Game of Thrones (TV)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az biztos hogy direkt írta így meg és nem véletlenül<#nevetes1>

"Ilyet egy Stark-al (még Robb-al) se tett egyetlen alattvalója" Azért ez nagyon nem helytálló kijelentés ha kicsit jobban belegondolsz szerintem te is belátod <#whatever>

Tywin eredeti terve az volt hogy amikor Robb szétverte Stafford lannister seregét Ökörgázlónál õ a saját seregével hátba támadja Robbot és így õ Casterly Rockal a háta mögött csapdába esik. Na most Robbnak is ugyanez volt a terve csakhogy õ úgy nézte hogy Tywin esik csapdába Edmure-al és Zúgóval a háta mögött.

De végülis egyikük terve sem jött be mivel Edmure nem tudván Robb tervérõl kivonult zúgóból és visszaverte Tywint mielõtt õ átkelhetett volna a Vörös Ágon hogy Robb nyomába eredjen.

A vereség után Tywin úgy döntött inkább hagyja hogy Robb garázdálkodjon a földjein és Királyvár védelmére vonul. Na most ekkor még nyilván nem találta ki azt a bizonyos "tervet" sokkal inkább Stannisra fókuszált.

A Feketevízi csata után ugye Stannis kiesett a képbõl és indulhatott volna vissza a földjei védelmére csupán csak annyi probléma volt hogy egy a sajátjánál erõsebb Tyrell sereg akik pár hete még Renly nevében a trónt követelték "megszállta" Királyvárat. Egyszerûen nem meri elhagyni Királyvárat mert ha megtenné Mace Tyrell azt csinálna amit akarna akár kikiáltatná saját magát is királynak akkor sem merne senki szólni semmit. Persze egy Lannister sereggel a falakon belül már nem tenne ilyet.

Nos ebben a patthelyzetben kellett Tywinnak kitalálni valamit az északi problémára és szerintem ekkor rukkolt elõ a "végsõ megoldással"

Nem írok spoilert mert nem tudom, hogy kell, de a "Robb és nemesség, no meg a házasság kérdése" fejezetben nagyon nincs igazad a könyv alapján.

Így meg fölösleges fejtegetés amit írsz.

béke 😄
[NST]Cifu
Robb, mint hadvezér: Tisztázzunk valamit, Robb nem egyedül vezette a seregét. Ott volt mellette több harcedzett veterán, akik hajdan hatalmas csatákban vettek részt Ned Stark mellett, tehát van némi ötletük, mit és hogyan kell csinálni. Robb igazából nyugodtan támaszkodhat rájuk.

Igazából az, hogy miért volt szüksége minden létezõ katonai erõre, amit elérhetett, és miért hagyta, hogy saját vára a Greyjoy-oknak könnyû célpont legyen ezután, teljesen érthetõ. A Lannistereknek sokkal nagyobb seregük, tehát ha a gyõzelem reményét legalább szeretné, akkor szüksége volt mindenkire. Emiatt lett védtelen a Starkok földje. A másik apróságot ne feledjük el, Theon Greyjoy úgy távozott, hogy megnyeri számára a Greyjoy ház támogatását. Robb nem, vagy legalábbis alig ismerte Theon apját, de amit tudott, azok alapján nem biztos, hogy aggódott egy esetleges Greyjoy-támadás miatt.

Ha egészen õszinték akarunk lenni, akkor a helyes rámutatás az, amit valaki már lent megfogalmazott: Robb kitûnõ taktikai érzékkel, de kevésbé jó stratégiai érzékkel rendelkezett. Csatákat tudott nyerni, de háborút nem.

Robb és nemesség, no meg a házasság kérdése: Tetszik vagy sem, de ha uralkodni akarsz, akkor azt két úton teheted meg, tisztelettel vagy erõvel. A Starkok az elõbbit képviselték, és hibásnak tartom azt a nézetet, aki ezt a fajta vezetési módot alábecsüli, lenézni. Lehet példákat felhozni, hogy hány olyan történelmi esemény volt, amikor a nemes, becsületes nagyurat hátraszúrták az alattvalói, de olyanra még többet lehet hozni, hogy hány olyan eset volt, amikor egy becstelen és önzõ embert szúrtak hátba az alattvalói. Tovább ne menjünk II. Aerys-t a saját egykori Király Keze tette egérszorítóba, és a királyi testõrségének tagja szúrta hátba. Ilyet egy Stark-al (még Robb-al) se tett egyetlen alattvalója (ha persze nem számolunk Theon Greyjoy-al, de õ nem Stark hûbérúr...).

