19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Kingtiger15
    Optimista vagy. Szerintem most a Hosszú Éjszaka jön, talán évekig, talán még hosszabb ideig nem kapunk komolyabb fantasyt. Mythica, Outpost és hasonlók fogják kitölteni az űrt.
  • s_andras
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nem mondod komolyan... Ha az apjuk és Jon anyja voltak testvérek, akkor ők unokatesók, Lyanna volt a nagynénjük, de ezt a rendkívül bonyolult rokonsági fokot legutóbb akkor magyaráztam el a legkisebb unokaöcsémnek (persze a saját családra vonatkozóan) amikor kb 4 éves volt... és már ő is megértette...

Daenerys leszúrásáig úgy ahogy elment a történet eltekintve néhány apróságtól (teleportálások stb), de utána mi volt ez a kabaré?? Egy idő után vártam már hogy bekeverik a stúdióközönség röhögését. Erről a részről nem kell és nem is lehet paródiát csinálni, mert önmagában egy paródia. De azért a lezárások úgy-ahogy rendben vannak.
  • tigeroo
    Hát banyeg. Egy sorozaton belül megélni a fantasy felemelkedését (beépülését a mainstreambe), majd megélni a végén a hattyúdalát... fantasztikus teljesítmény!

Pro: Mindenki erről beszél. A műkörmöstől kezdve a kocka programozó. Ez tök jó, a fantasy a Gyűrűk Ura után 10 évvel ismét bevonzott új rajongókat a műfajba.
    Kontra: Bár a sorozat megelőzte a korát szerintem, hamar el fogjuk felejteni sajnos. Ezt így már nem merem jó szívvel ajánlani egy ismerősömnek sem:(

Ami talán jó lesz emiatt: Még több fincsi történet, amire egy zsák pénzt kapnak majd a gyártók és minket ellátnak remek fantasy sorozatokkal/filmekkel. Mert erre mint kiderült van igény.

Köszönöm. Élmény volt. Kár a végéért.
  • Gerin
    Ahogy eddig tetszettek a részek, úgy most mondom ez az utolsó rész borzalmasan sz@r volt
    Az egész sorozat ezzel a résszel megnyomorodott, hogy úgy mondjam. Mondjuk abban igazam volt úgy fogják lezárni, hogy bármikor elő lehessen kapni a cilinderből majd 10-15 év múlva, de hogy nem Jon lett az uralkodó hanem egy olyan személy aki szinte semmit nem csinált az egész sorozatban csak cipelték az borzalmas. Talán mégis tévedett Jon mikor leszúrta a szerelmét? Nagyon mesés lett a vége. Jobb lett volna ha vagy senki vagy Jon vagy Dandy lesz az uralkodó.

A mellék sorozatot már nem fogom nézni, ezt a részt is kb végig untam, az első 40 perc izgalmas volt de utána átment számomra egy rémálomba. Pl: A cellánál elveszik a fegyvereit de a királynő előtt nem? Szürke féreg miért nem volt ott hogy védje? Sárkánykőn alig akart lelépni mikor Jon megjelent. A sárkány vagy bekaphatta volna vagy behódolhatott volna, erre mi történik? Megfogja a halott Hamucipőkét és elrepül az óperenciás tengerre. Jó van! És még áh nem érdemes már foglalkozni ezzel.

É számomra ennyi volt az egész. Tovább nem érdekel. Sok jót kívánok az életben mindenkinek és jobbnál jobb fantasy filmeket, könyveket, sorozatokat :)

Írjatok saját könyvet és adjátok ki. Ne mindig az Angolszászok uralkodjanak a fantasy felett.
    Sziasztok.
  • lonvard
    Az előző rész végén elképzelésem sem volt, hogy abból a katasztrófából 1 epizód alatt hogy lehet összerakni egy remek lezárást, de szerintem megcsinálták. Utolsó két epizód nálam feledteti, sőt megszépíti a korábbiakat. Több benyomást nem fejtek ki spoileren kívül, majd este lesz kedvem bővebben. :)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.20. 11:29:23
  • Taliga07

