744
  • buklee
    Nem tudom, nem vagyok éppen naprakész fizikából, azt tudom amit az iskolában tanítanak, meg amit néha hasonló helyeken olvasok ill csatornán látok. Inkább isten nem létezését kérdőjeleztem meg, nem a különböző fizikai elméletek helyességét.
  • Etinger
    Szerintem van (bár ezt szívem szerint megcsillagoznám, és lenne mellette, ellene jó pár érv...) én ezt nem is cáfoltam :) Az anyag "örök" vitába szálltam be :):)
  • syn7h37ic
    Az univerzum egy gyár, ahol isteneket gyártanak.
  • Kornan
    "A Zeitgeist meg tele van hazugsággal és féligazsággal."

Nem tudom, habár 1-2 pontatlanságot én is észrevettem, azért elég logikusnak és hihetőnek tűnt sok tény amit állított a vallással és a kereszténységgel kapcsolatban. Tudnál mondani példákat hazugságokra? Most maradjunk csak a vallási résznél.
  • Shakata
    Buklee: A kérdés, hogy a dolgokat milyen szinten vizsgáljuk. A mi nézőpontunkból nézve van anyag, rengeteg anyag van, meg rengeteg sok minden más is.
    Más nézőpontból nincs anyag.
    :D
    Amúgy a titokzatos sötét anyag és energia elmélet ellenzői nem rég felállítottak egy módosított relativitás elméletet, ami így nem teszi szükségessé ezek létezését. Valami galaxis forgási sebessége merült ez fel talán...
    de ez megint csak megjegyzés volt, erről nincs külön véleményem :D
    Nem Einstein mondta, hogy a világ illúzió, csak nagyon állandó fajta?
  • buklee
    "Egy programozó megírja a programot, a program mégis magától fejlődik és fut"
    Legjobb tudásom szerint a programok nem maguktól fejlődnek és méginkább nincs tudatuk, tehát egyáltalán nem jó példa erre szerény meglátásom szerint.
  • buklee
    "Az Univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia."
    Na most akkor van vagy nincs?
  • Shakata
    buklee: Először is minden, ami körülvesz minket, nagyjából az üres vákum. Te, én, az asztal amin írok, mind a nagy üresség, nagyságrendileg a térfogatuk 99,999998 %-a, (most blöfföltem, a nagyságrend számít). Ilyen kis méretekben a részecskék egyre inkább kezdenek nem anyagként, hanem energiaként viselkedni. (Lsd: elektron: hol itt, hol ott van, néha ugrál, máskor eltűnik, de senki sem tudja hová).
    Ha még mélyebbre megyünk, egyre furcsább körülmények körülmények uralkodnak, a tudomány jelenleg valószínűsíti, hogy az legbelsőbb építkő maga valamiféle energia. (ide vonatkozik még azt hiszem a szuperhúrelmélet is, bár nem vagyok fizikus, úgyhogy ezt most nem dobtam be, csak megjegyzem).

Még egy érdekes észrevétel: Bizonyára tudod, hogy a fény egyszerre viselkedik anyagként (Tömeg) és energiaként(hullámhossz). Ezt az paradoxont úgy oldhatjuk fel, ha elképzelsz egy hengert. Egyik oldalról kör, másik oldalról négyszög, de egyik sem, mert henger.

Ezt azért írom, hogy egyfelől sugalljam, mennyire sekélyes a tudásunk, másrészről pedig, kicsit visszakozok és pontosítok, az előbbi kijelentés nem volt teljesen egzakt.
  • KoviP
    Jó, hétköznapi értelemben létezik az anyag. Amire te gondolsz azt érdemesebb lenne anyagenergiának hívni, mondjuk hülyénk hangzik de attól még van benne igazság.
  • QuippeR
    aki hisz Istenben, annak nem esik nehezére elfogadni, hogy az evolúciót is Isten teremtette.

