19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Sheltem
    Ennyire kövér, hogy mint a csiga? ....Erre nem gondoltam....
  • molnibalage83
    Attól tartok, hogy Tyriontól történő elszakadással ki is írták a sorozatból... Bár mondjuk anno Ser Barristan is a semmiből tért vissza.
  • Master91
    ő gyalogol Meerenbe , nem csónakázik :DD
  • Sheltem
    Mindenről volt már szó engem azonban leginkább 1 dolog érdekelne:

Hol a f*szba van Varys?

• Master91
    Miért áldozta volna be Jont???
  • kissssss
    "Az északiak a Starkokat követnék. Mennyivel jobb ennél a jelenlegi Bolton-uralom?"

és mivel lenne jobb a közelgő stannis uralom? egy olyannak az uralma aki mégiscsak megégette a saját lányát a máglyán vagy azt akire éppen rá mutat a vöröske? maradjunk annyiban hogy ez nem a legjobb módja annak hogy alternatívát nyújtson az északiaknak, azt viszont aláírom hogy sansával az oldalán máris javulna a helyzete.... csak aztán nehogy ö is a farakás tetején végezze.

"Ez érdekes kérdés. Észak alapvetően nincs Tommen mellett,...."

azt én is elismerem hogy sok a változó egyenlet a jelenlegi felállásban és könnyen meglehet hogy tommen is megy a kukába stannis meg görög istenek szintjére emelkedik.... de ez már inkább a "mi lett volna ha és mi lenne ha" terület amit szerintem most még kár boncolgatni, én csak arra akartam válaszolni hogy stannis hiába erőlködik akár a papnő hatalmával az oldalán is akkor se biztos hogy eléri a célját, én legalábbis nem látok reális esélyt rá.

"Az Arryn-ok kérdéses ponton vannak, nehéz belőni, hogy Kisújj kihez is húz éppen"

szerintem kisújj mindig is a saját pecsenyéjét sütögette :) és csak kihasználta a házak közötti háborúkat arra hogy ö mindig jobb pozícióba jusson, elég csak visszaemlékezni a baelish cersei beszélgetésre hogy hogyan próbálta megszerezni az észak védelmezője címet... belegondolni abba hogy észak és vale of Arryn is az ö kezében összpontosul ajjaj.

"Akkor pont nem érted mit miért csinál Havas Jon. Ő az esküjének embere, ez az, amit Stannis is tisztel benne... "

ezt tiszteli? ha tisztelné illetve tartaná valamire is jont akkor nem ajánlotta volna fel neki a hűségesküt és hogy legitimizálja észak törvényes uralkodójának, stannis ott is lebukott mikor a vöröske felhozta opcióba a máglyás megoldást.. stannis rögtön beáldozta volna jont, na ennyire tiszteli.
  • benőmenő
    Nem beszélve a pórnépről, akik simán lefattyúzták néhány résszel ezelőtt az utcán. :D
  • Master91
    Csak a tél a biztos.
  • Nirz
    Jog szerint Stannist illeti. Bár ahogy elnézem egyértelműbb hogy Danny vagy Snowé lesz vhogy ennél a két karakternél érzik a plot armor állandóan
  • Master91
    De ez tetszik, hogy szinte látszik hogy ki kit támogat :DD

Még 2-3 rész és egymásnak is esünk hogy kié legyen a trón :D
  • [NST]Cifu
    westeros jelenlegi törvényes uralkodója tommen baratheon, mindenki öt ismeri el törvényes királynak a főnemestégöl a pórnépig és pont.

Alant elsoroltam pár kivételt...
    -Balon Greyjoy
    -Stannis Baratheon
    -Ing a léc északon, akik a Starkokat követnék.

BTW Tommen előtt Joffrey volt az uralkodó, őt a Tyrell-ek és kisújj tette el láb alól. Akkor hogy is van ez?
  • UUUU
    Ácsi Salamon,László és Géza egy családból származott és nem úgy kerültek hatalomra egy másik házból, hogy nem volt joguk a trónra.
    Tehát nem is volt oka senkinek elleneznie a jogos utódlást. Persze ettől a történelemben volt másra is példa, mint ahogy az ellenkezőjére is. De ebben az esetben ez egy nagyon rossz példa.
  • Systore #10914
    "vagy esetleg tudsz mondani olyan jelenleg is zajló lázadást stannison kívül ami megingatná a mostani regnáló király "hatalmát"?"

