Windows: félúton a 64-bit felé
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ismeri valaki a Metric Junior programot? Magyarok fejlesztették, 2D rajzolóprogram. Kb. 95 óta használom. Vannak olyan jó dolgok benne, amit azóta is hiába keresek. Egy nagy hibája van, hogy nem tud hosszú fájlneveket, de amikor fejlesztették még nem is voltak Windows alatt.
Miért is nem lehet 64 bites Windows alatt 16 bites alkalmazásokat futtatni ?
Ennyit a "begyepesedett userekrõl". <#wave>#wave>
én sem örülnék, ha 64-bites os-t raknál:)
egyrészt, még mindig nem sok értelmét látom, az általam használt szoftverek közül, 1 azaz egy db, a winrar 64-bites...
igen ettõl még lehetne 64-est rakni, bár az igazsághoz tartozik, hogy egyes 32 bites progik, nem teljes értékûen használhatok 64 biten, ám kétségtelen legalább futnak... másrészt pl. nekem van pár progim (autós szerviz), amik nem hogy nem futnak, fel sem telepednek x64-re... szóval, míg hardver oldalról semmi akadálya, szoftver oldalról sok, túl sok esetben is minimum kétséges van-e értelme, arról nem is beszélve, mint feljebb írtam, vannak progik, amiket még telepíteni sem lehet 64 biten...
Látszik, hogy 1 évvel a Win7 és 4 évvel a Viszta megjelenése után mennyire érdekli az embereket a WinF*S 7, meg a 64 bit úgy általában a "rengeteg fícsörével" együtt <#falbav>#falbav> <#idiota>#idiota>
Corei9-9700K, Giga Z390M Gaming, 32GB DDR4, GeForce RTX 3090
Ez megint nem egészen igaz, ugyan is a védett mód a 80286-ba jelet meg elõszõr és a preemptive-mutitasking nagyon jól el van akár egy 8 bites processzoron is, memória védelem nélkül, max egy kicsit veszélyes. De ha már 80286-osra készült preemptive memória védelemmel rendelkezõ 16bites OS-rõl szeretnél példát hallani, akkor ott az OS/2 1.0-1.3 terjedõ bármely változata, amely ráadásul multi-threadinges is volt.
Ez nem igaz. A 8088/8086/80186 16 bites kizárólag valós módú processzorok voltak, max 1MB megcímezhetõ memóriával. A szegmentált memória címzése pedig az akkoriban még elterjedt 8080 valóban 8bites mikroprocesszora íródott programok miatt kellett kompatibilitási okoból, de ettõl még a teljes DOS 16bites OS volt.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Van pár darab.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
https://twitter.com/foodlfg
Windows 7 & openSUSE 11.4 @ 64-bites kenyérpirító.
Kisegíti a KFKI-t?
Állandóan a videószerkesztést hallom, de itt az esgén Gery Greyhound az egyetlen, aki közszemlére teszi a dolgait.
It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/
Szóval nem értem, hogy miért akarnánk 32 biten maradni, 25 éves technológia és az utolsó 10 évben vált otthon is kihasználttá. (Egyébként ezért az XP az egyik legstabilabb rendszer jó hardver és driver kombó esetén, mert itt már minden 32 bites, a kernel legalsóbb rétegei is védett módban mennek). Viszont az MS a 64 bites rendszerekkel már nem követte el ezt a hibát és egy valóban mûködõképes és (sajnos) visszafelé kompatibilis rendszert csinált. Ha mindenki 64 bites OS-t használna (Ami gyakorlatilag MINDEN User programot futtat ami 32 bites) egy idõ után a programozók akik a Winamp-ot, TC-t, Nero-t írják is rájönnének, hogy nincs értelme 32 bitre programozni. Szóval a gyepes Userek gátolják a 64 bit terjedését.
Természetesen ez a Linux-ra is vonatkozik azzal a különbséggel, hogy az már natívan 32 bites volt a kezdetektõl és a 64 bites verziók is gyakorlatilag azonnal megjelentek, miután az elsõ Athlon64 elkészült. Az Ubuntum is 64 bites és semmi baj nincs azzal sem.
Nem tudok hozzászólni a sebesség különbséghez, de a Rar-on kívûl, pl. az összes kódek 64 bites most a gépen ...
Lol. Néhány lebutított Atom procin kívül van még nem 64 bites asztali proci?
Nemár. Nem is lehet évek óta olyat kapni ami nem 64 bites. Bemész a boltba veszel egy alaplapot meg egy procit és 64 bit lesz az ha szeretnéd ha nem.
"Ha esetleg tudtok még olyan alkalmazást, amely nemcsak át lett fordítva, x64-es kódra, hanem natívban , erõsen ki is használja az utasításkészleteit, akkor legyetek oly' szívesek megírni!"
