kicsit Kisujjt játszom: nem elhanyagolható kérdések, de a fő hangsúly a sorozatban a karakterek.:)

Jön a tél, előbújtak a mások, a háromszemű varjú északra csábítja Brant, megjelent Mellisandre Rhllor hívásárára. A tűz és jég csatája megkezdődött.
    (osztom Master91 véleményét: fordult az élet kereke és az elveszettnek hitt dolgok megkerültek)

Engem nagyon érdekel, hogy bukott el Valyria, aludtak-e a régi istenek... De... A tűz és jég csatáját a megismert szereplők fogják vívni és ilyen formában annyira már nem is fontos, hogy Dany származása miatt tűzálló-e vagy sem...:)

Én személy szerint csámcsogva nézem a sorozatot, a könyv nagyon lekötött. Kíváncsi vagyok Aryára, a mostani Kutya és Arya részeket nagyon élvezem.:D

Én elfogadtam, hogy a sorozat nem azonos a könyvvel. A 4. rész annyiban volt disszonáns, hogy első blikkre furcsa volt Bran szál eltérése. A záró jeleneten sokat nem gondolkodtam, úgy érzem pettingnek dobták be.
  • Master91
    És ha a mágia tűnt el, úgy gyengültek a sárkányok is ?

Idővel halva születtek meg, meg egyre kisebb korukba haltak el, a legutolsó sárkányok kutya/macska méretűen pusztultak el, később ki se keltek.

Néző pont kérdése :D

1 biztos. Egyensúlyba van a kettő. Ha van mágia, vannak sárkányok, vannak boszorkányságok. És ez fordítva is igaz.
    Tűz és jég.
  • Belkar
    Szerintem Bran képességének, Melisandre hókuszpókuszainak meg a másoknak semmi köze a sárkányok visszatéréséhez mivel ezek már mind akkor működtek amikor Dany még meg se kapta a tojásokat.

Az viszont lehetséges hogy a sárkányok visszatértével ezek mind felerősödnek asszem Myri Thoros mond valami ilyesmit hogy ő lepődött meg legjobban mikor sikerült visszahoznia Bericet a halálból.
  • genndy
    Nem. Amíg sok sárkány volt, erős volt a mágia az egész világban. Ahogy tűntek el, úgy gyengült. Minden mostani mágiás dolog akkor kezdődött, amikor megszületett a három sárkány.
  • Master91
    Vagy a mágia miatt vannak újra sárkányok? :P
  • genndy
    A sárkányok miatt van újra mágia. Nem véletlenül akarták Qartban is bebörtönözni őket, az illúziómester is azért volt olyan ügyes ott a varázslataival, stb.
  • trident
    Oké....

Molnibalage: "A Targaryen-ház egy valyriai eredetű nemesi család, Valyria Szabad Tartományából (Valyrian Freehold) települtek át Sárkánykő (Dragonstone) szigetére még a Valyriát elpusztító Végzet (Doom) és az azt követő gyilkolás és káosz előtt. A Westeros keleti partja mentén elhelyezkedő Sárkánykő szigete akkoriban a keleti kontinensen elnyúló Valyria legnyugatibb pontja volt. Évszázadokon keresztül e szigeten élt a Targaryen család, idővel elhagyva a valyriai isteneket, s átvéve az andalok által gyakorolt Hét hitét.

Évtizedekkel később Aegon Targaryen (a későbbi I. Aegon, a Sárkánykirály) a két lánytestvérével, három sárkánnyal és egy kisebb sereggel együtt elindult meghódítani Westeros kontinensét. A hét királyságból hat napokon belül elesett.

Azért, hogy "tisztán" tartsák a királyi vérüket, a Targaryen ház férfi tagjai gyakran vették feleségül a testvéreiket. I. Aegon mindkét nővérét feleségül vette, s mindkettő gyerekeket szült neki. Valószínűleg a vérfertőző szokásaik miatt a Targaryen ház tagai hajlamosak voltak az őrületre. II. Jaehaerys király azt mondta, hogy az őrület és a nagyság egyazon érme két oldala, s valahányszor egy Targaryen születik, az istenek feldobják ezt az érmét, a világ pedig visszatartott lélegzettel figyeli, melyik oldalára esik.