Aegon.. oh wait...
  • kissssss
    westeros jelenlegi törvényes uralkodója tommen baratheon, mindenki öt ismeri el törvényes királynak a főnemestégöl a pórnépig és pont.

vagy esetleg tudsz mondani olyan jelenleg is zajló lázadást stannison kívül ami megingatná a mostani regnáló király "hatalmát"?

salamon királyunknak is hiába volt joga a trónhoz mégis elvették tőle erővel később pedig kétszer is kénytelen volt elismernie Géza és László trónra lépését is, a környező országok pedig el is ismerték őket magyar királynak... még a bizánci császár is.

szép meg jó dolog a törvényre hivatkozni de ez önmagában nem elég, még akkor se ha háborút helyezel kilátásba.
  • molnibalage83
    Lásd eggyel korábbi kommentet...
  • Hoz_Hun
    Annyira nem vagyok JÉTD fanatikus, hogy tudjam x száz évvel ezelőtt, hogy ragadták magukhoz a trónt a sárkányosok.
    Ha így vesszük akkor az Erdő Gyermekeit illeti a trón. :)
  • UUUU
    Igy van, konkrétan a Targaryenek leszármazottjai. Attól hogy elűzték őket és erőszakkal elragadták tölűk a trónt, attól még nem törvényesen került más kezébe a hatalom.
  • [NST]Cifu
    még havas jon is inkább maradt gerinces ember és kitartott a hűségesküje mellet... pedig neki minden oka meglett volna arra hogy stannis mellé álljon.

Mert a Targaryen-ek úgy kerültek a trónra, hogy fellapozták a törvénykönyvet, és ott azt találták olvasni, hogy holnaptól őket illeti meg Westeros?
  • Hoz_Hun
    Nem. Az hogy őrült volt az gond. A jogait attól nem veszti el. Azért is írtották ki az egész pereputtyot nőkkel csecsemőkkel egyetemben.
    Ne felejtsük el, hogy a Hegy a lábánál fogva csapta falhoz a Targaryan csecsemőt... na ilyen jogon let a szarvasos király és ilyen joga van Stanisnak is hozzá.

Bár ha jól emlékszem ezt a tisztet először Ned-nek ajánlották fel csak ő nem akart király lenni.
  • [NST]Cifu
    nem hinném hogy túl sok ellátmányuk maradna deres bevétele után + mire davos is visszaér az ellátmánnyal a falról az is időbe telik, bár ami azt illeti az se biztos hogy kapni fog bármit is havastól, meg van annak is a saját problémája a belső széthúzással ami most formálódik a renden belül +a vadak is rá fognak tenni ere egy lapáttal.

Stannis nem akar Winterfell-ben maradni, neki csak a Boltonokat kell félreállítania. Ha ez sikerül, és Sansa segítségével mondjuk megnyeri az északiak támogatását, akkor elindulhat délre, tehát nincs szüksége hosszú ideig tartó készletekre.

én kötve hiszem hogy a frey család boltonok a megmaradt lannisterek széles mosollyal végignéznék ahogy stannis pöckösen végigvonul fél westeroson

Itt jön a politikai képesség kérdése. A Frey-klán lazán átáll az oldalára, ha úgy látja jónak, márpedig a Lannisterek ereje durván bezuhant a családfő halálával. A Boltonok annyira nem erős család, hogy valóban komoly gondot tudjon jelenteni egy Stannis (+Stark) erőnek.

e akár említhetném dorne-t is...

No especiel pont Dorne kevésbé érdekelt ebben a dolog, inkább a Tyrell-ek.

+ a máglyás jelennettel szerintem el is ásta magát még az északiak szemében is, annyira távol áll ez a fajta tűzimádós családtag égetős vallás ott az északiaktól hogy én nem csodálkoznék rajta ha deres bevétele után is ellenséges maradna a vidék nagy része.

