37
-
#37 Az Ingyexen volt egy hír, hogy az afgán bankrablók lefejeztek (őröket). Oda beírtam, hogy "El akarok menni a Fődről!".
Szerintem te is csak azt olvashattad. -
DontKillMe #36 Pedig én innen el akarok menni! :)). Egy olyan bolygóra, ahol nem akarja az ember kinyírni a saját élőhelyét. Ha tudtok ilyet, küldjetek egy privátot, mennék én is. És ismerek néhány normális embert :). De maradnék is, ha a köcsögöket teleportálja valaki. :))) -
#35 temeg olvasd el ezt -> #11 -
#34 Igen, ez olyan, mint a szexpartner. Az elsőt nehéz megszerezni, utána dőlnek, mint ... szóval dugába dőlnek. :-D -
WoodrowWilson #33 De lehet, csak elő kell fizetni vip tagságra.:D -
DontKillMe #32 1 fényév is..ezt szerettem volna írni, csak ebben a nyamvadt ezer éves motorban nem lehet javítani semeddig sem. -
DontKillMe #31 Igazából tök mind1. ' kiba fényév is kifog rajtunk, nem is kicsit :))). Ha meg tudnánk oldani azt az egyet, akkor a 13 milliót is..gondolom..:). -
teddybear #30 Idézem:
"A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik (a Hubble-féle galaxisosztályozás szerinti SBb vagy SBc típusú) küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője 30 kiloparszek (97 800 fényév, azaz 9,5·1017 kilométer), legnagyobb vastagsága 5 kpc (16 300 fényév). A Földről két spirálkarját, az Orion- és Nyilas-kart látjuk."
Ha már olvasni sem tudsz.... -
Mat666 #29 Tudom hogy hatalmas akadályokat kell leküzdeni de egyszer már tisztázhatnák végleg hogy volt élet vagy nem volt élet ezek a feltételes módok hogy lehetséges meg valószínű meg elképzelhető dumák már unalmasak. -
#28 és mikor írta a vastagság szót? :D
#23: igen kishaver. baj van. .. -
MacropusRufus #27 az tetszik, hogy abból indulunk ki, hogy ha a földön ez marad a mikróbákból akkor ott is ennek kell lennie. Így macerás lesz bármit is megtalálni :)
Mi ott most víz alapú életett keresünk, de mi van ha a Mars légkörében nem volt oxigén és ennek hiányában teljesen mássá alakúlnak a dolok?
Kíváncsi vagyok, hogy mikor találnak ott bármit is...
-
kukacos #26 Az a baj ezekkel a marsi fosszíliákkal, hogy ha találnak is valamit, egy milliárd éves kövületből marha nehéz lesz megmondani, hogy milyen is volt az ottani élet. A Földön csak azért van valami fogalmunk, mert ismerjük a mai utódaikat. Egyáltalán, ilyen mikrofosszíliákat vizsgálni is csak a Földön lehetne, mert egy komplett elektronmikroszkópot aligha lehet a szondához csomagolni. Szóval szép, hogy szálljon le oda az MSL, de amíg egy nagyobb szonda haza nem tudja hozni a kavicsokat, nem sokat érne. -
kukacos #25 A relativisztikus időrövidülés csak attól függ, milyen közel haladunk a fénysebességhez. Elvileg negyven év űrhajóban töltött idő alatt a látható Világegyetem széléig is el lehet jutni, csak ehhez egy kisbolygónyi antianyag tömegével összemérhető energiát kell felhasználni üzemanyagként. A Földön persze közben milliárd évek telnek el - kérdés, ki vállalná ezt a jövőbe tett időutazást. (Vagy ki nem? :))
Lemnek van egy jó regénye egy ilyen Földre hazatérő űrhajóról, meglepő módon "Visszatérés" címmel. Na persze abban csak úgy száz évnyi dilatáción esnek át. -
teddybear #24 Ne kapd fel a vizet!
A srác a Tejút átmérőjét, és a vastagságát keveri össze. -
#23 Én írtam bele anno.
Valami baj van, kishaver? -
DontKillMe #22 Én meg a kérdőjelet felejtettem le..:D. Helyesen:"A 97000 sem sok, ha azt a nyolc percet vesszük alapul, ami a nap és köztünk van fénysebességben, és ezt átszámoljuk mai technológiával egy úrhajóra?" De teljesen mindegy a távolság ilyen mértékével foglalkozni, amikor nekünk még a belső naprendszer is hatalmas kihívás. -
Crane #21 Bocs, elírtam. A legszélesebb vastagság 16300 fényév. Azért ennyire nem kellett volna rajta rágódni. ;) -
wednes #20 HA létezne egy olyan űrhajó ami fénysebességgel tudna közlekedni, az űrhajó utasainak nem 97000 évig tartana a Galaxis átutazása. Az csak a mi szemszögünkből annyi. Azt nem tudom mennyi idő lenne az utasoknak, majd egy témában jártasabb megírja. :) -
#19 De, az is kurva sok :D -
EnxTheOne #18 És ki viszi el a csápájt a galaxis másik végébe? :D -
DontKillMe #17 a 97000 sem sok, ha azt a nyolc percet vesszük alapul, ami a nap és köztünk van fénysebességben, és ezt átszámoljuk mai technológiával egy úrhajóra. -
DontKillMe #16 Akkor lehet, hogy a két legközelebbi rendszer közti távolság ennyi, nem tudom, de valami eget rengetően nagy távolság. -
DontKillMe #15 Ez nekem is szemet szúrt..:DDD. Most vagy másolni nem tud valaki, vagy a wiki cikk szar. :)) -
#14 "Diameter 100,000 light years[1]
Thickness 1,000 light years[1]
Number of stars 100–400 billion (1–4×10^11) [2][3][4]" <- milky wayről
Amúgy az jó hír lenne, ha anno lett volna a Marson élet. Legalább tudnánk, hogy van esélye a Földön kívül is kifejlődnie (bár az univerzumban nemtom ez mennyire lenne gyakori). -
#13 DontKillMe: 97000 fényév a Tejútrendszer átmérője, legnagyobb átmérője 16300 fényév, és kb. 200-400 milliárd csillag található benne.