A Targaryen család ismertetőjegyének az indigó, orgona- vagy ibolyaszínű szem és az ezüstös-arany vagy pedig platinafehér hajszín számított. Egyesek szerint minden egyes Targaryen emberfeletti szépséggel rendelkezett.

Westeroson az éveket Aegon partraszállásától mérik (Aegon's Landing - AL)."

A mágiáról: igen, szinte teljesen eltűnt... Azonban ha visszagondolsz, a sorozatban megjelenik egy maegi (Mirri Maz Duur - ő "hozta vissza Drogot és átkozta el Danyt), vannak wargok (és nyilvánvalóan Bran több is lehet ennél), Jojen Reed a látomásaival, tűzpapnő (R'hllor követője), Myri Thoros (akinek hirtelen adatott a képessége), ott voltak a boszorkánymesterek, megszülettek a sárkányok.
    (Plusz a falat is mágiával kellett építsék)

A boszorkánymesterek környéki részeknél volt valahol, ahol elmondták a sorozatban, hogy a mágia kezd visszatérni.

Egy dolgot nem tudok: a mások, Rhllor, Bran képességének "újjáéledése"
    a sárkányok megszületésének következménye vagy fordítva.
  • genndy
    Akkor sempronius18-nál az igazság, tényleg elküldte Bolton a gyerekekért egy vagy két résszel ezelőtt.
  • stargatelost
    Ez a hülye Locke karakter nincs a könyvekben, így ez a szál sem.
  • Rockynhooo
    Ez egy spekulálás volt részemről. Nem azt várom, hogy valaki spoilerezzen, ha valamin elgondolkodnék. Hanem azt, hogy a sorozat nézőivel megbeszéljük, ki hogy gondolja. Esetleg valaki jelezze, hogy nem figyeltem eléggé, mert ez már kiderült ekkor meg ekkor. Bár tudom ilyesmit nehéz véghez vinni ebben a topikban.
  • Rockynhooo
    Köszi. Megnéznék egy párbajt közte és Snow közt :D
  • sempronius18
    Na ez pont az a téma amit nem tudsz elspoilerezni.
  • genndy
    Úgyis kiderül ha van, nem? Ha meg elspoilerezzük akkor meg az a baj.
    (nekem jó, baromira nem emlékszem már a könyvben erre a részre)
  • Master91
    Roose Bolton küldte őt (nyúzós apja), hogy keresse meg Brant és Rickont, mert tuti erősen esélyes hogy északra mehettek, és Jon rejtegeti őket.
  • sempronius18
    A 2. részbe Roose Bolton elküldte, hogy vadássza le a Stark gyerekeket, akik szerintük Jonhoz menekülnek majd, ezért épül be a feketékhez, hogyha meglesznek Branék leölje őket.
  • Rockynhooo
    Én arra vagyok kíváncsi, hogy az ürge aki levágta Jaime kezét és most felvette a feketét... hogy ő valami egyéb céllal ment az Éjjeli őrségbe, és van vmi terve Johnnal kapcsolatban, vagy igaz amit mondott?!
  • Molnibalage
    Sajnos nincs végtelen időm, hegyekben állnak a könyvek, filmek és miden más, amit néznék és olvasnék. Dolgozni és élni is kell valamikor. Ha kirúgnak, akkor lesz sok időm... :)
  • Master91
    Valyria:

Aegon landingolása előtt 1 századdal jött el a "végzet" (vulkánok ki törtek, és földrengések voltak, meg nyílt a föld és elnyelt városokat, hegyek nyelődtek el stb stb )

Ismerték a mágiát, meg ők voltak a legfejlettebbek. Voltak fasza bányáik is, ahol sárkánynak egy rokon faja élt jó mélyen ( csak nem volt szárnyuk )

ŐŐ így fejből így ennyi jutott eszembe.