Szerintem elég sok ilyen van csak szét kell nézni.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Mióta Win7 van azóta nekem 64bit van a gépen. Nem találkoztam még olyan programmal ami ne ment volna (nem azt mondom, hogy nem létezik csak elenyészõ)
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Nem kell eldöntened. A 32 bites Win7 kulcs jó a 64 biteshez is.
Már van. Office 2010. Megkésve ugyan 64 bites kóddal szerintem, de ami késik...
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
lál mekkora fail :) 2 éve vettem egy "méregdrága" alaplapot és egy 2magos x2-t, összesen kõ kemény 24k-ért :D méregdrága ja. nem is lehet már nem 64bites procit kapni. Talán egy atomos/sempronos lap+procival 10k-ból is kijönne.
Ha esetleg tudtok még olyan alkalmazást, amely nemcsak át lett fordítva, x64-es kódra, hanem natívban , erõsen ki is használja az utasításkészleteit, akkor legyetek oly' szívesek megírni!
Köszönöm ! <#eplus2>#eplus2>
-Ha jól tudom nem kell 64bites egész számokkal számolni ahhoz hogy ki legyen használva, ugyanis 2x32bites számmal is tud egyszerre dolgozni, tehát egy idõben 2 számmal végez mûveletet, és nem csak 1-el mint 32biten. Ez persze csak az egész számokra igaz, lebegõpontosra ott az sse 128+ bittel.
-Ezen kívül több regisztere van, így hatékonyabb/egyszerûbb programokat lehet rá írni.
-Relatív utasításjelzõ(nem tudom magyarul máshogy megfogalmazni PC regiszter), abszolút helyett
-néhány õsi nem használt utasítás kidobása
-és persze a nagyobb fizikailag megcímezhetõ memória.
Szerintem meg szamitasoknal sem lehet olyan nagy az elony. Nem vagyok annyira jartas a programozasban, de szerintem ritkan kell 4 milliardnal nagyobb szamokat hasznalni egy atlagos programban. Ezt a 64 bitezest inkabb csak marketing okokbol nyomatak. A 8-rol 16-32 -bitre valtas az jelentos valtozas volt annak idejen. Mert a 8 es 16 bites regiszterek tenyleg nehezkesse tetek a szamolast meg a memoria elerest. A 64-bit ezert nem durrant akkorat, mert a 32 bithez kepest nem hozott nagy valtozast vagy konnyebbseget, nem volt ra eletbe vagoan szukseg.
Igen is van 64 bites Word. De mi az értelme? Attól még, hogy 64 bitesek a regiszterek az EAX regisztert fogják buzerálni (Ami 32 bites). Itt csak számoláskor és egyéb mûveleteknél van gyorsulás, de minden mai gépben a HDD a szûk keresztmetszet, nem a szoftverek optimalizálása.
Az M$ erdetileg nem is akart 64 bites asztali Windowst késziteni. Ez meg is látszik a mostani hozzáállásukon is, nincs 64 bites Office, nem veszekednek a Codec és Software gyártókkal 64 bites alkalmazásokért. Az Adobe pl. nem csinált 64 bites Flasht, de már a CS4-bõl is volt 64 bites verzió. 4 éve használok 64 -es rendszereket és "nem akar átjönni a dupla teljesitmény" :-)
Ebbe a rohadt 30 fokos melegbe 67 fokra is felmegy a proci(mag)hõmérséklet, pedig egy ekkora hûtõ van benne, és a gépház amiben van - gondolhatod ha ekkora hûtõt befogad - nem ötezer forint volt.
De vannak mulitlang packok windowshoz tudtommal + lehet venni multilang verziókat is.
Mindig mondtam hogy ezek a hiper szuperblaster hûtõgépes ramok csak parasztvakításra jók :)
Egyébként volt pletyi, hogy az AMD Buldozer architektúra már részben 128 bites lesz.
Amúgy ha megnézel egy OEM címkét nincs rajta, hogy 32bit vagy 64 bit és minden gond nélkül és LEGÁLISAN mûködik ha 32 bite kódjával telepíted fel és aktiválod a 64 bitest és vica-versa.
Amíg a programok amiket használunk nem x64-re vannak írva, csak futnak azon is addig ez erölködés, és néhány régi jól bevált alkalmazás meg nem fut :(
De ha sokat ölnek reklámba, akkor lassan de biztosan átálnak kényszerbõl!
... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...
Na ezen mosolyogtam egyet. <#vigyor2>#vigyor2>
Errõl egy sztori jut eszembe, egy volt tanárom mesélte hogy élt kinnt az USA-ban és megkérdezte ez egyik ottani kollégát hogy kihasználja-e a hatalmas platós 6 literes terepjáróját. A kolléga válasza az volt hogy persze, hiszen a platón viszi a teniszütõket ha teniszezni megy.