19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
sempronius18 #18935 Bocs kevertem a dolgot egy másik fórummal.
A Tarlyk miatt senki sem mondta, hogy őrült, csak maximum túlzottan kegyetlen és xar döntés volt. -
Sequoyah #18934 Ha csak egy fo esemeny volt a lezarashoz amit Martin papa jo elore tudott, es ahhoz alakitotta a sztorit, az eppen a varos leegetese volt. Az edes kislany aki allitolag a jo ugy erdekeben gyilkol, a Mad King nyomdokaba lep vegul...
Sok minden el lett persze kapkodva a szezonban, mivel kurtara vagtak, de hogy ezt a fordulatot nem most talaltak ki az biztos. -
#18933 Vége. Nekem is. Hát nem tudom. -
Oddball29 #18932 Biztos, hogy ugyanarról beszélünk? Ez még mindig a rabszolgatartók és Tarlyk. -
sempronius18 #18931 Akkor miért magyarázod itt, ha ezt egy férfi viszi végbe, mindenki azt mondja, hogy OK mikor sem a könyvben sem a végére elrontott sorozatban, nincs ilyenre egy példa sem, sőt sokkal kevesebbért bélyegeznek meg embereket. -
#18930 Nyilván ez is szerepet játszott, ez tagadhatatlan. Én akkor is úgy érzem, hogy onnantól, hogy kivették Martin kezéből a gyeplőt, onnantól az a két évad kapkodósra sikerült.
Ha Martin megírja a könyveit és azok is ilyenek lesznek, akkor itt fogok bocsánatot kérni D&D-től. De valamiért azt gondolom, hogy ez nem így lesz. -
#18929 Épp ezért jó példa. A Tarlyknak is fel lett ajánlva, hogy hódoljanak be: nyíltan elutasították. A rabszolgatartóknak a lehetőség se lett megadva. A Tarlyk kivégzése éppen ezért nem az a fordulópont Daenerys viselkedésében, aminek mondják. Tett ő ennél rosszabbat is korábban és az sem volt out of character, ahogy a Tarlyk sem. King's Landing felégetése viszont - szerintem - igen. -
Oddball29 #18928 Amit a kislánya úgymond véghezvitt, én azt a történetmesélés szempontjából egy alapvetően bukott évad olcsó hatásvadász momentumának tartom, de már leírtam egyszer.
Nekem Tywin után Kisujj volt a kedvenc karakterem, őket még elnéztem volna tovább is. De ez a spin-off-okra még vissza fog ütni, hogy a legnagyobb karakter fanbase-t sikerült ilyen otromba módon arcon vizelni.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2019.05.20. 19:40:56 -
sempronius18 #18927 A kedves papa eléggé férfi volt és mégis elég volt, hogy csak tervezte megtenni azt amit a kislánya véghezvitt mégis őrültnek tartották....
Vagy azért mert egy főnemest megégetett a fiával háborút is indítottak...
Utoljára szerkesztette: sempronius18, 2019.05.20. 19:34:39 -
Oddball29 #18926 Ha ugyanezt egy férfi uralkodó vagy trónkövelető teszi ugyanabban a helyzetben, senki nem tartja őrültnek, hanem napirendre tér fölötte, hogy ilyen volt a kor. -
Sequoyah #18925 Letoltes kozben be tudod allitani hogy a pakkbol melyik fajlokat toltse, a tobbit meg leallitod... -
sempronius18 #18924 A mesterekkel kapcsolatban talán igazad van, de nem minden fekete és fehér itt sem. A könyvben szépen ki van fejtve mekkora szartengert hagyott maga után Astaporban. -
Sequoyah #18923 A kritikakat visszanezve rengeteg embernek az nem tetszett, hogy a kis kedvencuk nem kerult a tronra, raadasul meg negativ hos is valt belole. Ok valoszinuleg mind az elso szezont is csak utolag, a hype miatt kezdtek el, kulonben tudnak, hogy a GoT-ban nem egeszseges nagyon megszeretni senkit sem.
Az ilyen kritikat nem tudom komolyan venni...
A kis resze a kritikaknak szol csak a valos tortenetkezelesi hibakrol. De ilyen kritikak eddig is voltak, a logikatlansagok nem a 8. szezonban jelentek meg. -
Oddball29 #18922 A rabszolgatartók nem jó példa. Soha nem hódoltak volna be végleg, első adandó alkalommal restaurálták volna a régi rendszert. Az lett volna az őrültség, ha ott hagyja őket maga mögött a hátországában.
