19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• DantesHUN
    Nagyjából. De szerintem az lesz, hogy a mások által felélesztett jégzombinak nézik ,és felgyújtják és vége.
  • Prof William
    Egy kérdés Havasról... Inkább spoilerbe rakom hátha még valaki nem látta a részt.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Szerintetek körülbelül meddig lehetett halott? Szűk egy napig? Tudjuk hogy a feltámasztásnál fontos az időtényező. Minél tovább marad valaki halott annál kevesebb jön vissza belőle.
    Bericet szinte másodpercekkel a halála után élesztette újjá Thoros, de itt nem ez a helyzet.

Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.05.04. 12:04:02
  • szabii98
    El nem tudod képzelni, mennyire várom már, mióta bejelentették a ToJ-t. :)
  • Zozo0122 #12005
    A Tower of Joy-t én is nagyon várom, őszintén remélem, hogy nem Walking Dead-es befejezést kapunk, hogy Lyanna könyörög, Ned meg eltorzult arccal belenéz a kamerába, aztán Bran felriad és szintén lihegve bámulja a kamerát 3 másodpercig, majd snitt :DD
  • Palinko
    hát hogy pl még házasság előtt született, de én is a R+L=J elméletet támogattam, de haver meg Baratheonost :D meg az a tower of joy nagy utalás valóban.
  • Zozo0122 #12003
    Majdnem biztos, hogy így lesz. Mert amikor még a sorozat elkészítéséről tárgyaltak, Martin már akkor megkérdezte a 2 producert, hogy lássa, mennyire értik a könyveit: szerintetek ki Jon anyja? És Benioffék jó választ adtak neki, ergo az addigi infókból, teóriákból és könyvekből jól szűrték le a megoldást.

Targaryenek...hát, a "sárkánynak 3 feje van". Még most is, mindhárom él, akiben tiszta Targaryen vér van, ha igazak a teóriák :D Azt most hagyjuk, hogy a Baratheonok is részben Targ leszármazottak, mert az már egy nagyon régi ág volt, házasság útján...
    Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2016.05.04. 11:51:43
  • Zozo0122 #12002
    Csak a jegyese volt, de Lyannának abszolút nem jött be Robert, Rhaegartól meg kb. az összes westerosi nőnek annyi volt, még Cersei is úgy volt vele, hogy Jaime nagyon jó, de ha Rhaegar őt akarná, akkor gondolkodás nélkül odaadta volna magát :DD
  • szabii98
    Az igazi teória az R+L=J, és itt az R az nem Robert, hanem Rhaegar. link
    ezért várják annyian a Tower of Joy jelenetet(jövő hétfőn benne lesz), mert itt _lehet_ hogy kiderül ez

Pares: "már csak azért is, mert a Targaryeneket majdnem az utolsó szálig kiírtották"
    így igaz :D Viserys és Daenerys sokáig bujkáltak, aztán volt róla szó az első évadban, hogy mégis mihez tudnának kezdeni :)
    Rajtuk kívül még egy Targaryen volt, Aemon, aki meghalt az előző évadban. Ő azért élhetett, mert felöltötte a feketét
    Utoljára szerkesztette: szabii98, 2016.05.04. 11:48:05
  • Pares
    Még mindig nem értem konkrétan mire gondolsz. Jon hivatalosan Eddard Stark fattya, akit a háború után vitt haza Winterfellbe. Na most ez a hivatalos történet több szempontból is furcsa. Ezért találták ki azt az (szerintem nagy valószínűséggel igaz) elméletet, miszerint Jon valójában Lyanna Stark és Rhaegar Targaryen gyereke, és Lyanna a halálos ágyán (szülés után, a Tower of Joy-ban, amit a következő epizódban fogunk látni) megígértette Eddarddal, hogy vigyáz Jon-ra (már csak azért is, mert a Targaryeneket majdnem az utolsó szálig kiírtották), és ezért hazudta azt mindenkinek a végtelenségig becsületes Eddard Stark, hogy Jon az ő fattya. Más forgatókönyv nem nagyon lehetséges.
  • Palinko
    arra, hogy kiderül valami furcsa ok amiért számkivetett lett. bár ez már erősen szappanoperás.
  • Pares
    "ez a Baratheon dolog nagyon elgondolkodtatott. lehet a király volt Lyanával? mert jobban belegondolva miért ne?"

