19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• [NST]Cifu
    de még ha be is veszi derest több hónapnyi ostrom után még akkor is ott van egy kontinensnyi földrész ami keresztül kéne verekednie magát kép semmi esélye hogy szárazföldön eljusson királyvárig.

Először is elég hamar eljutott Dragonstone-ról Braavos-ba, majd onnan a Wall-ig. ;)
    Másodszor, annyira verekednie csak akkor kell, ha az északi népek felkellnek ellene. Ha Winterfell-t beveszi, akkor King's Landing-ig nem igazán van olyan akadály, ami feltartóztathatná. A jövőjét innentől politikai döntései befolyásolják inkább...
  • Hoz_Hun
    Jah oké. Erre nem emlékeztem.
  • Hoz_Hun
    Ez tényleg? Mert én már nem emlékszem rá.
    De akkor miért nem tárgyalt velük? Kinyírta a vezetőjüket és otthagyta őket. Aztán mikor Jon Snow előállt az ötlettel, hogy hozza a vadakat, odaadja neki a hajóit, de nem várja be őket...
  • kissssss
    stannis csak meg van vezetve méghozzá elég keményen, mindennél jobban akarja azt a nyavalyás trónt közben mellőz mindenféle realitást és képes lealacsonyodni a legutolsó féreg szintjére is, melisandre pedig ezt ki is használja elég rendesen.

egy ilyen férget senki se követne tartósabb ideig háborúba nem csodálkoznék ha sorban mindenki lelépne mellöle és szinte borítékolhatunk egy davos vs stannis vitát, de még ha be is veszi derest több hónapnyi ostrom után még akkor is ott van egy kontinensnyi földrész ami keresztül kéne verekednie magát kép semmi esélye hogy szárazföldön eljusson királyvárig.
  • [NST]Cifu
    Azért pár dolgot tisztázni kellene. Először is, a sorozatban pár dolog még kiteljesedésre vár, illetve csak a könyvből tudjuk.

*Stannis nagyon jó hadvezér volt, de még ennél is fontosabb, hogy hajlíthatattlan és kőkemény, mint Dragonstone, amit védett. Nem adhatta meg magát, hát kitartott, és mindent megtett a túlélésért.
    *Stannis összeszedett egy elég erős sereget, amivel csaknem bevetti Királyvárost, nem sokon múlt...
    *Stannis (valószerületlenül gyorsan) megjárta Braavost és összeszedett egy igen erős hadsereget, amellyel aztán elrobogott a Falhoz, és lenyomta a Vadakat, mint a bélyeget. Azért ehhez nem sok köze volt a Ribéknek, és jelzi, hogy nem teljesen fogalmatlan a hadvezetést illetően.
    *Pontosan ezért teljesen következetes Stannis döntése, ő nem fordul meg, nem hátrál vissza, csakis előre mehet, ez az egyetlen elfogadható számára, mindig így győzedelmeskedett.
    *Balon Greyjoy sorsáról nem tudunk semmit, még... ;)

