19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
#13700 igen a barlangban valóban megtörte, de úgy értem a falon rengeteg meg erős mágus dolgozhatott, nem ilyen csip csup mágia van amit majd Bran megtör és nem bírja már a jég mágia nélkül és összeomlik. főleg, hogy a nyarat túlélte, ne télen adja már meg magát :D jönnie kell a kürtnek, nincs mese, mert az is elég hülyén venné ki magát ha úgy másznának a falra mint a vadak. -
#13699 Vörös papnőnek vagy Jorah Mormontnak lesz még valami szerepük ugyan? -
#13698 Essosban is beszélnek "Azor Ahai"ról. Egy hősről. Dothraikaik úgy tartják, hogy van egy fű féle, ami fehér, elpusztít minden mást növényt. Egy napon ez a fű beteríti az egész világot, és elpusztul minden. Vannak mindenhol olyasmi legendák ami ahhoz köthető, hogy jön az örök éjszaka/tél de egy hős meg ment mindent.
0:32 után valahogy -
#13697 A soundtrackje meg tényleg igen egyedi és jól passzoló lett a résznek. Az első hosszú összefüggő jelenetsor elég ütős lett. -
Zozo0122 #13696 Hát, elvileg nem. Úgy tudom sosem érte el az igazi tél Essost. Max annyi, hogy Braavosban havazott és hasonlók. A Mások, elvileg csak Westerosra veszélyesek első körben. Nekem személy szerint abszolút nem tetszik az egész Essos, mint kontinens. Felesleges, gyakorlatilag zsákutca a fő történetszálat nézve. (Mások vs. Emberek) + van még néhány kontinens, ami sosem lesz benne a sorozatban és szinte nem is tudni róluk semmit, illetve azt sem, hogy hol ér véget a Mások birodalma északon...
Gondoljunk bele, milyen módon vinnének át pármillió élőhalottat a mások Essosba? Hajón? Nyilván nem. Séta a tenger alatt? Nem - víznyomás. Befagyasztanák a Keskeny-tengert? Áhh...mondjuk legalább félúton elkapnák Gendryt a tengeren, aki azóta evez valahol. A többi kontinens történeti zsákutca, csak annyi szinte a rendeltetése Essosnak, hogy Danyt bújtatja gyerekkorában, szinte az össze szabad városban...Úgy jobb lett volna szerintem, hogy volt anno egy kontinens, ahonnan az emberek származnak, lehetett volna egyben Valyria, és akkor az egész elpusztult volna és nincs menekvés meg migráció a mások elől.
És akkor vannak ilyen dolgok, hogy Asshai-on túl elvileg élnek még sárkányok. Most akkor mivan? Bran is látja őket egy látomásban már az ELSŐ KÖNYVBEN. Nem Dany sárkányait, hanem élő, hatalmas sárkányokat messze keleten. Ez is minek kellett? Mire jó ez?
Illetve ilyenek, hogy Sothoryos kontinens, messze Essos alatt, túl egy újabb tengeren délre. Majom meg kígyóemberek élnek errefelé, stb. Érdekes, meg minden, de semmilyen szinten nincs kidolgozva és ráhatása sincs semmire. Viszont gyakorlatilag bármikor gondolhat egyet bármelyik szereplő, és cső, leléptem. Vagy a Nyár-szigetek. Csak feketék élnek ott, és kőgazdag birodalom. A könyvben van olyan, hogy egy onnan elűzött herceg könyörög minden évben Robertnek, hogy segítsen visszafoglalni, de Robert mindig mondja neki, hogy majd jövőre, addig írj egy rap számot és add elő a következő lovagi tornán. Kb ez megy. Csak minek? Néha az írónak elszáll az agya és látszólag full felesleges részletekkel írja tele a könyvet. Máskor meg zseniálisokkal, mint pl. Jaime és a királyerdei csata, még ifjú lovag korában, vagy amikor Ser Barrisan megszökteti az őrült királyt az egyik lázadó kastélyából. A westerosi történetek jók és kidolgozottak, mikor távoli földrészekről van szó, csak fogom a fejem. Az meg a másik, hogy néhány essosi zsoldoskompánia több főt számlál, mint egy westerosi nagyúr teljes hadereje... -
gombabácsi #13695 a tél amúgy az egész világra kihat?
délre is ahonnan jön dany meg a sárkányai?
meg a sivatagos lovasok tájaira is?
