19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Tikal #12491
    mit szívtál? :DD
  • [NST]Cifu
    Sok marhaságot olvastam már a GoT történetébe való belemagyarázásával kapcsolatosan, de most sikeresen megnyerted a legnagyobb ostobaság arany fokozatú különdíját, babérkoszorúval...
  • molnibalage83
    Én úgy vélem, hogy kicsit túltolod a képzelgést.
  • twillight
    Észrevettétek hogy lesz szépen lassan Lost, azaz valláspropaganda a sorozatból?
    Amúgy se volt erős egy cucc, csak egy igen költséges szappanopera (a'la Barátok Közt), de mostanra már hadseregek sincsenek - a helyüket ráadásul átvették a vallások.

A GoT vallásai:
    - Valar Morgulis aka. Halál: nincs valódi kultusza, nem kell vele foglalkozni
    - A Fák Istenei: ezek a nem-judeokerezstény vallások, azaz a Pogányok. "Mert a népek bálványai csupa hiábavalóság, hiszen az erdő fájából vágják azt; ács-mester kezei készítik bárddal. Ezüsttel és aranynyal megékesíti azt, szegekkel és pőrölyökkel megerősítik, hogy le ne essék."
    - A Fény Istene: ez a kereszténység analógiája az eretnekégetéseivel.
    - A Megfulladt Isten: az iszlám allegóriája. Az iszlámnak ugye át kelett kelnie a tengeren hogy eljusson Európába, de sosem sikerült jelentősen megvetnie a lábát ott.
    - A Hetek: bár elvileg hét istenségről van szó, ezek mindig Egy testületként lépnek fel, azaz egyetlen isten, amineka Száma Hét. Melyik isten száma a hét? A Biblia Istenéé! Ezen kívül megszállottak Isten Törvénye iránt, de ami a legdurvább, hogyan változott meg szép lassan a jelképük:

Sőt, volt egy rész amiben még a külső csillagot is elhagyták (nyilván rájöttek hogy az már tényleg egyértelmű lenne az utolsó mucsainak is, így visszarakták).

Tehát végül mindegy ki fog a Vastrónra ülni (elárulom: Jancsika elveszi Dénárost és lesznek király és királyné, Árja kinyírja a Hegyet, Törpicsek lesz a Király Segítője, Brandon irányítja a sárkányokat, és mindneki más meghal - Szalszának már rég meg kellett volna, hiszen ült a Trónon -> játszott és vesztett. Meg ugye a farkasát is kinyírták, ammi elvileg jel kéne legyen a karakter sorsáról. A lényeg hogy már agyalni sem kell, a sokkfaktor rég kimerült), mert a hatalom valójában a Verebeknél lesz.
    És még ha vki kiütné is a Főverebet, meg a Harcos Rendet (szintén zsidó szekta volt), akkor is legalább két - én csak a szinkronos részeket nézem - helyre már beszivárogtak Háttérhatalomként: Cersei a 0603-ban bérelte fel őket, Varys meg Dénárosnál tette magát nélkülözhetetlenné.
    No persze próbálnák csak meg a sorozat készítői nem a Heteket tenni meg a Vallásháború győztesének - rögtön rájuksütnék az anitszemitizmus bélyegét.
    Még úgy is hogy látjuk a sorozatban a Verebek még rosszabbak mint Ramsay.
    Még úgy is, hogy egy vallásháborúban akárki győz, mind veszítünk.
  • Terawatt
    Sons of Harpy mitől másabb mint az ottaniak? [Azon kívül, hogy elvileg pénzelik őket, de szabotálni akkor is tudnának gondolom elég szépen]
  • DantesHUN
    A cári rendszert voltaképp a saját hadserege se támogatta már.

