19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Prof William
    Végül is lehet hogy a Drowned God az valójában Cthullhu. :)
  • Zozo0122 #14500
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nos, hát össze lett gyúrva Victarion és Euron, értem már a koncepciót. Akkor azért néz ki, ahogy és azért harcol ilyen jól és nagy csatabárddal :D Ez a rárontok a hajóra és elsőként ugrok át a fedélzetre ordítva is Victarion stílus :D Remélem nem cseszik el nagyon a karaktert, bár a könyvben ezerszer érdekesebb, még lehet belőle valami itt is.

Ő Victarion, Euron és Balon öccse. Ő talán az egyetlen valóban kedvelhető Greyjoy :D Kár, hogy kimarad.

Nymeriát imádtam. Az olyan pillanat volt, ahol egy pillanatig se féltettem Aryát, hiába a GoT-ról beszélünk :D Azért nem semmi lett volna, ha egy farkasfalka oldalán állít be Deresbe :D

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.07.24. 15:49:40
  • RatBaG #14499

na a dorne-i picsák ezt most jól megszívták. cerseire fájt a foguk, ehelyett ők lesznek feltálalva a hegynek. :DD
  • molnibalage83
    Az 1000 hajós felkiáltás is buzdítás volt, kb. arra, hogy "erőket egybe" és aztán lesz ami lesz. Mert ez aztán tényleg vicces lenne, ha így menne. Hogyhogy nem jutott ez eszébe a kinyírt tesónak. Ha csak ennyi lenne új hajókat építeni...
  • Pares
    Ha már "GOT matek", akkor legalább a tényekkel legyél tisztában, légyszi. A légből kapott veszteségeket leszámítva Yaráék 100 hajónál saját bevallásuk szerint sem loptak el többet. Azt, hogy mennyi ember kell egy Greyjoy hajó működtetéséhez, nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy a Vas-szigeteknek mekkora a lakossága. Az sem ismert, hogy Yaráék teljes legénységgel felszerelt hajókat loptak-e el (kétlem). Vagy hogy kizárólag Vas-szigeteki embereket alkalmaznak-e a hajóikon legénységként (amit szintén kétlek, tekintve, hogy Euron körbekalózkodta a világot). Magyarán rengeteg az ismeretlen. Ami egyáltalán nem baj, nem kell mindent tudni, nem kell, hogy a sorozat fogja a kezünket, és mindent a szánkba rágjon. Persze aki szőrszált akar hasogatni, az úgy is talál magának valamit, amibe beleköthet.
  • Pares
    Azt honnan veszitek, hogy Euronnak ezer hajója van? Szerintem pont egy ilyen embernek, mint ő, nem kéne minden szavát szó szerint venni. Különben is pont az előző epizódban mondta Jaime, hogy a Greyjoyok amit nem tudnak maguk megcsinálni, azt ellopják. Nem tudjuk, hogy az utolsó évad óta mennyi idő telt el pontosan, de nem is számít. Euron egy Greyjoy kalóz, a hajók egy jelentős részét lophatta is, a hajó építéshez szükséges anyagokat pedig nyilvánvalóan nem a kopár Vas-szigetekről szerezték be. Arról nem is beszélve, hogy amikor Yara és Theon találkozik Daeneryssel, kifejezetten megemlítik, hogy kb. 100 hajót vittek magukkal, és ennél (valószínűleg sokkal) több hajót tartalmaz az Iron Fleet már alapból is. Vagyis Euron nagyon nem a nulláról indult. Szóval egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az alatt az ismeretlen hosszúságú idő alatt, ami a hatodik évad utolsó Vas-szigeteki jelenete óta eltelt, Euron különböző módszerekkel jelentősen bővíteni tudta a flottáját.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.07.24. 13:27:30
  • Caliph
    Szerintem Yara csak azt a pár hajót vihette el akik támogatták a királyválasztásban,és az a vasflotta kis része,és mintha Yara mondta is volna Danynak hogy 100 hajója van
  • Pares
    Hú, nagyon jó epizód volt!
    A Greyjoy flotta megsemmisült, Jara és Ellaria lesz Euron ajándéka Cerseinek. Szóval nem valószínű, hogy lesz dorni ostrom Királyvár körül (ha csak valaki át nem veszi az irányítást Dorne fölött, nem hiszem, hogy tétlenül fognak a seggükön ülni), de Tyrell sem, ha a Lannisterek előtte elfoglalják Highgardent... Kíváncsi vagyok, hogyan módosul a terv. Beveszik Casterly Rock-ot ebben biztos vagyok, de Királyvárral mi lesz? Casterly Rock bevétele hatalmas arcvesztés lesz a Lannistereknek, és nem csodálkoznék rajta, ha ez miatt jó néhányan elpártolnának tőlük. De én Daenerys helyében nem sajnálnám Királyvárat sem, felégetném mindenestül, porig rombolnám az egész gusztustalan várost, az csak bónusz lenne, ha közben a futótűz is berobbanna a város alatt. Tökéletes erődemonstráció lenne, eltörölve a föld színéről mindent, amit Westeros nagy része megvet és azt a mocskot, amit Királyvár képvisel. Utána pedig megtenném Sárkánykövet a megreformált királyság új székhelyéül. Királyvár szerintem egyébként egész biztosan nem fogja megúszni, és az a látomás, amit Daenerys látott, teljesülni fog.
    Egyébként a Greyjoy flotta és a dorni seregek (hamarosan pedig várhatóan a Tyrellek) nélkül Daenerysnek még jobban szüksége lesz észak támogatására, bár szerintem a három sárkány, az Unsullied és a Dothraki horda egymagában is elég arra, hogy leigázza egész Westerost...
    Ha beveszik Castelry Rockot, észak pedig szövetséget köt Daeneryssel (esetleg még dorni seregeket is sikerül megtartani valahogy), akkor szerintem Westeros maradék része nem fog kitartani Cersei mellett, akit nyilvánvalóan Westeros döntő többsége rühell, azok is, akiket most Daeneryssel ijesztgetett...
    Mindenesetre akár mennyire is "gyengült" most Daenerys, és "egyenlítődtek ki" az erőviszonyok, Cerseinek és szövetségeseinek semmi esélye, hogy ebből jól jöjjön ki...
    Arya északra tart, ez jó, csak Jonnal pont elkerülik egymást... Remélhetőleg nem sokáig. Tetszett, amikor megtudta, hogy a Boltonoknak annyi, és Jon lett a King in da Norf.
    Jorah meg Samnek hála úgy néz ki túl fogja élni.
  • sempronius18
    Nem csak ez a gond.