A Dickon gyerek esetleges megkímélésében megint csak nem tudom, mi lett volna a ráció. Elporladt egy makacs arisztokrata, akinek élve fogolyként semmi haszna, meg a féleszű fia, aki megint csak soha nem lett volna megbízható vazallus. Cserébe besorozhatták az összes hadifoglyot. Win-Win.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2019.05.20. 19:19:49 -
#18921 Ahogy a mesterek is térdeltek, amikor keresztre feszítette őket Mereenben. Igaz, akkor még nem volt Tyrion, így Ser Barristan Selmy kérte Danyt, hogy irgalmazzon.
Pont ahogy Tyrion tette később. Nincs itt változás semmi. -
sempronius18 #18920 A seregek már térdeltek mikor Sam ostoba tesóját megégette. -
#18919 Ezt már korábban megbeszéltük, nem kezdem elölről. Elég csak annyi, hogy nézd meg újra így a lezárás után azt a részt, és figyeld mit mond és hogy viselkedik ott Tyrion. -
#18918 Sam tesója fegyvert fogott ellene és az életére tört. Miben más Sam tesója, mint a rabszolgatartó mesterek? Vagy a dothraki vezérek? Sam tesójának kivégzése teljesen logikus, nem ő az első "hadifogoly", akit sárkánytűzzel végzett ki. -
#18917 Még valami: a nézőpontok, azaz az egyes szereplők, akik szemszögéből az egyes fejezetet bemutatja Martin nem számítanak semmit. Sokszor vesz fel "egyszerhasználatos" szereplőket, a lényeg a történetszál, amit bemutatnak, nem a nézőpont. Ebből nem lehet következtetéseket levonni. -
#18916 Nem, nálam ott ért véget a "remény" amikor 2 éve megölte Sam tesóját. -
#18915 Azt gondolom, hogy nagy vonalakban tudja Martin, hogy merre megy a történet. A részleteken még dolgozik. Ezek a nagy vonalak többségükben meg fognak egyezni a sorozat történéseivel, eddig se volt olyan egetverő eltérés a kettő között, voltak kisebb-nagyobbak, de az irány maradt ugyanaz mindkettőben. A baj csak az, hogy a részletek teszik a nagy képet jobbá. Ezek nélkül a fősodor sem olyan jó.
Az meg szubjektív, hogy szerinted melyik könyv a jobb és melyik a rosszabb. Nekem a Dance with Dragons pl. nagyon tetszett, az egyik legjobb a sorozatban szerintem. Sansa vonala egész másképp alakul a könyvben, mint a sorozatban, ott ugye nem is őt veszi el Ramsay hanem Jeyne Poole-t, a társalkodó nőjét, akiről azt terjesztik, hogy ő Arya Stark. -
#18914 Ezzel is egyetértek. Arya felturbózása és Euron egyébként teljesen félrekezelése (könyvekben nem ilyen a figura egyáltalán) mellett ugye ez az egész Sansa- Ramsay vonal is más. Én azt gondolom, ami jó volt a sorozatban, azon érezni az eredeti író kezét. Martin 5 könyve minden csak nem kapkodós, vagy összecsapott. Ehhez képest a 7. és 8. évad úgy pörög, hogy alig tudom kapkodni a fejem és nem a jó értelembe véve. -
suba53 #18913 Ezt simán meg lehetett volna oldani egy két epizódos ( esetleg két rövidebb ) lezárással. Nem is értem miért csapták így agyon.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Elsőben Jon vívódása, egy két vita Danyvel majd maga a gyilkosság, sárkány elrepül a bűnjellel. Másodikban a makulátlanok megdöbbenése, tanácstalansága majd annak bemutatása, hogy hogyan jutottak el a westerosi házak összetrombitálásáig. -
#18912 Az imdb és a kritikusok értékelésekből indulok ki. A 1-6.évad elég stabilan jó értékeléseket kapott és bár a 7. évad is jókat kapott a nézőktől (imdb), de a kritikus már panaszkodtak, hogy nagyon megugrott a tempó, rohannak a történettel. Nyilván ízlésről vitatkozunk, hogy neked mi tetszett meg mi nem, ez persze szubjektív. Nekem az a véleményem, hogy a 7. évad is még azért tudott működni, mert Martin által megkezdett eseménysorozatot folytatta. A 8. meg azért lett ilyen felemás, mert ők próbálták lezárni, elvarrni azt, amit Martin kezdett meg elmesélni.