@Hon-Huz: Azért ment Északra Stannis, mert a Ribék azt mondta, hogy ott kell helyt állnia. Amit meg is tett, mert feltehetően ha nem megy Északra, akkor a Vadak átmennek a Falon, és a Fal védtelen marad utána...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.09. 10:57:29
  • Hoz_Hun
    Asszem miattuk engedték be őket abba városba ahol aztán aztán az a kereskedő (aki beinvitálta)....nos..."megszéfült". :)
  • Kongy
    Kellett volna neki a vadak segítsége.
  • Hoz_Hun
    Azt meg mondja már meg valaki, mert nem emlékszem az okára, hogy Stanis egyáltalán mit kavar ott fenn északon? Minek van egyáltalán ott. Nem a Lanistereket kéne ütnie? Vagy ennyire kell neki észak? Akkor minek ment a Falhoz, miért nem ment egyből Deresbe?
  • Master91
    Sárkányok vittek vizet Danynek?
  • UUUU
    Pedig nem.
  • UUUU
    Attól ha beveszi Winterfellt még nem igazolnak semmit, mert magáról a királyság birtoklásáról szól a fáma.
    És ugyebár BW-nél is megjósolta Melisandre, hogy ha mennek, már akkor ővék lesz a trón, ehelyett buktak egy orbitálisat és ugye akkor is ugyanigy áldozatokat hoztak.
    Ahogy más is írta szerintem lesz még meglepetés és pofáraesés számukra,mert nem minden fog úgy történni, ahogy Melisandre jósolgat, hiszen már máskor is felsült.
  • Hoz_Hun
    Az tök lényegtelen, hogy a papnő mókázása hatásos-e vagy sem. Ilyet nem csinál ép érzelmű ember! Keressen más megoldást. Az hogy elveszíti a trónt vagy sem az meg az örök homályba vész, mert MEG SEM PRÓBÁLTA máshogy csinálni. Megy vakon a fanatista papnő után.
    Amúgy ez az egész papi hókusz-pokusz is önbeteljesítő jóslat. Jópofa, hogy megjósolja neki, hogy király lesz meg Isten meg tudom is én mi… aztán meg sorba jön elő, hogy izé-bizé de kell hozzá ez is az is. Áldozzuk fel őt meg őt, stb. Ha Stanis már elsőre sem hoz áldozatot, akkor mi van a lángokba írt próféciával? Semmi. Sosem teljesül. Ez olyan, mintha én ígérnék neked egy Porsét,… ja csak annyit akarok hozzá, hogy add nekem oda az árát kézpénzben.
    DE HA teszem azt trónra kerülne, még is mit lehet várni egy ILYEN embertől? Semmit, továbbra is fogja a papnője szoknya szegélyét és követi utasításait. Aki nyilván lángforrássá változtatja az egész kontinenst, mert természetesen a saját vallását terjesztené, minden mást felégetne. Ez a jobb jövő, meg a közjó?
    Az hogy ÉN mit csináltam volna az tök nem ide tartozik. Én nem vagyok egy Westerosi hadúr (bár Stanis se az). Renly többszörös túlerőben van, akkor más taktikát kell alkalmazni a frontális támadás helyett. Érdekes Robnak azért valahogy csak összejött és keményeket ütött a Lanistereken (szövetségeket kötött, taktikázott, karizmatikus vezető volt). Mindezt főpap nélkül. Nem is szemtől szemben nyírták ki, hanem aljas árulással.
    Danny sárkányok nélkül szomjan halt volna a sivatagban… de ez nem tartozik a Stanis témához ugyebár.
  • Master91
    javítva.

Master91
  • Master91
    Milyen hadvezéri húzásokat vársz mikor be vannak ragasztva egy hóviharba, ellátmányuk MEGSEMMISÜLT (20 ember!), lovakat is buktak stb.
    Nem volt más választása. Vagy ez, vagy vissza megy a falra és kb. bukott az ügye.
    Ti nem ezt a sorozatot nézitek? Szinte tálcán kínálja a mit-miért dolgokat könyörgöm
  • Dobronski
    meg. . . . . . . . . . . . . halt
    Utoljára szerkesztette: Dobronski, 2015.06.09. 10:37:24
  • Master91
    Előzetesben Tyrion, Mormont és Daario szomorúan ülnek a lépcsőn...
    1: meghalt
    2: vagy ott hagyta őket a levesbe

Utoljára szerkesztette: Master91, 2015.06.09. 10:38:31
  • Nirz
    Igen konkrét bizonyiték is van rá szóval jah nagyon gyenge lábakon áll a többség Stannis elítélése
  • genndy
    Stannis és Vörös Rébék:
    Többen írjátok hogy Stannis hisz neki, meg benyeli a dumáját; ez nem így van, Stannis maga is látta a lángokban a végzetét, erről egy korábbi évadban beszélgettek (de azt nem tudjuk pontosan, mit: magát a Vastrónon / lángoló karddal vezeti a csapatokat / békét a Birodalomban ha ő uralkodik, stb.) De a lényeg az hogy nem csak "hisz valakinek", hanem ő maga is meg van győződve arról hogy helyes amit tesz.
  • Nirz
    Jó de az nem mágia hanem mindig megmagyarázható vmivel.
  • Nirz
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Könyves dolog ezért írja mindenki olyan biztosan
  • DasIsFuck
    "BTW az feltűnt bárkinek is, hogy a sárkánynák volt "friendly fire"? Legalább egy makulátlant is elégetett. "

Az nekem is feltűnt, szerintem easter egg-nek szánták a készítők.:)
  • DasIsFuck
    "A valós életben először is nincs mágia"
    Ettől még azért fordulnak elő ilyenek..
  • molnibalage83
    Történetvezetési okból gyengén a Makulátlanok, de mikor tűnik fel végre, hogy folyamatosan olyan helyen és helyzetben használjká őket, aimre nem képezték ki és a fegyverzetük is totál alkalmatlanok. A Makulátlanoka a harctéren történő nyílt küzdelemre képezték ki... Ebben a részben, amikor körbe vannak véve, de már szemtől szembe harc van, onnantól nem nyomták le. Ez persze szerintem nem a készítők zsenije, megint csak a történetvezeté miatt lett.

