19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• lonvard
    Szerintem se nem őrült, se nem gonosz. Ezek túlzások. Aki gonosz, az nem egyszer gonosz, hanem az élete tele van aljas dolgokkal. Aki őrült, az meg nem így őrül meg, hanem folyamatosan épül le, mire elkezd tömeggyilkolni. Szerintem itt a bosszú, a düh, az erődemonstráció egyfajta elegyéről van szó. Kiadta magából, ami benne volt, ahogy Katinka szokta mondani 400 vegyes után. :) Természetesen Hágában ezért életfogytot kapna, de akik Hágában életfogytosok, nem feltétlenül gonosz emberek. Csak volt az életükben minimum egy nagyon szar döntés, ami az is lehet a saját értelmezésük szerint helyes volt.
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 23:53:25
  • Sequoyah
    Havast is kinyirja szerintem most mar. Sot, egyaltalan nem lehetett benne biztos hogy nem egette fol ot is a varosban...

Nem ez az elso eset hogy valaki ugy gondolja hogy ha a masik nem szereti ot, akkor inkabb haljon meg... feltekenysegbol... De kevesen csinaljak ezt egy egesz neppel...
  • M2 #18331
    Normális reakció az lett volna, ha örül a hírnek és visszalép Jon javára, megígérve, hogy minden erővel támogatni fogja uralkodása alatt. Ha nem egy bekattant, küldetéstudatos, nárcisztikus személy.
  • Kingtiger15
    És ha képtelen megölni Havast, mert szereti, akkor megöli a népet, hogy azok ne szerethessék Havast.
    Ugye, hogy mégis csak a szeretet a motivációja? :D
  • M2 #18329
    Bocsánat! Nem írtam, hogy a való világra értve. GoT az teljesen más.
  • M2 #18328
    Meg Darth Vader egy zseniális elme fokozatoson felépített alkotása volt, itt meg magától alakult ki. Nekem ez jobban is tetszik.
  • Kingtiger15
    Ebben a történetben egy ilyenre emlékszem, az öreg Aemon mesterre, azért elég kemény árat fizetett, hogy élni hagyják.
  • Sequoyah
    Elvileg szeretik egymast, szoval ennek boven elegendonek kellett volna lennie. Foleg hogy ismeri Jont mar annyira hogy tudja, valoban nem az az uralkodni vagyo fajta, hanem orommel beall moge.
    Inkabb a nep ketelkedesetol fel, hogy majd Jont jobban fogjak szeretni, meg ha nem is o a defacto uralkodo. De ez meg az o hulyesege hogy azt hiszi a nep szeretete majd alanyi jogon jar neki, es ha a nep nem szereti akkor az a nep hibaja es halniuk kell. Lett volna ra eselye hogy megnyugtassa a ketkedoket, es megszerettesse magat, de persze azert meg kellett volna dolgoznia...
  • Sequoyah
    Gyakorlatilag egy Darth Vader fejlodestortenetet lattunk viszont kozepkori kornyezetben, kiveve hogy ott elore tudtuk mi lesz a vege...

Ketlem hogy ezen a fejlodesiven lenne ertelme meg egyet csavarni, szoval vagy az lesz amire mar utaltak tobbszor is a sorozatban, vagyis hogy hamun fog uralkodni, vagy Jon keresztulszurja... (vagy egymast nyirjak ki). De Danerys szemelyisege mar ez marad...
  • M2 #18324
    Azért ez rokonok, egy oldalon állók közt nem annyira ritka megoldás. Sok trónörökös mondott már le, ilyenkor azért el szokás fogadni a dolgot és hagyni élni a maga kis visszavonult életét.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.05.14. 23:38:26
  • Kingtiger15
    Ebben a világban, meg a mi történelmünkben is, szerintem nem díjazták különösebben az ilyen jellegű őszinte vallomásokat.
    -Figyu, csak mert jófej vagyok, elárulom neked, hogy én lennék a jogos trónörökös, de nem érdekel, mert fujj.
    -Kösz, hogy szóltál. Becsszó nem érdekel? Rendben, lépjünk tovább.
    Ehelyett valószínűleg hirtelen elhalálozik a jelölt, meg mindenki, aki tudott róla. Havas most már sejtheti, micsoda bajban vannak a szerettei.
  • M2 #18322
    Kíváncsi leszek a következő részre, de itt az volt inkább előkészítve jópár rész óta, hogy Daenerys már nem uralkodni akar, hanem eltörölni. Egy egész kort, egy egész népet.
    Kérdés, hogy mekkora részt tart eltörlésre érettnek. Ennyi elég volt, vagy megindul északra is? Lehet még vele értelmesen beszélni, vagy már csak egy célra fókuszál?

