Game of Thrones (TV)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://gaborszantai.co.uk/
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Egy Hobbithoz viszonyítva 😄
Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.
Nem lehetne úgy, hogy azt tesszük spoilerbe, ami a 4. évadban van? Csak mert itt páran írtak ilyen háttértörténeteket, azok is hasznosak, de szerintem azok nem spoilerek.
922044:16 SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE \"I think I crashed your plane\"
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Igen, én is erre gondoltam, mert ugye embert is meg tud szállni, szóval nem lehetetlen, hogy akár a sárkányok, akár Dany, akár valami északi démonkirály tudata felett átveszi az uralmat és irányítani fogja rajta keresztül a Másokat.
He has gone to bring us back our heart’s desire. What is our heart’s desire? Vengeance. Justice. Fire and blood.
mert olvastam itt, hogy õ nicns is benne a 3. kötetbe.
"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"
nekem csak ez a része nem tetszett annyira, persze erre Arya bedurvulhatott legalább...
de jó jelenet volt.
Nekem legjobban viszont Tyrion eszmecseréje a királlyal tetszett a legjobban.
az hatalmas volt, bár Jofrey egyre inkább kezdi elveszíteni azt a ijesztõ hangulatát, hogy mivel király címébõl kifolyólag szinte tejhatalmú úr és erre rájön h egy született gonosz jellem így szereti mások szenvedését nézni és véghezvinni.
Mivel egyre inkább csak a szánalmas kategóirába épül le a sorozatos Én vagyok a király felkiáltásaival és hogy ezt csak szavakban nyomatja.
Különben az mekkora lenne, ha mikor Denerys átkel majd a széles tengeren
addigra Jofrey egy Aegoni magasságokba jutott uralkodó lenen és Denerys úgy szerzné vissza a trónt, ahogy elvették a TargarianektõlXD
\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"
kb mintha a Titanic fõcímdala vmi Death Metal szám lett volna..
Még a 3. rész végérõl 😄
\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"
\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"
A "kolbászos" jelenet tényleg epic volt!
"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."
és egészen biztos vagyok abban h hátsó kézbõl el lehet nyomni olyan dolgokat amik nem éppen emberségesek.
ezekkel propagandázni jó de semmi több..
nyilván ha azt akarják vkirõl, hogy bukjpon akkor kiderül, ha meg az ellenekzõjét akarják akkor nem..ezt naívság lenne máshogy gondolni.
különben is ez egy kifejezetten rossz megközelítése a dolognak, egy katona engedelmeskedjen és hajtsa végre a parancsokat, ne pedig megkérdõjelezze.
majd a felettesei eldöntik mi a jó, õ meg teljesítse.
majd a feletteseinek a felettesei eldöntik mit akarnak és ha õk eldöntik az úgy is fog történni.
a meggyõzés meg a pénzzel könnyebben megy mint a szép szavakkal.
meg egyébként is a kis katonák nem különösebben kell, hogy átlássák a célt.
és ha véghez akarunk vinni vmit vagy megnyerni egy háborút vagy akármit ahhoz jól és csendben teljesítõ robotok kellenek nem kismillió önálló mérlegelõ hatóság.
"Ki dönti el, hogy mettõl meddig terjednek a határok? Ha a hatalomra jutásért embereket mészárlok le, de azért, hogy egy olyan vezetõt váltsak le, aki még ennél is többet öletett meg, akkor az jóváteszi a cselekedeteimet?"
emezen a ponton egy általános példát hoztam fel..nem kifejezetten a got-ból.
a határokat akkor szabjuk meg úgy, hogy élvezetbõl ölök/szükségbõl ölök.
"És akkor Robert Baratheon, a király, pedig felmentõdik a felelõsség alól? Az õ uralkodása alatt alakultak ki azon viszonyok, amik a háborúhoz vezettek..."
a felelõség alól nem mentõdik fel, de hibázni vagy valamiben nem túl jónak lenni még nem bûn.
Ettõl független viszont a Lannisterek felelõsek a háborúért.
Tehát semlegesen nézve csak õk tekinthetõek a "rosszaknak".
