19497

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
A fantáziát én a lovasseregek mindenhatóságában látom...
A valóságban tudták - Westeroson vazzek 8000 ezer kibaszott év nem volt elég erre ? - hogy a négyszögalakzat ellen a lovásság eléggé szopógánan van, de szálfegyverek ellen is. Az a fantasy filmek ökörsége, hogy lovak embereket döntenek el meg hasonlók. Felállt védelem ellen egy lovasság esélytelen. A lovasság mindig is az ellenfél üldözése és lemészárlására volt meg a zargatására a szárnyakon, kurvára nem derékhad. Ez alól Európában egy rövid időszak volt kivétel, de akkor is csak kb. könnyűgyalogság ellen..
A dothraki féle könnyűlovasságot már szétpicsázták korábban is évszázadokkal a mongolok előtt is és ők sem voltak verhetetlenek.
Az only könnyűlovas sereg a valóságban alig, alig volt világverő valami csak szűk időszakokban és egyes helyeken.
Az összes fantasy és más film ökörsége is a páncélok és hatásának totális félreábrázolása...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.10. 22:45:42 -
Pares #15103 "Ha Jaimenek szólnak a felderítői, hogy jön a sereg, 1 óra alatt megástak volna egy árkot és az összes dothraki ott pusztul. Papíron, mert volt ugye egy sárkány, ami felülír mindent."
Annyi dothraki ellen, ami ott megjelent a domboldalon, akkor sem lett volna esélyük, ha árkot ásnak és nincs ott a sárkány. Valamivel több lett volna a veszteség, és tovább tart a csata, de ennyi. Láttad, hogy a dothrakik láttán hogy összeszarták magukat a katonák? Csak úgy remegtek. Még Bronn is a menekülést ajánlotta Jaimenek. És ez még azelőtt volt, mielőtt megjelent a sárkány.
Emlékszel az Ed Sheeranes jelenetre? Képzeld el, hogy ilyen egyszerű besorozott parasztgyerekek állnak ki vérbeli dothraki harcosok ellen, akiknek ez az életük.
A fantáziádban az egyik félnek minden előnyt odaképzelsz, a másik félről meg úgy írsz, mint aki asszisztálni megy a saját vereségéhez. Ha belekényszerítesz két sereget olyan helyzetbe, ami kifejezetten az egyiknek kedvez, akkor nem lesz meglepő a végeredmény. Csakhogy a valóságban azon (is) dől el egy csata, hogy kinek sikerül a másikat rosszabb helyzetbe kényszeríteni. És az a dothraki horda egyik előnye, hogy a lassan araszoló gyalogsággal szemben ők sokkal mobilisabbak. Vagyis ők választják ki, hogy hol és mikor támadnak. Te meg itt arról képzelődsz, hogy mi lett volna, ha egy különösen a lovasságra jó előre felkészült seregnek mennek egyenesen neki. Ezzel az erővel azon is lehet fantáziálni, hogy mi történne, ha várostromra küldenék őket. -
ez a könyvben szerepel? Vagy csak találgatás? -
Prof William #15101 Én is így gondolom. A sárkányok katalizátor.
Lehet arcokat váltogatni, néha kitolni egy árnygyilkost fagy felgyújtani egy kardot, esetleg jósolgatni de ez tényleg csak vásári mutatvány volt a sárkányok visszatéréséig.
Plussz ha minden igaz a sárkányok kihalása után egyre hosszabbak és hidegebbek lettek a telek.
Nem kizárt hogy a WW-k mágiája máson alapul. Lehet hogy megérezték sárkányok visszatérték és "gyorsan" léptek mielőtt a felerősödő mágia miatt veszélybe kerülne a poziciójuk. -
no_way #15100 "Mert a WW-k mágiát használtak a holtestek felélesztéséhez. + ők maguk is mágikus lények."
A White Walkerek is mágiát használnak? (✔)
"Melissandre is használtam ár az árnyékgyilkost régebben, különben nem tudná, hogy hogyan kell megidézni."