Apám testvére kontra anyám testvérének gyerekei, azért az első egy fokkal közelebbi :)
  • Isthy
    Vége lett, végignéztem, de nem jókedvűen.
    Nem vagyok sorozatnéző, sőt, igen keveset nézek csak ebből a műfajból. Azonban ezt nagyon nem bántam meg, hogy elkezdtem és csak néztem és néztem. Valami egyedit, különlegeset adott nagyon sokáig. Sajnos nem végig...
    Az utolsó 2 évadon egyre jobban meglátszott az alapanyag hiánya, egyre kellemetlenebb dolgokkal kellett szembesülnöm a végéig. Valami nagyon jót sikerült nem annyira jóvá "varázsolniuk"... Sajnos ebben benne van Martin "bűne" is, hogy nem folytatta és fejezte be a könyveit (történetét). Persze annyira szerteágazóvá és bonyolulttá vált az egész GoT univerzum, hogy emberes kihívás lett volna számára is a 2 záró kötet. Sajnos ezt már nem tudjuk meg, hogy mi lett volna ha rendesen végigperegnek az események a könyvben és a filmvásznon is. Hogy varjasan fogalmazzak: kár... Hiányozni fog egy ideig az biztos.
  • hawkie22
    Azért rokoni szál ott is erös volt, hisz Lyanna Stark fia, ergo nagybácsi vagy mijük volt Sansáéknak Jon.
  • s_andras
    Direkt írtam felsorolásszerűen hogy vannak akik vallásosak és ezt mondják, és vannak akik "csak" normálisan gondolkoznak erről. Nem kell a vallást ide mint közvetlen kiváltó okot behozni, anélkül is lehet velük egy véleményen lenni, tehát a vallásosságnak itt semmi szerepe nincs. Te ha itt "sejtcsomózol", akkor vigyázz mert abból az következik, hogy magadról is azt állítod hogy nincs lelked, másképpen lelketlen vagy, ennek minden konnotációjával együtt. Ha pedig nincs lelked, akkor nem vagy ember, csak démon - nem a szó babonás értelmében, hanem konkrétan a definíciója szerint ami az hogy egy rendszerből kiszakadt.
    Azok között amiket írsz, egyetlen eset van, amikor a két élet között kell választani, de nem ám az ilyen punnyatag "jajj tönkreteszik az életemet" hanem amikor szó szerint veszélyben van az anya élete, magyarul meghalhat. Ez ugyanaz a dilemma, amikor a mentőcsónakban csak egy hely van, kit vigyünk magunkkal, minden más megoldható.
  • Taliga07

Az egészben az a fura, h van egy másik olvasata is a történetnek. Dany felé nemcsak a szerelmi szál, de a rokonsági fok is elvileg erősebb, mert a Starkok nem a "testvérei" (csak akkor lettek azok, amikor hirtelen szükség lett a fattyúra, de rokonsági fokozatban nem azok). Sőt, ha úgy nézzük, a Sansa/Bran duó játszott a legjobban - amint kiderült, hogy Észak/korona nem lehet az övék, összeugrasztották a Havas gyereket a királynővel. Az is érdekes, hogy vajon mi történik, ha a Targaryen szál nem derül ki, vajon akkor is bekattan a sárkányos néni?
  • molnibalage83
    A készítőket?
  • molnibalage83
    Ez végtelenül leegyszerűsítse a való életnek.

Legyen egy fiatal tini, aki megerőszakol valaki és a szent élet védelme érdekében kényszerítsék olyan gyerek kihordására, amit nem tervezett, nem akart, nem képes felnevelni és ennek tudatában van sőt, akár egészségügyi kockázat számára, hogy belehal. A benne levő sejtcsomónak meg gondolatai sincsenek még hiszen idegrendszere sincs. Ergo dönteni sem tud.*

Vagy mondjuk teljesen tudatos fogamzásgátlás mellett is gyerek lesz, amit nem akarnak, szintén fenti eset bármelyik faktora áll fent.