Az északiak a Starkokat követnék. Mennyivel jobb ennél a jelenlegi Bolton-uralom?

jóformán egész westeros ellen harcol

Ez érdekes kérdés. Észak alapvetően nincs Tommen mellett, őket a (teljesen eladósodott) Lannisterek és a most még erős Tyrell-ek támogatják, de utóbbiak ugyebár per pillanat nincsenek éppen barátságos szinten a Királyvári állapotokkal. Kvázi Királyvárat a verebek uralják...
    A Martellek támogatják a Lannister-Tyrell párost, de ők a déli féltekén vannak, messze. Érdekes kérdés, hogy a Vasbank miként fog reagálni a királyvári követre - valahol azt érzem, hogy nagyon a mérleg nyelvét játszhatják itt...

A Greyjoy-ok nem támogatnak senkit, és ilyenformán Stannis ellen sincsenek. Az Arryn-ok kérdéses ponton vannak, nehéz belőni, hogy Kisújj kihez is húz éppen - ha Stannis megerősödne, azzal akár még jól ki is jöhet (hiszen Stannis feltehetően adakozó kedvében lenne, ha az Arryn-házat maga mellett tudná).

még havas jon is inkább maradt gerinces ember és kitartott a hűségesküje mellet... pedig neki minden oka meglett volna arra hogy stannis mellé álljon.

Akkor pont nem érted mit miért csinál Havas Jon. Ő az esküjének embere, ez az, amit Stannis is tisztel benne...
  • Master91
    Több joga van persze. Csak hogy Dany a világ végén szerencsétlenkedik, az se biztos hogy látja valaha Westerost...meg Westeroson páran tudják csak hogy Dany létezik, gondolok arra hogy Varys említette hogy sárkányokat emlegetnek a kikötőkben olyan hajók legénységei akik keletről jöttek....le is hurrogták.
    Westeros baromira nem tudja hogy Dany létezik akár

És úgy is ő az utolsó Targaryen, ráadásul nő, úgy hogy a háza ki is halt férfi ágról. Mondjuk ha Stannis meghal, akkor a Baratheon ház is kihal.
    Utoljára szerkesztette: Master91, 2015.06.09. 12:18:38
  • Nirz
    de nem elvesztette-e a jogot az egész családja mikor a király örült módjára viselkedett?
  • Hoz_Hun
    Ha szigorúan vesszük akkor Dannynak van a legtöbb joga a trónra. A szarvasos familia csak a Lanister féle király gyilkossággal és királyi család mészárlással vették át a hatalmat. Nem jogszarűen került trónra az a dagadt hülye, akit Ned Stark a barátjának hívott.
  • kissssss
    ez a nagy szerencséje stannisnak hogy ez csak egy fantasy... máskülönben IRL középkorban ilyen háttérrel úgy vége lenne mint a botnak.
  • Master91
    Az 50-10 fős NW nem menetel, hanem helyben vannak, vannak raktáraik amikbe van tartósított kaja (sorozatba nem foglalkoztak ezzel)
    Béke időbe kaptak támogatást rendesen, falba vannak raktárak kialakítva és ott tárolják a kaját

• haxoror
    Elég béna volt a security a stadionban, senkinek nem jutott eszébe átkutatni az "ultrákat" belépés előtt? Ez a rész nekem teljes WTF volt, hogyan kerültek hirtelen ennyien oda, vagy tényleg nem volt semmi ellenőrzés? Amúgy kurva jó rész volt!

btw a vörös csaj mágiája tényleg(!) működik, nincs semmi megvezetés, nem szélhámos (persze ettől még lehet hogy később Stannis ellen fordul ha az istene úgy akarja)

...illetve értelmetlen 21. századi európai értékrenddel megítélni Stannis döntését, voltak ennél cifrább dolgok is az ókorban és a középkorban, és az még csak nem is fantasy.
    Az hogy én itt és most mit gondolok a rabszolgatartásról meg a rablógyilkosságról sehogy sem fogja minősíteni az ükükükükük-nagyfateromat aki anno halál nyugodtan szétfosztogatta Európát a többi honfoglalóval mert mindez akkor és ott(!!!!) teljesen OK volt. A mi mostani értékeink nem abszolútak, könnyen lehet hogy pár évtized múlva ma még teljesen elképzelhetetlen dolgok elfogadottá és "normálissá" válnak.
  • molnibalage83
    Itt megint a realizmussal van a baj. A 50-100 fős NW-nek miféle ellátmánya lenne egy több ezres seregnek?
  • Master91
    Joga van. Neki van a legerősebb joga. Ő a király, akármiről beszélünk hogy támogatják e vagy sem.
    Ned is támogatta őt, mert a törvények ezt mondják, kész.
  • Prof William
    Vagy rájöttek , hogy többé semmi esélyük bekerülni Danny bugyijába...
  • kissssss
    még mindig ott tartunk hogy csak joga van a trónhoz és ennyi, az örökösödési törvényt betartatni vagy a főnemesség támogatásával tudod vagy erővel harcolod ki magadnak.... ezek közül stannisnak egyik se jött össze és innentől kezdve csupán csak egy trónkövetelő és nem több.
  • kissssss
    igen és közben királyvárig napfényt esznek és fotoszintetizálnak stannis katonái :) persze...