GOT matek

1. feladat hány harcképes katonája van a Greyjoy-oknak?

-Robert uralma alatt fellázadnak. Megszállják a folyóvidék egy részét, felprédálják Lannisportot nyilván veszteségük van ha nem is sok, majd a 7 királyság egyesített hadserege visszavág. Beveszi a fővárosukat, minden forrás szerint hatalmas több ezres veszteségük van.
    -Az öt király háborújában 10 évvel később megszállják északot, ahonnan pár éven beül visszavonulnak, vagy megölik őket ez is sok ezres veszteség.
    -A Vas flottát ami eredetileg 200 hajó ellopja Eurontól Yara, akkora fedélzettel ami ezt kormányozni tudja. Ezek a halyók elég nagyok nem sima Viking hosszú hajók 20 fős fedélzettel hanem inkább karavellák. Tehát jó sok ember lelép.
    -Ezután semmi baj Euron megépít és felszerel 1000 hajót, tele katonával.

A tyrellek nincs annyi katonája ami ezt elbírná. Ez alapján túlzással a Vas-szigetiek simán elfoglalhatnák és be is népesíthetnék mind 7 királyságot.
  • [NST]Cifu
    Az időzavar általános dolog Westeroson (és a keskeny tengeren túl). A sárkányok növekedése is példa nélküli (főleg, hogy elviekben hosszú életűek, márpedig a hosszú életű fajokra nem jellemző a gyors növekedés). Az, hogy miközben az első epizód szerint hónapokig tart az út Királyvárból Deresbe, később már pillanatok alatt megtették. Plusz ugye eleve az évad elejének történései - Danny és "kis" serege pikk-pakk áthajózott Sárkánykőre, legalábbis ha figyelembe vesszük, hogy közben a királyvárban vagy északon mik történtek...