Ha igen, akkor a WW-k mágiája is függ a sárkányok lététől? (✘)
"sárkányok inkább afféle teljesítményfokozók lehetnek"
"sárkányok egyfajta katalizátorként drasztikusan megemelik az ÖSSZES mágiahasználó hatalmát"
Ha igen, akkor a Daenerys révén kikelt sárkányok miatt a Mások erősebbek lettek? (✔)
Szuper :)
Már csak három kérdésem maradt.
Ha igen, akkor lehet, hogy a közelgő, hosszúnak ígérkező tél és a sárkányok megjelenése együtt aktivizálta a WW-ket?
A sárkányok megjelenése nélkül is eljöttek volna a Mások?
Egyáltalán miért vártak 8000+ évet a White Walkerek a támadással? -
Igen, emlékszem. Semmi jelentősége nem volt. -
Underground...? Ne szórakozzunk már...
1. Egy piti színésznő felbérelt egy másik megölésésre...
2. Akkora baszott nagy rendházuk van, hogy beszarsz...
3. A mezei hajós fejet hajtott az érme előtt...
Ez van, a világ kicsit inkonzisztens... -
Paxton #15097 Igen, én fogalmaztam pontatlanul. Van mágia sárkányok nélkül is, de az csak alig több vásári mutatványnál. Pl. meggyújtani egy gyertyát pusztán akarattal, meg ilyesmi. De a sárkányok egyfajta katalizátorként drasztikusan megemelik az ÖSSZES mágiahasználó hatalmát, még a másik kontinensen is. -
Prof William #15096 Mert a WW-k mágiát használtak a holtestek felélesztéséhez. + ők maguk is mágikus lények. Melissandre is használtam ár az árnyékgyilkost régebben, különben nem tudná, hogy hogyan kell megidézni.
A sárkányok inkább afféle teljesítményfokozók lehetnek. Van egy bizonyos mágikus szint ami általában (vagy most éppen) alacsony. A sárkányok viszont ezt most megemelték. -
no_way #15095 "Van nélkülük is mágia."
Bocs, ezt nem értem. Bran sárkányokról álmodott, valamint a Mások megtámadtak néhány felderítőt messze északon, az örök tél honában, ezek miért mágikus események?
Utoljára szerkesztette: no_way, 2017.08.10. 20:55:45 -
no_way #15094 Sokak szerint a White Walkerek képesek előidézni a telet és a sötétséget, szerintük a Long Night-ot is a Mások okozták.
Ezek szerint Te nem osztod ezt a nézete? -
DantesHUN #15093 Szépek ezek a számok ,de mostanra a forgatókönyvírók már nem foglalkoznak ilyenekkel. Ezek a dolgok a könyv illetve még a korai évadok alapján vannak amik a könyvek alapján készültek. De a könyveken rég túllépett a sorozat. -
Zozo0122 #15092 Van nélkülük is mágia. És akkor megint Essos: Dany sárkányai még sehol sem voltak, amikor az első könyv elején Bran Asshaiban élő sárkányokról álmodott. Én ott így néztem egyet, hogy WTF. Illetve úgy kezdődik a könyv is meg a film is, hogy a Mások megtámadnak néhány felderítőt - Dany sárkányai még akkor sem éltek.
Van kapcsolat a sárkányok - mágia - mások között, de bonyolultabb. -
Sequoyah #15091 Az utolso egyszeru, vartak a telre:) -
no_way #15090 "De ha nincs élő sárkány, akkor nincs mágia sem."
A White Walkerek is mágiát használnak?
Ha igen, akkor a WW-k mágiája is függ a sárkányok lététől?
Ha igen, akkor a Daenerys révén kikelt sárkányok miatt a Mások erősebbek lettek?
Ha igen, akkor lehet, hogy a közelgő, hosszúnak ígérkező tél és a sárkányok megjelenése együtt aktivizálta a WW-ket?
A sárkányok megjelenése nélkül is eljöttek volna a Mások?