Hiába vannak sokan a szegények Királyvárban, több ezer képzett katonával szemben nincs reális esélyük.
  • DantesHUN
    Ha uralni akarják a hét királyságot, akkor egy lázongó csőcseléket le kell vágni a francba. Persze értem én az a gond, hiányoznak az erős karakterek Királyvárból. Tywin nem pöcsölne velük ha még élne.
  • Stockbauer33 #12484
  • RatBaG #12483
  • Lópikula

vannak páran...
  • Prof William
    Meglehet. A legtöbben nem is a Verebek által kínált önmegtartóztató rendre vágynak, hanem ennek az ürügyén akarják kitombolni magukat.
  • homeless
    Szerintem a lakosság 70-80 százaléka mélyszegénységben élhet, így simán megvan a túlerő. 1917-ben a cári rendszert is megöntötte az elégedetlen nép Oroszországban. Szerintem a készítők szándékosan nem mutatták eddig, hogy hányan támogatják a főverebet, hogy majd nagyobb legyen a sokk.
  • Prof William
    Az erőmutatás lenne a cél, de az az érzésem hogy ez nem fog összejönni.

Polgárháborúra én sem gondoltam, de a káosz eléggé hamar kitörhet ha -csak ideiglenesen is- a fanatikusok lázadást szítanak/lenyomják a az őrséget. És nem holmi fanatikus átállásból, hanem azért törne ki káosz, amiért ma is kitör, ha a hatalom meggyengül, vagy katasztrófa van. Sok embernek jól jönne a zavargás, hogy lopjon, gyilkoljon stb...

A város meg ennyitől is leéghet...

A csőcseléknek elég egy "Le a tehetetlen királlyal meg vérfertőző anyjával!" és indul a lázadás.

Nem kell átállni az egész lakosságnak, de hacsak egy része átáll már az is elég a zűrzavarhoz.
  • DantesHUN
    Túl vannak misztifikálva ezek a Verebek.

A következő szempontokat kellene végig gondolni.

A történelemben az ilyen szedett-vedett paraszti szegény sokásag( nem ők nem sereg) csak akkor győztek hivatásos katonák felett, ha jelentős túlerőben voltak, vagy a alábecsülték a parasztokat.

Polgárháború törhet ki a fővárosban? Igen. De miért állna mindenki a Verebek mellé? A fanatikusok mellé csak a legszegényebbek állnának, akiknek minden mindegy, és vevők az ilyen halandzsákra. Mert miket is tilt a vén Veréb? Pl: tilos minden világi élvezet. Na, az emberek meg alapvetően a világi élvezetek szeretik. Akinek már van némi vagyona, tegyük fel kereskedő, módosabb mester ember, nekik már ellenszenves lenne az egész verébcsapat.
    Lehet, hogy Ceresei-t sokan utálják ,vagy épp a királyi családot, a nemeseket, de még akik utálják is, nem feltétlenül állnának a fanatikusok mellé. Akinek van félnivalója, vagyona, mittudomén ő is szeret kurvázni...és az ilyenekből biztos nem kevés van egy ekkora városban. Szóval a lényeg: nem állna a teljes lakosság a Verebek mellé, vagy legalábbis nem kéne hogy így legyen.

A presztízsveszteség meg: az nem preszítzsveszteség, hogy a király a saját fővárosában nem tud rendet tartani a saját feleségét nem tudja megvédeni? Mégha Tommen vehetjük úgy báb , az államnak ez a presztízs veszteség. Hogy akarnak 7 királyságot uralni, ha nem bírnak el, egy csapat vallási fanatikussal? Épphogy erőt kellene szerintem felmutatni. Tanulja meg az egész birodalom, aki szembeszáll az állammal(= király) annak annyi.
  • DantesHUN
    Felemás érzéseim vannak ezzel a résszel kapcsolatban
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Vas-szigetek, érdekes mit akarnak ebből kihozni. Az új király tényleg azt gondolja majd együtt uralkodik Láncverő Sárkánymama Dany-vel? Csak azért mert ad neki hajót? Vagy valami más a célja? Mert azt gondolom, Dany senkivel se akar együtt uralkodni, ő az uralkodó, a hatalmát nem osztaná meg soha senkivel.

Tyiron és a Vörös papnő meg a pók...az új papnő jól alakított, bár az ember szívesen hozzá vágna valamit, mégha dögös is, de a viselkedése...de épp ez a lényeg, ilyennek kell lennie Jó volt.

Ayra...nem érdekel, továbbra se, biztos van akinek érdekes.