"Ezt a "megilleti" dolgot túlságosan is komolyan veszitek. Alant már szóba hoztam, hogy Robert Baratheont sem illette meg a trón, egyszerûen megszerezte / megkapta. Ehhez hasonló a Starkok helyzete is. A Stark ház elvi utódja Sansa Stark, per pillanat. De mi van, ha elõkerül Bran és Rickon?"
igen, de miután már megszerezte így az övé.
"Ehhez képest ugye eredetileg Sansa Stark volt királynénak szánva..."
de én úgy emlékszem, hogy mikor benyújtották a hadüzenetet akkor elszakadni akartak a birodalomtól és nem a vastrónusra pályáztak..
"Denerys abszolút jó karakter? Khhmmmm. Lemészároltatott egy egész várost, és egy másik várost készül éppen bevenni. Tényleg, aranyos kis bárányka, semmi több..."
mert te pl miben definiálod a "jó" karaktert ha Denerys mondjuk nem az?
A mi világunkba is ugyan ez folyik.
Ha nem ez folyna már rég más szinten tartana az emberiség.
"Jogos igény? Miért is? A Targaryen házat megfosztották a tróntól. Pont az a kifejezetten fontosnak tartott nép. Jogos lenne a bosszúja? Amiért apja fel akarta égetni egész King's Landinget, és nem hagyták neki? Amiért apja terrorban tartotta egész népét?"
Persze!
Lehet h a király az uralkodásra alkalmatlan volt és rengeteg szörnyûséget követett el, de ettõl eltekintve a trón követelése jogos.
Saddam Hussein ☑ - Osama Bin Laden ☑ - Moammer Kadhafi ☑ - Kim Jong Il ☑ - Tirexi ☐ - DarkSector ☐
"Aeghar, Raeghar, Coddington, Cleagane" <#taps>#taps>
Annyit azért hozzátennék hogy:
"nem tisztázott, ki ölte meg, de kvázi két lehetõség van, az egyik szerint a királyi testõrök egyike szúrta át, a másik szerint önkezével vetett véget életének"
Vagy belehalt a szülésbe <#whatever>#whatever>
Forrásként az A Wiki of Fire and Ice és a Game of Thrones Wikia lehet megjelölni.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nem is emlékeztem arra, hogy õk a Reedek, de most hogy így mondjátok...
922044:16 SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE SYSTEM FAILURE \"I think I crashed your plane\"
Ez feldühítette a Starkokat és a Baratheon-okat (Robert Baratheon-nak volt szánva Lyanna). Brandon Stark néhány nagyúrral együtt King's Landing-ba lovagolt, hogy Raeghar-t felelõsségre vonják. A király azonban ezt árulásnak tekintette, és Lord Rickard Stark-ot illetve Brandont halálra ítélte. A Starkok harc általi igazságszolgáltatást követeltek (Trial by combat, ahogy Tyrion szabadult anno, mikor Bran megvívott helyette). Aeghar megadta ezt neki látszólag, és hagyta, hogy felvegye a páncélját - majd egy máglya fölé függesztette, mondván, hogy az õ bajnoka, akivel Rickardnak meg kell vívnia a tûz. Brandon kénytelen volt végignézni, ahogy apja elevenen megég, nyakán egy kötéllel, amit egy szerkezet egyre szorosabbra húzott, ahogy mozgott, az elõtte heverõ kardját igyekezvén elérni, hogy apját kiszabadítsa, Brandon megfojtotta saját magát.
Itt egy kicsit eltér a sorozat emlékeim szerint, ugyanis Jamie elmondása szerint a trónteremben égették halálra páncéljaikban Rickardot és Brandont, miközben 500 férfi (vagy ember) nézte végig az egészet.
Akárhogy is történt, II. Aerys az árulásban részesnek nevezte meg Robert Baratheont és Eddard Starkot is, fejüket követelve. Jon Arryn-ra volt bízva a két fiatal (nevelõapjuknak tekintették mindketten), õ pedig a király kérése (parancsa) ellen döntött, és a Stark, Baratheon házak mellett az Arryn ház is fellázadt a király ellen, majd a Tully-k is csatlakoztak.
