144
  • Lame
    Nyilvan nem fogod lecserelni, de a kovetkezo amit veszel mar ilyen lesz. Valahogy el kell kezdeni.

A set-top-box botranyos amit az upc adott. Siman felmelegszik 40 fokra standby-ban. Tuti nem 1w-ot fogyaszt. Ki is kapcsolom inkabb teljesen, ne futson ...
  • lapaleves
    veled elhitette a kapitalizmus, hogy minden a pénzről szól, de attól ez még nem lesz igaz. te majd akkor vegyél, ha már megtérül.

sőt, ez egy passzív 400w táp, és igen 24/7 megy.

mindegyik fogyasztó bekötése úgy van méretezve, hogy 5%-nál kevesebb legyen a veszteség. a legnagyobb, 40w-os csillárnál 1,5w a veszteség.

ha éjfélkor akar majd menni a hűtő, akkor igen, gyakrolatilag 100%-ban újrahasznosítható akksiról fog menni. általában így szokás a napelemes rendszereknél. megint csak azt tudom mondani, hogy maradj a jó kis autonóm elmü villanynál, azt rózsasziromból állítják elő.

miért nem lehet nézni a discoveryt? mondom van benne CI slot. mi kell még?
  • Molnibalage
    Amen.
  • defiant9
    A napelem egy nem rentábilis beruházás és a mi égboltunk alatt még az is marad egy ideig, a szélturbina sem az, de több az esélye. A LED még mindig nem nyerő, de jó úton halad, az LCD TV-kben már befutott, bár ha szigorúan a számokat nézzük akkor ott is az jönne ki hogy a +100k bekerülési díjat soha nem hozza vissza a villanyszámlán.

"nálunk egy 400w pc táp egyik ága elég"
    folyamatosan megy egy PC-s táp, ráadásul nem is standbyban?
    Mekkora a veszteség a vezetéken+tápon ha mondjuk egy 9W-os kompakt fénycsőnek megfelelő lámpát akarsz felkapcsolni?

"12v kompresszorral"
    Na és mi van ha a hűtő pont éjfélkor gondol arra hogy be kell kapcsolni?
    Jön a dárga kornyezetszennyező elhasználódó akku, vagy majd a PC táp lekonvártálja a hálózati feszt?

"melyik csatornát nem lehet fogni?"
    Mondjuk az UPC, T-home vagy Digi kínálatában lévő discovery-t.
  • duke
    "Nálunk a mikró napi pár percet üzemelt csak, de amikor anyámék megtiltották a használatát akk egy tizessel kevesebb lett a villanyszámla."

Ne higy el mindent a szuleidnek :))
    A 10 ezer forint az 208 KWh. Egy atlagos mikro kb 1500 watt-ot fogyaszt.
    Ez havi kb 138 oranyi uzemet jelent. Ezek szerint napi 4.5 orat ment a mikro ? Mert akkor nem csodalom hogy a szulok megtiltottak :)))
  • duke
    "2013-tól az elektromos készülékek készenléti üzemmódban legfeljebb 1, míg kikapcsolt állapotban maximum 0,5 Wattot fogyaszthatnak."

Elso lepesnek nem rossz, de stanby-ban siman lehetne 0.1 watt.
    Kikapcsolt allapotban meg, nem ertem hogy hogy nem 0 watt.
  • lapaleves
    jók a ledek, de ne túlozzunk. fényáram alapján közelítőleg inkább ötszörös a szorzó a szükséges teljesítményben. a legújabbak kicsivel jobbak ennél, de azok is csak alacsony teljesítménynél kóstolgatják a 100lm/w-ot. meg ha rendes fényerőt akarsz akkor magadnak kell összerakni.

...és minő véletlen, azok is egyenárammal mennek. nálunk egy 400w pc táp egyik ága elég a lakás összes számítógépéhez (3 noti) meg a szellőztetéshez, a másik a világításhoz. inkluzíve 40w led csillár meg ilyesmik.

amint mondtam, a 12v-nak elégnek kell lennie mindenkinek. az tény, hogy a másfeles mtk vezeték nem elég, de azt egyszer kell kifizetni.
  • Komolytalan
    Azért izzókon is lehet ám fogni pénzt. Egy jó, 3W-os led izzó kb olyan fényt ad (vagy jobbat) mint egy 40W halogén. Nekünk a fürdőben van 4db ilyen, az 12W. Anyóséknak 4db halogén, 160W. Nem mind1...
    Egyébként a standby fogyasztást tényleg érdemes megnézni új készüléknél, neten fent van kb mindennek. Persze azért kidobni egy tv-t mert magas a standby fogyasztása nem érdemes. Akkor már inkább olyan konnektor a megoldás, ami standby esetén lekapcsol, és távrángatóval lehet újra áramot csiholni belé. A gond csak az, hogy a távrángató rá kell hogy lásson, merthogy infrás.
  • zola2000
    gondolom nem havonta, hanem az év végén annyit kaptak vissza...
  • wednes
    Jogos...
  • wednes
    Jah igen jól számoltad, elírtam. Nem az össz fogyasztás a 1500-1800 hanem csak a settopbox. Az 5.1 hangfalam evett 560Ft-ot csak mert konnektorba van. Olyan 2500 felett lehet a standby üzemmód. Hát nem kevés a villanyszámla pláne, hogy a család mind a 4 tagja szeret netezik is rendesen. Van már laptop is én már azt használom 33W szemben az asztalim 100W+75W(gép+monitor) ugyan arra a feladatra.

