Kindle e-book olvasó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
A tudományos folyóiratok többsége (amibõl a legtöbb PDF elérhetõ) A4, esetleg B4 méretû - és ezeket kényelmetlen olvasni a kicsi Kindle-n, oda jó a DX, vagy valamilyen táblaszámítógép, errõl beszéltem - regényeket szerecsére meg lehet találni "normális" formátumban is, valamint ha jól van megcsinálva a PDF, akkor abból egész tûrhetõ minõségû ebookot is lehet konvertálni. A PDF amúgy arra lett kitalálva, hogy a kiadványszerkesztõk és a nyomdászok között legyen egy fix, jól használható formátum, amelyben elkészítve a dokumentumot látni lehessen azt, hogy az hogy fok kinézni nyomtatásban. Az, hogy manapság milyen baromságokra használják, az megint más kérdés (online kérdõívek, aktív tartalmak, flash is lehet benne...).

A második felére:
Azt mi nem tudjuk eldönteni neked, hogy neked mire van szükséged:
Ha csak átlagos, szöveges alapú könyvolvasásra kell, akkor bõven elegendõ a sima Kindle (a billentyûzet nélküli, 109+21 dolláros áron), ha napi szinten esetleg böngésznél is, jegyzetelnél az olvasmányokba, és hasonlók, akkor a Keyboard lehet jelenleg a jobb választás. Amit figyelembe kell venni (Kindle vs. Kindle Keyboard:
- Már bemérték, egy kicsit gyengébb minõségû a képernyõje - de ez csak azoknak feltûnõ, akik egymás mellett tartják, és közelrõl nézegetik - nem a kontrasztjával van gond, picit szemcsésebb a képernyõ, bár ugyanúgy 600x800 pixel, nagyítóval látható, nem zavaró.
- Kisebb, körülbelül feleakkora, és késõbb barkács módszerekkel sem cserélhetõ akkumulátor.
- Kb. 3 helyett kb. 1 giga szabad hely (bõséges, nekem 7-800 könyv van rajta, és nem foglal el 1 gigát így, de pendrivenak nem jó a kisebbik).
- Mindenféle hanglejátszás, felolvasás hiánya.
- Nincs lehetõség sem 3G-re, csak Wifi változat létezik.
(- Még nincs rá jailbreak, hekkelési lehetõség, a Kindle Keyboardot már oda-vissza ismerik)
+ Gyorsabb processzor, fejlettebb, gyorsabb képernyõkezelés (ritkábban töröl teljes képernyõt, gyorsabban lapoz)
+ Jóval kisebb méret, súly.
+ Új (4.0) firmware fejlettebb dokumentumbeli keresõvel, ékezetek támogatása.
+ 30 dollárral olcsóbb.

A Touch leghamarabb november közepén lesz elérhetõ, tehát arról egyelõre csak annyit tudni, hogy az új processzort és firmwaret szintén megkapta, és a 3G
böngészõjét lekorlátozták úgy, hogy csak a Wikipedia és a Kindle Store érhetõ el róla, Wifin át mindegyikben rendelkezésre áll a teljes (bár nem túl nagy tudású) böngészõ. A Touch árban ugyanannyi lesz, mint a teljes billentyûzetes.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

A keresõ funkció miatt gondolkodom a régi keyboard verzión. A touch screen engem sosem hozott lázban semmilyen eszközön, csak most olyan az egyik olcsó modell. A Wifi, GPS hiánya meg nem nagy dolog, mert nem hiszem, hogy napi szinten rakosgatnék fel könyveket rá. A gari miatt viszont parázom. De az itthon kapható gány kínai cuccoktól meg kiráz a hideg és még drágábbak is. De akkor lehet elég nekem a navi gombos verzió is.

Navigombos sztem elég, hiszen normál esetben 3 gombot használok... power, meg a két lapozó. Esetleg a kurzormozgatók, hogy ismeretlen szavakra rábökve kiszótárazzam.

Touchscreentõl kiráz a hideg, nem akarok tapinyomokat törölgetni 😊

Csak azt akartam leírni, csak nem sikerült hozzáírnom az elõzõhöz, hogy a legtöbb könyv (regény) olvasásához egy átlag 7"-os eBook pont ideális. Ellenben lehet sok képes, mûvészeti és spéci tankönyvhöz jobb az A4, de átgondolva egy A4 hordozhatósága eléggé csökken, nem?