Miért volt akkor veszélyben mégis Lannisport?: Egy apróságot ne hagyjunk ki a képletbõl, a Lannister sereg magja Királyvárnál van, Tywin Lannister velük szabadította fel a várost. Ahogy a Starkok védtelenül hagyták Winterfell-t, úgy a Lannisterek is védtelenül hagyták Lannisportot és Casterly Rock-ot.

De akkor miért kell annyira Robb-nak az Ikrek? Nos azért, mert ha esetleg a Frey ház árulásban gondolkodik (amire lássuk be, van némi okuk, hiszen Robb megszegte a nekik adott szavát), akkor a Lannister erõk magja simán a hátukba kerülhet az Ikreken át, és így Robb erõi egy üllõ (Casterly Rock) és egy kalapács (Tywin Lannister erõi) közé kerül. Ha viszont az Ikrek kapuja zárva marad a Lannisterek elõtt, akkor meg Harrenhal és Zúgó van elõttük.

(Ajánlott térképek: Dél, Észak)

Na most térképek alapján van egy gond: úgy hívják The Goldroad. Elõttem még nem egyértelmû, hogy a Lannister erõk miért ne ezen vonulnának Lannisport és Casterly Rock védelmére. Persze ez megválaszolható másképpen is: esetleg úgy vélik, hogy a Lannister (és most már a Tyrell-erõkre szükség van a város védelmére, ezért nem engedhetik meg, hogy ezen erõket elindítsák a Lannister birtokok védelmére. Hogy ki ellen kell védeni? Nos Stannis erõit szétforgácsolták, úgy tengeren mint szárazföldi erõk terén, tehát õ kiesik. Egyedül az Arryn-ház jöhet szóba, de nem világos, hogy tõlük miért félnének ennyire. Akkor meg marad Robb katonai ereje, ami viszont messze alul marad a Lannister-Tyrell erõkhöz képest.

Az én elemzésem itt zátonyra fut. Nem tudom megmondani, hogy a Lannisterek miért nem indítják el erejük legalább egy részét a The Goldroad-on át Casterly Rock felé, hogy aztán harapófogóba foghassák az ifjú Farkast. Hacsak az nem, hogy Tywin Lannisternek más tervei vannak.

Regény spoiler
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Ez esetben viszont már kvázi akkor készen kellett lennie a tervével, mikor Királyvár védelmében felvonult... Hátborzongató megállapítás lenne.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Igaz mondjuk az Északi várak elestében elévülhetetlen érdemei vannak Ser Rodriknak is.
Na meg Ramsey-nek.

Egyébként máig nem értem, hogy a második évadban miért kellet megváltoztatni az Északi szálat.
Mindössze annyit kellet volna tenni, hogy egy évvel hamarabb kasztingolják Iwan Rheont (Ramsey) és máris mehetett volna a móka bûzöstõl Deres felszabadításáig és ott Ser Rodrik meglepetéséig.
Ja és azt elfejeltettem hogy az Ikrek azért nem olyan nagyon fontos stratégiailag hogy 500 embert hátrahagyjon. Már csak azért se mert a Királyi út (a leggyorsabb út Királyvárba és onnan északra) elkerüli. Csupán csak azért kellett arra menniük mert Zúgó ostrom alatt állt és oda viszont tényleg az Ikreken keresztül visz a leggyorsabb út.

Te csak egy dolgot hagysz figyelmen kívül. Amikor Robb délre indult nem õ volt a hûbérúr hanem az apja. Na most szerinted mit csináltak volna észak urai ha õ otthon sakkozik miközben a hûbéruruk egy tömlöcben várja a kivégzését?

Az meg hogy védelemre kellett volna felkészülnie megint hülyeség mert mégis ki támadná meg északot mikor mindenki délen háborúzik? De még ha megtámadnák is akkor is elég lenne párszáz embert a Cailin árokba állítani és be van védve (amit egyébként meg is tett amikor délre vonult).