Vagy például honnan van még mindig pénze a Lannistereknek? Évek óta kimerültek az aranybányáik, a Vasbank már nem ad nekik, és ugye Tyrell-ekre sem számíthatnak gondolom, mióta Margery ugye meghalt...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.24. 12:22:29
  • Malakai
    Cthulhu ajándéka. Duh.
    :P
  • Prof William
    Úgy tűnik ez másnak is eszébe jutott... :)

"Euron Greyjoy a hajói ellopása után pikk-pakk felépíttetett magának egy 1000 hajóból álló flottát. Lássuk, hogy a szakértők szerint ez a valóságban hogyan működne. Egy nagyobb méretű tengeri hajó felépítéséhez a középkorban nagyjából 50 ember 15 hónapnyi munkájára volt szükség. Ha átlagosan 250 tonna súlyú hajókkal számolunk, akkor ennyi hajóhoz 750 000 kivágásával kellene számolnunk. Ennyi fa egy nagyjából London + az összes külvárosa méretű erdőben lenne található, miközben a Greyjoy-ok elvileg kopár, sziklás szigeteken élnek. Szóval hogyan is lett Euron Greyjoynak hirtelen 1000 hajós flottája?"

Valamint még ha találnának is fát akkor is max a 15-ik évadra lenne pár hajójuk. :)
  • sempronius18
    A mai rész már az erősebb évad eleji részek közül való volt. Látszik a több pénz meg hullik a férgesse.
  • Zozo0122 #14488
    Persze. Ez a Kevan meg a kevésbé jelentős Lannisterek által toborzott 2. Lannister hadsereg. Van itt minden, juhász, halász, kovács ésatöbbi :D
  • Shiwo
    plusz azt is jelképezte, hogy a sok harc során megfogyatkoztak a tapasztalt harcosok, és a Lannisterek kénytelenek ilyen zöldfülű ifjakból álló csapatot küldeni
  • [NST]Cifu
    Ahogy Pares írja. Az éhezős jelenet Királyvárban volt, az első évadban, miközben apja a börtönben tengődik, ő a Bolhavégen próbál meg életben maradni, el is fog egy galambot, de nem tud vele mit csinálni, azt próbálja meg beváltani valami készétételre (kalács talán?), de mindenki csak elhajtja.

Ennek a fejlődésnek kétmásik lépcsőfoka a Hound mellett megtapasztaltak (rájön, hogy a Véreb nem is annyira rossz ember), illetve a már említett Braavosi eseménylánc. Megtapasztalja, hogy a különféle szegény embereknek milyen sorsuk van, még ugye egy vak koldusét is.

Ehhez képest most egy csapat határozottan kellemes és barátságos sráccal fut össze, akik a kevés ételüket is megosztják vele - holott a címer alapján gyűlölnie kellene őket (ne feledjük, hogy a Harrenhal-ban történtek alapján az egyszerű Lannister katonákat is gyűlölte már).
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.07.23. 15:48:03
  • Pares
    Szerintem nem lesz igazad. Az a jelenet egyrészt azt a célt szolgálta, hogy bemutassa (Aryanak is), hogy a Lannister katonák is csak egyszerű emberek. Másrészt tükörképe volt egy korábbi jelenetnek egy korábbi évadban (amit most az istenért sem tudok megtalálni a Youtube-n), amiben ha jól emlékszem pont Arya kért ételt hasonló körülmények között, de nem kapott. Plusz a jelenet nyilvánvalóan erősen kapcsolatban állt a vörös mennyegzőn történtekkel és a Frey árulással, vagyis vendéglátó és a megvendégelt ember közti "szent egyezmény" megszegésével (az egyiknek a másik általi meggyilkolásával), ami látszólag az egyik legnagyobb bűnnek és legelitéltebb, legaljasabb dolognak számít Westerosban, amit - ahogy Bran mondta amikor a Ratcookról mesélt, aki megetette a királlyal a saját fiait, ironikus módon úgy, mint most Arya - még az Istenek sem bocsátanak meg. Rengeteg ilyen több évadon átívelő, egymásra utaló összefüggés van egy csomó jelenetben, amit egyesek esetleg felesleges üresjáratként értelmeznek...
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.07.23. 13:17:24
  • KáTéCé
    Vagy a "Lannister" katonák jól levágják a fejét :( Én nem vagyok róla meggyőződve, hogy akikkel most találkozott azok akiknek mondják magukat. Gyanúsan nyájasak voltak, továbbá Arya karakterre most eléggé felívelőben van, innen csak lefelé van az út az eddigiek alapján.
    De ne legyen igazam.
  • Renegade
    Szerintem, a végén Arya választhat, hogy a családjával marad vagy ő lesz az új Sokarcú Isten főpap/fő bérgyilkos és ez utóbbit fogja választani.
  • RatBaG #14482
    vagy valójában ez azt jelentette, hogy átment a vizsgán. :D
  • suba53
    Amikor Arya visszament a templomba, és felrakta az oszlopra a lelenc kiscsaj arcát, akkor elmondta Jaqen H'ghar nak, hogy visszamegy Deresbe. Jaqen ezen egyáltalán nem lepődött meg, jelentőségteljesen biccentett, és mosolygott, mintha előre tudta volna, hogy Arya így fog dönteni.
  • Count Adyn
  • Sippie
    nekem inkább az a furcsa, hogy a mesterek miért titkolnak el mindenféle információt, Samnak miért kellett kulcsot lopnia, majd könyvet lopnia, hogy szólhasson Jon-nak, hogy van még sárkányüveg. És lesz-e következménye, ha lebukik, hogy tiltott információk birtokába jutott.
    Mondjuk az is kérdéses, hogy egyáltalán megkérdezték-e a mestereket, hogy hol van még sárkányüveg, lehet elmondták volna egyből :D

