380
mikor fogadja el az országgyűlés? mi az akadálya? hol tart a dolog? lesz-e valaha?
  • Gerypapa 95
  • Keroz1n
    Kell..kell...de akinek megvan a B annak boven eleg 6-7 ora gyakorlati oktatas 125-re,nem kell megegyszer 30 ora kresz...

Egyebkent mert pont 30 LE felett?Robogoval nem faj ha 40el eltaknyolsz?Vagy 125-os 25 LE-s mocival 130-al?
    Mindenkinek a sajat dontose,hogy miben vezet,pl bukosisak robogora is folosleges,40el biciklivel is lehet menni,megse kotelezo ra a sisak,aki meg olyan hulye h nem veszi fel azzal csak maganak art,mast egeszen biztos h nem fog megolni.

Biciklisekrol mar leirtam a velemenyem,tobbsegnek valszeg jogsija van,es magasrol leszarja h milyen KRESZ szabalyok vannak (mint ahogy en is mikor biciklivel vagyok,de robogoval is lazabban veszem) es nem kell most a sertodes,amig nem akadalyozok senkit,es nem anyaznak hangosan addig csak ,,kihasznalom azokat a lehetosegeket,, amiket mondjuk autoval nem tudok megtenni,pl egyiranyu utcaba valo behajtas,pirosnal nem megallas stb.
  • Keroz1n
    Figy,ha kell neki a jogsi elobb utobb le fogja tenni,akarhogy is...
    Vezetes technikai treningek valoban jok,es 1 ora alatt tobbet tanulsz szvsz mint 30 ora alatt a kedves oktatoddal a varosban.

En pl egy 125-os yamahaval enduroval mentem 60-70km-t a Matraban,a vasarlas masnapjan.Termeszetesen jogsi nelkul,mert csak B-re van.
    Ettol fuggetlenul a tura utan azt mondtam h aszfalton mar nem ,,erdekes,, menni :),ugyanis az egesz turan egy erdei foldes,aprokavicsos,durvakavicsos,homokos,vizes,saras uton mentem,hegynek fel,hegynek le,az eldoleseket mar nem szamoltam egy ido utan,de volt kb 7-8..es itt most nem esesrol beszelunk hanem amikor a hegyre nem sikerul felmenni es elkezdesz szepen visszacsuszni:DD,vagy amikor egy nagyobbfajta kavics eldobja a moci elejet stb..
    NA es ezen az uton TANULTAM,nem is keveset,ezek utan aszfalton feludules volt menni,es mar mar ,,tul egyszeru,, .:)
  • killecske
    Akkor is kell a tanfolyam mert legalább ennyit tudjanak amit ott beléjük vernek! A friss jogsisok meg nem a full üres utcán vezetnek ahol nem látja őket senki úgy is vagánykodnak. Én még szigorítanám a motoros jogsi megszerzését 30 lóerő fölött kötelezővé tenném a motoros felszerelést (ruha csizma) ja és a bicikliseknek akiknek semmilyen jogsijuk nincs egy képzést mindenféle képen! A motorral való közlekedés ezerszer veszélyesebb mint az autó hisz egy kődarab vagy bármilyen veszélyhelyzetből komoly sérülés vagy halál lehet! A motoros tréningekről meg annyit h nagyon drágák!
  • Gerypapa 95
    egy fos aprilia robogón ?:D hát ha ment 130-al kb előtted akkor annyira szar nem lehetett !
  • Suntoucher
    nemigaz, hogy bárki le tudja rakni a jogsit! nekem is van nem egy ismerősöm akiknek igen sz@r a logikájuk és nem látják át a helyzeteket. Nekik nem is szabad sose jogsit adni. Az oktatás egyenlő a 0 val. Ez így igaz, de erre találták ki a tréningeket, ahol megtanítanak fékezni, lassan menni, gyorsan menni, helyesen kanyarodni stb. Ezeket tenném kötelezővé, de szerencsére a normálisabb motorosok (nem a papusos pólós rövidgagyás 1000es GSX-R rel városban 180nal száguldozós) el is mennek rá.
  • Keroz1n
    Igen,mivel ha megkapod a jogsit,akkor mar tudsz vezetni is,gratulalok.
    A tanfolyam,elarulom h lofaszt sem er,az alapokat lehet elsajatitani,semmi tobb.Azert meg nem kell elkerni 100+ ezret,mert ,,megtanitanak,, kikerulni nehany bojat..az okosabbik fajta ugyis eloszor elhagyatott utakon gyakorol,esetleg folduton,vagy barhol ahol nem 100 kocsi fordul meg percenkent...akinek meg nincs ennyi logikaja,es rogton kimegy a suru forgalomba,annak aztan tokmindegy h van e rola papirja vagy sem,mert egy idiota lesz ketkereken,aki csak huzza neki annak ellenere h csak repulovel ment meg csak 100 folott..