Bran Hodor...látványos volt. Izgalmas volt. Érdekes volt. De így utólag belegondolva, jól van Bran, jó nagy hülye voltál, megmondta a vén falakó faszi m,hogy ne csináld, de ő csak azért is egymaga belevarázsolta magát...és hopp Éjkirály megfogta és jönnek kinyírtak mindenkit.
    Ügyes voltál fiam. Mennyi esélye is van egy csajnak és a lebénult Brnak a jégmezőkön? De az idővel való manipulálás téma érdekes.

Na és ami elrontotta nekem az egész részt. Sansa. Te hülye picsa. Már elnézést. Nem arról van szó, hogy bízzon meg Kisújjban. Benne megbízni óriási hiba lenne.De nem kell a Völgy serege? Miközben Bolton túlerőben van? A Fekete Hal és a kisebb északi házakkal se biztos, hogy legalább kiegyenlített lenne az erőviszony a Bolton +Umber+karstark csapattal szemben.
    Ja, és a legjobb Jon-nak meg se említi Kisúj és a Völgylovagjait. Pedig Jon azért már vezetett csatát, valamit csak ért hozzá, de Sansa hercegnő mihez is ért ? Majd ő aztán tudja, oda megyünk és lenyomjuk a Boltonokat.
    Szóval, tényleg nem szabad Kisújban megbízni, de azért megvitathatná a dolgot olyanokkal akik valamicskét értenek a háborúskodáshoz( Jon, +Davos) de még le is tagadja.

És miért? jaj tudom. Most jön a magyarázat. Mert őt Ramsay megerőszakolta. Elhiszem hogy ez dühítő meg borzasztó meg rémes, meg Sansa lelki nyavajái...de attól Sansa hülye picsa.

Persze, azért gondoljunk bele, a Völgy lovagja is segítenek a Boltonéknak nem lenne sok esélye. Márpedig akkor hol lenne az igazolom, hogy ki nyer? Úgy kell írni a forgató könyvet, hogy esélytelenebb legyen és ezért izgulni kelljen a szimpatikus szereplőkért...eh...

Mi volt még? Búsképű lovag távozása. Nem érdekes. Összeségében a többi rész jó volt. És Tormund ismét poén volt, és lovagnő megy Tully-ékhoz, biztos sok kalandba keveredik útközben lesz sok vívás ,meg harc..ez jó lehet.

• Caliph
    Pedig van rá esély,valami olyasmit gagyog az öreg hogy the time is here when you became me. És fura ez a tűzból suttogó lángúr is...simán lehet egy Branhez hasonló warg,sőt lehet maga Bran az aki suttog a lángokból mint Rhilor :D
  • Pares
    Azt hiszem akkor láttuk utoljára, amikor Bran, Rickon, Hodor és Osha megtalálták a haldokló Maester Luwin-t (2. évad 10. epizód), akkor még élt és virult a fa:
  • Prof William
    Egy kis humor...

Ráférne Johnra egy kis lazítás...

Valamint kevesen tudják de egy népszerű játékutalás is el volt rejtve ebben a részben. :)

• molnibalage83
    Inkább ne. Feloldhatatlan hülyeség jönne ki belőle. A magát létrehozó jövő elég volt egyszer a T1/T2-ben...
  • Prof William
    A fa fazon a korát megerőzve Westeros első GreenPeace aktivistája. Ő tartja a leghosszabb faölelés rekordját, ami olyan jól sikerült, hogy teljesen beleszervült a fába.

Amúgy szerintem is azzal kellene véget érni az évadnak hogy a White Walkerek és a seregük átjut a falon.

• Palinko
    tökömet a metaforákba, még mindig jobban sajnálom mint Hodort...

meg emígy is már az első szezonban úgy volt, hogy mindjárt jön a tél, már 9 éve nyár van stb az ősz meg emígy is 2 éves csak és ahogy nézem észre sem vehető, majd aztán jön a tél ugye, ami szintén sokáig fog tartani.

akkor tényleg kevés lesz még két évad, mert nagy sprintbe befejezik a sok szálat, még valahogy, viszont aztán ha ott a tél, de legyőzték a másokat, nem sok mindent látunk. jó volna egy pár rész még arról szólna, hogy sínre lett téve a dolog és akkor innen már mindenki saját fantáziájával oldja meg. mint a battlestar galactica befejezése ami most eszembe jut.