Illetve Arya szála vajon lezáródott-e a sokarcú istennel, elvégre mégiscsak hátrahagyta őket, úgy hogy a technikájukat meg elsajátította. Nekem az nem volt túl egyértelmű, hogy most ott lazán elengedték-e, vagy ha akarták volna, már megölték volna-e.
  • Master91
    Ó, könyvben van 1-2 gyanús mester akik azért kicsit próbálgatnak irányítani az urukat ... ott van Pycell maga példának, ő is lekenyerzhető volt. Nagyon is próbálgatnak bele szólni Westerosba

Utoljára szerkesztette: Master91, 2017.07.22. 20:00:31
  • Zozo0122 #14477
    De, kapott volna a vár új mestert. A Fekete Vár és a Fellegvár politikailag pártatlan szervezetek. Minden várnak, minden nagyúrnak, minden tanácsnak, falunak, stb joga van egy mesterhez. És minden mester attól a pillanattól köteles azolgálni egy házat ahová kirendelik, hogy beteszi a lábát a várba. Lehet pl. Lannister származású mester pl a Völgy szolgálatában, nem számít. Lemondanak ők is mindenről. Ha a Fekete Vár mestert kér, küldtek volna neki egy újat.
  • bega82
    Bizony, több lehetőség is van a Valonquar kilétére.
  • Pares
    Nagyon jó videó a témában:

• Pares
    Kistestvért említ a prófécia, de a kistestvér nem csak Tyrionra, hanem Jaimere is illik, hiszen pár perccel fiatalabb Cerseinél. És szerintem Jaimenek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy megölje Cerseit, hisz ott van mellette, és most pont azt látja, ahogy Cerseiből az Őrült király női változata jön/jött létre. Cersei sarokba van szorítva, és szerintem olyan dolgokhoz fog vetemülni (wildfire), ami Jaimenek már túl sok lesz, és megismétli azt, amit az Őrült királlyal tett.
    A harmadik epizód szinopszisában pedig ez áll:

"Cersei returns a gift. Jaime learns from his mistakes."

Vajon milyen hibát követett el, amiből tanult? Szerintem Jaimenek erősen déja vu érzései fognak támadni abból az időszakból, amikor az Őrült királyt szolgálta.
  • Pares
    A sorozatban Sam kérte Jontól, hogy elmehessen a Citadelbe, hogy mester lehessen belőle, és olyan dolgokat tanuljon, amik majd jól jönnek majd a WW-k ellen. Meg azért, mert a falnál úgysem élte volna túl, ahogy Gilly és a kisgyerek sem. Arra egyébként nem emlékszem, hogy meg lett volna említve, hogy Aemon halála után kifejezetten szükségük van egy mesterre. Ráadásul Aemon is csak az örökösödés miatt került száműzetésbe a falnál, mint mester.
  • RatBaG #14472
    vagy esetleg arya.
  • [NST]Cifu
    Én amúgy azt nem tudom felfogni, de már a könyvben sem, hogy MIÉRT kellett Samnek Óvárosba mennie. Új mester kell, rendben. Kérni kellett volna egy újat, és kapott volna a Fekete Vár.

Nem kapott volna. Aemon Mester is úgy került a várba, hogy elvégezte a Mester-képzést, de nem akart a trónörökösödési káoszban részt venni, és ezért öltötte magára a feketét.

De Samnek semmire nem lesz itt ideje, egy tudományág mestere sem lehet, évek múlva is még tanonc lenne.