Egyáltalán miért vártak 8000+ évet a White Walkerek a támadással?
-
Zozo0122 #15089 Igen.
Igen, de Danynak itt csak lovasai voltak és 1 sárkány. Ha Jaimenek szólnak a felderítői, hogy jön a sereg, 1 óra alatt megástak volna egy árkot és az összes dothraki ott pusztul. Papíron, mert volt ugye egy sárkány, ami felülír mindent.
Robert tudott is, jó hadvezér volt. De sose küzdött vademberekkel. És amikor mondta, be volt rúgva. És a sorozatban mondta, a könyvben nem emlékszem már erre.
Ha fogadnom kéne a GoT világ harcosaira 1v1-ben, ló nélkül, akkor ebben a sorrendben tenném:
Névtelen emberekről van szó, nem Jaime vagy Oberyn féle gyilkológépekről.
Makulátlan > Képzett nemesúr > Westerosi közkatona/Városi őr > Dothraki > Vadember Északról
Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.08.10. 19:53:07 -
Paxton #15088 Én úgy emlékszem, aki elmegy a Sokarcú isten templomába és iszik a kút vizéből az kérhet egy halált a Sokarcú istentől. De az isten dönti el, hogy kinek a halála legyen és általában (gyakorlatilag mindig) a kérelmezőé lesz. Iszik a vízből és fájdalommentesen meghal, cserébe a szekta felhasználhatja testét (arcát) a jövőben. -
Pares #15087 "A dothrakik könnyűlovasság, ellenük már a nyílzápor + árkok + lándzsások előre is hatásos."
Tényleg? Micsoda meglepetés, hogy egy lovasság ellen felállt hadsereg hatásos a lovasság ellen. De talán ilyen helyzetben a józan ész azt diktálja, hogy nem küldöd a lovasaidat egyenesen az ellenségre.
Robert meg azért tudhatott egyet s mást a hadviselésről, még ha öregségére szét is idta az agyát, nem beszélt ő egyáltalán baromságokat. -
bega82 #15086 -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a könyvben és szerintem a sorozatban is volt olyan rész hogy ha valaki a testét adja az arcnélkülieknek akkor kérhet egy célpontot akit ők megölnek. erre van a medence ami a sorozatban is volt,ha isznak belőle meghalnak és aryáék mosták a testeket -
Zozo0122 #15084 Ezt tudom, olvastam :) Az "üveggyertyás" (obszidián) story nekem nagyon-nagyon bejön a könyvből, de az szinte tuti ki lesz hagyva a sorozatból. Pedig eléggé mindfuck, az volt a 4. könyv egyik legizgalmasabb fejezete számomra.
-
LucasLannister #15083 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Lássuk csak körülbelül hogy állnak:
Az Öt Király Háborúja ideje alatt volt a Lannistereknek 60-ezer fős serege amit ketté osztottak és hát az egyik felével tudjuk mi lett a másikból se sok maradhatott a háború végére mert Jaime kb 8-10-ezer fővel vette ostromalá Zúgót,igaz hogy toboroztak elvileg egy második Lannister sereget amire ha jól emlékszem kb 20-ezer fő lehetett de szerintem ebbe bele lehet számolni azt a 10-ezret is akik Casterly hegy és a Nyugat védelmére voltak felfegyverezve..A Hegy védelmére biztos hogy hagytak azért egy-két ezer embert..akiknek már mindegy de a Folyóvidéket is elvileg a Lannister katonák tartják örizetük alatt és biztos hogy Királyvárban is van egy jelentős helyőrségük..Szóval a mostani csata után jó ha van kb 15-20.000 emberük de teljesen szétszórva..(Úgy hogy jól fog jönni még az a 10-ezer fős zsoldos hadsereg akik szerintem simán szembe szállnak a Targaryenek ellen hiszen eleve azért jöttek létre..)
A Síkvidék és a Viharvidék ereje 100.000-főt számlált és a nagyrészük a Tyrell ház zászlóhordozói voltak..
