1099
Warhammer 40K: Space Marine
-
Prof William #299 A SM-ek olyan ok mint a mai csapásmérő erők. sosem vesznek részt nagy erőkkel egy csatában sem ( ha 3-400 vesz részt egy hadmozdulatban az már nagyon sok ). A csaták nagy részét az Imerial Guardok vívják akik a mai hadsereg mefelelői. SM-eket pl olyan esetben vetnek be ha meg kell törni egy erőd védelmét vagy gyorsan át kell törni valami vonalat vagy ha ugyebár a káosz erői felbukkannak. Fanatikusok de imserik a taktikus harc csinját bínját. A "meghalunk a császárért" max olyan esetekben jöhet elő amikor vesztett csatában nehéz a visszavonulás esetleg ha pár egység hátramarad védeni egy pontot.
A könyvekben elmondják hogy míg egy mai fanikus kezébe adsz egy AK-t aztán hajrá addig a SM-ekbe rengeteg pénzt ölnek. Vagy 20 csak a képzésük ami alatt olyan képzést és genetikai átalakítást kapnak hogy a galaxis lakosságának 99%- felé emelkednek. Azért ilyen katonákat nem szokás csak úgy feláldozni mert szép hosszú egy folyamat amíg új lesz helyettük.
Pl volt egy könyvben hogy xy -tz valami büntetésre ítélték mert példátlan módon 100+ SM esett el a vezetése alatt. Vagyis 100 harcostól fosztotta meg a rendet. -
lammaer #298 Persze, hiszen vannak akik büszkék arra, hogy "okosabbak" és "stratégábbak" mint más rendek.
De ork fegyver kézbe... inkább mennek puszta kézzel az ellennek, vagy a monopengével, ami ugye szériatartozék, mint valami ork tákolmánnyal :)
No de, különbözőek vagyunk :) -
wednes #297 Én úgy tudom, hogy az Irakban, Afganisztánban szolgáló amcsi katonák (vagy egy részük) AK fegyverekre is kapnak egy rövid kiképzést. Biztos ami biztos alapon. -
#296 Ez rendfüggő, nem minden rend ennyire rugalmatlan. A Space Wolf vagy a Dark Angel például kifejezetten híres a szokatlan taktikától... :) -
wednes #295 "Eszük meg nem sok van (a jóféle, agymosással felérő hitük negatív oldala).."
Azért én nem nevezném az SM-eket butának. Az Űrgárdista könyvben (jó lehet ez inkább a Császári öklökre jellemző) le van írva nem egyszer, hogy vak hit ide vagy oda, az eszüket is használják. Felmérés, tervezés, gondolkodás. A háborúhoz mindenképp értenek. És akármilyen dicsőséges a harc sűrűjében aprítani, a legfontosabb cél a háborúk megnyerése és az ellenségek legyőzése. -
#294 Spec. egységek menetrend szerint teszik, sőt, sokszor élből olyan fegyvert használnak, mint az ellenség. Ugyanis így a fegyvereik hangja és torkolattüze pontosan olyan, mint az ellenfeleké, így nem lehet őket megkülönböztetni, kiszúrni olyan könnyen.
Irakban pedig nem egy katonánál láthattál AKM-et vagy valamilyen AK módosulatot, mert nem bíztak eléggé az M16-osaikban páran (igen, ez egy kisebbség, de ettől létező esetekről beszélünk). -
lammaer #293 "Büszkén, de ostobán meghalni, eltékozolva a rend tulajdonát, vagy legyűrni a viszolygást, és az Orkok saját fegyverét fordítani ellenük."