Sõt a várakban is nagyon sok embert hagyott hátra. Azt ne felejtsük már el hogy Rodrik Cassel simán bevedte volna derest (majd utána a többi elfoglalt várat) ha nincs Ramsay.

Lehet hogy nem szereted a szálát de azért ne Martin bát hibáztasd már hogy nem találod meg a logikát egy tökéletesen felépített logikus cselekményben.

Az a 3000 szavas dothraki nyelv szép, de Tolkien "nyelveit" nem közelíti meg 😉
Mondjuk Tywin ezért durva.
Nem volt sokkal idõsebb, mint most Robb mikor a Lanister család feje lett és nemhogy megmentette a családot a pusztulástól "Øains of Castamere" hanem idõvel a legnagyobb családdá tette.
ProGabe
Egy-két érdekesség. Bár egyik-másik blikk színvonal, hátha érdekel valakit.

Let me tell you something my friend. Hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane.

Nekem az tetszett, amikor még az elsõ könyvben Ned nem Loras Tyrell-t küldi a Hegy után, hanem Beric Dondarrion-t, és Sansa nem érti, mer ugye bele van zúgva Loras-ba is úgy, mint Gofriba. És amikor beszélget a Jeyne-el vagy hogy hívják, akkor kiderül, hogy neki a Beric tetszett már a segítõ tornája óta... Sansa meg így ki van akadva, hogy de hát õ nagyon öreg, már vagy 23 éves! <#vigyor>
"Stannis... Csatát vesztett, nem háborút.
Robb csatát nem veszített, de háborút azzal elveszíti, hogy átlépte a határt.
Vagyis Stannis már jobban van megírva, nem egy logikától mentes bolondnak írta meg. Ez már jó szál, tetszett is."

De szerintem pont direkt írta meg így Martin! Hogy Robb még egy gyerek, egy "zöldfülû" hadvezér, aki kifejezetten ügyes a csatákban, de nem látja át úgy az egészet, mint mondjuk egy dörzsölt vén róka Tywin.
Olyan kb mint Robert Aryyn 😄 Fú azt remélem egyszer "megröptetik".
Jó ez igaz, de itt a pénz nagyon sokat elmond.
Viszont amikor Viserys akart támadni, akkor még nem volt ilyen vad a helyzet.
PrasCo
Ja, és van még két intakt királyság a térképen.
Az õ vezetõi képességeivel biztosan nem. 😄
PrasCo
Na, azt azért ne felejtsd el, hogy amikor a helyzet eszkalálódott, akkor finoman szólva sem "Robb vs. mindenki más" volt a meccs lefolyása. A Lannisterek sem egy fronton háborúztak, sõt, elviekben nem egy fronton háborúznak még most sem. Annyi a - kimondottan nagy - különbség, hogy Highgarden is beszállt a buliba.

Viserys meg lehet, hogy komplett idióta (ami vérfertõzés ott meg volt fizetve...), a dothrakik meg nem éppen ostromhoz szoktak, de nyílt csatában - ezt azt hiszem, a könyv is leírja - a puszta tömegük ellen problémákba ütköznének a mostani, szétdarabolódott házak. Komolyba, mégpedig. Az meg oké, hogy visszahúzódsz a várba, de akkor meg jön éhhalál bácsi.
Jó nyilván csak túloztam. De akkor sem tudta volna bevenni.
Az csak a sorozatban volt pár lovas!

Amúgy 100 000-nél is többen voltak abból 40 000 katona.
Meg lett volna pár földesúr, aki tényleg csatlakozik hozza, ha partra szál, csak nem annyi mint ahányat õ elképzelt.
Na mire leírtam kb elmondtak mindent 😄
Ez az egész már akkor veszve volt, amikor elkezdõdött. Robbnak esélye se volt Tywinnal szemben. Nem csak a tapasztalatra gondolok. A Lannisterek ugye a leggazdagabbak, sokkal tartoznak nekik, annyi pénzbõl meg olyan védelmet lehet építeni, hogy az kemény😊. A hûbéresek is inognak nagyon, pl Karstarkok. Szinte minden nekik kedvez. Robb majdnem a legtöbbet hozta ki. Stannisnek lehet még esélye ezzel a Fény urás dologgal,
Brannek kellett volna az elején mondani, hogy ne dél felé, hanem északra menjenek, csak oda ne harcolni, hanem szövetséget kötni a Másokkal 😄 Vagy adjanak valakinek 1 hónapot, hogy törpöket toborozzon Erebor környékén 😄
Mondjuk azon meglepõdtem, amikor még Viserys akarta bevenni Királyvárat egy pár lovassal...
tudom patthelyzet de elég tree akkor is :S

mondjuk az biztos hogy perelték volna a hbot mikor az sárkányok anyját 13 évesen hátulról pakolják 😄