Érdemes megjegyezni, hogy Sam nem Mester szeretett volna lenni, hanem varázsló. Márpedig azt már tudjuk, hogy a sárkányok visszatértével a mágia is visszatért Westerosra....
  • Prof William
    Ha már Cersei halála... Nem rémlik már teljesen de a jósnő nem azt mondta, a háláról hogy "Testvéri vagy apró kezeket lát a nyakán?"

Mert a testvéri alapján lehetne Jamie is de az apró sztem egyértelműen Tyrion. Egy ribit már megfojtott, szóval gyakorlata is lenne benne.. :)
  • Zozo0122 #14469
    Meg a sárga ingjén :D Meg az arcélén :D Meg hogy ez volt az egyetlen logikus hely, ahol lehet esélye rá, hogy meggyógyítják :D

Én amúgy azt nem tudom felfogni, de már a könyvben sem, hogy MIÉRT kellett Samnek Óvárosba mennie. Új mester kell, rendben. Kérni kellett volna egy újat, és kapott volna a Fekete Vár. 1 hónap múlva ott lett volna az új. Sam okos, de egy mester kiképzése vagy 10 év, és akkor még el is döntheti, hogy mennyit akar tanulni és pontosan mit. Annál több láncszem van a nyakában, minél több tudományág mestere...és egyet se könnyű szerezni. Ha új mestert kértek volna, akkor az is felvilágosíthatta volna Jont valamennyire a régi storykról, azt meg, hogy Sárkánykőn van rengeteg obszidián, már Stannis is mondta. A másik meg, hogy Jon nagyon is ismeri a mások történeteit. Minden északi ismeri. Ezeknek ezt mesélték egész gyerekkorukban a dajkáik. Öreg Nantől is hallotta Jon tucatszor. A Jégpókokról meg Jégsárkányokról is hallott. Óriásokról is. Maximum Azor Ahairól nem. Vagy, ha a Fekete Vár parancsnokaként akkoriban nem is, de Észak Királyaként most Jon odaszólhatna a Fellegvárnak, hogy figyi már, pakoljatok hajóra mindent a Másokról és kérem. A Fellegvár Óvárosban van, ami Tyrell terület, de most ami balhé van mindenhol...fene tudja, hogy küldtek-e volna neki valamit. De Samnek semmire nem lesz itt ideje, egy tudományág mestere sem lehet, évek múlva is még tanonc lenne. Szerintem meg jó, ha fél év van hátra az egész storyból.

A könyvekben amúgy itt egészen új szálak is be lettek hozva Samnél, az érdekesnek tűnik, de a 4. könyv végén éppen csak felvetette az író. Gondolom ki lesz hagyva. Ahogy Euron száláról is a kürt, pedig az lett volna az ő igazán jó érve amellett, hogy megéri vele szövetkezni. Ez a szar duma, hogy majd hoz bizonyítékot Cerseinek...mit? Maximum Tyrion fejét tudom elképzelni, amit Cersei elfogadna. Egyébként az a helyzet, amiben most Cersei van, reménytelen. Dany túlerejének legalább harmincszorosnak kell lennie, ha figyelembe vesszük, hogy átálltak hozzájuk a Tyrellek és a Martellek is. A Tyrell sereg eleve nagyobb volt a Lannisternél, a Martell sereg meg még NEM HARCOLT a háborúban. Nincs veszteségük. Ahogy az Arrynoknak sem, így Jon is nagyot erősödött. A Lannisterek viszont elképesztő szarul állnak, kb. a halálba menetelnek :D Félek, hogy Jaime is meghal ebben az évadban. Cersei halálára nagy összeget tennék.

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.07.21. 15:26:42
  • Tikal #14468
    meg a kezén
  • molnibalage83
    Az elején egy pillanatra azt hittem, hogy flashback. Aztán rájöttem, hogy nagyon nem...
  • skinnyman
    Nekem az kb azonnal egyertelmu volt.. A Frey-es csavar viszont a legelejen elejen meg nem esett le csak kicsit kesobb :)
  • molnibalage83
    Felmentem ncorra. Csak meglepett, hogy a mezei torrentoldalakon nem volt semmi.
  • eddaniel
    Ezek szerint már találtál "egy istenverte normális változatot " :)
  • molnibalage83
    Igen, ő volt. A handja alapján, de többször vissza kellett tekerni, az arcán is látszott.
  • eddaniel
    Amikor Samwell etette a rabokat és kinyúlt egy kőbőrös kéz és megkérdezte hogy eljött e már a sárkánykirálynő, szerintem az Jorah Mormont
    volt a cellában.