Senki sem mer újra Valyriába menni, mert félnek, köd meg füst van a tengerpartokon, hajósok is messziről elkerülik.
  • sempronius18
    Valyriát városát elpusztította egy vulkán a többit meg valami lázadás, de még ez se teljesen tisztázott.
  • Master91
    *Dany
  • Micsu
    ha ennyire érdekel miért nem látsz neki a könyvnek, sztem biztos jól szórakoznál
  • sempronius18
    Tudja a halál...

Vetéléskor szokott példa lenni arra még hogy sárkány formájú halott gyereket szülnek. Dany meg Drogo gyereke is olyan volt.
    Lehet a végén tényleg az lesz, hogy a sárkányoktól származnak valamilyen úton módon, de az valami nagyon gagyi fantasy húzás lenne.
  • Molnibalage
    Valyria hogyhogy nem szerepel a sorozatban? A sárkányok kimúlásával a mágia, ha jól értem majdnem kihalt. Ezzel eltűnt a hatalmuk és jelentéktelenek lettek? Valyria-ról az acéljukon kívül nem rémlik semmi a sorozatból.
  • Molnibalage
    A sárkány szelídítésre vajh hogyan jöttek rá? :)
  • trident
    Ugye Tywin szövetséget is akar kötni, ezt elmondta.

Hivatalosan nem ők ölték meg... Tywin is ezzel takarózott...

Huh, a pontos részletekre nem emlékszem... De igen, tilos a rabszolgatartás a hét királyságon belül.

#7370 : nem emlékszem kristálytisztán, de mintha a Targaryan ház Valyriából származna, ahol a mágia masszívan jelen volt. Szerintem tűzálló, volt egy jelenet, amiben a forró vízbe megy és ott sincs semmi baja, úgy emlékszem valamikor el is mondja, hogy érezte, tudta, hogy Ő hordja a targ ház örökségét.
    A tojások? Ha elfogadod azt, hogy Deny "különleges", mágikus örökséget hordoz, akkor az is elfogadható, hogy az ő személye kellett, hogy a forró lángok közt a tojások kikeljenek.
  • Kongy
    De amúgy ez is milyen szitu már: Megölték a testvérével közös gyerekét, a gyanúsított pedig a harmadik tesó... :D
  • Kongy
    Neki csak az az egy bűne van, hogy a tesójába szerelmes... meg még sok más... :D De most valóban nagyon szimpatikusan, jó tesó módjára viselkedett.
  • JaSoN HuNTeR #7391

Nem tudok kiigazodni ezen a szereplőn. Ez most agyilag beteg vagy nem? Szereti a saját lány testvérével lefeküdni de közbe pedig pozitívan viselkedik egy csomó szituációban.

Ez a sorozat mindig megtud lepni, sose tudom kiszámítani hogy mi fog benne történni. 11/10 !!!
  • sempronius18
    Az egyike a 7. legnagyobb családnak az még nagyobb sértés lett volna, ha nem hívják meg őket. Ráadásul Joffrey huga el van jegyezve egy Martellal

Ám nézd a Tudorok is ki írtották a Yorkokat kivéve az egyik York hercegnőt akit elvettek Tudor Henrik feleségül. A középkor ilyen volt a valóságban is.

Ja a Targok azért sárkényvérűek, mert ők voltak, akik meg tudták szelídíteni egyedüliként a sárkányokat Valyria bukása után és nem tűzállóak alapfokon.
  • Molnibalage
    A hét királyságban mindig is tiltott volt a rabszolgatartás?

Azt miért van, hogy a királyi eskövőre meghívták azt a családot, akinek a húgát kivégezték...? Normálisak ezek...?
  • Stockbauer33 #7388
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152104826456342&set=pcb.10152104841291342&type=1&theater
  • Jim Morrison
    én ezt olvastam el, mert nekem is csak egy "ok" jelenet volt :)
  • Kongy
    Hát elvileg a befejezés. Én nem olvastam a könyvet, tehát konkrétumokat nem tudok.
  • Myselor
    amúgy mi volt most újdonság a könyvhez képest nem értem:)
  • Evoluti0N
    Nem leprásak vagyunk, hanem mumusok.
  • picket
    Valószínűleg lemaradtál róla, ennyi maradt belőle #6822 #6825
    Nem csodálkoznék, ha MaRee ujja alatt égne a törlés gomb napi szinten