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Ez igaz. Én mondjuk egy 16 éves kölyköt nem is követnék a csatába, hiába a hûbéruram. Ez mellesleg szintén meg-meg történt...hiába hûbérúr valaki, hiába kéne elvileg követni õt, ha túl gyenge kezû, vagy idióta, vagx túl fiatal, csesznek õt követni. Ja de Robbnak van farkasa aki leharapta az egyik szakállas öreg hobó ujját ( ez csak vicc volt...) <#idiota>meg az északiak még becsületesek is.

Perzse, hogy nem csak ha már nincs más lehetõségem.

Igazad van amúgy ott baszta el, hogy háborút kezdett.
Mondok jobbat Danerys 13 mikor hozzáadják Drogóhoz.
Mi lett volna ott, ha egy 13 éves színésznõ játssza. 😄
Nem egy nap alatt , szó se volt arról hogy egy nap alatt hidat verni. És nem kell mindenütt 500 embert hagyni, most csak kimondottan arra mondtam, ha egyetlen átkelõ van a hátországomba, akkor ott hagynék embereket. Legalább párat. Bármi történhet. Õszintén, te indulnál úgy csatába, hogy nem megbízhatóak akik a haza felé vezetõ utat õrzik?

akkor jószar hogy egy 10 évvel idõsebb színésszel játszatják

mijki
Boltonék az utolsó férgek a szememben...

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Nem is 16 a történet elején éppen 15.
Ja, több bennük a becsület. Süsd meg a becsületet. Lehet volt olyan nemes aki becsületes volt, de ha szembe szállt az általam példaként említett kiskirályokkal: belehalt. És a kiskirályokat se a becsülettel gyõzte le Károly Róbert.

Igaz, minden utat nem lehet lezárni és biztosítani, de a fõ felvonulási területeket igen, és megvédhette volna a saját földjét. Ha Robb nem mozdul északról ki, stratégiai értelemben õ van nyerõ helyzetben! Ugyan már hiába olyan jó hadvezér ugye Joffrey kedves nagypapája, a retinens védelemre beálló északiakkal nem tudna mitkezdeni-pláne ,hogy így is voltak ellenfelei. Több is egyszerre. Ez akár patt helyzet is lehetett volna, mi nem támadunk ki északról, de az ellenség se tud minket megtámadni. Ami sokkal jobb helyzet mint amibe Robb jutott.

Na most Deres. Nem is arról vam szó, hogy game over. De már csak presztízs kérdésbõl is, a saját fészkemet elveszíteni...ki veszi azt komolyan, aki a saját országának központi várát, nem tudja megvédeni? Óriási presztízs veszteség a stratégiai veszteségen kívül.

Robb a baklövést már ott elkövette, hogy háborút kezdett.
Nézzük már a stratégiai helyzetet
-az ellenség túlerõben van
-több ellenség is van külön külön akik egymással is harcolnak( igaz ezlehet elõny is)
-kimozdulok a saját területlemrõl, ahol én vagyok elõnyben úgy, hogy az egyetlen haza vezetõ út nem biztos!
-és a legfõbb minden hadjáratban: mi a célom? A fõváros elfoglalása? Azt lehetetlen elérni. Akkor?
-Tehát mink is van: fú támadjunk mert bosszú és becsület, van egy farkasunk, meg az északiak fasza gyerekek. Baszki.

Ezzel szemben, Stannis például már logikusabban cselekszik! Egyenesen a király székhelyét ostromolja. Ha sikerül, megöletheti a királyt, a királynét, mindenkit, õ meg felül a trónra. Továbbá a saját fészke biztonságban van, onnan nem tudják ki ebrudalni. Veszített, de haza tud menni, erõt gyújteni! Csatát vesztett, nem háborút.

