928
Megjelent a legújabb Kindle, megfizethető áron és magyarországra is szállítják...
  • QuippeR
    én a doc-ot Wordben el szoktam menteni rtf-be, és úgy konvertálom a calibrével mobiba. a pdf-eket kerülöm.
  • Dzsini
    Ezt is inkább a prohardveren/mobilarénán kérdezd meg, ahogy láttad ott sokkal többen tudnak tanácsot adni :) Én speciel soha nem foglalkoztam doc és pdf konvertálással, minden olvasnivalóm mobi és prc.
  • Sheltem
    Na meg is van a drága!

Egyetlen problémám van, a konvertálás doc-ból és pdfből.

Mobipocket és Calibrét is használtam, de a hosszú Ő és a hosszú Ű-t nem sikerült átkonvertálni .mobi vagy .prc formátumnál...Ezekhelyett a karakterek helyett mást rak be a szavakba:(

Ti hogyan csináljátok?
  • QuippeR
    a wifit csak akkor kell bekapcsolni, ha valamit le akarsz tölteni. egyébként érdemes kikapcsolni, hogy minél tovább bírja az akksi.
  • Sheltem
    Sziasztok!

Kindle4 et akarok venni tehát az alapmodellt.
    Lehet buta kérdés: feltétlenül szükséges Wifi használat a használathoz?

Tehát ha már megvan x könyv amit olvasni akarok , akkor metrón is például be kell jelentkeznem mielőtt olvasni tudom őket?

Bocsánat, eléggé kezdő vagyok még a témában, és nem nagyon láttam ezt így külön leírva. Köszönöm szépen a választ előre is.
  • Sogron
    Az ajánlott újrainditás nem sikerült, de egy újrabootoltatás menüből megoldotta a problémát...
  • Dzsini
    Indítsd újra - a bekapcsológombot tartsd benyomva 20-30 másodpercig (félidőnél lekapcsol a képernyő), és hagyd, hogy újra beinduljon.
  • Sogron
    Sziasztok!
    Kéne egy kis segítség!
    Vettem egy kindle 4-et (wifis, soffers) és egy hónapig szépen ment is minden ok volt egyszerűen csak olvasgattam rajta semmi extra.
    Tegnap óta azonban nem akarja megnyitni a könyveket, csak gondolkodik, pörög a jelecske a bal felső sarokban, hogy dolgozik, de nem nyílnak meg a könyvek. Minden más megy (menü, browser, stb).
    Esetleg valami ötlet?
  • Dzsini
    Calibre kényelmes, mert tud metaadatokat kezelni (ami alapján a Kindle is kiírja a könyveket), lehet rajta gyűjteményeket kezelni, és az összes könyvet egy kupacban lehet kezelni - emellett konvertál, tud szerverként üzemelni (pl. Kindle-vel meglátogatható a saját könyvtár, és letölthető onnan bármi), ha valahol állandóan fut tud pl. RSS-eket emailben elküldeni az olvasóra... nagyon nagy tudású program, én is csak egy-két apróságot használok belőle.
  • Cuchulainn
    Próbáltam .doc-ot, html-t és pdfet is. Tudom hogy nincs különbség a sima kindle-nél a címek között, a csak gondoltam kiipróbálom, hátha...
    Eddig ezt használtam és remekül működik, de kipróbálom ezt a Calibre programot is.
    Majd azért kapcsolatba lépek a supporttal emiatt, de egyenlőre megvagyok nélküle.
  • Dzsini
    Lehet, hogy azt a doc-ot épp nem szereti (nekem is dobott vissza néha egyet-egyet, nem jöttem rá mi alapján), próbáld meg html-el, vagy rakj fel egy Calibre-t, és azzal tudsz gyakorlatilag bármilyen formátumot konvertálni - a MEK-es html-ek szinte tökéletesen átalakulnak mobi-vá.