Azt meg nem várhatod el, hogy senki ne éljen szexuális életet, mert történhetnek ilyenek. Az, hogy felelőtlenül történnek dolgok az megint más.

*Az ugye meg van, hogy felnőtt korú cselekvőképtelen emberek esetén is mások döntenek? Érdekes párhuzam.

Milyen jogon van az, hogy egyesek képesek belepofázni vallási felsőbbrendűséggel más életébe? A civilizáció egyik legnagyobb vívmánya volt az egyház és az állam szétválasztása. Valahol egészen ledöbbenek, hogy egyesek ezt vissza akarják csinálni.
  • Montanosz
    jó volt, kellően drámai és kacsintva szomorkás a vége, remélem a folytatások hamar jönnek pár éven belül mert hiányozni fog egy ilyen kaliberű sorozat
  • Prof William
    DRACARYS!

• Shiwo

még pont mielőtt kiment volna, Tyrion emlékeztette rá, hogy a testvérei soha nem fognak behódolni

Dany meg világossá tette számára a beszélgetésük alatt, hogy nincs más igazság, csak az övé, behódolsz vagy meghalsz..

Jonnak lényegében választania kellett a szerelme és a testvérei között, más lehetősége nem maradt..

• s_andras
    Mindent elolvastam de még nem láttam, és érzem hogy elégedett leszek. Ezek szerint a szivárgás tökéletesen bejött.

Semmi baj nincs azzal, ha egy sorozat kapcsán mindenféléről beszélgetnek az emberek, háborúról vallásról stb. Egy dolgot tegyünk helyre: valaki írta a hétvégén (most nem találom, lehet hogy spoiler alatt van?) a "kegyetlen bigott keresztény" törvényekre példának az ő abortusz-politikájukat. Nos, a normális keresztények és bármilyen egészséges épelméjű ember hozzáállása éppen a kegyetlen ellentéte, éppen azok a kegyetlenek akik képesek elpusztítani egy védtelen életet ami teljes mértékben ki van szolgáltatva a nála erősebbnek akinek teljes hatalma van felette, legyen az akár állat(/kölyök) vagy bármilyen fejlődési állapotban lévő magzat. Kicsit másképp megfogalmazva rohadék lelketlen gyilkos. Nincs felmentés, nincs kifogás, nincs kimagyarázás, aki ilyet tesz, az megérdemli hogy a sors kamatostul visszaadja.
  • Taliga07