Robb csatát nem veszített, de háborút azzal elveszíti, hogy átlépte a határt.

Vagyis Stannis már jobban van megírva, nem egy logikától mentes bolondnak írta meg. Ez már jó szál, tetszett is.

16 éves? omg

Jó mindenhol hagy 500 embert nem marad serege.

Gázló nincs, mert az a Folyó a helyi Amazonas.

Hidat verni lol. Mert hidat építeni egy ekkora folyóra pár nap szerinted. Meg ahhoz kontrollálni kéne a túlpartot.

Nagyjából ez volt az egyetlen szál amiben nem volt logikai bukfenc a könyvben, amit ennek ellenére nagyon szeretek.

Én azt tartottam már ekkor is hülyeségnek, hogy mennyire védelem nélkül hagyta északot, csak akkor még arra gondoltam, hogy egy Lannister flotta fog felhajózni, helyette lettek vasemberek.

Amúgy a könyvet olvasva szerintem kb minden északi korlátolt nem csak a Starkok kivéve Rose Boltont, de ez már a jövõ témája.
Zomil
Robb 16éves...csodát azért ne várjunk töle, mikor bosszuszomjasan megindult délre...Fene se gondolja, hogy egy ember akit a testvéreként szeretett elárulja 😊

Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"

Tudtam, hogy jön a megmagyarázás jól van ez így!<#nevetes1>

Én is olvastam, emlékszem, és mondom: akkor is eleve baromságnak tartottam. Minden perc számít persze oké, nincs idõ ostromra, fogadjuk el. Nem lehet máshol gázlót keresni, hidat verni( pedig ez nem egy lehetetlen feladat) fogadjuk el. Oké, csak a házasság a megoldás, de akkor se megyek abba bele, hogy nekem egyetlen egy katonám se õrizze a hátamat!

Akkor azt mondom, oké elveszem a csajt, de itt marad 500 válogatott katonám segíteni. Nem szállom meg Frey-ék várát, az övék maradhat, csak ha esetleg elakarna árulni...akkor legyenek ott embereim. Megint csak vegyük a valós történelmet, aki így cselekedett, az a valóságban is rácseszett. Végülis akkor stimmel is könyv, meg úgy alakult ahogy kellet.

ui: A sok helyesírási hibáért és szóismétlésért bocs nem igazán figyeltem rájuk.
Na most komolyan írok!

Robbnak az elsõ könyv idején mikor az Ikrekhez ért nem volt más választása, csak a házasság.

Mondod, hogy meg kellet volna szállnia az Ikreket ez lehetetlen volt azért mert.
-Nem volt ideje az ostromra,Zugó ostromgyûrûben volt a fater pedig börtönben, így minden perc számított neki.
-Az ikrek két baszott nagy erõd egy nagy folyó két partján közte a környék egyetlen hídjával. Amint megostromolja az észak az õ oldalán lévõ erõdöt simán felgyújthatják a Freyek a hidat és máris ott a baj.
-Északnak 18 000 katonája volt a Freyek kb 4000, de bent az erõdben. A történelem során várostromnál ritkán volt elég ekkora túlerõ szóval lehet bukják és Starkék az ostromot, de minimum veszítenek feleslegesen egy csomó embert.
-A Freyek a Tully-k hûbéresei, ha megtámadják õket akkor a folyó urai többi ura ahejet, hogy Catelyn miatt támogatja a Starkokat ellenük is fordulhat.

Szóval ez a házassági szerzõdés fõnyeremény volt......

Amúgy ennek ellenére Robb gyenge stratéga volt attól, hogy a csatákat remekül le tudta vezényelni. Északot annyira tárva nyitva hagyta, hogy 1-2 ezer vasember könnyedén leigázta.
Shiwo
apádat kivégzik, 2 húgodat foglyul ejtik... te lehet otthon maradtál volna a biztonságban megbújva, a Starkokban ennél több a becsület...