Az SM rendek többsége vallási fanatikus, és a legdicsőbb dolognak tartja a Császár nevében meghalni. A haláluk amúgy sem nagy ügy, hiszen kikapják belőlük a progenoidot (vagy mi a szösz) és már műtik is be a scoutokba, hogy SMé válhasanak, igy lényegében örök életünek tartják magukat. Amúgy is, hitviláguk szerint halálkor odakerülnek a császár trónja elé, plusz bekerülnek a rendház dicsőséges halállistájába :)
Nem véletlen, hogy rengeteg esetben a visszavonulást egyenesen gyávaságnak és becstelenségnek tartják, még akkor is, ha logikusnak és ésszerűnek tűnik. Dicsőséggel meghalni számukra nagyobb erény mint akár csak egy picit is gyávának látszani. -
#292 Nem vagyok 100%-ig naprakész, de azért azon csodálkoznék, ha egy átlag Shuriken gun vagy Lasgun nem lőné át a Power Armour-t (mentődobás, tudom). :) -
#291 Még szerencse, hogy ezt a félistenséget nem erőltetik itt, mert dög unalmas lenne egy halhatatlan SM ilyen tipusu játékban. Hardon már elég nehéz ha sokan körbevesznek és ez szerintem így van jól. -
KondorKhan #290 egyébként meg fegyvereket a mai világban sem szednek fel a katonák, alakulatok, hogy miért? mert azt 100%-ra tudják, hogy a sajátjuk mennyire megbízható, és ha dicső mariskánk felvesz egy ellenséges rakétavetőt ami a pofájába robban? bár ezt minden játékra lehet mondani... -
Prof William #289 Nem nagyon jön át a játékból de egy SM teljes páncélban hagyományos fegyverekkel közel sebezhetetlen. Mozgó erődként nyomul előre miközben minden lepattog róla és csak hasonló bolterral lehet átlőni páncélját amit nem sok ellenfélnek ált csak a káosz SM-eknek. Persze koncentrált tűzzel minden átlőhető de ezt meg nem hagyják. Valamint hiába a böhöm páncél ha a gyorsasága meg a mozgékonysága így is felülmúlja egy sima emberét. Így neki jobban megéri odagyalogolni az orkhoz és felaprítani egy lánckardal mint elvenni a fegyverét. -
KondorKhan #288 egy xeno fegyver birtoklása/használata akkor is eretnekség és megbocsáthatatlan bűn a Császár szemében... -
SaGa Jr #287 Sokat változott azóta (a régi jó 2nd edition óta) a világ háttere. Akkoriban az orkok is bolterrel rohangásztak és minden fegyverük a custom csodákon kívül a birodalmi standard volt. Ez azóta változott.
Már nincs autocannon-juk, heavy bolter-ük vagy bolterük. Helyette van hasonlóan kinéző ork összegányolt cucc (slugga, shoota, big shoota, a looter-eknél van valami ami nagyon hasonlít az autocannon-ra de közel sem az legfeljebb csak hatásaiban) ami azért működik mert az ork erősen hisz benne (legalábbis a háttér szerint ez meg a Waagh! ereje működteti a cuccokat), hogy működni fog.
Tehát nem a viszolygás hanem a használhatatlanság lesz az oka annak, hogy nem veszi fel és alkalmazza majd a mariska az ork fegyvert. Verekedni meg a kiürült bolterrel is lehet, plusz ugye amilyen emberfeletti az erejük és amilyen kemény a páncéljuk, a kiképzésük által az is fegyverré válik. ;)
Eszük meg nem sok van (a jóféle, agymosással felérő hitük negatív oldala), szóval a saját sebezhetelenségükbe és erejükbe vetett hit bizony sok nehézségen és számtalan ellenfélen keresztülviheti őket (erről szólnak a sztorijaik is). A monomolekuláris élű harci késük meg nem csak evőeszköznek jó (utalva itt az űrgárdista című műre). Ha kellően tökös és hű a birodalmi dicshimnuszokhoz akkor azzal is szíjjel hasítja a zőccségeket.
Persze ettől még a játékban ez valóban lehetne normálisabban is kezelve (mondjuk lőszert guberál a mariska ha fegyvert nem is venne magához), nem úgy ahogy az itt olvasottakból lejön. -
#286 Még mielőtt valaki a gyóntató széket hozná, hogy arra térdepeljek, tehát...
Ha nincs már a standard fegyveréhez lőszer, akkor ugyan mi a jobb? Büszkén, de ostobán meghalni, eltékozolva a rend tulajdonát, vagy legyűrni a viszolygást, és az Orkok saját fegyverét fordítani ellenük. Az Ork Autocannon nem sokban különbözik a Birodalomban használtaktól (sőt, a második kiadásban egyenesen azonos volt a kettő). Azért a sima Harci Késsel (Combat Knife) vagy ne adj isten ha van, akkor valami rendes közelharci fegyverrel áljon neki legyakni egy egész hadsereget az mégicsak erős. Még egy SM-nek is. :)
Abban mondjuk igazat adok Prof. William-nek, hogy a káosz által beszennyezett fegyvereket kellő távolságtartással illik kezelni. -
Prof William #285 Kb ez igaz. A SM-ek mindenféle megszentelt fegyókkal harcolnak amelyek közül nem egyet 5-6 ezer éve gyártottak és ereklyeként szálnak harcosról harcosra a rendházban.