vagy lesz ilyen rózsaszínes befejezés? hú legyőztük a másokat, minden rózsaszín, itt egy szivárvány ugrándozik rajta az unikornis. mert az naaaagyon sorozat idegen lenne.
  • Terawatt
    Summer is meghalt, szóval képletesen oda a nyár és jön a tél. :)
  • Palinko
    esélyes, így hozzák össze a könyvvel végül, bár ez nem cél, csak lehetőség
  • bega82
    Nemrég láttam a Predestination-t Ethan Hawke-kal, szóval most akár még ezt is elképzelhetőnek tartom.
  • Lópikula
    Én tudom ki az öregember a fában...egyértelmű szerintem. Nem más mint Bran...
  • Zozo0122 #12466
    A varsafákat még egy Ramsay féle fattyú sem bántaná, azok több ezer éves fák. Nem haldokolnak azok, csak nagyon lassan nőnek, és nincs nagy igényük. Jó pár olyan fa van még, majdnem minden északi ház kertjében áll egy, a falon túl is vannak egész ligetek, meg van egy nagyon különleges hely a GoT-ban, de a sorozatban még nem került elő, a Harrenhall melletti tavon van az Isten szemén az Arcok szigete. Na, itt is van egy varsafa liget, és állítólag a föld mélyén rejtőzik még néhány az erdő gyermekeiből...

Egyébként nagyon jó rész volt.

Jó látni, ahogy ébredezik a mágia, konkrétan az Éjkirály is egyre erősebb és erősebb, jó volt nézni, hogy miket művelt. Imádom, amikor támadnak, annyira brutális mindig. Karakteres ellenfél, annyi biztos. Ezzel a résszel nálam Bran szála egyből a legérdekesebbé vált. Jöjjön minél több a másokról végre, illetve lehetne virítani már néhány jégpókot vagy jégsárkányt, ezekről sokat mesélt Öreg Nan Brannek kiskorában. (az összes északi gyereknek ezeket a storykat mesélik az öregek) Én jelenleg úgy gondolom, hogy ennek az évadnak a vége így fog kinézni: a 9. részben Jon és Ramsay párbajoznak egyet, Jon pedig a teljes északi sereggel körbevéve mindenki láttára megalázza és megöli. Rickon esetleg meghal Ramsay végső szadizmusaként, mielőtt Jon ráront. A 10. részben pedig itt az ideje, hogy leomoljon a Fal és elkezdjék a leigázást a Mások. Ha minden igaz, akkor Mance Rayder megtalálta Joramun kürtjét, amivel elpusztítható, de nem hülye ő sem, sosem használta volna. Viszont a teljes serege darabokba lett verve, esetleg az egyik csapata elvihette menekülés közben és mostanra az Éjkirálynál lehet. A Falat le kell rombolni, különben sosem lesznek képesek átjutni rajta, arról pár ezer éve tettek az Erdő gyermekei a mágiájukkal, és az emberek, élükön egy másik Brandon Starkkal (Brandon, az építő).

A Greyjoy királyválasztás meg sem közelíti sajnos a könyvbélit...Euron pedig egyszerűen szar. A színész sem elég jó hozzá, meg a kinézete sem. Euron magas, vékony, és totál őrült. Van egy Csend nevű, vörös vitorlás hajója és a legénységének kivágta a nyelvét, valamint mindenféle idegen földekről összeszedett népségekkel veszi körül magát. Az egyik szemén szemkötő van, és senkinek sem mutatja meg, hogy mi van alatta, de nyilván nem kiscsirke :D Ugyanígy Dany és a sárkányok ígéretével nyeri meg a támogatást, de az igazi adu a kezében a sárkánykürt, amit Valyria romjai között guberált össze - ezzel irányíthatóak a sárkányok, elvileg.

Ég és föld.