Gondoltam, hogy a legidiótább befejezést választják, de olyan szinten recseg-ropog az egész összetákolt xar, hogy az már fáj. Bronn Égikert ura, csak így bemondásra? Grat, biztos nagy az öröm arrafelé... Sansa meg Észak királynője? Lol, ööö miért is? Egyáltalán ennyi erővel mindenki a fejébe b*szhatott volna egy koronát... Amúgy meg oké, hogy a roki csávónak van respektje mondjuk Sansa, Davos és Sam előtt, a többiek szemében viszont egy szótlan elmeháborodott lehet, egy esti mesébe illő sztorival, amiben gyakorlatilag mindenkit kihasznált és kinyíratott maga körül...
  • Montanosz
    a sárkánynak több esze volt mint az egész vastrónt akaró bagázsnak, mondjuk azt nem értem jont miért nem égette meg?
  • Montanosz
    az jutott eszembe milyen alapon nagy sándor vagy dzsingisz kán is őrültnek számitott volna, vagy a mostani dolog a kínai 400 000 000 áldozatot követelő abortuszőrület kiagyalói pár évtizede
  • realcsabi
    Ez egy darab kaki volt. Semmit nem mutattak ebben az évadban a szereplők reakcióiból. Ez egy karakterdrámánál elég nagy baj. Nem azért szerettük meg a sorozatot, mert menők a sárkányok és a robbanások, hanem mert sziporkáztak a párbeszédek. A végére már össze-vissza csapongott az esemény, teljesen logikátlanul viselkedtek a szereplők, milliószor lettünk hülyének nézve. Teljesen hidegen hagyott a lezárás, a felénél már kinyomtam volna szívem szerint. Újra akartam nézni miután véget ér, de nincs értelme, ha ez a végcél, akkor nem akarok még egyszer végigmenni az úton. Minek, hogy a végén Tyrion cock joke-jait újra lássam? Nagyon hiányozni fognak ezek a színészek, de örülök hogy végre vége. Méltatlan volt ez, a könyvek és a korábbi évadok nagyon beszippantottak ebbe a világba, de ez így nagyon kapkodós és nagyon gagyi lett a végére. Elismerésem annak aki élvezte, nagyon irigylem.
  • hawkie22
    Vegyes érzéseim vannak a résszel kapcsolatban. Az mondjuk várható volt, hogy Dany meghal, mert el kellett varrni ezt a szálat, plusz a rész elején a monológja alapján valahogy véget kellett vetni az "örjöngésnek/vérengzésnek". De ettöl függetlenül kicsit sutának érzem a megoldást. Tyrion hosszan gyözködi Jont, hogy így nem jó, úgy nem jó, hogy Dany van a trónon, erre ö közli, hogy ö a királynöm és punktum. Erre meg 5 perc múlva szíven döfi a királynöt. Na mindegy. Bran jó választás királynak, egyébként se lett volna senki más jelentkezö, aki érdemes lenne rá. A választás után mondjuk érdekes volt, hogy Sansa közölte, nem hódolunk be neked, független marad Észak. Mondjuk sejthette, hogy a bratyó nem fog kiakadni rá, viszont a többi uraság helyében én igenis hözöngtem volna, hogy akkor hogy is van ez. Jon ugyan elment az Éjjel Örségbe, de egy huszáros vágással megoldotta a problémát, amivel felesége is lehet, meg gyereke is, egyszerüen elment a Falon túlra a vadakkal. Jó megoldás.

Nálam 6,5/10, korunk egyik meghatározó sorozata ért véget, még néztem volna egy darabig, annak ellenére, hogy az utolsó évad elég felemásra sikeredett. Remélem, a két utolsó könyv még megíródik és olvashatom, hogy Martin ezt hogy is képzelte el.
  • Montanosz
    sajna sejtettem, de ennél már az is jobb lett volna ha kiderült volna hogy a battlestar galactica leszáll a bolygóra mert ez az ősbolygó :-D
  • argo001
    Nekem tetszett, a legvégén mindenki a karakteréhez méltó lezárást kapott. A végén szép pillanatok voltak...
  • davidka003
    Bran: "Szerinted miért tettem meg ezt a hosszú utat?" Na ez mondjuk nem kellett volna.
  • davidka003
    Hajnal 5-kor már nem bírtam aludni, alig vártam, hogy töltsem a részt. Ehhez képest csalódás az egész. Megérdemelt volna a sorozat 10 részt és akkor talán kitudták volna jobban fejteni. Danny-t oké meg kellett ölni de hogy utána nem Jon lett a király aki jogos örökös az gáz. Bran totál vicc. Sajnálom, hogy ő se lett rendesen bemutatva ebben az évadban. Igazából nem is csinált semmit.
    Lehet, hogy túl szokványos lett volna de én jobban örültem volna ha legyőzik Cersei-t és Danny nem őrül meg. Uralkodhattak volna Jonnal ketten. Szürke féreghez meg karakteridegen volt a foglyok mészárlása. Meg hogy először maguknak követelik a várost aztán oké válasszatok királyt. Éjkirályról se tudtunk meg semmit.