Tyrionnak van egy komoly védelme, Bronn. Megvédi egy kivégzéstől?
  • Sequoyah
    Ezt ki irta nemreg itt a forumban?

Csak...haragonzás utáni mészárlás. Az ami probléma
  • M2 #18320
    Ezek közül hány olyan volt, amit a város főpolgármester-jelöltje végzett, hogy így szerezze meg a címet? Be lehet helyezni mindenféle történelmi helyzetbe, de mindenhogy az jön ki, hogy az őrültség tetőfoka.

Truman saját kezűleg végigszórja japánt atommal, hátha ezzel ő lesz az új japán császár.
  • DantesHUN
    Te valami elfuserált széplélek vagy...csak a XX században, hány város lakosságát is bombázták, lövették mészárolták le?
  • Sequoyah
    Na azzon en is gondolkoztam hogy miert a nagy csata eloestejen kell ezzel foglalkozni. Hogy osszevesszenek, aztan emiatt masnap kikapjanak?

Ezzel csak arthat (es artott is) a helyzetnek. Boven eleg lett volna ezzel foglalkozni ha megvan a tron...
  • Gerin
    KI? Ki volt az a hülye aki az összes ballisztát a falakra helyezi, sorrendben?
    Hát, hogy gonosz legyek én is akkó, nem jobb lett volna szétszórni a városban és a palota tornyaiban?
    Akkor lett volna meglepetés a sárkánynak. Nem lehetett volna tudni honnan jön lövés és újratölteni is lett volna idő.

Erre meg az összes a bejárati kapura lett fölépítve... balf@szok
  • Sequoyah
    Viszonylag ritkan meszaroljak le a lakossagot csak hobbibol. Persze az is megtortent mar, de azok maig is a tortenelem legnagyobb remtettei kozott vannak szamontartva.

Es a fenti meszarlas is szinte mindig arrol szol hogy A nep lemeszarolja a B nepet hogy helyet csinaljon maganak. De itt csak egy nep volt, Danerys nem hozott magaval masik nepet...
    Azt meszarolta le akit felszabaditani jott...

Szoval ez majdnem precedens nelkuli.
  • Kingtiger15
    Csak Bran tudná megmondani, hogy miért kellett egyáltalán Havasnak megtudnia az igazságot akkor és ott. Amikor a trónért megy a harc, az ilyen titkok tudóinak élete komoly veszélyben van.
  • Sequoyah
    A papirforma az lenne ha Jon szurna ot keresztul... De a papirforma szo az nem sokat jelent a GoT-ban.
  • DantesHUN
    Igaz nincs ilyesmi. De háborúkban ártatlanokat mészárolnak le. Mindig. Világos ez? Nincs olyan eset, hogy nem.
  • s_andras
    Ez korrekt, és jó hogy leírtad, csak pont arra nem válaszoltál amit ott kifejezetten tőled kérdeztem, a hsz első mondata ;)
  • Sequoyah
    Nem letezik az az info ami legitimizalhatja 1 millio civil lemeszarlasat, es elhitetne hogy nem o most mar a sorozat foellensege.
    Szoval az a minimum hogy egy vereskezu zsarnok lett belole, amennyiben plusz info magyarazza a miertet. Ha nem lesz plusz info (gyanitom nem lesz), akkor egy vereskezu zsarnok aki hulye is es hagyja hogy az erzelmek iranyitsak...

A korabban "megismert" Danerys kepebe, aki a zsarnokok ellen, a nep erdekeben kuzd, egyik lehetseges alternativa sem fer bele.
  • gsanya21
  • DantesHUN
    Nagyon sokan tartják remek korszaknak amúgy Sztálin korszakát ma Oroszországban.
  • DantesHUN
    Na. Akkor végig nézve. Én azt mondom, nekem tetszett. Nagyon látványos, volt, most végre volt igazi dühöngő csata. Sok jó jelenet, halál.

Persze volt pár kreténség...

Mi van szuper Euronnal? Találtak ellene kriptonitot?

-Arya...komolyan hülye kis picsa. Izgultam érte. De én azért izgultam...hogy az ellentetje legyen a sorsa!
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Jobb lett volna ha meghal, jaj oda megyek az ostromlott városba, Cerseit megölni...osztán csodálkozik...

Ja meg a másik...Clegane tesók...fú, ez nagyon gáz jelenet volt.
    Átszúrja karddal? Bazdmeg, Mint amikor Aragorn harcol a Uruk Hai orkkal...már vártam hogy az lesz a vége...ez így szar volt.