Itt a sárkánykürt is:

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2016.05.24. 02:05:33
  • kill3r21
    Én most hagyom abba a sorozatot!
  • Palinko
    én is úgy tudom hogy haldoklott, meg csodálkoznék ha a Boltonok nem gyújtották volna fel.
  • molnibalage83
    Az a fa még él?
  • Pares
    Szerintem ez a múltba utazás ezeknek a spéci fáknak a segítségével működött. És hol van még egy ilyen fa? Winterfellben... minden út oda vezet.
  • Terawatt
    Ez az egész Bran szál most az Agymenők/BIg bang theory egyik részére emlékeztet:

Vissza a jövőbe nyelvtan:
    (...)
    Sheldon: Is “placed” the right the right tense for something that would’ve happened in the future of a past that was affected by something from the future?
    Leonard: [thinks] Had will have placed?

Sheldon: Unlike “Hot Tub Time Machine”, this couldn’t be more simple. When Biff gets the Almanac in 1955, the alternate future he creates isn’t the one in which Marty and Doc. Brown ever used the time machine to travel to 2015. Therefore, in the new timeline, Marty and Doc never brought the time machine.
    Leonard: Wait, wait, wait. Is “brought” right?
    Sheldon: [thinks] Marty and Doc never had have had brought?
    Leonard: I don’t know, you did it to me.
    Sheldon: I’m going with it. Marty and Doc never had have had brought the time machine to 2015. That means 2015 Biff could also not had have had brought the Almanac to 1955 Biff. Therefore, the timeline in which 1955 Biff gets the Almanac is also the timeline in which 1955 Biff never gets the Almanac and not just never gets: never have, never hasn’t, never had have hasn’t.

Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2016.05.23. 23:49:45
  • Terawatt
    2:50től akit érdekel, érdekes elgondolás

• Mephike
    Egy könyv vagy egy film nem attól lesz jó, vagy rossz, hogy mindenről fellebbenti a fátylat. A dolgok egy részére megkapjuk a választ, jó példa erre a mostani Hodor névadás is, de nem kell mindent tudnunk, van, amit a fantáziánkra bízhat az író.
  • Caliph
    a kövi rész trailerről:
    Meera menekül magával vonszolva Brant,majd hallhatunk egy i am sorry-t...talán otthagyja? ad 2:Dany most hogy szabadult hirtelen újra rájött az elveszem ami az enyém mánia,ergo megint a trón kell neki igy hirtelen? A részről: tényleg nagyon szedett vedett,sokminden történik,de semmi sincs megmagyarázva,továbba amatőr hibák sokasága: a fabácsi szólhatott volna brannek hogy a whitewalkerrekkel vargolni nem menő,nemcsak sejtelmesen utalgat hogy nem maradhatsz tovább a múltban mert csak,nem lehet ezt nem lehet azt. mint dee dee a dexter laboratóriumából,nem nyomhatod meg a gombot de csakazért is megnyomja :D. A kis zöld csaj miért nem dobta el a gránátot,miért maradt ott velük? suicide squad. Nagyon durvának tűnik az undead army,egészen addig amig el nem képzelünk föléjük 3 teljás gázzal száguldó és tüzet okádó sárkányt,egy ilyen kör és mehetnek vissza hógolyózni a whitewalkerek északra
  • molnibalage83
    Semmit. Ez a baj...
  • Rockynhooo
    Tényleg, a fában lévő ürgéről mit tudunk eddig?
  • Palinko
    pedig kaphatunk választ, gondolom Brann képessége megmarad, ha nem akkor akár ki is nyírhatják mert nem sokat fog mozgatni. sztem menni fog neki a wargolás, meg a múltidézés, de ha nem fontos a mások legyőzése szempontjából valszeg nem kapunk választ

Aryát szeretem könyvben is kedvenc részeim, de most vagy soha, elég hosszan építkeztek itt az idő, hogy lépjenek is már végre, nem húznám ennyire, miért nem mérgezte már meg a tegnapi részben, rejtély... meg a harcban is eljöhetne a meglepő pillanat most már, hogy nem csak mindig szarráverik, hanem fordítani tud...
  • Mephike
    Remek rész volt. Hodor.
  • skinnyman
    Siman lehet, szerintem konkretan ott lehetett Varys herelesenel azert tudott rola ennyit :)
  • molnibalage83
    Ja, és a legszomorúbb, hogy sanszosan
    sem is kapunk választ, mert a teremtők maradéka és a fában levő muksónak is annyi... Hát, ez így elég érdekes lesz. A Arya féle szál továbbra is egy vicc..