Most mire gondolsz? Lyanna Robert Baratheon felesége volt hivatalosan, azért tört ki a háború, mert Rhaegar Targaryen elrabolta (vagy Lyana önként megszökött vele). Szóval ha Robert és Lyanna gyereke lenne Jon, akkor nem lenne miről szó, akkor nem fattyú lenne, hanem trónörökös.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2016.05.04. 11:32:50
  • Palinko
    ez a Baratheon dolog nagyon elgondolkodtatott. lehet a király volt Lyanával? mert jobban belegondolva miért ne? nem vette magához a fattyút, mert tudta jó barátjánál jó helyen lesz északon, ott mindent megtanul stb. aztán meg ott van a hajszín kérdése. ugye régen mindig mondogatta az öreg, hogy a "mag erős" mikor rájött, hogy igazából kitől vannak Cersei gyerekei és Baratheon génektől nem lehetnek. szóval simán lehet, hogy azért is sötét hajó Jon és nem világos mint a Targaryenek, mert ez történt anno. és mivel Cerseinek megmondták az összes gyereke meg fog halni, Tommen se éli meg a következő évad végét sztem, de lehet még a mostanit sem, Stannis sem él. minden elhárult előtte, hogy király lehessen.

Daenarys meg ahogy halad előbb lesz annak a földrésznek a királynője ahol most van mintsem Westerosban nagy szerepet játszana, bár ekkor mindenki csalódna szerintem :D
  • Prof William
    Remélhetőleg az évad végén már átkelnek az Othersek a falon. De persze az is lehett hogy nem.

Ramsay cselekedetei mögött az is lehetett mert most hogy van már örökös eléggé megnőtt az esélye annak, hogy egy reggel majd borotválkozás közben véletlenül hátraszúrja magát ,vagy hogy leszédül a vár fokáról valamelyik estén.
  • Kmarha

Még ha az alap közutálatot nem is számítjuk, ami a köpönyegforgató, gyerek kora óta a puha szárazföldiek között élő Theon felé irányul, akkor sem fognak megválasztani egy utód nélküli töketlent királynak.

Ha mégis, akkor minimium egy jégsárkányt vagy egy krakkent varázsoljon elő a kabát ujjából, mert más lehetséges okot itt nem látok.

Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2016.05.04. 11:09:53
  • szabii98
    Pont most néztem meg ezt a videót, és ő sem említi. Ráadásul a subreditten is sokan azt mondják, hogy nem a Vas szigetekre akar vissza menni, hanem Winterfellbe, hogy megölje Ramsayt.
  • Pares
    Kizártnak tartom, hogy Theont megválasztanák királynak...
  • Palinko
    egy lavina se gyorsan indul, illene a sorozathoz ha felpörögne szerintem. az emelt költségvetés nem látszik meg gondolom a színészek elviszik
  • szabii98
    A második feléhez szólván: Ne legyen pörgősebb. Mármint megértem, hogy ez a 6. éve a sorozatnak, és iszonyú pénzekbe kerül már egy rész (idénre emelték 10 millió dollárra, per rész!!), de nagyon nem illene az eddigiekhez, ha most fognák magukat és elkezdenének rohanni...Szép lassan történik minden, az utolsó rohanós rész az volt amikor Rob elkezdett harcolni, az is tartott egy évadon keresztül.
    Amikor meghallottam, hogy le akarják már zárni, kicsit rosszul éreztem magam, pont emiatt amit mondasz, hogy basszus össze fogják csapni.. De ez mégiscsak az HBO, van elég tapasztalatuk, és még ennél is több pénzük, hogy megtudják oldani. De akkor még ottvan Tyrion és Varys, akik az első részben látták hogy nincs több Targaryen flotta :D

