19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• molnibalage83
    Nincs meg az átlagosan 60 perc, "csak" 55. Ez nem tűnik nagy difinek, de 10 rész esetén a részenként +5 perc = 11 rész játékideje...
  • DasIsFuck
    Én Jon mellé pártolok, fogja össze a vadakat,nw-t meg húzza fel danyt(ha már vannak targaryenes pletykák akkor újraéleszthetik a targy házat is:))

Egyébként viccet félre téve, szerintem Jon karaktere van a legjobban felépítve mint jövőbeli uralkodó, értem ez alatt azt, hogy a néző talán vele tud a legjobban azonosulni és nem feltétlen azért, mert ő az a tipikus "jó" karakter, hanem mert ő az aki a leginkább élő karakter.
    Stannis pl csak 5-5 percekre tűnik fel és akkor is csak ilyen mutatóba, de mint karakter gyakorlatilag nem lehet vele azonosulni, tényleg azt érzem vele kapcsoaltba, hogy azért van benne a történetbe, hogy legyen 1 olyan erő aki még így az 5. évadban is fent tudja tartani a trónért folyó küzdelem szálát.

Másik pedig Dany akivel most vagy szimpatikus valakinek vagy nem, de ő a másik olyan karakter akiért lehet drukkolni.

Kisujj szintén olyan mint Stannis, nagyon ritkán tűnik fel és csak kavarja a szart, tehát a néző nem is tud vele mit kezdeni, mert minden feltűnése olyan, hogy azt fogjuk találgatni most épp hol és kivel kavarja a szart.
    Remek bonyodalmat biztosít, de egy eleve bukásra ítélt karakter szerintem, legalábbis ha egy ilyen karakter jön ki a végén győztesnek az kiváló jele annak, hogy el lett cseszve a történet vége.
  • ForzaInter
    mert itt mikor van 50 percnél rövidebb rész? minden rész 50-60 perc között mozog. nyilván a vágások nélkül még sokkal hosszabb lehetne.
  • ForzaInter
    ezt eddig is lehet tudni, csak ebből az évadból maradtak ki.

• UUUU
    Ugye? De felmentelek, mert ugye az ilyen sorozatok nem igy működnek és jócskán lehet bennük ellentmondás, éppen hogy gondolják a forgatókönyvírók,későbbi évadokban, akik persze próbálnak hűek maradni végig a történethez, de bakik nélkül ez nem megy, főleg ha eltérnek az eredeti könyvszerű történettől.
    Mindenestre nem tiszta az, hogy valójában mennyire képes ezekkel a varázslatokkal, áldozatokkal befolyásolni a történéseket. Azt tudjuk, hogy rendelkezik mágikus erővel, de abból is egy inkább valami sötét mágia volt, mint inkább a fény/tűz mágiája.
    Az meg nem lehet kérdéses legalábbis szerintem, hogy nem annyira elkötelezett Stannis felé, mint az istene felé, ezért pedig inkább hinném azt, hogy saját istenének és hatalmának a terepét készitti elö Stannis személyével, mert mint jogosnak vélt trónörökös, ha nyer ő tudja elhozni neki a hatalmat leginkább. Na persze azért Aryának is lesz ehhez szerintem pár szava, hiszen a listáján van. :)
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.06.09. 17:34:02
  • cylonflatus
    Mindenképp ott akart lenni, csak Stannis akkor Davosra hallgatott. Ezt később föl is emlegeti, hogy ha ott lett volna, akkor a csata is máshogy alakult volna. Azt mondjuk nem tudom hogy hogyan, miben tudta volna befolyásolni a csatát, esetleg pottyantott volna még egy árnyt? De ő meg volt erről győződve.
  • [NST]Cifu
    Eleve ott keződik, hogy nem az istene az, aki segít...? A nőnek mi köze van hozzá?