5/10 a vége.
    Nem is vártam semmit mégis csalódás az egész évad. Terveztem, hogy újranézem az összes évadot de így már nem fogom, bármennyire is jók voltak az előző évadok. Ez egy nagy katyvasz lett. G.R.R Martin pedig már öreg, hogy befejezze a könyveket Nem lesz abból semmi.
  • mindero
    8x6
    Nem bírtam ki és megnéztem. Meglepődtem, de jól lezárták. Nem is volt annyira szörnyű. Kár hogy nem volt hosszabb évad akkor talán normálisabban is ki tudták volna fejteni ezt a Más / őrült királynő szálat. De akkor meg lehet túl unalmas lett volna egyeseknek... Annyira rossz volt az előző 3 rész, hogy most legalább nincs hiányérzetem. Ez is ki van pipálva. Jó lesz ez könyvben ha egyszer elkészül. Bár tippre nem fog. Nekem se lenne kedvem úgy regényt írni ha már mindenki tudja a végét.
  • lwb
    Kiszámítható volt a vége. Nagyon másfelé nem tudott elmenni a sorozat úgy, hogy csak egy rész volt hátra. Ide már nem fért intrika, meg még konfliktus, ami rendeltetésszerűen jött volna, ha Daenerys marad a királynő. A lezárással nagy bajom nincs, Bran, mint király rendben van. Jon sose lett volna alkalmas királynak, pont úgy idegennek érezte magát a déli (sokszor az északi) királyságokban, mint Dany. Neki az otthona a fal és a falon túli rész. Az egész sorozatban ott volt igazán csak boldog Ygritte-tel.

A bajom az egésszel az előző rész. Még mindig eléggé megalapozatlan ez a teljes megőrülés Danynél. Missandei persze jóbarát volt, de nem az első, akit Dany elveszít. Ahogy Tyrion elmagyarázta Jonnak, hogy Dany hogyan őrült meg, az hihető, de jobb lett volna, ha meg is mutatják, nemcsak elmagyarázzák a végén. Ha a korábbi évadokban már lett volna valami jele, egy őrült tekintet, egy kézremegés, akármi. Persze, akkor lelövik a végét, ezt is értem, de néha érdemes a dramaturgiát feláldozni az ésszerűség kedvéért.
  • Shiwo

"Jon mondhatta volna hogy hát elrepült a királyné van egy kis dolgom most winterfellben majd jövök :D "

- Hol van a királynő ?
    - Elrepült..
    - És mi ez a nagy vértócsa ?
    - Öööö... tudod a nőknek időnként.. "

"Bronn megkapja Highgardent...oké...de azért még master of coins is?"

fan-service.. de annyi alapja van, hogy végül is most már az övé a királyság egyik leggazdagabb része.. a másik meg Tyrion-é, de neki más titulus jutott... de ne csodálkozz, a valóságban is ez megy, nem a rátermett embereket teszik fontos pozíciókba, hanem a rokonokat, cimborákat, párttársakat..

amúgy szerintem okés volt, rosszabbra számítottam, bár azért a 30 perc környékén elgondolkodtam, hogy mit húznak itt még 50 percig..

kicsit olyan, mint amikor megy a kapkodás, elkészülsz időbe, és rájössz, hogy még maradt is fél órát lábat lógatni... szóval elég lassú rész lett az előzőekhez képest..

azért olyan hűdekatartikus élményt nem váltott ki, a TBBT meghatóbb volt, a BB meg annó sokkal katartikusabb.. mondjuk a Dexter évadzárónál messze jobb ez is :D

Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2019.05.20. 06:41:58
  • Terawatt
    Na hát igen...

Azzal viszont egyet értek, hogy nem lett volna jó, hogyha a megmaradt /és ezek szerint jó sokan :D / seregek még azért elkezdik egymást leverni.

Unsullied viszont most szerintem megy és felszabadít amíg lát, Gray worm megpróbálja folytatni Dany álmait, remélhetőleg tanulva a hibáiból.

Bronn megkapja Highgardent...oké...de azért még master of coins is?

