19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• MrAndree
    A baj az, hogy a 6. könyv 8 éve íródik. Kicsit nehezen hiszem el, hogy Martinnak fogalma lenne róla ő hogyan akarja lezárni. A 4. és 5. könyvön már látszott, behozott rengeteg új nézőpontot miközben a régiek nem haladtak konkrétan semerre. Sansa két könyv óta hógolyózik a hegytetőn. Ennyit Martin "zsenialitásáról". Az első 3 könyv valóban zseniális, az utolsó kettőn meg az érződik, hogy már ő sem igazán tudja merre tart a sztori és hogyan is kéne eljutni a végéig. Nyilván nem is mondott semmi hasznosat a sorozat készítőinek. Hisz abban még egyáltalán bárki, hogy valaha megjelenik a 6. és 7. könyv? :D
  • argo001
    Engem már kidobtak egy fórumból csak azért, mert le mertem írni, hogy szerintem nem volt rossz a finálé.
  • molnibalage83
    Ez simán nem igaz. Vagy rosszul tudom, hogy az 5. és 6. évad nem a könyvön alapul? Mert azok érezhetően gyengébbek voltak nálam a 2-3-4 évadokhoz képest. Konkrétan annyira, hogy egy ideig azt sem tudtam felidézni, hogy melyik évadban mi történt több helyen.

Mit zárjon le? Ej, bakker ez annak fényében vicces, hogy játékidőben a 7. és 8 évad úgy 20%-a lehet teljesenek. Ha a két könyv, ami hátravan is kb. ilyen arányú, akkor GRRM is bajban lehet, ha nem comb vastagságú könyveket akar írni.
  • lwb
    Hát azért elég beszédes, hogy addig volt igazán jó a sorozat, ameddig a könyvek tartottak és onnantól jöttek a hibák, hogy már nincs könyv csak az írópáros fantáziája, meg legfeljebb a nagy vonalak Martintól, hogy merre akarja vinni a történetszálakat.

Én olvastam mindegyik könyvet, nem igaz, hogy a Dance with Dragons rosszabb lett volna, mint bármelyik korábbi, bár nyilván az első könyv katarzisát egyik sem adta meg, de nem ez volt a leggyengébb a sorozatból. Az meg szintén eléggé igazságtalan vád, hogy Martin nem tud szálakat lezárni. Az 5. könyvnél van a 7-ből. Mit zárjon le még? Majd a végén.
  • lonvard
    :-D
  • lonvard
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mer ugyanolyan mágikus ember, mint Daenerys. Ugye neki például nem ártott a tűz. Ezek ilyen sárkánybűvölő alrassza az emberi fajnak, szerintem valami rokonság van a sárkányok és köztük, és volt a sárkányban egy blokk, hogy a fajtársat nem ölheti meg.
  • Oddball29
    Brannel, a human Google-lel tehát megvalósult a Westeros-on a technológiai szingularitás.
  • molnibalage83
    Hát legalább az kiderült, hogy Martin miért zseni, a D&D páros meg miért nem.

Azért nekem kezd teleszaladni a zsákom az ilyen kommentekkel. Én nem olvastam a könyveket, de több személyes ismerősöm igen. Ők a következőket mondták kb.

1. Martin papa zseniális új szálak nyitásában. Lezárásában kevésbé.

2. A könyvek közül az utolsó, de talán az utolsó kettő már csak "jó", de nem fantasztikusak. Konkrétan nem tartanak semerre és valami 600-700 oldalból 200 sincs a cselekmény az egyikben.

(Röviden és tömören kell a Lore a faszomnak ilyen töménységben.)

3. A könyvek mennyi ideig is íródtak?

A készítőknek volt 1,5 évük megírni és megcsinálni a filmet úgy, hogy az itt és máshol fröcsögőknek semmiféle információjuk nincs arról, hogy Papa mennyi támaszt adott és mennyit nem.

Az fel sem merül, hogy GRRM kb. ennyire dolgozta ki a még ki nem adott könyveket? Mert akkor ez bizony Martin "zsenialitása" is lehet. Hogy ő sem tudja, hogy mi a túrót csináljon. Talán ezért nincsenek készen a könyvek. Csak a sorozat az nem olyan műfaj, hogy két összefüggő évad között vársz majd 7 évet.