Hát azért a Renly-gyilkos szellemet neki kellett megnemzenie Stannis segítségével, és neki kellett megszűlnie...
  • [NST]Cifu
    Touché!
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.09. 17:25:07
  • molnibalage83
    Én még mindig nem vágom azt, hogy honnan jön az, hogy a mágiája működik...? Eleve ott keződik, hogy nem az istene az, aki segít...? A nőnek mi köze van hozzá? A bannerhood without banners tagot sem a papnő hozta vissza. Ő maga mondta, hogy ilyet nem tudna és a 6-szor feltámasztást sem értette és lehetetlennek vélte. Annak a nőnek szerintem egyetlen hatalma a megtévesztés vagy kb. útmutatás az istenhez. Már, ha tényleg léteznek istenek....
  • UUUU
    Mint a mostani részben a tűzet ?
  • [NST]Cifu
    Azért a tűz istenének releváns képviselője érdekes lehetett volna, mit kezd a Wildfire-vel. Bennem az van, hogy a boszorka lehet képes lett volna kioltani, vagy akár a saját céljaira felhasználni a Wildfire-t...
  • Master91
    Davos javasolta hogy pörköljenek megmenteni a Falat

És ha ott van a vörös asszony a Fekete vízi csatában? Tyrion tüze zúzta szét nagyrészt a sereget, lehet tudott volna tenni ellene
  • UUUU
    Ser Davost már rég félreállitotta, pontosabban egyértelműsítete, hogy ki az úr a háznál.Tehát neki jóval nagyobb szava van. A megszabadulást,félreállítást nem kell szó szerint érteni. Ellenben az örökösödési ágon, ami Stannist illeti, nincs senki rajta kivűl lassan, főleg a mostani rész után. Mint ahogy más a világhoz kapcsolodó könyvben máshogy emlékeznek meg Shireenről.

Attól hogy nem volt ott, attól még elötte azt jósolta, hogy akkor kell támadni, mert azzal nyerhetik el a trónt, azt viszont nem, hogy neki ott kell lennie mindenképpen, hiszen akkor ezt elmondta volna Stannisnak nem de ? Tehát vagy nem tudja mit hoz a jövő, vagy pedig nem is tudja igy befolyásolni, a győzelmet.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.06.09. 17:03:27
  • [NST]Cifu
    és megszabadult egyúttal azoktol is, akik a hatalmának útját állhatták.

Ser Davos?

Viszont ezen kivűl mást nem ért el,sőt sikertelenséget is hozott BW-nél, tehát kiderült az is hogy nem tévedhetetlen

Ser Davos hatására nem volt ott BlackWater-nél...
  • UUUU
    A célja a saját istenének felemelése, ehhez Stannis csak eszköz, mint az áldozatai is. Tehát úgy tűnik csak felhasználja, mint ahogy Jont is csak felhasználta volna. Ha pedig igy van bármikor hűtlen is lehet vele szemben , ha a hatalmat megkaparintotta. A családját már szétbomlasztotta, hogy az első számú legyen Stannis szemében mindenben és megszabadult egyúttal azoktol is, akik a hatalmának útját állhatták. Viszont ezen kivűl mást nem ért el,sőt sikertelenséget is hozott BW-nél, tehát kiderült az is hogy nem tévedhetetlen. Azon meg el lehet töprengeni, hogy a nagy tudása vagy a tudatlansága miatt nem jelezte a tábor elleni ambush-t.
  • Shiwo
    sztem kellő pénzért többen megtennék, mint a világ megmentése érdekében..
  • Micsu
    én arra gondoltam inkább hogy a céljait nem tudjuk igazán, az eszközeit már láttuk, az csak egy dolog
  • Hoz_Hun
    Még a 9.-ik részhez búcsúzóul.
  • Hoz_Hun
    6. szezonban úgy tűnik vissztér Bran, Hodor meg a több. :)

"Game of Thrones casting for another season 6 female role: the actress needs to be very short – about 5 feet tall or shorter. They’re asking for “striking facial features,” eyes that are far apart if possible, and someone with a "child-like physique." They need someone who is charismatic and has the ability to handle action scenes as well."

Tuti az Erdő Gyermeke karakterszerepre. Ergo Bran és csapata.
  • Petteri
    Nem fogok tudni pontosan idézni a tegnapi részből, de elhangzott egy ilyen:

"A fiúbaszó Loras üljön a trónra..."

Szóval szerintem Westeroson egyelőre több az olyan, aki megkérdőjelezi Tommen uralkodásának jogosságát, mint az, aki nem... Az, hogy épp nem háborognak ellene nem azt jelenti, hogy elfogadják, csak max. szarnak rá magasról, mert vannak fontosabb dolgok, amik "izgatják" őket... Pl. az a tél, ami elég keménynek ígérkezik.
  • kissssss
    Joffrey / Tommen törvényessége ingatag lábon áll? ez igaz de stannison kívül ki akarja még megszerezni a vastrónt jelenleg? ki az aki megkérdőjelezi a jelenlegi király "hatalmát"?

