125 cm3 motor B jogsival
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerinted egy MINIMUM 22-23 éves ember, csajozni, meg vagánykodni venne egy 125-ös foskazalt? Há' szeretnék én ott csajozni, ahol ez számít, itten a nagyvárosba' ehhez nem árt egy Ferrari. (amit 17 évesen is lehet vezetni ugye)
EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash
EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash
Még én is szemeztem ezzel a lengyel elektronyos nagyrobogóval (VX-1), de vaze nem fogok szenvedni, hogy egyáltlán RÁÜLHESSEK. EZ fasizmus!
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
púúúúú
púúúúú
És ismét a lényeg: A nagyobb lökettérfogat NEM egyenlõ a száguldozással, mert a rohadt sebességhatárok mindenre vonatkoznak, be kell tartani õket. Aki nem tartja be, az nem a jogsi megléte, vagy meg nem léte miatt teszi.
17 eve vezetek autot, soha nem akartam motorozni, mert fostam tole.
Az elet ugy hozta, hogy suli mellett nem tudtam rendes melot vallalni, igy pizzafutar lettem.
Az erdekes reszlet, hogy Londonban.
Soha nem ultem motoron elotte, Londonban autot sem vezetek gyakran, de itt kellett megtanulnom egy nap alatt - ennyi a CBT vizsga, amit B-s jogsi melle le kell tenni - kozlekedni a 'furcsa oldalon'.
A CBT azt jelenti, hogy max. 125 ccm-es motort hasznalhatsz, nem vihetsz utast, nem mehetsz autopalyara es mindig van a motorodon egy bazinagy 'L' tabla elol es hatul.
A CBT vizsgat 2 ev mulva ismetelni kell.
A vizsga elmeleti oktatast tartalmaz, ami nem okoz nehezseget egy autos KRESZ-t ismeronek sem, illetve minimalis elettapasztalattal abszorvalhatoak a kerdesek - pl. esoben miert nem egeszseges kanyarodni es/vagy fekezni aknafedelen es felfestesen...
Ezutan jon egy rutinpalyas oktatas, ahol inkabb a reakciodra kivancsiak az oktatok: gyors parancsokra kell pillanatok alatt reagalni.
Elotte megkerdezik milyen motorod lesz, tehat ha pl. 125-os automata Vespat fogsz hajtani, nem szopatnak egy dobozos pizzafutar motorral (Suzuki Address 125), ami nagyobb, nehezebb, esetlenebb es nem automata.
Aztan egy oras tekerges forgalomban, majd megkapod a papirt.
Nem ismerem a magyar szabalyokat, de a legfontosabb az volt, hogy a motor autonak szamit, azaz nem szabad lehuzodnod balra (ertsd: jobbra tartas helyi valtozata), hanem a sav kozepen kell haladnod.
Ezt az autosok is tudjak es nem nyomnak le.
Legtobb helyen automatikusan mehet elore a motoros a lampanal, egy nagy felfestes jelzi is a helyet, ahova autoval nem alhatnak.
A legszebb az, hogy figyelnek rad, en egy ev alatt megtanultam bizni az autosokban, pedig 2 balesetem volt csak iden figyelmetlen vezetok miatt.
(mindket esetben magasabb rangu uton haladtam, mikor kikanyarodtak elem - egyik esetben belecsusztam az autoba, PUG 206 osszetort, motornak es nekem nem lett bajom, masodik esetben inkabb elfekudtem es kicsusztam, egyedul a kabatom es nadragom kopott ki, mas baj nem lett).
Amit a tapasztalataimbol leszurtem:
Egy minimalis vizsga/oktatas kell.
Varosban robogozni/kismotorozni tamogatni valo dolog, de aki hulye, az biciklivel es gyalog is az.
Sokan szabadnak erzik magukat motoron, pedig sokkal nagyobb kotottseget jelent: ha autoban illik 100%-ban koncentralni, akkor motoron 120%-ban kell azon autosok es egyeb kozlekedok miatt, akik figyelmetlenek. Es ilyenek mindenhol vannak.
Ha pedig motoroskent nem vagy 100%-os minimum, akkor fel se ulj.