Más. Hogy ne legyen másik felesleges hozzászólásom, szerintetek ha nincs sok pénz rá, meg szükségem sincs felesleges sallangra, akkor melyiket érdemesebb beszerezni a karácsonyi roham elõtt? A régi billentyûzetes Kindle alapmodelljét, vagy a két új alapmodell (érintõs vs navigombos) változatot?

Ezt sokszor olvasom manapság, hogy hát X formátum nem jó az A4 formátumra tördelés miatt. Itt kérdezném, hogy ki az a beteg állat aki A4 formátumra tördel be könyveket?

A könyv alakjának, meghatározása (mekkora?): a könyv alakját annak tartalmára és rendeltetésére való
tekintettel kell meghatározni.

• Mûvészeti kiadványok: sok képet, reprodukciót tartalmaznak, általában nagyméretûek (B/4, A/4,
francia4 stb.), de B/5-nél kisebbek nem szoktak lenni.
• Gyermek- és ifjúsági kiadványok: mesekönyvek, ifjúsági regények változatos alakúak lehetnek a B/6
alakú leporellótól a B/4 alakú képeskönyvekig.
• Nem szabad és nem is kell az alakot uniformizálni!
• Alsóosztályos tankönyvek: általában ezek is szívesen illusztráltak, átmenetet képeznek a mesekönyvek
és a tankönyvek között (B/5-ös formátum jellemzõ rájuk).
• A többi korosztály tankönyvei A/5-ösek. Egyetemi tankönyvek már nagyobbak, mert sok illusztrációt stb.
tartalmaznak.
• Kézikönyvek, olcsó, népszerû kiadványok: A/6, B/6, francia5-ös méretûek. Strapabírónak kell lenniük.

Engem azért elégégé elszomorít az, amire manapság használják a PDF-et. Beleszkennelnek mindenféle képeket, lehetõség szerint 20x akkora méretben mint aminek értelme van, de legalább f*s minõségben, stb.
A PDF-et pont arra találták ki, hogy pár kép és rengeteg VEKTOROS ábrával is akkora legyen benne egy hosszú dokumentum vagy könyv, hogy elférjen akár egy kisfloppyn. Erre csak les ki az ember a fejébõl amikor egy sima 20 oldalas kézikönyv is 20-40MB, de láttam már több száz megás PDF-et is. Soha nem erre volt kitalálva. Fentiek betartása mellett egyébként nagyon jó kis eBook formátum lehetne. 😞

Egészen a töltõig kétséges volt hogy mirõl írtál 😊

Carlos
Az olvassotakkal újra végigolvasni kicsit vicces... 😊

Þór vígi þessi rúnar

Rage47
+1 😄
Carlos
ehhh... <#zavart1>

Þór vígi þessi rúnar

"Megjött a hugomnak is."

Hirtelen azt hittem rossz topikban vagyok....<#wow1>

Carlos
Megjött a hugomnak is.
Nagyon kis aranyos. Nekem egy picit nõies. Olyan kicsi, törékeny... Majd még írok róla, mert épp töltõn van.

Þór vígi þessi rúnar

Dzsini
3G netezgetés csak a Kindle Keyboard 3G-n lesz, a Touch csak wifin át lesz hajlandó böngészni, 3G-n át csak Kindle Store és Wikipedia.

'Posted on Oct 2, 2011 4:42:59 PM PDT

The Amazon Kindle team says:
(AMAZON OFFICIAL)

We apologize for the confusion. Our new Kindle Touch 3G enables you to connect to the Kindle Store, download books and periodicals, and access Wikipedia - all over 3G or Wi-Fi.

Experimental web browsing (outside of Wikipedia) on Kindle Touch 3G is only available over Wi-Fi.

Our Kindle Keyboard 3G will continue to offer experimental web browsing over 3G or Wi-Fi. '

forrás

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Teppik Amon
+1
<#eljen>

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Dzsini
Plusz nagyon kényelmes érzés, amikor november végétõl úgy nézel az összes boltba rohangáló kétségbeesett arcra, hogy neked már minden ott pihen a szekrény aljában 😊 (én egy-két éve megcsináltam, és csak forraltborozni jártam a vásárokba)

Teppik Amon
Köszi a választ, akkor még november elején megrendelem, biztos ami biztos.