Egyebkent a jogsit MINDENKI le tudja tenni,elobb vagy utobb,aztan meg majd lehet anyazni hogy az M7-esen mi a kurva anyjae megy a belso savban 129.9 el,ha a kulso is tok szabad..-ez most autosra vonatkozott-
  • Micsu
    van elég donor jelöl minek akartok ti is azok lenni? :D
  • killecske
    Helló

Nekem van A és B kategóriás jogosítványom és szerintem kell külön tanfolyam a motorvezetéshez. Egy 125ccm es kétütemű motor 160-nat képes menni a négy ütemű is 130-at és null rutinnal nem tudja a vezető kivédeni az esetleges fellépő akadályokat. Bár a motoros oktatás nem sok de legalább megtanítanak vész fékezni a hirtelen előkerülő akadály kikerülését. Így is elég sokan elhullunk nem kell még azt tetőzni azzal h B jogsival is motoroznak!
  • Desiderata #131
    én végigszenvedtem a B kategória megszerésének borzalmait és nyugodt szívvel állíthatom hogy nem az oktatómon múlik hogy most jó sofőr vagyok
    az oktatás nagy lótúró, nagyon ritka lelkiismeretes embert találni
    a családi autón tanultam meg, így sikerült levizsgáznom, de a napi rutin megszerzéséhez sincs semmi köze az oktatásnak

itt most van egy nagy szakadék szerintem
    akiknek van motoros jogsijuk azok nyilván azt szeretnék hogy a többiek is szenvedjenek, időt és pénzt szánjanak a dologra
    akiknek pedig csak B-s jogsijuk van, azok nem akarnak időt szánni olyan dologra amit úgyis sokkal jobban betanul az ember motorhasználat közben, és pénzt se szívesen adnának ki feleslegesen (ráadásul az oktatók többsége a "szürke gazdaság" híve, tisztelet a kivételnek)

egyébként én is bevállalnék egy 125 cm3-s motort, mert keveset fogyaszt és munkába járni jó
    és nem hiszem hogy B jogsival gondot okozna, KRESZ-t ismerem, motorozásba pedig belejönnék
  • Pepsi Twist
    azért mert 14 éves kisgyerek ne rohangáljon LEGÁLISAN 125ös szarral
  • Suntoucher
    a motor 250ccm nél kezdődik de nem fogok másfél milláért egy 250es szart venni (max Yamaha Wr250 vagy valami hasonló jó erőben lévő motort), mert annyi pénzért már inkább veszek egy pár éves 600as motort ami minden szempontból jobb, kivéve az adó szempontjából. Marad addig a kis 50(70)ccm-es mákdaráló. Ez is elmegy 100km/h körül, igaz 15000km és dugócsere.
  • tigeroo
    és aki már végigszenvedte az M-et?

ok, legyen B-re 125ccm, de akkor M-el miért nem lehetne 125ccm-et vezetni?

