19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• homeless
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Van egy olyan teória, hogy Melisandre annak a Three-eyed crow-nak/Bloodraven-nek a lánya, akivel Bran találkozott a 4. évad végén. Ha ez így van, akkor kb 100-110 éves lehet most. Több bizonyíték is van:
    - Bloodraven anyját Melissanak hívták
    - Bloodraven szeretője a Shiera nevű féltestvére volt, aki értett a fekete mágiához. Ezt mondták róla:
    Dunk: You've known queens and princesses. Did they dance with demons and practice the black arts?
    Egg: Lady Shiera does. Lord Bloodraven's paramour. She bathes in blood to keep her beauty.

- Úgy tűnik, hogy külsőre is hasonlítanak:
    Shiera:
    “She was the greatest beauty(1) of her age, a slender(2) and elegant(3) woman, slim of waist(4) and full of breast(5);… She had a heart-shaped face(6); full lips, and her mismatched eyes were strangely large and full of mischief”

Melisandre:
    “Slender(2) she was, graceful(3), taller than most knights, with full breasts(5) and narrow waist(4) and a heart-shaped face(6). Men’s eyes that once found her did not quickly look away, not even a maester’s eyes. Many called her beautiful(1).”

• Prof William
    A Dorne-i szál teljesen felesleges volt. Ha már úgyis kreatívkodtak a rendezők, akkor ezt teljes egészében kihagyhatták volna. Semmi értelme sincsen, csak az időt veszi el a fontosabb szálak elől.
    Vagy legalább lezárták volna de nem mert most majd kell menni bosszulni meg minden, szóval nemhogy végetért volna de tovább tekeredik ez a teljesen érdektelen szál.
  • molnibalage83
    Meg egy államcsínyt egyszerre szoktak megszervezni. A három buta liba közül csak egy volt ott a királygyilkosságnál, a másik kettő már korábban el volt zavarva, hogy egyszerre öljenek és ne legyen idő figyelmeztetni a kiscsákót.

Semmi baj nincsa az általatok teleportálásnak hívott dolgokkal.
  • Palinko
    igazából a teleportálásnak köszönhetjük, hogy belefért minden ebbe a részbe, semmit nem adott volna hozzá ha látjuk őket odacsónakázni. a kutyákat más is megemlíti, szerintem az ilyen hülyítés, mint mikor az alcatrazban elterjesztették, hogy a sziget körül cápák vannak... nem szednek szét azok a kutyák senkit, max parancsra, de gazda nélkül egyszerűen leléptek a helyszínről, elfutottak. a fajta csoportjuk is nagyon félrevezető, merthogy véreb, nem azért véreb, hogy szétmarcangol, hanem mert kiváló nyomkövető és "megérzi a vért", merre ment a követendő állat, jelen esetben ember.
  • benőmenő
    Egy kicsit sokat akartak markolni egyszerre ennyi szállal, de ha valakit kihagyják, akkor még azért lehetne morogni. Dorne továbbra sem lesz senki szíve csücske.
    A teleportálásokat leszámítva szerintem egy korrekt nyitás volt.
    Teleportálás alatt értem Ramsey kutyáit és a bad pussykat a hajón.
    Na jó, amikor a boltonok utolérik Sansáékat az egy kicsit Monthy Pyhtonosra sikerült. :D

Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2016.04.26. 07:05:47
  • bega82
  • Zozo0122 #11842
    Én csak ennyit mondok

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2016.04.26. 02:50:38
  • DasIsFuck
    Igen, de ennek a mondatnak tényleg csak ennyi jelentősége volt, kb mint amikor a gonosznak olyan gonoszul kell röhögni, hogy még jobban érzékeltessék, hogy ő gonosz...

Ez a mondat párba van a dornban elhangzott párbeszéddel, ahol a dorni herceg és az a csaj a kalandozásról beszélget és kijavítja a herceget, hogy oberin bizony a legszebb férfiúkkal is hált ám nem csak nőivel...
  • Kongy
    Jó, hát nem titok Ramsey milyen "ember" :D
  • Pares
    A csaj apja gondoskodik a kutyákról, szóval a saját lánya holttestével fogja megetetni a kutyákat :D Ramsay egy szamító, szociopata, pszichopata, beteg állat, ennyi áll a kijelentése mögött :D