"összes lehetséges utat lezárom, ellenõrzésem alá vonom"

nincs az a sereg, ami elaprózódás nélkül lezár minden utat.. a sorozatból lehet nem tûnik ki, de elég nagy területrõl van szó, ráadásul nem csak Deres megvédésérõl kellett volna gondoskodni, hanem az összes hûbéres birtokáról is, különben otthagynak a csába... egy ilyen széthúzott védelmi vonalon simán átgyalul egy létszámfölényben lévõ sereg.. meg meddig húzták volna ? pár évig.. lent lejátszák a meccset, valaki gyõzedelmeskedik, 1-2 év alatt összeszedi magát, megerõsödik (a déli országok lényegesen gazdagabbak, könnyebben megy a dolog) és bedarálja északot.. az otthon szotyizás nem megoldás.. meg ne magyarországi viszonylatban gondolkodj, hanem mondjuk europai szinten.. egymásnak esik németország, franciaország, olaszország,spanyolország, stb.. jóformán mindenki, tiéd mondjuk finnország meg norvégia, és ott várnád ki, hogy ki gyõzedelmeskedik, ki az, aki szinte komplett europa gazdaságát megszerzi magának, hogy aztán ellened forduljon? akkor már inkább logikusabb megindulni és megpróbálni lezárni a dolgot addig, míg a káosz és trónviszály bekavar

RPG, Photoshop, \../, `;,,;´ ,\../

Shiwo
lehet Deres az otthonuk, de azért stratégiailag nem a legfontosabb létesítmény.. nem olyan, mint a HoMM3-ban, hogy ha elfoglalták a váradat, akkor egy heted van visszafoglalni, különben Game Over.. elfoglalta egy áruló, aki kitûnõen ismerte a helyet, sz@r ügy.. attól még fontosabb levágni a kígyó fejét, nem egybõl hazarohanni.. fõleg, hogy ha már eleve arról érkeznek hírek, hogy nem el lett foglalva, hanem egyenesen porig égetve.. akkor már tök fölösleges "hazarohanni".. az Ikreket, az átkelõt el lehetne foglalni.. csak nagy lenne az ára.. azok mindig elõnyben vannak, akiket a fal véd.. ráadásul itt két erõdítményrõl van szó, a folyó két oldalán, amíg az egyiket ostromolják, a másikról szabadon lõdözhetnek rájuk... lehet, hogy nem közeli célpontok, de hát a szövetségeseiket védi a várfal, csak a tömegbe kell célozni.. szóval ahelyett, hogy erõvel foglalnák el, és közbe súlyos veszteséget szenvednének (és ügyebár el lett mondva, hogy kevesebben vannak, mint az oroszlánosok), inkább szövetséget kötnek, és egyesítik a két haderõt... persze Robb brutális baklövést és súlyos diplomáciai hibát vétett azzal, hogy nem a Frey csajt vette el...

RPG, Photoshop, \../, `;,,;´ ,\../

Ja, és egyébként is. Na most ha én vagyok Robb...és van egy baromi nagy váram, meg vannak seregeim, annyit csináltam volna, az Északra vezetõ összes lehetséges utat lezárom, ellenõrzésem alá vonom, és nem megyek ki a sereggemmel messze az otthontól csatázni! És kész...csináljon a hülye király amit akar, ha megtámad, rácseszik, nekem van egy jól kiépített védelmem. És megint csak valós eseményeket veszek alapul.

Esetleg idõnként arra küldenék ki seregeket, hogy zaklassák a király földjét. Prédálják fel. Vágjanak el kereskedelmi utakat, raboljanak ki városokat.

Aztán szövetségeseket keresnék..

Megint csak a ,,,derék" Csák Mátyus. Igaz, veszít a rozgonyi csatában, de birtokairól kiûzni nem tudja Károly Róbert, életében nem gyõzi le! Csak a halála vet véget uralmának. Naná, nem volt olyan hülye, hogy mindent kockázatva, egyetlen hadjáratra mindent feltéve kivonuljon a király ellen.
Na szóval, valami ilyesmi még inkább logikusabb reakció lett volna Robb részérõl.De hát a Stark család...hát õket hülyének kellet megírni.

Vannak dolgok amiket szeretek a Trónok harcában regényben is, és a sorozatban is. Ám vannak amiket nem. Nem azért mert olyan történik egy szereplõvel, hogy sajnálom, mert szimpatikus volt, vagy neki drukkoltam. Nem errõl cvan szó( amúgy is, Robb meg az egész famíliája a kiscsajtól eltekintve életképtelen idióták gyülekezte) no de ez a Frey ügy...akkor se tetszett amikor a hadjárat elején már ott volt a házassági egyezmény..értem én mire ment ki ez a szál...nem akarok spoiler-ezni, de tudjuk mi lesz a vége.

