19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Prof William #11207 Szerintem az arany középutat kellett volna Martinnak megtalálni. Hulljanak a szereplők de ne ilyen mértékben... A spartacus 1-2 évadában is bárki meghalhatott de 1-2 szereplő kivételével (Spartacus) nem tudhattuk hogy ki él és ki hal.
Ezen kívül ha valaki az elmúlt 4-5 évben G.R.R Martin-ról hall, már nem az jut eszébe hogy "Öcsém de jól ír!" hanem az hogy "Ő az a fazon aki mindenkit kinyír a könyveiben. "
Enyhe sarkítással Martin jelenleg az elhagyatott öreg házban/nyári táborban kísértő baltás gyilkosok irodalmi megfelelője. :)
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2015.06.17. 09:52:55 -
Nirz #11206 Jah de inkább az minthogy az első pár részben kinyirnak egy fontos szereplőt aztán soha többé semmi nem történik de a sok birka mondhatja hogy bárki meghalhat mert meghalt az elején az a fontos szereplő - miközben te látod hogy az összes többi szereplőnek 10km mélységű plot armorja van.
500. karakter halál >>>>> senki nem hal meg/1 mellékszereplő akit mindenki leszar/ 1 főszereplő végén áldozatot a világ megmentéséért / etc etc -
Prof William #11205 Csak éppen a 253-ik "sokkoló" karakterhalál már nem annyira ütős mint az első pár. Az ember hozzászokik + már nem si gen mer drukkolni senkinek. Sajnos az első 2 évad után már van egy olyan érzése, az embernek hogy Martin csakis a nézők/olvasók trollkodására és ragelésére épet...
Amúgy meg... Ramsay Bolton... Egy félreismert ember...
Valamiért nem megy a videóbeágyazása. Inkább így linkelem.
Ramsay Bolton - the kindest man in Westeros
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2015.06.17. 08:34:12 -
#11204 inkább csak próbál egy realista fantasy - világot bemutatni, ahol nem él " a jó mindent legyőz és mindig győzedelmeskedik" szabály..
nincsenek főszereplők, csak a világnak olyan lakói, kiknek szemszögei közt váltogatva mutatja be a világot
próbálnak így vagy úgy boldogulni, élik a saját életüket, és előfordul, hogy váratlan, értelmetlen halál a sorsuk..
ahogy a való életben is előfordul, hogy valaki váratlanul meghal, akár egy gyors lefolyású betegségben, szerencsétlen balesetben vagy csak rosszkor van rossz helyen és lelövik..
nem csak az "átlag" polgárokat, ismert személyekkel (színész, zenész, sportoló, politikus, stb) ugyanúgy előfordul..
míg mások, kik megérdemelnék, végelgyengülésben halnak meg 90 évesen...
a halálnak csak a filmekben, regényekben szokott célja lenni, a valóságban nem mérlegel, nem válogat
és pont ettől más Martin papa világa, ezért nem egy tizenkettő-egy-tucat fantasy világ
mert nem az intrikáktól, nem az élőholtaktól vagy a másoktól, hanem azért, mert a szereplők ugyanilyen esendők, életüknek, szerepüknek, haláluknak nincs mindig célja..
van olyan, ki nem hal meg, csak lekerül róla a fókusz és éli "unalmas" életét tovább
Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2015.06.17. 07:00:21 -
gombabácsi #11203 rájöttem amúgy mire megy ki a játék! hogy ennyi fontos figura meghalt így a végén - valójában egyik se.
az író csúcsra járatja a trollkodást :) -
bega82 #11202 Van benne valami... ráadásul belerakták az "előző részekben"-be Benjen Stark-ot... aztán semmi! Aljas húzás volt! :D -
#11201 Pont az ilyen hangsúlyos beszélgetések,szervezkedések,ötletelések hiányoznak nekem.
Ez nem kerülne szinte semmibe és lehetne pár résszel több emiatt.
Az utolsó pár részbe túl sok minden lett belezsúfolva. -
bega82 #11200 Nem ironikusan mondtam, tényleg jó volt az a pár mondat, amit Tyrionnal váltott. Hiányzott is neki! :D -
#11199 "Amúgy a legjobb megintcsak Varys volt, a bruttó másfél perces szereplésével."
