19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Caliph
    nyugi,még egy hét és a kutya se jön ide :D
  • Gerin
    Maradni kéne a történet világában és nem össze hasonlítani azt valós helyszínekkel + személyekkel
    + én sértődésnek veszem ha bántják a keresztényeket, úgyhogy csínyán a vallás gyalázással ha kérhetem.
    A moderátor jobban is végezhetné a szűrést.
  • Gerin
    Jézust minek belekeverni egy fantasy történetbe?
    Ennek semmi köze a valósághoz, és itt már tényleg minden volt, atom, Vietnám, világháború, ókor stb
    Kezd megborulni ez a fórum.
  • Prof William
    Az utolsó rész külön openinget kap. Itt megtekinthető...

• molnibalage83
    EPIC!
  • Kályha
    djesus
  • Prof William
    Igen ha Jézus annak idején úgy döntött volna hogy -FUCK MEGBOCSÁJTÁS- leszállt volna a keresztről majd miután szétlézerezi rómaikat, lyukat éget Pilátusba és felgyújtja Jeruzsálemet meghalt volna, amikor római légvédelem leszedi. :)
  • Montanosz
    amugy kicsit hasonlit a bibliai jezabelre meg vannak krisztusi vonásai is, gondoljatok az üstökösre ami megjelent amikor a tűzben újjászületett, vagy amikor mysha-nak hívták, megmentőnek...az a baj hogy ha tényleg meghalna a végén, tényleg egy 8 évados küldetéstudatot csúfolnak meg :-D...bár persze Jézusnak is ez a sors jutott

Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2019.05.18. 18:17:00
  • Montanosz
    á csak osszák az észt, utólag mindenki okos...pedig egyszerűen nem halotta a harangokat, tehát neki úgy tünt senki nem harangozik így aztán gyía..
  • gsanya21
    A Trónok harca legutóbbi epizódja rengeteg vitát szült, amelyek jelentős része egyetlen húzásra vezethető vissza: Daenerys Targaryen döntésére, hogy a megadást jelző harangszó ellenére felégeti Királyvárat. Sokakat felháborított, hogy miután évadokon keresztül bizonygatta, hogy jobb királynő akar lenni elődeinél, sőt még azt is szó szerint kijelentette, hogy nem égeti fel a fővárost, mindezt sutba dobva ártatlanok százezreivel végzett.
    Mint korábban írtuk, Daenerys pálfordulásába elsősorban annak hirtelensége miatt lehet belekötni, hiszen a jelek (csakúgy, mint a Trónok harca korábbi fordulatai esetében) mindvégig a szemünk előtt voltak. Méghozzá azon túl is, hogy a westerosi bölcsesség szerint az istenek pénzfeldobással döntik el, hogy a Targaryen-gyermekekből őrült lesz-e. Alább tehát összeszedtük, mi minden készítette elő az Őrült Királynő-csavart - és mindez hogyan volt kódolva Daenerys önmagának adott neveiben is.
    VÉLEMÉNY: Daenerys Targaryen mindig is hű volt a nevéhez
  • M2 #18763
    Csak a saját egyéni tapasztalataim alapján tudom, hogy ha egy támadással váratlanul meglepnek és túléled, akkor legjobban akkor jársz, ha minél gyorsabban kimenekülsz a helyzetből. Nincs idő gyorsan felmérni az erőviszonyokat, mert hirtelen a jó döntéshez szükséges információk sincsenek meg.
    (Van-e még pár hajó valahol oldalt fedezékben, elbújva? Mennyi az újratöltési idő? Egyszerre lő a flotta, vagy felváltva, vagy elszórtan?...)

Dany okosan és rutinosan lépett, hogy lelépett. :-)
  • gsanya21
    Óriásvész Tormund hazaért Szellemmel. ;) :)

Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.05.18. 15:46:38
  • SaGa
    A többi hajó lehet, hogy lőtte, de Euron csak ült és nézte a lebegő sárkányt, hátán a csajjal.

Most visszanéztem a jelenetet. A sárkányok max 200 méter magasan repültek (nem tudom, a torony alatti szikla milyen magas, de nagyjából annak a tetejével egy magasságban kezdtek balra visszafordulni, előtte egyenesen a torony felé repültek), mikor Rhaegalt leszedték. A 11 feszülő vitorlás hajó akkor bújt elő a sziklafal mögül. Igen, egy dárda elrepült Daeneris feje fölött, amikor még nem tudta, honnan lövik, Ha valakinek nem tűnt volna fel, oldalról. Lehet, hogy előre figyelt, de oldalra, a hegy mögé nem látott be. Nem volt hozzá elég magasan.
    Ezután fordult velük szembe. Leadtak rá egyetlen sortüzet, visszavonult, akkor támadtak az északiak hajóira, szintén oldalról. Ez egy jól kivitelezett oldaltámadás volt, lesből.
    A jelenetsorban van egy olyan pont, néhány másodperc, amire emlékeztem, hogy a sárkány lebeg a hajóval szemben, Euron meg erősen elgondolkodik, hogy lőjön–e vagy sem. Aztán úgy dönt, lő, a többi hajóval együtt. Ha Daeneris akkor nincs épp teljesen összeomolva Rhaegar elvesztése miatt, simán elsöpörhette volna a hajókat, míg újratöltenek, mert mind egyszerre lőtt, ő meg elég közel volt hozzájuk, hogy egyetlen gyors rohammal mind a tizenegyet elsöpörje.
    Ez után a sárkánnyal nem is foglalkoztak többet, elfordultak és az északi hajókat lőtték szitává.
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    Amikor a 3-ból egyet meg akart ölni, akkor a kettő másikra böködőt gyakták le. Ott D. kifejtette érveit. Mivel a GoT világában mai, de még római kori jogértelmezési szinten sem mutattak meg semmiféle bíróságot ezen elég felesleges rugózni.
  • M2 #18758
    A "középkori hagyományok" szerint bármikor felégethető bármilyen város.