amúgy a mások mellett a tél is jön... a tél önmagában elég nagy csapás az emberiségnek
-
Zozo0122 #13694 Ha olyan, mint Euroné, akkor Valyriában készült. Fogalmam sincs, hogy került északra... Joramuné volt, egy korábbi falon túli királyé, de halálakor vele együtt temették el egy sírba, amit Mance évekig keresett és elvileg meg is talált. Anélkül el sem indult volna délnek. Elvileg. -
Zozo0122 #13693 Hát kibonthatnák bővebben is Benjen történetét. Annyit tudunk, hogy első felderítőként hagyta el a falat, hogy megöljön kb. bármit, mert Tirion felcseszte az agyát amikor a Falon beszélgettek, meg Jont se akarta pátyolgatni, nem az ő kölke, gondolta :D Kiment, de távolabbra ment, mint ameddig az őrség fáért járt, így belefutott egy Más őrjáratba...ha van ennek bármi értelme, hogy mások őrjáratoztak indokolatlanul a Fal közelében. Talán csak megnézték, hogy áll-e még. Állt, úgyhogy hobbiból megöltek pár tagot a prológusban, egyet elengedtek, hogy Ned fejezze le, mert így tökéletesen lehetett indítani az első részt. Hazafelé belefutottak Benjenbe, de azon a héten már eleget gyilkoltak, így csak megszúrták egy Morgul-tőrrel. Athelas nem volt a közelben, így megkezdte a 4 évadon át tartó haldoklási világrekordot, mire megtalálták a tündék és ők is leszúrták, hogy visszaváltozzon. Bejött. Arya is azért maradt életben, mert a kiscsaj többször szúrta le, a második ugye kioltja az elsőt. Na, de Benjen ezek után felesküdött a tündékre, meg a háromszeműre, pedig a tag csak pár éve egy őrjárat során leült üríteni egy varsafa alá, de odafagyott, azóta meg körbenőtte. Mind1, ezután Benjen rájött, hogy még nem indulhat Branért, mert se lova, se lángoló buzogánya, így a 6. évad elején először ezeket szerezte be, és az évad közepére megtalálta Brant, pont percekkel a lemészárlása előtt. És ez volt Benjen hihetetlen, de igaz története :D
Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2016.06.27. 23:43:33 -
#13692 Szerintem Cerseinek korántsem lesz vége olyan hamar. Az biztos, hogy Jaime ellene fog fordulni, de nem olyan hamar. Van egy elég durva elméletem, de minél többet filózok rajta, annál kevésbé tűnik valószínűtlennek: SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Cersei szövetkezni fog a mások királyával. Az világos, hogy a saját házán kívül nem igen van szövetségese, ellensége annál több, gyakorlatilag mindenki. "Ott van neki Ser Gregor és annyi" -> ez koránt sem kevés, az Éjkirálynak szerintem valamilyen módon Gregor lesz a belépője a falon belülre. Hogy milyen módon, arról fingom sincs még, de nagyon van egy erős sejtésem ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy ő is halott és a falon belül van. Lehet, hogy azt a bizonyos kürtöt Ser Gregor fogja megfújni/előkeríteni. Visszatérve Cerseire: láttuk Benjen Starkot, ő is halott/, mégis az élőkért harcol, és nincs a mások királya hatása alatt. Úgy tűnt, mintha a tudata teljesen a sajátja lenne, szerintem Cerseinek ezt fogja fölajánlania az éjkirály. Jaime ezen ponton fog ellene fordulni, most még azért annyira nincs rá berágva -ok, a srácáért biztos haragszik, de végül is öngyilok volt-, viszont a szövetség az Éjkirállyal lesz a pont, ahol végleg -hogy stílusosan fogalmazzak- elhidegülnek egymástól, Cersei szó szerint. Győzködni fogja, hogy milyen csodálatos lesz minden, az Éjkirály által halhatatlanok lesznek, és örökké együtt, meg elkorcsolyázunk a jégen a fagylementében. Valószínű, hogy Westerost is földobják neki, hogy megtarthatja a Vastrónt, mert a mások nem fognak megállni, ők az egész világra pályáznak. Jaimeben ekkor fölébred a lovag, és nemet mondd, viszont pl azt sem hiszem, hogy egyből megölné. Szerintem a lehetőséget, hogy Cersei, mint Éjkirálynő ill a Jég királynője ne küzdene meg Daenerysszel, a Tűz királynőjével. Míg ők küzdenek, Jaime megtöri a varázst Cersein, aki ellobban a sárkánytűzben. Vagy nem. -
#13691 És a kürtöt ki készítette? Ha a Fal ellen, akkor miért és ki vesztette le vagy miért nem semmisítették meg? -