A 6. évad volt egyébként a könyv és a sorozat között a váltás. Nem nagyon fedi egymást a kettő, mert másképp viszi a sorozat az egyes szálakat, mint a könyvek. Emlékezetem szerint pl. a könyvekben Jont még nem támasztották fel, míg a 6. évad épp ezzel kezdődik. Más karakterek esetén viszont még a könyvet követi az egész évad. Kicsit katyvasz van.
Az én véleményem az, hogy Martin már egész jól áll a következő könyvével, ezért a 7. évadot még egészen jól le tudta tanácsadóként pofozni a sorozatkészítőknek, de a 8. évadról már csak nagy vonalakban vannak elképzelései. Ezért a minőségi zuhanás és a kapkodás.
"bakker ez annak fényében vicces, hogy játékidőben a 7. és 8 évad úgy 20%-a lehet teljesenek. Ha a két könyv, ami hátravan is kb. ilyen arányú, akkor GRRM is bajban lehet, ha nem comb vastagságú könyveket akar írni."
7 részből áll a sorozat. Ebből 5 részt írt eddig meg, kettő van hátra. Martin comb vastagságú könyveket írt eddig is, most is azt fog. Egyes szálakat már amúgy lezárt: pl. Tywin Lannister vonalát. A főszálak viszont nyitva vannak még, ezeket az utolsó két könyvben fogja lezárni. Azt gondolom, hogy ezzel a tempóval semmi baj nincs, bőven elég két könyv a megoldásra. A sorozatoknál ugye az utolsó két évad volt erre szánva, de azok eleve sokkal rövidebbek voltak, nem 10 részesek csak 7 meg 6 és amúgy is 8-ból kettő, az rosszabb arány, mint 7-ből kettő. -
Taliga07 #18911 Ott kellet volna abbahagynod, hogy "Én nem olvastam a könyveket...", eleve hülyén hangzik, hogy az ismerőseid véleményére alapozol, de azért azt gondolom nem nehéz belátni, hogy a készítőknek nem másfél, hanem 8-10 éve volt a lezárásra. A sorozat összes "hűbammeg" fordulata a regényből származik, D&D-től csak a szuperEuron, meg deus ex machina Arya, és a röhejes Dany a Pusztító. A Lore nem a faszodnak kellett, hanem ezek ágyaztak meg egy csomó zseniális karakternek, és ettől volt a Trónok harca egyedi, pl. Havas Jon karakterének a felépítése, Kisujj mesterkedései, Éjkirály, Dany útja, és ezeket a szálakat láttuk, hogy évekig építgeti Martin (lusta f*sz, és jaj neki, ha azelőtt feldobja a hájas talpát, h befejezné a regényeket), aztán a legkommerszebb fantasy klisékkel kinyírta ez a két idióta.
Utoljára szerkesztette: Taliga07, 2019.05.20. 18:37:53 -
lonvard #18910 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Igen igen, ott egy mocsok nagy lyuk van, amit nekünk kell kitölteni fantáziával, mivel talán úgy érezték +20 perc az így a végjátékban már sok. De azért Féreg arcát megnéztem volna, mikor kiderül, hogy mi történt. Meg amikor közli a katonáival. Az is lehet leforgatták az összekötő anyagot, csak nem fért bele. -
lonvard #18909 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Bocs de az 5. részig te is azt hitted. :D
Jut eszembe, nem őrült meg a csaj. 1 hete ez egy nagy kérdés volt, mindenhol leőrültezték. Hátnem. Kibaszott kegyetlen lett, de ennyi. -
suba53 #18908 A legtöbb sorozattal ez a módi. Amint megvan az utolsó rész, már csak a teljes évad tölthető.
Ők azt mondják, hogy a torrentben kiválaszthatod, hogy csak az utolsó epizód töltődjön.
Valaki valahol ezt egyszer kitalálta, és azóta azt hiszik, hogy ez így jó. -
#18907 Érdekes, hogy a ncore-on már nem elérhető az S08E06 szólóban sehogy, reggel is csak 720p-ben, de cserébe van évadpakk.