Számodra a kindle és a free.kindle között nincs különbség, csak 3G készülékeknél számít a dolog.
  • Cuchulainn
    Köszönöm, és köszönöm a sok segítséget! :)

A listán szerepel a cím, ez az ami az accountomhoz is hozzá van adva. Próbálkoztam a simán kindle.com és a free.kindle.com-al is.
    Próbáltam tárgyként megadni a convert-et vagy nem.
    Minden esetben ezt a hibaüzenetet kapom:
    "The following document, sent at 05:50 PM on Thu, Jul 12, 2012 GMT could not be delivered to the Kindle you specified:
    * 02732.doc"

A MEK-ről letöltött file-okat próbáltam konvertálni, lehet hogy ott van valami másolásvédelem szerű dolog?
  • Dzsini
    Az emailes konvertáláshoz az Amazon oldalán a saját dokumentumoknál engedélyezni kell a küldő emailcímet, az után működik csak a konvertálás - logikusan, hiszen ha szabadon küldhetne a címedre dokumentumokat, akkor az egy kiváló spam lehetőség lenne :)

Sok örömet az olvasóhoz!
  • Cuchulainn
    Na beirom a kalandjaimat, hätha valakinek hasonlo baja lesz:

Szoval ha a DHL szallitja ki a cuccot akkor nem kell semmit sem visszaküldeni nekik. A ket megadott dokumentum közül a nyilatkozatot kell kitöltve a futärnak ätadni amikor kihozza a kindlet. A mäsik meghatalmazäs ertelem szerüen akkor kell ha nem szemelyesen veszed ät.
    A lentebb leirt:
    "Kérjük, hogy a szükséges dokumentumokat részünkre mihamarabb megküldeni szíveskedjenek, mert a vámkezelés megkezdéséhez szükséges információk hiányában az érkezést követő 3.naptól raktárdíjat számolunk fel. 4200 Ft + 30 Ft/nap/kg." a kindlere nem vonatkozik mert ez egyszerüsitett vamkezelessel megy, csak ezt nem irjak bele az emailbe.

Mindezt hosszas telefonalas utan tudtam meg, ugyanis az e-mailjeimre b*sztak välaszolni, räadäsul az is csak a telefonban derült ki, hogy a csomag mär uton van, erröl semmilyen ertesitest nem kaptam sehol. Mindehez hozzäjött hogy meg csak hozzävetölegesen sem tudtäk megmondani, hogy egy nap mikor jön a futär. Szoval a DHL nem lopta be magat a szivembe...

Maga a kindle viszont nagyon szuper, örülök, hogy megvettem, könnyen hordozhato, könnyen olvashato es semmi gond nem volt sem a beüzemelesevel sem a könyvek feltevesevel. Az egyetlen ami nem sikerült eddig az az amazonon keresztüli konvertalas, de mivel talaltam egy masik weboldalt amivel barmilyen formatumot könnyeden mobi-va tudok alakitani igy ez nem akkora tragedia.
  • Dzsini
    Nekem egy dokumentumot küldtek (igaz UPS), amit ki kellett tölteni és visszaküldeni (simán beleírva a word doc-ba) - a másik fórumon volt szó a DHL-es módszerekről az elmúlt pár hétben, és a megrendelő ott leírta, hogy mit hogy - nem emlékszem.
  • Cuchulainn
    Köszi, meg is rendeltem, ma mär jött is mail a DHL-töl viszont valamit nem ertek.
    Jött ez a vamkezelesi dolog. Benne van csatolt fajlkent egy nyilatkozat, egy atveteli meghatalmazas es egy PDF "DigitalisSending" nevvel. Az elsö kettönel irja hogy atvetelkor kell odaadni a futarnak.
    A pdf-nel nem ir semmit de van egy olyan kitetel, hogy:

"Kérjük, hogy a szükséges dokumentumokat részünkre mihamarabb megküldeni szíveskedjenek, mert a vámkezelés megkezdéséhez szükséges információk hiányában az érkezést követő 3.naptól raktárdíjat számolunk fel. 4200 Ft + 30 Ft/nap/kg."

Mas oldalon olyan infot talaltam, hogy valami vamkezelesi megbizast kell kitölteni, beleirva a csomag tartalmat, nevet, szallitasi cimet egyebeket majd bescannelve visszaküldeni. De ebben a pdfben mindez nyomtatva bennvan, nincs hely kihagyva irasnak sehol, alairasnak sincs hely kihagyva.
    Most akkor mit kellene visszaküldenem?
  • öregharcsa
    Ismerem, de néhol nagyon kilóg a lóláb náluk is, és annyira azért nem jó, hogy útmutató legyen számomra. Bár érdekes cikkek vannak néha, a többi számomra csak okoskodás és elméletek gyártása.