A mi 3 LCD TV-nk végül is dolgozói készülékek volt anno. Tehát lehet többet fogyasztanak viszont nem is kerültek annyiba. Feléért, 3-adáért lehetett elhozni. Egyébként nem is lennének ilyen cuccaink, mert annyit biztos nem költöttünk volna rá, mint a bolti ár.
    Hát igen a 42"-os Philips 140w energiatakarékosan, 160-190normál és ha rányomjuk az ambilight funkciót akkor felmegy 230W-ra.
    Mondjuk nem megy a nap 24 órájában. Ha csak úgy megy a TV akkor a nappaliba a kis grundig 30 centis TV-t nyomja ba anyám pl: főzés közbe.
  • WoodrowWilson
    Maradjunk a kWh-nál. A kW/h egy másik fogalom lenne.
  • lapaleves
    abszolúte egyetértek, de ez messzire vezet. nekem bögyömben vannak még a kültéri gázpalackos melegítő-esernyők is. elvből nem ülök be-ki olyan helyre, ahol ilyenek vannak kipakolva.
  • lapaleves
    ha jól számolom nálad már csak a 3 settopbox megeszi a 1500-2000 forintot havonta. hogy jött ki ilyen kevés ilyen rémísztő fogyasztások mellett?

múltkor volt ph!-n sharp led tévé teszt, a 40" csupán 50-60w fogyasztást produkált. azt azért lájkoltam.
  • SchumiBacsi
    Sztem a spórolást kezdjük a reklámmal...
    Takarítsák el az összes kihelyezett főleg a kivilágított reklámot egy olyan világban ahol az interneten, de tévében/rádióban főleg, gyakorlatilag rádöntik ugyanazt amit kintre horribilis összegekért legyártanak, fölállítanak, majd még éjjelekre jól kivilágítanak néhány ezerwattos égőkkel mindennap... a mozgóképet nyomató házméretű kijelzőkről nem beszélve... na az már fogyasztás. Ja és nem beszélve szintén a rádió és tévéadók országos szinten több megawattos fogyasztásáról amikor véget nemérő reklámhegyeket öntenek éjjelnappal körzetenként pár-száz kilowattos adókon... Oké van stand-by fogyasztás is, de az szvsz eltörpül a REKLÁM fogyasztása mellett. Magyarországon lehet hogy egy közepes erőmű simán csak a REKLÁM miatt termel vagy inkább az egész rendszerböl lefölözi folyamatosan több száz megawatt termelést szünet nélkül a reklám: a kereskedelmi rádiók fejenként 50-100kilowattos adókról öntik a zagyvaságot, a tévék sem adják ettől alább a fogyasztást sztem.
    Abból indulok ki hogy a ClassFM frekije durván 400kilowattot fogyaszt, a NeoFM jobb lefedettség az már simán van 50kilowattal több. Csak két rádió 1megawatt durván, akkor van még a tévék satöbbisatöbbi... huh kicsit hosszú lett zárszóként a reklám legalább 10szeresét eszi a standby-nak...
  • lapaleves
    a 12v abban segít, hogy központi, magas hatásfokú tápod lehessen. meg ha pár év múlva esetleg letörik a napelemek ára, akkor azokhoz már dupla konverzió van 220v esetén (12v --> 220v --> 12v).

a mosógép jogos, de minta írtam volna. a hűtő ugyanúgí mehet 12v kompresszorral. tudod a jövő...

melyik csatornát nem lehet fogni? a benne lévő CI slotra gondolsz?
  • wednes
    Én fogyasztásmérővel nemrég lemértem szinte mindent a házban. :) Elektronikai cuccok, hűtő, mosógép stb. Mértem használat közben, meg standby üzemmódokat is. Megbecsültem mennyit üzemelnek (TV-zés, gépezés) és mennyit vannak standby-ba.

