19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#7866 Szakállas nőt ünnepel Európa +80%-a szerinted mit ér akkor a tesó sex? Semmit.. -
#7865 Ma ide is eljutottunk, pedig ilyet senki nem állított... -
#7864 Nem is kicsi gond. -
MaRee #7863 Hát azért aki szerint nem gáz levarrni a saját tesóját, annál valami gond van -
#7862 Én azt mondom, halál az összes déli kutyára. -
#7861 Oh nem gondoltam, hogy ennyire érzékenyen érint a dolog.
Engem kevésbé zavar csak nem hiszem, hogy az emberek többsége ezt nem mocskos erkölcstelen tettként tartaná számon.
Én pl eddig nem is gondoltam hogy ez ilyen szinten "elfogadott"
Mocskos erkölcstelen tettként nem tekintettem rá, csak az jött le, hogy igenis szembe megy a társadalmi erkölccsel és jóizléssel.
(esetleg vannak országos felmérések ezzel kapcsolatba?Én arra tippelnék, hogy az emberek többsége megveti az incestet)
A törvények meg nem azért tiltják ahol tiltják, mert utódnemzésbeli problémákat szül?
Meg pl itt a topikba is volt korábban téma, hogy Jaime milyen beteg egy ember, mert a nővérébe szeretett bele és neki tolja a lompost... -
SzinesGeza #7860
Mivel még senki nem vette észre délen, hogy mire kellene számítaniuk. Egyelőre.
Az egy dolog, hogy te mint néző már láttad. ;)
-
#7859 Azzal egyetértek, hogy a törvénynek az adott kultúra erkölcsét kellene tükröznie, de szerintem nem így van... De biztos nem fogom itt megvitatni.:D
Úgyhogy:
-
#7858 Akkor baj van a törvényekkel. Menj, szervezz tüntetést, ha ez hatalmas erkölcsi hézag a ptk-ban, akkor ezrek fognak csatlakozni hozzád, Gyurcsány a parlament elé láncolja magát... vagy a másik lehetőség, hogy nincs ekkora probléma, ez a társadalomnak "belefér", és rosszul ítéled meg a helyzetet. -
#7857 -
#7856 Meg nem kell félned, hogy valami idegen svihák felcsinálja a lányodat, vagy rossz társaságba keveredik, oszt partiba vágják, vagy éjszaka a dizsiből hazafelé megerőszakolják, elvágják a torkát és a fiadat sem, hogy részegen teherbe ejt egy kurvát és kénytelen elvenni, vagy fizetni élete végéig. Sőt a nemi betegségektől sincs mit félniük. Se szifilisz, se kankó, se tripper... Csinálhatják gumi nélkül. Lám-lám, számos előnye van igaze?! :D -
bega82 #7855 #7853 #7854 De hülyék vagytok! -
#7854 Meg családban marad és az esküvőre is csak fele vendég van. -
#7853 Nem kell hozomány! :DD -
#7852 Azért azt megnézném, hogy egy átlag szülő mit szólna ahhoz, ha a 2 gyerek hirtelen azzal állna elő hogy ők egymásba szerettek vagy épp hancúr közben rajtakapnák őket.
Sőt a tárasadalom részéről sem hiszem, hogy olyan pozitív megitélésbe esnének, annak ellenére, hogy se erkölcsi se jogi értelembe semmi bűnt nem követtek el.
Sőt az emberek többsége szerintem nincs is ezzel tisztába, hanem csak súlyos erkölcsi bűnként ítéli meg. -
#7851 Mondjuk engem sem. Ez a jujj, jön a tél má rohatt uncsiak, engem már tényleg nem érdekel egyáltalán. Sem a mások, sem az őrség, sem a barbárok, sem senki onnan. Gáz na. De a délebbi szemétkedéseik, az jóféle. Pl. ez a tárgyalás is faja volt, csak rövid! -
#7850 Természetesen, ha megtalálják. Jelenleg a történetben elég súlytalan, mert a jelek szerint senkit nem érdekel, hogy mi van északon. -
sempronius18 #7849 Főleg, hogy a "vallomások" alapján legalább annyira bűnös Joffrey meggyilkolásában, mint Tyrion. -
SzinesGeza #7848
"Tywin elveszi Sansát."?
Hogyan? A távgyógyítók mintájára? Vagy skype-on?
-
SzinesGeza #7847 (Han Solo-t nem a fagyasztóval kapták el.) ;)
-
Belkar #7846 Mindenkinek igaza van (mondhatni).
Mivel Liam Cunningham balkezes ezért a sorozatban a jobb kezéről vágták le az ujjperceket.