BTW az feltűnt bárkinek is, hogy a sárkánynák volt "friendly fire"? Legalább egy makulátlant is elégetett.
  • molnibalage83
    Ki mondta, hogy elrepül? A részből az derült ki, hogy felszállt rá. Talán, mert ott van a legnagyobb biztonságban? Hogy utána mi lett, azt nem tudni egyelőre...
  • DasIsFuck
    Ez egy fantasy világ.
    Ebben a világban az simán egy hihető alternatíva amit stannis választott, hiszen nem egy légből kapott baromság a vörös papnő mágiája.

Szerintem Stannis tettét majd az fogja igazolni, ha beveszik Winterfellt.
    Vagyis inkább a Vörös Papnő-t fogja még inkább erősíteni.
  • Nirz
    "Stanist csak megirták ilyen hülyének, hogy így benyalja a papnő dumáját"
    Mintahogy előbb is írva volt a papnő mágiája igenis valós a GOT világában.

"De ezek szerint a való életben is vannak olyan barmok, akik simán művelnék azt amit Stanis."
    A valós életben először is nincs mágia de ha olyan hatásos lenne mint a papnőé és a fél világ uralkodói címe lenne a tét,miért is ne tenne ilyen áldozatot vki ha nincs más választása. Értsd trón örökre elveszett vagy áldozat.

"Vissza kellett volna vonulni a Falhoz, ahogy az öreg javasolta."
    Akkor a tróntól örökre elbúcsozhatott volna és biztonsága is kérdéses lett volna később

"Önző megalomán fanatista barom Stanis."
    Nem éppen megalomán úgy látja hogy a sorsa és a közjóért is teszi a világ megmentésért és ezért hajlandó volt legnagyobb árat is megfizetni.

"Még töketlen is."
    Akkor lett volna töketlen ha meggondolja magát de akkor nagyon

"Egy lúzer. "
    ???

"Ha a papnő nem keverné a sz.rt akkor hol lenne? Még a tesója ellen is elbukott volna a csatába annyira béna."
    Jah mert te le tudtad ovlna győzni Stannis helyében Renlyt aki többszörös túlerőben volt. De ilyen alapon:

Ha sárkányokkal nem keverte volna a szart hol lenne Danny?
  • MaRee

Majd az évad végén, vagy a következőben meglátod, hova repült.
    Stannis szándékát, én már az előző részben, mikor kizavarta a főpapnőt a sátrából, akkor megsejtettem, annak ellenére, hogy ilyen nincs a könyvben, ott él és virul Shireen a falon.

Utoljára szerkesztette: MaRee, 2015.06.09. 10:02:47
  • Prof William
    Szegények rájöttek hogy mivel nincsenek golyóik, nincs értelme élniük. :) Tényleg ahhoz képest hogy micsoda szupermennek lettek beállítva, nagyon fogyóeszköz lett belőlük.

Miért csak ők vannak még mindig Dannynak? A makulátlanok mellé én már rég összetoboroztam volna valami helyi miliciát...

Stannis
    Azt se feledjük azért, hogy ebben a világban LÉTEZIK a mágia és már maga a Vörös Papnő is jó pár alkalommal tanúbizonyságát adta, hogy ő bizony tud 1-2 dolgot. Stannis tehát nem valami ködös istenekbe vetett hit miatt áldozta fel a lányát, hanem úgy hogy közel 100%-ra tudta hogy lesz értelme a dolognak...