(dany most épp nem ér rá, kérem hagyjon hangüzenetet a sípszó után)

minden jelentősebb ház elismerte joff-t meg tomment törvényes uralkodójának, hiába volt stannisnak erősebb a joga a trónra.

úgy látszik teljesen fölöslegesen érveltem Salamon királlyal régebben, pedig az ő esete pont jól megmutatja hogy ilyen helyzetek is előfordulhatnak.

• Master91
    "és hol is léptek akcióba? hát északon hol máshol."

Kapott Lannisport is
  • molnibalage83
    Az asszonynak semmi értelme, mert nem királyi vér. A lánya azért volt kirányi vér, mert ő volt az apja...
  • kissssss
    "Ezt a 'pórnép' nem tudja, csak az olyanok, mint Ser Davos."

meg a fél sereg ami végignézte az egészet..... ugye nem azt akarod mondani hogy ez a becsület és titoktartás hadserege és nincsenek dezertálók?

"Tegyük hozzá szépen, hogy arra láttál reális esélyt, hogy Renly serege nem páholja el Stannist anno?"

és most akkor kit is fognak elégetni hogy derest is biztosra bevegyék? hiszen renlynél is biztosra mentek, vagy most asszonypajti is hopp repül a tűzbe?

stannis gondolkodik.... a jó idő már kipipálva ellátmány elvileg jön de deres még mindig áll a fenébe(vakarja a fejét) hé drágám beszélhetnénk egy pillanatra,(asszony) persze kedvesem miben segíthetek? ugye segíthetek valamiben mert már halálra unom magam a táborban..... (erre stannis) ohh hát persze hogy segíthetsz drágám...... kezével int a katonáknak.

ha így haladnak akkor nem fognak messzire jutni.

"Stannis oldalán viszont komoly morzsák hullhatnak az ölébe"

már ha sikerül megnyernie az ostromot, a máglyás húzásával csak a jó időt kapta hogy a serege ne fagyon halálra meg ne haljon éhen, de értem hogy mit akarsz mondani, kisujj arra hajlik amerre épp érdemes.

"Rögtön az után, amikor Robert Baratheon trónra került..."

és hol is léptek akcióba? hát északon hol máshol.

"Annyira periférikusat nem, Westeros nyugati partján a tengeren nem nagyon tud senki az útjukba állni. "

és szárazföldön? deresböl is kénytelenek voltak lelépni konkrétan szedniük kellet a lábukat ha nem akartak megdögleni, theon még így is ráb***ot, meg ha jól emlékszem pont theont küldte be ramsay hogy a mocsárban levő erőd védőit megnyúzhassák.

remélem azért a következő évadban már szerephez is jutnak a vas szigetek szereplői mert nagyon ell lettek felejtödve.
  • Mirk
    Miért olyan nagy baj, hogy Stannis hisz a Vörös papnőnek? Már többször is bebizonyította, hogy nem a levegőbe beszél, igenis van hatalma.
  • Hoz_Hun
    Nam vagy túl nagy családbarát.... 50%? WTF, LOL
  • Nirz
    Szerintem RL a világ lakossága is meggondolná 50% körül :D
  • Prof William
    Most belegondoltam, hogy ha a Vörös Papnő holnap felkeresné a még jelenleg élő szereplőket, a "Megoldom a legégetőbb problémádat, mindössze csak egy családtagot kell beáldozni." dumával sztem jó 80%-uk máris azt tervezné, hogy kit küldjön a máglyára...
  • Petteri
    Az a bajom nekem ezzel, hogy te is törvényre hivatkozol és azért Joffrey, Tommen "törvényessége" azért elég ingatag lábakon álló dolog... :/ :)
  • Master91
    nem a térben ugrálnak, hanem a nézők az időbe
  • Nirz
    Jon is gyorsan megjárta az utat a vadakhoz és falhoz vissza nem?
    Vagy Kisujj gyorsan megtett hatalmas távokat rövid időn belül nem?
    Szóval sokan rendelkeznek teleportációval ha történet úgy kivánja de azt mondom még mindig jobb mint időhúzás
  • Hoz_Hun
    Ne ennyit Stanis "nagyobb közjóért" elvéről... még a készítők sem így gondolják.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

kb 1:24 körül
    "It's obviously the hardest choice he has had in his life, and when it comes down to it it's just AMBITION vs familial love, and for Stannis, sadly that choice is AMBITION."