A lázadás hat meghatározó csatája:
Zöld: Baratheon erõk vonulása
Fekete: Targaryen erõk vonulása
Barna: Tyrell erõk vonulása
Szürke: Stark erõk vonulása
Piros: Lannister erõk vonulása
1.: Battle of Summerhall: A Baratheon lázadó hadsereg Robert vezetésével egy nap alatt három royalista (királyhoz hû) ház seregét verte meg (Cafferen, Fell és Grandison).
2.: Battle of Ashford: Robert Viharvéget (Storm's End) Stannis-ra hagyta, és elindult nyugatnak, hogy a royalista Tyrell-ek ellen vonuljon, akik a dél legnagyobb seregét tudták magukénak. A csata jóformán ki sem tudott alakulni, mert az elsõ megütközések folyamán a fõ Tyrell erõk nem értek még oda, Robert viszont látva a jelentõs túlerõt visszavonult, míg a Tyrell erõk zavartalanul elindulhattak, hogy megostromolják a Baratheon-ok fõvárosát, Viharvéget.
3.: Battle of the Bells: Az észak felé tartó Robert csatlakozni akart a Starkokhoz, Tully-khoz és Arryn-okhoz, de a royalista erõk a Jon Coddington, a King's Hand (Király keze) által vezetve a városba "zárta" a Baratheon erõket, és elkezdték a lakosság által bújtatott Robert felkutatását. Ám még mielõtt megtalálták volna, megérkeztek a Stark és Tully erõk, és a városban hatalmas csata kezdõdött meg, ám Coddington látva a túlerõt, visszavonulás mellett döntött. A király ezt árulásnak tekintette, és Conningtont számûzte, földjeit elkobozta. Ez késõbb nagy hibának bizonyult, és mikor a király rájött, hogy mennyire alábecsülte a felkelõket, Barristan Selmy-t, a királyi õrség vezetõjét a területre küldte, hogy összeszedje a maradék royalista erõket, hogy a végsõ, döntõ csatába vezényelje õket.
4.:Battle of the Trident: Miután II. Aerys végre realizálta, hogy a Baratheon felkelés milyen veszélyes is lett, mindent megtett, hogy döntõ csapást mérjen rájuk. A mintegy 35,000 fõs felkelõ sereg ellen nehézkes volt viszont kellõ mértékû erõt összeszedni. Selmy sikeresen összeszedte azt, ami Connington erõibõl megmaradt, és a Targaryen sereget a 10,000 Dorn-i (Martel) katonával erõsítette meg, emlékeztetve a Martel-eket, hogy Elia által õk sem maradhatnak ki. A royalisták számára roppant mód hiányzott a Viharvéget ostromló Tyrell erõk, illetve az azt blokád alatt tartó Redwyne flottája. A felkelõk oldaláról a Frey-ek hiányoztak, akik csak a csata után értek oda, ezért a Tully-k legnagyobb zászlóhordozóját megalázó módon átkeresztelték "Elkésett Frey"-re (ezt emlegette fel Lord Frey is az S3E10-ben). Szitén hiányzott a Lannister sereg, akiket a király hívott fel a korona védelmében. A csatában azonban megjelent végre Raeghar, aki eddig Lyannával töltötte az idejét a Tower of Joy-ban (~Élvezetek Tornya). A Baratheon/Stark verzió szerint Raeghar megerõszakolta Lyannát, míg a Targaryen (és Barristan Selmy) verzió szerint Raegar fülig szerelmes volt a lányba, és semmi ilyesmi nem történt (más kérdés, hogy e szerelem miatt robbant ki a felkelés...). A harcban végül is 35,000 katona volt a felkelõk, és 40,000 a royalisták oldalán, ám a csatát a felkelõk nyerték meg, melynek részeként Robert Baratheon és Raegar Targaryen is megküzdött egymással. Robert harci pörölye szétszakította a herceg páncélját, és megölte azt, ugyanakkor viszont Robert is súlyosan megsérült.