Ebből Stannis kb 20-ezer emberel vett részt a Feketevízi csatában és maradt úgy 4-5-ezer embere amikor Északra ment velük,akikből semmi sem maradt..
Szóval azért ez egy jelentős létszámú haderő és mivel a Tyrelleknek már végük és Síkvidék urai mind Cersei oldalán vannak,ki tudja mekkora létszámról beszélünk..persze biztos hogy ők is vesztettek embereket de akkor is egy szép létszám lehet..Főleg a Tarly haderőre lennék kiváncsi..Meg mivan az Arbori flottával ami Westeros egyik legnagyobbja úgye elvileg..
Észak:Robb Starknak volt 20-ezer embere de azokból már semmi sincs se Bolton-Karstark-Umber haderő..Ahogy Jon is emlitette jó ha van összesen a vadakkal együtt szerintem..10-ezer harcra képes ember Északon
Viszont ott vannak a Völgy lovagjai akik nem harcoltak a háborúban és ha jól olvastam kb 40-ezer emberől beszélünk szóval velük lehet számolni még,de kizárt hogy annyi lenne jelen,jelenleg Északon és Deresben,mert már csak az ellátásuk is lehetetlen lenne..
(Amúgy kiváncsi vagyok hogy Daenerys vagy Varys tud-e arról hogy a Völgy lovagjai is esküt tettek Észak királyának és csatlakoztak és hogy Kisujj is ott van velük..mert mint tudjuk ő Westeros egyik legveszélyesebb embere..)
Dorne:Ott elvileg volt vagy 40-ezer lándzsás de velük már nem érdemes számolni,mert a sorozatban sem igen számolnak velük..Ami pedig egy elég jó szál a könyvekben..
Euron:Ö aztán az aki totál kiszámithatattlan mekorre létszámú ember van mögötte mert ha van tényleg ezer hajója azért arra kell legénység is plusz katonák..szóval elképzelhetettlen hogy lenne annyi ember a Vas szigeteken,főleg egy vesztes lázadás és még egy vesztes háború után..Szerintem a nagyrészük Euron régi kalózcimboráiból állhatt a könyvben is volt valami hogy rengetett a külhoni az emberei között..
Daenerys:Neki kb van 8000-Makulátlana ami már rég nem lehet annyi hiszen már Essoson is volt veszteségei plusz Casterly-hegy ostroma is elég veszteséges volt,az őket szálitó hajóknak is vége..a mini Vas flottának szintén a Dorneiakat már nem kell számolni..felesleges..a Tyrell háznak annyi..szóval még ott vannak a Dothrakiak kitudja mennyien..plusz a három sárkány..
-
Paxton #15082 Több hozzászólásban felmerült, hogy miért nem béreli fel valaki az Arcnélküli Embereket. Erre a válasz a könyvekben van, nem TV sorozatban. Ugyanis 2 bérgyilkos szervezet létezik. Az egyik a Bánatos Emberek, ők egyszerűen csak sima profi bérgyilkosok, mindenféle ideológia nélkül. Nagyon jól képzettek, de mivel semmilyen különleges képességük nincs, ezért egy jól képzett testőrség + előkóstoló már elegendő ellenük. Az Arcnélküli Emberek viszont nem bérgyilkos céh, hanem egy halálszekta, kívülállók számára kiismerhetetlen ideológiával, ezért felbérelésük kétélű fegyver, könnyen a visszájára fordulhat. Pl. Jaqen H'ghar amikor Arryának meséli a hosszú eredettörténetüket, akkor megemlíti, hogy a szekta alapítója elsőként nem azt ölte meg, akit a logika diktált volna. És innen
SPOILER ! SPOILER! SPOILER!