ha belegondolsz azért több köze van utóbbi képzésnek ahhoz (még ha nem is 125ös a fő oktatási célpont)
  • Pepsi Twist
    ja most olvastam még jobban vissza hogy aki életébe nem ült motoron nem tud motorozni? lehet, de nekem 1x volt lehetőségem kipróbálni 1000es gixxert és érdekes módon nem haltam meg és húztam neki forgalomba :) de bevallom csak 180as runnerrel járok rendszám nélkül :D de én ésszel megyek nem rajítok meg ilyesmi teljesen úgy használom mintha 4 kerekű lenne nem pofátlankodok előre meg semmi hasonló...

igazából támogatom ezt a 125ccm B kategóriára viszont megkötném hogy csak fokozatmentes váltóval rendelkező motorra... annak ellenére támogatom hogy sok kis pöcs felezővonalon előz köztem és a kamion között na most ha belököm a kamion alá akkor mivan? semmi az a majom jobb esetbe elveszti mind2 lábát és még az ajtóm is megcsinálják 1 patkánnyal kevesebb... tudom ez így ellent mond annak amit írtam hogy támogatom de ez van :D
  • gercse
    Én is ezért vártam a B-vel, most egyszerre csinálom az A-t és a B-t, így a KRESZ-ért nem kell többet fizessek, bár az egyik sulinál, így is azt mondták, hogy ne rakjam le egyszerre mert macerás, meg nem is biztos, hogy akarok A-t...(mondom, csak tudom, mit akarok), persze hablaty szöveg volt, le akartak később húzni ugyanazzal, de átmentem másik sulihoz, ott normálisak, egyelőre, még csak szerdán megyek KRESZ vizsgára, szóval majd kiderül a többi vizsgánál, mennyire rendesek.
  • Pepsi Twist
    srácok itt az a baj hogy mindenki azt mondja hogy "aki motorozni akar az csinálja meg az 50cm3 is ne kapjon B mellé" és má nem azé de sztetek 50es mákdarálóval lehet motorozni? :D XDDDDDDD nálam a motor 250nél kezdődik (legalább)
  • BaLeeX
    Hogy nyugaton ez működik?

Olyan naívak vagytok...

Nálunk nem szokás olyan dolgokat bevezetni ami jó a népnek, ez egy plusz olyan dolog amivel lehúzhatják az embert. Amíg megszerzed a jogsid az plusz pénz az államnak is.

Pont ezért álltak rá azokra, akik 50ccm-nek papíroztatott nagyobb robogókkal jártak.

Elég lenne egy kis kiegészítő oktatás hozzá esetleg, de hogy ezért tegyél le 100 ezerért egy jogsit amikor a KRESZ-t jó esetben úgyis tudod? Szimpla lehúzás...
  • G_ArchAngel #123
    Ez mondjuk nem igaz.

A Pizza Hut 50ccm-es robogokat hasznal es kb. 40e merfoldig mennek, mindennapi hasznalat mellett.
    A Dominos-nal hasznalt Suzuki-k es Hondak (ezek 125ccm-es gepek) kb. 60e merfoldet birnak.

Gondolom sejtheto, hogy mennyire kimelik ezeket a motorokat, siman huzzak 40-50 MPH-val, ahol lehet es ha nincs pizza a dobozban, akkor fekvorendoron sem lassitanak.

Azt meg nem hiszem, hogy barmelyik egyszeru motoros megy annyit, mint egy futar.
  • Keroz1n

Nem kell egyebkent eu vizsga tudtommal.
  • sanyicks
    akármilyen jogsi van, a pöcs pöcs marad. Ha az a1-es jogsit megcsinálja a pöcs rendesen, de utána ugyanúgy fog pöcsösködni mint előtte, ugyanúgy mint b-s jogsival.

Tehát jogsi ide vagy oda, a pöcsfej is megszerzi, ugyanúgy mint a nempöcs, és a pöcs ugyanúgy pöcs marad 8 jogsi után is.

Felejtsük már el azt a faszságot hogy a jogsi bármire is megtanít... ja az alap kreszre, meg az alap kezelésre. De a lényeget forgalomban, vagy egy tapasztaltabbtól tanulja mindenki AUTÓNÁL IS.
    A jogosítvány lényege a pénz lehúzás, direkt feltűnő, hogy ha van b-s jogsid akkor is újra le kell vizsgáznod ugyan abból a kreszből motoros jogsinál is, azért hogy lehúzzanak, sőt ha jól tudom eü vizsga is újra kell.