Én továbbra is vásárolom a papír alapú könyveket, de beiktatok egy plusz opciót, megcsinálom ebook-nak, hogy legyen végre elektronikus változata is és ne csak pofázzak róla. Az egy dolog hogy néha felelőtlen egyének idő előtt(3-6 hónap türelmi idő) kihordják a zárt fórumokról ezeket és nem csak azt amin épp én ügyködök. Szóval én mindkét oldalról nézem a dolgokat :D mint vásárló és mint...
  • Dzsini
    Olvasásra tökéletesen elegendő a sima Kindle, olcsó, és elfér rajta vagy 1000 könyv, pont arra lehet jól használni, amire kitalálták :)

Különbség a boltok között elég sok van, ha regisztrálsz most az oldalon, beállítod lakhelyednek Magyarországot, akkor már az EU-s könyvállományt látod. Kevesebb, de akár az Amazontól, akár több legális forrásból össze lehet szedni egy életre elég ingyenes olvasnivalót bármilyen nyelven, nem ezen múlik az, hogy kényelmesen használd amíg valamelyikőtök el nem romlik - az olvasón túl egy fillért nem kell költeni rá igazából :) Ha pedig hozzáveszed a kevésbé legális forrásokat is...

A Kindle Fire például ezért problémás nálunk, mert az Amazon Store programos, filmes része elérhetetlen Európából.
  • Cuchulainn
    Köszönöm a válaszokat!

Azt hiszem akkor maradok az alap változatnál, a touch meg a billentyűzet nem vonz annyira, a deluxe jó lenne de túl sok a felár, plusz sérülékenyebb a kijelző. Eddig főleg a 3G miatt vaciláltam, de így nem tűnik olyan fontosnak, nemhiszem, hogy pont Kiskunhirtelen határában fog rámjönni a könyvvásárlás...:)

Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy az amazon-on láttam, hogy bizonyos tartalmak ország szerint szűrve vannak. Ez milyen mértékű? Van valami komoly különbség a weboldalon látható és a magyarországon valóban beszerezhető e-bookok számában?
  • Dzsini
    Szia!
    Sorban a válaszok:

- 3G a Kindle Keyboardon teljeskörű, bár lassúcska, és az elektronikus papír képernyő miatt kényelmetlen böngészést tesz lehetővé (scrollozni pl. nem túl elegáns) - emailt olvasni, pár hírt (pl. sg) mobil felületet nézegetni, térképet, menetrendet megnézni elég, másra nem nagyon használtam én sem. A Kindle Touch 3G a 3G felületen csak a Wikipediát és a saját könyvesboltjukat szolgáltatja. Fontos még, hogy a saját dokumentumok emailen keresztül a Kindle-re küldésénél a 3G letöltés során tranzakciós díjat számítanak fel, érdemes azokat csak wifin át letöltögetni.

- Wifin kötetlen böngészés van (persze a fent említett kényelmetlenségekkel együtt) Keyboardon, K4-en és Touchon is.

- PDF megjelenítés úgy-ahogy működik, de számtalan jó program van rá, amivel (főleg) szöveges PDF-et jó minőségben, kényelmesen, egyszerűen lehet konvertálni (pl. ABBYY PDF Converter). A "normál" PDF-eknél főleg az a baj, hogy nem a Kindle A5 méretére vannak formázva, ha tudományos szövegeket szeretnél olvasgatni, oda tablet vagy Kindle DX ajánlott - ez egy kis papírkönyv :)

- Szerintem bőven elég csak az olvasót rendelni, tokot lehet sajátot csinálni (pár fillérből házilag megvan), vagy venni ebayről is, a hozzászólás végén majd ajánlok egy másik fórumot, ahol rengeteg Kindle tulajdonos van, és sok ajánlatot olvashatsz különféle tokok témájában (világítós-vízhatlan-akármi), linkekkel.