Ha a mai erkölcsi normáinkkal kötünk bele a városégetésbe, akkor ebből a szemszögből nézve Dany folyamatosan ártatlanokat mészárolt. Nem láttam például egyetlen rabszolgatartó tárgyalását sem. Pedig biztos volt köztük egy-egy Tyrion.
  • M2 #18757
    "Amikor Daeneris, Rhaegalt elveszítve, Drogon hátán szembe „állt” Euron hajójával, az meg se próbált rálőni"

Melyik filmet nézted? Folyamatosan lőtték, Euron és a többi hajó is. Dany el is "libbent" a szigony elől, de - egyébként szerintem nagyon okosan - menekülőre fogta a dolgot.

Akik meg nem értik, hogy Dany miért nem látta meg előre a veszélyt, azok soha nem játszottak még háborús repülőszimulátorral. Lentről ott világít az objektum az égen, fentről meg csak akkor veszed észre az ellent, amikor már rádlőnek, de ha nincs torkolattűz és nyomjelző lövedékek, akkor a laikus többség még akkor sem szúrná ki a légvédelmi állást.
  • Kályha
    Nem vagyok mélyen a témában, de kik voltak azok az ártatlanok, akiket még a középkori hagyományok szerint se kellett volna kivégeznie?

A "nem mondjuk el miért, ha nem láttad előre, hidd el ez így helyénvaló" elv nem tetszik. Illetve nem is ez a gond. A történetet hiányolom, amivel nem foglalkoztak, ami engem jobban érdekelne, mint a finish. Ami sikerre vitte a könyvet és a sorozatot is.
  • Montanosz
    Már kislánykorában is legyeket tűzdelt az irovesszőjére
  • Montanosz
    az angolok már visszavonultak engedve a francia nyomásnak, és egy kis emelkedő mögött probálták rendezni soraikat, de már csak két soros vonalra futotta, ha a franciák nem vonulnak vissza megijedve a poroszok megérkezésétől (akik alig voltak harcképesek emlitett dolog és a erőltetett menet miatt) akkor áttudnak törni, kb a térképen látszik is, de a lényege hogy az angolok elkezdtek már visszavonulni...

• M2 #18753
    Amúgy akiknek nem tűnt fel, hogy Daenerys ártatlanokat éget el és folyamatosan a tanácsadóinak kell megfékeznie a további vérengzéstől, azok melyik sorozatot nézték eddig?
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.05.18. 12:39:06
  • molnibalage83
    Ismerem az elefántbébit. És mi köze annak ahhoz, hogy W-t Napóleon nem húzta be soha?
  • Montanosz
    látom teljesen tudatlan vagy az efféle témában, eltudom képzelni miket irkálhatsz a haditechnikai topikba :D
    Most az egyszer linkelem neked mert látom arra is képtelen vagy hogy egy témát az interneten megkeres:
    blücher elefántbébi 1
    blücher elefántbébi 2

Gondolom már is mondta hogy analfabéta vagy a történelemhez :-d

• molnibalage83
    Ezt nem tudom megítélni, de hogy ezen a téren is fejlődésképtelen maradt az is érdekes. Egy csomó YT csatornát követek (bár angolul), ahogy megtanultak az értékes tartalom mellett megfelelően beszélni is. Ő mindkét téren elhasalt.
  • M2 #18749
    Ráadásul hangsúlyoz minden egyes szót. Azok beszélnek így, akik el vannak szállva saját zsenialitásuktól, alaptalanul.
    Jóslata, tippje eddig nem jött be semmi.
  • gsanya21
  • gsanya21
  • M2 #18746
    Telejsen igazad van. Ráadásul ugyanúgy, mikor beugrik egy-egy rész, ugyanúgy röhögök rajta. Ötödik részben Jaime látomása részegen a tengerparton, vagy miután Jon Snow ledöfi az északi katonát... már mind fájtak hasizomban a végén.