aki mást mond, az egyszerűen csak korlátolt, és ez semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy egyébként miben hisz.
  • Etinger
    Olvasgass a sötét energiáról, jelenleg emellett van a legnagyobb kérdőjel. Persze elméleti szinten van az egész, de ha nem jövünk rá pontosan mi is ez, akkor idővel az "anyag" (mely szintén értelmezés kérdése, mit is értesz PONTOSAN alatta) is darabokra fog hullani. Egyszer. De ha van egyszer, akkor az már nem örök ;)
  • buklee
    "ANYAG nem létezik. Egyes-egyedül energia létezik."
    WUT? Valahol lemaradtam, de ezt honnan veszed?
  • QuippeR
    jár egy nagy respect a teremtéstörténet (általam is helyesnek vélt) értelmezéséért. egyből meglátszik, amikor olyasvalakivel fut össze az ember, aki energiát fektet a megértésbe.
  • Shakata
    buklee: Egy programozó megírja a programot, a program mégis magától fejlődik és fut... talán sántít az analógia, de nem olyan rossz. Miért zárnák ki ezek egymást?
    Ráadásul már írtam, és ezt ne felejtsük el: ANYAG nem létezik. Egyes-egyedül energia létezik. Ezért az egész kérdés tárgytalan.
  • buklee
    Aki azt álítja, hogy isten kezdetektől fogva van, az nem hisz az evolúcióban vagy a világegyetem működésében(bolygók, csillagk, csillagrendszerek, galaxisok létrejötte, működésük megfigyelése)? Vagy azt állítja, hogy Isten mindenkor volt és van viszont csak azért létezik, hogy megteremtse az anyagot elindítsa a folyamatot? Elképesztő butaságnak tartom, hogy valaki képes abban hinni, hogy egy értelmes teremtő hatalommal rendelkező lény létezik az idő kezdete óta, míg azt badarságnak tartja, hogy az anyag az örök.
  • KoviP
    Bírom az ilyen kijelentéseket: "Amugy lélek nem létezik." Miért vagy te ebben olyan biztos? :D Shakata jól rávilágított a dologra a botos viccel. Én is ateista vagyok, de attól még elképzelhetőnek tartom h többek vagyunk annál mint csont és bőr, egy kis kémiával meg elektromossággal megspékelve. Igazából ez majd akkor derül ki ha befejeztem földi pályafutásom, de ezt egyelőre nem tervezem... :)
  • Shakata
    Kedves NandorHUN: Lehet, hogy előbb azt a kérdést kéne tisztáznunk, mi magunk létezünk-e egyáltalán? :D
  • NandorHUN
    Nem értem, hogy milyért kell ilyen kijelentéseket tenni, amikor az ember még azokat a dolgokat sem igazán érti és tudja amik ma zajlanak. Nem hinném hogy bárki biztosan tudná azt hogy az univerzum hogy keletkezett.
  • Shakata
    Etinger: Van neked valamilyen elérhetőséged? :)
  • servell
    Talán nem lenne annyira ellenszenves a megfogalmazás, ha a "lélek" nagybetűvel kezdődne (mert gondolom ilyesmi értelemben használtad). Kifejtetted, hogy ateista vagy, de ezzel senkit nem fogsz meggyőzni szerintem.
  • Shakata
    Rotyoka hülyeségeket beszélsz, teljesen értelmetlenül. Az előbb már megcáfoltam, amit a Napkultuszról írtál, ARRA miért nem reagálsz? Pont TE vagy, aki minden logikát nélkülözve pocskondiázol más embereket. Mondjuk van egy sejtésem, hogy a Biblia nem sokat volt még a kezedben, ha találomra mondani kéne 5 könyvet innen-onnan nem menne, de pont TE vagy, aki kétkedés nélkül elfogadsz mindent amit eléd raknak.
    Amúgy lélek nem létezik. Jó. Rotyoka (akit ez a név takar) nem létezik.
    Semmivel sem bizonyítható, hogy nem egy ateista-bot az sg szervezén. pff...
    A lélek fogalmát az EMBER teremtette meg, ráadásul hogy teremthette volna meg elrettentés céljából? mi olyan elrettentő abban a gondolatban, hogy az ember több, mélyebb és igazabb annál, mint ami kézzel megfogható?