De komolyan, ha én hadvezér vagyok a stratégiailag fontos helyeket megszállom. Egy átkelõnél lehet fontosabb hely? Persze lehet magyarázni azt a Frey-ek nem hagynák, meg így , meg úgy lehet csúrni csavarni, de a valós középkorban( és elvileg ennek a sorozatnak az lenne az egyik jó oldala, hogy az író realista világot alkotott, figyelembe vette a valós középkori viszonyokat) ilyen nem történt volna. Vagy ha mégis, az illetõ akkor egy idióta volt, és rá is faragott nagyon gyorsan.
Logikus döntés: átkelõ megszállása. (vagy akár másik átkelõ létesítése)
Nem szeretem az illogikátlan dolgokat.

Az meg hogy nem elég hogy oda az átkelõ, oda Robb Stark fészke, vára fõ bázisa...megintcsak. Basszus, ha én hadvezér vagyok, a legfontosabb váramat, úgy bebiztosítom ,hogy ihaj. Még a galambokat is lenyilaztatom ,ha engedély nélkül arra stállnak! (egyébként is, a középkorban amit Martin papa állítólag alapul vett a világ megalkotásához, egy nagy nemesúrnak, nem hogy egy, de inkább tucatnyi erõssége is volt! gondoljunk már a ,,kiskirályokra" 1301 után! Csák Máténak se egy vára volt...és nem bízta egy lebénult kiskölyökre sem!)

Hát igen valamiért a sorozat készítõi jó ötletnek tartották hogy ilyen hajléktalanként ábrázolják a Freyeket közbe meg õk jelenleg a legerõsebb ház a folyóvidéken.

Egyébként meg Robbnak még a Freyekkel se lenne esélye elfoglalni a Lannisterek erõdeit de még ha sikerülne is neki akkor is mi értelme lenne miközben a vasemberek északon garázdálkodnak?

Daffit
A Freyek birtokolják az egyetlen északi átjárót (hidat) ami összeköti nyugatot kelettel. Egyrészt azért fontos, hogy melyik oldalon állnak, mert egyébként egy hatalmasat kellene kerülni a sereggel.
Másrészrõl nem kis hadsereggel rendelkeznek, van szerepük a csatákban, bár az elsõ pont sokkal lényegesebb.

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.

Sir Quno Jedi
Stannisnak agyára ment a tûzp@na! 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Ha még a Karstarkok is visszamennének, meg ezek a Freyek, szerintem még mindig kevesen lennének a Lannisterek ellen. De én azt várom, hogy jöjjenek a Mások és szétszedjék az összeset 😄
Én még Stannist nem értem.
"Õszintén nekem ezek a Freyek annyira degeneráltaknak tûnnek, hogy szerintem még az is csoda lenne, ha Máriapócsot eltudnák foglalni."

Ezen nagyon röhögök <#taps><#taps><#taps><#taps>

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

Na megnéztem az eddigi nyolc részt nem rossz 1-2 epizódtól eltekintve.

Viszont egy dolgot nagy dõreségnek tartok benne.
Nem értem Robb Stark, hogyan gondolja, hogy a hatodik részben látott Freyekkel képes lesz elfoglalni a Kaszter hegyet.
Õszintén nekem ezek a Freyek annyira degeneráltaknak tûnnek, hogy szerintem még az is csoda lenne, ha Máriapócsot eltudnák foglalni.
Az ifjú farkas csak az idejét vesztegeti az õk és nagybátyja esküvõjén ahejett, hogy a kipróbált katonáival harcolna a Lannisterek ellen. 😞😞
Ennyi elég is, már tudom 😄
cylonflatus
Ezt most tényleg tudni akarod? 😄

Amikor eljő a Fehér Farkas tele, ne egyél a sárga hóból!

cylonflatus
Rólam beszélünk? 😉

Amikor eljő a Fehér Farkas tele, ne egyél a sárga hóból!

Most akkor meg fog halni Robb? Mert ugye Stannis megint kavar.