3 műholdvevős setbox van 3 LCD TV-hez. a setbox standby-ba 13W-ot vesz fel és ebből van 3db. A PC-re 9W-ot írt csak azért mert be volt dugva. a 5.1 hangfalra 18W-ot! csak azért mert a konnektorba volt. (hülye voltam, mert a papírjára is rá volt írva, ha nem használjuk húzzuk ki)
    Igen azt észrevettem, hogy az adapteres cuccok azért vesznek fel rendesen. Router 13W, asztali HDD felvevő 22W, azért hogy lássam mennyi az idő :).
    A 20" LCD TV-m 6,72W standby-ba(50W bekapcsolva). És itt jön a legjobb, a standby-t is lekapcsolva akkor is ennyit vesz fel. :)
    Tesóm 19"-os CRT(110-130W) monitorja bekapcsolva 2x annyit zabál mint az én 17"-osom(75W). Igen 3 CRT moitor van a családba, 3 PC(átlag 100W netezésnél), 3 LCD TV(32":65-76W, 42":143-190W) A 32" standby-a meglepetésre nem vett fel mérhetőt). Az jött ki, hogy használat nélkül, standy funkcióval az áramfogyasztás 50Ft/KW/h-val számolva 1500-1800Ft-ba kerül havonta.

Ahol áramingadozás van, hütő, mosógép és nem stabil felvétel (viszonylag), ott Kw/h-ás funkcióval kimértem 1 nap fogyasztását.
  • defiant9
    "még mindig azt mondom, hogy 12v-tal meg okosan összerakva az átlagos fogyasztás 20%-a kivitelezhető a világításnál is meg a tévénél is. marad a mosógép meg a hűtő, mint problémakör"

Min segít a 12V-t? 230V jön a hálózatból a transzformálás az veszteség.
    Épphogy natív 230V-os berendezéseknél nincs veszteség mosógép motorja, hűtő kompresszora. Arra meg ne számíts hogy ledes zsebtévén fognak az emberek TV-zni, a trend hogy az egyre nagyobb feeling kell, az USB-s tunerrel meg eleve kizárod magad egy csomó csatorna vételéből.
  • lapaleves
    ha azt mondod, hogy a standby ezrelékes nagyságrend, az azt jelenti, hogy a készülék 1000-szer annyit fogyaszt bekapcsolva, még napi 12 óra működés esetén is.

belátható, hogy inkább jópár százalékról van szó. de rendkívül egyszerű, elosztod a havi kwh adatodat az órával, látod mennyi az átlagos, 1 órára eső fogyasztás. aztán kimérheted mennyi a standby fogyasztása az egyes 24/7 eszközöknek, és kijön a több százalék.
  • AgentKis
    Ezek a fogyasztási adatok soknak tűnnek, ezzel sokkolnak. De azt nem teszik mellé, hogy mennyi is az összfogyasztás, mert akkor kiderülne, hogy nem százalékokról csak ezrelékekről beszélünk. Nem mondom, hogy kevés, de pl. karácsony egyik napjának/éjszakájának díszkivilágítását lekapcsolva is qrvasokat lehetne spórolni (több kisebb falu éves fogyasztását tutira...)
    Szóval ez kb. olyan, mint azt mondani, hogy 1200 tonna kenyér kerül a szemétbe évente, ebből pedig 7200 hajléktalant lehetne ingyen etetni...
  • lapaleves
    10 ezerrel? havonta? milyen márka a mikró? lhc?
  • mynameisbence
    Nálunk a mikró napi pár percet üzemelt csak, de amikor anyámék megtiltották a használatát akk egy tizessel kevesebb lett a villanyszámla. Ezzel csak azt akarom mondani hogy nem csak azok fogyasztanak sokat amik itt le vannak írva
  • KopaszIsten
    Ez mind szép és jó, de tudjátok mikor fogja az ember lecserélni egy berendezését, mikor az még vadi új, vagy tök jó, csak azért, mert az még az "átkosban" készült, és többet eszik.
    Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy ennek sokára lesz bármi látszatja. Persze támogatom az ötletet. Nem mintha bármit is számítana. :)
  • lapaleves
    az usb-s dvb-s2 tunerem 0.24w standby, 5.4w SD és 6.0w HD lejátszáskor. a notin tévézés egy relatíve sokat fogyasztó notival 37w. egy takarékosabb, GPU gyorsított notival a tévé megállna 25w-ból. annyi, hogy nem 100", közelebb kell rakni.

ja ezek nettó fogyasztások, ehhez hozzá kell adni még a táp ~85% hatékonyságát. de csak ha nem megújulóról (12v) hajtod.

mindenesetre a tévé + erősítő + stb ~180w.

a tapasztalataim azt mutatják, hogy legalább ilyen fontos lenne korlátozni az adapterek minimum hatásfokát is. nekem a gyári adapter után rendes tápról hajtva majdnem 2/3-ra esett a fogyasztás a modemen pl.

még mindig azt mondom, hogy 12v-tal meg okosan összerakva az átlagos fogyasztás 20%-a kivitelezhető a világításnál is meg a tévénél is. marad a mosógép meg a hűtő, mint problémakör,