#13690 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Lehet dany erősnek tűnik,de végül a másokkal kell megküzdenie,aztán igy még lehet ez is kevés lesz. és fog fogyni a sereg amig beveszi westerost -
#13689 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Én is ezzel röhögtem az asszonnyal. 6 évad szenvedés után jön egy vihar és reboot. Again.. XD -
#13688 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Továbbá ha az éjkirály megszerzi a kürtöt ki fújja meg? gondolom a nem sok levegőt vesznek a halottak :D -
#13687 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Én már ebben a részben vártam, hogy lekúrja a vár tetejéről Jamie Cerseit... -
#13686 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jon csak azért áll észak élére, mert Sansát nem fogadnák el, mert nő. Sansával való beszélgetésnél ez egyértelmű volt. -
#13685 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!még az is lehet h arya fogja megölni tyrion maszkban :DD -
homeless #13684 Nem jól értelmezed. A barlangban is az törte meg a mágiát, hogy a megjelölt Bran bent volt. Egyébként elég hihetetlen az a story, amit előadott Benjen a "túléléséről" és senki nem él már aki igazolni tudná. -
#13683 sztem, hogy rajta van a jel és úgy megy át azzal nem fog ő semmit sem megtörni, viszont az nyomjelzőként szolgál ha jól értelmeztem, tehát ahol Bran átmegy a falon, azt tudni fogja az Éjkirály is. mondjuk azt nem csinálják meg az idegeinkkel, hogy az egész sereg ott menjen át :D meg az is ultra gáz lenne, hogy átmegy Bran és leomlik a fal, akkor már inkább a kürtös kalács.
Zozo, az igaz, hogy a könyvben, csak egyszer és jó eséllyel utoljára csinálta meg, de a sorozatban bármikor kivitelezhetőnek lett előadva. majd meglátjuk ezzel mit kezdenek.
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.06.27. 23:19:21 -
suba53 #13682 Az nagy csavar lenne. De remélem hogy nem. Mindenesetre az éjkirálynak kell hogy terve legyen az átjutásra, mert amúgy nem jelentene fenyegetést az emberekre nézve. A győzelmeit eddig mindig a saját területén aratta, ahol ez érthető. -
Zozo0122 #13681 Nem minden Targ tűzálló, sőt Danynek is csak néha van meg ez a skillje. (a könyvben csak egyszer, amikor úgy klónoz sárkányokat kővé vált tojásokból, hogy besétál egy égő dothraki máglyába, csak úgy random indíttatásból, de bejön :D) Volt olyan Targ uralkodó, aki azt hitte, hogy ő is tűzálló, meg stb. és konkrétan futótüzet ivott :D Dany apja, az Őrült Király is tűzmániás volt, ő aknázta alá Királyvárat futótűzzel és ő égette bele a saját páncéljába Ned Stark apját, Rickardot, miközben Ned bátyjával, Brandonnal végignézette mindezt. -
homeless #13680 Lehet, hogy Benjen igazából az éjkirály embere és szándékosan akarja rábeszélni Brant, hogy menjen át a falon, azért hogy megtörje a mágiát. A three eyed raven barlangját is hasonló mágia védte, aztán az is megtört azzal, hogy az éjkirály megjelölte Brant. -
#13679 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!az kurva jó kérdés, hogyan "bukik" le Jon, hogy Targaryen, ha jól emlékszem a sorozatban is megperzselte magát, mikor a mást verte le az akkori parancsnokról és mivel Targaryen... na jó hagyjuk, de ezek szerint nem derülhet úgy ki hogy valamelyik csatában majd lángokba borul az egysége és ő sétál csak ki a tűzből. -
Zozo0122 #13678 Joramun kürtje:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A könyvben nagy valószínűséggel tényleg kiásta Mance, de nem merte használni (ő sem hülye, a fal mögé akart menekülni, nem leomlasztani azt). Azt, hogy hová keveredett...szerintem a vadak elvitték Hardhome-ba, és akkor az már az Éjkirályé...Euron kürtje biztos, hogy nem ugyanaz, de lehet, hogy egy másik ugyanolyan kürt - egy sárkánykürt.
Cersei jóslata:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Cerseit a Valonqar fogja megölni, ami tényleg kicsi tesót jelent. Lehet Jaime és Tyrion is, de Tyrionnak van gyakorlata nők folytogatásában, Jaimenek meg mostanában nem hajlanak az ujjai :D
Jon származása:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Branen kívül tudja még valaki, aki ráadásul Stark szövetséges: Meera és Jojen apja, Howland Reed, szintén ott volt Neddel a toronynál.