Ez alatt ertem a masnapossagot, egyszerubb gyogyszereket vagy akar nathat is, mert minden ember becsukja a szemet tusszentes kozben, ami motorozas kozben egyenlo a balesettel.
A motorozas megkonnyitene a nagyvarosi kozlekedest, akar az aglomeraciobol is konnyen be lehet jutni egy nagyobb varosba egy 125-os motorral, viszonlylag jo tempoban.
Szoval en tamogatom, hogy tanfolyammal vezetheto legyen a 125-os kategoria.
Jah, es azert 125, mert az 50ccm csak mozgo akadaly, talan meg a bringasoknak is.
Kisebb emelkedon meg a forgalom tempojat sem lehet felvenni veluk, tenyleg csak falura jok, horgaszni jarni😊
http://gaborszantai.co.uk/
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
A "csóka" elõtt ha befékeznek, akkor ráfutásos baleset történik, mely ebben az esetben 100%-ban a motoros hibája lett volna... de mivel te 130 helyett a megengedett 90-el mentél, biztonságban meg tudtál volna állni a bekövetkezõ balesettõl meglehetõsen távol.
Egyébként IT cégnél dolgozom éppen 2 perce néztük a fogyasztásom... egy hét alatt 780 km-t tettem meg és ez nem ám autópálya ahol tempomat, meg kényelem. Nem. Kb. 30%-át városban, maradékot országúton.
És ez csak a céges vezetésem lassan 5 éve. Tavaly magán ügyben 2700-3000 km-t tettem meg/hó.
Az eddigi legnagyobb motor amit vezettem országúton az pedig egy 650-es Burgman volt.
Hogy hova üljek és hova ne azt szerintem ezzel tisztáztuk is... fõleg, hogy az életkorod alapján picit több éve van jogsim, mint neked.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
szerk:
amúgy el vagytok tévedve. én is szeretek gyorsan menni, tudok is gyorsan menni, mind kocsival, mind motorral. azért vesz erõs és nagy autót meg motort az ember mert valszinü szeret gyorsan menni. nekem a bajom az, hogy az ilyen faszfejek nulla motoros tudással veretnek így a forgalomban. és én érzem rosszul magam ha bemegy az autóm alá egy kanyarban (igazából nem, de ha meghal hogy vasalom be a kártéritést?) mindenki ugy végez magával ahogy akar, igazából ez egyéni szoc probléma.
Aha. 90-es fõúton 130-al videózni az bezzeg nagyfiús dolog ugye?
Továbbá a kiskorú pöcs a te fejedben van, ha egybõl csak a "száguldás" jut eszedbe a 125 köbcentirõl. Mint mondtam, nekem a halkabb hang a szempont és hogy dinamikusabban venné fel a forgalom ritmusát városban. 50-ig. Mert annyival szabad menni ugye.
http://gaborszantai.co.uk/
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Szarjál sünt, de tényleg.
Megaztán moci ügyben meg egyet is értünk!
Nem mondom h normalis dolog 130al repeszteni,en mindenesetre nem mennek annyival ha lenne alattam egy ilyen robogo,de a 90-100at mindenkepp tartanam.
,,Mintha itt valaki az ördög salátáját szívta volna..\"
Rutinbol viszont nem kell 10 ora,szvsz az lenne a legjobb megoldas hogy mindenki annyit menne amennyit jonak lat,en pl 1 max 2 ora utan valszeg mar meg tudnam jegyezni h hogy kell korbemenni azon a palyan,aztan lehetne mar vizsgazni...forgalombol is folosleges a 30 ora..B-re meg M-re mar megvolt,azota nem valtozott sokminden,ami meg valtozott azt meg elmondja a tanar es kesz...persze ez soha sem lesz igy,mert ebben nincs lehuzas.
Most vagy legyen 50cm3-hez is kötelezõ oktatás vagy vonják be a 125cm3 is, ugyanis sok esetben életveszélyesen LASSÚ egy 50cm3-es motor.
Már jártam úgy, hogy a nyergesvontató közé keveredtem és kínomban azt sem tudtam most, hogyan tovább, mert erõ már nem volt a motorban, ha fékezek akkor meg a 2. vontatmány átmegy rajtam... szembe is brutál nagy forgalom volt, mindenki dinamikusan haladt csak én hátráltattam a forgalmat.