Utoljára szerkesztette: Pares, 2016.04.25. 23:17:25
  • Kongy
    Ramsey azért mondta, hogy adják a kutyáknak a csaj holttestét, mert az előző évadban épp ennek a csajnak a kutyái segítségével kaptak el egy csávót, aki már nem tudom pontosan ki volt. Legalábbis szerintem.
  • molnibalage83
    Nem értem a fanyalgókat. Elég durva alapokat rakott le az első rész. A 4. és 5. évad elejéhez képest ez sokkal jobb volt. Bár az utolsó jelenet jelentéstartalma nem igazán világos számomra.
  • homeless
    Szerintem az lehet, hogy Melisandre a vulkánban lakott, amikor Frodó beledobta a gyűrűt és ráolvadt a nyakára.
  • hawkie22
    Nekem újra kell nézni az utolsó pár részt az 5. évadból, mert már arra se emlékszem, hogy kik haltak meg és hogy. Vagy hogy kit adatott a Bolton fiú a kutyáknak, meg ilyen apró pici részletek. Szóval ha nem is az elsö résztöl, de pár részt újra kell néznem. :) A Danys résznél én a sárkányt vártam nagyon, bár gondoltam, hogy nem lövik el az elsö részben. :)
  • Pares
    Maester: Shall I have a grave dug for her, my lord? Or would you rather the men build a pyre?

• Palinko
    sztem senkit nem érdekel, de ha később felbukkanna Westerosban, hatalommal, erősen, néznénk, hogy wtf ez meg hogy, szóval szerintem azért kell, hogy ezt elkerüljük. az sokkal bénább lenne. remélem a végén olyan történik majd általuk, hogy mindannyian azt mondhatjuk majd, hogy igen ezért megérte bennehagyni
  • MAstudioHD
    Épp ez az.
    Érdekel valakit az a Dorne-i liba a vergődésével? Cerceit is gyűlölöm, de Ő legalább kurva jól játssza a köcsögöt, ha még csak 3-4 szál lenne, akkor azt mondom beleférne Dorne, de így, hogy mellette 8-10 szál van ezt elfelejthették volna Myrcella halálával.
  • El Gigante
  • DasIsFuck
    Az a legnagyobb baj, hogy túl sok erős karakter, illetve akikben látni lehet a nagy egészre valami ráható potenciált már nem él.
    Ha a személyes érdekességi listámat mondom akkor azon Jon,Tyrion,mások,jaime(so-so).Jon halott,tyriont kikukázták,a mások évadonként maximum egyszer és jaimeben meg egy halovány szikra van csak, hogy valamit kezdenek vele.
    Ez a nyitány ezen nem tudott érdemben változtatni.

Nem tudom hogy kezdtem volna.
    De azt reméltem, hogy újra be fog vonzani(mert eleve elveszett már nálam a sorozat iránt az a giga hype ami volt), de nem így történt, inkább fentartotta ezt a nézem a neve miatt, de önmagában annyira nem tudom már értékelni.
    Érdekesség, hogy ezt én most érzem gottal kapcsolatban először.

Mint mondtam én nem csalódtam, de egy büdös nagy nulla volt ez a rész.
    Utoljára szerkesztette: DasIsFuck, 2016.04.25. 20:15:01
  • ddany7
    Mások, Bran . Két legizgalmasabb szál jelenleg(főleg hogy a trailerben egymásra találnak ha jól emlékszem, de egyikből se kaptunk egy másodpercet sem. Tyrion sétálgat az utcán... Daenerys szenved, Arya szenved. Unalmas.
    Nem tudom hol olvastam, de igaz, hogy Királyvárból eltűnt minden érdekes karakter és dögunalom az egész ottani szál.
  • Palinko
    5. évadból is az uccsó 3 rész volt jó, korán elégedetlenkedtek még. a tavalyi évad közepéhez képest sokkal érdekesebb volt ez a nyitány. Dorne miatt sem tudom miért sírtok, bár én sem nézem ki a Lanisterekből, hogy katonailag meg tudnák bosszulni, mert most nem olyan a helyzet, de nem gondoljátok komolyan, hogy foglalkoznának a dornei belviszályokkal, ha később nem lenne szerepe Westerosban... azzal egytértek, hogy Brant nagyon elfelejtették, de sűrű mostanában a sztori nem fért bele, így se jutott mindenre idő
  • szabii98
    Abban egyetértek veled, hogy semmi nagy dolog nem történt.. semmi nyomot hagyó
    illetve még azt mondanám, hogy mindig mikor más karakterre ugrottunk, akkor úgy éreztem hogy hé nemá, még nézném kicsit:( lehet tényleg túl sok a szál. Kivéve Dorne, az egyáltalán nem érdekel...és még csak nem is izgalmas.
  • Stockbauer33 #11826
    Pár mondatban leirnád h te hogy nyitottad volna az új évadot?
  • Palinko
    nyugodj le cica:
  • DasIsFuck
    Borzasztóan kevés volt már ez az évadnyitó.