Az 50ccm nem elég, sőt veszélyes mert nem lehet vele felvenni a forgalom ritmusát, hangos és lehet mondogatni hogy megy 70-et, csak az a gáz hogy szép lassan szétpörög a motorja mert nem 70-re való.
  • Keroz1n
    Ezert mondom,hogy talan az egyik legjobb megoldas az lenne hogy venni kene nehany gyakorlati orat,aztan ha minden okes akkor megkapod a jogsit 125-re IS a sima B melle.
    Azt hiszem ausztriaban van ugy megoldva,hogy 6-7 gyakorlati ora utan,mar mehetsz 125ossel,ha attol nagyobb kell akkor persze menni kell A-ra.
  • Suntoucher
    sajnos az 50ccm-es motor ereje nem elég a városon belüli közlekedésre. Budapesten több helyen is megengedett az 50km/h nál nagyobb sebesség és sok 50ccm-es robogó/motor nem képes 70-nel sem menni, vagy ahhoz már erős hátszél meg jó hosszú egyenes kell. De hagyjuk el a fővárost és irány Győr (itt élek). Tapasztalatból tudom, hogy ahol az ember 50nél többet tud menni, ott megy is. 50ccm-es gyári robogóval egyszerűen életveszélyes a közlekedés, annyira lassú tud lenni. Épp ezért raktam 70ccm es hengert a robogómba, hogy legyen valami tartalék és ne tartsam fel a forgalmat, hanem biztonságosan tudjam tartani a forgalom diktálta sebességet.
  • Suntoucher
    hát kőkemény gyerekek élnek ott nyugaton. Ez a szokás :D
  • autoszimulator
    Hát akkor erre a megoldás, mint oly sok mindenre: nem kell motorozni.

Sokan a B-s jogsira, meg a többire sem érnének rá, mégis, ha akarják az adott kategóriájú járművet vezetni, kénytelen ezt letenni. Miért olyan nehéz ezt a motoroknál is figyelembe venni?

Mondjuk az egész dolog onnan kezdődik, hogy nem csak a kresz elavult, hanem annak a korlátozásai is. Mikor ezt írták, akkor még sehol sem voltak a közforgalomban 100-150 lovas autók. Ma már ezek egyáltalán nem ritkák, sőt. Nem vagyok benne biztos, ha valaki most találna fel egy új kresz szabályozást, az nem venné ketté a B-s jogsit is.

De alapból más a két fogalom. Nem a ccm-et kell figyelni, de nem is csak a lóerőt, hanem a súly-teljesítmény arányt, mert az árulkodik igazán. Hisz egy 150 lovas audi a8-nál valószínűleg jobban gyorsul, megy egy szintén 150 lovas, de esetleg turbós kis autó. És nehezebb is ezt kordában tartani.

Ha pedig egy kocsival mész 50-el, 100-al, 150-el, ekkor az igazi veszélyforrást (néhány kivételtől eltekintve) a többi autós jelenti. Kisebb kátyúk, kisebb vízátfolyás, átlagos kanyarok (normális kormányfogás mellett) nem jelentenek akkora veszélyt, mint egy motornál ugyan ilyen sebességnél, amelynek két kereke érintkezik csak az úttal, és erősen szükséges hozzá az egyensúlyérzéked. Autónál ilyenről szó sincs. Arról nem is beszélve, hogy kocsival egy kisebb hiba legfeljebb az autót amortizálja, motornál már súlyos sérülést jelenthet.

Abból felesleges kiindulni, hogy én meg én nem száguldozok, nem belőletek fognak kiindulni, mert ettől még a többség bizony száguld és agy nélkül megy a motorral. Nem tudod külön igazolvánnyal igazolni, hogy én bizony normálisan mennék. Ha lehetne, akkor ez sokat segítene.