Dzsini
Múlt karácsonykor se állították le, csak lassult a dolog - november közepén jelenik meg a Touch, november 25 Black Friday, amikor odaát a hagyomány szerint elkezdõdik a karácsonyi bevásárlás, azon a pénteken vagy következõ hétfõn (cyber monday) nagy akciókkal, valószínûleg ekkor kicsit komolyabban le lesznek terhelve. Viszont van rá egy kis esély, hogy nemzetközi rendelésekre is lesz kedvezmény (bár nem sok, 2010-ben nem volt), és akkor még 1 hónap alatt biztosan ideér.
Ha biztos 2-3 napos szállítást akarsz, akkor még elõtte. Dobozban eláll bármeddig nálad is, esetleg ha sérül szállítás közben, akkor még van bõven idõd cseréltetni.

Teppik Amon
Karácsonyra szeretnék ajándékba adni egy ilyen új wifis kindlét. Vajon mikor rendeljem meg hogy ideérjen karácsonyig? 😄 Feltételezem megint leállítják karácsony elõtt a külföldi szállításokat hogy el tudják látni az amcsi piacokat...

Dzsini
Aki erre akarja használni (grafikus PDF, stb.), annak nem való a Kindle vagy úgy általában sok ekönyv-olvasó - a Kindle PDF importálója még a jobbak között van a mezõnyben. Bármelyik tablet egy jó érintõképernyõvel kényelmesebb ilyen célra.
Az érintõképernyõ sem lesz jobb, mivel az e-papír nem lesz gyorsabb felület.

Én azért remélem, hogy legalább az érintõképernyõvel kiküszöbölhetõ a folyamatos lapozgatás körülményessége. Egyébként az a baj a konvertálással, hogy sok pdf-el nem tudnak mit kezdeni, illetve idõigényes is, ha nem mûködik megfelelõen és az ember tanulásra használná.
Gondolom a tesztekbõl ez ki fog derülni.

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

Dzsini
Kicsit gyorsult a pdf olvasás, de a PDF - mivel megadott lapméretû, fix tördelésû - nem ebookra való, hanem nyomdába. Esetleg Kindle DX-re, ami meg tud jeleníteni egyben A4 méretet.
Át kell konvertálni, van rá ezer módszer.

Arra majd kíváncsi leszek, hogy az új modelleken milyen a Pdf kezelés?! Mindenképpen vennék, ha fejlesztettek ezen a téren valamit: az elõzõben az nem tetszett, hogy az oldalakat rosszul tördelte, illetve nem lehetett finoman mozgatni, gyakran lemaradt egy-két szó soronként, amit csak lapozással lehetett elolvasni.
Szerintetek van rá esély, hogy a Touch-on változaton kicsit normálisabb lesz a kezelés?

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

setuh
Jah,ez a szürke keret tetszetõs.

\"I knew all the rules, but the rules did not know me Guaranteed\"-Eddie Vedder

Dzsini
Pontosan ugyanakkora méretre és felbontásra, a kontrasztról írtak már mindenfélét, amíg nincs géppel kimérve, addig úgyis attól függ, ki nézi - a világosabb keret miatt mindenképp más érzés.

setuh
Képernyõje jobb mint a hármasnak?

Dzsini

Dzsini
Kaptam egy emailt az Amazontól, hogy az egyik tõlük beszerzett könyvembõl jött ki egy javított változat (bekezdéshibák, egyebeket javítottak) - és ha kérem, frissítik nálam is, viszont akkor a jegyzeteim és a könyvjelzõim elvesznek belõle.

Válaszoltam nekik, hogy "yes" (ezt kérték), és 20 percen belül szinkronizált az új változat.

Dzsini

plusz egy videó - jóval ritkábban frissíti a teljes képernyõt, ezért lapoz olyan marha gyorsan.

