19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#7462 Őszintén szólva én is azt gondolom, hogy nem az éjkirályt láttuk.
Gyenge hipotézisem a könyves topikban.:) -
Belkar #7461 Ezen a térképen jól látszik hogy hol van mindig hó (Land of Always Winter) attól délre és keletre ugyanúgy van nyár még rövidebb ideig is.
Nem véletlen hogy a Kísértet járta Erdőt (The Haunted Forest) folyamatosan vágnia kell az őrségnek mert teljesen ránő a falra.
Hogy miért nem olvad el a fal a több éves nyarak alatt az jó kérdés de erre is ugyanaz a válasz mint arra miért nem mennek át a vízen a mások: varázslat. -
#7460 Ezt nem tudjuk, de simán lehet hogy irtóznak a sós víztől (mint a dothrakiak). Meg az nehezebben is fagy meg (mondjuk a Másoknak az talán mindegy).
Kell hogy legyen oka, hogy még nem csináltak ilyet, különben már elözönlötték volna délt. Mondjuk ez még a könyvből sem derült ki. -
#7459 Nem, hajón át lehet jönni, vadak időnként megpróbálják, ezért is van a két szélen a tengerparton is egy-egy vár.
Viszont ugye hóban-szélben-fagyban hajót építeni nehéz, tudásuk nincs hozzá, kikötő/dokk nincs a Falon túl, úgyhogy egy-két csónakkal tudnak próbálkozni, de nagy hajóval semmiképp. -
MaRee #7458 Mondjuk az érdekes, hogy a Mások mindent megfagyasztanak akkor simán kisétálhatnának a tengerre is és megkerülhetnék a falat :D -
#7457 ..az is lehet hogy falon túl végig hajozásra alkalmatlan sziklás terep a tengerpart, így onnan és oda nem indulhatnak hajóhadak, lásd anglia mondjuk -
#7456 Elsősorban a Mások ellen készült, azok meg nem jönnek át vízen, nem építenek hajókat (legalábbis amikor építették ezt gondolták, ha mégis akkor nyilván hosszabbat építenek). Meg gondolom azért építették ennyire északra, hogy itt már mindig 0°C körül van a hőmérséklet vagy alatta. Mágia is óvja, de egyébként valamennyire olvad ha süti a nap, ezért is kell az Őrség hogy karbantartsa amennyire tudja.
Egy kitalált világban meg nem nagyon kell számonkérni hogy hogyan nőhet fa. Ott van olyan fajta ami alkalmazkodott. -
#7455 Nekem az nem jön le, hogy mi értelme a falnak? Vízen simán megkerülhető... Fa meg van bőven északon hajóhoz...
Mondjuk már eleve azt nem értem, hogy ha mindig tél van a faltól északra, akkor hogyan nő fa...? A valóságban a tundra fenyőereinek is szüksége van a rövid télre. Folyamatos télben tudtommal semmilyen fa vagy fűféle nem életképes. Ha meg van rövöd nyár odafent, akkor a Fal miért nem olvad el, amikor jégből van? Vagy a mágia óvja meg? -
#7454 és még az se biztos, hogy az éjkirály az az éjkirály,akiről a legendák szólnak.. lehet valami "utódja" -
#7453 hát amikor havas elpusztította tűzzela "zombit", nekem úgy jött le hogy inkább valamiféle démon vagy szellemiség szállja meg és változtatja át, kicsit a baba átváltoztatása is ezt a képet erősíti bennem...
más
talán az egész világ térképe még nem szerepelt itt
-
#7452 Eddig annyit láttunk, hogy kell az adott hely (jégoltár) és egy adott lény. De lehet, hogy kell a felajánlás is. Lehet, hogy a mások is öregszenek, lásd első évad első részét...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
sempronius18 #7451 Jah igen. -
Belkar #7450 Nyilván csak a vezetőjük (Éjkirály?) tudja átváltoztatni mássá az élő emberek hiszen ha nem így lenne akkor minek vitte volna el hozzá a babát az a más? Ott helyben is átváltoztathatta volna...
@Eagle16: Hát én úgy emlékszem a könyvben is elég mozgalmas Bran szála. A legtöbb fejezete nem csak arról szól hogy mennek az a néhány ami meg igen azokban nagyon lényeges történelmi információk derülnek ki mesélés formájában. Ezt simán meg lehetne oldani flashbackként és senki nem unatkozna. Ezért gondolom hogy inkább a pénzhiány ezeknek a változtatásoknak az oka semmint az hogy fel kell pörgetni a történetet... -
ddany7 #7449 de a felnőttből akkor lesz zombi, ha meghal nem?! a csecsemő is úgy változott át, hogy nem halt meg. -
sempronius18 #7448 Csak a csecsemőknél működik. A felnőttekből zombik lesznek. -
ddany7 #7447 és akkor ennyi erővel, ha bárkit megérintenek, az át fog változni? Akkor kicsit érdekes lesz ellenük harcolni. (Vagy csak csecsemők ellen működik..?!) -
sempronius18 #7446 Igen a baból Más lesz nem zombi. A könyvben is vannak elbeszélések ahol találgatják az öregek, hogy a Mások a feláldozott csecsemőkből születnek. Most ezt a sorozat biztossá tette azért akadt ki a sok könyves. -
ddany7 #7445 de amúgy most a végéről is pl.
Az mi akar lenni, hogy megérinti a gyereket, és átváltozik? Akkor ő egy másik faj lesz? Mert ugye az nem lehet olyan White Walker, mint az eddig látottak, akik meghalnak, és feltámadnak, mert a kisgyerek nem volt halott...