• KoviP
    Az volt a flamebait. Csak nehogy bekapja valaki... :P
  • Etinger
    Magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt ilyen kijelentéssel :)
  • toto66
    A lélek a RAM-ban van, ha lekapcsolják az áramot elvész...
  • toto66
    Persze az anyag átalakul (esetleg gazdát cserél)
  • Rotyoka
    Amugy lélek nem létezik. Aki szerint van lélek, az nem okosabb mint aki elhiszi azt ami a bibliában le van írva. A lélek fogalmát is csak a vallás teremtette meg, mégpedig elrettentés céljából.
  • Rotyoka
    Amúgy valláson kurvára felesleges veszekedni, mert aki hisz az úgysem fogja felfogni, hogy egy baromságban hisz mivel az agya már ki van mosva.
  • KoviP
    Nagyon úgy tűnik hogy az anyag nem örökkévaló. Előbb-utóbb a protonok is lebomlanak.

• toto66
    Ott a ha...
  • toto66
    Az ősrobbanás csak a most ismert univerzumra vonatkozik. Az véges (tehát a megismerhető).
    Szerintem ezen túl mind időben, mind térben lehet végtelen, tehát nincs szükség a természeti törvények megalkotására, így azok, mint ahogy a valós (és nem a megismerhető) világegyetem, nemes egyszerűséggel csak léteznek, (létezik).
  • gombabácsi
    ez jó megállapítás, csakhogy nem biztos, hogy igaz
  • paraszgyerek
    Vallás és hit az kettő. Jézus maga is ellene volt a vallásnak - hit nélkül a vallás csak képmutatás, maga a hit a cselekedetekben ( gyümölcsökben ) mutatkozik meg.

Isten létét vagy nemlétét nem lehet axiómákban megfogalmazni, mivel műszerrel nem mérhető; ahogy nem mérhető a lélek sem, annak ellenére hogy az agyat egyre jobban képes a tudomány feltérképezni.

Talán a legjobbban ideillik a "Hit nélkül a tudomány sánta, tudomány nélkül a hit vak." mondás.

Amíg nincs műszer arra, ami az emberi lélek jelenlétét egyértelműen kimutatja, addig hiába várja bárki is hogy Istent műszerrel kimutathatóvá tegyük ( bár úgy gondolom mindenkinek van ilyen "műszere" )
  • Kensin
    Köszönöm köszönöm

Amúgy a cikk témájához: Oké, tegyük fel hogy az univerzumot nem Isten teremtette, hanem a fizika törvényei által teremtődött önmaga. Na és akkor a fizika törvényeit meg ki hozta létre?
  • Shakata
    toto66: kösz, nyugodtan lehetsz ateista. :)
    Minden ember az igazságot keresi (érdekes, bele van rakva az agyunkba születésünktől, egyfajta igazságkeresési algoritmus, egy könyvben olvastam) de nincs egy út. <- ez is Nietzsche, meg persze erre sok más ember is rájött, már korábban is. Minden embernek egyéni utat kell bejárnia, hogy rátaláljon valamire, amit igazságnak, vagy legalábbis "részigazságnak" tekinthet. Ki így, ki úgy. :D
  • toto66

Tetszik!
    Persze attól még ateista maradok.
  • Shakata
    Kensin: Végre egy igazán értelmes, és megcáfolhatatlan hozzászólás! :D
  • Shakata
    Etinger: Akkor egyetértünk sok mindenben. :)
    A Zeitgeist esetében szerintem felmerül a gyanú, hogy nem pont azoknak a keze van-e benne, akikről szól, így keltve nagyobb félelmet és homályt maguk körül. Féligazságok... rosszabbak, mint a nyílt tagadás, de ez talán el is hangzik benne. Ami szem előtt van, az gyanús. Ráadásul bármiféle FÉLELEMKELTÉS általában az elnyomók eszköze. Félelem és ellenségkép a jelszavuk. Hidegháború, atomtámadás, zsidók, Hitler stb..
    de a legjobb a legyőzhetetlen ellenségkép, amivel lehet ijeszthetni: Pokol, ördög, aztán később globális felmelegedés, terrorizmus. Ezeket nem lehet megoldani. Bármeddig lehet velük ijesztgetni. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ezek nincsenek, csak konstruktív megoldások helyett mindenki csak beszél, de miért? Ha mindenkinek enniyre fontos, miért nem tesznek valamit a megfelelő emberek? Miért RÁNK akarják kenni? Lassan mindenkire CO2 adót vetnek ki, csak mert lélegzik...)