Dzsini

Dzsini
sorry, kicsit vak vagyok (meg annyi sületlenséget összekérdeztek már mindenhol, hogy automatikusan félreértettelek)

Ezt kérdeztem, hogy ez volt a NEM touchos 😊

Dzsini

Dzsini
Nem, ez a sima, legkisebb (onnan ismerhetõ fel, hogy ott vannak a gombok az alján), a Touch QWERTY-t kapott, és nincsenek gombok az alján, csak egy izé.

Ez a nem touchos kindle?

Dzsini

setuh
Hát netezésre jó lenne,youtube ha megy rajta fasza.

5c0rp330n
jah, az is benne van mondjuk..
kozben uj:
fire first impressions

Dzsini
Azért nem 😊 bármennyire le van soványítva, azért csak egy linux fut alatta, érzékelni kell a gombnyomásokat, stb.

Próbálták páran, hogy kikapcsolják a képernyõvédõt, úgy - mivel nem megy sleepbe a rendszer - sokkal gyorsabban merült le, még lapozgatás nélkül is.

5c0rp330n
jah, vilagos.. mondjuk a napi fel ora is hulyeseg, lehetne napi 24 ora es birna 1 evet is sztem ha kozben nem lapozol oldalt 😊

Dzsini
Igen, a Kindle Keyboard lett a régi Kindle3 neve 😊 Azért lett 2 hónapos az akkumulátor, mert átálltak a másik olvasók által is használt "napi fél óra" számításra 😊

5c0rp330n
ja, ezek a lenti arak a reklamositott verziok es valojaban valamivel dragabb azert, vagom mar.. mondjuk meg igy is gyanusan olcso az osszes. kindle keyboard = kindle3? mert elvileg olyanom van, de eddig azt hittem "csak" 1 honapos aksija van 😊 az is durva hogy az uj touch-osok is birjak ilyen jol aksival, mert az "sima" kindle olvasas kozben tenyleg szinte semmit nem fogyasztott amig a kep allt, itt meg azert az egesz kepernyo touch-janak folyamatosan mukodnie kell.

Dzsini
Nem váltja le, megjelent mellette.
Van (külföldi piacra)
109 dollárért az új kicsi Kindle - billentyûzet nélkül, 1,2 giga belsõ tárhellyel, Wifivel, 1 hónapos akkumulátoridõvel.
139 illetve 189 dollárért a Kindle Keyboard sima és 3G billentyûkkel, 3 giga hely, 2 hónap akksi
novembertõl lesz
139 és 189 dollárért a Kindle Touch sima és 3G érintõképernyõvel, 3 giga hely, 2 hónap akksi

és van a Kindle DX nagy képernyõvel, de az mindegy.

5c0rp330n
ezt most nem teljesen vagom.. a 150 dodo koruli kindle3-at akarja levaltani az uj 80 dodos modell? es tenyleg jobb lenne mindenben, birja ugyanugy az aksija, stb? hol van egyaltalan rajta a billentyuzet?

Dzsini
Sokra valószínûleg nem mennél vele, az Amazon boltrendszerére van kitalálva, az meg nem nagyon lesz határon túl egy ideig (ahogy Amazon Cloud Drive sincs).

setuh
Hát igen de akkor is korlátozottabb 😛.Viszont ez a tablet megmozgatja a fantáziám.Iszonyú jó árban van.

Dzsini
A sima Kindle már kapható Magyarországról is - persze a 109 dolláros, nem-reklámos áron.

Dzsini
Ott a 4 irányú, gondolom képernyõs billentyûzettel - beírni egy szerzõ nevét, ha épp vásárolni akarsz, arra elég, másra úgysem használják legtöbben.

Dzsini
Kindle Keyboard lett az elõzõ generáció neve 😊

setuh
Hát pont,hogy én általában a billentyûzetnél fogom.Am ha nincs bill a nem érintõsön,nincs szöveg bevitel?Vagy van valami gagyi screen bill?

Dzsini
csak nincs rajta a (sokszor felesleges) billentyûzet - fordítsd meg most a Kindle-t, alul kb. annyi hely van rajta, szerintem teljesen rendben van.

Viszont ha most rendelnék (és lehetne USA-n kívülre), akkor bajban lennék - 3G nincs a kicsiben, a Touchon pedig nincs lapozógomb (igazán rajta hagyhatták volna)