??
97000 fényév a Tejútrendszer átmérője
legnagyobb átmérője 16300 fényév
namost nálam a 97.000 > 16.300. akkor most legnagyobb vagy teljes vagy legkisebb? vagy mi? -
#12 vagy használhatnánk már végre a csillagkaput -
Crane #11 moikboy: Teljesen igazad van, én csak viccelődtem. :) Ettől függetlenül tényleg jó, hogy ilyen komoly hasonlóságokat találtak. Igaz, nagy áttörés nem várok a dologtól, hiszen magam már eddig is bizonyosra vttem, hogy volt és van is élet más planétákon. A Föld nem egyedül van kitüntette az élet csodájával.
(Vehh... pár száz évvel ezelőtt írom ezt, már rángatnának is a máglyára, azt' gyútnának' alám. :D )
DontKillMe: 97000 fényév a Tejútrendszer átmérője, legnagyobb átmérője 16300 fényév, és kb. 200-400 milliárd csillag található benne. -
Pares #10 "200-400 milliárd csillag található benne, átmérője 30 kiloparszek (97 800 fényév), legnagyobb vastagsága 5 kpc (16 300 fényév)."
A Wikiről. -
DontKillMe #9 A gond az, hogy minden oltári messze van tőlünk, vagy hozzánk. A mi képességeinkhez mérve. Ha jól emlékszem, a tejútrendszer, keresztbe (tehát a rövidebb felén) 13 millió fényév. Azaz egy fénysebességű hajóval is 13 millió évig tartana a rövidebb részén áthaladni. Egyszóval esélyünk sincs. Az esélyt kizárólag valami térugrás, térgörbület, vagy hasonló "csodában" látom -
Pares #8 Szerintem elkezdhetnének az Európára, a Titánra meg az Enceladusra is koncentrálni. Szerintem ott hamarabb találnának életet, mint a szomszédnál. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Marsot el kell hagyni, hiszen jelenleg a Földön és a Holdon kívül ez az egyetlen égitest, ahová van esélye embernek eljutnia (és visszajönnie). -
moikboy #7 Olyasmiről mondhatnak csak biztosat, amit megmértek, megvizsgáltak, leellenőriztek stb.
Például ilyen az, hogy alacsony a légnyomás a Marson, a légkör összetételét is tudjuk, a robotok megvizsgálták a talajt stb.
Az életről persze, hogy nem mondanak biztosat, hiszen amíg egy szonda mikroszkópjával nem találnak izgő-mozgó amőbákat, addig csak feltételezésekkel szolgálhatnak. De éppen ezek a feltételezések azok, amik nyomán nagyobb eséllyel juthatunk egzakt eredményekre.
Ha joghurtot akarsz venni, akkor a sarki ABC-ben fogod megnézni, mert tudod, hogy ott elképzelhető, hogy van. Persze attól, hogy a feltételek adottak, még korántsem biztos, hogy valóban van joghurt a sarki boltban - mindazonáltal nagyságrendekkel nagyobb az esélye, hogy a boltban találunk joghurtot, mint annak, hogy az autószerelő műhelyében.
Valami ilyesmiről van szó a kritizált kijelentéseknél is... -
#6 Ha nem Afganisztánba lapátolnák a pénzt (és ez igaz az arabokra is úgy, mint az amcsikra) akkor már állandó emberi jelenlét is lehetne a Marson. Plusz minden szupermodell, szépségkirálynő álma is beteljesülne (világbéke rulez). Demagóg tudom, de igaz. -
readswift #5 Ez ígyis úgyis izgalmas. -
Crane #4 Igen, a feltételes mód használatát - a politikusokhoz hasonlóan - már rendesen begyakorolták. :D -
Tripax #3 Ezek a tudósok mikorra mondanak már valami biztosat? Ahogy az Sg- t figyelem már annyi műhold meg szonda kering hogy jó lenne valami ha csak pici is de biztosat állítani. Nehéz szakma tudósnak lenni de egy kis valóság remény már jó lenne. -
#2 Ja. Napelemes... -
crissprivat #1 A Marson nemcsak volt,hanem a mai napig van élet.