Jó volt az, mer igy ellehet azon filózni, hogy véletlenül nem ő van e, az álarcosok felkelései mögött, hiszen szereti keverni-kavarni.... -
#11198 ezek a dothrakiak akik körülvették danyt azok jó szándékból vagy foglyul ejtik ? :D -
#11197 Neki nem volt még egy gyenge jelenete sem. Az egész GoT talán legütősebb karaktere, mert sosem volt irritáló, mint Kisujj... -
#11196 Naná, hogy előrevitte, hiszen a következő részben jött a pofon, hogy szart sem ért az áldozat és a papnő kurva is összezuhant... Néha nagyon nem értelek... Pontosan eleget tett annak, hogy elvezet máshova, amit a másik jeleneteknél adtál. Sőt... A te példáid közül egy minimum sántít...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.16. 20:51:22 -
#11195 Elfoglalt egy várost (vagy inkább megszállt), kevés katonával, több volt rabszolgával. Egy várost próbál fent tartani, aminek komoly problémái vannak a belügyben. -
bega82 #11194 -
bega82 #11193 Szerintem az volt inkább az arcán, hogy ő tényleg szentül hitte, hogy Stannis az Azor ahai, és most rádöbbent, hogy nem. Emiatt volt megzuhanva, és ezért vágott olyan fejet.
Amúgy a legjobb megintcsak Varys volt, a bruttó másfél perces szereplésével. :) -
DRFlame #11192 Én szeretem a csöcsös részeket, de konkrétan bele kellett tekernem mert már nekem is sok volt. -
DantesHUN #11191 Jól van, lépjünk tovább. Szerintem így van, nem kell elfogadni, ez volt a véleményem . -
Nirz #11190 Ez így marhaság ilyen alapon minek mutatták hogy Tyrionnak köszönhető a Blackwateri győzelem.
Tyriont öncélúan fényezték ezzel
Elég lett volna ha csak annyit látunk hogy Stannis vesztett
Látod a logikádat így is lehet alkalmazni -
DantesHUN #11189 Vagy attól enyhült meg az idő, vagy nem, ami egyébként nem érdekes mert SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Így is úgyisa vereség, Stannis is meghal, akár megenyhül akár nem -
#11188 de tudom, csak ez az adaptáció iszonyat gyenge, míg máshol azért elég jó volt (pl. arya szál) -
#11187 Talán picit hosszu volt a jelenetet, de nem tartom öncélúnak, jó jelenet volt nagyon, és akkor is az lett volna, ha nem mutatják a cickókat, csak a fejét ( ugyan is az volt a lényeg :) -
Nirz #11186 "A multheti máglyarakásra igen. Ugyanis-szerintem- előre vitte a történetet? Nem. Akár megtörténik, akár nem, a végeredmény ugyanaz, mint mai a utolsó részben lesz."
Nem figyeltél ezek szerint. A mágia eredményeként enyhült az idő és ennek következményeként tudtak előrenyomulni az más kérdés hogy maga a hadjárat csúfos kudarcot vallott. Amennyiben nem égetik meg akkor valszinűleg Stannis a visszavonulás melett dönt, fontosabbnak tartva a lányát mint a vastrónt.
Jah és pls legyen már meg nekünk az "öncélú" jelenetek öröme. A sorozatok 99,99% ban a kölykök érinthetetlenek ha nem tetszik hogy itt tabut döntenek akkor van 1000 más sorozat ahol mindig minden a moralisták kedvére alakul -
DantesHUN #11185 Cersei jelenetére én se mondanám. A multheti máglyarakásra igen. Ugyanis-szerintem- előre vitte a történetet? Nem. Akár megtörténik, akár nem, a végeredmény ugyanaz, mint mai a utolsó részben lesz. Jelentett ez karakter fejlődést, mondjuk Stannis esetében? Hát, az utolsó részt nézve, ügye...ezt se lehet elmondani.
A Vörös Nász, például nem volt ilyen. Ugyanis, nem csak lezárt egy történet szálat, elindított egy másikat, illetve több más történésre is hatással volt. Több karakterre is kihatott. Mindenképpen fontos helye volt.
Vagy, a legelső részben Dany megerőszakolása, helye volt? Igen, mert elvezetett a dolog oda, hogy férjének végül egyenrangú partnere lett.
Theon kínzása? Volt értelme, hajajaj, lett belőle Búzös, stb.