- A rendeléshez csak bankkártya kell, és pár nappal később már házhoz is szállítják. Általában 2-3 napon belül kapsz egy emailt a futárszolgálattól (UPS vagy DHL) a vámügyek rendezésével kapcsolatban, ezt kell kitölteni és visszaküldeni nekik.,A rendeléstől számított 3-4 napon belül kézhez is kapod, engem aznap reggel felhívott a futár, hogy mikor vagyok otthon - vagy nálam kezd, vagy nálam végez, mert a város szélén vagyok :)

- Ha nem ajándékként vásároltad a Kindlet, akkor bekapcsoláskor rögtön a te nevedre van regisztrálva és bejelentve az eszköz, azonnal kapcsolódhatsz wifire és mehetsz a Kindle boltba :) Egy olvasó csak egy accounthoz lehet hozzákapcsolva, tehát másikról gondolom ajándékként kell megvenni a könyvet, és a te accountodra elküldeni - ezt nem próbáltam még, de a leírások alapján így működik.

az említett topic - az első hozzászólás nagyrészt még pontos, aktuális (a rendelésnél csak a DHL-es kitöltés van megemlítve), a téma további hozzászólásaiban sokszor végigbeszélgették már a tok- és egyéb témákat is, ha pár oldalnyit a friss hozzászólásoktól visszanézel vagy keresel, akkor sok kérdésedre választ kaphatsz.

De ha felmerül bármi kérdés még, itt is nyugodtan felteheted, valamelyikünk biztos szívesen válaszol előbb-utóbb :)
  • Cuchulainn
    Sziasztok!

Tervezek mostanaban beszerezni egy Kindlet es segitseget szeretnek kerni mert par dolog nem tiszta:

- A 3G mire jo? Csak annyi a haszna hogy elerem az amazon e-book storejat mindenhonnan, vagy azon keresztül tudok mast is csinalni?
    - Ha van halozati eleresem (wifi vagy 3G) azon keresztül mit erek el? Csak az amazon boltjat, vagy mas e-book könyveket esetleg mas internetoldalakat is?
    - PDF-ek mennyire olvashatoak kindleön? Gondolom sok grafikonos tudomänyos cikkek es egyebek eleg eselytelenek, de egy sima szöveges pdf-el mi a helyzet?
    - Ha az amazon.com-rol rendelem mit erdemes megvenni hozza? A tokot több helyen lattam hogy inkabb itthonrol veszik csinaltatjak mert draga, a dobozaban elvileg benne van az usb adapter/töltö. Van meg valami amit erdemes venni hozza?
    - Ha rendelek az amazon.com-rol mi kell hozza? Csak bankkartya, es utana kiszallitja futar a megadott cimre? Az atvetel hogyan müködik? (Idöpontegyeztetes etc.) Mennyi idö nagyjabol amig kiszallitjak?
    - Ha kezhez kaptam akkor azonnal tudok vasarolni az amazonrol a kindlet megrendelö accountomrol/szamlamrol? Mas szamlarol hogy megy a vasarlas?
  • Dzsini
    Kelleni kellene, de pénz nincs rá :) Dobd fel hardverapróra.
  • grizzly21
    Nem kell valakinek 45K-ert egy nehany honapos, alig hasznalt, hibatlan allapotu Kindle Fire? Usa-bol hozattam, semmi baja csak most valami nagyobbat veszek.
  • lammaer
    Valami blogon olvastam erről... ugye egy blog írhat ezt is azt is :)

Olyan emberek írják mint te meg én :D
  • Dzsini
    Pont az ilyen "tudtommal"-ok elkerülésére ajánlom a blog bejegyzéseit.
  • lammaer
    A magyar helyzet az a begyepesedett kiadók miatt van tudtommal.

A külföldi az sztem triviális :D

Mellesleg: ha postaköltség is játszik (mint pl nekünk ide magyarországra) akkor a drágább ebook még mindig lehet olcsóbb mint az olcsóbb papír+posta.

De mindegy, én már jó ideje a piratebay és demonoid könyvkiadóktól vásárlok. ;)
  • lammaer
    Én amióta megvettem a kindlét teljesen leálltam a könyv vásárlásról. Előte elég sokat rendeltem külföldről is, de mostmár nincs értelme.
    Novellát felesleges megvennem ha megvan ebookon is.