5.: King's Landing: Robert sérülése miatt Eddard Starkot bízta meg azzal, hogy Királyvárat bevegye, amelyet elviekben már csak pár ezer Targaryen katona védhet. Azonban Ned elõtt ért oda Tywin Lannister, 12,000 fõs seregével. Ahogy már korábban írtam, a király elsõre nem tudta mire vélni a dolgot, Varys figyelmeztette, hogy nem lehet megbízni a Lannisterekben, míg Pycelle nagymester (aki a Lannisterek pártfogoltja volt) azt hajtogatta, hogy Tywin királyvárat jött megvédeni. A király Pycelle-nek hitt, és hibázott. A kapun beérõ Lannister erõk lemészárolták a védõket, Gregor Clegane (a Hegy) megerõszakolta és megölte Elia Martel-t, a herceg feleségét, és megölte két gyermekét. A király azt parancsolta az egyetlen ott maradt királyi testõrnek, Jamie Lannisternek, hogy hozza el apja fejét, míg a pyromantájának (és jelenlegi Király kezének) azt parancsolta, hogy a Wildfire-vel (futótûz-nek nevezték) aláaknázott várost lobbantsa lángra. Jamie levágta a pyromantát, és megölte a királyt, de nem volt hajlandó eldönteni, hogy ki legyen az új király (megnevezhette volna Apját is). Mikor Ned Stark odaért, a trónon ülve várta, hogy eldõljön, hogy ki lesz az új király. Végül Robert Baratheont nevezték ki az új királynak, Jon Arryn lett a Király keze.
6.: Viharvég ostroma: Stannis Baratheon helyzete eközben kétségbeejtõ volt, már nem csak a lovakat, de a kutyákat, macskákat és patkányokat is megették a városban, mégsem tört meg. Az éhhaláltól végül Davos Seaworth mentette meg, aki sózott halat és hagymát csempészet be a blokádot kijátszva. Mikor észak felõl feltûntek az új király seregei Ned Stark vezetésével, a Tyrell-ek levonták a Targaryen-ek zászlóját, és kvázi megadták magukat.
Ez után történt az, hogy Ned Stark hat megbízható fegyverforgatójával ellovagolt a Tower of Joy-hoz, ahol még három élõ (és már halott királyukhoz hû) királyi testõr õrizte Lyanna Stark-ot. A harcban csak Ned és Howland Reed maradt talpon, de már csak a vérben fekvõ Lyannát találták meg (nem tisztázott, ki ölte meg, de kvázi két lehetõség van, az egyik szerint a királyi testõrök egyike szúrta át, a másik szerint önkezével vetett véget életének), Lyanna utolsó kívánságáról nem sokat tudni, de az biztos, hogy Ned megígért neki valamit.
Ezzel a lázadás véget ért. Robert Baratheon lett az új király, de keserédes volt számára a számadás, hiszen kedvese, Lyanna meghalt. Dühében azt parancsolta, hogy a Targaryen-ek írmagját is ki kell irtani. Ugyanakkor Jon Arryn tanácsára megbocsátott a Tyrell-eknek, a Lannisterekkel jó kapcsolatokra törekedett, sõt, elvette Cercei Lannistert. Ned Starkot kinevezte az Észak õrzõjének, Tywin Lannistert a Nyugat õrzõjének, Jon Arryn volt a Kelet õrzõje, míg a Dél Õrzõje maradt Mace Tyrell.
A Targaryen-ek helyzete egyébként elég reménytelen lett a polgárháború végére. Viserys herceg, aki immár trónörökös lenne elméletileg, édesanyjával, a terhes Rhaellával Sárkánykõre menekült még Királyvár ostroma elõtt. Rhaella azonban belehalt kislánya, Daenerys születésébe. A két utolsó Targaryen jobb hijján a Szabad Városokba menekült, utolsó megmaradt támogatójuk, a Martel család pedig bár egy rövid ideig még dédelgette azt a tervet, hogy Viserys nevében Robert ellen vonulnak, végül megbékéltek az új királlyal.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!