nem hinném hogy túl sok ellátmányuk maradna deres bevétele után + mire davos is visszaér az ellátmánnyal a falról az is időbe telik, bár ami azt illeti az se biztos hogy kapni fog bármit is havastól, meg van annak is a saját problémája a belső széthúzással ami most formálódik a renden belül +a vadak is rá fognak tenni ere egy lapáttal.

én kötve hiszem hogy a frey család boltonok a megmaradt lannisterek széles mosollyal végignéznék ahogy stannis pöckösen végigvonul fél westeroson, de akár említhetném dorne-t is... nem hinném hogy a martellek örülnének neki ha megint veszélybe kerülne az egyik családtagjuk királyvárban, épp most tettek egy barátságos gesztust is azzal hogy a két fiatal visszamegy jaimevel ezzel téve tanúbizonyságot hogy hűségesek a trónhoz.

+ a máglyás jelennettel szerintem el is ásta magát még az északiak szemében is, annyira távol áll ez a fajta tűzimádós családtag égetős vallás ott az északiaktól hogy én nem csodálkoznék rajta ha deres bevétele után is ellenséges maradna a vidék nagy része.

nézzük a realitásokat.... jóformán egész westeros ellen harcol, eddig senki nem kereste fel hogy mellé álljon és ahogy elnézem senkinek se érdeke hogy trónra kerüljön, még havas jon is inkább maradt gerinces ember és kitartott a hűségesküje mellet... pedig neki minden oka meglett volna arra hogy stannis mellé álljon.
  • Master91
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Pont ez az hogy ez a teória, azért nem értem miért kellett volna megölnie.
    Ő Havas Jon, Ned Stark fattya. Ha a teóriáról nem tudna senki, pedig igaz lenne, akkor is így maradna minden.
  • molnibalage83
    Hányszor jön még elő ez a téma...?
  • UUUU
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mert valójában a teóriák szerint Targaryen, konkrétan Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark gyermeke. Persze ettől ez még lehet valótlan is, mint ahogy igaz.Majd kiderül.
  • Master91
    Miért ölte volna meg Havas Jont???
  • Hoz_Hun
    A vadakat lenyomta a falnál.
    Jonról meg még a könyvet olvasók sem tudják hogy Targaryen-e vagy sem. Ez puszta feltételezés.

Én is meglepődnék, ha Stanis kerülne a trónra. Ráadásul hosszabb időre mint Jofri.
  • UUUU
    Kit nyomott le Stannis ? Volt a falnál bármilyen csata, amit megnyert ?
    Amúgy pedig miért nem ölte még meg Havas Jont? Hiszen azt mondta, úgye, hogy az összes Targaryent megöli. Persze nincs tisztában, hogy valójában ki is ő. Szerintem ennek még lesz jelentősége és mivel negatív személyt kreáltak most belőle, meglepődnék, hogy a sorozat végén ő kerülne a trónra, ha egyáltalán megéli még azt a napot egyáltalán.
  • Master91
    "mindennél jobban akarja azt a nyavalyás trónt közben mellőz mindenféle realitást és képes lealacsonyodni a legutolsó féreg szintjére is, melisandre pedig ezt ki is használja elég rendesen."

akkor még egyszer
    Master91

Melisandre mágiái pedig bejönnek
  • Hoz_Hun
    Igaz. Valóban.
  • Kongy
    Nono, először azt kérte, hogy hódoljon be Mance, a vadak vezetője, és segítsen neki, de ő ezt nem tette meg, ezért élve elégettette. Még hagyott is időt Jon-nak, hogy meggyőzze.
    Utoljára szerkesztette: Kongy, 2015.06.09. 11:03:30