• Palinko
    Az első 20 pár perc nagyon durva
    utána Jon mikor érvel Tyrion ellen az elég béna, hihetetlen pont Jontól, jobb lett volna ha megmarad a szemükben az a borzalom és inkább valahogy egyetértenek, Jon meg megpróbálja védeni de nem ilyen hevesen meg valami normális érvekkel, nem hogy jaj lefejezték a barátját ez racionális viselkedés volt :D Most nem az hogy nagy hiba mert utána a beszélgetés megint jóvá válik, de kicsit néztem hogy ez most mi volt :D

Csókjelenet kiszámítható volt, de tetszett, mert még a vállát is mutatta, mondom ebből a pozícióból kiröppenhet az a tőr és úgy is lett jobb hogy nem próbálták meg elrejteni. Viszont utána a tárgyalás is érdekes... Jon mondhatta volna hogy hát elrepült a királyné van egy kis dolgom most winterfellben majd jövök :D Vagy ha már rájöttek mi volt, indulatból is megölhették volna. Mikor meg Sansa leülteti a nagybátyját azért akkor már nem tudtam vígjátékot nézek-e és úgy látszik azt, mert hát választjuk meg Brant királynak aki amúgy is mindent leszar, de ha ez nem lenne elég akkor az észak már egy Starkot sem fogad el... oké lehet azt mondani hogy a kövi király már jó eséllyel nem lenne Stark és Sansa gondolt erre előre, de furán hatott. Legjobb az egészbe, hogy szürke féreg hát jól van ha választottatok királyt ti akik megöltétek a királynőmet, mert az ő szempontjából ezek mind idegenek akik tervezgettek Dany ellen és egy közülük meg is ölte, hát akkor jól van az a király mától parancsolgat nekem is :D Nem is értem, pláne hogy mit ér neki ez az éjjeli őrség a számára ismeretlen intézmény, meg Jon attól még jogos király lenne, korábban is gyilkolták egymást királyok stb, még annak is több értelme lett volna ha Jon-t nem elkapják hanem behódolnak neki. A többi meg már csak levezetés, azért a vége képsorok meghatóra sikeredtek, de nem az volt amire számítottam még pár éve, hogy ha ennek vége lesz akkor majd hosszú percekig nézek egy pontba ki a fejemből és gondolkodok hogy ez aztán igen...

Generációnk egyik legjelentősebb sorozata volt és mindenképpen nagyon ajánlott, szerencsére én úgy érzem az évad közepe volt a leggyengébb egy utolsó résznek ez nem volt rossz.
  • Sequoyah
    Hat tul sok drama nem maradt a vegere:) Az Avengers End Game utolso 20 percere emlekeztetett, ahol mar semmi nem tortenik csak bucsuzkodas, kicsit tulsalgosan elnyujtva.
    Az utolso szezon tortenete tetszett, de az utolso resz langyi lett...
  • Terawatt
    !!!! spoiler

Végülis ez egész jól néz ki.
  • Terawatt
    Én megkönnyeztem a végét a zenétől:)
  • Prof William
    Na emberek holnap jön a nagy nap! Egy remek -bár az utolsó 2 évadra eléggé elcseszett- sorozat véget ér.

Elmondhatjuk hogy TV-történelmet formáló volt az egész Game of Thones jelenség.

Ahogy mondani szokták... a szép dolgokra emlékezzünk majd. :)
  • gsanya21

• Tikal #18820
    tirion?
  • Jim Morrison
    holnap amíg nem nézem meg teljes internet off :) ti is csináljátok hasonlóan (ha akarjátok... :))
    Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2019.05.19. 22:33:11
  • benőmenő
    Szokásos hajnali 3-4 körül lesz a premier?
    Reddittel vigyázzatok, mert már olvastam a sírást, hogy a /all-ban is mennek a spoilerek!
  • Oddball29
    Én jót kuncogtam rajta, ne sajnáld mástól az élményt.
  • molnibalage83
    Ez már egyértelmű klikkvadászat meglovagolva valamit...