spoiler:
    Egyébként amennyire szerettem a Daenerys szálat az előző évadban, most annyira nem érzem hova akar ez kilyukadni. Persze nem olvastam a könyveket.
    De a véleményem szerint minden cselekmény egy felé mutat. Jon és Ramsay összecsapnak. Szerintem Theonnak van esélye a királyi címre, ha odaér időben, és akkor -hálája jeléül, valamint bocsánatkérésként- Jon mellé áll.
    Cercei és Tommen megerősödnek és óriási csetepatét csinálnak Királyvárban, és hopp, leesik az első hó.. Mindenki harcol, a sebeiket nyalogatja, majd "ledől a fal" :))
  • Palinko
    Szerinted leépítették Tyriont az előző évadban, pedig szerintem nem véletlen, hogy az évad borítóján ő volt egy hajó orrában, meg ugye a sárkány ez a kép az.. egyébként pont hogy nem leépítették, hanem kibővítették, hogy most neked ez nem tetszik az szubjektív.

10-20 perc jut valakire egy részben, jogos, viszont gondold meg, hogy vannak olyan sorozatok amiben egy rész 20 perces, szóval ott se jutna több... jó mondhatod hogy azok inkább 20+ résszel dolgoznak évadonként, de nem mindig.

hogy meguntad a sorozatot? sokaktól hallottam már, hogy nekik kifulladt, már csak huzavona, kínlódás. mondjuk legtöbb azóta is nézi... ennyit erről. mondjuk igaz hogy azóta inkább összevárnak 5-6 részt és egyben ledarálják.

a mások kérdése, előbb utóbb megérkeznek, de nem véletlenül húzzák, mert 1. valszeg sorozat vége felé kellenek, 2. ha már megérkeztek onnantól nincs visszatáncolás onnantól nyomulnak és kétlem, hogy lesz olyan, hogy na most a mások 2 hónapig tábort vertek valami erdő mellett :D szóval ezért nem hozzák még a falon túlra.

a sorozat 2 évad majdnem fele annyi résszel, csak azt mondom nincs semmi se kőbe vésve, most nekem is úgy tűnik, hogy még kb 20 rész alatt ami hátra van, nem lehet befejezni értelmesen, de semmi garancia, nincs hogy a 6. évad végén nem fogom másképp gondolni, ha pörgősebb lesz ami valljuk be ráférne a sorozatra, hogy több ilyen rész legyen mint ez a 2.
  • Stockbauer33 #11989
  • Pares
    Arról is elég sok teória van, hogy a Lightbringer valójában micsoda...
  • skinnyman
    Ja ezt tudtam, csak azt hittem konkretabbra gondolsz, mert ugye a profecia szerint a Lightbringer-t is elo kene huznia a tuzbol.
  • Kewell
    http://awoiaf.westeros.org/index.php/Leaf
  • Mephike
    Biztos én leszek most a rossz fiú, de nekem nagyon tetszett mindkét utóbbi rész. Külön öröm volt számomra ismét a Vas szigetet látni, illetve a múltba való visszatekintés eszméletlen hangulatos volt.
  • DantesHUN
    Egyetértek én is így gondolom. Lehet jobb lett volna ha Martin kevesebb kötetet ír, és kevesebb az évad is, de legalább a minőség végig egyformán magas lenne, illetve nem az lenne mint most, hogy a sok szál a sok bonyodalom ,de haladni meg nem halad előre.

Igaz mások meg épp ezért szeretik ,hogy újabb és újabb és újabb és újabb szálak kezdődnek.
  • Prof William
    Ezen gondolkodtam én is.

Szeretem a sorozatot DE!! hatalmas katyvasz már az egész. Van 8-10 szál amik csigalépésben haladnak előre és nem tudni hogy hogyan fogják összehozni vagy lezárni őket.