És ekkor vegye ki egy ork tárygás kezéből azt a fegyvert amit ki tudja hogy gányoltak össze meg amúgy is beszennyezte egy nocskos xeno érintése?
Káosznál meg ez hatványozottan igaz pluszban még annyi hogy még a tisztátlanná válást is kockáztatja a delikvens... -
#284 Tedd "HARD"-ra és rájössz hamar, hogy bármit hajlandó lennél használni :) -
#283 Láttam én már szamurájt hashival harcolni... -
#282 Volt már példa rá, hogy egy SM pl ork choppával harcolt ill. egy másiknak Necron kezet műtöttek be bionikus kéznek :) stb.
Bár egy Rokkit Launchával biztos nem próbálkoznék mert az Orkok sem tudnak rendesen lőni vele (deha betalál...)
-
lammaer #281 Max káosznál meg orkoknál... egy SM az dicsőségesen harcol, nem ilyen shootabusta szarokkal ;)
Ez kb olyan lenne, mintha egy szamuráj mondjuk konyhakéssel menne harcolni, vagy egy festőművész nekiállna korongecsettel pingálni.
Meg vagyok döbbenve Cifu :D -
#280 Én más megközelítés szerint gondolkodnék: bármilyen eszköz felhasználható az Istencsászár ellenségei ellen. :D -
lammaer #279 "ha kifogy a lőszered, akkor mi akadályoz meg abban, hogy felvedd az Orkok fegyvereit"
El tudod képzelni hogy egy SpaceMarine felvenne egy ORK "fegyvert" és azzal harcolna? Szerintem ez lenne akkora bűn mint az IstenCSászár káromlása... úristen, egyáltalán hogy lehet ilyet feltételezni? -
#278 Ez mind igaz de nekem az a lényeg, hogy 40K. A Space Marine Demo nem tűnik jobbnak a grafikát leszámítva persze. Itt is vannak bosszantó dolgok, egyik alapvető az, hogy itt is csőpályák vannak szó szerint korlátokkal terelgetnek - mi az, hogy itt nem lehet ugrani ill. átugrani valamit?? A hidakról nem lehet leesni.
A Space Marine "hibáin" ugyanúgy túlteszem megam mint anno a Fire Warrior hibáin. A Látvány és a hangulat már a tereppel és az épületekkel is maximálisan el van találva, a többi csak hab a tortán - remélem azért lesz egy kis változatosság, mert a Fire Warriorban volt bőven: Birodalmi bunkerrendszer, Börtönkomplexum, Tau űrhajó, Birodalmi űrhajó (rulez!), egy Forgeworld, stb. A SM azt hiszem ehhez képest eléggé födhözragadt lesz -
#277 Hát, a Space Crusade-et még nem nevezném 40k játéknak. Oké, az alapok megvannak, vannak spacemarineok, genestealerek, orkok, meg egyebek, de nincs mögötte a világ. Nagyon első kiadás még.
A világ alapjaiban megvolt, és Warhammer 40k-nak hívták. :)
Most lehet azt mondani, hogy a második kiadástól forrott ki (igen, nekem is az a kedvencem), és hogy az 1993-as Space Marine novellától lehet kiforrotnak tekinteni a világot, de ettől azért ez előtt is létezett a Wh40k. :)
Hát az orkok fegyvereit hiába is akarnád elvenni, azok nem működnek Waaagh nélkül. Ez a része a játéknak éppen teljesen összhangban van a lore-ral.
Valamiről lemaradtam? Akkor az orkok looted Leman Russ / Demolisher harckocsijai sem működnek Waaghhh nélkül? :)
Nem a Shoota-ról beszélek, hanem egy autocannon-ról, ami (legalábbis anno) ugyanúgy nézett ki az Orkok kezében, mint a Birodalomnál. -
Zero 7th #276 Hát az orkok fegyvereit hiába is akarnád elvenni, azok nem működnek Waaagh nélkül. Ez a része a játéknak éppen teljesen összhangban van a lore-ral.
Gránátvető van az IG-nek és a káosz kultistáknak, de az nem ilyen. Ez a fegyver "nem létezik". Kár volt szerintem is belebarmolni. -
Zero 7th #275 Azért a végén egy szál fire warriorként leölni egy lord of change-t... Hát elég meredek dolog. És akkor arról a néhány daemon princeről még nem is esett szó. Oké, persze, látvány szempontjából hozza a fílinget, de a sztori az borzalmas. Ennek a tetejébe még FPSnek is elég gáz, klausztrofóbiás csőpályák, buta AI, fapados grafika, iszonyat irányítás.