Valahogy az egész sorozat kapcsán ez jut már az eszembe, hogy kevés.
    A története valahogy ellaposodott a rész közben, nem éreztem, hogy annyira érdekelne mi lesz vajon a következő részben,mi fog történni westerossal, a világgal.
    A karakterekkel sem történt semmi olyan ami alapján annyira érdekelne, hogy mi lesz velük.
    Illetve ott van az is, hogy alig szerepelnek egy-egy részben.

Most már tényleg jöjjenek meg a mások, mert ez már egyre inkább a kínlódás kategóriába fog zuhanni.

Összességében nem csalódtam, de nem lepett meg az epizód.
    Mély nyomokat sem hagyott.Egy ilyen kezdés után nagyon kifulladás szagot szimatolnék.
    Ne így legyen, de nem tudom mi rázhatná fel.Fontos karkaterek halála már annyira nem felrázó, főleg, hgoy a többségüket nulla érdeklődéssel figyelem.
    Ha Tyrionnak innentől ez lesz a szerepe, hogy meerenben trónol és az epizódonként kap pár hasonló jelenetet mint most akkor felőlem ő is lehetne a következő.

Szörnyű, de az egész rész során egyedül a jon körüli nagy kérdés foglalkoztatott és még a rész után is csak ez ami megmaradt mint érdeklődési pont a következő részekben.
    Történ dorne-ba ami történt, nem igazán váltott ki belőlem semmit, mondjuk a herceg fiával kapcsolatos résznél legalább egy jót röhögtem magamban:)
    Deneris szála ennél érdektelenebbé számomra nem is válhatott volna, Meeren is csak időhúzásra jó, mert nem igazán látom nyomát miért érdekelne ami ott történik, boltonék eddig sem voltak túl érdekfeszítőek, a Lannisterek teljesen kiürültek, ariát hagyjuk is, brannek már a létezését is elfelejtettem, Sansa megint semmi érdekes.

A másokon kívül már tényleg nincs sok érdekes szál ebben a történetben.

Kicsit olyan volt ez a rész mint ahogy a TWD-vel vagyok, hogy néztem mert twd meg got, de egy ilyen rész után amúgy dobnám a francba a sorozatot.
    A minőséget azért annyira itt legalább nem fogják leadni mint ott.
  • haxoror
  • TDC Geronimo
    Akkor jó
  • ToCsEk
    imdb szerint kövi rész 56 perc, szerintem ez csak most így jött ki :(
  • TDC Geronimo
    Először jól indult...

• TDC Geronimo
    Azt lehet tudni, hogy miért csak 45 perces volt a rész? Ebben az évadban ilyen rövidek lesznek? :(
  • szabii98
    Mert Stannisről kiderült, hogy ő nem jampi :D
  • CalebJoe
    Vagy mondhatni klasszikus witchcraft, nem vagyok fantasy olvasó de tudtommal az összes boszi nagyon öreg és az igazi formájuk nagyon ocsmány, csak mágiával teszik magukat vonzóvá így manipulálva áldozataikat.

Utána olvastam és ez a Melisandre 400 éves

A Witcherben is ott volt az a három boszi, először csak pucér 3 csajt látunk utána meg ezt

Utoljára szerkesztette: CalebJoe, 2016.04.25. 15:08:38
  • RatBaG #11816
    https://gfycat.com/FemaleTallAmericancicada
  • Pares
    Nem a nyakéke az, ami elrejti a valódi külsejét, hanem a bájital, amit néhány másodpercig mutatattak is. S4E7-ben a nyakéke nélkül fürdik, és akkor is mondja Stannis feleségének, hogy a bájitalok illúziókat okoznak. Persze a nyakék is csinál valamit, de szerintem a külsejéhez nincs köze. Amúgy meg Thoros is akkor kapta a halottakat feltámasztó szuper erejét, amikor a legmélyebben volt, és kezdte megkérdőjelezni a hitét... pont mint most Melisandre...

Utoljára szerkesztette: Pares, 2016.04.25. 14:52:17
  • Nirz
    plot armor? :D
  • MAstudioHD
    Mert még talán a 3. évadban mondták, akit lefejeznek, azt nem lehet feltámasztani, vagy valami ilyesmit....
  • ToCsEk
    és miért tenné? Stannisért miért nem áldozta fel magát?
  • Prof William
    Majd átmegyünk full horroba és a Vörös Papnő, Snow és az eddig meghalt Starkok testrészeiből összerakja a MegaSnowt aki elindul hogy bosszút álljon mindenkin. :)

Viccet félretéve valahogy most már el kellene kezdeni lezárni/összevonni a szálakat mert különben nemhogy 2 de 12 évad múlva sem lesz vége.
    Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.04.25. 14:14:28
  • MAstudioHD
    Lehet feláldozza magát, hogy Havas élhessen....
  • ToCsEk
    itt eléggé megy az ötletelés, sokféle érdekes vélemény van