Danny is kb 6 évad után szinte ugyanott tart. Egy ideig sárkány anyáskodott majd szerezett 5000 kemény zsoldost, amit bármelyik Westerosi több tízezres hadsereg körberöhög. Aztán nekiállt Sim City-z ni 3 évadon keresztül és most ott tart hogy se városa, se sárkánya és egy csapat barbárral bandukol a szteppén. Vagyis ott tart ahol 6 évada. :)

Pontosan az a baj sorozattal mint Martin könyvével. Annyi már a szál és (hiába írzják őket rendesen) annyi a karakter hogy ha mindet vinni akarják akkor csak lépésben haladnak.

És most jelentik be hogy már csak 2 csonka évad van hátra? Soha nagyobb szükség nem lett volna a 10 részes évadokra mint most! Sőt az utolsó két évad lazán lehetett volna 14-15 részes is.
  • Sequoyah
    Tyrionrol a konyv alapjan mar tudtuk, hogy a kiralyvar elhagyasaval az o tortenetenek nagyjabol vege. A TV valtozatban ehhez kepest meg probaljak jobban eloterben tartani, mert a rajongok imadjak ot, de sokat ettol ne varjunk.
    Talan a vegjatekban meg lesz 1-2 szava.
  • Sequoyah
    Csak en erzem ugy, hogy a sorozat egyaltalan nem halad a vegkifejlet fele? Mintha a tortenet 3-adanal jarnank csak. Semmivel nem vagyunk kozelebb barmifele megoldashoz, mar ha lesz, mint az elso evad vegen.
    Felek, hogy igy osszecsapott lesz a vege... az utolso 5 resz alatt mindenki hirtelen feltalalja magat, a kiralyvar alatt terem es lerendezik a dolgot.

Az egyenkenti tortenetszalak nagyon jok, de a nagy sztori sehogy sem akar alakulni, talan nincs is.
  • DantesHUN
    És mindez ráadásul azért nem poén, mert ezen kívül lesz két évad, kevesebb résszel, ami alatt le kellene zárni.
  • Prof William
    "A szálakat meg össze kellene futtatni, a játékban lévő karaktereket egymással interakcióba hozni, érdekessé tenni őket, mert így önmagukban baromira érdektelen az egész."

Martin apó ráadásul mesteri szinten zavarja minél messzebb egymástól ezeket a szálakat. Karakterek épp elkerülik egymást aztán mennek a kontinens legtávolabbi végére. Ez így 256-ra már nem poén.

Sansa és Brienne végre nagy nehezen találkoztak, pedig azt hittem azt is elhúzzák minimum az egész évadban.
  • DasIsFuck
    Miért is?
    Engem nem vett meg ez a sárkányos ökörködés.
    Egyrészt kevés volt a jelenet, másrészt meg nekem nem hozta azt az epic tyrion érzetet amit az ő jelenléte hozott korábban.

Ja és akkor már kimondom a békát, szerintem eunochal rohadtul rossz párosítás tyrion..
    Amióta Meerenbe vannak nem volt meg az a kémia köztük számomra.

Szóval több tyrion kellene, lehetőleg olyan ami miatt sokaknak a kedvence lett és nem ilyen semmilyenek amiket újonan kap.
    A szálakat meg össze kellene futtatni, a játékban lévő karaktereket egymással interakcióba hozni, érdekessé tenni őket, mert így önmagukban baromira érdektelen az egész.

Baromira nem élvezem már ezt a sorozatot úgy, mint tettem azt még 1 éve.
    Azzal, hogy a sorozat iránti hype eltűnt nálam sokkal gyengébb ez a sorozat.
    A Hype meg azért tűnt el, mert elérdektelenedtek a történetszálak, úgy meg nehéz lázba jönni tőle, ha tudod, hogy nagyjából részenként lesz 10-20 perc azokból amik még érdekeltek.
    Meeren tyrion miatt, de hát már az sem, főleg így, hogy megint beláthatatlan távolságba került az átkelés és tyriont kb nullázták.
    A fal jon és a mások miatt, de a másoknak ideje lenne már megjönniük, mert az is ki fog fulladni előbb-utóbb.
  • Pares
    Szerintem is.
  • Seten
    Tyrion a legújabb részben is pont akkora arc mint korábban.
  • DasIsFuck
    Heh, lehet túl sok jó sorozatot néztem meg az ötödik és a hatodik évad között, de nálam már az első rész is ilyen volt.
    Valahogy most iszonyatosan elkezdett zavarni, hogy van ezer különböző szál, amire részenként nem jut pár jelenettől több és eközben nem történik semmi csak elvétve.
    Eddig egyáltalán nem zavart ez pedig.