-Aztán ,hogy az egyik részben tök könnyű lelőni egy sárkányt...most meg...miafasz? Jó, lépjünk ezen túl. De...akkor is. Ha az előző részben nem így valósítják meg a sárkány halálát, most nem fognám a fejem ,hogy ez de baromság.

A csata, és sok ártatlan halott. Mondtam már, és ezt tartom most is: igen borzalmas dolgok ezek, de ezen az csodálkozik aki még nem olvasott ostromokól. Most nézzünk valós történelmi példákat?
    Hogy is mondták a keresztesek?
    Öld meg mindet, isten majd kiválogatja az övéit!
    Háborúban, az ember, szörnyű állatias dolgokat tesz, oylan emberek akik egyébként nen is vérengző vadállatok, de háborúban azzá vállnak, ilyen a háború pszichológiája. Például a nők tömeges erőszakolása, civiliek mészárlása fosztogatás, ez nem példátlan, hanem együtt jár a háborúkkal.

Aztán , most nézhetjük azt is, mondjuk II.világháború, és terrorbombázások. Ezek szörnyű tettek voltak, a sok ártatlan nem tehetett az egészről, de...nem kellet volna a náciknak háborút indítani. Ha a vezetőiket érdekelte volna a németek sorsa, megadhatták volna magukat. De ez is általános jelenség, a hatalmon lévőket nem érdekli, az alattvalóik szenvedése a háborúban. Háború van szenvedjenek csak, a lényeg, hogy hatalmon maradhassak!
    Ez nem mentség semmire, csak...ez egy ilyen dolog.

Ami pár problémás:
    Hogy Dany a megadás után is tovább gyújtogat. Viszont! Azért lássuk be, olyan helyzetbe hozták a hülye balfasz tanácsadói ,hogy seregének fele,? hű tanácsadója, két sárkánya oda veszett. Az ellensége megerősödött, és megkérdőjeleződött a trónigénye. Nem maradt sok mozgástere. Kegyetlenül lecsapni, mindent egylapra feltéve. Csak...haragonzás utáni mészárlás. Az ami probléma

Naé s kiéli túl? Ha za lesz Arya újra listázik és most Danyt öli meg...az nagyon szar lenne. Jon? Megölik egymást? Tyrion?

• lonvard
    Ez így teljesen logikus, de valamiért nem ezt az utat választotta. Most az egyik magyarázat, hogy megkattant, a másik meg hogy van még ott infó, amit majd a következő részben fog indokként szolgáltatni.
  • Sequoyah
    Azok a skorpiok sosem voltak olyan jok, mindig is csak meglepetesbol talaltak el barmit is... Most oltari mazlijuk volt a talalattal, amire nem varhatnak hogy megismetlodjon...

Inkabb az a kerdes hogy korabban milyen megfontolasbol hajoztak es repkedtek a kiralyvar kozeleben barmifele felderites nelkul...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.05.14. 22:57:19
  • Sequoyah
    Na most erre irtam egy valaszt, de inkabb nem offolom szet a topicot, szoval ez a szovjet vonal inkabb haljon ki mielott belefulladunk a valos politikaba...
  • M2 #18304
    "Oda egy koncentráló agy kellett, hogy úgy támadjon, hogy ne kapjon be lövést."

Nem, oda a széria eddigi legdurvább plot armor-ja kellett, hogy a több száz Skorpióból csak kettő lövést adjanak le rá.
  • lonvard
    A magyarázat abban lehet, hogy ez egy odáig soha be nem vetett fegyver volt, és volt egy átfutási idő, hogy ez most pontosan mi is, és mekkorák a veszteségek. Itt azt kellett eldönteni, hogy feltétel nélkül kapituláljanak-e, miközben nem volt megtámadva még a fő szigetük gyalogság által. Volt még egy jó védelmi rendszerük, még hihették, hogy tárgyalhatnak a békéről jobb alkupozícióból. Ehhez képest kaptak erre 3 napot. Az semmi . Még Nagasaki után is csak 1 héttel kapituláltak, szóval még a két bomba együtt se volt elég ahhoz, hogy egyértelmű, gyors döntés szülessen. Valszeg Nagasakira mindenképpen le akarták még dobni a bombát, nem hihették, hogy 3 nap alatt történik valami. Szóval Truman az új Mad King! :)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.14. 22:52:56
  • Sequoyah
    Pontosan. Hivatalosan senki sem tud rola, aki pedig nemhivatalosan tud rola azelott tokeletesen nyilvanvalova tette, hogy o biztosan nem fog a tronra ulni.
    Szoval Danerysnek aztan nem volt felnivaloja... Paranoiaja persze volt, de racionalis oka ra az nem.