Más kérdés lenne persze ha olvasnék pl szakmai könyveket, arra ugye nem jó a kindle. De olyat meg nem olvasok :D
  • QuippeR
    én nagyon sok könyvet warezolok, de ez semmit nem változtatott a vásárlási szokásaimon. ugyanannyi papíralapú könyvet veszek, mint régen, csak sokkal többet olvasok.

viszont ha párszáz forint körül lenne az ekönyvek ára, az változtatna a vásárlási szokásaimon.
  • Dzsini
    Ennél sokkal bonyolultabb a dolog, az említett blogon évek óta hosszasan elemzik, közvetlenül a magyar helyzetet is.
  • lammaer
    Jaja, megdöbbentő - mi is sokszor szoktunk beszélgetni haverokkal - hogy az ebookok nem hogy olcsóbbak de drágábbak a rendes könyveknél.

Úgy számoltuk hogy reálisan 20-30%al olcsóbnak kéne legyen (nincs nyomtatás, nincs szállítás/raktározás/logisztika) ehhez képest hogy még drágább is.

Persze van rá érthető magyarázat:
    1. Amazon ugye pofátlanul olcsón adja az olvasót, a magasabb könyvárral kompenzál
    2. Ebookot könnyebb másolni/lopni, tehát valószinüleg az eladott példányszám kisebb mintha csak papíron adnák ki, ergó kompenzálni kell az árral.
  • Dzsini
    (zárójelben: az Amazonon is nagyon sokszor drágább az ebook, mint a papírváltozat - csak ők már azért csinálják, mert többet adnak el belőle elektronikus változatban)
  • Dzsini
    Amíg az e-könyvek 27% ÁFA alatt vannak szemben a papír 5%-al szemben, és a kiadóknak nem áll érdekében nem papírra tervezni a kiadást, addig nehéz lesz előrelépni... ezt a blogot érdemes olvasgatni.
  • öregharcsa
    Jó kezdeményezés, de szerintem drága.(pl Frei könyve 2500-ért mint ebook)
    Megnéztem az engem érdeklő "scifi" irányzatot, hát harmatgyenge az eresztés, igaz az legalább ingyenes. Fantasyt nem is találtam.
    Viszont annak örülök hogy Mikszáth könyveit olcsón meg lehet venni, de ugye ezt könnyű ingyen adni ha a MEK oldalán már kész van , csak letöltjük a html-t végzünk rajta egy kis kozmetikázást(kötőjeleket cserélem gondolatjelekké, bekezdések behúzása...stb) majd mehet a mobipocket creatorba és kész is van.(nagyjából)
    A lényeg hogy végre történik valami, az árak meg remélem még alakulnak!
  • lammaer
    Nagyon sok / szinte mind MEKben is megvan.

Lekaptam két ismeretlen magyar szerzőtől vmi hosszú scifit meg Greg Iles - FEkete Kereszt című könyvét (ez utóbbiról az amazonon jó értékelések vannak)
  • Rage47
    Tudtok javasolni valamit az ingyenesek közül?
  • lammaer
    Az világos hogy az ingyenes az ingyenes :)

Csak más siteokon megszoktam, hogyha rányomok egy akcióra, akkor csak az akcióban részt vevő dolgokat listázza.
  • Teppik Amon
    öö asszem csak az ingyenesnek megjelölt könyvek ingyenesek péntekig. Vagyis csak azok az akciósak.
    Én értettem félre az elején valszeg.
  • Dzsini
    Rakd sorba ár szerint a könyveket
  • lammaer
    Nem teljesen vágom... a főoldalon rányomok az akciós képre ("Körülnézek"), kilistázza az összes könyvüket, ha berakom a kosárba akkor meg fizetni kell értük...

• Teppik Amon
    végre egy értelmes ekönyvesbolt.
    Péntekig akció, 3 könyvet ingyen lehet letölteni!
    egy csomó amúgy is ingyenes.

cikk a konkurenciánál

g+ on is ott van a cég. (feltételezem FBon is)