Nekem meg az, hogy mennyivel kellemesebb, halkabb lenne a hangja, amikor max 50-nel sétamocizok a vidéki utakon.
B-re nincs korlatozas,leteszed,masnap vehetsz egy 600 lovas autot,jol van ez igy?
DE motorra le kell tenni kulon M-re,aztan A1-re es A-ra..persze nincs olyan h a KRESZ tanfolyamot nem fizeted ki,csak a KRESZ vizsgadijat...MINDENT ki kell fizetni 3x.
Nekem kulon volt meg M-re 14 evesen,aztan 4 ev mulva B-re,az egyik 100ba volt meg a masik 110 korul,most vettem egy yamaha DT 125-ost,ugy h eletemben nem ultem meg valtos motoron,az elso utam egy 50km-es gyongyos godollo tav volt,persze jogsi es ervenyes biztositas nelkul,mivel 50es papirokkal van.
Ja,es az ut elott mit csinaltam?Elmentem egy elhagyatott szar utcaba(pontosabban ELTOLTAM),gyakoroltam vele 1 orat,2x sikerult lefulladnom,aztan mentem haza,ennyi volt az a kibbbbaszott nagy rutin-forgalomban nem fulladtam le hozzatennem-.Ettol fuggetlenul nem azt mondom h tudok is motorzni 1-1.5 het utan,mert nagyon nem,de nehogy mar meg egyszer vegyek egy x oras kresztanfolyamot 30 ezere,aztan 10 ora rutin ugyancsak 30e,es 30 ora forgalom + vizsgadijak..
Es most nem kell jonni azzal hogy ,,igy is eleg idiota van az utakon,, meg hogy biciklire is kene jogositvany.Mert az esetek tobbsegeben szvsz a biciklisek is tudjak az alapokat,csak nem tartjak be mint ahogy en sem mikor biciklivel vagyok,annak ellenere h ketszer raktam le a KRESZ-t,es nagy valoszinuseggel 3x is le fogom mert kell az A korlatozotthoz...Szoval nalam a biciklis kozlekedes ugy nez ki hogy.: piros lampa akkor van amikor jonak latom,behajtani tilos tabla nincs,termeszetesen sebessegkorlatozas sincs,stop/macko sajt neha van neha nincs,uttol fugg.
Robogonal hasonlo a helyzet,annyi kulonbseggel h pirosnal azert legtobbszor megallok,sebessegkorlatozas nincs csak belvarosban,behajtani tilos tabla pedig neha van neha nincs,uttol fugg.
Ehhez kepest autoval,amin mar van rendszam es egy kicsit ,,,nagyobb darab,, azzal az 50 az 50 max 55,a lampakat termeszetesen minden esetben figyelembe veszem,behajtani tilos tablat meg nem ,,neztem el,,,es a 125ossel is hasonlo a helyzet.
Ezt csak azert irtam le h legyen valami viszonyitasi alap,meg hogy nem azert nem tartom be biciklivel/robogoval a KRESZ-t mert nem TUDOM,hanem mert nem AKAROM tudni,mivel egy olyan ketkereku szarral vagyok,amivel ha fekezek akkor 2 meteren belul 0-an vagyok+ha elcsapnak akkor az tobb mint valoszinu hogy csak nekem fog fajni.
Az melyik fajta? Megyek a bótba érte. Így kell kérni? Vagy, ha azt mondom, hogy szobatiszta, jól neveltet kérek, azt is megértik? Azt hittem köbcentirõl volt szó.
"Biciklihez annyit, hogy mivel nem gépjármû, nem kell hozzá jogsi, ennyi."
És miért? KRESZ szerint kell közlekednie, vagy sem? Mi a különbség a mozgatását illetõen a motorhoz képest? A nyilvánvalókon kívül, tehát, hogy melyik úttípuson közlekedhetnek.
Rileksz!
XDD
mult szerdán kaptam meg az ideiglenes jogsit, péntek-szombaton letoltam vele 450-470 km-t 😊 és ez már oltás.
Na ennyire azé TE sem lehetsz hülye! <#wilting>#wilting><#banplz>#banplz>