Én eddig rendes, nagy motorral még nem mentem sosem, csak utasként. Épp ebből kifolyólag csak elméleti síkon ismerem a teendőket, mit csináljak ha baj van, meg egyáltalán, hogy üljek biztosan a motoron, hogy dőljek kanyarban, stb. Attól, hogy a B-s jogsis emberek 30% biztosan elvezetne egy nagy motort, attól még a maradék 70%-ra ez nem igaz, így nekik _NEM SZABAD_ engedélyezni ezt. Mert ha engedély lenne, akkor ők is mennének, annak meg jó eredménye nem lesz. De ha ez az arány 70-30 lenne, akkor sem kellene engedni. Másik társadalmi szívás, alkalmazkodni kell.

Az 50ccm is valszeg azért van engedélyezve, hogy aki városban akar A-ból B-be elmenni, ne a kocsit vegye elő, városba simán elég ez a teljesítmény. Azonban külterületre ez kevés, balesetveszélyes, saját magára és a többi résztvevő számára is. Én mondjuk inkább egy olyat vezetnék be, hogy legyen 125-ös, rendben, de akkor (az 50esekkel karöltve) _CSAK_ lakott területen. Aki ki akar menni, ezzel vállalva a nagy forgalmat, nagyobb sebességet, az bizony tegyen le egy jogsit. Aki ezzel akar a szomszéd faluból járni dolgozni, annak megéri, mert még sem autó; aki hétvégente túrázni jár motorral, az valószínűleg letenni is ráér a jogsit.
    Persze a KRESZ számonkérést is kellene módosítani, minden motorkategóriához felesleges újra, kötelezően leoktatni, és gyakorlatnál is lehetne nézni, ki mit tud már a kezdeteknél, és akkor nem fixen lenne az óraszám meghatározva, hanem a tudás alapján. Bár mint tudjuk, a cél nem az itt sem, hogy tudd, hanem hogy fizess.
  • DanielT
    Hű, de kemény gyerekek ezek a nyugatiak :DDDD Vagy ez már a vadnyugat? :DDD
  • Sir Quno Jedi
    Igazándiból én azt szeretném, ha B-s jogsimmal vezethetnék 1800cc-s mocikat is, mivel a goldwingből van 1800cc-s is, nem csak 1600cc-s!
  • Suntoucher
    Hát a robogók automaták, de a többi mind váltós. Az biztos, hogy kevesebb dugó lenne. De nézd meg, hogy nyugaton a bringáknak is nagyobb szerepük van, itthon meg inkább még le is szorítja a sok bunkó telepi rajgyerek a biciklist vagy a motorost. (hozzá teszem, hogy nyugaton a motoros le is rúgja a visszapillantóját annak aki életveszélyesen vezet)
  • G_ArchAngel #113
    Egyreszt igazad van, mert tenyleg a teljesitmeny a donto, de 125ccm-be nagyon sok automata vagy felautomata ketkereku is beletartozik, amit viszont nem nehez kezelni.

Pont ez a kategoria, amit tamogatnek olyan dolgokkal, mint a londoni ingyen parkolas, direkt motorosoknak kijelolt zonaval.
    Egyszeruen a parkolas is megoldodna es a kozlekedes is dinamikusabb lehetne, de ehhez el kell hitetni, hogy a varosi kismotornak van letjogosultsaga a mindennapi kozlekedesben.