Más, de filmtéma: a tegnapi napon elhunyt Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli. Ezúttal nem kamu a hír, bár évek óta terjesztik. RIP. :( -
#13677 de azért elég brutális lenne hogy a jövendölés minden része szóról szóra igaz és így gyakorlatilag elspoilerez mindent adott szereplővel kapcsolatban :D
jobbak azok a jövendölések, hogy csak fele jön be, de sosem tudod melyik fele, aztán meg kezdesz benne hinni, várod a másik felét is, de egy csavarnak köszönhetően nem úgy lesz. -
FartingSquirrel #13676 Amúgy a rész tényleg hatalmas volt, szerintem az eddigi legjobb évadzáró.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jó volt látni, hogy végre Daenerys is megindult.
Sam rövid jelenete is jó volt, különösen az a könyvtár; végre rájöttem, hogy miért vannak az intróban lebegő gyűrűk. :D
Azt nem tudom, hogy lesz-e valami következménye a ténynek, miszerint Jon félig Targaryen - jelenleg fogalmam sincs, hogy derülne ki...
A dorni jelenet hatalmas volt. Főleg, mikor Varys besétált a képbe. Dany így tényleg legyőzhetetlen lesz.
Azon viszont csodálkoznék, ha Cersei-t nem vádolnák meg a fia megölésével...
Érdekes lesz ez a következő évad. :D
Utoljára szerkesztette: FartingSquirrel, 2016.06.27. 22:45:04 -
#13675 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a hajók nagy részét egy komolyabb vihar elsüllyeszti, oszt kész is... -
FartingSquirrel #13674 Jaime a könyvekben már nem szereti Cersei-t.
És lehet, hogy nem lesz hosszú Cersei uralkodása, mert hallottam egy olyan elméletről, mely szerint Cersei végzete...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
...a saját testvére lesz.
Mikor volt a boszorkányos flashback, azt hiszem, az előző évad elején, akkor a banya ugye jósolt Cersei-nek. Azt mondta, hogy két gyereke király lesz, és mind a három meg fog halni (ha jól emlékszem), valamint, hogy őt a saját testvére fogja megölni. Az ominózus gyilkost bravosi nyelven említette a banya, de az lefordítva "little brother"-t jelent, amiről értelemszerűen Tyrionra lehet asszociálni. Viszont elvileg Cersei 2 perccel Jaime előtt született, szóval gyakorlatilag az öccse, és mivel Tyrion jelenleg nincs a közelben (talán nem is találkoznak már), ezért logikus, hogy marad Jaime, mint fiatalabb testvér...
Ez a mostani esemény - valamint Jaime nem túl boldog arckifejezése - joggal feltételezteti az előbbi elméletet.
Persze ez még mindig csak egy elmélet. :)
Utoljára szerkesztette: FartingSquirrel, 2016.06.27. 22:33:43 -
DantesHUN #13673 Nos akkor a befejezés
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jó rész volt...felesleges is külön-külön kiemelni dolgokat, az egész egyben volt
Inkább az érdekes kérdések:
Dany nem lett kicsit túl OP? Túl erős? 2 és fél ház áll mögötte(Greyjoynak csak egy része áll mellette) amikből az egyik ház a Tyrell a második legerősebb. A Martell házat pedig nem érte háború. Plusz a Makulátlanok plusz hajók, plusz a nomádok plusz sárkányok plusz Pók plusz törpe.
Ez kicsit...túl erős. Pláne ha Jon is mellé áll...amit ügye sokan sejtenek.
Mert hát nehéz elképzelni ki tudna neki ellenállni. A Lannisterek? Egy magukban? Nem sok esélyük van. És ilyenkor szokott előfordulni hogy az írók legyengítik megszívatják ,hogy ne legyen mégse olyan sima ügy a főszereplő győzelme. Jobb lenne ha azért itt nem így lenne.
Aztán.
Remélem nem egy Jon vs Sansa meccs lesz ebből, ne legyen testvér háború. Kisúj kavarja a szart. Ne forduljanak egymás ellen. Csak ezután kérdéses, amúgy Sansa...mit fog csinálni?
A Mormont Lady ismét király volt!
Végre Sült verebek. Tommennek annyi. Margery-t sajnálom érte kár Igazán Kár. Tényleg
Cersei mint királynő? Jamie remélhetőleg végre megutálja.