Tyriont például imádtam, de az előző és ebbe az évadba lényegébe leépítették a karakterét.
    Ha nem láttam volna az ezelőttieket akkor nem válhatna ekkora kedvencé sem.

Sokakkal ellentétbe szerintem pont, hogy nem áll jól neki ez.
    Királyvárban azért volt jó, mert ott volt neki a kellő feszültséggel járó ellensúly minden tekintetben.
    Utazgatás is jól állna neki, csak úgy nehéz ha részenként csak pár jelenetet kap az egész, úgy nem is lehet kellően kidolgozni egy olyan történetet amit kellően fel kell építeni minden szempontból és az egész keleti rész eleve nem volt kellően és elég érdekesen bemutatva,felépítve a sorozatban ehhez.

Meereni szereplése is abszolút csalódás volt.
  • Stockbauer33 #11974
  • Pares
    http://awoiaf.westeros.org/index.php/Azor_Ahai
    Azor Ahai "újjászületésére" gondolok, akit R'hllor (A Fény Ura) küld, hogy harcoljon a sötétség (a mások) ellen.

"Azor Ahai is to be reborn again as a champion sent by R'hllor."

Jon Snow-t R'hllor támasztotta fel, gyakorlatilag újjászületett, habár már halála előtt is kezdett Azor Ahai-ra hasonlítani, hisz minden erejével a mások elleni harcra koncentrált.
  • ToCsEk
  • [NST]Cifu
    Sárkányok kiszabadítva. Remek. Tyrion? Az a baj, hogy az lenne a jó, ha a várost irányítaná, az állna jól neki.

Ez a problémája, erről szólt az S06E01 béli jelenete. Nem érti annyira az itteni embereket, ráadásul nem nagyon van semmi a kezében, amivel az embereket irányíthatná. Az emberek Daenerys-t követték / várták, aki függően a nézőponttól csalódást hozott már az elején / csalódást hozott a végén.

Anno írtam, hogy Daenerys legfőbb gondja, hogy iszonyatosan naív. Azt hitte, hogy azzal, hogy felszabadítja a rabszolgákat, megoldja minden problémájukat. De nem volt koncepciója, hogy akkor a felszabadítottak mégis miből fognak megélni. Itt nincs kialakult középréteg, az, amit Daenerys akar csak úgy lett volna életképes, ha szépen ezt felűről vezérelve csinálják meg, kezébe adják a felszabadítottaknak a munkát, amiből majd el tudják tartani magukat.

Maradjunk annyiban, hogy ostoba volt.

Tyrion sem tud igazából mit kezdeni a helyzettel. Ha a kemény kéz politikáját követi, akkor Daenerys akaratával száll szembe, ha pedig követi Daenerys vezérelveit, akkor ugyanúgy megköti a saját kezét, ahogy Daenerys megkötötte a sajátját. Ebből a szituációból az lenne kilépési lehetőség, ha Tyrion állna neki a társadalmi reformokat szépen kidolgozni, de a jelek szerint a forgatókönyv írók nem osztják ezt a nézetet...

Királyvár. Tényleg ideje lenne már valami erőt felmutatni a Verebekkel szemben. Húzzák már mióta ezt a szálat...Tommen előkerült, hol volt eddig???

Örülök, hogy figyeltél. Tommen eddig sem volt erős jellem, a bátyja és anyja elnyomta minden önálló szándékát. Mellette pedig nincs erős és karakán segítő, nagyapja meghallt, Tyrion elmenekült, Jamie nem volt a városban, anyját elfogták a verebek, Kevan Lannister, Quiburn és Pycell volt a kis tanács, és a háromból kettő konkrétan nem nagy rajongója Cersei-nek. Szóval a kistanács vezette Tommen aligha tett volna olyasmit, amit te elvárnál tőle.