Valahol azért elképedek, hogy ez, mint lehetőség fel sem merült csak könnyű köpködni D&D kisebb és nagyobb hibáin. Jó reggelt, a könyv és GRRM összes hibája most kulminálódik, csak nekik nincs 7+ évig ülni ezeken.

Az első 4 évad inputja zseniális volt és D&D zseniálisan ADAPTÁLTA azt. De ha nincs mit adaptálni, az nem jelenti azt hogy D&D idióta és azt, hogy Martin továbbra is zseni.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.20. 16:01:39
  • lonvard
    Platónnak van az Állam című munkája, amiben kifejti, hogy szerinte egy államot a legbölcsebb embereknek, filozófusoknak, tudomány embereinek kellene irányítaniuk. Bran választásánál ez ugrott be. Szóval hogy egy megvesztegethetetlen, feddhetetlen politikasemleges ember, aki nem hétköznapi szempontok alapján hozza meg döntéseit. Amit most Westerosban létrehoztak, az egy idealizált állam, lényegében rendszert váltottak egy olyanra, amilyen nem létezik a valóságban.

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.20. 15:59:02
  • s_andras
    Affene, csak pár perccel késtem le hogy ezt a suba53-féle elemi logikai bukfencet is a helyére tegyem

De akkor csak egy szigorúan témába vágó, enyhén áthallásos dolgot írok:
    Daenerysnek teljes mértékben ki voltak szolgáltatva az áldozatai, kénye-kedve szerint dönthetett életről és halálról. Hozzájuk képest egy magasabb hatalom birtokosa volt. Meglett a következménye.
  • lwb
    Na, bocsánat de egy percre megzavarom az abortusztémát egy kis GoT-tal ... :D

Szerintem messze nem volt katasztrófa a lezárás. Az előző rész gyenge volt, de nem katasztrófa az sem, csak összecsapott. Ez mérföldekkel jobb volt, mint az előző rész, ha picit kiszámítható is. Az egész évad úgy kb 7/10. Jó, de nem klasszis, ami azért csalódás, mert megszoktuk a 8-9-eket a sorozattól. Hát legalább az kiderült, hogy Martin miért zseni, a D&D páros meg miért nem.
  • molnibalage83
    Nem tudom, hogy miért hozta be az eredeti kommentelő. De akkor legyen itt vége. Van vagy lehet erre is topik.
  • Kingtiger15
    Ezek nagyon utálhatták szerencsétlen Edmure-t, ha ennyi év után előrángatták csak azért, hogy még utoljára hülyét csinálhasson magából. .)
  • suba53
    Szorosan kapcsolódik a Lyanna Stark szálhoz, mert anno azt híresztelték, hogy megerőszakolódott.
    Csak később derült ki, hogy nem is.
  • Terawatt
    Nem olvastam végig hogy azóta váalszoltak-e így csak ide írom: Amire te gondolsz az az a rész volt, ahol Szörszi is fogadta Jonékat a dobozba zárt mással. Úgy rémlik az valami aréna volt régen a város mellett.
  • mindero
    Hogy a töcsbe jönnek ide ezek a témák amúgy?
  • suba53
    Mi köze a sejtcsomónak a lélekhez? Nem hiszem, hogy lenne hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a lélek mikor lesz a magzat része.
    De ha azt te tudod bizonyítani mindenféle értelemben, hogy a megtermékenyített petesejt már a lélek hordozója, akkor minimum egy Nobel díj jár érte.
    Mivel a megtermékenyült petesejt nem isten ajándéka, nem egy eleve elrendeltetett sorsszerű törvényes folyamat során kerül az anyaméhbe, így nem követelheti senki, hogy az az anya, aki számos ok miatt nem akarja megtartani, köteles legyen kihordani.
    Eleve férfiként ne diktáljon már senki egy megerőszakolt lánynak, vagy ha fenn áll a veszélye a magzati sérülésnek, akkor meg eleve ne kényszeríthessenek senkit a kihordásra, megszülésre.