Amúgy a mai emberek PONTOSAN ugyanolyan hülyék általában, mint azok, akiket a vallásokkal (bármilyennel) hülyítettek rosszakaratú, hataloméhes emberek. (Pl.: keresztesháborúk, dzsihad stb...)
    A mai kor vallása: Tudomány (ez mindent megold) - -> aztán valami elképesztő jó tudományos magyarázattal termékvásárlás (szőlőmagkivonat, Bifidus Esensis, ami hirtelen Activia vagy mi a tököm lett stb), és ennek ellenpólusa, a tevékenységünk során fellépő globális pánik.
  • Kensin
    Isten létezését belekeverni az univerzum teremtésébe merő hülyeség! Mindenki tudja, hogy a világegyetemet Chuck Norris teremtette!
  • Shakata
    A fán két alma volt, na persze allegória az egész, nehogy valaki szó szerint vegye. És ahogy sokan félreértik: a jó tudás és a rossz tudás egyik fán, öröklét a másikon. De ez nem igaz.
    Az jó és rossz különbségtételének tudása az egyik fán, öröklét a másikon. Vagyis egy osztatlan, gyermeki létállapot, és egy megosztott, felnőtt állapot. A teremtéstörténet nem régen volt, minden emberrel ugyanígy lezajlik, a kiesés a gyermekkor idilli állapotából. (Plusz ehhez jönnek még történelmi események hozzákeveredése, de ez nem dokumentáció).
    Ha az első igaz lenne, akkor maga a TUDÁS lenne bűn, de ez nem így van. Az ember maga teremti meg a BŰNT, azzal, hogy képes különbséget tenni BŰN és nem bűn között, valamint, hogy a megtörtént bűnöket megváltoztatni nem tudja.
    A megváltó üzenete az: Isten szeret, a szeretet pedig mindent megbocsájt, ergo NINCS BŰN. Ez nem azt jelenti, hogy nem követhetsz el bűnt, hanem hogy lépj túl rajta, emeld ki magad a hajadnál fogva, és ne ragadj bele abba, ami történt. Legyél "túl jón és rosszon", ahogy Nietzsche mondta, noha ő ateista volt. :)
    A lényeg, hogy TUDATOSAN ne kategóriákat állíts föl, mi milyen, hanem figyeld meg a dolgokat és hatásaikat, amilyen mélyen csak képes vagy, és mindig a lehető legkörültekintőbben, mondjuk úgy szeretettel cselekedj, mert akkor nincs okod szégyenkezni.
    Ez persze csak az én véleményem.
    Ja, és ilyen, hogy EREDENDŐ BŰN sehol sincs leírva a Bibliában, csak annyi, hogy bűn, megbocsáttatnak a bűneid, stb...
    Ez a kifejezés korai egyházatyák fejéből pattant ki.
    Azt hiszem az egész lényege, hogy az ember az ártatlan tudatlanságból, a tudatos ártatlanságba kerüljön, de legalábbis vállalja a tetteit.
    Itt szerintem összeér az Emberfölötti ember képével is.
  • Etinger
    Sok olyat leírsz, amit én is megakartam, de ha valaki felteszi ezt a kérdést:
    "Ki teremtette Istent?", azzal nagyon vitázni sem érdemes :):) Mert az alapját nem érti az egésznek. A Zeigeist meg vicc a maga nemében, bár le a kalappal, a készítő ért hozzá, hogyan kell manipulálni :)