Meg lehet nezni, hogy ezek a kis 50-125ccm-es eszkozok milyen fontos reszet adjak a nyugati nagyvarosok mindennapi kozlekedesi eszkozeinek.
  • Suntoucher
    5 éve van M es jogsim persze robogóval tolom mert az 50ccm es váltós motorok elég viccesek. Ez a 125 ccm elég pontatlan megfogalmazás. Mert a korlátozottal jogsival is csak 25kw-ig vezethetsz ami kb 33Le. Ennek ellenére van olyan 125ös motor ami bőven képes meghaladni ezt a határt, de 33Le is elég sok egy olyan ember segge alatt aki életében nem ült motoron. Az is igaz hogy ezeket a kis 125ccm es motorokat mindig nyomatékcsúcson kell tartani különben csak vánszorognak, ebből következik, hogy elég sokat kell váltogatni velük ami szerintem sokak kedvét elveszi attól, hogy ccm-es motort vegyenek. Szerintem nehezebb elvezetni egy 125ös kétütemű motorkerékpárt mint egy 400as 4ütemű kétkerekűt. Egy szó mint száz: NE LEHESSEN B-s jogsival 125ös motort vezetni!!
  • G_ArchAngel #111
    125 cm3 motor B jogsival - van eleg motoros topic, senkit nem erdekel, hogy mennyivel tudsz kanyarodni vagy mennyire gyors vagy es milyen eros a motorod, amig az nem 125 ccm!!!
  • Tinman #110
    Nem. Az a Nintendo és a digit. disztrib.
  • Tinman #109
    Hasonlókat neked is, gyorshajtásod közben... 0:07-nél látható Egyenetlen úttest tábla (kiegészítő tábla: Úthibák, 1KM!) VESZÉLYES útszakaszra hívja fel a figyelmet, valóban tanácsos 130 km/h-val elrobogni mellette mind a hülye motorosnak, mind a mögötte filmező autósnak.
  • Tinman #108
    238 kg és 50 LE... tudom nem egy sportmotor, de 170-180 km/h végsebesség mellett azért nem kell szégyenkeznie. A súlya miatt pedig nagyon is alkalmas arra, hogy tiszteld a kanyarokat, mert ha ez megindul meg nem tartod.

"amennyit megyek, belefér. az hogy még egyszer sem kaptak rajta azt jelenti hogy ügyesen csinálom, jó a szemem, és tudok róla hogy gyorsan megyek" "egy dolog nem vagyok. illetve kettő. időmilliomos"

Atyaég!!! Nem a rajtakapás a lényeg bmeg! Az a lényeg, hogy gyorshajtásoddal MÁSOKAT veszélyeztetsz! Leszarom, hogy Fehérvár és Pest között neked minden áron gyorshajtanod kell, (azért a kb. 10 percért, amit ezzel naponta nyersz), amíg csak te vagy a pályán! DE nem így van. Ébresztő!

Kompenzálok? Első körben nem olvastam el mit írtál a videóhoz, csak megnéztem, mert gondoltam valami szörnyűséget látok... és tényleg, 130-al tépő "jó a szemem" szabályszegőt.
    A motoros gyak. fel sem tűnt a videódon.
  • DanielT
    Na el ne menjünk ebbe az irányba, mert berántok pár 400 lóerő feletti (használt)autót GSX-R árban...
  • Sir Quno Jedi
    A robogó az nem a sátán találmánya?!?!?
  • DanielT
    Hamarabb fogsz kettészakadni egy szalagkorláton, vagy egy útjelző táblán mint én, ebben biztos lehetsz. Én ezt persze nem kívánom, csak jelzem. Nincs ugyanis motorom, évente kb 3x ülök robogón hétvégén esetleg, de ezt is csak tavaly óta.
  • [HUN]FaTaL
    Mennyibe kerül egy GSX-R? És mennyibe egy Lambo Gallardo? Ugye, hogy ugye...
  • G_ArchAngel #103
    Ez van, en leirtam, hogy nekem milyen lehetosegem volt letenni egy vizsgat B-kategoria melle, hogy 125-os motort vezessek, arra semmi reakcio nem volt, mert nincs benne farokmericskeles, nem arrol irtam, hogy milyen faszagyerek vagyok, hogy a cimben szereplo loketterfogat tobbszorosenek megfelelo motorral jaszkarizok...

71-es, 93-as kommentre azert nincs reakcio, mert azok a topic temajahoz kapcsolodnak, SG-n meg nem divat amugysem ertelmezni egy thread alcimet:)
  • wander01
    akkor ne kérdezz hülyeségeket, kis vesedonor :) remélem beszorulsz egy kamion alá :)
  • DanielT
    Alaposan félreértetted a kérdést, ha azt gondoltad, hogy érdekel a motorokkal kapcsolatos tapasztalatod, véleményed ;)