Egyetlen esetben lenne jogos az abortusz tilalma, ha azok akik ezt elemi erővel követelik, kötelesek lennének az anya által nem kívánt magzatot a saját nevükre íratni, hazavinni, és sajátjukként felnevelni. Hányan szavaznának ezek után mellette?
  • Micsu
    sztem mert targy
  • AnuluWork #18877

Branből jó király?

A Régenstanács ülésén:
    -Felség! Most a MacFonald's vagy a Wackwonalds nyerje az állami közbeszerzést tepertős pogácsa tekintetében itt, Új Királyvárban?
    [spoiler]

Ha drogosokkal akarod vezetni a Hét Királyságot, akkor igen, Bran a legjobb megoldás. :)
    [/spoiler]
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.05.20. 15:19:10
  • Montanosz
    az nincs leirva valahol
    a sárkány miért nem végzett jonnal?
  • Shiwo

mondjuk szerintem Bran-ból kifejezetten jó király lehet..

- nem viszi el a kicsapongó élet rossz irányba, mint annó Robert Baratheon-t
    - korlátozott mértékben látja a lehetséges jövőt, jobb döntéseket hozhat, mint egy átlagos király
    - tapasztalatlan vezetőnek sem lehet nevezni, hisz ha kételye van, csak megnézi a múltban, hogy más vezetők miképp döntöttek és milyen végkimenetele lett
    - olyan szinten tud így beletanulni a dologba, ahogy soha senki előtte...
    - ezekből adódóan intrikával sem egyszerű megtéveszteni, csapdába csalni

lehet nem lesz karizmatikus, populáris uralkodó, de jó uralkodó lesz belőle

btw a végén tippre hol ülésezhetnek ? vagy a készítők szokás szerint bele se gondoltak, és gyakorlatilag a romosra égett királyvárban pikk-pakk kitakarítottak nekik ?

Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2019.05.20. 14:58:18
  • gsanya21
    Egy a sok reddit -es vélemény közül:

• gsanya21
    Majdnem, de mégsem. Skótok, az szinte tuti. De a Rózsák Háborúja az alapja a Tűz és Jég dala regényciklusnak, az meg kicsit korábban volt, mint Stuart Mária.
  • Caliph
    sajnos ezt már az író cáfolta,hogy a könyvek kész lennének
  • lonvard
    Amikor Sansát koronázzák és ahogy vörös hajjal leül Észak trónjára, akkor ugrott be, hogy baszki ez Stuart Mária. és a starkok a skótok. :D Tartok tőle az epizód nem kevés hatással lesz a politikára, ha Skócia népszavazást rendez függetlenség témában. :D

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.05.20. 14:22:49
  • Kingtiger15
    Azért túl gyenge nem lehet az a király, aki előtt nincs titok, harc esetén meg bárkit meg tud wargolni. Mikor a suttogók mesterét hiányolta, azt gondolom poénnak szánta, nem? Elsőre nem rossz kísérlet egy fapofától.
    Most úgy jött le az egész, hogy a háromszemű holló végig csak a világi hatalom megszerzésére játszott.
  • Oddball29
    A cirkuszban és a színházban mindig a nézőknek van igaza. Ez ilyen.
  • realcsabi
    Szerintem katasztrófa, mint ahogy az egész évad.
    Bár az első két résszel még nem volt olyan nagy baj. Ha elmúlik a csalódottság, és ha valaha egyszer újra kedvet kapok hozzá, akkor egészen élvezhető lesz, ha az utolsó 4 részt kihagyom, és a fantáziám remek alternatív ending-et tud majd kreálni.
    Bár nagyon bízok abban, hogy igaza volt a Barristan Selmy-t alakíó színésznek, és már elkészültek a könyvek, í]y kiadják őket a közeljövőben.
    Az mindenért kárpótolna.
  • lonvard
    Zabáltam a kistanács összetételét, és ahogy Tyrion osztotta a feladatokat. :)
  • lonvard
    Persze, elég csak belegondolni, hogy 8 évad után 1 résszel a vége előtt még nem tudtuk, hogy mi lesz a vége a komplett szériának. Oké hogy részletekbe bele lehet kötni, de azért a fő történeti ív, hogy mire fut majd ki a végén, az nagyon ki lett találva.
  • molnibalage83
    Hát divatnak nem divat, azért.