Persze, valahogy fent kell tartani a figyelmet, meg foglalkozni kell a szálakkal, mert az igaz, hogy a 3ik könyvben nagyon untam Bran részeit, de azért ez elég érdekes, és kiábrándító megoldás. -
#7444 Az elsőre nem nagyon emlékszem, de szerintem az sincs a könyvben.
Miért kellett? Hogy mozgalmasabb legyen a cselekmény, legyen mit mutatni Bran-ékről, ne csak azt, hogy mindig csak mennek és mennek és mennek...
A sorozatban nem nagyon lehetnek üresjáratok, ki kell tölteni azt az egy órát tartalmasan. Értelemszerűen nem lehet ilyen hosszú könyveket egy az egyben adaptálni még egy sorozatba sem.
Én elfogadom a változtatásokat, jó nézni a sorozatot, de még jobb volt olvasni a könyveket. Azokat a részeket viszont még hanyagolhatnák egy ideig, amik még az utolsó könnyben sem voltak benne, azokat először olvasni szeretném. Gondolok itt a legutóbbi rész végére például. Nem kéne bizonyos szálakon ennyire előrehaladni, bár tudom hogy fent kell tartani az érdeklődést azok számára is, akik csak a sorozatot nézik. -
ddany7 #7443 Akkor jó, közben sikerült leírnom mégegyszer :) De van egy másik kérdés is, arra is jöhet a válasz. Köszi :) -
ddany7 #7442 Sorozat és könyves eltérések, az olvassa aki már legalább a DWD-t elkezdte, én az 1/3-nál járok, odáig lehet spoiler:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Bran szálában ugye nincs is ilyen Crasteres kitérő?! Én nem emlékszem...
Ráadásul a falra se jön Jaime "sebésze"?
Ezeket miért kellett?! -
#7441 Nem volt ilyesmi a könyvben. -
ddany7 #7440 De e a könyvben így van? Már nem emlékszem. Spoilerben válaszoljatok már légyszi. -
El Gigante #7439 http://chatwithhodor.com/ -
El Gigante #7438 -
#7437 LOL Cersei hogy bealt a kepbe Tommen es Margaery koze. -
#7436 -
#7435 Nemár, elmegy az étvágyam is. :D -
#7434 azért nem mindegy, hogy úgy kell vele együtt dolgozni évekig az íróknak, hogy "jól van fiúk, meg vagyok elégedve a munkátokkal, csak így tovább" vagy "lóf.. a ... -be, mit műveltek az ötletemből, segítek, mert muszáj, köt a szerződés, de csak úgy, mintha a fogamat húznák"
szvsz kikérik a véleményét, koncepciórajzokkal egyeztetnek és megfogadják, ha valami nem tetszik neki
-
#7433 Egyrészről GRRM-t kimondottan az írói fázisnál vonják be, az hogy a koncepciókat, maszkokat, stb hogyan oldják meg ő is utólag látja. De ott sincs végig ott az írói procedúránál se, kivéve azt az egy-egy epizódot, ami kimondottan az övé szezononként.
Másrészről és a lényeg, hogy GRRM-nek nincs semmiféle vétójoga a sorozat felett, csak amolyan tanácsadó. -
#7432 van beleszólása, de nyilatkozta már, hogy ő korábban is dolgozott a filmiparban, ezért tudja, hogy milyen sz*r érzés rugalmatlan íróval együtt dolgozni, szóval kerüli ezt az utat.
ezért szerintem nem vétózna meg semmi olyasmit, ami nem teljesen ellentétes a jövőbeli terveivel. -
MaRee #7431 Hát mivel az ő agyszüleményéből megy az egész, gondolom van némi beleszólássa :D -
#7430 Ilyen kemény vétójoga van? -
#7429 Sztem Martin pontosan tudja, hogy kell nekik kinézniük, és azert olyanok amilyenek. Ha nem tetszett volna neki és távolt állt volna attól amilyennek ő képzelte őket akkor nem engedélyezte volna. -
Belkar #7428 Igen a wightokat jól megcsinálták de a másoknak ez a leselejtezett múmia kinézet páncél helyett ágyékkötőben... meg a vezetőjük a fagyott Darth Maul... -
#7427 Nem tom mi a bonyi benne. Dúl bennük a mágia, nem természetes teremtmények már (csak részben), így pucéron sem zavarja őket a hideg, mintahogy Dany sem sül ripiropogósra meg egy máglyában. -
G_ArchAngel #7426 A white walkers/others kaszt nincs rongyokba oltozve, azok a feltámasztottak, a wights-ok. A ww-eken agyekkoto vagy szoknya van. -
Belkar #7425 Ha már itt tartunk akkor a másoknak meg valahogy így kellene kinézniük:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Vagy legalább áttetsző jégpáncélba lennének ne rongyokban félmesztelenül... -
Austin Bailey #7424 na megnéztem a mostani részt és szerintem ez nagyon szar volt. Túlságosan polarizálódnak a szereplők egyértelműen jókra, meg egyértelműen rosszakra. (Jamie Lannister kifejezetten nyálasra sikerült) Ezen kívül csupa olyan szál volt a történetben, amit utálok. (Daeneris, Havas John, emberevők stb) És nekem még a Mások illúzióját is lerombolta azzal, hogy fizikai teremtményeket csinált belőlük. Én eddig azt hittem, hogy ők valamilyen ködlények. -
#7423 :D:DD