Persze amit tett az iszonyú + nem tudom hogy miért nem "titokban" csinálta. A katonák arca azért nem éppen végtelen hűségről árulkodott az égetés közben...
  • DantesHUN
    Ja Igen Stannis meg:
    A legjobb hadvezér mi? Aha, hol vannak azok a remek hadvezéri húzások, cseszekedik a hóban meg a saját lányát égetni...hát de zseniális hadvezér
  • DantesHUN
    Na szóval a sárkányok. Az van itt
    van egy alapvetés a könyvben-sorozatban. Minden szereplőnek szívnia kell. Soha senkinek nem alakul jól semmi, mindenki megszívja. Előbb-utóbb. Ez a dolog, jó is volt, és eddig pozitív és negatív karakterek is áldozatul estek. Csak most már ez unalmas. Emiatt a felvetés miatt a saját csapdájába esik a történet, mert bármilyen szál is indul el, előbb-utóbb szívás lesz a vége. Nem mintha kicsit is sajnálnám a kis szöszi kirnyőt, tőlem a saját sárkánya is felfalhatná, de ez a jelenet, hát...harmatgyenge, vacak volt. Ezer féle képpen jobban meglehetett volna csinálni. De ez? Megdobálják a sárkányt lánzsával, majd elrepül. Hova? Miért? Hol a hadsereg? Mi lesz így az országgal? Ja, persze semmi nem számít, csak jó látványos, CGI jelenet, ahogy elrepül a sárkány háton.
    Másik dolog, az milyen már, ezek a maszkos idióták majdnem a legerősebb harcosok? Kurva jók tényleg Szerintem tőlük csak a jégzombik-Mások erősebbek elvégre a Hárpia fiak mindenkit lenyomnak. Igaz, a Másoknál is vannak erősebbek: a mezítlábas csuhás Verebek...szerintem az lesz a vége, szerintem az lesz a vége mindenkit letartóztatnak, sárkányokat, királyokat, zombikat, Másokat, és vége.
  • Myselor
    én a 4résznél lemaradtam.ideje lenne pótolnom bár nem sok motiváció van mostanság :)
  • Hoz_Hun
    Először azt hittem Stanist csak megirták ilyen hülyének, hogy így benyalja a papnő dumáját. De ezek szerint a való életben is vannak olyan barmok, akik simán művelnék azt amit Stanis. Kiváncsi lennék van-e gyereked. Nekem kettő. Semmi sem igazolhatja Stanis tettét!! Vissza kellett volna vonulni a Falhoz, ahogy az öreg javasolta.
    Önző megalomán fanatista barom Stanis. Már korábban sem értettem, hogy miért találja akárki is szimpatikusnak. Még töketlen is. Egy lúzer. Ha a papnő nem keverné a sz.rt akkor hol lenne? Még a tesója ellen is elbukott volna a csatába annyira béna.
    A nagyob jobbért mi? ..... röhejes.
  • QuippeR
    "balesetben". szerintem a következő évadban meglátjuk, a filmesek szerint is egyszerű baleset történt-e.
  • Jim Morrison
    engem is zavar, hogy ezek a frankó katonák többsége kvázi semmi ellenállást nem tanúsít, csak áll egy helyben és megvárja míg megölik.
  • DasIsFuck
    Fordulat?:D
    Szerintem sejthető volt, hogy ez lesz a stannisz szálon a nagy wtf esemény, mert pár része említették is és annyira nincs semmi egyéb Stannis történetszálán, hogy kb már akkor tudni lehetett, hogy ez lesz amikor elküldte a hagymalovagot.
  • precision
    Stannis egy gyökér, mondjuk eddig sem tartottam pozitív karakternek

olvastam itt Nirz kommentjeit amiben védi Stannist :) azért nem gyenge azt állítani, hogy nem volt benne semmi gonoszság, hogy élve elégette a lányát :D azért az derék kijelentés :D :D nem is tudom hová tenni... persze, mindent a szent cél és a pina érdekében :D amit a papnő mond annak úgy kell lennie... Stannisnek pedig rendesen feláll rá a kukija ezt már többször is láttuk, szóval törvény ide, papnős látomás oda, Stannis egy önjelölt megváltó akit csak az érdekel, hogy beleüljön a Vastrónba... nyilván a papnő és ő nagyon meg vannak győződve, hogy az övé lesz a hatalom, de van rá egy bocicsokim, hogy nagyon be fognak égni :D szó szerint, if you know what I mean :) Sárkánymami sokkal jobb uralkodó lenne mint ez a pöcsarcú öntelt embertelen hataloméhes kétszínű barom Stannis
  • DantszEE
    Amikor bedobta a 3 piócát a tűzbe, akkor Joffrey és Robb mellett Balon Greyjoy nevét is mondta. Ő mégsem halt meg. Szóval igenis, tévedhet a papnő. (Más kérdés, hogy a könyvben viszont tényleg meghalt Balon is, méghozzá balesetben, de ez most a sorozat.)
  • Master91
    sokszor ecseteltem, most nem fogom, ez egy saját hibám helyesírási hibám. ez van
  • jazzy
    Most negatív leszek 2 bekezdésben is, üssetek.

A 8. rész sokkal jobban tetszett, nekem ez gyenge volt. Túl kiszámítható, az eddigi 9. részeknél kapkodtam a fejem, most meg..

Ez most erősen offtopic, de már hónapok óta látom, hogy a "megxy" szavakat elkezdték az emberek külön írni. Valami módosult a helyesírási szabályokban amiről én nem tudok? Évekig nem láttam ilyet, hogy "meg halt", mostanában meg esküszöm szarásig van vele minden.
    Utoljára szerkesztette: jazzy, 2015.06.09. 00:43:13
  • Nirz
    Davos tanácsára Stannis nem vitte magával a papnőt