A könyvben az Arcnélküli Emberek valószínűleg Daenerys túlélését akarják, mert mint a kevés létező mágiahasználó számára, a sárkányok létezése számukra fontos, mert így növekszik a varázserejük. Ők ugyanis az arccserét mágiával hajtják végre, ezért nem számít a magasság, testsúly, stb. A könyvben kiderül, hogy a Targaryen ház utolsó sárkányai azért pusztultak ki, mert a Fellegvár mesterei megmérgezték őket, ugyanis a Mestereket frusztrálja, hogy minden tudásuk semmi a mágia hatalma mellett. Vizsgájuk utolsó próbatétele is egy obszidián gyertya meggyújtása, ami mágia hiányában (szinte) senkinek nem sikerül. De ha nincs élő sárkány, akkor nincs mágia sem.. A könyvben amúgy Jaqen H'ghar egy tanítvány képében beépül a Fellegvárba és ott alvó ügynökként lapul. Valószínűleg akkor lépne akcióba, ha a mesterek ismét megpróbálnának tenni valamit a sárkányok ellen. Ezek az infók a 4. kötetben vannak, a "Mágus" nevezetű mester és Samwell Tarly között hangzik el.
Úgyhogy az Arcnélküliek Embereknek is megvannak a saját céljaik, nem lehet csak úgy bárki ellen felbérelni őket. -
BreakDown89 #15081 10.000 fő -
Sequoyah #15080 Essos keleti felen meg mar azt sem tudjuk mi van:)
Annyit tudunk ezekrol, mint a foszereplok, azaz nem sokat/semmit.
Kerdes, hogy GRRM atgondolta-e Essost, es szandekosan kodositette le, hogy rejtelyesse tegye, vagy eleve nem gondolta at. Gyanitom az utobbi, es ennek az eredmenye, hogy csak akkor vannak kitalalva a dolgok, amikor odaer a tortenet, es olyan dolgok vannak kitalalva, ami epp kell a tortenethez. Ennek az eredmenye az inkonzisztens katyvasz, amitol te is tartasz. -
Zozo0122 #15079 Na igen, ez igaz. Nekem annyi a gondom, hogy Essos egy katyvasz, Westeroson meg totál rendbe van téve kb. 300 nemesi család családfája...nagy a különbség a kidolgozottság között. Ez csak egy példa volt. -
Sequoyah #15078 Hat lehet hogy egy kiralynak mas arat adnak egy nagyhatalmu ember megoleseret a vilag masik felen, mint egy helyinek egy masik helyiert, szoval ez a resze meg akar logikus is lehet.
De ettol fuggetlenul egyetertek, nincs teljes mertekeben atgondolva a vilag. Nem mondom hogy hanyag munka, mert GRRM szerintem kimaxolta amennyire lehet, egyszeruen egy uj vilag megalkotasa ember feletti feladat...
Es azt se felejtsuk el egyebken, -ami topmitja altalaban a fentiek elet, - hogy nem mindent lato es tudo kulso szemlelok vagyunk a sorozatban. A szereplok szemen keresztul latjuk a vilagot, az o tudasuk az amit mi is tudhatunk, ez az o tudasuk nem csak hogy nem teljes, de akar tevedhetnek is. -
DantesHUN #15077 Hm.Dárdavetők? Egy aprócska találat és mi lett a vége? Jó elemezhetnénk ,hogy de utána mi lett meg hogy mennyire logikus, hogy egy ekkora testet kifektetni még tucatnyi dárdavetővel is nehéz lenne és különbenins a sárkánytűz... meg hát alig sérült meg, de...felesleges. Az írók úgy csavarják ahogy akarják.
Illetve még három sárkány se lehet ott mindenhol egyszerre, Továbbra sem lesz sima a meccs, hogy Cercei-t lenyomják.
-
Zozo0122 #15076 Nem egészen, mert Essoson mindenki ismeri és féli őket. Braavosban gyakaolatilag mindenki tudja, hogy a Fekete és Fehér házában vannak. Sőt, úgy tisztelik a sokarcú istent, hogy sokan akik gyengék/betegek/öregek stb. feljárnak oda meghalni, isznak a méregből és reggelre csumi.
Anno Robertnek is megfordult a fejében, hogy Danyék után kellene küldeni egyet, de elvileg nem volt rá pénze a kincstárból. A sorozatban meg ilyenek vannak, hogy egy színésznő felbérli őket... ezért mondom, hogy egész Essos totál ellentmondásos már a könyvben is.