Vajh miért vagy ez így? -
suba53 #18906 Nem azt mondtam, hogy jó rész volt, mert igencsak hagyott hiányérzetet.
A szálak elvarrása volt elfogadható. Kicsit idealista befejezés, de erre futotta.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Főhősök egyike világ felfedező, másik jólelkű uralkodó, észak királynőt kap, havas meg visszatér első szerelme életterébe.
Sam bal lábánál félig takarásban. -
#18905 Az arcbamászós teleportálása sem volt semmi. XD Baromi irritáló kis féreg volt ebben a részben. -
#18904 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Meg kíváncsi vagyok a 6. rész után azoknak az újra átgondolt véleményére is, akik korábban azt mondták hogy D. milyen fasza kis optimális uralkodó lett volna aki mindig meghozza a helyes döntést a "nagyobb jó" érdekében.
Más: https://9gag.com/gag/aerqWej
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2019.05.20. 18:10:48 -
Gerin #18903 Ez neked ha jó rész volt büntiből keresd a vizes palackot akkor :P
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
suba53 #18902 Valahogy el kellett varrni a szálakat, és szerintem ez nem is sikerült olyan rosszul.
Csak a hatalmas ugrások miatt van hiányérzetem. Elfért volna még pár epizód, hogy kicsit részletesebben megismerjük az eseményeket.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szürke Féreg - Hol a királynő?
Jon - Megöltem, leszúrtam.
Szürke féreg - Akkor hívjuk össze a westerosi házakat, mert nekem nincs jogom az életedről dönteni.
Jon - Kiket hívjunk meg?
Szürke Féreg - Nem tudom, rád bízom.
-
#18901 Azért arra kíváncsi lennék, hogy hogyan érez most az a sok idióta, aki Daenerys-re anyakönyveztette a gyerekét. -
#18900 És ez molninak is ("Vagy rosszul tudom, hogy az 5. és 6. évad nem a könyvön alapul?"): Mint már említették az ötödik könyv zárja a sort, és kb ott van vége, amikor megölik Jon Snow-t. Tehát a 6. könyv a sztoriban, időrendben majd ott veszi föl a fonalat, amikor föltámad. Azon kívül a könyvben van olyan történetszál, ami benne sincs a a sorozatban, és van olyan is, amivel sokkal részletesebben foglalkozik (pl a dornei szál). Szóval terjedelemben az 5. könyvvel egy kaliberre lehet majd számítani szerintem. -
#18899 A CGI annyira olcsó lett mára, hogy a sci-fi olcsóbb, mint a fantasy. Futurisztikus fém vagy lepusztult városkörnyezet filmre vitele olcsóbb, mint a sok kosztümöt és mást igénylő fantasyt. -
#18898 Nem egy hálás műfaj a fantasy. Túl sok pénz kell bele, hogy ténylegesen jól is nézzen ki. És szerintem nem is egy túl közkedvelt műfaj manapság, sokkal inkább az ilyen reverse fantasy young adult marhaságok amik mennek fantasy címszó alatt. -
#18897 Azért az érdekes, hogy még évekkel ezelőtt Martin egy közepes író egy nagyon jó történettel volt a közmegegyezés szerint. Legalábbis én úgy mértem fel az általános véleményt. Addig mára zseniális író lett :D Szerintem a sorozat miatt páraknál túl nagy lett a kontraszt én olvastam a könyveket és tényleg az első 2 jobb mint a folytatás és tényleg néha kínosan részletezve ír le olyasmit amivel csak az idő megy és a fantázia dolga lenne inkább. A sorozatból nekem 3 téren maradt igazán hiányom:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Bran, Éjkirály, istenek. Egyik sem lett igazán kifejtve, Bran nem érdekelnek már a világi dolgok majd mosolygok hogy végig erre készültem ám, meg a vargolás stb is alig kapott szerepet már sokan kritizáltuk, Éjkirályt is kibeszéltük és az istenek is be lettek mutatva, de hogy ki miért segít, a fény ura miért akarja megölni ennyire az Éjkirályt persze fény-sötétség érthető, de lehetett volna valami jobb sztorit keríteni köré nem érzem hogy meg lett magyarázva rendesen. -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!