A könyvben viszont Davos jobbkezes és így nyilván a bal kezéről vágták le. -
sempronius18 #7845 A csempészet illegális, így akit elkapnak megbüntetik ez a törvény mit nem lehet érteni már ezen se megint? -
#7844 A jobb keze ujjait vágatta le, de Davos bal kezes. Kérdezz nyugodtan, a barátnőm diktál (wiki) -
#7843 Stannisről van szó, egyszerűen egy végletekig igazságos (vagy legalábbis arra törekedő) alak. Tény, hogy segített, amiért meg is kapta a jutalmát, de a könyvben valahogy úgy volt megfogalmazva, hogy ez nem törli el Davos bűneit, amiért külön (még ha mérsékelt módon is) megbünteti.
#7839: Úgy emlékeztem, hogy a kardforgató kezét csonkították meg, de akkor tuti igazad van. -
#7842 Nem a hagymáért és a kajáért büntette meg, hanem az addigi csempész életéért, az összes addig elkövetett törvénysértésért. Ezt letudván nyugodt szívvel lovaggá üthette és hűbéresévé fogadhatta. Bonyolult? -
#7841 Davos egy csempész volt (tudták hogy az, csak hát ugye jó csempészt nem kapnak el [kivéve ha van egy fagyaszó és téged Han Solonak hívnak])
Kitört a háború, Stanis meg Viharvégen állta a sarat a Targaryenekhez hű maradt Mace Tyrell (aki most rohangált Tywinnak papírért) ostrománál.
1 évig voltak ostrom alatt, éheztették őket
sokan éhen haltak, már patkányhúson éltek, mikor Davos a kis fekete hajójával át tudott hajózni a zátonyok közt, és hagymát meg talán répát vitt nekik.
Kis idő múlva meg jött Ned Stark, Mace Tyrell feladta az ostromot, térdet hajtott.
Stannis JUTALMUL nem csapta le Davos fejét, kapott 1 kis földet+lovagi címet, de mivel Stannis Mr. Igazság, így valamiért büntetni kell a bűnöket Davosnak is, lecsapta az ujjait.
Valami ilyesmi. -
#7840 Az elvet nem értem. Az uralkodója (?) javát szolgálta és "jutalomból" megcsonkítják...? Magyrázza meg már valaki, mert nem értem.
Egy uralkodó szolgálatában álló csempész azt pont olyan, mint a bukanérok voltak anno, akik XY uralkodó szolgálatában állhattak és felhatalmazhatta más államok hajóinak kifoszátásra. A csepészés detto ua... -
#7839 A gyengébbik kezét csonkították, simán forgathat kardot, de amúgy is elismert és tehetséges hajóskapitány, lovag és földbirtokos... olyan sok kardforgatásra nincs szüksége. -
#7838 Azért kicsit jobb sorsa van így, mint csempészként :D Bár kardot nem igazán tud forgatni, az is biztos. -
#7837 Az ilyen jutalomból nem kérek, hagytam volna mindet megdögleni. -
#7836 Jutalomból nem kötötték fel. -
#7835 Elmondta Davos, hogy ő nem tolvaj, mer azok a kalózok. Ő csak szállítja, amit azok zsákmányolta innen-oda. Kikerüli a vámszedőket, megkerüli a fináncokat, a törvényeket, ellenőrzéseket, tiltott cikkeket szállít (pl. rabszolgákat ott, ahol az tilos, vagy sót ott, ahol az a király privilégiuma) stb. Szal. csempész és orgazda.
A csempészet valóban relatív lehet. -
#7834 kikötői vám sanszos, de akár tiltott árú sem lehetetlen (mondjuk valami drog)
illetve ahogy a vasbank képviselőinek is megjegyezte, ő nem lopott, csak lopott árút szállított
és igen, ilyen a Stannis-féle igazságérzet: jutalom a segítségért (lovagi titulus) de büntetés az illegális akcióért (ujjak levágása) -
#7833 Tehát isten volt, mert megmentette az éhenhalástól őket, de aztán jutalomból levágta az ujjait...? Mi ez a baromság?
Eleve azt sem értem, hogy mi az, hogy csempészi? Talán vám és tiltott áruk vannak a GOT világában? -
bega82 #7832 Jaja. Gyakorlatilag a hagymalovag titulus megszerzésének részeként lett rövidebb (szó szerint) pár ujjperccel. :) -
#7831 ...wiki szerint). -
#7830 Storm's End ostroma után, azzal egy időben, hogy lovaggá ütötte, még a Robert féle lázadás sikeres befejezésekor (emlékeim, meg a [url=http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Davos_Seaworthwiki szerint[/url]). -
#7829 Ser Davos ujjait mikor vágatta le Stannis? -
Evoluti0N #7828 Nekem egy férfi ismerősöm rendszeresen hancúrozott az első unokatestvérével tizenéves korukban, ameddig a lány szülei rá nem jöttek. Azóta nem engedik a fickót a lány közelébe és a két család viszonya is igencsak megromlott. :D -
#7827 Másod unokatesó igencsak távoli rokon, szóval nem épp a nővéred/húgod etc. :D