Az amúgy érdekes, hogy a templomban ott van a király, + Jamie. És..bejönnek Főveréb, aztán a pereputtya. Testőrség? Katonák? Sehol senki? Oké Jamie visszaküldi Tomment de ennyi? A templomba csak úgy beallag egy rakás veréb, sehol semmi őrség?

Az ugye megvan, hogy Baelor szentéjében vannak? Ez a verebek "főhadiszállása".

Szigetek. Remek, király halott. De erre jön egy másik eszelős. MJeg Theon is hazafelé tart. Vajon ki kerül a trónra, és mi a további célja? Újabb háborúk?

Az megvan, hogy Yara Greyjoy is bejelentkezett a trónra? :)

Bolton család. Ramsey. Tisztában vagyok azzal ,hogy a valóságban ennél durvább dolgok is megtörténnek. De a készítők mindenképp átakarják lépni az emberek ingerküszöbét? Kezdték nemi erőszakkal, majd lett terhes nő meggyilkolása, kislány elevenen elégetése. És most? Újszülött csecsemő és az anyja széttépetése kutyákkal? Mi szükség a túltolt perverz brutalitásra? Nem vagyok egy romantikus széplélek, de egyre öncélúbbak az ilyen jelenetek.

Gondolom a sorozatban prezentált női meztelenséggel nincs problémád, vagy az nem öncélú.

Az is érdekes, hogy azt mondja három nagy ház támogatja őket. Így is? Ezután is? Az apagyilkos fattyút? Oké, erről nem tud senki-bár ilyen ügyet akármennyire titkolnak csak elterjedne pletyka szinten. De meddig támogatnák őt a nagyobb északi házak? Őrült és kegyetlen, a saját híveire is veszélyes. Nem tisztel semmit és senkit, és északon pont ez a nemesek egyik jellemzője a nagy hagyomány tisztelet meg észak nem felejt meg ilyenek. Mint ahogy Bolton papa is mondta, ha lerohanják a fekete őrséget, mindenki ellenük fordulna. Na hát következzen ez a pillanat, de van egy olyan érzésem Ramsey még jó pár epizódban továbbra is marha sikeres lesz, egészen mondjuk az utolsó előtti epizódig, ahol meglesz a nagy csata és veszít.

Haladjunk sorban. Először három nagy északi ház támogatása kell. Az egyik legnagyobb a Karstark, akik konkrétan gyűlölik a Stark-okat, miután Rob Stark lefejezte Rickard Karstark-ot, miután megölt két Lannister foglyot. Harald Karstark volt az egyedüli szemtanúja annak, amit Ramsay csinált, és Ramsay-hez hasonlóan pragmatikus ember. Ramsay-nak hűséget fogadva megerősítheti a házának helyzetét északon. Ha belegondolsz sok mozgástere nincs. Ha nem Ramsay-hez húz, akkor mégis kihez? A Lannisterekhez, akik megölték a testvéreit? A Stark-okhoz, akik lefejezték az apját? Mert hát észak nem felejt. Azt sem, hogy Rob Stark mit csinált Rickard Karstark-al.

Azzal pedig, hogy védi Ramsay seggét, vagyis hazudik arról, mi is történt Roose Bolton-al, valójában erősíti a saját pozícióit is. Talán még nagyobb befolyásra tehet majd szert, miközben a támogatóikat nem idegeníti el maguktól...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.03. 14:00:57
  • molnibalage83
    Az egyiknek igen. A másik meg az 5. évadnál teljesen nyilvánvaló volt. Az 5. évad végén én már csak azon gondolkodtam, hogy mikor lesz kiírva az a karakter. Pedig ő volt talán az egyetlen, akit a józan éz és előrelátás vezérelt Westeroson. Kár érte. Mondjuk az áruló megkapta az áruók sorsát.
  • Palinko
    miért... mert kényelmesen kipárnázott a hype vonat :D