Az arcnélküliek, a dothrakik, egész Asshai, mind ilyen. 2-3x akkora mint Westeros és feleannyira sincs kidolgozva. Van egy karakter, akinek még fontos szerepe kell, hogy legyen, ő Quaithe. ÉVADOK óta nem láttuk. Ez most érdekelni kezdett engem, most hogy eszembe jutott utána is nézek a csajszinak.
Emlékeztek rá?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Prof William #15075 "Arany kompánia. AKik állítólag übergigafrankó zsoldosok. "
Vajon ez az űbermenő zsoldosság a sárkánytűz ellen is véd? :) -
Sequoyah #15074 Nana, hogy most jon a neheze. Meg masfel szezon hatravan, ketlem h setagalopp lenne innentol mar. Meg Dany es Jon is meg fogja jarni a poklot mielott gyoznek, ha gyoznek egyaltalan.
Eszakon Kisujj is gyanusan csendben van, ott is erik mar egy nagyobb balhe vagy arulas. Akar Stark aldozattal... Tul sok Stark van:D
Lesz meg mindenki nagyobb szarban, mint barmikor eddig... -
Sequoyah #15073 Elegge underground szervezet az arcnelkuliek, ketlem hogy a mostani vezerek kozul barki is ismerne oket. Vagy nem is hallottak roluk, vagy maximum legendakent ismerik, es mesenek gondoljak. Ahogy a zombikat is...
Es az o erdekuk is hogy ne nagyon fedjek fel magukat, mert ha egy uralkodo fel toluk, eleg gyorsan lepitorja oket. -
Azért kicsit utánanézhetnél.... A Dothrakiak nem igazán családdal, gyerekkel jönnek harcolni, mint a kelták anno. A lovak hiányáról nem is beszélve.
Nem igazán van párhuzam.
DB
Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2017.08.10. 16:24:37 -
A sárkányok ellen tökmindegy, hogy mennyire fasza zsoldos bárki... A difi az lesz, hogy más páncélban sülnek meg. Ennyi... -
DantesHUN #15070 Legyőzhetné, de Dany-éknek lefogadom még most jön a neheze. Cersei megkapta a pénz, Vasbank-, újabb hitel -Arany kompánia. AKik állítólag übergigafrankó zsoldosok.
+a tengeri terminátor. -
DantesHUN #15069 A nemzombi hegyet, Vipera is könnyedén legyőzte, csak a saját butasága miatt vesztett végül. -
A logikátlan az, hogy ha képes rá a többi bérgyilkos is, akkor miért nem kérik fel őket? Mert A-val ellentétben még erkölcsi gát sincs bennük. A. lehet, hogy nem gyaknak le ártatlan kisgyereket - már amennyire ártatlanok azok, lásd Lancel vagy a mester kinyírását... - de egy profinak ezzel tutira semmi problémája nem lenne. Persze ebből nem lehet 8 évadot forgatni és 7 vagy mittomén hány könyvet eladni.... -
Sequoyah #15067 Valoszinuleg ez lett volna es mar vege is lett volna a sorozatnak, ha Aryat agyat nem boritja el a csaladszeretet, es tovabbra is a kiralyvarba megy Winterfell helyett.
Igazabol semmi logikatlan nincs benne... -
Mert gyorsan írtam. Tehát a sorrend.
1. Egy kismadarat megölni, arcát felvenni.
2. Felvett arcú kismadár alakjában megölni Qyburnt.
3. Q. arcával Cersei közelébe lehet jutni, akár kettesben is. C kinyírva.
End of Game.
Pesze Q. sokra képes, a sok fan akkor meg azt spilázná ki, hogy ő képes érzékelni tudása alapján a mágiát vagy bármit és ez nem járható... -
most komolyan a szülésen lovagolsz? Tojta vagy szülte, vagy csak odarakták mellé, mit bánom én, ő az anyjuk :)