Egyszer elment, de nem hiszem, hogy még egyszer elő fogom venni. -
Zero 7th #274 Hát, a Space Crusade-et még nem nevezném 40k játéknak. Oké, az alapok megvannak, vannak spacemarineok, genestealerek, orkok, meg egyebek, de nincs mögötte a világ. Nagyon első kiadás még. -
#273 Az Ork fegyvereket azért nem lehet felvenni, mert nem maradnak a pályán - az Ork hullák nagyon látványosak, de fegyverek sehol.
Itt egy kis ízelítő a Multiplayerből:
-
#272 Nekem az lenne szimpatikus, ha a küldetés előtt mi állíthatnánk össze a felszerelésünk, és utána max. menet közben lecserélhetjük, ha akarjuk. De már a két fegyver is necces. 330 lőszer a Bolterhez, ebből 300 külön tárakba, egy tár a fegyverben. 10 tár a Bolterhez elég komoly méret. Ezek mellett még maximum egy lánckardot és egy bolt pistol tudnék esetleg elképzelni, de inkább vagy-vagy helyzet lenne. Kár ezért így, akárhogy is.
Viszont a gránátvető és az autocannon... ha kifogy a lőszered, akkor mi akadályoz meg abban, hogy felvedd az Orkok fegyvereit? Ez nem csak itt, de sok más játékban is zavaró szvsz...
Az persze tény, hogy a Gránátvető így ebben a formában valóban nem jellemző - ott van a Rakétavető erre a célra, illetve a ha mindenképpen gránátvető kell, hát akkor kiegészítő (cső alatt) gránátvető (Auxiliary Grenade Launcher). -
#271 40K FPS volt még a Fire Warrior, amit bármikor szívesen előveszek. Ott legalább csak 2 lőfegyver lehetett nálad és csak saját munícióval működtek, tehát megfelelő fegyókat kellett keresni a terepen :) Azt a játékot az FPS gémerek nem dícsérték agyon, de aki 40K fílinget keres, ott megtalálja.
Ez a 3 lőfegyver + a pistol kissé zavar, annál is inkább mert a Mariskáknál sosem volt standard felszerelés a gránátvető (bár egy videóban Autocannon-al is láttam lődözni hősünket).
Ez a Demó kóstolónak éppen elég, ettől még bármi lehet a végleges verzióban amit bizakodva várok ;) -
#270 a tps nézet és a nagy fov nem zárja ki egymás, lehetne sok-sok példát felhozni.
azt láttam, hogy a hivatalos fórumon is panaszkodnak rá... -
Ariakus #269 Az a baj, hogy VOLT és nem az, hogy lesz. -
#268 Volt már olyan, nem is egy. A Space Crusade (C64/Amiga/PC, 1990), a Final Liberation (ez Wh40k Epic, 1997), a Chaos Gate (1998), és a Rites of War (1999). -
Ariakus #267 Vagy legyen olyan körökre osztott mint a Jagged Alliance 2 vagy a Silent Storm. Nem igaz, hogy PSP-re tudtak ilyet csinálni pc-re meg kihagynak ekkora ziccert.... -
#266 Nekem a régi vágyam egy csapatalapú rpg ebbe a világban, mint mondjuk a DA:O. -
#265 Szerintem én (és még sok Wh40k fan, aki itt is topiclakó) nagyon jól elvoltam a Space Hulk 2-ben az FPS nézettel, és abszolut odaillő volt... :D -
#264 szerintem nem illik a 40khoz az fps nézet. -
wednes #263 Nem lenne rossz, ha lőfegyvereknél FPS nézet lenne, közelharcira váltásnál már ugrana TPS nézetre. Na majd a következő w40k lövöldözős játékba. :) -
#262 Ez a TPS (nézd a hátam) nézetnek köszönhető szvsz. Sajnos a közelharcot ilyen nézetben lehet élvezni csak, ezt aláírom, de lőfegyvereknél nem bántam volna ha van FPS nézet... :S -
#261 ja megvan, 8:5 alatt. viszont baszik elmenteni a beállításokat.
hmm hát ez jó rövid volt, viszont überfasza. egyedül a fov tűnt zavaróan kicsinek. -
#260 16:9ben nekem 1920x1080 volt.