Az Av. vonal meg. kb. annyira volt érdekes, hogy 2015 óta egyetlen Av. filmet sem láttam moziban, de még torrenten sem. A InfW-t megnéztem torrenten átpörgetve, mert annyira unalmas és ostoba volt, ami megszokott a képregényektől. A korábbi fontos részek tartalmát elolvastam.

Én úgy érzem, hogy nem vesztettem semmit, hogy nem néztem meg sem a InfW-t rendesen és az "spinoff" (?) filmeket sem.
  • mike01010101

Ja és az idővel megint hadilábon állunk. Mennyi idő telt el a harc és a koronázás közt? Mert a vörös tornyot úgy láttam már felújították, az nem két hét meló.

• mike01010101

Nem lett rossz ez a lezárás. Én nem erre számítottam, drámai volt. A sorozatot annyian nézik, hogy semmiképpen se lehetett volna olyan lezárást csinálni, hogy mindenkinek jó legyen. Az 5.2 az iMDN-b nevetséges. Most már az internet népe büntet.

• Montanosz
    jut eszembe szürge féreg megint teleportált, vagy jon még előtte elemnt sörözni hogy szürke féreg már addigra odaért

sztem bran koronázásába azért ment bele mindeki mert ugy gondolják gyenge király lesz és beefolyásolható, pl: nekem adod a fele királyságot? ja persze sansa itt nesze

Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2019.05.20. 13:00:14
  • Nirz
    Bronn master of coins?

Azért az nonszensz :D
  • sz4bolcs
    Szívből gyűlöltem a készítőket a 8. évad eddigi részeiért, a logikátlanságok, a karaktergyilkosságok, és a többi miatt, azért, h leülök nézni, és egyszerűen nem vált ki bennem semmi érzést a csalódottságon kívül a sorozat.

Ehhez képest úgy gondolom, az utolsó részben egy órára visszakaptam azt, ami miatt szeretem ezt a sorozatot.

A végkifejlet végre nem a semmiből következett, hanem a karakterek személyiségéből, nem Disneyzték el.
  • Shiwo
    szerintem nem feltétlen a remek "fantasy" sorozatokra van igény.. a remek sorozatokra, filmekre van igény, a minőségi darabokra, legyen az fantasy, scifi vagy akár western - környezetben, de akár a jelentben vagy a múltban..

a GoT is igényes, remek sorozat volt (legalábbis az első 6 évad), és azért különleges, mert sok olyan rajongót be tudott szívni, akik előtte a fantasy-ra úgy tekintettek, mint "mese"

ezért különleges a MCU esete az Avengers-szel és a többi filmmel, mert azok meg olyan embereket vonzottak be, akik előtte röhejesnek találták a maskarában rohangáló hősöket..

vagy ott volt a Big Bang Theory, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a régen "kockának" tituált szubkultúra elfogadott és majdhogynem divat legyen..

mindig voltak olyan filmek, sorozatok, amelyek kiemelkedtek, emlékezetesek maradtak, és lesznek is.. nem köll félni (:
  • Nirz
    Én sem merném ajánlani, maximum úgy hogy sajnos csak a 4.évadig jutott(esetleg az 5.ik még elmegy) a sorozat ami utána jött az nem létezik
  • Shiwo

lehet nem féltestvérei, de úgy nőtt fel, abban a tudatban, hogy azok.. az nem fog pikk-pakk megváltozni csak azért, mert kiderül, hogy unokatestvérek..

hogy bekattan-e, attól függ, mit értesz "nem derül ki" alatt... ha csak Jon tudja, de más nem, akkor szerintem bekattan, mert Jon ugyanúgy távolságtartóvá válik, ugyanúgy veszélyt jelent a hatalomra, max Varys nem árulja el, de az nem sokat nyomott a latba..

ha viszont ha úgy totál nem derül ki, Jon se tudja, akkor dúl a love, teljes mellszélességgel kiáll Dany mellett, támogatja, stb. akkor lehet hallgat rá a sárkányok anyja és nem hamvaszt el ezreket..

• lonvard
    Jaaj, elvesztettünk téged! :D