Szoval Jon hagyta volna elfoglalnia a tront, aztan ennyi. Hivatalos kihivoja nem volt. A Stark lanyok, es meg paran lehet nyavajognak, de fizikailag senki nem tudott tenni semmit. Mindenki kimerult, hadserege senkinek nincs, ennyi ev haboruja es tronviszaja utan mindenki a hata kozepere kivan egy ujabb haborut, raadasul itt a tel, szoval minden normalis ember arra keszul.
    Ellensegei meg ugye nincsennek, csak ketkedoi.

Szoval garantalt lett volna szamara legalabb par evnyi nyugi amig a tel tart, es ez boven eleg arra hogy bizonyitsa es megszerettesse magat. Foleg hogy Essoson is vannak jo kapcsolatai, es onnan importalhat kajat a nepnek:)
    Ha egyetlen dolgot tanulnia kellett volna Essoson, az az hogy az elfogadast ki kell erdemelnie, meg kell dolgoznia erte.
  • lonvard
    Nem mindenki előtt, hanem privátban dumáltak erről. Hogy hivatalosan mit tehetett volna, az más kérdés. Jó lenne tudni, hogy voltak-e itt még opciók.
  • lonvard
    Dehogynem, Oroszországban a lakosság többsége hiszi. :) Egyébként úgy is fel lehet fogni, hogy az a paranoiás őrült megnyert egy világháborút és 3 évtized alatt a szakadt cári Oroszországból csinált egy szuperhatalmat. Rengetegen haltak ebbe bele, igaz. Ahogy Királyvárban is. Daenerys az új Sztálin! :D
  • Kingtiger15
    Az rendben van, hogy nagyon összecsapták ezt a fordulatot. De azt milyen módszerrel állapítottad meg, hogy erre senki sem számíthatott az első évadoktól kezdve és mindenki csak utólag okoskodik?
  • Sequoyah
    Hat Sztalint is eleg sokan paranoias orultkent tartjak szamon, es senki sem hiszi hogy barmilyen szinten is jo lett volna az a korszak...:D
  • Sequoyah
    Jon olyan hatarozottan utasitotta el a tronigenyet amennyire csak tudta mindenki elott. Tobbszor is eleg vilagosan megbeszeltek ezt. Hivatalosan meg sosem volt tronigenye amirol le kellene hivatalosan mondania, jelen pillanatban meg tovabbra is az a helyzet hogy tudnak rola osszesen 7-en, illetve Varys nelkul mar csak 6-an. (Varys levelei csak a jovoben ernek celba, es nem is tud rola meg senki)
    Ha egy valamiben bizthatott az az hogy Jon a hata kozepere sem kivanyja a tront, foleg ha Danerys uralkodoi teljesitmenye el fogja erni legalabb az elegseges.

Egyetlen forgatokonyv volt ami eseten Jon beallit a tronigenyevel, az pedig most bekovetkezett.
  • lonvard
    MIndenkit behódoltat, és amiatt kénytelenek támogatni. Tehát nem Európai Unió van, hanem Szovjetunió. :D
  • s_andras
    Szálazzuk már szét, mivel kapcsolatban éreztél "okoskodó hangnem"-et? Nem én kutattam ki, egyszerűen megpróbáltam visszaadni röviden valamit, amit korábban olvastam, mert úgy láttam, hogy itt mindenki azt veszi alapul hogy "atom=megadás", holott ezzel szemben még a szent wikipédia is megemlíti a kétségek létezését!! Ami pedig óriási dolog.
    Jó ha megosztod ezzel kapcsolatban a tudásodat, de pl amit az U vs Pu kérdésről írtál, simán alátámasztja de semmiképp sem cáfolja hogy ez tényleg kísérlet volt. A többiről sem érzem hogy bárminek a cáfolata lenne, az utólagos kutatások következtetéseit nem csorbítja hogy "ja így persze könnyű". Arra tisztán emlékszem, ahogy a cikk érzékeltette, hogy a japánoknak azokban a napokban az égvilágon semmi különbséget nem jelentett az hogy TNT-vel vagy atommal ölik a lakosságot.
  • lonvard
    De ha ez működne, akkor megbeszélték volna, hogy oké, hivatalosan lemondok a trónigényemről, és így te kedves Deni, te leszel a királynő. Ehelyett Dzsoni annyit tudott kinyögni, hogy ő akkor sem akar király lenni, és neki van egy királynője. Ettől Deni nem dobta hanyatt magát, hanem kétségbeesetten sírdogált és hülyézte. Szóval ez mintha nem úgy működne, hogy akire a királyság száll, az lemondhat róla. Meg példát se láttunk, hogy lemondtak volna. De aki ismeri a történelmét a királyságoknak, az mondja ha tud ilyenről.