Ennyi. Köszönjük.
  • molnibalage83
    Minden résznek 60 percesnek kellene lenni. Minimum... Nem értem, hogy miért nem vállalje be ezt az HBO. Anno a BoB-nál a legrövidebb rész volt 49 perc, de sorrendben ilyen hosszúak voltak.

70
    49
    62
    57
    53
    64
    69
    56
    55
    59

Ez 59 perces átlag... Ha akkor bevállalható volt, akkor ma miért is nem...? Ezzel azért számottevően több tartalom férne bele a hátralevő két évadba...
  • [NST]Cifu
    egy olyannak az uralma aki mégiscsak megégette a saját lányát a máglyán vagy azt akire éppen rá mutat a vöröske?

Ezt a 'pórnép' nem tudja, csak az olyanok, mint Ser Davos.

én legalábbis nem látok reális esélyt rá.

Tegyük hozzá szépen, hogy arra láttál reális esélyt, hogy Renly serege nem páholja el Stannist anno? Aztán hopp, csak történt valami, és Renly átköltözött a szellemvilágba...

szerintem kisújj mindig is a saját pecsenyéjét sütögette :)

Pontosan, és most túl sokat nem remélhet a Lannister-Tyrrel duótól, amelyek ráadásul egymást marják (legalábbis Cersei vs. Tyrellek).
    Stannis oldalán viszont komoly morzsák hullhatnak az ölébe...

stannis rögtön beáldozta volna jont, na ennyire tiszteli.

Jon nem királyi vér, de legalábbis nem tud erről Stannis. Szóval.....

Greyjoyok mikor lázadtak nyíltan a vastrón ellen?

Rögtön az után, amikor Robert Baratheon trónra került...

de az egész westerosi hatalmi játszmában csak periférikus szerepet tudnak betölteni

Annyira periférikusat nem, Westeros nyugati partján a tengeren nem nagyon tud senki az útjukba állni.
  • molnibalage83
    Az hagyján, de Rickonnal mi van...?
  • kissssss
    Greyjoyok mikor lázadtak nyíltan a vastrón ellen? inkább nekiálltak fosztogatni észak nyugati partjait + felforgatták derest is, keménykedni tudnak és tengeren erősek de az egész westerosi hatalmi játszmában csak periférikus szerepet tudnak betölteni, komolyabban megzavarni a vizet(eddig) nem tudták.

észak pedig most alakul át war zone-á köszönhetően stannisnak de rajta kívül van komolyabban vehető katonai fenyegetés a kontinensen? nem nagyon, ami meg van az is északra korlátozódik.

dany meg inkább nekiállt sárkányt lovagolni és mikor hazaér valószínűleg meglovagolja daariot is.

joffrey haláláért meg inkább csak a tyrell nagymama(olenna a neve?) meg kisujj tehet, itt inkább személyes vonzata volt a merényletnek mama biztos látta előre hogy a lánykának sanyarú sorsa lenne ha joffrey mégis megunná Margaeryt, és inkább megelőzte a jövőbeni lannister tyrell konfliktust tommen pedig sokkal jobban kezelhető és nem az a szadista állat mint joffrey, nem hiszem hogy annak a pojáca Mace Tyrellnek bármiről is tudomása lett volna.

• [NST]Cifu
    Tuti előkerül még, túlságosan is komoly karakter ahhoz, hogy kiírják. Amúgy pedig például Balon Greyjoy a harmadik évad óta nem volt képernyőn (akkor farkatlanították meg Theont), és azért nem teljesen súlytalan karakter...
    Itt a probléma, túl sok szál, túl kevés idő...
  • Hoz_Hun
    Északon mókáznak az Erdő Gyermekeivel ,meg a háromszemű holló faszival.
  • BoneDragon
    Amúgy hodorék merre járnak? Könyvben se volt szó róluk? Eléggé eltűntek...
  • Hoz_Hun
    Nem mindenki Stanis, hogy csak úgy hipp-hopp átruccanjon Bravosba egy kis kölcsönér meg vissza, aztán némi toborzás után már fent is van északon (akadálytalanul, ellátmánnyal, lovakkal). Sőt ráérő idejükben még pár ostromgépet is összedobtak. :)