Leslie Nielsen lenne Jon Snow, csak végig sütne róla, hogy Targaryen.
  • molnibalage83
    Igen, kb. ez van, csak ha a másik oldalán is ilyen "de ha és de ez" feltételezéseket veszünk, akkor meg az jön ki, hogy N. a mesékben tudott volna csak győzni.
  • Prof William
    Én is jó pár értelmezését olvastam már Waterlooi csatának és igen Napóeon megnyerhette volna ha nem követi el azokat a hibákat, de ezt hogy megnyerte csak nem vette észre még sehol sem láttam...
  • molnibalage83
    Nem rád vonatozott, hanem bárki ami betszi. Ponéból mindig elkezdem nézni és pár perc után agyfaszt kapok a tömény hülyeség spekulációtól, ami soha nem lett igaz. Kb. úgy tolja, hogy ha lát az utcán egy vonalat a homokban, akkor azt biztos a wargoló alienek hagyták ott, hogy mutassa az utat Aryának, aki...

És a többi...
    Komolytalan.
  • molnibalage83
    Folyamatosan pislogok, hogy történelmi téveszméidet mi táplálja. Korábban II. vh, most meg Waterloo.
  • Kingtiger15
    Nem ártott volna még pár sor abból a karós árokból. Meg nincs kriptában kucorgás, nők, öregek folyamatosan lövik a tornyokból az égő nyilakat. A sima acél nem öli meg őket, de csonkolja, ezért teletűzdeltem volna a kőfal réseit acélpengékkel, kampókkal, meg előtte a földbe is szúrkáltam volna bőven.
    Egy óriási sajtreszelőt az egész mellvédek előtti területből, aztán lehet agyatlanul zergelni.
  • gsanya21
    Akiket érdekel a
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    sorozat feltételezett vége a kiszivárgott Leak alapján azok itt egy vicces giff animációban megnézhetik.
    .
    Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.05.18. 10:14:44
  • gsanya21
    Balázs: Nem hiszem, hogy spammelnék, hisz nem rakom be wun wun összes videóját. Lehet, hogy ebben is vannak hülyeségek, de mond benne érdekes és hasznos dolgokat is, szerintem. Ez egy fórum, ahol azért vagyunk, hogy ütköztessük a nézőpontjainkat. Hál ég nem mindannyian látjuk úgy dolgokat. Nekem pl. Daenerys az egyik kedvenc karakterem, Sandor, Tyrion, Arya mellet. Nem, nem azért mert ő a Sárkányok anyja, hanem a könyvekben rá jellemző belső vívódások miatt. Aztán persze végül szinte mindig a Targaryen vér kerekedik felül, szóval nem karakteridegen tőle az amit most a sorozatban tett! Sőt, még tetszik is a karakterív, igaz én arra tippeltem sokáig, hogy
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Jon megöli végül Daenerys -t és valamiképp végül Éjkirálynő lesz belőle. De a Leak alapján, kissé más vége lesz a sorozatnak.

Viszont az idevezető lépcsőfokok kidolgozásával vannak problémáim.

Ha a topik adminjaként azt mondod, hogy ne tegyek be több videót, akkor elfogadom, és nem teszek. De meglátásom szerint akkor elég egyoldalúvá válhat a komment szekció.
  • Montanosz
    a hajítógépek nem férntek be a várba, különben is egy csatát csak utólag lehet értékelni, napoleon se vette észre hogy megnyerte waterlonál a csatát,ezért visszavonult amivel tényleg elvesztette és utolag igy is maradt meg az tankönyvekben (az angoloknak már nem volt utánpotlás, két soros vonalra futotta, a beérkező poroszokat meg blücher szokásos baja gyötörte, azt hallucinálta hogy egy francia katona megerőszakolta és elefántbébinek add éppen utódot)
  • Prof William
    P. Cersei menekülés közben eljuthatott volna a kamrájukba. :)

Úgy meg még nagyobb poén lett volna ha azt veszi észre, hogy az eggyik lámc üres majd következő pillanatban Ellaria (vagy ki) nyakon szúrja. Ez még akár Martinos vég is lehetett volna az omlás helyett...
  • molnibalage83
    Régen hallottak, csak ennek megmutatására nem pazarolták az időt. Mindenki el van felejtve, ami nem főszál. A teljes Keskeny tenger túloldala is.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.18. 09:49:30
  • Prof William
    Tényleg a maradék Homokluvnyákkal mi van? Ők azért még mindig ott vannak kiláncolva az alaksorban. (Na jó most talán már nem. :) )

Legalább egy villanást kaphattunk volna róluk még ha csak simán halottak odalent, de úgy tűnik ők is el vannak felejtve.
  • molnibalage83
    Az is uncsi, hogy "nem látta a hajókat". Igen, bazdmeg, mert a sziklán a sárkány sem lát át. Meg dramaturgia. Ennyi.

Ez is egy igen sima klikkvadász videó volt, semmi nem mondott el, amit kb. 5 átlagos jobb fórum hsz itt nem. Csak nem 18 percig tartva.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.18. 09:43:43