Dany-re vissza térve, ha ezzel a sereggel megérkezik az a királynők harca lesz? Ha valami nem jön közbe, és nem szívatják mez írók, Cersei királynő uralkodása rövid lesz...Lannistereknek harangoztak.
Ja, Arya vajon hogy hozta össze mindezt? A jelenet jó volt, csak az írók ott cseszték el Arya szálát, ebben a két évadban, hogy nem sokat láttunk abból hogy ilyenekre is kiképezték. Csak Daredevil-t játszott meg túlélte a hasszurit. Most már mindegy, legalább a története jó jelenetben végződött.
Tövis királynő rövid jelenete is jó volt.
És...Jon-ról is kiderült kicsoda.
-
suba53 #13672 Az éjkirálynak még van egy nagyon kemény feladványa, ugyanis a falban a kő és jég mellett még erős mágiát is beépítettek, így a holtak képtelenek átkelni rajta. Vagyis lesz még kibogozni való. Joramun, vagy a tél kürtje állítólag képes leomlasztani a falat. Ez a kürt lehet hogy Euron birtokában van, aki talán bosszúból felajánlja az éjkirálynak, amikor kiderül, hogy a Daenerys-el való szövetségét megfúrták. Zakkant az az ember is, kitelne tőle. Mert másként a holtak nem vonulhatnának az emberek ellen. Korábban azt hitték, hogy ez a kürt Mance Rayder birtokában van, aki majd ennek segítségével akar átkelni a falon, de ez nem igazolódott be. -
#13671 persze, hogy Bran, csak elírtam :D
egyébként szerintem nem véletlen, hogy ez az évad lett a legerősebb, hiszen elhagytuk a könyveket gyorsabban pöröghetnek az események :) -
bega82 #13670 -
bega82 #13669 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!"azt is fontosnak tartom, hogy láttuk a varsafa megvan még, jöhet Bronn hallucinálni :D"
Bronn? Vagy inkább Bran? -
#13668 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!még esetleg dannyt érdekelheti házasságnál -
bega82 #13667 Utolsó mondatodon 5 percig könnyezve röhögtem! -
ddany7 #13666 Ja végül is igaz, el is felejtettem. SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!:DCsak arra koncentráltam, hogy nem Ned az apja. -
suba53 #13665 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Félig Stark, félig Targaryan. A legjobb kombináció a királyság jövőjét tekintve. -
#13664 bazz, végre egy jó rész erre vége -
ddany7 #13663 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!És mi lesz akkor, amikor kiderül Jonról, hogy nem Stark...?Mármint nekünk ugye már kiderült, de amikor Westeroson.. -
#13662 Jah ez beugrott nekem is anno, elegge god of war feeling volt :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Mocskos jo resz volt amugy szerintem is. Valahogy olyan erzesem volt a vegen, hogy ez az egesz mar kozvetlen a sorozat veget vezeti fel, kezd "full circle" erni az egesz sztori (ezt a Hodor-os resznel lehetett meg masszivan erezni az evad kozepen - amit amugy szinten az egyik legjobb resz volt), szep lassan mindenki oda kerul, ahova mindig is kerulnie kellett, lassan minden keszen all a vegso osszecsapasra. Emiatt amugy nyilvan kicsit kiszamithatobba valik a dolog, de emiatt en nem reklamalnek, mert ez a termeszetes velejaroja annak, hogy vegul minden a helyere keruljon, es egy szep egesz legyen az egeszbol. Es azert lesznek meg a vegen meglepetesek, abban biztos vagyok :)
Jon Dany hatalmas serege westerosert, es jonnek vele a sarkanyok, bekoszontott a tel, jon a night king es a serege. Kozben moralisan is kezd minden helyrebillenni, a stark-ok elegtetelt vesznek, felemelkednek es erosebbe valtak, mint valaha, a lannister-ek hanyatlanak, bolton-nak vege, frey-nek vege. Kozben Bran altal pedig kiderulnek az olyan dolgok is, amik amugy nem nagyon tudtak volna kiderulni, es csak talalgatni lehetett.
Nekem szemely szerint sose tetszett meg annyira ez a sorozat, mint most igy az utolso 2 resznel, nalam egyertelmuen minden idok legjobb nehany sorozata kozott van. Egyre nehezebb lesz varni a kovetkezo reszekre.
-
suba53 #13661 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A kis Lyanna Mormont mint királycsináló. Szépen lerendezte az északi házakat. Szerintem az volt a legmeghatóbb rész. Többször is megnéztem, de mindannyiszor könnybe lábadt a szemem.