A máglyarakás nem ilyen volt de hozzáteszem, szerintem. -
#11184 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Logikailag lenne értelme,még ha nem is mondta senki. A trial by fight győztese ,illetve pártfogoltja az istenek szemében ártatlan,és felmentik minden vád alól. A Harcos kiváltsága,aki a hetek egyike , akiket a Verebek isteneiknek tekintenek. Ráadásul a royal family tagját csak a kingsguard tagja védheti,ergó máris van értelme hogy a Hegy az őrség tagja lett. Továbbá Martin már 3x élt ezzel a "jogi lépéssel" :) Aztán persze lehet hogy nem lesz igazam.
"A trial by combat, deciding a man's guilt or innocence in the eyes of the gods by having two other men hack each other to pieces. Tells you something about the gods."
―Tyrion Lannister :)
Utoljára szerkesztette: Caliph, 2015.06.16. 16:58:19 -
#11183 Ebből egyik sem igaz az említett jelenetre. Egyetlen hibája, hogy talán egy picit hosszú, de szükséges jelenet volt. -
Nirz #11182 A lényeg hogy vannak akiknek megsérti a morális értékrendjét a sorozat.
Akkor kerül bemondásra az hogy "öncélú" az adott dolog ami zavarja őket. Általában ezek az emberek akik cenzúráért kiáltanak és megakarják szabni hogy mit van jogunk élvezni
Igazából azért nevetséges mert mindenre rálehet erőltetni hogy öncélú, egyén tolerancia szintjétől függően -
DantesHUN #11181 Azt jelenti, például.
-mutogatok egy meztelen nőt. Nincs dramaturgiai jelentőse, nem viszi a történetet előre, csak azért csinálom, hogy csorgassák rá a nyálukat a nézők.
vagy
-mutatok egy erőszakos, vagy véres, jelenetet, kínzást, gyilkosságot akármit. Ha nem viszi előre a történetet, nem hat egy adott karakter jellemfejlődésére, csak azért van a jelenet, hogy a néző elborzadjon.
Az igaz, ez időnként kell, mert ezzel lehet valamit eladni. A remek színészi játék, kevesebb nézőt fog meg, mint a csöcsfaktor, meg a lerepkedő fejek. -
gombabácsi #11180 miért ne lehetne egy tv sorozatban öncélúság? mozifilmben lehet? vagy miben nem lehet, regényben, színdarabban? -
gombabácsi #11179 cersei meztelen jelenetének a lényege, hogy a nézők nagy része azt hiszi hogy egy híres színész ezt bevállalta, aki meg tudja hogy dublőrős, az is abba éli bele magát, hogy egy híres, komoly színész ilyet csinált, és hogy ez mekkora hatalmas dolog...
üzlet, zsé, mani -
#11178 én meg untam volna egy csatajelenetet mert az ugyse nagyon megy nekik... -
#11177 Lassan már ott tartunk, hogy a kommentelők mindent öncélúnak tartanak. Egyáltalán jó lenne tisztázni azt, hogy mi a frászkarikát jelent ez egy TV sorozatban... -
#11176 Ki beszél itt 20-ról?
De itt nem is erről volt szó.
Különben is bőven volt itt az évadban olyan amin lehetett volna spórolni.
Én pl Cersei szégyenmenetét is egy öncélú faszságnak tartom amivel elment egy csomó értékes idő.
Az "unalmas" mészárlás és ez a jelenet szerintem versenyezhettek volna egymással. -
#11175 lehetne 20 is nem? és akkor adhatnák az NCIS után szerdán délutánonként!! vuhuuuuu
Az HBO-s sorozatok mind 10 részesek...
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.06.16. 15:54:52 -
#11174 Lehetne itt 12-13 rész is egy évad például.
Főleg egy GOT-nál indokolt lenne, ha lenne rá keret. -
DantesHUN #11173 Hát lehet, de fene tudja, hogy forgatná ki a Veréb ezeket a vallási dolgokat. A vallási tanítás, törvény már csak ilyen, mindig lehet úgy kiforgatni hogy engem igazoljon. -
#11172 Ki mondta, hogy a Veréb féle tárgyaláson van olyan? -
DantesHUN #11171 Az uralma alatt áll egy város, ami azért jelent némi jövedelmet. Van serege. Ha elindul egy kikötő város felé, bizonyára lehet hajókat venni, vagy bérelni. -
#11170 mert te ugy érezted volt még plusz 5-10 perc amit erre el lehetett volna baszni.. aham. Nyilván pénz spórolás is, de ki nem szarja le.. -
#11169 -
Micsu #11168 egyébként mindenki a dorni szálat szidja, ott legalább volt két jó csecs, a briennes szál sztem még gyatrább volt